Készülj fel a váratlanra is

Egy újabb sajnálatos haláleset történt az életbiztosításunkban, az egyik tagunk balesetet szenvedett.

Ez önmagában nem lenne hír, hiszen éppen ezért kötünk életbiztosítást.

Azért írok róla mégis, mert a feleség mit sem tudott az életbiztosításról.

Már éppen törölni akartuk a biztosítást, mert három hónapja nem volt fizetve és az ügyfél nem reagált a megkereséseinkre, amikor a feleség érdeklődött e-mailben a férje címéről, hogy mik ezek a levelek, milyen elmaradt díjról van szó. (Még szerencse, hogy be tudott lépni a férje levelezésébe.)

Tőlünk tudta meg, hogy a férjének volt életbiztosítása és jár neki sok tízmillió forint.

Biztos vagyok benne, hogy a férje mondta neki ezt évekkel ezelőtt, hogy kötött egy biztosítást, de azóta már elfelejtette.

Mivel mindenkit érhet baleset, mindig készülj fel a váratlanra is.

Töltsd le az életbiztosítás kötvényeit (Uniqa, NN), másold le a lakásbiztosításodat, a cascot, tedd oda a lakáshitel szerződését is, az ingatlan(ok) tulajdonlapját, közüzemi szerződéseket, csinálj egy listát, hogy melyik banknál vannak számláid és megtakarításaid és az egészet tedd bele egy mappába és nyomd a házastársad kezébe.

(Ha van életbiztosításod a cégednél is kötve a munkavállalókra vagy a bankkártyád mellé jár balesetbiztosítás, esetleg a casco része, az erről szóló infókat is tedd bele a dossziéba. Gyakran még az sem tudja, hogy van balesetbiztosítás a cascoban vagy a lakásbiztosításban, aki megkötötte. Akkor a házastársa honnan tudná?)

Éppen elég minden megoldandó probléma szakad a másik fél nyakába egy baleset esetén, kezdve onnan, hogyan tudja ellátni egyedül a gyerekeket és dolgozni is mellette teljes munkaidőben, odáig, hogyan kell befizetni a számlákat, a gyerekek menzáját, edzését és minden mást, amit a másik intézett addig.

Ezért amit tudsz tenni, tedd meg, hogy legalább ezekkel ne legyen problémája. Ne halogasd a dolgot, még ma csináld meg a mappát és beszélj róla a házastársaddal.

Mert az a biztosítás, amiről csak te tudsz, nem ér semmit, ha veled történik valami. Legyen szó életbiztosításról, cascoról, vagy bármiről.

Itt már írtam ezekről a témákról bővebben, olvasd el, ha még nem tetted:

Felkészülni a váratlanra

Özvegyek pénzügyei

Share

231 hozzászólás

 • András
  OFFTOPIC:
  Miklós írnál az állampapíraukciók sikertelenségéről? Illetve hogy mennyire fenntartható a finanszírozás (hány hónapig mehet hogy sikertelenek az aukciók, ekkora kamatok mellett mennyire terheli meg a költségvetést, stb).
  Másik téma a banki tartalékráta további emelése. Ez hogyan hathat a hitelezésre, lakáspiacra stb?
  Szerintem többen is szívesen olvasnánk ezekről.
 • Eenergetikus
  Szívesen kötnék én is kiszámolós életbiztosítást mert kedvező konstrukció, de energiaellátásban dolgozom, így ki vagyok zárva 🙁 Pedig nem egy líbiai olajfúrótornyon dolgozok hanem irodában, Magyarországon. Bár a rezsiharc és az energiaárak hintázása legalább olyan káros hosszú távon az egészségemre mintha minden hét második munkanapján lőnenek rám, mert ugye nincs kedd sorozat nélkül 😀
 • Kiszamolo
  Energetikus, nem az irodai alkalmazottak vannak kizárva, hanem azok, akiket agyonvághat a pár 10 ezer volt. Szerintem add be a jelentkezésed. A legrosszabb esetben elutastanak.
 • napos idő
  Soha, de soha nem úgy indul egy házasság, hogy “majd de hát egyszer megromlik ám a kapcsolat”.

