Kerti medence: hogy kell kezelni és mennyibe kerül?

Mint arról már írtam, idén mi is beneveztünk egy kerti medencére a gyerekek miatt. Az épített medencét elvetettük, egyrészt elég sokkoló az ára, másrészt nálunk amúgy sem lehetne építeni egyéb okok miatt. Erről ebben a cikkben írtam, érdemes akkor is elolvasnod, ha azt gondolod, hogy a medence, amit veszel, akkora, mint rá van írva a dobozára. Hát nem éppen.

Kerti medencék: hogyan kell értelmezni a méreteit?

Arra viszont hamar rájöttem, hogy a medenceállítás nem annyi, hogy veszek a hiperben egy fémvázas medencét és teletöltöm vízzel. Ennek ellenére a legtöbben ezt csinálják és csodálkoznak, hogy másnapra megsüllyedt a medence és kiömlött a víz, hogy két nap múlva már algásodik is az egész, hiába szórják bele a klórt, az egyre kevésbé hat. Állandóan harcolnak az algákkal, a büdösséggel, opálos a víz és nem tudják, mit kellene tenniük. Ezért ábrándulnak ki sokan a medencékből akár egy-két hét után.

Így aztán jól utánaolvastam, mit is kell csinálni, ha nem szeretném, hogy rémálommá váljon a medence, mint rengeteg másik embernek.

Amikor kitört a júniusi kánikula, szó szerint minden harmadik bevásárlókocsiban ott volt egy kisebb vagy nagyobb medence az Auchanban.

Azoknak, akiknek volt annyi sütnivalójuk, eszükbe jutott, hogy venni kellene valami vegyszert is a medencéhez. Ott álltak a polcok előtt és vakarták a fejüket, mert volt vagy 20 fajta vegyszer: klór, kombi klór, szer sokkoló klórozáshoz, habzásgátló, algaölő, top algaölő, pelyhesítő, ph plusz, ph mínusz, bróm, aktív oxigén A és B, medencecsík-tisztító, vízkő-kiválást akadályozó szer és a többi hasonló dolog. Vajon melyik mire való, mire van szüksége és mire nincs? Mit vegyenek még a medencéhez a sok kiegészítő közül, mi az, ami biztos fog kelleni?

Megpróbálták az eladót faggatni, de hát az pont annyit értett hozzá, mint ők. Olyan tanácsokat adott a fülem hallatára, hogy nyugodtan menjenek el nyaralni, nem baj, ha egy hétig nem megy a szűrő. Ja, nem baj, csak egy szép zöld mocsár lesz a medence helyén, mikor hazajönnek.

A másik kérdés, mennyi pénzt kell rááldoznod, ha saját medencét szeretnél.

(Ha egy pár dolgot betartasz és tudod, hogy mit és miért kell csinálnod, sok örömöd lesz a medencédben. Egyáltalán nem olyan ijesztő a dolog, mint elsőre tűnik és nem is sok idő, legtöbbször negyedóra naponta. Hogy mennyire nehéz tisztítani a medencét, attól függ, hogy ki(k) és hogyan használják. Ha gyerekek rohangálnak egész nap ki és be a medencébe, telehordva homokkal, fűvel és minden mással, akkor sokkal több dolgod lesz, mintha két nyugdíjas áztatja magát benne hetente háromszor. De még gyerekek után sem akkora kihívás a dolog, de csak akkor, ha tudod, mit és miért kell csinálnod. Ebben szeretnék segíteni.)

Medencék típusai

A felállítható medencéknek három típusa van: felfújható szélű, fémvázas és fémpalástos. Ez a sorrend is. A felfújható szélű nem sokban különbözik a gyerekek kisebb medencéjétől. Előnye, hogy egyszerű, mint a faék (a felállítása is), hátránya, hogy amint megtalálja egy macska vagy kutya, akkor gyakran annyi is volt a pályafutása. Ha nem egy macska, az UV sugárzás fogja tönkretenni viszonylag hamar.

A második a fémvázas medence, itt a medence rugalmas testét és a medence tömegét egy összeszerelhető fémcső-váz és annak a tartólábai tartják. Alakja lehet kerek, szögletes vagy ovális. A víznyomás eloszlása és a tisztántartás szempontjából legideálisabb a kerek medence, a szögletes medencékben kialakulhat pangó víztömeg a sarkokban, amit a szűrő sem forgat át és a vegyszerek sem érik el. (Persze, ha naponta van benne fürdés, akkor keveredik benne a víz.) Sok medencéhez lehet kapni csak fóliatestet is külön, így ha az elhasználódik, nem kell a létrát, a csöveket és a többi egyéb felszerelést újra megvenni.

Létezik ragasztó is mindkét medencetípushoz, ha véletlenül kilyukadna. Nem mindegy, hogy a ragasztó tapasz víz alatt is működik, vagy le kell hozzá ereszteni a vizet, legalább a lyuk alá.

A harmadik a fémpalástos medence, ahol a medence fala merev fém. Itt figyelni kell arra, hogy szükséges-e beásni a medencét a földbe, vagy elég az oldaltámasz.

A legtöbb medencét maximum 90%-ig lehet vízzel feltölteni. Érdemes még vásárlás előtt végiggondolni, meddig fog érni a vízszint a gyerekeknek. Térdéig? Derekáig? Vagy túl mély lesz, ha teletöltöm vízzel? Minél mélyebb a medence, annál nehezebben melegszik fel, erre is érdemes figyelni.

(Ha most arra gondolsz, hogy kicsi a gyerek, de veszel egy 122 vagy 132 centi mély medencét, hogy ne kelljen újat venni három év múlva, majd kevesebb vizet teszel csak bele, akkor rossz hírem van. A szivattyúkimenet a maximális vízszint alatt van egy kicsivel, így azt nem tudod használni, ha csak 70%-ig töltöd a medencét. Persze ezt a problémát megoldhatod egy kis házi barkácsolással, de akkor arra készülj fel.)

A legtöbb medencénél sokkal nagyobb hely kell az oldalsó merevítőlábak miatt, mint a medence mérete. Elfér-e a kiszemelt helyre a medence az oldalsó kitámasztásokkal együtt is?

Medence elhelyezése

A legtöbb helyen több idő kialakítani a medence helyét, mint felállítani és beüzemelni a medencét. Sokan nem veszik komolyan, de nagyon fontos, hogy a medence teljesen vízszintesen álljon. Csak néhány centi, szabad szemmel nem is látható lejtés is már azt okozza, hogy az egyik oldalon sokkal nagyobb terhelés éri a lábakat és/vagy a medence falát.

Egy inkább kicsi, mint közepes medence is 9-10 köbméteres, vagyis 9-10 tonnányi, rosszul eloszló víztömegről beszélünk.

Elő kell venni egy szintezőlécet és meg kell nézni, hogyan fog állni a medence felállítás után. Mindig a magasabb helyről kell elhordani a földet és nem a mélyebb részeket feltölteni, mert azt szét fogja nyomni a medence.

Fémvázas medencénél fontos, hogy ne csak a lábakon, hanem a medence alján is legyen tömeg, azaz ne a levegőben legyen a medence teste, hanem a földön.

Ha nem kacsaúsztató medencét vettél, a lábai alá tenni kell beton járólapokat, ha földre akarod állítani, hogy ne süllyedjenek bele a lábak a földbe a víz tömege miatt. 10 láb esetén ez 10 járólap, ötezer forint. Az előző pont értelmében, fontos, hogy ne álljon ki a föld színéről a járólap, azaz ásd be őket kicsit a földbe.

Ha laza a talaj (pl. homok), akkor ez is kevés, ilyenkor pallókat is tegyél a beton járólapok alá. Nálunk ez volt a helyzet, 4×2 méteres medencéhez az impregnált pallók kiszállítva közel 30 ezer forintba kerültek. Fatelepen rendeld meg, ott sokkal olcsóbb mint egy barkácsáruházban.  (Még egyszer: 8-10-20 tonna vízről beszélünk. Ha az kiömlik, visz mindent, ami csak az útjába kerül. Főleg, ha nem az Alföldön laksz, hanem hegyen. Nagyon jó esetben nem akkor csuklik össze, amikor a gyerekeid ugrálnak benne, de a legtöbbször akkor adja meg magát. Nem érdemes játszani vele.)

