Kezdődik. Itt az első válasz a magyar vétóra

A magyar kormány az utolsó utáni pillanatban megvétózta a nemzetközi minimumadó tervezetét, ami 15%-ban határozná meg a nemzetközi multicégek fizetendő adóját. Ennek lényege, hogy a nagy multik ne tudják megúszni az adófizetést a profit utaztatásával országok között. Ha mindenhol ennyit kellene fizetniük, nem lenne értelme a “nemzetközi adótervezésnek”, ahogy elegánsan hívják az adók elkerülését.

Senki nem érti, miért és miért az utolsó pillanatban, de keresztbe feküdtünk a tervezetnek és megvétóztuk, amit addig egyébként támogattunk. Több évnyi nemzetközi egyeztetés után beleköptünk a levesestálba a legutolsó utáni pillanatban.

Meg is jött az első válasz, az Egyesült Államok a vétó miatt fel akarja mondani a magyarokkal 1979-ben kötött nemzetközi kettős adóztatást elkerülő megállapodást.  Mattot kaptunk egy lépésben.

Semmit nem ért el a kormány a vétóval, ahogy ezt írtam akkor is, ilyen pofonegyszerűen lehet hatástalanítani a vétózást. Ez nem az uniós költségvetés, ahol szabadon lehet zsarolni a többi országot a vétójoggal.

A nagy kérdés, amire még nem tudjuk a választ, hogyan kell majd adóznia a magyar állampolgároknak az amerikai befektetéseik után, illetve az amerikaiaknak (ideértve a nagy alapkezelőket, nyugdíjalapokat) a magyar részvényeik és kötvényeik után.

Ha másként nem lesz, hiába adóztál az egyik országban a bevételeid vagy hozamaid után, a másik ország nem fogja figyelembe venni az ott kifizetett adót, hanem az otthoni kulccsal újra megadóztat. (Ennek elkerülésére volt eddig a kettős adóztatást elkerülő egyezmény, amint azt a neve is mutatja.)

Természetesen még lehet, hogy a magyar kormány mégis aláírja a nemzetközi minimumadóról szóló egyezményt vagy ha mégsem, még mindig hozhat egyoldalú határozatot, amivel figyelembe veszi az Egyesült Államokban kifizetett adókat vagy nem von le árfolyamnyereség-adót itthon, ha az USA-ban adóznak a hozam után.

Ha ilyen nem lesz, az érdekessé fogja tenni a magyar befektetők amerikai hozamainak adózását, de a magyar részvények se lesznek túl vonzóak az amerikai alapoknak, ha duplán kell majd adózni utána.

Egyelőre még semmi nem biztos, de érdemes lesz figyelni a híreket, mi lesz ennek az egésznek a vége.

Bővebb információ angolul erre.

Update: sokan úgy tudják, hogy idehaza alacsony a cégek adózása, mert csak 9%-ot kell fizetni. Ez sajnos nem igaz, mert a társasági adón (rövidítve TAO-n) kívül (ami a 9%) ott van még több minden, például az iparűzési adó, ami papíron jól mutat, mert csak 2%. A gond az, hogy nem a profit 2%-a, mint a TAO-nál, legrosszabb esetben akár az árbevétel 2%-a is lehet.

2020-tól belenyúlt a kormány az iparűzési adóba (csökkentette a járványra hivatkozva, rossz nyelvek szerint meg az elvesztett önkormányzati választások miatt, mert furcsa mód csak az önkormányzatok pénzével volt nagylelkű, ideértve a gépjármű adó elvételét és a parkolási díj betiltását is, a kormány a saját pénzével nem, de ez egy másik téma), ezért a 2019-es adatok alapján 303 milliárd forint folyt be TAO-ból (ezt kellene most emelni 9%-ról 15%-ra) és 830 milliárd forint helyi iparűzési adóból. (2022-ben 588 milliárdot vár a kormány TAO-ból. Csak a példa kedvéért a megemelt cégautó-adóból is be fog folyni ennek a tizede.)

Szóval a vihargerjesztés helyett elég lenne egy kis adóreform, már régóta kérik a cégek az IPA megszűntetését, mert felesleges adminisztrációs teher. IPA-val együtt bőven 15, de akár 20% felett is van a magyar adókulcs. Ha minden mást is nézünk (cégautó adó, az osztalék kivételét terhelő adók), már mindjárt bőségesen túlteljesítjük a minimumot, közelebb vagyunk a duplájához, mint a 15%-hoz.

Egyszóval nem “munkahelyek tízezrei” kerülnének veszélybe itthon, mert most is magasabb a valódi magyar adókulcs 15%-nál.

De olyan jó érvelni a 9%-kal. Meg a 15% szja-val. Mert ez jól mutat a plakátokon. Az már kevés átlagválasztó tudatához jut el, mennyit is adóznak a cégek valójában és hogy mennyi járulékot kell még fizetni az szja-n kívül, s hogy ezek nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem alacsonyak.