  De egy házassági szerződésnek (HSZ) a házasság előtt és alatt keletkezett és keletkezendő vagyon (“vagyonjogi rendszer”) defininiálásán kívül még SZÁMOS előnye van.
  Az egyik pl., hogy jellemzően a nő (asszony) százszor meg fogja gondolni, hogy ki akar -e lépni a kapcsolatból (van -e értelme?) akkor, ha van hsz. Ugyanis, ha NINCS, akkor csakis előnyös lehet rá nézve egy kilépés.
  A másik -egyéb más sok mellett- , hogy a válásnál pl. nem kell vagyonmegosztást csinálni. Ugyanis, ha a vagyon megosztását már előzetesen dekralálja egy szerződés köztetek, akkor ennek nincs értelme. Ennek nyomán 0 azaz nulla vita és pereskedés lesz köztetek, ami további anyagi előnyökkel jár.

  Szóval, én SOHA de SOHA nem nősülnék HSZ nélkül. Kivétel, ha a HSZ nem megléte rám nézve lenne előnyös. 😉

 • Kiszamolo
  Hashimoto, az Uniqa nagyon háklis, az szinte biztos, hogy elutasítana. Az NN-nél talán van esélyed.
 • -nb-
  majdnem friss info – kb 2 éves -, közjegyző, végrendelet ügyében:

  – van olyan végrendelet, amit nyilvántartásba vesznek valami közjegyzői izében. Ez elő fog kerülni a hagyatéki eljárásban, hivatalból, anélkül, hogy bárki is tudna róla az örökösök közül. nem olcsó, de drága :). Gondolom – bár elfelejtettem megkérdezni – hogy akkor igaz, ha magyar hagyatéki eljárás van (magyar állampolgárnak tudtommal az lesz, de mondom, nem kérdeztem meg)

  – közös végrendelet nagy baromság (feleség – férj), több baj lesz belőle, mint haszon.

  – ha nem akarod a nyilvántartást, akkor tök fölösleges pénzkidobás közjegyzőnél végrendelkezni. Viszonylag szerény díjért (akkor tizenezer nagyságrend volt) megnézi az általad írt végrendeletet, hogy törvényileg elfogadható-e?
  Semmi mást nem vizsgál, és semmiféle nyilvántartásba nem kerül be!

  Ezt a googli inaktív dolgot köszi, értelmesnek néz ki 🙂

 • Husz János Puszita
  Nincs az a “célszerűség”, ami miatt benne maradnék egy rossz kapcsolatban. A válást, új helyzetet eddig is megoldottam, de idegeim csak ezek vannak, ezekkel kell gazdálkodnom életem végéig. Megkeseredett ember végképp nem akarok lenni.

  Tényleg nem kelnek el az állampapírok?

 • graphite
  ” hiába adod a közjegyzőnek, ő nem fogja nyomon követni, hogy élsz-e vagy halsz-e.”

  Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy halál esetén a lakcímhez tartozó közjegyző lefolytatja a hagyatéki eljárást.

 • FERI
  Gmailben van minden elmentve, és van olyan, hogy “Küldés ütemezése”. Motorozások alkalmával ez be van állítva. Amúgy 1 helyen van minden papír. Gondolom halotti anyakönyvi kivonattal besétálva bárhova, minden hozzáférést megkap a hozzátartozó vagy nem?
 • Trökkös Bélabá
  Valamelyest OFF:

  Az első házasságom után “okosan” nem volt vagyonmegosztás, mert hiszen jóban maradtunk minek a papír… Sokba van azóta is.

  A második előtt szerződést írtunk pedig nagy volt a szerelem. Lényegében az van benne, hogy a közös néven lévő dolgokat osztjuk el a végén, ha arra kerül a sor, ami akinek a néven van (ingatlan, számla, cég, bármi), azé. Most sajnos úgy néz ki, hogy volt értelme…

  A házassági szerződés csak addig nem fontos, amíg nincs rá szükség. Utólag a hiánya meg olyan, mint a biztosítás, amiről csak te tudsz. Ha úgyis örökre terveztek, nincs értelme nem aláírni, ha meg vége lesz, nos pont akkor fog kelleni.

  nem hülye, hanem tapasztalt

 • Hashimoto

  Koszonom!

 • biztositasi ugynok
  + Tipp: A cégedben legyen ügyvezető a feleséged + akár még egy megbízható ember, mert ha a család bevételeinek alapja a céged, akkor bizony nagy baj lehet, ha te nem vagy!

  Néhány éve írtam meg először egy táblázatba az összes fontos dolgot, azóta rendszeresen frissítem:
  Életbiztosítások, megtakarítások, ügyvéd és könyvelő elérhetősége, banki hozzáférések, minden fontos jelszó, stb…
  Megosztottam online párommal és a szüleimmel (érhet minket együtt baleset), papír alapon még anyósoméknak is odaadtam.
  Azóta már végrendeletet is írtam (államkincstári értképapír-számla miatt), ez is ott van mindenkinél.
  Ügyfeleimnek is javaslom ugyanezt, a sablon-részét érzékeny adatok kitakarásával meg is osztom nekik a sajátomat mintának.
  Az különösen megrázó, hogy kollégáim közül egyről sem tudok, aki megcsinálta volna. Holott a szakmánk lényege, hogy a váratlanra készítsünk fel..

 • tip
  „Ha szereted a másikat, miért ne szerződhetnél vele korrektül a kapcsolat / házasság kezdetén?“ – ha így állsz hozzá, miért kötsz egyáltalán házasságot? Szeretetben együtt élni anélkül is lehet. A polgári házasság elsősorban gazdasági természetű kötelék. Aki nem kívánja a házasság vagyoni következményeit, vagyis a lényegét, az miért köt házasságot? Belépni egy házasságba úgy, hogy egy külön szerződéssel előre elhárítjuk a házasság következményeit – nem egyszerűbb el se kezdeni? Ja, hogy akkor a külvilág felé nem lehet azt a látszatot kelteni, mintha házasok lennénk. (A házassági szerződést általában nem szokták akkora dobra verni, mint az esküvőt…)
 • gaborr
  én is pont így cselekszem, szerintem, legjobb megoldás, google sheets. Nem félévente frissítem, hanem mindig friss.
  Mellé még van családi lastpass, ahol a feleségem hozzáfér az összes jelszavamhoz, ha valami történne velem, meg van adva mint “örökös”.
 • Hmm
  A kommentekben a kreténfaktor már eléri azt az állapotot, hogy mikor a sértődött fidesztálibok ugattak, az inkább emelte a nívót a mostaniakhoz viszonyítva
 • SpongyaBob

  Lehet hülye kérdés, de Közjegyző honnan fogja tudni hogy meghaltál?

  Vagy az állandó lakcím szerinti közjegyző mindig értesül , mert ő intézi a hagyatékot.

  Köszi. Közjegyző témában nem vagyok otthon

 • Nyomd a gazt!
  Tudtommal mar igenkeves kozos tulajdonu szamla letezik. Talan mar nem is lehet nyitni ilyet. Erdemes megnezni, hogy tenyleg kozos tulajdonu a szamla vagy csak meghatalmazasa van a masik felnek. Halal eseten, amint lejelentik a bank fele, zaroljak a szamlat. Ha egy tulaj volt es egy meghatalmazas akkor mindent zarolnak, ha valoban kozos tulajdonu szamla volt akkor minimum az osszeg 50%-at zaroljak. Ha van halaleseti kedvezmenyezett akkor a hagyateki nelkul meg fogja kapni az osszeget. Ha nincs akkor majd hagyateki soran.
  Ha van hozzaferes akkor meg mielott zaroljak a szamlat le lehet uriteni, viszont tudni fognak rola a hagyatekin, hogy mennyi volt az eredeti osszeg es mennyi van rajta aktualisan, ami nem problema ha az orokosoknek nem gond, de ha valaki szovateszi akkor az gond lesz.
  Folyt kov
 • Paranoia
  Többen mondtátok, hogy számítógépen vagy felhőben tartjátok belépési jelszavakat és kódokat. Ez nem veszélyes? Vagy csak paranoiás vagyok?
 • Nyomd a gazt!
  De nagyon vigyazni kell a “kozos” szamlaval! Marmint azzal amikor csak az egyik neven van a szamla es a masik meghatalmazott. Szuleimnek “kozos” szamlajuk volt, de edesapame volt a szamla. O meghalt. Anyam ugy gondolta az az o kozosen gyujtott penzuk ezert az ot illeti az oroklesnel. De ez nem igy van. A szamlat zaroltak es mivel edesapame volt a szamla ezert vegrendelet hianyaban a torveny szerint az orokosok kozt egyenlo aranyban oszlik meg az osszeg. Raadasul ha arra a szamlara ment volna a fizetese akkor azt is zaroljak (mert ugye kinek jut eszebe hogy atirassa gyorsan, meg milyen gyorsan irjak at), de ezt hagyatekinal szerintem ki lehetne kerni. Egy jo csaladi iszonyban ezzel ki lehet semmizni embereket. Mi szerencsere meg tudtuk beszelni, de biztos vagyok benne hogy sokan nem tudjak megbeszelni.
 • RIDER
  Naposidőt csak az ekézi, aki, vagy akinek ismerőse még nem esett át rondább váláson, ahol anyagiakon is komolyabb vita volt. Mivel a házasságok talán fele vagy kétharmada válással végződik, nyilvánvalóan van létjogosultsága a kérdéskörnek. És mivel mostanra jóval nagyobb lehet sokszor a házasság alatt felhalmozott vagyon, vagy pl. házasság előtt / alatt szülőktől kapott vagyon, mint évtizedekkel ezelőtt, nagyobb is a súlya a témának, komolyabb viták is kialakulnak, sőt ahogy valaki írta, kikalkulálni sem egyszerű.
  Nekem mindenem a család, a párom és a gyerekek, de eszembe nem jutna minden infót megosztani a vagyon mértékéről, max arról, merre kell nézni, ha baj van (ez a Covidnál, illetve egy (mint utólag hálistenek tévesnek bizonyult) orvosi vizsgálat után gyorsan meg is történt. A páromnál karnyújtásnyira (kvázi likvid állampapírban) ott van min. kb két év megélhetésre elégséges összeg
 • RIDER
  Már-már anekdotikus a sztori, mikor a házasulandó párnál a fiú szülei erőltették a házassági szerződést, vonakodva de rábólintott lány és a szülei, aztán ügyvéd előtt bekerült a fiú családja oldaláról a pár tíz m Ft, a lány oldaláról a mrd Ft környéke. Volt elképedés, de legalább megnyugodott mindenki, hogy nem a pénzért ment egyik a másikhoz.
 • Karl

  Tegnap olvastam, hogy már 11557 milliárd ül 18%-osban. Napi 5,7 milliárd a kamat. Brutális.
  Nem hiszem, hogy ezt fenn lehet tartani már sokáig, amikor így se tudják (és nem is akarják) ezek a kretének a hiányt évi 4-5 ezer miliárd alá szorítani évek óta.
  Most úgy érzem,mintha egy piramisjátékban ülnék, a kamatok emelkedését kikényszeríti a piac közel 26%-os infláció mellett. DKJ már besülni látszik és az államkötvények is.

  portfolio.hu/gazdasag/20230223/csunyan-besultek-a-mai-allampapir-aukciok-598830

 • Hopp Júlia

  “ Az egyik pl., hogy jellemzően a nő (asszony) százszor meg fogja gondolni, hogy ki akar -e lépni a kapcsolatból ”
  Ne aggódj, így is meggondolja, és ezért minden második marad is a (…) házasságában.
  Erről itt nem fogsz olvasni mert a közönség nagyobbik része annak a bizonyos testrésznek a szerencsésebb oldalán áll.
  Én üdvözlöm az őszinteségedet. A többség (jól menő ügyvéd, orvos, informatikus, mérnök, vállalkozó) meg had higgye hogy a könyvtáros, ápoló, tanár, dajka, gyese/gyeden lévő felesége szerelemből van vele, de legalábbis jó a kapcsolatuk. Sem itt sem máshol nem trendi és nem téma hogy nem csak lelki, fizikai erőszak létezik hanem bizony gazdasági (anyagi) is. Meg hogy mennyit ér a láthatatlan munka.

  A blogbejegyzés megrendítő, tanulságos.

 • Zoli85

  Az alapgondolattal nincs bajom…de javaslok egy szakembert… mi ez a hímsoviniszta duma, hogy csak a nő járhatr jól? Tehát szerinted evidens hogy a pasi visz ahza többet? Egyáltalán nem törvényszerű…. + írod milyen jó a HSZ…de csak ha neked előnyös…. részvétem a párodnak.

  Nem a HSZ a gond (nekekm is van, de más okból)… hanem a gondolkodásod.

 • expécsi
  igen én is olyan világban szeretnék élni ahol a nők kényszeredetten benne ragadnak szar kapcsolatokban, milyen kibaszott jó is volt az a középkorban de tényleg

  Meg ez is elég megalázó duma hogy a nők csak jól járhatnak, neked volt valaha a bürös életben nem diszfunkcionális kapcsolatod?

  Rendesen incel benyomásom van ezektől a mondatoktól

 • Valamirandom
  Szerintem mulatságos, ahogy készpénznek veszik sokan, hogy egy házasságban csak a férjnek lehet számottevő vagyona. 😀 Mi valószínűleg azért nem értjük ezt az egész HSZ témát, mert a húszas éveink legelején, kifordított zsebbel találtunk egymásra, és azóta megvan mindenünk, amiről valaha álmodoztunk mind anyagi, mind lelki, mind családi szempontból, és eszünkbe nem jutna tönkretenni ezt a varázslatot. Közös főszámlánk van, mert egy család vagyunk, egy szekeret tolunk, teljesen lényegtelen, hogy ki mennyit dobál a szekérre menet közben. Minél többet, annál jobb, bizonyos határokon belül.
  De még ha vinni akarná is a felét, vigye. A lényeg, hogy boldog legyen.
  A jelszavak és társaik leírásától én azért ódzkodok, mert mi van, ha betörnek és viszik azokat a papírokat is? De belátom, hogy ez irracionális félelem, úgyhogy még emésztem egy kicsit, aztán létrehozzuk a “fekete borítékot”. 🙂
 • M

  Gondolom nem csak nálam verte ki a hozzászólásod a biztosítékot. Rendes triggerel amit írtál. Figyelj, legjobb tanács, ismeretlenül is mintha barátok lennénk. Váljatok el. Kivéve ha úgy élsz a feleségeddel, mintha az édesanyád lenne (mos, főz, takarít rád és semmit nem kell csinálnod). De akkor meg semmi értelme…

  Ezt úgy szokták egyébként a normálisabb emberek csinálni, hogy azokat a dolgokat nem mondják el (MAXIMUM!) a házastársuknak, amelyekkel valóban óvni akarja. Mondok egy jó példát: Ma majdnem autóbalesetet szenvedtél, gyakorlatilag 0,5 másodpercen múlt az életed mert valami gyökér szembe jött a forgalommal 120-al, te meg éppen elrántottad a kormányt és szerencséd, hogy nem egy árok volt melletted egyből. Na, ha ezt kihagyod a közös életetekből, lehet megóvod az aggodalmaktól. De így élni, felfogni egy életet nagyon szomorú és tényleg sajnállak, sőt, jobbulást.

 • Szpokk
  Az tényleg kössön biztosítást, esetleg magát egy fára, már ne is haragudjunk, aki nem házasságban él, hanem „a másik szerződő féllel egy általuk birtokolt ingatlanban”. Ha pulyáitok is vannak egy fedél alatt, külön gratulálok. Ez olyan, mint amikor egy szakbarbár menedzsment az általa teremtett mérgező munkakörnyezetben azt hiszi, hogy a dolgozókra ez semmi kihatással nincs.

  Nem megoldani akarom senki életét, de a másik ilyen téma a halál kapcsán az örökösödés. Egy jó tanács: még életedben irasd át a komolyabb dolgokat arra, aki amúgy is örökölné vagy aki akarod, hogy örökölje – meggátolandó, hogy a rabló állam kész vagyonokat húzzon le mindenféle illeték címén pusztán egy név átírása miatt. A haszonélvezetet sajnos egy tollvonással eltörölték, úgyhogy a „szerződő” kapcsolatokra ez nyilván nem érvényes.

  \V// Live long and prosper, heh…

 • tumpara
  Bár megdöbbentő naposidő hozzáállása (lehet így élni, a kérdés, hogy érdemes-e), sok igazság van abban, amit mond. Házasságkötéskor így is, úgy is kötünk vagyonjogi szerződést, csak éppen egy törvény szerintit, annál viszont azért csak jobb egy sajátot megszövegezni. Különösen, hogy sokan nem tudják, de a jog lehetőséget biztosít váláskor a lakás osztott vagy kizárólagos használatára (mármint a másik félnek), ha a gyermek érdekei azt kívánják. Értsd, a feleség megkapja a gyereket és a házad, azaz a Te különvagyonod használati jogát. Eladni, kiadni nem tudod, benne élni meg pláne nem. Sakk-matt. Persze ez nem általános, különböző körülményeknek kell fennállnia, de erre nem felkészülni több mint őrültség. (Aki beleköt, hogy a példámban miért a feleség a gaz bitorló, az gondolkozzon el, hogy TÖBBSÉGÉBEN a nő keres kevesebbet és ő kapja meg a gyereket. Ez statisztika, nem vélemény kérdése.)
 • lölö

  Nem kötekedni akarok, de nem értem és érdekelne. Azt mondod előrelátóan házassági szerződést kötöttél, mégis titkolnod kell a feleséged előtt hogy mid van. Kifejtenéd miért?

 • olvasó
  Hajlamosak vagyunk garantáltnak venni, hogy a szeretteink velünk vannak és azt hinni, hogy csak öregek, betegesek és veszélyeztetettek, vagy ilyen életet élők halnak meg. Pedig egyáltalán nem így van. Bárki bármikor és bármitől meghalhat.

  Munkámból adódóan kimondottan sok olyan barátom és kollégám van, akik rendszeresen dolgoznak veszélyes üzemekben, katasztrófáknál, háborús övezetekben. Viszont még egyiküket sem érte komoly baj ilyen helyen. Többen viszont meghaltak közülük is közúti, vagy akár háztartási balesetben.

  Legutóbb egy életerős fiatalember elesett az otthonában és többé nem kel már fel, hogy a gyerekeivel és a feleségével lehessen.

 • csep88
  Érdekes téma ez az életbiztosítás. Sajnos nekem lakás és KGFB esetében is vannak negatív tapasztalataim.
  Olyan kérdésem van, ha valaki külföldön meghal utazás alatt akkor fizet-e a biztosító? Sok válságterületre járok Irak, Pakisztán, Hegyi Karabah…
  Csak biztonsági okból lehet kötnék egy ilyet a családom javára.
 • Tünde
  Kedves Kiszámoló!
  Mostanában feltűnt, hogy az állampapír aukciók nem annyira sikeresek idén Magyarországon.
  Van ok aggodalomra? Mi lehet az oka annak, hogy ilyen magas kamat nem vonzó? És még nem vagyunk bóvli kategóriában….
 • Tünde

  Most láttam, hogy te is hasonlót kérdeztél 🙂
  Remélem felesleges az aggodalmunk.
 • Tét-ova

  Én úgy olvastam, hogy zárolják azt is, mert nem érdekes, hogy ki a “társ”, hanem, hogy ki a számla tulajdonosa.
  A számla fő tualjdonosa mellett van még aki használjatja, amint meghal, zárolják.

  A családban tavaly két haláleset is történt, így sok cikket olvastam a témában.

 • amatőrök
  @naposidő érti a játékot.

  Szomorú tény hogy statisztikailag a házasságok 60%-a válással végződik (És ennek 90%át a nők kezdeményezik)
  Tehát statisztikailag az ide kommentelők több mint FELE válni fog élete során legalább 1szer (Persze kissebb méretnél lehet máshogy van a szórás de értitek mire gondolok)

  Az utóbbi 10 évben kb 14-15 esküvőn voltam és köztük téleg MINDEGYIKÜK halálosan szerelmes volt a párjába. Egészen addig a pillanatig amíg egyszer már nem 🙂
  (6 pár közülük már el is vált)

  És ha már pénzügyi blogra írunk legyünk már tisztába azzal, hogy ide oda rakogatod a pénzed és keresel 7% hozam helyet 9%-ot JUHUUU

  Aztán egy válás során ha nem vagy okos elviszi az asszony a vagyonod felét mint a forgószél. Na mivel spóroltál/buktál többet?

  Tessék külön választani az érzelmeket az anyagiaktól és kötni egy házassági szerződést. Ha soha nem kell, örülj neki.

 • szig
  Párom tervez házassági szerződés íratni.
  Ezzel úgy gondolom, hogy nincs semmi baj, érthetően nem akarna utcára kerülni, mint ahogy írták előttem, illetve van olyan kollégám nekem is, aki így járt.

  A házassági szerződés, hogyan lehet mindkét fél számára előnyös?
  Oké, egyfajta megegyezés, hivatkozási pont. De azon felül?
  Aki volt már ilyet megíratni, érvényesíttetni, az tud mondani dolgokat, hogy hogy is zajlik ez? Előnyök, hátrányok, stb.

  Illetve a nő részére?

  30-as n

 • eferix
  “Az egyik pl., hogy jellemzően a nő (asszony) százszor meg fogja gondolni, hogy ki akar -e lépni a kapcsolatból (van -e értelme?) akkor, ha van hsz. Ugyanis, ha NINCS, akkor csakis előnyös lehet rá nézve egy kilépés.”

  Első perctől világos volt, hogy a nőket keresőképtelen házicselédként definiálod, de most már egyértelmű, hogy nem láttál még életben olyan nőt, aki nincs rászorulva, hogy kitartsd, vagy lehet hogy láttál, csak téged nagy ívben kerülnek.

  És még le is írod, hogy de azért szívesen házasodnál ilyennel, hogy szépen lehúzd. Tipikus proli magyar gondolkodásmód!

