Svájci nem a garantált alapjövedelemre

A garantált alapjövedelem pár éve közbeszéd tárgya több országban.

A lényege, hogy mindenki kapna havi pár tíz-százezer forintot csak úgy, a létezés okán. Erről itt írtam két éve és utána itt is.

Bár nem lenne kétségem afelől, mi lenne egy magyar népszavazás eredménye a kérdésben (a magyaroknak az ingyen sör mindig jól jön, kerüljön akármennyibe is a végén a számla), a svájciak most hétvégén élesben szavazhattak arról, hogy szeretnének-e kapni az államtól havi 2.500 svájci frankot, vagyis bő 700 ezer forintot.

Az előzetes felmérések szerint a szavazók közel 80%-a elutasította a felvetést, hogy ő “ingyen” kapjon az államtól havonta ennyi pénzt.

Úgy látszik, megértették, hogy az ingyen pénznél semmi nem lenne drágább a társadalom számára.

 

Share

18 hozzászólás

 • Zabalint
  Mondjuk ebben azt nem értem, hogy miért olyan összeggel akarják az alapjövedelem pártiak azt bevezetni, amiből simán meg lehet élni. Annál nyilván kevesebbet kellene adni, ha már a segélyezés helyett ilyet vezetnek be. Pl. Magyarországon 15-20 ezer Ft lenne reális, Svájcban meg mondjuk 500 font.
 • Cold Heart

  500 svájci font? 🙂
  egyébként ja, jogos, de akkor meg ugye nem elég a “tisztességes életre”, ezért akarnak jóval többet ennek a programnak a hívei.
  szerencsére Svájcban észnél vannak. Komolyan nem értem, miért vár ettől bárki pozitív változást.
 • Mate12345
  Értem, hogy miért nem szabad bevezetni az alapjövedelmet, én is nemmel voksoltam volna, csak azt nem értem, hogy hogyan lehetett egy egész országot ekkora többségben meggyőzni észérvekkel. Mi van Svájcban, amitől tényleg működik a demokrácia? Azt azért nehezen hiszem, hogy az ottaniak 80%-ának nem lenne segítség havi plusz 800.000Ft.
 • Tomi
  Amint ezt bevezetik itthon, betelik a pohár, és megyek külföldre. Én még tartom magam, miközben az ismerőseim nagy százaléka már külföldön dolgozik (Amerika, Ausztria és Anglia).
  Szoftverfejlesztő vagyok, ahogy az ismerőseim zöme is. De nem vagyok hajlandó még több ingyenélőt eltartani az adómból…
 • F M
  Kiszamolo kissé buta a kérdésben.

  Néhány hozzászóló pedig elég egyszerűen tudja csak megfogalmazni a gondolatait.

  Olyan korszakot élünk, amiben munkahelyek milliói tűnnek el, és ennek csak kis százaléka keletkezik az automatizálás miatt. Ott lesznek a munkanélküli tömegek, akik se létezni, se a megtermelt javakat megvenni nem tudják. Svájcban talán még nem olyan a munkanélküliség szintje, hogy ezt érezzék, de majd…

  Dollár ezermilliárdok hevernek offshore-ban tétlenül, miközben emberek milliárdjai alig bírnak megélni. Ha a megtermelt nagy javakat beszednék adóba, és kiosztanák alapjövedelemként és nem elzárva lebegne a pénz, az mindenkinek jó lenne (áttételesen még a milliárdosoknak is, mert többen tudják megvenni a termékeiket).

 • reader
  előbb-utóbb olyan összeg kell, hogy meg lehessen belőle élni. Mindenhol írják, hogy a robotizálás miatt rengeteg munkahely fog elveszni, elsősorban az alacsony képzettségüek, és egyszerűen középtávon már nem lesz mindenkinek munkája, mert a robot jobban és olcsóbban el fogja végezni a feladatot, vagyis lesz egy csomó ember, akinek semmilyen munka nem jut majd, úgyhogy olyan alapjövedelemre lesz majd szükség, hogy meg lehessen élni belőle
 • Nándi
  Egyből ez jutott eszembe mikor olvastam a hírt indexen(?).
  Már vártam mikor jön a bejegyzés róla, bár így lenne ötösöm a lottón (persze ahhoz lottózni is kellene) 🙂
 • reader
  @kiszamolo: ha nem lesz elég munka az embereknek a gépek miatt, akkor milyen alternatíva lehet az ingyen pénz helyett? Most még nem ez a helyzet, de igen hamar el fog jönni, ahogy sok helyen taglalják.
 • Tamás
  Nem a létezésről van szó, hanem arról, hogy egyre kevesebb ember kell ugyanannyi ember eltartásához. Mezőgazdaság, ipar, kereskedelem, egészségügy: mindenhol ott van az automatizálás, és az egyre értelmesebb MI-kkel egyre kevesebb és kevesebb humán munkaerő kell.
  Nem lehet mindenkiből elméleti matematikus vagy művész. Ezek az emberek vagy éhenhalnak, vagy a fent említett iparágak visszacsöpögtetnek nekik.
  Megj: Magyarország nagy része gyönyörűen robog visszafelé a viktoriánus korszakba, úh. nem arról beszélek, hogy itt mi van, hanem hogy mi a koncepció az alapjövedelem mögött.
 • tip
  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a konkért kérdés Svájcban nem arról szólt, hogy mindenkinek adjanak-e pluszban 2500 frankot. Hanem hogy a jövedelmeket legalább 2500 frankra kerekítse-e fel az állam. Vagyis akinek ennél nagyobb a jövedelme, az nem is kapott volna pluszban semmit.
 • homo oeconomicus superior
  Pedig mar az ultralibertarianus Vakmajom is kezdett belenyugodni az alapjovedelem gondolataba.
  alapblog.hu/vakmajom-2977/
 • Kiszamolo
  Tip, ez mindig az alapfelállás, nem csak Svájban lett volna így.
 • Kiszamolo
  Reader, írtam már róla.

  Egyébként mi fogja meggátolni a tőkét, hogy a robotait ne Afrikába telepítse és ott ne fizessen alapjövedelem utáni adót?

 • tip
  Csak azért jegyeztem meg, mert a poszt szövegét olvasva esetleg más következtetésre is lehet jutni.

  Ha 80% többet keres 2500 franknál, akkor nekik nem kell hosszasan töprengeniük, hogyan szavazzanak.

 • Zabalint

  Vagy mivel ott alacsony a munkanélküliség, és a többség adózik, így a potenciális mínuszokat is látják az esetleges adóemelés miatt, amivel mindez járna.
 • Kiszamolo
  Tip, olvasd el a belinkelt cikkeket.

  Mindenki ezt a pénzt megkapja alapból. Ha eddig kevesebbet kapott, jól járt.

  Ha eddig többet kapott az államtól mondjuk nyugdíjat, akkor a feletti részt továbbra is nyugdíjként kapja.

  A fizetésre ez nem igaz, lévén azt magáncégek fizetik, de a munkáltatók úgyis figyelembe fogják venni az alapjövedelmet, főleg, hogy sokkal többet kell majd miatta adózni.

 • Kiszamolo
  A felesleges újrakommenteléseket elkerülendő, hozzászólni a megelőző két cikk alatt lehet, csak hogy ne írjuk le megint ugyanazokat még egyszer.
 • Zabalint

  Ugyanezt mondták a gépesítés hajnalán is. Aztán az újabb szektorok felszívták a felszabaduló munkaerőt, így lesz ez a robotizációval is, persze ahol elhanyagolják az oktatást, ott lesznek gondok.