Magyarország demográfiai válsága

Már sok szó volt itt a blogban arról, hogy a magyar demográfiai válság miatt elfelejtheted a nyugdíjadat, mert bár járni járna, csak sajnos nem fog jutni.

Most megjelent a KSH 2011-es népszámlálásának végleges adatsora, abból egy kivonatos sajtóközleményt csináltak, amit itt tudsz megtekinteni. További adatokat excelben itt találsz.

Az egészet érdemes átolvasni, de azért pár fontos adatot kiemelnék nektek.

– 1980-hoz képest 100 aktívkorúra 28 helyett már 37,8 időskorú jut, míg 35,8 gyerekkorú helyett már csak 23,5. Tehát 100 aktívkorúra (nem feltétlen munkával rendelkezőre!) 61,5 eltartott jut, de az arányok felcserélődtek a gyerekek és az idősek között. Ez előrevetíti a további drasztikus arányromlást az eltartók/eltartottak között.

– 2001-hez képest 250 ezerrel kevesebb gyerek, 171 ezerrel kevesebb 15-39 éves és 92 ezerrel kevesebb 40-59 éves van, ezzel szemben a 60 éven felüliek 250 ezerrel többen vannak 2011-ben. Az ország minden tizedik lakosa már hetven éves is elmúlt.

– Budapesten mindössze 113 gyerek jutott 100, 15 évnél idősebb nőre.

– Csak az emberek 44,4%-a él házasságban, 32,6%-a egyedülálló és nőtt az elváltak aránya is. 2001-ben 100 háztartás még 257 személyből állt, most már csak 236-ból. Már minden harmadik háztartás egyemberes, az egyedülállók aránya 10 év alatt 32%-kal 1.317.000 főre nőtt, megelőzve ezzel a kétszemélyes háztartásokat is, amelyből 1,2 millió van.

– A családként élő háztartások 53%-ában nincs egy gyerek se, 25,1%-ban pedig csak egy van. Három, vagy annál több gyerek csak a családok 7,2%-ban van.

– 1990-ben a 29 éves személyek 69,9%-a volt házas, 2001-ben 44%-a, ezzel szemben 2011-ben már csak 19,8%-a.

Mivel a lakosság rohamosan öregszik, a gyerekek meg ugyanilyen ütemben fogynak, a házasságban élők száma a töredékére esett vissza, nem sok jóval kecsegtet a jövő. Ha én lennék a te helyedben, elfelejteném az állami nyugdíjat és még ma elkezdenék spórolni az idős napjaimra.

 Néhány további súlyos adatot a magyar nyugdíjrendszerről ebben a cikkben találsz.

Share

175 hozzászólás

 • Rebel
  Tényleg az a legnagyobb probléma, hogy a fiatalok nem bírják az öregek miatti munkaterhelés-többletet?
  Mintha épp azt látnám, hogy eleve munkához sem jutnak…
  Egy-egy durvább háború esetén is volt már hasonlóan szétcsúszott korfa, akkor a hazatérő megmaradtaknak még egy szétrombolt országot is újra kellett építeni.

  Figyelembe kell venni azt is, hogy mire nyugdíjasok leszünk, már más gazdasági paradigma lesz (és ezzel nem az erőforrások tartalékolása ellen szeretnék érvelni).
  Pl. 25 éve is más volt és nem kell nagy zseninek és jósnak lenni ahhoz, hogy lássa az ember, hogy a jelenlegi is fenntarthatatlan.
  Sőt, ez fenntarthatatlan csak igazán!

 • Krisztián
  “Ha én lennék a te helyedben, elfelejteném az állami nyugdíjat és még ma elkezdenék spórolni az idős napjaimra.”

  Ha én lennék a helyedben, és ha nincsen se kutyád, se macskád, akkor menj külföldre, mert várhatóan majd továbbra is az aktív keresőket és vállalkozásokat fogják azért sanyargatni, hogy abból finanszírozzák meg az elkövetkező választások szavazóbázisát. 🙂

 • Stiel
  Minimális korrektúra. (Segíteni szeretnék, nem beszólni; javítás után ez a komment törölhető.)