Fontos, hogy lehetőség szerint egész nap érje a medencét a napsütés, ezért ilyen helyet válassz neki. Legyen minél távolabb a fáktól, mert teleszórják szeméttel a vizet.

A medence alá tegyél geotextilt, kapható például minden barkácsáruházban. Ez akadályozza meg, hogy a medence alá szorult agresszívabb gyomok a növekedésük közben átszúrják a medence alját. Kapható gyári alátét is a medencékhez, de elég drágák és elég felejtős minőségűek. A geotextil ára 2-5 ezer forint (10-15 folyóméter), hasonló árú a gyári alátét is. A geotextil-csíkokat fedésben tedd le és érdemes a direkt erre a célra gyártott műanyag szögekkel rögzíteni, hogy a gyomok ne tudjanak két csík között előtörni.

A medence alá érdemes még hőszigetelő anyagot is tenni, mert rengeteg hőt veszít a víz a hideg talaj felé. Sokan EPS lapot vesznek (népies nevén hungarocell, nikecell), ami erre tökéletesen alkalmatlan. Egyrészt nem vízálló másrészt még a lépéstűrő verziója is csak 100-as keménységű, szétmállik egy szezon alatt. Helyette XPS lapot kell venni, ami vízálló és a leggyengébb verziója is 300-as, de kapható 500 és 700-as verzió is. Ezt is ezzel foglalkozó boltban érdemes beszerezni. Medencétől és vastagságtól függően újabb 8-10 ezer forint kiadás.

A medence fedését sem úszod meg. Ez két ok miatt fontos. Az egyik a sok rovar, falevél, szösz és egyéb kosz miatt. A vízminőséget legnegatívabban a medence vízébe került szerves anyagok (és azok bomlása, illetve az abból táplálkozó algák és baktériumok) befolyásolják. Érdemes azokat minél távolabb tartani a medencétől. A medence mindig legyen letakarva, ha nincs használatban. (Napközben lehet szolártakaróval is, lásd később.)

A másik ok, hogy a párolgás kihűti a medencét. Ha kijössz a vízből, fázol, egész addig, amíg meg nem száradsz. Ennek oka, hogy a bőrödről párolgó víz hőt von el a testedtől. Na, a párolgó víz pont ezt csinálja a medencéddel is. (Az már csak hab a tortán, hogy az elpárolgott vizet pótolni is kell.)

Itt érdemes gyári takarót venni, amit rá lehet kötni több helyen a medencére. Hogy ez miért fontos, az első viharnál meg fogod érteni. Egy gyári takaró 2-4 ezer forint és az UV sugárzás miatt egy-másfél szezonnál sokkal többet nem bír ki.

Érintésvédelem

Ha kicsomagoltad a medencét, rájössz, hogy kell hozzá vízforgató szivattyú, ahhoz meg áram a kert közepére. Kizárólag kültéri hosszabbítót és elosztót használj, de még ez is kevés. Egy-egy viharban, felhőszakadásban a víz mindenhová becsorog, hiába kültéri a hosszabbítód és az elosztód, sőt akár a szivattyú és egyéb berendezés is beázhat és be is fog ázni. Ezért a hosszabbítót és az elosztót is tekerd körbe legalább egy szemeteszsákkal és ragaszd le, a szivattyúk és egyéb berendezések fölé pedig vegyél agrofóliát, vagy elegánsabban csinálj nekik egy vízhatlan fa vagy műanyag házat. Kültéri elosztó és hosszabbító mérettől függően 8-15 ezer forint. Agrofólia két méterszer nyolc méter 2.000 forint, szivattyúház 8-20 ezer forint.

Ha bárki van a medencében, az elektromos berendezéseket üzemeltetni tilos! Legokosabb, ha ki is húzod addig a falból a hosszabbítót.

Ha idáig eljutottál, már a nehezén örökre túl is vagy. A talaj előkészítése volt a legmacerásabb része a medence birtoklásának.

Vízfeltöltés

Következik a vízfeltöltés. Sokan szeretnék kútvízzel feltölteni a medencét, aztán amint klórt vagy aktív oxigént tesznek bele, azonnal vörössé, sárgává, barnává és mindenféle színűvé válik a medence. Ennek oka, hogy a klór vagy az oxigén rozsdát csinál a kútvízben található vas, mangán és mindenféle oldott ásványi anyagból. Ha kútvizet szeretnél használni, először egy vödörben jól klórozd be és nézd meg, mi történik vele. (Akár be is vizsgáltathatod, megfelelő-e a minősége.) Ha semmi, akkor használd nyugodtan.

Vezetékes víznél egy köbméter víz településtől függően általában 500-900 forint csatornadíjjal együtt.

Egy szezon alatt két medencényi vizet fogsz elhasználni, egyrészt a párolgás, fröcskölés, másrészt a szivattyú visszamosása miatt. (Lásd később.)

Tehát a vízdíj cirka 16 ezer forint egy 10 köbméteres medencénél egy szezonra.

Vegyszerezés

A vizet folyamatosan kell vegyszerezni, egyébként már akár egy nap után megjelennek benne az algák és egyéb nemkívánatos élőlények, amitől zavarossá és/vagy büdössé válik a víz. (Az algásodás első jele, hogy nyálkássá, csúszóssá válik a medence fala, esetleg fekete vagy egyéb színű foltok jelennek meg a medencében.)

Feltöltéskor nagyobb adag vegyszert kell belerakni (a pontos mennyiség köbméterre lebontva a doboz oldalán van feltüntetve), utána naponta vagy hetente kell adagolni egy kisebb mennyiséget. A vegyszer lehet tabletta, granulátum vagy folyadék.

Tablettához érdemes venni vízen úszó műanyag adagolót, ez 1-2 ezer forint.

A leggyakoribb fertőtlenítő szer a klór. (Ennek gáz formájával fertőtlenítik például az ivóvizet is.)

Előnye az olcsósága, hátránya, hogy túladagolás esetén csípi a szemet, a ruhát is tönkreteheti, valamint megjelenik a klórszag is, ha magas a ph értéke a víznek.

További hátránya, hogy érzékeny a ph érték növekedésére. 7,6 ph felett a fertőtlenítést eredményező hipoklórsav átalakul hipoklorit ionná, ami sokkal kevésbé fertőtleníti a vizet, viszont felel a klórszagért.

Létezik kombi formában is, ekkor már az algaölőt és a pelyhesítőt is tartalmaz a tabletta. Alacsony terhelésű medence esetén előfordulhat, hogy másra nem is lesz szükséged. Ekkor a vegyszerezés nálad kimerül annyiban, hogy hetente feltöltöd a vegyszeradagolót a megfelelő számú tablettával. Nem egy nagy kihívás, igaz? (Persze ha gyerekek használják a medencét, akik napjában harmincszor kirohannak és saras-füves lábbal vissza a medencébe, akkor valószínűleg kicsit több tennivalód lesz.)

A bróm sokkal kevésbé érzékeny a ph érték változására és azoknak is jó, akik érzékenyek a klórra. Hátránya, hogy egyrészt sokkal drágább, másrészt nagyon nehezen oldódik. Nekem egy hónap alatt sem oldódott fel az egy hétre előírt adag, úgyhogy le is szoktam róla. Ebből egy kiló 5-6.000 Ft.

Harmadik lehetőség az aktív oxigénes fertőtlenítés. Ekkor vagy tablettát és hozzá való folyadékot teszünk a vízbe, a tabletta hatóanyaga például kálium-peroxo-monoszulfát. (Ebből cirka 4.500-5.000 forint egy kilogramm, ami kilenchetes adag egy 10 köbméteres medencéhez. Ehhez azonban venni kell még folyékony aktív oxigénes löttyöt is, az további 2.500 forint. Nagyobb kiszerelésben 10-20%-kal olcsóbb.)