 • Agent
  Ha velem valami történik akkor a kiskorú fiam örököl vagy a feleségem?Mert ha a fiam és csak 18 évesen jutnak hozzá a pénzekhez (itt most nem a biztosításról beszélek ahol van haláleseti örökös) akkor az elég nagy problémát okozna.
 • ZAkkant
  Anélkül, hogy rálátásunk lenne a helyzetre, én megértem álláspontját is. A saját életemben is van arra példa, hogy közeli családtag nagyon megváltozik pár év vagy 1-2 évtized alatt, viszont az ember benne marad a házasságban pl. a gyerek miatt.
  Kár ezek okoskodni, meg pálcát törni fölötte, mert nem tudni, milyen helyzetben van….
 • Kiszamolo
  Tünde, az MNB 18%-a nagyon sok pénzt elvisz a piacról.
 • Csigabiga
  Én a magam részéről képtelen lennék olyan nővel megházasodni, aki ragaszkodik a házassági szerződéshez, de ez a veszély nem fenyeget, mert anélkül vagyunk együtt és ez már nem fog változni. DE nagyon meg tudom érteni, hogy valaki miért írat ilyet és azt gondolom, ha valaki az életében szerzett tapasztalatok miatt nem akarja megégetni magát, vagy sérült a bizalma, akkor igenis tegyen meg egy ilyen lépést, mert ez járul majd hozzá a kiegyensúlyozottságához.

  Mi 5+ éve vagyunk házasok, 2 éve született az első gyerkőc. Az elmúlt 1 évben kéthavonta merült fel a beszélgetésekben a válás, különköltözés, de emellett az is, hogy szeretjük a kapcsolatunkat és nem igazán fogjuk egykönnyen elengedni.

  Sokat filóztam rajta, hogy mi a tartós kapcsolat titka de végül arra jutottam, hogy az elköteleződés és az egymás iránti szeretet. Ha mégis válunk, akkor is biztos lehetek, hogy nem semmiznek ki.

 • A
  itt egy szemléletbeli probléma van amit egyrészt a többiek is leírtak, másrészt te is mutatsz. Sajnos is érvel ez mellett, ami picit csalódást keltő, ugyanakkor bocsánatos mert ő sajnos tényleg tényekre hivatkozik.

  Ami ebben a kérdéskörben kiveri a biztosítékot sokaknál, az a nőkhöz való hozzáállás. Én nem gondolom azt, hogy bárki állhat ilyen cinikusan és rosszindulatúan az ellenkező nemhez és közben élhet egészséges életet. Persze ez visszafele is igaz de azt most hagyjuk, nem az a forró téma most itt a beszélgetések között.

  Rém megalázó ahogy a nőket kell elővenni ebben a témában, szinte már-már kimondatlanul implikálva van, hogy meg kell védenie magát tőlük minden férfinak.

  Egy egészséges embernek nem ez az ideája egy egészséges társadalomról.

 • Atheist

  “A polgári házasság elsősorban gazdasági természetű kötelék. Aki nem kívánja a házasság vagyoni következményeit, vagyis a lényegét, az miért köt házasságot?”

  A polgári házasság elsősorban egy naftalinszagú anakronisztikus baromság, és a jogi/vagyoni következmények a sima együttéléssel is jelentkeznek.


  Az előny az, hogy nem kell a pénz miatt (is) veszekedni.
  Rögzítitek, hogy az adott napon kinek mi van a nevén, az azé a félé is marad. Az utána szerzett vagyon meg nem közös, hanem mindenkinek a sajátja.
  A gyerektartástól meg a közös lakóingatlan gyerekeket nevelő fél általi használatától nincs az a szerződés/ügyvéd, ami meg tudna védeni bárkit.


  Épp ezért kell/lehet kedvezményezettet megadni.

 • L
  te nagyon szerencses lehetsz, de eppen azt nem vetted figyelembe, amit irt. Nem olyan munkarol volt szo, ami lathatatlan, hanem aminek latszatja sem. Egy teljesen idealis tuloldali peldat hoztal fel ellenervnek, egy teljesen nem idealis elethelyzetre reagalva. De. Letezik az a helyzet, amikor a feleseg semmilyen szinten nincs jelen a csalad eleteben, mergezi a csaladi eletet, es rosszul banik a gyerekekkel. Amikor nem telik el nap orditas nelkul, es meg igy is o kapja meg a gyerekeket meg a vagyont. Amikor konkretan meg kell vedeni a gyerekeket az anyjuktol!
  Ha en szereto apuka vagyok, es az utcara kerulok, hogy biztositsak biztonsagot a gyerekeimnek? A hazassagi szerzodes az ilyen helyzetekre valo(akar a szereploket felcserelve), nem arra, hogy anya mos-foz-takarit, es megsincs ertekelve.
  Nem kell altal emlitett helyzetbe tobbet belegondolni.
 • napos idő
  Hát persze: gazdasági erőszak, meg én vagyok a “proli”, meg nőt házvezetőnőnek nézem és társai… 🙂
  Viccesek vagytok mindannyian, akik egy szemellenzőn keresztül szemlélitek a körülöttetek lévő világot.