  “Tehát egy aktívkorúra (nem feltétlen munkával rendelkezőnek!) 61,5 eltartott jut” -> “Tehát 100 aktívkorúra (nem feltétlen munkával rendelkezőre!) 61,5 eltartott jut”

  “További adatok excelben itt találsz.” -> “További adatokat excelben itt találsz.”

 • Kiszamolo
  köszi
 • CFS
  Kiszamolo nem írnál olyan országról-egy posztban, ahol alacsony a jövedelemadó, a EÜ, Nyugdíj magánszámlára fizetődik be stb…
  szerintem sokan keresünk ilyen célországot, mint programozók, freelancerek.
  Megmondom őszintén én is sokat gondolkodom a célországon, eddig egy megfelelőt találtam Dubai, csak a lakásbérlés kb. elvinné azt amit megspórolnák a jövedelemadón, nyudij, eu járulékon.
 • Zsoca
  Az adatok magukért beszélnek, szerintem az 1.2-es ábra “karácsonyfája” mutatja a leglátványosabban a problémát, és az is egyértelmű hogy a folyamat megállíthatatlan és visszafordíthatatlan, itt “nyugdíjas” éveiben csak az fog tudni megélni aki már most félretesz (önkéntes-nyugdíjpénztár, NYESZ, államkincstárnál vezetett TBSZ), vagy befektet (ingatlan amit aztán bérletbe kiad). Amire igazán kíváncsi vagyok hogy mikor fog a társadalom szembesülni (vagy mikor fogják szembesíteni, bár a magyar politikai elitet elnézve erre kisebb az esély) azzal, hogy az ország gazdasága egyszerűen nem tud annyi pénzt kitermelni hogy minden (jelen esetben) 65 év felettinek alsó-középosztálybeli életszínvonalat biztosítson ingyenes tömegközlekedéssel. Az idő sürget, és minél tovább halasztják annál nagyobb lesz a pofára esés.
 • barna
  Mi lenne, ha ahogyan a 18 év alattiaknak sincs választó joga úgy a 65-70 év felettieknek sem lenne?
 • hopkinsz
  “Ha én lennék a te helyedben… még ma elkezdenék spórolni az idős napjaimra.”

  Félretenni, és spórolni nagyon fontos az idős napjainkra, és kell is. De én még szeretném azzal kiegészíteni, hogy én a gyerekeimet is a nyugdíjra való felkészüléshez számítom. Természetesen nem “befektetés” miatt szültem, hanem azért vannak gyerekeink, mert nagyon szeretjük őket. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk/meg fogunk tenni, hogy nyugdíjas éveinkben ne szoruljunk másokra, de 70+ évesen, betegen mit csinálnék ha egy természeti katasztrófa/háború/diktatúra stb. miatt elveszíteném a vagyonom nagy részét? Csak a család marad. Mondjuk ehhez (az én elképzelésem szerint) az is kell, hogy fiatalon lehetőségeinkhez képest én támogassam mindenben őket (iskola, lakáshoz támogatás.. stb), meg az is, hogy tényleg tegyek meg mindent azért, hogy ne szoruljak másokra.

 • B András
  Akkor 10 éven belül úgy lecsökkenne a nyugdíjuk, hogy 80%-uk az éhhalál szélére kerülne. Az ország spórolna évente 1-2ezer milliárd forintot.
 • Krisztián
  Pedig elfog jönni az az idő, amit írtál. Az ország nem létező gazdasága (többek között) a nem dolgozók eltartásába fog beleroppanni.
 • Zsoca
  Már ha a gyerekeid hajlandóak lesznek gondoskodni rólad. Kívánom hogy úgy legyen, de túl sok példát láttam már az ellenkezőjére ahhoz hogy a gyereket ne tekintsem a nyugdíjas évek egyik biztos támaszának…
 • Fábián Zoltán
  Én ezt a nyugdíj fogalmát törölném ki az emberek tudatából! Miért nem olyan rendszert építünk, ahol az idősek is dolgoznak, tudásukhoz, tapasztalatukhoz és képességeiket illeszkedő munkakörökben?! Ne vegetáljanak, alkossanak, teremtsenek értékeket, pihenni hétvégén is lehet. (Direkt sarkítottam.)
 • Tőzsdemaci
  … és ha ez még nem lenne elég, tegyük hozzá a megduplázódott kisebbség arányát… és ez csak az, akik nyilatkoztak erről. A valós szám sokkal magasabb. Ezt nem rasszista megfontolásból írtam, mielőtt még valaki ezt magára venné. Csak egy észrevétel arra vonatkozóan, hogy milyen réteg lesz nagyobb számban és ennek a rétegnek milyen a hajlandósága a munkavállalásra. Azt gondolom, hogy ez is elgondolkodtató.
 • Astra
  Egyetértek a tartalékolás szükségszerűségével, DE:

