Mennyit fogyaszt a bedugva hagyott mobiltöltő, a notebook és a mosógép?

Alig két nap alatt hirtelen mindenki roppant energiatakarékossá vált.

Annyira, hogy akartam venni egy konnektorba dugható fogyasztómérőt, induláskor az Auchan honlapja szerint legalább három volt még a boltban, mire odaértem, mind elvitték. Szerintem ennyit nem adtak el máskor fél év alatt sem.

Biztos te is olvastál már olyan cikkeket, hogy már milliomos lennél, ha nem hagynád mindig bedugva a mobiltöltőket. Most, hogy felsejlett a magas áramszámla réme, mindenki tudni szeretné, mennyit is fogyasztanak ezek a dolgok.

Azért, hogy neked ne kelljen, megmértem néhány elektronikai termék fogyasztását. Az árakat a mostani, rezsicsökkentett árral számoltam, kerekítéssel 38 forintos egységáron.

Kezdjük mindjárt a hírhedt mobiltöltőkkel. Akármennyit mértem, akármilyen márkájú töltőt, mindegyiknél 0,0 W-ot mutatott a mérő. Ennek az lehet az oka, hogy csak 0,2 W felett mér. Lehet, hogy mégsem attól leszel milliomos, ha kihúzod a töltőt a falból és a Földet sem ezzel fogod megmenteni.

Bedugott, de kikapcsolt tévé, Xbox és egy mobiltöltő együtt fogyaszt titokban 2,1 Wh-ot. Ez havonta 1,52 kWh, jelenlegi áron 58 forint/hó. Őszintén én sokkal többre tippeltem volna ennek a három fogyasztónak az együttes készenléti fogyasztását.

Éjszakai fény akár világít, akár nem, 0,3 Wh áramfelvétel, havi 8 forint. Ez ennyit is igért a csomagoláson, így reális érték is.

Wifi router 4,3 Wh, havonta 115 forint.

Wifi jeltovábbító 1,15 Wh, havi 31,5 forint.

Tévé bekapcsolva fogyaszt 75 Wh, napi négy órával 9 kWh, 342 forint/hó. (Hivatalos adatlapja szerint 124 Wh, de ez függ a fényerőbeállítástól is. Azzal számolva 565 Ft.)

Fontos megjegyezni, hogy a tévé fajtájától, méretétől, de még a fényerőtől is függ ez az érték, ezt csak egy durva iránymutatásnak vedd itt is és a további adatoknál is. Még az sem mindegy fogyasztás szempontjából, milyen processzor van egy számítógépben és azt mennyire terheled (játék vs. excel tábla).

Asztali monitor 27 collos 30 Wh, napi 10 órával havi 342 Ft

Asztali monitor és asztali számítógép együtt, irodai felhasználás 85 Wh, napi 10 órával havi 765 forint

Középkategóriás notebook 14 collos kijelzővel 7 Wh, napi 10 órával havi 80 forint. (Hivatalos adat tétlen módban 7,8 Wh. Terhelés függvényében nő a fogyasztás, maximumon pörgetve akár 80 Wh is lehet. Ha te heavy gamer vagy és mindig csúcsra járatod a gépet, akkor inkább havi 800 forinttal számolj.)

189 liter hűtő plusz 71 liter mélyhűtő Gorenje, F energiaosztály éves fogyasztás gyári adat évi 272 kWh, havi 861 forint. (Megjegyzem, ez már egy viszonylag nagy családi hűtő komolyabb mélyhűtővel. Keress rá a saját hűtőd fogyasztására. Az új energiaszabvány szerint többet fogyasztanak, mint a régi mérés szerint, ennek a hűtőnek a régi adatlapján A++ besorolás és évi 215 kWh fogyasztás szerepel.)

Egy darab 8 wattos LED izzó (igen, köszönjük, tudjuk, hogy már semmi nem izzik benne, te olvass fényforrást helyette) napi 6 óra használat mellett havi 1,44 kWh, 55 forint/hó. Ha van 15 ilyen izzó a házban és a hatórás intervallumban mindig a fele fel van kapcsolva, az havi 412 Ft.