A vegyszerellenzőknek talán a hidrogén-peroxid a legjobb megoldás. Ez H2O2, amiből víz és aktív oxigén lesz, ami aztán elpusztítja az elpusztítani valókat a medencében. Hátránya, hogy neked kell naponta kézzel adagolni, ha nincs automata vegyszeradagolód, márpedig nincs egy ilyen medencénél. 10 köbméterhez napi fél liter kell. 20 kilós kiszerelésben 10 ezer forintba kerül a Dewan 18 (plusz betétdíjas flakon). Az utolsó szám a töménység, létezik még 35-ös és 50-es is, de azok már durvák otthonra. Egyiket sem küldik ki postán, csak ha cégnévre rendeled. (Törvényi előírás.) Ezért ezeket csak személyesen tudod átvenni a legtöbb esetben vagy egyéni vállalkozásra vagy cégre rendeled meg. (Én innen veszem, 12 ezer forint házhoz szállítással a 20 kilós adag.)

Vagyis egy két és fél hónapos szezont 25-35 ezer forintból úszol meg, ha a hidrogén-peroxidot választod. Ez tűnik a legdrágább megoldásnak.

Előfordul, hogy a klórozás (vagy egyéb vegyszerezés) ellenére algásodni kezd a víz. Ilyenkor kell algaölőt tenni a vízbe, ami hatékonyan kipusztítja őket. Ezt is rendszeresen ajánlják tölteni a vízbe, akkor is, ha nincs még jele az algásodásnak.

Fontos, hogy se túl sok, se túl kevés vegyszer ne legyen a vízben.

pH érték: Ahogy azt az iskolában is megtanultad, a pH érték mutatja a víz  (vagy bármi más) savasságát vagy lúgosságát. A kiengedett csapvíz pH értéke mindig nő a vízből kiváló szénsav, illetve a vegyszerezés miatt. (Bár az idő múlásával a növekedés csökken.) A túl magas vagy a túl alacsony pH érték nem csak azért gond, mert csípi a szemed, vagy szárítja a bőröd a víz, hanem mert mint fentebb is írtam, a vízkezelő vegyszerek hatékonysága csökken a magasabb pH érték mellett.

A medence vízének ideális esetben 7,2-7,6-os értékkel kell rendelkezni.

pH mértéket mérhetsz lakmuszpapírral, mindenféle folyadékos, elszíneződő megoldással is, de ember legyen a talpán, aki megmondja szín alapján a pontos pH értéket.

Én vettem egy 8 dolláros, sárga színű digitális mérőt az Aliexpress-ről. Fontos, hogy legyen hozzá kalibráló por, illetve külön rendelj is ilyet mellé, mert legalább évente egyszer újra kell majd kalibrálnod. Gombelemet (LR 44) sem küldenek hozzá, abból is kell kettő darab.

Legtöbbször pH csökkentésre van szükség, erre valóak a pH mínusz nevű szerek. Ha aktív oxigénes vízkezelést választottál, nem biztos, hogy minden pH csökkentő szer megfelelő lesz, erre kérdezz rá.

Ha nem ment volna át: a víz pH értékét legalább hetente érdemes ellenőrizni, különösen a feltöltés utáni első hetekben. Sokan csak szórják bele a klórt a vízbe és nem értik, miért nem hat és miért van átható klórszag. Hát mert túl magas a víz pH értéke és ezen a felesleges klór mennyisége sem segít éppen.

Pelyhesítés: a vízforgató szűrő feladata a vízben úszó szennyeződések kiszűrése. Azonban gyakran ezek a szennyeződések túl apróak, ezért átjutnak a szűrőn és a vízben felhalmozódva opálossá teszik a vizet. Ilyenkor kell a pelyhesítő szer, ami összeragasztja ezeket a szennyeződéseket és így már akkorák lesznek, hogy a szűrő ki tudja szűrni őket. Homokszűrőnél mehet bele a szkimmerbe a pelyhesítő folyadék, papírszűrőnél a medencébe kell szórni, kikapcsolni a szűrőt és megvárni, amíg leülepednek a koszcicák a medence aljára, majd ki kell porszívózni onnan.

Opálosodás esetén ideiglenesen növelni kell a fertőtlenítő szer mennyiségét és pelyhesítőt kell használni, majd jó sokat szűrni a vizet.

Pelyhesítés után a homokszűrő berendezést vissza kell mosatni.

Alternatív víztisztítási lehetőségek

Sokan szeretnék vegyszer nélkül tisztán tartani a medencéjüket. A rossz hír, hogy erre nincs lehetőség, mert bármilyen nem vegyi eszközt is használsz, az nem megy megállás nélkül. Ezért mindenképpen kell vegyszer a vízbe, maximum jelentősen tudod csökkenteni a mennyiségét, akár a negyedére, ötödére. Milyen lehetőségeid vannak?

Sóbontó berendezés. Ekkor 10 köbméteres víz esetén 25 kilogramm sót teszünk a medencébe (Ez kb. ötöde a tengervízben található sómennyiségnek.) A sóbontó berendezés a működése során a konyhasót (nátrium-klorid) lebontja klórrá, ami aztán újra só alakot vesz fel. Tehát tulajdonképpen ez is klórozás, csak némileg másként. Előnye, hogy az enyhén sós víz kellemes a bőrnek. Hátránya, hogy a sós víz szétmarhatja a medence berendezését, valamint könnyen túl sokat járathatjuk a klórozást a víz igényéhez képest. (Nagyobb és drágább medencékbe lehet beépített szenzor, ami folyamatosan méri a klór mértékét. Neked a kerti medencédhez ilyened nincs.)

UV-C lámpa: a szivattyú után bekötünk egy UV-C lámpát, aminek fényétől az élőlények elpusztulnak az áthaladó vízben. Hátránya a viszonylag magas ára, illetve néhány évente cserélni kell a benne lévő fénycsövet, mert elöregszik. Idehaza árulnak olyan 18 W-os lámpát húszezer forintért, amit az amazonon csak szigorúan aranyhalas medencék üzemeltetéséhez ajánlanak. Ilyeneket szintén vehetsz az Aliexpressen is. természetesen olcsóbban.

Kaphatóak rendes UV lámpák is, a legolcsóbb is 75 ezer forint. Én ilyet vettem, kicsit sokalltam az árát, de nincs is bajom a medence vízminőségével, pedig csak az előírt vegyszer 40%-át teszem a vízbe. (Lehet, hogy kevesebb is elég lenne, de még nyuszi voltam kipróbálni.) Kicsit túl van méretezve a lámpa a medencémhez, mert ez 75 köbméteres medencéhez is jó, de kisebbet nem árulnak. Persze venni kellett hozzá két illesztőadaptert a 38 milliméteres medencecsőhöz, meg PVC ragasztót is, az is volt még vagy további 5-6 ezer forint.

Meg nem éri a beruházás, hiszen csak a vegyszer-megtakarításból soha nem jön be az ára s azzal szemben áll a 75 wattos áramfogyasztás óránként. Inkább a kényelem és a kevesebb vegyszer az, ami az előnye az UV-C lámpának.

Ózongenerátor: Az ózon O3, erősen mérgező gáz, ami O2 atommá molekulává bomlik le (vagyis közönséges oxigénné) plusz egy szabad oxigénné, ami mindent elpusztít, amit csak ér. Sajnos idehaza semmit nem lehet kapni, még beépített medencéhez sem találtam ilyen berendezést, nemhogy ilyen felállított medencéhez valót. Van ózongenerátor, amit légkondicionáló gépek tisztításához használnak, de az nekünk nem jó.

Az Intex és a Bestway is gyárt ilyen szerkezetet, de érdemes elolvasni a véleményeket róluk: az egyik legpozitívabb vélemény, hogy legalább egy nyarat kibírt a Bestway terméke. Mások nem voltak ilyen szerencsések. Az Intex egy kicsit szerepelt csak jobban.

Szóval elvileg van ilyen lehetőség, a gyakorlatban idehaza nincs. Illetve jövőre ezt fogom kipróbálni 36 dollárért, remélem bevállik.

Vízforgató berendezések

A vizet folyamatosan szűrni kell. (Persze akkor, ha használják is a medencét, nem csak egy nyugdíjas pár mártózik meg a vízben hetente egyszer.) Az ajánlás szerint naponta kétszer-háromszor kell átforgatni a medence vizét. Ha 6 köbméter/óra teljesítményű a szivattyúd, akkor egy 9 köbméteres medencét másfél óra alatt tudsz átforgatni. Tehát legalább naponta másfél-másfél órát kell járatni a vízforgató szivattyút.

Ha elutazol otthonról, akkor is járatni kell a szivattyút. Ezért venned kell egy időkapcsolót, ami naponta kétszer bekapcsolja másfél-két órára a szivattyúdat.

Két típusa van a vizforgatóknak: a papírszűrős és a homokszűrős. (Homok helyett az ilyenekbe lehet tenni szűrőüveget és szűrőlabdát is tenni. A homok speciális szűrőhomok, 1 milliméternél kisebb átmérővel. Másféle homokot ne akarj beletenni.)

A papírszűrős vízforgató inkább csak egy vicc. Nem csak a szűrési képessége és a szivattyú ereje felejtős, de elvileg naponta kellene takarítani a szűrőt és hetente cserélni.

A medencédhez gyárilag csomagolt papírszűrős vízforgatót akár félre is teheted. A kilenc köbméteres medencéhez adtak egy papíron 2 köbméteres, a valóságban ennek inkább a fele teljesítményű szivattyút, ami erőlködve dolgozik csak. Ha ezzel akarod kétszer-háromszor megforgatni a medencéd vizét, éjjel-nappal járhatna a szerkezet és a vizet sem tudja rendesen megszűrni.

Érdemes venned egy rendes homokszűrős vízforgatót, olyat, ami egy-másfél óra alatt átforgatja a medencéd vizét. Minél több homok van a vízforgatóban, annál jobban szűri meg a medence vizét (logikusan, hiszen azon nyomja keresztül a vizet a szivattyú). Az olcsóbb vízforgatókban 20-25 kilogramm szűrőhomok van, a kicsit jobbakban 40-90 kilogramm. Az áruk 40 és 110 ezer forint között változik. (Én egy 6 köbméteres, 40 kilogramm homokkal töltött Gre vízforgatót vettem 70 ezer forintért. Mint mondottam, semmi gondom a víz minőségével, pedig gyakran volt 30 fokos a víz. Persze ehhez még venned kell két 38 mm-es, 3 méteres csövet, 32-38 milliméteres átalakítót a medencéhez való csatlakozáshoz, bilincseket, úgyhogy számoljál rá még egy tízest a vízforgató árára. Plusz a szűrőhomok is volt még további négyezer forint.)

A kiszűrt koszt el kell távolítani a szűrőből, ezért legalább hetente egyszer visszamosatást (backwash) kell végezni. Kikapcsolt állapotban átrakod a backwashra a szivattyú kapcsolóját és 2-3 percig (vagy ameddig piszkos víz jön ki) járatod így. Ez a szennyes víz a csatornába megy. Utána 20-30 másodpercig öblítést kell végezni, hogy a homokszemek visszaálljanak. Ügyes fejszámolók gyorsan kiszámolják, hogy ilyenkor akár 300-400 liter víz is megy a csatornába, amit pótolni kell. Ezért mondtam, hogy a medence méretének dupláját fogod a legjobb esetben is egy szezonban elhasználni vízből.

A medence takarítása

A tiszta, szép vizű medence titka a folyamatos takarítás, amire legalább napi negyed órát kell szánnod. (Már persze akkor, ha használva is van a medence, nem csak néha csobban bele egy-egy felnőtt.) Veszel egy hálót, amivel naponta legalább egyszer összeszeded a víz színén és esetleg a vízben úszó leveleket és rovartetemeket. Ezután porszívózásra van szükséged. Egy medenceporszívó 12-15 ezer forint, amit a szivattyúra kell kötni, annak a szívóhatásával szedi fel a koszt a medence aljáról. Olyan porszívót vegyél, aminek saját tartálya van, így nem a szűrőbe kerül a kosz feleslegesen. (Persze egy csoffadt kis papírszűrős vízforgatóra hiába kötsz porszívót, jóformán semmit nem fog felszívni.)

Ha ennyit szánsz a medence takarítására naponta, rendesen üzemeltetsz egy rendes homokszűrőt és rendesen vegyszerezel és a pH értékre is odafigyelsz, mindig szép tiszta lesz a medencéd. Ha nő a víz hőmérséklete vagy többen, esetleg többet használják a medencét, gyorsabban kezd romlani a vízminőség. Ilyenkor több vízforgatásra, takarításra és esetleg több vegyszerre is szükség lehet.

A medence fűtése

A medence fűtése nagyon fontos dolog. 25 fok alatt a gyerekek hidegnek érzik (érezhetik) a vizet és gyakran fél-egy óra után lila szájjal kell őket kiparancsolni a vízből. A számukra igazán kellemes vízhőmérséklet 26-30 fok között van.

Azonban a medence hiába melegszik nappal, ha kihűl éjszaka. A napi átlaghőmérséklet azonban ritkán van 27 fok felett. (Ilyenkor szoktak hőségriadót elrendelni, ha a napi átlaghőmérséklet három napnál tovább 27 fok felett van.)

Jön néhány nap hidegebb idő és a medence is annyira kihűl, hogy pár napig még utána sem lehet használni. Márpedig a magyar medenceszezon két-két és fél hónap, nagy kiesés az a néhány nap is.

Ilyenkor jön jól a medence fűtése.

Ez lehet elektromos vagy a nap erejére támaszkodó fűtés. (Van aki fatüzelésű kályhával oldja meg dán módra, de az már a tagozatos anyag.)

Elektromos fűtés lehet vízmelegítő, ilyen például az Intex 3 kW-os vízmelegítője, amit 30 ezer forintért tudsz megvenni.

Ez óránként mintegy 120 forintnyi áramért cserébe egy 10 köbméteres medence vizét 9-10 óra alatt 2 fokkal tudja megmelegíteni. Már ha a levegő nem hidegebb, mint a víz.

Elég drága dolog, 2 fok rámelegítés alkalmanként 1.200 forintba kerül. Persze még mindig jobb, mintha a nyár felében csak nézed meg takarítod a medencét a kertben.

Vannak hőszivattyús megoldások, amik negyed ennyi áramot fogyasztanak, viszont az áruk jóval 150-200 ezer forint felett kezdődnek. Az túl sok pénz a spórolásért cserébe. Azok inkább beépített medencékhez valók.

Következő lehetőség a szolártakaró, amit a medence vízére fektetsz, buborékokkal lefelé. Ennek működési elve, hogy a buborékokat a víz körülveszi, így kétszer-háromszor akkora felületen érintkezik a víz felszíne a meleg levegővel, mint azt szolártakaró nélkül tenné.

Ebből a gagyi minőség (amit lehet kapni a hiperekben is) 120-160 mikron vastagságú, jó esetben egy szezont ha kibírnak. A jobbak 3-400 mikron vastagságúak, egy 400 mikronos szólártakaró állítólag 4-5 évet is kibír. Én a sajátomat a fenti linken vettem, 16 ezer forint volt a 8 négyzetméter. (Nem sajnálták, jó bőven szabták, lett az 9 négyzetméter is.) Ha kerek, ovális, vagy akármilyen alakú a medencéd, egy ollóval méretre tudod vágni a megvásárolt fóliát.

Arra vigyázz, hogy amikor fürödtök, olyan helyre tedd, ahol nem lesz csupa kosz a vizes fólia, mert utána belemosod a vízbe a koszt, amikor visszarakod. Úri népek vehetnek hozzá csévélőt is, amit direkt erre találtak ki, az még további 30 ezer forint. (Nálunk jó helye van a kerítésen.)

További lehetőség a mindenféle napkollektorszerű dolgok. Barkácsoló kedvűek fekete csövekből tekerhetnek végtelen számú spirált, amin átküldik a vizet. Kaphatóak készen is szolármatracok, én ezt vettem, mert sok jót olvastam róla. Igénytelen, nagy, strapabíró, azt sem bánja, ha télen belefagy a víz, két darab kerül 20 ezer forintba. Vettem mindjárt két párat és a medencéhez kapott gagyi papírszűrős vízforgatót használom arra, hogy áttoljam rajtuk a vizet. A két pár nagyjából ugyanannyit melegít a vízen, mint az Intex 30 ezer forintos vízmelegítője, csak az áramszámla elenyésző ahhoz képest. (Persze ez csak akkor működik, ha süt a nap.)

Ha akarod, kidobhatod a földre (bár érdemes hőszigetelőt alátenni, hogy a talaj ne hűtse alulról), vagy csinálhatsz neki szép keretet is.

Fontos, hogy ne kösd be a normál szivattyú mögé, egyrészt mert az túl nagy teljesítményű, másrészt, ha akkor nyomod keresztül rajta a vizet, amikor nem süt rá a nap, akkor hűteni fogja és nem fűteni a medencédet. (Ez jól jöhet egy hosszú kánikulában: éjszaka használd hűtésre a szolármatracodat.)

Hol vásároljunk?

Hát, jól gondold meg. Én a medencémet az Auchanban vettem, ott 109 ezer forint volt az a medence, ami máshol akciósan volt 160 ezer forint. Egyébként amit lehet kapni az Auchanban, az jellemzően nem drágább, mint a webáruházakban. Ott vettem a vízforgatót is, jó áron volt, meg egy csomó mindent. A Tescoban nagyon kicsi a választék az Auchanhoz képest. Megnézheted még az OBI-t is, vegyszerben nem tűnik drágának, másban hol olcsó, hol drága a többi bolthoz képest.

A webshopokkal nagyon megjártam. Rendeltem egy webshopból (szokás szerint több weboldal mögött is ugyanaz a webshop van), ki is küldték a számlát, hogy fizessem be előre. Este nem tettem meg, másnap hívnak, hogy hát izé, abból a szivattyúból nincs már több. Nézzünk helyette egy másikat. Gondoltam, ez azt jelenti, hogy néz nekem egy másikat és visszahív. Egy hét után jöttem rá, hogy ebből nem lesz semmi.

Akkor megrendeltem egy másiktól egy csomó dolgot. Egy hét után még egy visszaigazoló e-mail sem jött, nemhogy a rengeteg áru, amire szükségem volt. Írtam nekik, hogy akkor ne fáradjanak, nem karácsonyi ajándéknak szántam a medencefelszerelést.

Már két hét elment és még nem volt semmim. Közben az Auchant kifosztották a vásárlók.

Volt olyan webshop, ahol kiírták, hogy se kérdésre, se telefonra nem válaszolnak, mert napi 300 e-mailre kellene válaszolni. Elgondolkodtam rajta, vajon miért nem vesznek fel egy diáklányt erre a szezonmunkára. Mindegy, ők tudják.

Elmentem az Aqualing boltjába és az Auchanba és ott megvettem mindent. Az Aqualing az importőre a Bestway-nek, a Gre-nek, Pontaqua-nak és egy csomó másik márkának. S ráadásul ezért is, egyáltalán nem olcsóbbak a webáruházas árak, mint az Auchan vagy az Aqualing árai.

Na, megint elment az életemből hat óra erre a cikkre. Remélem, tudtam segíteni valakinek és már tudod, miért nem volt eddig tiszta a medencéd, vagy tudod, hogy a végén mennyibe fog kerülni az otthoni fürdőzés a kertben.

Olvasd el a hozzászólásokat is, ott is biztos lesznek jó tippek vagy jó kérdésekre adott jó válaszok, amik segíteni fognak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

105 hozzászólás

 • GrafUr
  Húú, köszi a cikket; több, mint megfontolandó innentől…
  De kérdeznék egy alternatíváról, Miklós, hátha a sok utánajárás során ezzel is találkoztál. — Ha nem, akkor pedig annál érdekesebb a kérdés: Mi a helyzet a fürdődézsával?
  Jelentősen drágább a beszerzése, ám izgalmas alternatíva: Fa hordó jellegű, 2-2,5 méter átmérőjű, kis ülő paddal és lépcsővel rendelkező, fatüzelésű kályhával fűthető fürdőalkalmatosság, amiben (rengeteg) parajdi só révén nincsenek vegyszerek (elméletileg). Egy ismerősöm dicséri, és télen-nyáron használják, de más tapasztalatot még nem láttam/hallottam róla. Esetleg ilyenen gondolkodtál már el? Vagy valaki, a kommentelők közül?
  (Google-ban rákeresve: “fürdődézsa” ömlenek a beszerzési lehetőségek, és a lerások; de mind csak eladóktól)
 • Rotototor
  Nagyon-nagyon profi cikk, le a kalappal!
 • szifonkutya

  Ismerősöm vendéggyerekek szüleivel aláirat egy papírt, hogy semmilyen felelősséget nem vállal a medence használatával kapcsolatban.

 • Györgyi
  Nekünk kerek fémpalástos van. Porszívózás előtt sétálni kell a vízben 3-4 kört (vagy körbeküldeni a gyerekeket), az a medence kellős közepére viszi az összes koszt, pár másodperc alatt ki lehet szívni. Persze kell várni előtte pár percet, amíg megáll a víz, és leülepszik középre a piszok.
 • Brother
  Miklós, a szemeteszsák és a ragasztószalag nem alkalmas érintésvédelmi eszköznek! Ilyen beruházás mellett nem nagy pénz elkölteni még pár ezer forintot IP védett szerelődobozra, vagy legalább vízhatlan csatlakozó burkolatra. Főleg, hogy adott esetben emberek (gyerekek) élete múlhat rajta.
 • Györgyi
  Sokat számít az is, mi van a medence körül. Nekünk egy kövezett teraszba van besüllyesztve, onnan nemigen viszünk koszt bele.
  Nálunk is folyamatosan megy nappal a szivattyú, viszont nem a vízben van. Ott csak a műanyag vízforgatót hagytuk, a szivattyút lecseréltük egy jóval erősebbre, ami a garázs tetején lévő szolárszőnyegbe fel tudja vinni a vizet. Éjszakára csak akkor hagyjuk bekapcsolva, ha hűteni akarjuk a vizet. Lámpa is van a medence belsejében, az is árammal működik. Csináltunk egy kibetonozott szervízlyukat a medence külső oldalán a földben, onnan kültéri kábelen keresztül, zártműanyag csőben megy az áram a föld alatt a házból. Kapcsolni bentről lehet.
  Lassan 20 éve megvan, abszolút bevált. A kánikulát ki sem bírnám másképp.
 • PDP
  Nem az atom volt a rossz hanem az O2, mert az atomos O az, ami el-oxidalja a vizben a neked oda nem kellő dolgokat. A molekularis O2 is igaz, de ő nem szamit ebben a jatszmaban.
  🙂

  Egyébként kösz a bejegyzést! Kezdők vagyunk a témában, így érdekes volt olvasni az összefoglalót is, meg a hozzászólásokat is.

 • Elkaplak
  Azért nem kell megijedni a cikktől. Abszolult nem jártam körül a témát vásárlás elött sem azóta. Én 20e-ért vettem a 366x72es szettet, papírszűrővel. Plusz 20e a takaró, alátét, skimmer, vegyszer adagló, 2 szezonra elég multi tabletta, porszívó. Nálam itt megállt. Ez a második szezon, csak ezt a muti tablettát használom, pár ora forgatás, 2 hetente szűrő takarítás, ha szükséges egy kis porszívózás…és a víz makulátlan. Legalábbis nálam így működik.
  Én az alászigetelést még a 10 kobméter körüli medencéknél sem javaslom, ha egésznap napon van. Annélkül is kellemetlenűl fel tud melegedni.
 • no way
  Egyszer néztünk egy házat, amiben volt egy méretes benti medence – bedeszkázva…..

  Egy másik háznál nekünk ellenérv volt a nagy épített kültéri medence, komoly kiszolgáló vizes helyiségekkel azon a szinten. De a tulaj megmutatta a gépészetet, elmondta, hogy kell karbantartani, ami elrettentett. Még hozzátettük gondolatban a lenti vizes helyiségek takarítás igényét stb., vs. hogy úszásra pont annyira jó, mint a kádunk, kösz, nem.

  A gyerekeket szvsz aki felügyelet nélkül hagyja egy medencében, az nem jól méri fel a kockázatokat. Pláne egy magas falúban, amibe bele se látsz – egy normál épített medencére ha rálátsz, miközben dolgozol, az elég lehet.
  Kis gyereknek egy felfújt kicsi kacsaúsztató a fűben néha majdnem akkora élmény, friss vízzel töltve. Azt körbeugrálva, ha elesik, se üti meg magát. Igen, amiből kilóg a kezem.

  No f*ng way, persze ez csak az én véleményem, másnak bejöhet.

 • Áki
  off:
  “Sokan nem veszik komolyan, de nagyon fontos, hogy a medence teljesen vízszintesen álljon. Csak néhány centi, szabad szemmel nem is látható lejtés is már azt okozza, hogy az egyik oldalon sokkal nagyobb terhelés éri a lábakat és/vagy a medence falát.”

  A medence falát érő terhelés csak a vízoszlop magasságától függ. Néhány centi kb. semmit sem számít. Ezért van az, hogy akármennyien belemennek egy medencébe, a medence oldalfalát érő terhelés nem változik.

  Egyébként jó a cikk.

 • Kiszamolo
  Elkap, a te medencédben van vagy 50 centi víz, a nagyobbakban több mint a duplája. Teljesen más.

  A tiédnek lesüt az aljára a nap, az enyémnek a felső fele langyos, az alja hideg.

 • daraltdio
  Azt kell látni, hogy semmi sem egyszerű, mindent ki kell tanulmányozni, meg kell tanulni, utána kell menni az információnak, ami sok esetben nem egy helyen van, és mellesleg nem is egyszerű megtalálni.

  2 éve többször utána kellett nézzek mit csinálok rosszul a medencével kapcsolatban, és nagyon örültem volna, ha ez a cikk már meglett volna.

  Én is és szerintem az utókor is nagyon hálás a struktúrált cikknek/anyagnak!

 • Garbo
  A pénzügyi oldala mellett azt a nem divatos, de annál fontosabb dolgot gombolnám ide, hogy nekünk például azért nincs és nem is lesz medencénk, mert azzal olyan mértékben növelnénk az ökológiai lábnyomunkat, hogy azt már bűnnek tartom.
  Ráadásul egy bolygón, ahol naponta huszonhat ezer gyerek hal meg azért, mert nincs hozzáférése iható vízhez, nem fogok klórt önteni ivóvízbe csak azért, mert szubjektíve jobban hűsít, mint egy zuhany.
  Egyszerűen nekem ez már nem fér bele: nem anyagilag, erkölcsileg.
 • Lala
  azza lesz a gond, hogy a gyerekek megunják. Nem kell megijedni nem hamar, de egy idő után egy 10 év körüli gyereket már nem elégít ki a pancsolás magában. Próbálkoztam mindennel, ilyen vízbe merülő karikákat vettem, amit keresniük kellett, meg vízipisztoly lövészetet meg egy csomó vizes játékot, de egy 10 év körüli gyerek már unja, hogy csak pancsoljon. Haverokkal más, velük elvannak, talán túlságosan is, de azt már leírtam, hogy nem olyan nagy öröm állandóan vendégül látni a környékbeli haverokat meg a szüleiket, mert valaki mindig ott kíváncsiskodott, meg etetni-itatni, figyelni rájuk meg hallgatni a zsivajt egész nap és igazságot tenni, mert a “balhé” garantált. Legalábbis, aki nem party “állat” típus.
  Egy ilyen pancsoló medence (gyakorlatilag minden, ami 10m alatt van) megtérülését ki lehet ugyan számolni, de azt is bele kell akkor venni, hogy a gyerekek elég hamar ráunnak
 • Siraly
  A fűtéshez: épített medencénél opció, hogy a ház vízfűtési/fűtési rendszerére kössék. A szüleimnél a kazánra van kötve és van egy kapcsoló, hogy házfűtés vagy medencefűtés legyen. Lehet, hogy mobilnál is meg lehet valahogy oldani?
 • Áramos
  “Nevem Senki
  Ugye senki nem gondolja komolyan hogy a strandon kikapcsolják a vízforgatót nyitvatartási időben? Ott pontosan ugyanolyan szűrő van csak nagyobb.””
  A strandon nagyobb biztonságú berendezések vannak, mint a te egyszerű szivattyúd. Egyébként ha csak te fürdesz benne ilyenkor, akkor végül is csak Darwin díjas leszel, a megráz az áram de ha viszont mondjuk a gyereked hal meg benne, akkor az rosszabb. Nem akarok ezen vitatkozni, ha nem érted, nem érted.

  “Az én szivattyúm műanyag, a motor fém részeihez közel sincs a víz”
  Egészen egy meghibásodásig.

 • Attila
  Hát gratula az összes fintorgónak akinek az jön le hogy nem kell!
  Matekból talán pont nulla.Két gyerekkel egy négy fős család standbelépőjének egy napi díja csak belépő 12000 ft.
  Mivel nem férsz a frigódhoz , mert nem vagy otthon , a sör 500 a lángos 750 és még plusz a gyerekek igényei.
  Nem is kell nektek semmi , a gyerekek meg ne fürödjenek annyit elég ha a sok millás autó ott áll a garázsban
  Az persze nagyon megéri , ha a szomszéd rosszul lesz tőle.
 • Petrence
  Akkor végülis neked mennyibe került a korrekten fenntartható medence? Mennyi volt a beruházás és mennyi lesz az éves fenntartási költség?

  Egyébként meg nagyon köszönjük a cikket. Szerintem sose lesz medencém, de hozzáállás, spórolás szempontjából nagyon sokat tanulok az ilyen írásokból. Ahogy egy medence sem 100 000 Ft és egy használt autó sem 500 000 Ft, úgy nagyon sok minden más is drágább, mint amennyit elsőre kifizet érte az ember!

 • Kulombos
  Egyetértek Miklóssal, a leírtak nem kell, hogy elriasszanak senkit, nem annyira bonyesz, mint látszik.
  Én feketecsővel és egy épített vezérléssel fűtöttem a medencét, ami eladó lett, ha valakit érdekel (villamosmérnök vagyok, nem kókány eszközöket használtam, a saját gyerekem is benne volt a medinben…)
  forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151605084&t=9097176
  Miklós majd eldönti, maradhat-e a link.
  Egyébként az Indexen komoly fóruma van a témának, onnét való a link is.
 • @Áki Szerintem jól írta a telepítést, és komolyan kell venni: Volt kolléga a szőlőbe állította fel, s vízszintesnek tűnt hetekig majd talán pár centit ha lógott, s egyszer csak felhívták, hogy volt egy nagy zutty, vitte a víz a saját kerítését, szomszéd ültetett kertjét jó szélesen, az ő alsó kapuját, mindent. Utána rendes eszközökkel és anyagokkal újra telepítette.. Vagyis számít az a pár centi, mert az idővel valószínűleg több lesz.
 • Barikád
  Kézzel kiásni a földből, az a legtermészetesebb medence:
  youtu.be/mn1DEeyqaT4
 • Kiszamolo
  Lala, én is max 3 nyarat adok neki.
 • tgwh
  Jó cikk lett, ilyenből olvasnék szívesen sokat, autó már volt párszor, azok is nagyon jó írások voltak.
  Akkor ha jól számoltam, alsó hangon 200 ezer az ,,egyéb” és 100 ezer maga a medence.
  A hideg csak akkor rázott ki, amikor a hipót olvastam. Sokan még a növények (zöldségek is) öntözővizébe is öntenek, szép tiszta marad a víz egy hétig is…

  I. rész.
  Én viszont most kibővíteném a cikket ha nem gond. Napi 2-3 óra fürdés a medencében, persze nem minden nap (délutáni elfoglaltságok, rossz idő, nem lehet egész nyáron egész nap fürdeni). Számoljunk 75 nappal, azt hittem amúgy jóval kevesebb ideig tart a medence szezonja.
  Helyette ha elmennél a fürdőbe, akkor már számoljunk bérlettel, vidéken élek, az egyik nagyobbat kiszúrtam. 50 napnyi délutános belépő (napi 3-4 óra) felel meg az éves bérletnek, tehát nagyon durva számok is kijöhetnek, főleg minél kevesebbet használod a kerti medencédet.

 • tgwh
  II. rész.
  Tovább rontja a sajátot az, mennyi időt bír ki?
  2 db éves bérlet után kezd olcsóbb lenni a saját, persze bérlettel akár télen is mehetsz fürdeni. Igen, tudom, nem ugyan az, meg egyéb költségei is vannak, busz, vonat, benzin+autó amortizáció.
  Ha tényleg nagyon durvára veszem a figurát, és órára számolom, akkor éves bérlet ~340*3 óra, saját 75*3-6 óra…
  Csak hogy érezzük, mennyire éri meg a dolog. + napi negyed óra munka.

  Lesz medence, nem 10m3-est akartunk eddig se, de most már biztos hogy okosba oldom meg, pl. veszek egy tábla napelemet (szünetmenteshez van aksi, azt sem használjuk, de van, mert ,,hátha kell”), amit másra is tudok használni.
  Tényleg, a biztonsági megoldások túlárazása is lehetne egy cikk témája. Itt a szünetmentes, a gázkazánt nem kötötték rá, nem hiszem hogy megértette a szerelő a lényegét a dolognak… a ház 5-6 óráig tartja a meleget, egy napig lakható.

 • szifonkutya
  Zuhanyoztál tegnap? Világítottál? Ettél húsételt? Fűtöttél télen? Ugye? Hagyjuk már ezeket a demagóg butaságokat, ráadásul nem is helytálló sem az adat, sem az ok-okozat.
 • no way
  van igazságod, de a kedvenc balatoni 5 csillagos strandunkon 900 a felnőtt napijegy, a gyerek 500, és a sör is olcsóbb… Lehet, engem ezért nem érdekel, no meg a úszni szeretek, nem pancsolni.
  Igaz, a budapesti közeli strand valóban sokkal drágább, ellenben az élmény is nagyobb, mint az otthoni medence.
  Az is igaz, hogy strandra nem mész dolgozni laptoppal, otthon ez siman mehet, bele is ugorhatsz neha…
  És köszi a cikket, így mindenki előre láthatja, mi vár rá, és aszerint dönthet.
 • headset
  Garbo
  “Ráadásul egy bolygón, ahol naponta huszonhat ezer gyerek hal meg azért, mert nincs hozzáférése iható vízhez, …”

  A zöldek által hirdetett víztakarékosságot soha nem értettem. Magyarország nagy részén -Budapesten szinte teljesen- szűrt Duna-vízből készül az ivóvíz. Amit megtakarítunk az lefolyik a Dunán bele a tengerbe. Hogyan inná meg a huszonhat ezer szomjazó kisgyerek azt a Duna-vizet, amit az ő érdekükben megvonunk magunktól?

  “…nem fogok klórt önteni ivóvízbe csak azért, mert szubjektíve jobban hűsít, mint egy zuhany. Egyszerűen nekem ez már nem fér bele: nem anyagilag, erkölcsileg.”

  A háztartási hipó kb. 5%-os nátrium-hipoklorit oldat.
  Na Cl O
  Magától sóra és naszcens oxigénre bomlik. Ezért fertőtlenít. Szóval 1 liter hipóból kb. 50 gramm konyhasó keletkezik. Meg víz.

  Azért ez nem annyira vészes.

 • Bal
  Rakattunk nagy játszóteret a kertbe, toronnyal, kötéllel, homokozóval. A gyerekek első héten élvezték, ma már csak a hintát használják belőle hébe-hóba.

  Vettem nekik nagy trambulint, első két hétben pattogtak benne, aztán sosem. Eladtam, vettem kisebbet, sose látom bennük.

  A játszótéren viszont órákig eljátszanak azzal, hogy kavicsokat gyűjtögetnek, meg a földet turkálják bottal.

  Mert ott vannak a barátaik. Megfigyeléseim szerint kizárólag ez az egy számít.

  Sokat gondolkodtam medencén, de ezt elolvasva és ilyen előzmények után nincs az az isten, hogy ezt a sz*pást végigcsináljam nekik. Ha görcsük van, autóval öt perc a Paskál strand. Súlyosabb esetre meg ott a balatoni nyaraló.

 • Nevem Senki
  Konkrétan a jászszentandrási strand vízforgató helységében vezetett körbe az akkori úszómester.
  Ez volt 2012 nyarán, ők akkor klór+kénsavat használtak, a szememet nem tudtam kinyitni a vízben, mert annyira marta.
  Az ottani szivattyú pont olyan volt mint az enyém, csak nagyobb teljesítményű. Műanyag szivattyúház, műanyag tengely a motorhoz.
  Nincs olyan meghibásodás, ami miatt megrázhatna az áram. Esetleg akkor lehet probléma, ha a motorra ráfolyik a víz, de a strandon a vízforgató házban magasan van a motor, ilyen esetleg csőtörés esetén fordulhat elő, de ezt otthon is meg lehet oldani, ha ráteszed valamire.
  Az én szivattyúmnál a kondenzátor romlott el és a motor nem tudott elindulni emiatt, csak morgott, de nem lett semmi baja. Kondi csere után ment tovább. És meg se haltunk.
  Akkor még fi relé nem is került szóba, ami még több védelem lehet.
 • Nevem Senki
  Senki

  Akkor még fi relé nem is került szóba, ami még több védelem lehet.
  Természetesen a biztonság mindenek előtt, mindenki azt csinál, amit akar. Mindenki döntse el, hogy minek van értelme.

  A szűrőhomokot lehet tisztítani tömény sósavval, én használtan vettem a szűrőt dzsuvás homokkal, de sósavas tisztítás után új homok lett. És mégiscsak olcsóbb. Az 5 liter tömény sósav kb 1500 ft volt akkoriban.

  A medence jó volt, de magam miatt nem vennék megint, a gyerekek meg már megnőttek és nem használják.

 • Nevem Senki

  Ne te döntsd már el, hogy kinek mi kell. Számolj, hogy neked mi éri meg.
  Hogy másnak mi éri meg, azt majd eldönti más.
  Erről szól a cikk.
 • zluspai
  Én is nagy házimedence fan vagyok: az a kis macera a tisztitással nekem is szórakozás, a gyereknek fun, a költség olcsóbb mint a strandon:

  Tippek:
  *Nekem a fémvázas medence vált be, 4 éve megvan és még jó, szezon végén célszerű megvenni akkor olcsóbb, hasonlóan a szezon végén jó beszerzni a vegyszereket és új szűrő homokot is
  *UV-C lámpa is jó: célszerű amazonon megnézni: ez jó árban van csak most éppen elfogyott hiszen szezon van: amazon.de/gp/product/B07BBWBCZP/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1 . Ha ilyet veszel célszerű egyből a víz-csatlakozásra is gondolni: szűkítőket is venni mert elég macera rávarázsolni a medence csövekre
  *ph mérés és csökkentés fontos: a sósav is jó de érzésre gyorsabban elbomlik mint pld ez: sem olyan drága: aqualing.hu/suacid-25-kg.html, a savakkal azért óvatosan és okosan
  …folyt…

 • Falconnn
  “Azért nem kellett sokat várni a jó magyar hipó/sósav/rézgálic öntögetőkre sem ”

  Ja, főleg, hogy a hipó + sósav összeöntése mérgező klórgázt termel. Tudom, hogy nem zárt térben történik, de akkor is veszélyes lehet, főleg gyerekek számára. Nem javaslom ezt a fajta “megoldjukokosba” módszert senkinek.

 • zluspai
  …folyt…
  *vízmelegítés: vettem 200m LPE csövet – ez amivel a parkokban a növényeket locsolják csak nem lyukas 😉 -: ez valamennyire hajlékony: feltekerve felkerült egy fém-garázstetőre és egy szivattyú nyomja, a visszatérő víz 40+, így hamar 30 fokos a víz: ontozesbolt.hu/termek/csoport/lpe-csovek
  *biztonság: fi reléből van dugaszos is, azért jó dobozba rakni: fi-rele.arukereso.hu/gao/fi-rele-2p-16a-30ma-adapter-dugaljas-ip44-gao0645h-p388609265/
  *Egy rendes homokszűrő is kell pld min: amazon.de/Steinbach-Comfort-Sandfilteranlage-Umw%C3%A4lzleistung-Anschluss/dp/B002ECII42/ref=sr_1_1?keywords=steinbach&qid=1563352333&s=gateway&sr=8-1&th=1

  Jó pacsálást!

 • Garbo

  Soha, semmi nem “annyira vészes”. Csak egy kis só itt, egy újabb autózós ott, légkondizás amott, és kész a jelen helyzet. Ugyan.

  A bolygó pedig nem szakaszosan értelmezhető, fiktíven odarajzolt határokon belül.

  Egyebekben pedig messzire vezet, hagyjuk abba, offtopic.

 • Dani
  Engem is érdekelne, hogy van e valakinek tapasztalata dézsafürdővel.
  Tavaly volt alkalmam kipróbálni a Chopok környékén, elég feelinges volt ahogy esett a hó én meg a forró vízben voltam.
  Kb. 5-600k Ft, a fenntartása viszont filléres.
 • Second Wave
  Elég sokat toltam ezt a szekeret, a tapasztalataim:
  1) a felfújható karimás medence élettartama kb. 2 év, utána feltűnően könnyen sérül (gondolom az uv sugár meggyengíti). Csak az elején érdemes foltozni.
  2) a szezon tényleg 75 nap kb., de ott vannak a kieső idők: 2 hét tábor, 1-2 hét nagyi, 1 hét családi kirándulás + a rossz idő miatti kiesés. Ahhoz, hogy a víz kellemes legyen, kánikula kell legyen. Esős, vagy 27 fokos kellemes nyári időben a víz nem melegszik fel. Jegesmaciknak jó, de egyénfüggő.
  3) ha eltáv van + kánikula, a víz biztosan bedöglik, hacsak nem vagy olyan bátor, hogy távollét alatt (felügyelet nélkül) is járatod a szivattyút. Ilyenkor víz le, alga takarítás.
  4) a gyerekek szép lassan elvesztették az érdeklődésüket, bele kellett őket parancsolni a vízbe… Nagyjából akkor lett vége 🙁
  +1: viszont egész addig megérte, nem anyagilag, hanem a gyerkőcök szórakozása miatt.
 • mitel hentes
  Biztosan sokan írták (vagy nem), hogy az ózon (O3) oxigén molekulává (O2) és atomos oxigénné (O) bomlik le. Utóbbi erősen reaktív, azaz bármit eloxidál (szó szerint) amihez hozzáér.

  Amúgy nálunk a geotextilt tetszőleges takaró, pléd, pokróc helyettesíti, amit a gyerekek előtte úgy összedzsuváztak, hogy már másra nem használható. És nem kell a pH-ra figyelnünk, mert szerencsénk van a csapvízzel.

  DE EZ SZERENCSE KÉRDÉSE! A kertből a kertész kiirtotta az agresszív gyomokat, ezért nem jön fel a pokrócon keresztül semmi, és a víz pH-ja éppen megfelelő lehet, mert a klórozásra jól reagál.

  Miklós medencés algoritmusa az ettől eltérő esetekre is megoldást kínál, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 • headset

  Ennyi?

  Azt vártam volna, hogy érveket mondasz vagy elismered, hogy a kerti medencének még sincs komoly környezetkárosító hatása.
  Amely kérdés egyáltalán nem offtopic.

  De elfogadom azt is, ha itt abbahagyjuk és az olvasóra bizzuk, hogy kinek az álláspontjával ért egyet.

 • headset
  Egyébként a meleg medencéből elpárolgó víz hamarabb eljut a szomjazó népekhez, mintha a Dunában maradt volna.

  Szinte látom magam előtt, amint a Gobi sivatagban az ifjú Ulan azt mondja az öreg Batornak:
  “Érzed? Ez az esőcsepp egy kerti medencéből származik. Bárcsak még több felfújható medence lenne Magyarországon!”

  🙂

  Bocs mindenkitől.

 • gab
  Nagyon köszönöm a cikket, hogy ilyen részletesen összeszedted! Nekem nagyon érdekes volt olvasni, pont most lenne aktuális a gyerekeknek, így legalább át tudom gondolni, mit vegyek, mire figyeljek. A kedvem nem igazán jött meg hozzá, de ha belevágok, tudni fogom, milyen hibákat kell elkerülni, és ha már hiba van, hogy javítsam. Asszem egy egyszerű felfújható gumimedencével kezdek. 😀
 • kaukázusi férfi
  Mindenkinek a figyelmébe ajánlom a posztban említett UVC-lámpa alkalmazását a rendszerben. Mivel sokan elrettennek a készülékek árát látván szeretném kiegészíteni a cikket néhány dologgal. Alapvetően kétféle germicid lámpa létezik: az uszodai és a kerti tavi. Az előbbiek valóban ott kezdődnek árban, ahogy a szerző jelzi, a kerti tavakba valók olcsóbbak. A szokásos mobil medencékhez elegendő a 18-36-55W-os kerti tavi lámpa. (20-45 ezer Ft) Nem igaz, hogy a kerti tavi lámpák a mi kis otthoni bilinkhez nem jók. A különbségek a következők: az uszodai UVC-k fémházban vannak, a vizet spirál alakban vezetik át az izzó előtt, ezért akár 30%-al is hatékonyabbak (gyártók szerint) és a nyomóágba is köthetők. A kerti taviak csak szívóágba köthetők, kevésbé masszív építésűek, tehát ne rugdossuk és ne kössük nyomóágba. A klór 80-90%-át simán megspórolja neked. Fi relé kötelező akkor is ha nincs UVC!
 • emberes
  Garbo érzelemből “érvel”, emlékeim szerint nem először. Írtál a sziklaszilárd elveivel ellentétes érveket, azokra egyáltalán nem, vagy érdemben nem reagált, és rögtön visszavonulót is fújt. Sajnos ez van.
 • sanyi
  nekem valamiert sokkal szimpibb egy kulteri jakuzzi es igy kivulrol mintha elhetobbnek tunne nemcsak vacakolas, de szinte minden szempontbol – leszamitva a 30 gyereket. vagy ez tevedes?
 • Kiszamolo
  sanyi, a jakuzzi semmi másra nem jó, mint felnőttek üldögéljenek benne.
 • sanyi
  Miklos, egyebkent szerintem is egy szam hianyzik a sztoribol, a szumma B-)
 • headset

  Nekem általában nincs rossz véleményem Garboról.

  Sőt, örülök, hogy időnként tudósít egy tökéletes ember tökéletes életéről.

  Most egy kicsit csalódtam a gyenge válasza miatt, de továbbra is nagyra becsülöm őt.

  Egyszer azt is említette, hogy van egy blogja, de “Garbo” googlizással reménytelen megtalálni. Pedig kiváncsi lennék rá.

  Kedves Garbo! Kérhetek esetleg kulcsszavakat?

 • sanyi
  Miklos, ebben a te medencedben talan uszol?
  igy elsore az jott le husolni jo, ezt a funkciot hiszem ellathatonak a jakuzzival, amiben viszont hatekonyabban kontrollalhatom a viz parametereit.
 • Kiszamolo
  sanyi, a gyerekek pancsolnak benne. Magamnak nem vennék medencét.
 • SzaboZ
  Azért az élményfürdőt nem lehet 1:1-ben összehasonlítani egy kis kerti medencében.
  Ott tudsz úszni, vannak csúszdák, stb. És még a hamburger is jobban esik ott. 🙂