  Még ÉRTELMEZNI sem tudjátok, amit írtam, csak fröcsögtök, ami jön, csípőből: Nem baj! Ez a TI színvonalatok.

  Vagy mint pl. a Hopp Júlia. Ő a fő nagyokos, figyeljetek: Ő az, aki szerint az, hogy egy HSZ-ben leírjátok KÖZÖSEN, hogy nem kértek a vagyonközösségből, az egész egyszerűen a gazdasági erőszak. :))

  Tudjátok mit? Biztosan nektek van igazatok. Sok sikert hozzá! Bízzatok rá asszonyra mindent, áruljatok el neki mindent, a legutolsó információmorzsáig. Ne kössetek házassági szerződést, és reménykedjetek… (imádkozzatok)

  Egyszerűek. (és itt tudja mindeki, hogy kikre gondoltam az előttem szólók közül)

 • D

  A közjegyző a hagyatéki eljárást vezeti (ami egy bizonyos ponton mindig, hivatalból megtörténik), ilyenkor a közjegyzőnek hivatalosan átadott végrendelet mindenképpen előkerül. Azt nem tudom, hogy végrendeleten kívül a biztosításos/bankszámlás doksit is át lehet e adni, de szerintem ez sokszor nem feltétlenül praktikus.

  egy troll, ne etessétek 🙂
  ‘személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki’.

 • Zsolt
  Oké de, attól még, hogy eltitkolod a vagyont, attól még váláskor az jár neki. Nyilván ha nem tudja akkor nem tudja mondani, de akkor meg bűncselekményt követsz el nem?
  Hogy titkolod el?
 • tumpara
  A: Ha a szemlélet és a valóság mást mutat, akkor az előbbi téves és változtatni kell rajta, mert a valóságon nem nagyon lehet, az adva vagyon. A kapcsolat elején, közepén mindenki nagyon elégedett, 60%-uk viszont később nagyon megbánja, hogy nem készült fel előre a válásra. Erről a nő tehet? Dehogy! Akkor a férfi? Francokat, mindkettő! És persze ez sem igaz, mert itt már tényleg értelmetlen az általánosítás. De valahogy beszélni kell róla (már ha akarunk), és a könnyebb és gyorsabb kommunikáció megkívánja a legtöbbet előforduló helyzetek mint példák felemlegetését. A szavak ereje nagy, de a problémát nem az okozza, hogy többségében melyik nemet milyen pozícióban emlegetünk (nekem ez túlérzékenység és egyben valóságtagadás), hanem hogy az ember a kapcsolat megromlásakor általában (hehe) kifordul önmagából. És ezt egy vagyonjogi szerződés meg tudja előzni.
 • köszi-köszi-köszi
  Hát Miklós! Szép kihívás előtt állsz. Jó sokan lettek a blogod olvasói. Ami amúgy tök jó! Minél többen olvassák annál jobb. De ahogy látom, a mennyiség nem csapott át minőségbe. Sőt… 🙂 Én úgy látom, hogy vissza kéne menned alapfokra és olyanokról írni. Mert ahogy a kommentekből látom, nagyon sokan fogalmatlan a blog olvasói között. És nem csak gazdaságilag. Nagyon sok embernek nem megy át amiket írsz. Én azért egy kicsit sajnálom, hogy így alakult, mert régebben a kommentekből is nagyon sokat lehetett tanulni. Ma szinte semmit. Kár. De még egyszer ami nekem kár, az neked egy nagyszerű lehetőség! És ha már én is kommenteltem, akkor megragadnám a lehetőséget, hogy biztosítsalak arról, hogy nagyon nagyra értékelem amit csinálsz. Kb. 10 éve olvaslak. Regeteg időt és pénzt takarítottam meg Neked köszönhetően. Köszönöm szépen! 🙂