Mosógép 5 kg töltet, D energiaosztály eco módban mosásonként 0,6 kwh, vagyis 23 forint. (gyári adat) Mivel az eco móddal sokan elégedetlenek (piszkosak maradnak a ruhák a nagy víz és energiaspórolásban), szerintem szorozd meg kettővel az értéket.

Elektromos bojlerünk nincs, így azzal nem tudok szolgálni. (Bár gondolkodtam rajta, hogy veszünk egyet, legalább egy átfolyósat, a meleg víz az egyetlen, ami csak gázról megy.) Itt nagyon fontos, hogy mennyire fűtöd fel (feleslegesen) a benne lévő vizet és hányszor használjátok el egy nap. Sokba kerül melegen tartani a vizet, de még többe, ha gyorsan kell felfűteni és az is, ha indokolatlanul túl melegen tartod a vizet. A modernebb villanybojlerek már tudnak kalkulálni, ha neked csak reggel hat és nyolc és este hat és nyolc között kell meghatározott mennyiségű fürdővíz, akkor arra optimalizálnak.

Az egyik kedves hozzászóló osztotta meg az elektromos vízmelegítő kalkulátorát, amit itt találsz. (Rossz hír, hogy akár egyetlen 120 literes vízmelegítő elfogyaszthatja a rezsicsökkentett áramot egy háztartásban.)

Remélem segített a cikk, hogy hol érdemes és hol nem annyira spórolnod.

Share

214 hozzászólás

 • Jsjsj
  Légkondi mennyit fogyaszt, átlagos lakás esetén

  Mi az az átlagos lakás, milyen hőszigetelésű, hány fokra van állítva, hány fok van kint, milyen márkájú és milyen energiaosztályú? 🙂

 • Marcos
  “Tévé bekapcsolva fogyaszt 75 wattot”

  Mekkora?

  “Notebook 14 collos kijelzővel 7 watt”

  Az igen kedvező. Többre tippeltem volna.

  Nagy. De még egyszer, az sem mindegy, hogy OLED, nem OLED és mennyire van felcsavarva a fényerő.

  Én is sokkal többet tippeltem volna a notebookra. Lehet, ha elkezd jobban hűteni, felugrott volna a fogyasztása.

 • mtoma73
  Bár ahogy mondják az utolsó infók (előző évi átlagfogyasztás alapján lesz az elszámolás), a most elkezdett takarékosság már csak 1 év múlva fog érni valamit.
  De azért jobb később, mint soha elkezdeni a takarékoskodást (és nem csak az energiafelhasználásban).
 • mezőgépész
  Akkor most a “házi bitcoinbányászat” is veszteséges lesz? Tudok olyat, aki eddig is félmilliós villanyszámlát produkált miatta. De eddig megérte. Van itt valakinek közvetlen tapasztalata erről?
 • axt
  A készenléti fogyasztás, ahogy írod, nagyon minimális, elenyésző. Ezt, akit egy kicsit is érdekel a téma, már rég tudja. Ezért voltam rohadt mérges mindig, mikor mindenféle sötétzöld azzal jött, hogy mindent ki kell húzni, amit nem használsz. Csinálja aki akarja, de ne a másikra mutogassunk már.
 • Tiva a kiraly
  Valoszinu a nyari ~400kwh-s fogyasztas meg egesz elviselheto aron lesz, de majd telen a hoszivattyu megdobja vagy 800-1000kwh-val… Na az tenyleg oda fog [] …

  Lehagytuk a boilert, porszivot, funyirot, fozolapot, mosogatogepet, szaritogeoet, mikrot, egy normalis fagyasztot… Nyilvan errol arrol le lehet mondani es lehet itt sporolni de a futeskoltseg kemenyen oda fog [] es mindent uberel….

 • egy mérnök
  Szia!

  Csak kiegészítésképpen / nem kötekedés /

  1. TV, laptoptöltö stb.. mind kapcsolóüzem tápegységekkel rendelkeznek, így az olcsó fogyasztásmérők nem biztos , hogy helyes értéket mutatnak, hiszen ők tisztán szinusz jelre készültek. / True RMS mérés kell! /

  2. Mérőkészülékek méréshatára is kérdéses, hogy alacsony tartományban is tud -e pontosan mérni.

  3. Hűtőnél ( de nyilván a notebooknál ) meg minden fogyasztásánál számít a külső hőmérséklet. ( logikus hiszen a hűtő is egy hőszivattyú, minta klíma ). Nyilván nyáron többet fogyasztanak.

 • Jsjsj
  Átlagos lakás: mondjuk 75 m² ablakok kicserélték, de ilyen gyapot stb. szigetekés nincsen, kint 32 fok klímát beállítom 23 fokra. És ez mondjuk 2 hónapon át. Modern energiatakarékos klíma.
  Tudom, elég inkonkrét, de azért mégis egy mediánt lehetne belőni, hogy mennyit dob egy klíma.
  Megjegyzem eddig az volt a szöveg, hogy érdemes gáz helyett árammal fűteni, és ezért is tukmálták rá az emberekre az újabb speckó klímákat.
 • Umate
  Tehát újra bebizonyosodott, hogy igazából a fogyasztó ott kezdődik, hogy nagy háztartási gép…minden ami annál kisebb, az igazából jelentéktelen, még akkor is, ha több van belőle.
 • Zuba
  Így van, és egy további ötlet, mielőtt mindenki szalad drága műszereket venni: a leghatékonyabb, ha a saját villanyóráddal méred meg ezeket, végtére is az alapján fizetsz 🙂 Pl meg tudod nézni, hogy nyaralás alatt a hűtő, router, stb mennyit fogyasztott.
 • Csigabiga
  Na az ilyen cikkekért nézem én még mindig az oldalt, pedig már párszor megfogadtam, hogy a sok anyázás meg zsörtölődés miatt rá se nézek többet. Megmelengeti a szívemet, amikor a kiszámoló újra kiszámol valamit 🙂 És itt a kommentek is sokkal sokkal jobbnak tűnnek egyelőre. Köszi Miklós 🙂
 • Tipli
  Az előző cikkben komoly vitát kavart a mosogatógép fogyasztására tett megjegyzésem, amivel kapcsolatban korrigálni szeretnék: olyan vagyok lassan, mint az öreg király, aki mindent elhisz.

  Elhiszem fiaim, hogy nektek csak 10 litrnyi víz egy mosogatás, és elhiszem, hogy a mosogatógép tényleg magától megy és fűt. 🙂 Elhiszek mindent. Már cska azt nem értettem, miért én férek bele négyszeresen (!) a havi olcsó energia limitbe, és miért a mosgogató – és tegyük hozzá – egyéb gép tulajdonosok sírnak itt a fogyasztásuk miatt.

 • Erik
  2021-es mérések eontól kölcsönzött, csak konnektorba dugható készülékeket mérő kütyüvel.

  120x60x90cm öreg, jegesedő fagyasztóláda nagyszülőknél
  névleges: 120W, 1,4 kWh/nap
  mért: 2,1 kWh, 36/78 W LO/HI (január)

  háromcsillagos derékig érő hűtőjük 24h
  kb. 110W, 1kWh

  kenyérsütőgép, egy normál program:
  össz. 0,406 kWh
  sütésig 0,062 kWh (2)
  2,5/596 W LO/HI

  PC (gamer)
  12 óra 26 perc
  1,517 kWh
  44/187 w LO/HI

  no-frost 180x70x60cm hűtő-fagyasztó
  24 óra
  1,4 kWh (kb. stimmel a gyári adathoz képest)
  1,9/460 w LO/HI

  mosógép
  50 fok, napi mosás program
  1 óra 30 perc
  0,75 kWh
  2,4/2216 w LO/HI

  mikro
  800 W max. teljesítményen
  2 perc
  0,039 kWh
  2,9/1219 w LO/HI

  74 nm 3,5 szobás K-Ny, szigetelt, napnak kitett falú, 1. em. panellakás 3 db 2019-ben telepített, A++/A+ LG klíma. Nappal ált. csak egy megy 25-26C-on, forró napokon egész éjjel kettő (zárt redőnyökkel): kb. 50 kWh többletfogyasztás /hó

 • DDani
  szerinted mi okozza azt, hogy ennyire elszabadultak az energiaárak, a háborútól függetlenül? Olvastam, hogy 2 nagy vegyipari cég Németországban annyit fogyaszt, mint a teljes lakosság, emellett dolgoztam én is gyárban, az a mértéktelen energiamennyiség amit ott fűtésre, hűtésre és minden másra használnak az valami fantasztikus. Ergo ha jön egy válság, az emberek kevesebb vacakot vesznek, mennyire tartod valószínűnek, hogy jövőre az áram ára nem 140 Ft lesz KWh-ként, hanem 50-60?

  Alapból amúgy egyetértek, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható, de erre nem 3 hetet kellett volna hagyni az embereknek. Tudom, volt 3+3 millió felújításra, amit simán fordíthattak volna az emberek szigetelésre, de mivel be volt igérve, hogy marad az energiaár, inkább tetőt, padlót cseréltek. Nem tudom őket hibáztatni, a szegény szegényebb, a gazdag gazdagabb lesz.

 • ujeden
  Villany bojler 120/200 literes ?
  Kondenzációs kazán motorja?

  Bejövő víz hőmérséklete? Hány fokra van állítva, hányan használják, hányszor kell újrafűtenie magát?

 • Ábel123
  Klíma kapcsán sokkal inkább számít, hogy rendszeresen karban van e tartva. És itt most nem a gombaölő befújására gondolok, hanem a rendes kiskefével kitakarítani a kültéri meg a beltéri egységet, mintsem hogy eredetileg milyen csilivili energiaosztályon adták el.
  Ha eddig klíma karbantartás címszó alatt valakinél annyit csináltak, hogy lesepergettél, meg befújtál, akkor sürgősen essen neki kikotorni a több évnyi dzsuvát. Én sokkolódtam amikor nálunk egy lelkiismeretes szerelő megcsinálta x év után először rendesen a karbantartást.
 • Doze
  Nálam megindult a rezsicsökkentés 1000net helyett 200as, 1 tv beltéri egység lemondva… Tv csomag is kisebb. Szárító gép helyett előkerült a szárító meg nap… plusz télen 2 fokkal kevesebb lesz bent. Tavasszal szigetelés.. 20cm.. most hirtelen megéri… ez van.. egyébként nem szigeteltem volna mert soha nem terül meg. Plusz ugye mosógép csak tele fog menni, félig üresen nem..
 • Tipli
  És akkor néhány konkrétabb dolog ide:
  Valóban a nagy gépekre érdemes figyelni, laptopot használni pc helyett, ha lehet, minden fűtőszálas berendezést kidobni (vízforraló, kávéfőző, mosogatógép :), szárítógép), valamint megnézni az összes kütyüd készenléti fogyasztását.

  Önmagában az usb töltős kacatok tényleg nem fogyasztanak, ahogyn nincs fogyasztása a trafóknak is (alapvetően induktivitások). Viszont a régebbi távirányítós dolgok ilyen szempontbó nem lettek optimalizálva: nekem van olyan erősítőm, amelyik készenlétkor is 15(!) wattot fogyaszt. A légkondim 1 wattot. Látszólag kicsi tétel ez is, de ez is havi 700 watt elfogyasztott energia. Megjegyzem, ennyiből 5 darab 10 méteres ledsor világít napnyugtától este 10-ig az egész lakásban. Szóval érdemes a kicsikkel is foglalkozni.

  Még egy megjegyzés: ha az energiatakarékosságot sötétzöld ármánynak tartod, sosem lesz belőled rendes ember.

 • mókuskerék
  Én kb 10-12 éve feszültem rá erre a spórolósabb energiafogyasztásra, nekem még volt akkor egy régi csöves tv-m az volt a meglepő, hogy 20W-ot fogyasztott készenléti módban, éves szinten pont három heti villanyszámláért az a szar volt a felelős.
  Modern szórakoztató elektronikai cikkek szerintem sem fogyasztanak sokat.
  Villanybojler tudja mocskosul megdobni, főleg egy 4-5 tagú családnál.
 • Betonbéka
  A mi háztartásunk (2 felnőtt, 3 kisgyerek, 67 m2 lakás) havi átlagfogyasztása 120 kWh (4500 Ft kb), amin minden ismerősöm meglepődik, pedig nincs benne nagy trükk. Igazából ha muszáj volna, lehetne is belőle még faragni pl. a régebbi gépek energiatakarékosabbra történő cseréjével.
  Kizárólag ledIZZÓkat használunk, a hűtőszekrény 300+100 literes A+++, 15 éves kerámialapos villanytűzhely (sokat sütünk-főzünk), 10 éves olcsó mosógép. A tévé keveset megy, az asztali gép kisfogyasztású barebone pc.
  Ami nagyfogyasztó nálunk nincs: klíma, szárítógép, mosogatógép. A kisebb elektromos vackokat is kerüljük lehetőség szerint: nincs morzsaporszívó, automata kávéfőző, elektromos fogkefe, borotva, stb.
 • mad823

  Azért, mert mondjuk nincs két gyereked. Nálunk sokat megy a TV, heti legalább 2-3 mosogatás (gép), 4-5 mosás, hideg időben ennyi szárítás is. Ezen felül 2 laptop, 1 asztali gép, NAS, stb. Nyáron klíma, de elég keveset megy, mert jól elvagyok alsógatyában 28 fokban is. Egyedül a (villany) sütő/főzőlap nincs sokat járatva. Ja, meg napi hajszárítás, hajvasalás.
  És mindezzel éves átlagban simán a 210 alatt vagyunk, de télen is csupán 2 hónapban volt felett talán 10-20 kWh-val.
  Szóval cseppet sem panaszkodom, pedig nem barlangban lakom.
 • TT
  “egyébként nem szigeteltem volna mert soha nem terül meg”
  Most min. 2-3-szor annyiba kerül mint pár évvel ezelőtt.
 • Muslica
  Öt-nyolcszoros számokkal kalkulálnak a szakértők az eddigi infók szerint. Ezekkel a 0.2-0.3 W-okkal senki nem fog megmenekülni. Ráadásul tavalyi átlagfogyasztás szerint számláznak a szolgáltatók. Egyelőre ennyit tudunk.
 • Attila
  Nem kell tippelgetni, veszel 1 db fogyasztásmérős konnektort, és 1 nap alatt minden nagy fogyasztódat megméred vele. Világítást is tudsz mérni, van villanykapcsoló mögé beszerelhető változat is.
 • mókuskerék

  bojler: 200 literes teszem azt 60fokra állítod 20 fokos a bejövő, akkor a 200 liter vizet 40 fokkal felmelegíteni 9,33kW .
  Mennyit használsz használtok el egy nap ugye.

 • Addam
  A mi fogyasztásunk napi 8.5 kwh, amit a jelek szerint 7-re kéne csökkenteni.
  Egyelőre nem tudom hol keresgéljek, van itt főzőlap, sütő, mosogatógép, mosógép, hűtő, lámpák, asztali számítógép, XX. századi TV, szagelszívó, levegőáramoltató, laptopok, telefon stb.
  Jelenleg csak méricskélni fogom a fogyasztást, és majd megtalálom a bűnöst.
  Az furcsa, hogy gáznál a limitet bőven alulteljesítjük.
 • Róbert
  Off: Ha jól emlékszem volt szó magasabb életbiztosításról. Azzal kapcsolatban sikerült valamit elérni?

  Uniqa fafejű, ott a 30 millióért küzdök, az NN októberre igérte a 40 milliót

 • Feri a hegyről
  Fél éve vásárolt szárítógép (9 kg-os hőszivattyús) egy 4 tagú családnak napi átlag 1 szárítással (kb. fél töltettel) fél éves mérés átlagában havi 20 kWh.
  Ugyanez a család 125/140 m2 nettó/bruttó alapterületű tetőtérbeépítéses házban mosogatógeppel, mosógéppel, fél éve szárítógéppel, 2 laptop, 1 db 10 éves energiazabáló lapos TV, 1 db NAS, 1 db nagyméretű kombinált fagyasztó-hűtő, mikró, rendszeresen használt vízforraló, már 3 db LG klíma 25 fokra állítva (tavaly még csak 1 volt, így azt lokálisan túl kellett hűteni), hőszigetelés tető felé és a padló alatt már extra, falakon még nulla, extra ablakok, nyáron 3 hónap csővázas medence homokszűrővel, egy régi kicsi hűtő télen-nyáron, gázfűtés 3 keringető szivattyúval, gáz főzőlap.
  A június végén záródó 12 hónapban 2802 kWh-t használtunk, ami csak bő 10 %-kal több a kiszintetizált átlagnál. Hogyan lehet ez különösen takarékoskodás nélkül?
 • valaki I.
  Másik alá írtam ide is beteszem, mert ez jobban pörög majd.

  Nemsok értelme lesz a rezsicsökinek, ha ind ellopják:

  650 ezerrel emelte meg Orbán Viktor a miniszterek fizetését

  hvg.hu/itthon/20220715_miniszteri_fizetesek_orban_viktor_emeles?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR01TbKXbPMV_TIz0F0TnJofCo9nnjgv57kgFetOfncfksFvXNNzi0NtFLo#Echobox=1657893642

  És tele harsogtak a sajtót, h a közszférában nem emelnek mert inflációs spirált okoz.

  Remélem akik rászavaztak azok már keresik a kötelet meg a sámlit.

  // Tudom, h ez OFF de tényleg nincsennek már szavak az aljasságaikra

 • Gábor
  Ha atálsz havi diktalasra akkor szerintem nem a tavalyi átalány alapján fognak számlázni hanem a lejelentett valós (remélhetőleg takarékosabb) fogyasztás alapján.

  Plusz ez abban is segít, hogy legalább hovegen látni fogod a fogyasztásod, és nem az elszámolónal lepodsz meg!

 • Nyugi
  ellenpéldám: 3 fős háztartás, 80nm lakás. Nagy hűtő, klíma, mosogatógép, mosógép, szárítógép, villanysütő, tv, csak led világítás, jó pár kütyü, de nincs xbox, homeoffice, kombi gázkazán és gáz főzőlap. 3 éve konstans 3800-4200 Ft a havi villanyszámlánk. Nem spórolunk, nem pazarlunk, simán átlag alatt vagyunk.
 • tot
  Bojler ami sokat fogyaszthat, én meglepődtem, hogy tobbet fogyaszt egy év alatt mint az osszes minden egyéb. Valószínű mert már 14 éves, rendeltünk is egy újat (egyebkent 80 literes hajdu, havi 4,8kwh). Klima, most vettük áprilisban, alaposan meregetve attol függ a fogyasztás, hogy mennyi a különbség a belső szobahőmérséklet és a klímán beall. hőmérséklet között, ha csak 1 fok akkor 250w, ha 5 fok akkor akár 1200w. nekunk 40nm van általában eco modban 800wattal indit fel oran keresztül utana lemegy 150-400wattra tartosan. 3.5kwos klima.
 • Nemkekec
  nem kötekedésből kérdezem tényleg érdekel ha maximum két napja vettél egy fogyasztásmérőt akkor hogy a csudába tudtál megmérni 20 + használati eszközt ennyi idő alatt? Ha csak egy két órát használtad egy egy termékre akkor nem lehet hogy ez befolyásolja a mérés eredményének pontosságát?

  Nem akartam egy hónapig mérni mindent és átlagolni és nem is akartam becsúszni a fél százalékos hibahatár alá.

 • Iseus
  120L bojlerunk van, par eve mertem nehany honapon keresztul ilyen olcso bolti eszkozzel, rezsiharcos aron havi 10k a fogyasztasa ha normal betapon van, es mehet ejjel-nappal. annyi ingadozas mindenkepp van, hogy kemeny a viz, ha nem takaritom ki rendszeresen akkor ez el tud szallni masfelszeresere is, mert a kovon keresztul csokken a hatasfoka. Most terveztetek egy rendszert amivel a vezerelt aramrol lehet ugy taplalni, hogy az kapcsolja be, de ha a teljes melegites elott lekapcsoljak, akkor fejezze be normal aramrol, mert 5 tagu csaladnak egy fel bojler viz naponta nem sok mindenre eleg.
 • nyman
  Amivel érdemes játszani, inkább a hőmérsékletek fűtésnál télen (esetleg nyáron).

  A hőveszteség Q= u × A × dt, ahol az “u” a hőátbocsájtási tényező {W/m2K}, “A” a felület {m2} és a “dt” {°C} külső és belső hőmérséklet különbség. Az első kettő konstans (tudományosan az u nem az, mert függ pl. a széltől is).

  Tehát ha kint mondjuk -5 °C van és 24 °C helyett csak 19 °C-re fűtők, akkor az (19-(-5))/(24-(-5)) = 0,8276. Tehát majdnem 20%-al kevesebb energiát használok fűtésre, ha kicsit felöltözök, vagy ha nem vagyok otthon letekerem a termosztátot/termofejet a radiátoron stb. Értelem szerűen ez az arány változik a külső hőmérséklettel, de mindenki kedvére számolhat egy excelben.

  (Ha valaki érti a fenti összefüggést, nem hiszi el azt a tévhitet, ha hagyom kihűlni a lakást, akkor összességében a felfűtés miatt több gázt fogyasztok)

 • Matte
  nekem lenne egy millió dolláros kérdésem.

  “tavalyi átlagfogyasztás szerint számláznak a szolgáltatók”

  Ezek tényleg ennyire hülyék, és/vagy tényleg ennyire meg akaják szopatni a népet??

  Tehát mondjuk fogyasztasz 400kW-ot havonta átlagban. Kissé elkezd zavarni, hogy ez a 16 ezres számla helyett 80 ezer lesz (hasraütöttem), ezért tudatosan átnézel mindent, fagyasztóládát kilövöd, klímát kilövöd, fogyasztást beviszed 200 kW-ra augusztustól.

  De neked azért számlázzák a 80 ezret a 7750 helyett?

  Aztán egy év múlva majd visszakapsz elszámolásnál 850 ezret? Hogyne. Okos. Ez jól ki van találva így valóban.

 • Avonlady
  A tavalyi átlagfogyasztás az milyen időszakra vonatkozik? Naptári év, 2 leolvasás kozotti éves elszámolás?
  Másik kérdésem az eco programok. Mosogatógépen a 30 perces 60 fokos program elvileg másfélszer annyi energiát fogyaszt, mint az 50 fokos 3 óráig vacakolni. Nekem ez kevésbé hihető. Valaki kimért már ilyet? Nekem kicsi olyan dizelbotrányos.
 • Tűz
  Mikor életem első lakását megvettem, az volt az első, hogy végigmértem, mi mennyit fogyaszt, hogy tudjam, min lehet és érdemes spórolni (érdekes, hogy ezért inkább kiröhögtek, mintsem megértették volna, na de nem vagyunk egyformák, és nem is ugyanott tartunk pénzügyileg).

  Kis off: konnektorban hagyott töltő akkor fogyaszt igazán sokat, ha leég miatta a lakásod. Debrecenben múlt héten konkrétan ez történt. Amúgy elképzelni nem tudom, hogy tud ez így megtörténni, de elég ijesztő. Honnan tudhatom, hogy mikor érek majd úgy haza, hogy leégett a házam hasonló okból. Állítólag a tűzesetek nagy részét elektronikai eszközök okozzák.

 • Unemployed
  2 Telekom-os set top boxunk van, az egyik még régi típus. Nem tudtam, hogy le lehet kapcsolni teljesen, egyszer takarítás alatt véletlenül nyomtam meg hátul. Aztán megtetszett az ötlet és döbbenten láttam, hogy havi 1000 Ft-tal lement a számlánk 8-ról 7.000 Ft-ra!!! Nem most, 2 éve. Nem elég elől lekapcsolni, ki kell nyomni hátul teljesen. Akár 10.000 Ft-ot jelenthet ez havonta innentől.

  Amit ki fogunk próbálni: mosás 30 fokon, Japánban eleve így mosnak. Megnézzük milyen úgy.
  Nem fogjuk az egész lakást klímázni, csak a két hálószobát, lehet, hogy harmadára lemegy a hűtött terület, csukjuk majd az ajtót. A meleget nem tudom elviselni, egy milliárdért is lehűteném a hálószobámat.
  Egy-két izzó kicsavarható.

  Évi 7-8%-kal le fog menni az áramfogyasztás, sokkal kevesebbet kell gázból termelni.
  Jó lesz ez most mindenkinek, főleg a bolygónak.

  Amúgy 2950 kWó/év az utolsó éves fogyasztásunk.

 • Doze
  2 éve számoltam utána akkor sem érte meg mert alapvetően a ház 38as porotherm, új nyílászárókkal. Akkor körülbelül 44ev volt megtérülés. Most már megéri… bár így sem annyira nagy biznisz évi 3100m3, lesz 2000m3… ja amúgy 188nm
 • Kiszamolo
  Doze, azért hibás a számítás, mert növeled is az ingatlan értékét.

  Másrészt a komfort, hogy nem lobog a függöny a hideg levegőtől, ami beáramlik.

 • Kiszamolo
  Tűz, lehet, hogy semmi köze nem volt a töltőhöz.

  Albérletben egyszer csak magától kigyulladt és elkezdett lángolni a konnektor. Semmi nem volt beledugva.

  A hatalmas mázli az volt, éppen mellette álltunk és beszélgettünk.

  Ha csak a konyhában vagyunk, kiég a lakás.

 • Mangó
  Ha főkapcsoló van az elosztón és azt lekapcsolom az olyan mintha kilenne húzva? Akkor nincs készenléti fogyasztás?
  Köszi 🙂
 • Kiszamolo
  tot, az újabbak már programozhatóak. Ha reggel hat és nyolc között és este hat és nyolc között kell a meleg víz, be lehet állítani, hogy feleslegesen ne fogyasszon.
 • Kiszamolo
  Neten találtam osztrák vs. magyar lakossági árak.

  Csak ameddig találgatnunk kell, mennyi lesz a költség két hét múlva.

  datastudio.google.com/u/0/reporting/edfc44dc-914d-4808-aeef-d55172d44bfd/page/l4nxC?s=hJ79WvCb8wA

 • Alternatív nyugdíjaskor
  Kicsit OFF, de mégis a témba vág. Ha nyugger leszek valamikor a nagyon távoli jövőben a covid járvány után, egy percet sem töltök majd magyarországon a fűtési szezonban. Húzok majd el melegebb éghajlatra.
  Csak érdekességképp beteszek a német irodáktól egy ajánlatot ilyenre: Török riviéra félpanzióval 24 euró 2 főre naponta. prnt.sc/v0ifPgRFHC8c
  Voltam lenn decemberben tudom miről beszélek.

  Kb havi szinten ugyanennyiből lehet hosszútávú laksábérlést csinálni valamely Kanrári-szigeten, vagy Madeirán. idealista.pt/en/arrendar-casas/madeira-ilha/?ordem=precos-asc
  Kaját megoldom a Mercadonából, és nagy ívben nem fog érdekelnia téli fűtés. Sem a farhátért piacrajárás.

 • trixie
  Bojlerhez csináltam egy excelt, amiben lehet állítgatni a bejövő víz hómérsékletét, a bojler méretét, a viz hőmérsékletét, és kiszámolja a fogyasztást. Nem biztos, hogy tökéletes, de a neten található szakcikkeket átnéztem előtte, kb jó. Ha van benne hiba, jelezzétek!
  Jelen állás szerint 120 l, 60 fokon, nyári bejövő 20 fok, téli 10 fok esetén, 6 hó nyár és 6 hó téli fogyasztással számolva a havi átlag 226 kWh. Napi egy felfűtéssel és a készenléti hőveszteséggel is számolva. 120 literes a leggyakrabban eladott méret, ennyi a minimum egy család esetén. Ez maga már több mint a 210-es limit.

  docs.google.com/spreadsheets/d/1Ebtkn5AWP5EmJ4YgcAoT-TGsESgEosb4/edit?usp=sharing&ouid=112918681652754613386&rtpof=true&sd=true

 • Peti

  Ha ez segítség:
  73 nm, 3 szobás panel lakásban lakunk. Van egy 3.5 kW-os és egy 2.5 kW-os klímánk. A nagyobbik majdnem egész nap megy, éjszakára van kikapcsolva. A kisebbik, a hálóban, éjszaka működik.
  Így az átlagosan 150-180 kWh fogyasztásunk a legmelegebb nyári hónapokban 250-320 kWh szokott lenni.
  A nappaliban 24 fokra, a hálóban éjszakára 23 fokra állítva.
 • Aomame
  Jajj, tudom rosszmájú vagyok, de én elég kis büdzsén élek mindenféle hivalkodás nélkül, mondjuk az áramfogyasztásunk meghaladja a limitet, azért a hűtő és/vagy a bojler a ludas, ezt tervezem én is kimérni aztán elgondolkozni a lehetőségeken. Na de az jutott eszembe, hogy a decemberi giccskivilágításon le lehet majd mérni mennyire roppant bele a nép a rezsicsökkenés megvágásába…
  Apropó, az augusztusi gigatüzijáték le lett már mondva?