Mennyit fogyaszt a bedugva hagyott mobiltöltő, a notebook és a mosógép?

2022-07-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Alig két nap alatt hirtelen mindenki roppant energiatakarékossá vált.

Annyira, hogy akartam venni egy konnektorba dugható fogyasztómérőt, induláskor az Auchan honlapja szerint legalább három volt még a boltban, mire odaértem, mind elvitték. Szerintem ennyit nem adtak el máskor fél év alatt sem.

Biztos te is olvastál már olyan cikkeket, hogy már milliomos lennél, ha nem hagynád mindig bedugva a mobiltöltőket. Most, hogy felsejlett a magas áramszámla réme, mindenki tudni szeretné, mennyit is fogyasztanak ezek a dolgok.

Azért, hogy neked ne kelljen, megmértem néhány elektronikai termék fogyasztását. Az árakat a mostani, rezsicsökkentett árral számoltam, kerekítéssel 38 forintos egységáron.

Kezdjük mindjárt a hírhedt mobiltöltőkkel. Akármennyit mértem, akármilyen márkájú töltőt, mindegyiknél 0,0 W-ot mutatott a mérő. Ennek az lehet az oka, hogy csak 0,2 W felett mér. Lehet, hogy mégsem attól leszel milliomos, ha kihúzod a töltőt a falból és a Földet sem ezzel fogod megmenteni.

Bedugott, de kikapcsolt tévé, Xbox és egy mobiltöltő együtt fogyaszt titokban 2,1 Wh-ot. Ez havonta 1,52 kWh, jelenlegi áron 58 forint/hó. Őszintén én sokkal többre tippeltem volna ennek a három fogyasztónak az együttes készenléti fogyasztását.

Éjszakai fény akár világít, akár nem, 0,3 Wh áramfelvétel, havi 8 forint. Ez ennyit is igért a csomagoláson, így reális érték is.

Wifi router 4,3 Wh, havonta 115 forint.

Wifi jeltovábbító 1,15 Wh, havi 31,5 forint.

Tévé bekapcsolva fogyaszt 75 Wh, napi négy órával 9 kWh, 342 forint/hó. (Hivatalos adatlapja szerint 124 Wh, de ez függ a fényerőbeállítástól is. Azzal számolva 565 Ft.)

Fontos megjegyezni, hogy a tévé fajtájától, méretétől, de még a fényerőtől is függ ez az érték, ezt csak egy durva iránymutatásnak vedd itt is és a további adatoknál is. Még az sem mindegy fogyasztás szempontjából, milyen processzor van egy számítógépben és azt mennyire terheled (játék vs. excel tábla).

Asztali monitor 27 collos 30 Wh, napi 10 órával havi 342 Ft

Asztali monitor és asztali számítógép együtt, irodai felhasználás 85 Wh, napi 10 órával havi 765 forint

Középkategóriás notebook 14 collos kijelzővel 7 Wh, napi 10 órával havi 80 forint. (Hivatalos adat tétlen módban 7,8 Wh. Terhelés függvényében nő a fogyasztás, maximumon pörgetve akár 80 Wh is lehet. Ha te heavy gamer vagy és mindig csúcsra járatod a gépet, akkor inkább havi 800 forinttal számolj.)

189 liter hűtő plusz 71 liter mélyhűtő Gorenje, F energiaosztály éves fogyasztás gyári adat évi 272 kWh, havi 861 forint. (Megjegyzem, ez már egy viszonylag nagy családi hűtő komolyabb mélyhűtővel. Keress rá a saját hűtőd fogyasztására. Az új energiaszabvány szerint többet fogyasztanak, mint a régi mérés szerint, ennek a hűtőnek a régi adatlapján A++ besorolás és évi 215 kWh fogyasztás szerepel.)

Egy darab 8 wattos LED izzó (igen, köszönjük, tudjuk, hogy már semmi nem izzik benne, te olvass fényforrást helyette) napi 6 óra használat mellett havi 1,44 kWh, 55 forint/hó. Ha van 15 ilyen izzó a házban és a hatórás intervallumban mindig a fele fel van kapcsolva, az havi 412 Ft.

Mosógép 5 kg töltet, D energiaosztály eco módban mosásonként 0,6 kwh, vagyis 23 forint. (gyári adat) Mivel az eco móddal sokan elégedetlenek (piszkosak maradnak a ruhák a nagy víz és energiaspórolásban), szerintem szorozd meg kettővel az értéket.

Elektromos bojlerünk nincs, így azzal nem tudok szolgálni. (Bár gondolkodtam rajta, hogy veszünk egyet, legalább egy átfolyósat, a meleg víz az egyetlen, ami csak gázról megy.) Itt nagyon fontos, hogy mennyire fűtöd fel (feleslegesen) a benne lévő vizet és hányszor használjátok el egy nap. Sokba kerül melegen tartani a vizet, de még többe, ha gyorsan kell felfűteni és az is, ha indokolatlanul túl melegen tartod a vizet. A modernebb villanybojlerek már tudnak kalkulálni, ha neked csak reggel hat és nyolc és este hat és nyolc között kell meghatározott mennyiségű fürdővíz, akkor arra optimalizálnak.

Az egyik kedves hozzászóló osztotta meg az elektromos vízmelegítő kalkulátorát, amit itt találsz. (Rossz hír, hogy akár egyetlen 120 literes vízmelegítő elfogyaszthatja a rezsicsökkentett áramot egy háztartásban.)

Remélem segített a cikk, hogy hol érdemes és hol nem annyira spórolnod.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram