Kezdő vállalkozók adózása

A múltkori cikkben írtam arról, hogy az anyagi előrejutás egyik legjobb módja, ha valaki ki mer lépni és vállalkozni kezd. Először munka mellett, majd ha már jobban megy a dolog, akkor akár főállásban.

Sokan kérdezték, hogyan lehetne adózni, főleg a kezdetekben, amikor még alig van belőle bevétel.

Nekik írtam egy rövid összefoglalót.

(Ez az írás csak tájékoztató jellegű és messze nem tér ki mindenre! Mielőtt belevágsz, mindenképpen beszélj egy adótanácsadóval, hogy neked mi lenne a legjobb választás!)

Az első eset, ha van főállásod, ahol napi 8 órába be vagy jelentve.

Ilyenkor lehetsz másodállásban vállalkozó vagy adószámos magánszemély.

A vállalkozóit kiváltani nem egy nagy művészet, be kell menni a helyi okmányirodába és kérni kell, hogy szeretnél vállalkozó lenni. Meg kell határoznod, hogy milyen tevékenységeket szeretnél folytatni, mindegyiknek van egy úgynevezett TEÁOR száma. Számlát arról állíthatsz ki, amilyen tevékenységeket felvettél a vállalkozói kiváltásakor. A későbbiekben ezt lehet módosítani, ha további tevékenységeket is szeretnél folytatni.

Több tevékenység engedélyhez, vagy végzettséghez kötött. Ilyenkor jöhet jól a máshová nem sorolt kategória, például az oktatásnál vagy tanácsadásnál. Ezekhez általában nem kell külön végzettség, ilyenkor “M.N.S” oktatásról vagy tanácsadásról fogsz számlát adni.

Kezdésnek érdemes alanyi áfamentességet választani. Ilyenkor évi 6 millió forintig (ami időarányos, tehát a hátralévő fél évben 3 millió forintig) nem is kell áfát felszámolnod az általad kibocsátott számlákra, de nem is igényelheted vissza az áfát az általad vásárolt termékek után.

Így sokkal egyszerűbb az élet és az adóbevallás is, illetve ha magánszemélyeknek szolgáltatsz, nem kell még további 27%-kal drágábban adni a termékeidet.

Fontos, hogy már az elején választanod kell, később nem módosíthatod. (Kivéve, ha átléped az áfahatárt, akkor automatikusan áfás leszel és ott is maradsz még legalább plusz két évig.)

Ha csak időszakosan, főállás mellett végzed a tevékenységed, lehetsz adószámos magánszemély. Ilyenkor nem kell vállalkozói sem, azonban az adózás általában rosszabb, mint egy vállalkozónak. De ha nincs főállásod, vagy a tevékenységet üzletszerűen, folyamatosan végzed, már nem választhatod ezt a módot. (Egyébként sincs sok előnye és ha cégeknek dolgozol, gond is lehet belőle.)

Jó tudni, hogy a vállalkozóit bármikor lehet szüneteltetni, akár havonta dönthetsz úgy, hogy a következő hónapra szünetelteted. Ilyenkor nem kell járulékokat fizetned, de számlát sem bocsáthatsz ki és az időarányos részbe sem számít bele. (Ha a következő 6 hónapban minden második hónapban szünetelsz, akkor az áfamentesség határa nem durván 3 millió lesz, hanem kb. 1,5 millió csak.)

Vállalkozóként kezdésnek két adózási módból választhatsz.

Az egyik az egyszerűsített adózás, a KATA. Ilyenkor időarányosan évi 6 millió forintig (megkezdett hónapok számítanak és csak véletlenül pont ugyanannyi a határ, mint az áfánál) havi 50 ezer forint az adó, ha nincs főállásod és 25 ezer forint, ha van mellette nyolc órás főállásod.

Ehhez még jön évi egyszeri 45-50 ezer forint helyi iparűzési adó.

Mindegy mennyi a bevételed és mennyi a kiadásod, havi átlag 500 ezer forintig fix adót fizetsz.

Könyvelő sem kell hozzá, maximum évente egyszer, hogy csinálja meg helyetted a bevallást, ha az neked nem menne. Ha áfamentességet kértél, még vállalkozói bankszámla sem kell hozzá, elég egy lakossági bankszámla.