  MIBEN érdemes ezt megtenni?

  Bankszámlákat zárolhatják, egy részét elvehetik (lásd pl Ciprus)

  Pénz összeomolhat, elinflálódhat, értékét veszítheti

  Ingatlan értékalakulása szintúgy bizonytalan + csökkenő népességszám esetén kétséges az eladhatósága vagy bérbeadása

  Bármilyen számlán lévő értéket, ingatlant, vagyont államosíthatnak, ha olyan erő kerül hatalomra, erre is volt már példa, elég nagyszülőket megkérdezni

  Szóval részemről nagyon nagy a bizonytalanság, kíváncsi lennék a szerző konkrétabb véleményére a nyugdíjjal kapcsolatban.

  Ugyanakkor egy szerető család és gyerekek nem hiszem hogy hagynának bárkit éhen halni!

 • Rácz Gábor
  Rémisztő adatok. De lenne egy kérdésem:
  “A családként élő háztartások 53%-ában nincs egy gyerek se, 25,1%-ban pedig csak egy van. Három, vagy annál több gyerek csak a családok 7,2%-ban van.”
  Ez egy pillanatkép, és a most gyermektlen családok közé a nyolcvanéves néniből és bácsiból álló családok is beletartoznak, akik esetleg felneveltek pár gyereket, vagy pedig ahol nincs gyermek, ott nem is volt soha?
 • Kata
  Nem a pénz a jövőm záloga hanem igenis a gyerekeim. Talán pont arra jó ez a válságos világ, hogy belássuk, nem a pénz a legfontosabb dolog a világon. Igen is támaszkodni kell egymásra, nem ‘csak egymásra’, természetesen én is mindent megteszek a boldogulásomért, de nagyon fontos, hogy számíthassak a szüleimre, testvéreimre és gyermekeimre ahogyan ők is számíthatnak rám.
 • pdw
  Ez naiv hozzaallas szerintem.
  Egyreszt mi van ha a gyerek se tud tamogatni? Ezt nem lehet elore megmondani.
  Masreszt ha te elveszted a vagyonod a felsorolt dolgok miatt akkor a gyerekednek se lesz semmivel se tobbje.

  Vegszo: gondoskodj magadrol, mas nem fog.

 • Janos
  ezzel egyetertek… az OK, hogy jar nekik valami nyugdij, de nyugodtan csinalhatnak valamit mellette… nem kell 40 oraban… eleg ha csak heti 10-20-30 orat dolgoznak ( nyilvan egeszseg fuggvenyeben )
 • Janos
  Az en velemenyem:

  Magyarorszagon: kisebb fold, amit tudsz muvelni, es ami el tud tartani, hozza olyan tudas, amivel tudsz maszekolni ha szukseges, es nem csak 20evesen…
  Ha tobbet tudsz felretenni, akkor erdemes lehet diverzifikalni orszagok es szektorok kozott, de ennek a koltseget is bele kell szamolni ( szerintem ehez minimum 10millio forintos vagyonok kellenek, hogy erdemes legyen ), es akkor bizhatsz abban , hogy a fenti orszagok kozull lesz olyan amiben a befektetesed minimum biztonsagban van. No meg persze abban, hogy legyen eselyed hozzaferni…