 

Share

80 hozzászólás

 • pasta
  Hivatalosan arra hivatkoznak, hogy a facebook-ra nem vonatkozna, de van erről bármi hiteles forrás a Toroczkain kívül?
 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBéla
  Letszamra relative keves az amcsi piacon befekteto fidesz szavazo, szoval a politikai veszteseg minimalis. A tobbi huseges szavazo meg jo esellyel nem is erti, hogy ez mit jelent, szoval ennel valszleg tobb saller kell, hogy igazan fajjon.
 • heeeeee
  Na szóval jól értem, hogy ez egy olyan szabály, ami az átlag embert nem annyira érinti, viszont a felsőbb réteget/magyar stabilabb tőzsdei cégeket szivatja?
  Azért önös politikai érdekből szartak már le az ország szempontjából sokkal-sokkal fontosabb dolgokat is.
  De, hogy egy kampány rendezvény utáni vacsorán elhangzottakat idézzek egy miniszter tanácsadójától: “Ez nem így van, hogy a pénzért cserébe ezek kérnek valamit, és mi megcsináljuk. Ez nem a jogállamiságról szól… Ez a pénz nekünk jár, a választások miatt nem utalják, ha vége a választásnak, sőt lehet előtte is már utalni fogják, mert ez a pénz jár nekünk”
  Szóval az a rossz hírem, hogy a vezetésünk tényleg azt gondolja, hogy Brüsszelből nekünk feltétel nélkül jár a pénz, és van egy érzésem, hogy szarni fognak erre is, mert a vetónk nagyon jó nekünk. Hogyan segítenénk a MO felzárkózását globális minimumadó nélkül? Oktatással?!?!
 • Kiszamolo
  Éppen hogy a nagy digitális multik miatt találták ki az egészet. A Google, a Facebook alig adózik a trükközések miatt. Minden nagy cégre vonatkozik 750 millió dolláros árbevétel felett.

  Két lába van, az egyik, hogy helyben adózzanak a cégek, a másik, hogy legalább 15%-ot. Most a második lábat fogadják el, de az első is meglesz, mert a legnagyobb “vesztese” az első lábnak, az USA, úgy nyilatkozott, hogy számításai szerint semlegesen jön ki adóbevétel szempontjából az első lábbal kapcsolatban is.

 • Hasfejesztő Jack
  Oszkó Petya szerint efektíve 1.5 év mulva lép ténylegesen érvénybe.Ha így van, akkor van még időnk átgondolni az amcsi etf portfolíót
 • Egy aggódó polgár
  Ezzel megint tarkónlőtték a forintot is. Kíváncsi leszek mennyire fog hétfőn elszállni.
 • Kiszamolo
  Béla, a magyar államadósság negyede külföldi kézen van, a magyar részvénypiacon is szabad szemmel is látható a jelentlétük. Ha ezek egy része eladja a papírjait és a forintját dollárra váltja, azt azért sokan megérzik, akkor is, ha földindulást nem is okoz.

  De még korai ezen agyalni.

 • Ordas
  Nekik lehet egyoldalúan szerződést módosítani. Akkor gondolom oroszok is joggal kérnek rubelt a gázért egyoldalúan.

  Anyám. Kapcsold ki az M1-et, hogy ne menjen napi 24 órát és kezd el élni.

 • Ordas
  Akik tapsolnak ennek a minimum adónak azok értik miről van szó, vagy csak orbánfóbiájukat büfögik fel?

  Képzeld tudjuk. De te vajon mennyit tudsz róla? Csak azt, ami az M1-en elhangzott? 140 ország elfogadta, mi is, de mi a legutolsó pillanatban belefo$tunk a levesestálba. Mert mi ilyenek vagyunk és ezt meg is mutatjuk az egész világnak. Ha nem szembe mennénk mindig az autópályán és nem harcolnánk mindenki ellen, nem is lenne értelme az életünknek. Ha rombolni és bomlasztani nem tudunk, akkor már nincs miért bármit is csinálni.

  Szívós munkával elérte a vezér, hogy már egyetlen szövetségese sem maradt, mindenhol azon gondolkodnak, hogyan fékezzék meg ezt az elszabadult hajóágyút, de mi még mindig megyünk tovább ezen az úton.

  139 országnak több éves tárgyalás és egyeztetés után jó úgy, ahogy van, de mi dafke akkor is keresztbe fekszünk és az egész világgal kitolunk, hadd gyűlöljék érte a magyarokat.