Ha időarányosan évi 6 millió fölé mennél a bevételben, akkor a 6 millió feletti rész már 40%-os kulccsal adózik plusz ugye ettől függetlenül bejön az áfa is.

Kiesni úgy lehet a KATÁ-ból, ha adótartozásod van, legalább 100 ezer forint. (Nem feltétlen kell összefüggésben lennie a vállalkozásoddal.)

Ezért soha ne felejtsd el befizetni azt a nem túl sok fix adót.

Másik lehetőség a normál adózás. Ez akkor jobb, mint a KATA, ha sok kiadásod van. (Például veszel valamilyen árut és 20%-kal többért eladod a webshopodban. Ilyenkor a KATÁ-nál csak az eladási ár számít, az után adózol, normál adózásnál levonhatod a beszerzési árat és az egyéb költségeidet is.)

Ha van főállásod, akkor csak adót kell fizetned a hasznod után, durván 30-40%-ot (Most nem mennék bele, min múlik.)

Ha nincs főállásod, akkor még be is kell magadat jelenteni saját magadhoz alkalmazottnak, ilyenkor minimum további mintegy 70-80 ezer forintot ki kell fizetned járulékokra. (Pontos mértéke attól függ, hogy kell-e legalább középfokú végzettség az általad végzett munkához és felveszed-e a fizetésed.)

A megkeresett pénzből fizetsz 10% vállalkozói adót, a maradékból 15%-ot az osztalékra, 14%-ot egészségügyi hozzájárulásra (ez maximum 450 ezer forint lehet évente) valamint a bevétel átlag 2%-át iparűzési adóba a helyi önkormányzat számlájára. (Hogy pontosan mennyi az iparűzési adó alapja és mennyi a kulcsa, azt kérdezd meg egy könyvelőtől.)

Amint látod, ez fényévekkel rosszabb adózás, mint a KATA, csak akkor éri meg, ha vagy nagyon sokat keresel, vagy nagyon nagy a kiadási oldal a vállalkozásodban. Nem véletlen, hogy még a legtöbb taxis is KATÁ-zik, hiába nagy az üzemanyag-költségük és az autó amortizációja.

Mindenképpen azt javaslom, indulás előtt beszélj valakivel (adótanácsadó, könyvelő) és kérd meg, hogy segítsen elindulni. Hogyan kell kiváltani a vállalkozóit, hol vegyél számlatömböt, hogy kell azt kitölteni, mit hová kell írni, mit és hová kell lejelenteni indulásként, stb, stb.

Ha nem ismersz mást, őket is keresheted, emlékeim szerint 10 ezer forint plusz áfa egy óra, neked egy óra elég lesz ezekhez a kérdésekhez. Ha akarod, hivatkozhatsz rám.

Amint láthatod, a KATA miatt nem olyan nagy dolog az adózási rész. Ráérsz kiváltani akkor a vállalkozóit, amikor már számláznod kellene, a főállás melletti 25 ezer forint adózás pedig nem egy vállalhatatlan összeg. Maga az adminisztráció is egyszerű, évente egyszer be kell vallanod, mennyi bevételed volt. Ha ez évi 6 millió alatt maradt, más dolgod nincs is.

(A KATÁ-nál arra kell vigyázni, hogy ha egy cégnek évi 1 millió forintnál többet számlázol, azt be kell jelenteni és megvizsgálják, hogy nem bújtatott alkalmazott vagy-e.)

Share

92 hozzászólás

 • senkifia
  “és kérni kell egy vállalkozói igazolványt.”

  Es az mire jo? 10000ft-ba kerul es nem feltetele az ev bejegyzesenek.

 • Kiszamolo
  Ok, rosszul fogalmaztam.
 • JoeP
  Pont ezt akartam kérdezni én is. Nem elég a webes ügysegéd?
 • Körtefa

  ““és kérni kell egy vállalkozói igazolványt.”
  Es az mire jo? 10000ft-ba kerul es nem feltetele az ev bejegyzesenek.”

  Amúgy január 1. óta ingyen van (általam tesztelve, kikérve), de továbbra sem feltétele a bejegyzésnek.