 • Janos
  Szerintem olyan nyugdijrendszer kell, ahol a gyerekek nyugdijjarulekaibol kapnak az idosek… igy egyreszt motivaltabb lesz az ember a gyermeknemzesre, masreszt motivaltabb lesz, hogy tanittassa a gyereket ( hiszen az o nyugdijjaba beszamit a gyerek jovedelme is ).
  Meg persze kene a felismeres, hogy a nyugdijnak csak a szereny megelhetest kell biztositania, a tobbit azt a munkanak kene.
 • sajtoskifli
  http://www.hrportal.hu/hr/nepessegcsokkenes-lehet-a-megoldas-a-munkanelkulisegre-20130218.html

  És szégyellje magát, aki azért “csinál” gyereket, mert az egy jó befektetés. Mellesleg én 40 évesen, nőként, sok tapasztalattal és végzettséggel “öregnek” számítok, és munkanélküli vagyok.

 • Krisztián
  Jó dolog a földművelés, de csak addig, amíg meg nem lopnak.
 • Lomnici Tamara
  Számomra az igazi elgondolkodtató adat az, hogy ma, Magyarországon a 30 éves nők fele még gyermektelen.
  Az meg külön érdekesség, hogy a HIT gyülekezete és a Jehova tanúi már évek óta stabil negyedik-ötödikek legnagyobb egyház között ma Magyarországon(lásd Excel táblázat), de a hivatalos sajtóközleményben megint az izraeliták meg a görög katolikusokat emelik ki, akiket már évtizedek óta leköröztek. Ezt hívják nagyon elegáns csúsztatásnak, vagy ahogy marketing órán tanulja az ember: szem magasságba kell tenni azt a terméket, amit a vevőnek feltétlenül észre kell vennie.
 • Sajtmedve
  Sziasztok!

  Kicsit off,de mai tapasztalat. Némileg a lakosság motiváltságához, tenni akarásához kapcsolódik: Bemegyek ma vidéki, ismert takarékszövetkezet fiókjába, ahol különben már megtakarítási számlám van. Direkte nem a fiatalabb ráérő munkatársnőt választom, hanem a középkorú , ránézésre tapasztaltat. (szintén ráérő) Érdeklődök a tbsz-számla nyitásának lehetőségéről. Mosoly majd értetlenkedés, hogy egyáltalán mit akarok. Mikor elmagyarázom, újabb mosoly és magabiztos kijelentés, hogy ilyenre takarékszövetkezetben lehetőség aztán nincs! Már majdnem elhiszem, mikor megnézem a falon a hirdetményeket és látom legnagyobb papíron a tbsz taglalását. Mutatom nekik, mire telefon valahova főnöknek és kijelentik: mégis van! :)))
  Ezek után kérdésemre, hogy mik a kondíciók válasz: semmi , ingyenes. Ezt már szintén nem hiszem,de nem akarok tovább kukacoskodni, mert hárman nyársalnak szemükkel.

 • Sajtmedve
  Azon egyáltalán nem csodálkozok, hogy előzőleg feltett kérdésemre, (ami arra vonatkozott, hallott-e, tud-e valamit a hölgy a takarékszövetkezetek egyesítéséről) szintén semmi válasz.. csak széttett kéz és mosoly..

  Nos én persze megértem őket, ha alul vannak fizetve és nem motiváltak semmilyen üzletfejlesztésre, de hát azért akkor is.

  Hogy is van a mondás? ” A kapitalizmus alapja a morál…?”

 • Kiszamolo
  Na várd meg a TBSZ nyitással a holnapi cikket. 🙂
 • Sajtmedve
  Köszönöm, megvárom. Alig várom. 🙂 Egy olyat majd bele tudnál szőni, hogy kapjak választ egy magam számára is majdnem hogy megválaszolható egyszerű kérdésre: Ha mégis TBSZ nyitásra adom a fejem, akkor a gyüjtőév naptári évhez kötött, azaz ráér az ember év vége fele foglalkozni, ez évi kamatait úgyse nagyon befolyásolja?! Köfi

  hogy kicsit lazuljatok:))
  http://toochee.postr.hu/az-uszo-malacok-szigete

 • tgwh
  A pénzügyi életünk szét van csúszva, ezt tudjuk.
  Na most ha átlag magyar 30-40 éves korára tud venni saját lakást, utána kezd gondolkodni a gyerekeken… és csak ezek után a nyugdíjon, mert ugye előbb ház, utána nyugdíj, az a kevés szerencsés aki meg megtehetné, csak szórja a pénzt.
  Az a röhej, hogy mindenki tudja, hogy kevés gyermek születik, és ez baj, mégsem tesznek ellene. Mindenki csak ül, és bámul ki a fejéből, mint ha attól minden rendbe jönne.
  Sok a nyugdíjas, sok a munkanélküli, sok a segílyen élő… ha tetszik ha nem, vissza kell venni ezeket a kiadásokat, de ebben az elmúlt 20 év politkai elitje nem partner… Az orzság szépen lassan halad a kimúlás felé, az emberek meg csak nézik.
  Nem akarok nagyon politizálni, de jövőre be kell húzni az x-et a Jobbikhoz, különben nagyon-nagy szarban leszünk. Bajnaiék bevallották, hogy nem értenek hozzá, feri hazudik, viktor meg…
 • pdw
  Attol fugg. Bankbetetes TBSZ-nel altalban semmi vagy keves kamatot fizet a gyujtoevre igy jellemzoen evvegen eri meg. Ertekpapir TBSZnel viszont ugyanugy nyerhetsz es bukhatsz a befektetesi alapon v reszvenyen vagy akarmin a gyujtoev alatt is, ugyhogy ott felesleges varni.
 • Zabalint
  “Nem akarok nagyon politizálni, de jövőre be kell húzni az x-et a Jobbikhoz, különben nagyon-nagy szarban leszünk.”

  Csak akkor leszünk igazán nagy szarban, ha a Jobbik hatalomra jut. Vagy a Fidesz piacellenessége nem elég neked, nagyobb rombolást vársz?

 • Lomnici Tamara
  Jól mondod, én is a Jobbik gombot fogom megnyomni jövő évben, abból a bélsárból még nem ettünk, és mint tudjuk a puding próbája az evés. Jó étvágyat!
 • Zsoca
  Szerintem meg most már nagyon el kéne felejteni hogy a nyugdíjrendszert összekötjük a gyerekvállalással, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Persze, a gyermek gondoskodjon a szüleiről, akik emellett az életük során nyugdíjra félretett vagyonaikból élnek, de ne kutyuljuk már a nyugdíjat a gyerekekkel! Az meg már szánalom a köbön ha a fiatalokat jobb híján nyugdíjjal kell motiválni a gyerekvállalásra, ha egy társadalom idáig eljut akkor már az egészet megette a fene!
 • Zsoca
  Vagy amíg az egészséged engedi, nem biztos hogy 65+ évesen olyan állapotban lesz az ember hogy kertet műveljen és/vagy maszekoljon.
 • Zsoca
  “Nem a pénz a jövőm záloga hanem igenis a gyerekeim.” Ezt senki sem tagadja. “…nem a pénz a legfontosabb dolog a világon.” Ezt meg senki sem állítja. Amiről csupán szó van hogy takarékoskodással gondoskodj a nyugdíjas éveidről, hogy ne egy hanem két lábon állj: gyerekeid/rokonaid és a saját megtakarításod. Mert valljuk be őszintén: arra számítani hogy a gyerekeim 20-30-40 év múlva gondoskodni fognak rólam, akármekkora is a családi összetartás és szeretet, csupán spekuláció. Bízunk benne hogy így lesz, de ha mégsem ne legyen pofára-esés a vége.
 • Catinator
  Mondjuk a felelős gyerekvállaláshoz valamilyen szinten a feltételeket is meg kell teremteni. Az egyik legdrágább “hobbi”.

  Amúgy hogy a gyerek gondoskodik a szüleiről az nevelés és példa kérdése. Nálunk nem kérdés hogy ugrunk-e ha a másiknak segitségre van szüksége.

  Félre kell tenni az nem kérdés – csak az hogy mibe és hogyan és mennyit? Bár erre is vannak folyamatosan változó válaszok.

  Amitől félek: Amikor “robban a bomba” a regnáló hatalom azoktól fog elvenni akiktől van mit. És igy ha jő a tél, a szorgos hangya is éhenhal a tücskökkel együtt.

 • Janos
  sokan olyan allapotban vannak, megse csinalnak semmit.
  A lopas ellen sajnos jogilag nem vedekezhetsz, de ez remelhetoleg valtozni fog.
 • Janos
  A gyerekvallalashoz elsosorban partner es szandek kell. Ezt tobbnyire nem szep az anyagiakra fogni. Ugyanis mindig lehet egy nagyobb, jobb autoert, szebb, nagyobb hazert, es vastagabb bankszamlaert dolgozni.

  Amugy nembiztos, hogy okos dolog hazat/lakast venni a gyerekvallalas elott. Ez inkabb a luxus… hogy miert? Mert valtoznak az igenyek, es a lakast nehez boviteni meg szukiteni.

 • Sajtmedve
  Választ köszönöm. Istenőrízz, hogy politizálgatás felé induljak el pont itt (arra megvan a kismillió hatszázötvenhatezer egymást ócsárló feszültséglevezető politikai fórum),de Jobbikos dologhoz egy kérdés. Racionális, gondolkodó szemszögből amilyennek ezt a weboldalt megismertem. Ha kérhetem… Szóval van Jobbiknak szerintetek értelmes jövőképe gazdasági oldalról? Ezek elég populista mondatoknak tűnnek nekem: http://www.jobbik.hu/programunk/gazdasagpolitika

  aztán meg ez itt. Lenne ezekben ráció? (Tényleg hagyjatok kérlek most a zsidózó beszólásokkal… olyan sok hely van, ahol megtehetitek..:)))

  http://lehetmas.hu/wp-content/uploads/2012/06/adopamflet_lmp.pdf
  http://lehetmas.hu/wp-content/uploads/2009/02/zold_elenkites.pdf

 • Lomnici Tamara
  Szerintem nem érdemes pártok gazdasági programjait böngészni, mert hatalomra kerülésük esetén a valóság rögös talaján úgyis minden átértékelődik.
 • Krisztián
  Nem olvasok hazai hírportálokat, mert nem szeretem a vérnyomásomat fölöslegesen emelni, szóval világosíts fel, hogy miről van szó, mert eddig akkor lehetett valamit tenni, ha volt tettenérés… Nekem nincsenek illúzióm, hogy vidéken mi megy, a hiperpigmentáltak előszeretettel lopnak el mindent, ami mozdítható és értékesíthető.
 • Krisztián
  Kiszámoló Uram! Elképzelhető, hogy vállalkozásról is szó lesz, valamint a miatta felvett hitel mivel másabb, mint a többi? Ha nem, akkor kérlek adj pár könyv címet, amiből lehet okosodni a témában. Köszi.
 • tgwh
  Kiszámoló says: nem itt politizálunk. Itt maximum közgazdász szemmel elemezzük a gazdasági döntéseket, akár fideszes, akár szoci, akármilyen.
 • tgwh
  Más út nincs. Ez nem spanyolviasz, külföldi országokban mind ezt csinálják. Mindenhol felismerték, hogy az árvizeket össze kell gyűjteni, és nyáron elöntözni. Nálunk is voltak hatalmas csatorna rendszerek, a holtágakban haltenyésztés folyt már a középkor óta. Már nálunk is vannak elsivatagosodó területek.
  A mezőgazdaság egy része a hektáronkénti támogatásból él. A gdp jelentős része az időjárástól függ…
  Az nem megy, hogy külföldről hozunk be mindent. Ott volt a Csepel, az Ikarusz, gyártottunk mindent. És ezeket ha kell, áldozatok árán is meg kell termelni, majd később a még nálunk is fejletlenebb országoknak exportálni.
  Máshogy egyszerűen nem megy, meg kell termelni amit meg tudunk termelni. A világ újból a természetközeli megoldások felé fordul, nem hogy trend, de már létkérdés a környezetvédelem.
  Segélyből nem lehet élni. És az alapoktól kell kezdeni a munkát.
 • tgwh
  Rendben, akkor javítom.
  A gazdaság alapja az élelmiszer termelés. Minél magasabb fokú, kifinomultabb a gazdaság, annál kevesebb emberrel végez nagyobb munkát, és szerez magasabb profitot.
  Tehát az élelmiszer, mivel alapvető feltétel az élethez, olcsóbb, mint egy hiperszuper, karórába integrált személyi számítógép. Nem véletlenül nem gyártanak az afrikai törzsek csúcstechnikát.
  Addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér. Élelem legyen, alapvető szolgáltatások legyenek, gyerekek legyenek. És ha nem telik tek-es luxusautóra, akkor nem szabad megvenni. Közben meg a beteg a saját kötszereit viszi a kórházba.
  Az oktatás mindennek az alapja. Na ezért rombolták le tudatosan, ezért szűnt meg a magyar gépgyártás.
  Nekünk nem űrhajóst kell indítani a Marsra, mert nem az a fontos. Józan paraszti ésszel tessék olvasni a Jobbik programját, minden kérdésről szívesen vitázok, kulturált formában ugyi 😀
 • Krisztián
  Igen, de ettől még ugyanolyan hulladék marad mindegyik, független attól, hogy közgazdász szemmel nézem, vagy pedig úgy, hogy megint kevesebbet vettem a boltban, mint legutóbb…
 • Lomnici Tamara
  “A gdp jelentős része az időjárástól függ…”
  Szerintem rég rossz lenne, ha ez igaz lenne. A tény ezzel szemben: a mezőgazdaság a nemzeti össztermék 3-4 %-át állítja elő, és a ráépülő szektorokkal együtt kb. 7-800 ezer ember megélhetését biztosítja.
 • Kiszamolo
  Minden politikai hozzászólás mostantól kuka!
 • Janos
  A termelekenyseg novekedeserol mi a velemenyetek? Az elmult evszazadokban a toredekere esett vissza a mezogazdasagban alkalmazottak szama ugy, hogy kozben aruboseg van. Evente fejenkent 100 kg elelmiszert dobunk ki, ami az 1800as evekben meg elegge elkepzelhetetlen lett volna. Ha innen nezzuk, akkor nem is olyan veszes ez a demografiai valsag…
  egy cikk: http://hvg.hu/tudomany/20130330_ez_tesz_szegennye_minket

  eszerint 7.6 millio munkahelyet vettek at a gepek… Ha igy folytatodik, akkor egyre kevesebb munkaerore lesz szukseg.

 • Zsoca
  Jó, bocsi, tényleg gazdasági oldalról akartam megközelíteni a kérdést, de mostantól kifejezetten kerülni fogom hogy belekeverjem a pártokat/politikusokat. Bár gondolom a gazdasági miniszter döntéseit továbbra is lehet véleményezni. 🙂
 • Somi
  Az egy dolog, hogy tisztességes állami nyugdíjra számítani nem lehet, így aki nem akar nagyon nyomorult öregséget, kénytelen öngondoskodni. De aztán, hogy ez mennyire lesz sikeres…? Akár pénzt rak félre, akár ingatlanba vagy értékpapírba fektet, semmiféle garancia számára nincs.

  Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mindenkori kormánynak felmentvénye van, és nem köteles gondoskodni arról, hogy a bruttó bérünk felének megfelelő (38-40 éven át beszedett) összegért cserébe elfogadható nyugdíjat biztosítson. (Mert a 16% adó és a 10% járulék mellett ott van még a 27%-os “szoha” is, amely most már teljes egészében a nyugdíjkasszába megy, az OEP nem kap belőle.)
  Tehetek én arról, ha azt a pénzt az állam rosszul használta fel?
  Annyi biztos: a pénzt megkapta, adott célra, és azt a célt teljesítenie kell. Ebből nem szabad engedni.
  De aki csak teheti, takarékoskodjon, persze. Ha tud.