 • almastaska
  FIVOSZ-ról nem akarsz írni egy rövid szösszenetet? Fiataloknak jó lehet…
 • mzsombor
  Feleségem jelenelg GYED-en van, emellett szeretne alkalmi jelleggel oktatást végezni, amiről számlát adna. Lehet, hogy lesz egy hónapban három alkalom, lehet, hogy három hónapig semmi. Egy alkalomból lesz átlagosan 35e Ft bevétele, kiadása körülbelül 10e Ft. GYED, később GYES mellett ő lehet adószámos magánszemély? Ilyen volumennénl még a mellékállású kata sem nagyon éri meg… Egyáltalán, főállásnak minősül a GYED/GYES vállalkozás szempontjából? Ha nem, akkor még elszomorítóbb a helyzet… 🙁
 • Kiszamolo
  mzsombor, az nagyon csúnya dolog lenne, ha valami ismerőse számlázna helyette arra a pár alkalomra, ezért nem is javaslom.
 • kezdokerdezo
  Üdv!

  Én érdeklődnék hogy nem- tervezik esetleg ezt a 6milliós határt a KATA-nál és az Áfamentességnél növelni. Sok esetben elég szűkös beleférni, de az ember ha túllépné, túlzottan sok mindentől elesik.
  Ez a határ évek óta ennyi. Már ideje lenne szerintem növelni, mivel bérektől kezdve kb mindennek az ára emelkedik.
  Erről esetleg nincs valami infód?

 • charlie
  Az iparkamara sarcát se felejtsük, az is 5 ezer évente a semmire.
 • Péter
  Miklós, nincs abban semmi csúnya, ha az ismerős cége elkezd oktatással foglalkozni, Mzsombornét pedig egyszerűsített foglalkoztatás keretében felveszi oktatónak, minden szabályos.
 • Kiszamolo
  kezdo, nincs. Mindenki ezzel szív, az összes környező országban 15 millió körül van ez a határ.
 • Kiszamolo
  Péter,de van, ezért nem is javasoltam. 🙂
 • Janos82
  A foallast mi alapjan nezik?

  Mi van ha valakinek reszmunkaidos allasa van, es amellett akar elkezdeni vallalkozni? Ott az oraszamra is rakerdeznek, vagy csak a jovedelemet nezik meg, es ha tobb mint a teljes munkaidos minimalber, akkor rendben van?

 • Oscee
  nekem neha meg a 6 millio is soknak tunik, jopar embert ismerek, aki ezzel “csalja el” az adot (igazabol alkalmazasban all, de KATAs), tipikusan a szoftveres vagy akar ugyfelszolgalatos vilagban.

  Nekem laikuskent hasznosabbnak tunne, ha nem a szamlazas osszegere lenne a limit, hanem a koltsegekkel csokkentett osszegre. Nyilvan egy telefonos ugyfelszolgalatosnak egy filler koltsege nincs, tisztan kiveszi az 500-at, mikozben kb tizedet adozza, mint ami ugyanennyi munkaberre lenne. Egy regisegkereskedonek meg lehet, hogy a kiszamlazott 500-bol csak 100 haszna van, ami nagyon mas szituacio, mint az elozo.

 • MPeti
  Esetleg valakinek van olyan tapsztalata, hogy 8 órás főállás mellett, adószámos magánszemélyként lehet-e külföldre (eurozóna) számlázni? És ha igen, mik a járulékok/adók? Belföldi tapasztalat már van egy kevés (fordítás, tolmácsolás terület), most lenne pár kisebb fordítás (semmi komoly, párszáz euro), de a cég (illetve, azt hiszem, inkább egyesület) külföldi. Érdemes egyáltalán adószámos magánszemélyként ezt forszírozni?
  köszi
 • okoska
  annyit tennék hozzá, hogy nem mindenhol kell ipa-t fizetni, van ahol alapból 0, van ahol bevétel nagyságától függ hogy 0 vagy sem.
 • senkifia
  “kezdo, nincs. Mindenki ezzel szív, az összes környező országban 15 millió körül van ez a határ.”

  Ez bizti? Jol ertem, azt allitod, hogy pl. Romaniaban eves 15 millas bevetelig 10%-os adoval lehet kivenni a hasznot?

 • Kiszamolo
  Senki, az áfahatárról beszéltem. Amúgy Romániában 30 millióig 3% az adó.

  //kiszamolo.hu/mindekozben-romaniaban/

 • senkifia
  “Amúgy Romániában 30 millióig 3% az adó.”

  Szoval 30 milla alatt osszesen 3% adoert cserebe tudom kivenni a nyereseget?

 • Roland
  KIVA-t is megemlíthetted volna a normál adózás mellett, mint alternatíva.
 • Kiszamolo
  Roland, a KIVA egy kezdő vállalkozásnak miért is jó?

  az EVA-t meg nem is kérheti két lezárt évig.

 • Roland
  Akkor jobb a KIVA, mint a normál adózás, hogyha minden hónapban kiveszed amit megkerestél (nagyon leegyszerűsítve). Természetesen a KATA-nál nem jobb, amíg 6 millió alatt marad, de ha több pénzről beszélünk, akkor a KIVA-val kedvezőbben adózik a normál adózáshoz képest. Kifizeti a 16% KIVA-t és nincs munkáltatói járulék a bérek után és az év végi nyereség adó (nem emlékszem ennek a pontos megnevezésére) sincs.
 • Kiszamolo
  Roland, a KIVA később jobb, ezért nem írtam bele kezdésnek, ahogy nem is írtam másról, mint egyéni vállalkozásról.
 • Peter
  Apró kiegészítés
  – Nem kell vállalkozói igazolvány, és ha van már ügyfélkapud, akkor nem kell feltétlenül bemenni az okmányirodába, online elintézheted a vállalkozóit, amit fontos, hogy AZONNAL jóváhagynak, tehát ne kalkuláljon senki úgy, hogy hónap végén beadja, és akkor csak a következő hónaptól kell adót fizetni.
  – Számlatömbbel ne szórakozzatok, hatalmas nagy szívás, szamlazz.hu inkább, vagy más számlázóprogram, én azt ismerem, és egyszerű használni.
  – KATA-hoz az egyetlen adminisztráció, hogy bevételi nyilvántartás szükséges, de az nagyon egyszerű.
  – Amennyiben külföldre, cégnek (nem magánszemélynek) számláztok (valaki említette is) már szükséges lehet a válallkozói bankszámla, és áfa-bevallást is kell készíteni, igaz ott csak 1-2 sort kell kitölteni.
  – Marhára figyelj arra, hogy átléped-e, és ha igen, hogyan mikor a 6 milliós határt (nem ugyanaz ÁFÁ-ban és KATA-ban az átlépés!)
 • Peter
  További kiegészítések, hátha valaki hasznos, bár mindenki beszéljen könyvelővel:
  Válllalkozás indiításánál a következőket kell megcsinálnod, miután megkaptad az igazolásod, hogy beregisztráltak:
  – Bejelentkezés IPA alá a helyi önkormányzatnál (Budapestnél megtehető ez online)
  – Kamarai regisztráció (van évi 5 ezer Ft-os kamarai tagdíj is mint költség)
  – Számlázóprogram bejelentése a NAV felé
  – Ha külföldre számlázol, jobb lehet, ha az MNB-árfolyammal kalkulálsz (mivel a bevételi nyilvántartáson egyébként is azzal kell kalkulálni, akkor már ne térjenek el), ennek bejelentése szintén
  – Utóbbi 2-t az abevajava programmal tudod megtenni, vállalkozóként majd az adóbevallásod is az alapján fogod elküldeni
 • Roland
  Igazad van, elsiklottam a tény felett, hogy egyéni vállalkozásokról van szó 🙂
 • Zoltán
  A taxis példa azért durva. Nekem ebből simán az jön le, hogy feketéznek, és azért nem akarják a költségeiket átláthatóvá tenni.

  És akkor egy kérdés. Üzleti tanácsadáshoz szeretnék egy Bt-t csinálni, ami ugye jellemzően cégeknek számláz. Szívem szerint KATA-s céget csinálnék, de úgy hallottam, hogy azokat nem nagyon szeretik a cégek, akik a potenciális ügyfeleim lehetnének. Mi lenne szerintetek a jó megoldás?

 • Kiszamolo
  Zoltán, miért éppen bt?
 • Zol
  KATA-s résznél: “Ha áfamentességet kértél, még vállalkozói bankszámla sem kell hozzá, elég egy lakossági bankszámla.”
  Ez azt jelenti hogy KATA-hoz soha nem kell vállalkozói számla? Vagy mit jelent itt az áfamentesség?
 • Peter
  Zol: KATÁ-hoz alapesetben nem kell vállalkozói számla áfamentesként, csak akkor, ha külföldre, cégnek számlázol (EU-n belül ehhez neked kell EU-s adószám, és a cégnek is, akinek számlázol), és a teljesítés helye külföldön van (erre vannak szabályok, hogy mikor így van).

  Ilyen esetben ugyanúgy ÁFA-mentes maradsz, ennek ellenére ÁFA-bevallást kell készíteni, ahova be kell írni mindössze 2 sorba, hogy mennyi az EU-s és EU-n kívüli bevétel. Érdekesség, hogy a bevételi nylvántartásba ilyenkor az összeget annak napján kell beírni, amikor megkapod a számládra, ugyanakkor az ÁFA-bevallás szerint máskor, pl. a számla kiállításakor.

 • Peter
  ..és persze akkor is kell, ha nem vagy/nem leszel áfamentes, tehát az éves bevétel 6 millió Forint feletti 12 hónappal számolva (ha évközben nyújtod be, pl. június elejével, akkor pedig 3 millió Forint, arányosan)
 • Zoltán
  Azért gondolkodom Bt-ben, mert úgy érzem, hogy nagyobb motivációt ad nekem, hogy fejlesszem, mint ha sima egyéni vállalkozó lennék. Ezen kívül szeretnék alvállalkozókat is bevonni a későbbiekben, bár ennek nem hiszem, hogy van jelentősége. Azt érzem, hogy a leendő partnereknek is bizalomgerjesztőbb egy cég, mint egy egyéni vállalkozás. És nem utolsó sorban mégis csak egy családi vállalkozás lenne. 🙂
 • jancsika
  Az Áfánál sztem nem kell arányosítani.

  azaz ha decemberben alakulsz akkor is 6 m mintha január 1én.

  A kamarai tagdíjat nem kell erőltetni EVnél.

 • jancsika
  apripo a Katasnál nem kell semmilyen 1mftot bevételt lejelenteni és nincsen vizsgálat sem.

  amnyi van hogy év végén részletezőben fel kell sorolni azokat az adókat (magánszemélyeken nem) akikkel 1mnél nagyobb volt a katás bevétel. Ez tájékoztató adat.

  azt vetik(vetnék) össze hogy a cég a másik oldalon szintén tájékoztatott-e

  Nem a bevétel számít a bujtatott foglalkoztatásnál hanem a kata tv vonatkozó 6-7 feltétele. (annak megfelele a szerződéses viszony)

  Megjegyzem ez nemcsek a kata hanem az EvAs cégeknél is vizsgálgatják .

  A 100 e ft köztartozást csak 12.31 én kell figyelni…..(Kataba)

 • Kiszamolo
  Zoltán, a bt tökéletesen egyesíti az egyéni vállalkozás és a társas vállalkozások minden hátrányát és 4-5 hónapig is eltart, mire be tudod zárni.

  Szerintem a lehető legrosszabb választás, ha nincs nyomós oka, pl. hogy ketten lennétek a cégben, de te tudod.

 • Kiszamolo
  Jancsika, de, ráadásul napra pontosan.
 • Péter
  Bt pont jó a katasoknak, kft nem lehet katas.
  EV ként afa szempontjából ossze számítanak a magánszemély es az EV bevételei, pl. Bérbeadás. Eleg szívás, ha kiadsz magánszemélyként egy nagyobb lakást Bp-n, es a alanyi mentes értékhatár felét elhasználtad.
 • szro
  Sziasztok!

  Általános iskolás gyerekek táboroztatáson gondolkodunk, egy-egy hetes turnusokban. Főállás melletti KATA keretein belül tervezzük végezni. A táborozást követően szüneteltetjük a tevékenységet Miklós egy másik posztban adott ötlete alapján. Épp a héten intézzük az adminisztrációs teendőket. A bejelentést követően már él is a vállalkozás, vagy csak a következő hó elejétől lép életbe? Olvastam már mindkét verziót.

  Ha jól tudom a szüneteltetést elég egyszer bejelenteni, amíg nem változik újra a vállalkozás státusza, vagyis nem kell havonta beküldeni a szüneteltetési kérelmet a NAV-nak.

  A mi esetünkben is be kell jelentkezni a kamarához, mert erről eddig nem hallottam?

 • Max
  Kiszamolo,

  Hasonlo cipoben vagyok, mint Zoltan.
  Az egyszemelyes kft-t milyen alternativanak tartod?

 • Walter
  Wáá, tök jó cikk, pont ilyesmin gondolkodunk most 🙂
  Szokás szerint értékes információkkal gazdagodtam \m/

  Arról van esetleg infó, hogy mikor indul a következő pénzügyi tanfolyam?

 • kezdokerdezo
  Péter: nem hinném hogy az EV bevételeibe beleszámít a bérbeadás. (Legalábbis a könyvelőnktől ezt az infót kaptuk) Az a vállalkozástól függetlenül lehet kiadni. Honnan származik ez az értesülésed?

  Miklós: neked erről mi a véleményed? A KATA 6 milliós Áfamentes határba bele tartozik egy teljesen külön magánszemélyként kiadott ingatlan?

 • jancsika
  katáasként tiltott tevékenység a saját tulajdonuu ingatllan bérbeadása.

  ha ingatlant akarsz bérbeadni azt adószámos magánszemélyként teheted ami a Miklós által lleírt módon 15% szja + 14 % ehoo max 450 efttig.

 • JG
  Ha valaki főállás mellett, egyéni vállalkozóként KATA-t választ, akkor a 6 milliós bevételbe beleszámít a főállásból szerzett jövedelme is?
 • Péter

  Egy embernek csak egy adószáma lehet, ezt a garázsokkal jártam végig. Tehát ev kent es magánszemélyként is ugyanaz az adószámod, így ha pl alanyi mentesen adsz bérbe garazst magánszemélyként, es emellett alanyi mentes ev vagy, akkor ossze kell hogy számítson, mert adó számonként van az alanyi mentes határ.

  Valahogy a lakas is számít, de az mar eleg komplex dolog, akkor értettem, mikor az Adoszakerto elmagyarázta, de mar nem tudnám továbbadni. Ha ebben a cipőben jársz, kérdezz meg egy adószakértőt.

  Ha hosszú távú a dolog, jobb a bt, abból at lehet alakulni kft-vé vagy bármivé, az ev inkább arra jo, hogy kipróbált, es ha nem jön be, könnyebb becsukni.

  Kata csak ev-nél es bt-nél van.

  Pl katas bt nél lehet kft a tulajdonában, ami sok lehetőséget rejt.

 • Zoltán
  Igen, ketten csinálnánk, ezért gondolkodtam Bt-ben. Korábban megfordult bennem az egyszemélyes Kft. gondolata is, mint Max-nál, de azt a 3 milliós törzstőkét húzósnak találom, még akkor is, ha a fennmaradó összeget csak egy éven belül kell kipótolni.
 • gólyakalifa
  Aki egész életében katás vállalkozó és nincs mellette főállása, az milyen állami nyugdíjra számíthat? (a demográfiai problémákat figyelmen kívül hagyva)
 • gab
  Szép egyben látni ezt a sok fiszfasz lehúzást, túlbonyolított rendszert, hogy bármikor megbüntethessenek, csodálkozom, hogy valaki egyáltalán vállalkozáson gondolkodik. Szóval tiszteletem mindenkinek, aki belekezd.
 • Peter
  SZRO: A szüneteltetésnek elég sok adminisztratív, stb. velejárója van, de gondolom utánatnéztetek.

  Amennyiben a webes ügysegéden keresztül intézed az egyéni vállalkozás indítását, akkor azonnal él a vállalkozás, perceken belül. Okmányirodán keresztül nincs tapasztalatom, de ott meg fogják mondani.

  Egyéni vállalkozó esetében is kötelező a kamarai regisztráció és tagdíj, itt valaki más írta, hogy “nem kell eröltetni”, hát OK. 🙂 De adótartozásnak minősül.
  Ugyanakkor, “Nem köteles kamarai hozzájárulást fizetni az egyéni vállalkozó, ha vállalkozási tevékenységét a naptári év teljes időszakában szünetelteti és ezt a nyilvántartását vezető területi gazdasági kamarának bejelenti.”

  JG: Nem számít bele.

 • Kiszamolo
  Gólya, 6 órás minimálbérnek számít. Ha fizetsz havi 75 ezret, akkor 8 órás minimálbér.
 • Kandúr Bueno
  Off: Miklós, van érdeklődő mobilflottára, annak minden vonzatával, de sehol nem lelem az eljárásrendet és a tarifát, segíts, légy szíves, hol találom ezeket