 • Szikorszky
  Még 1-2 ilyen matt és lehet az utcán söpörni a forintot…
 • gaborr
  Még ha figyelembe is veszi a magyar állam az USA-ban megfizetett adót, akkor is nem 15%, hanem 30% az osztalékadó amit usa-ban meg kell fizetni, azoknak akikkel nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény:
  taxsummaries.pwc.com/united-states/corporate/withholding-taxes

  Nem egyezményes országból dupla adózás (14. oldal 4. pont, 5% adót kell itthon fizetni a 30% felett)
  nav.gov.hu/pfile/file?path=/ugyfeliranytu/nezzen-utana/inf_fuz/2022/04.-informacios-fuzet—maganszemelyek-kulfoldrol-szarmazo-jovedelme

  De tetszett, hogy azzal védekeznek, hogy oroszokkal bezzeg nem mondta fel. Tisztára mint az oviban, “megmondalak anyunak!”.

 • Alfa
  :
  Szívem, te hol voltál amikor az orbán kormány egyoldalúan felrúgott egy hadseregnyi megállapodást, visszamenőlegeses alkotott törvényeket, stb.
  EU normák tucatjait nem tartja be.
  Szerinted nem szarják le nagy ívben Orbánt, nem fogják N-1 országra bevezetni a minimumadót, nem fognak mindenhol keresztbe tenni neki (és Magyarországnak).
  Orbán csak bomlaszt, Putyin szekerét tolja, más értelmes magyarázat nincs.
 • .....
  Egyrészt olvastam az index-en, hogy a Fidesz becsicskította az USA-t, szóval nincs gond.

  A rossz viccet félretéve, én sem értem, hogy ez miről szól. Ha elfogadják, akkor a teljes adórendszerünket lábon lövik, mert vagy csökkentünk minden más adót, vagy megfojtunk minden céget, nem? Ezt azért megértem, hogy nem szeretnék egy világjárvány, háború és a populista osztogatás után.

  Miklós, nincs kedved erről írni egy cikket? 😀

  Itt minden le van írva róla: taxfoundation.org/global-tax-agreement/

  Miért is lőnénk lábon magunkat? Mert túl keveset adóznak a nagy cégek itthon és túl sokat a kisemberek a fizetésükkel meg az áfával, amikor elköltik azt?

  Egyébként meg a magyar 9% csalóka, mert ott van még az iparűzési adó, azzal együtt már bőven 15% felett vagyunk. (Már ha nem kapnak nagy cégek egyedi adókedvezményeket.)

  Szóval most is 15% felett van a valódi adóterhelés, marhára nem “kerülne több tízezer magyar munkahely veszélybe”, ahogy azt a kormány szajkózza.

 • tumpara
  Ordas: az amcsik most nem módosítanak egy érvényben lévő szerződést, hanem egyoldalúan felmondják. Ezentúl (már ha hatályba lép) nem ad és nem is kap semmit egyik fél sem. Az oroszok ezzel szemben egy érvényben lévő szerződést akartak egyoldalúan módosítani (a gáz tovább jön, de rubelért). Most a kettő közti különbséget kell magyarázni?

  Amúgy ez számunkra, mint befektetőkre csak az osztalékadó duplázását vonja maga után, nem? Az amcsik már az osztalékadóval csökkentett osztalékot utalták, s ezt a levonást az egyezménynek köszönhetően betudta a magyar állam. Ha nincs egyezmény, megfizetjük mindkét helyen. Az árfolyamnyereségre mint jövedelemre viszont magyar adórezidensként itthon adózunk, ahhoz az USA-nak nincs köze, ha van egyezmény, ha nincs. Jól gondolom?

 • John Smith

  Kedves Miklós!

  Értem, hogy a lelkészi hivatásodból adódóan nagyobb türelmet tanúsítasz Isten gyengébb képességű gyermekei iránt. De vagyunk itt páran, akik értelmes hozzászólásokat szeretnének olvasni. Nem a ruszki/fidesz agitpropot.

  A következőt javaslom: Elsőre kapjon az illető normális magyarázatot. Másodjára figyelmeztetést. Harmadszorra tiltás/törlés.

  A Te online felületed, ha arra akarod tékozolni az időd/energiád, hogy ész érvekkel győzködd a trollokat, sok szerencsét. Nekem ez szélmalomharcnak tűnik.

 • AAA

  “Nekik lehet egyoldalúan szerződést módosítani.”

  Nem egyoldalúan _módosítják_ hanem FELMONDJÁK, te szerencsétlen.

 • Szaboz
  Miért vétóztuk meg?
 • Paul
  Ez kiket fog erinteni? Akik peldaul a McDonald’s-nak dolgoznak kezdhetnek aggodni?

  Nem gondolnám, hogy ezért kivonulna a Meki. 🙂

 • ungarische betyár
  Úgy emlékszem Surányi György a most készült Fridi podcastban 9+9 % iparűzési adóról beszélt, persze a +9%-nak más a neve, ezért is érthetetlen a nagy harcunk a 15 % ellen.
  Miklós.
  Surányi -t hallgatva laikusként azt mondanám érthetően párt és politika mentesen mutatta be az ország gazdasági helyzetét, és a jelen állapotok okait.
  Szakmabeliként Te is így látod?

  A legtöbb dologban egyetértek vele.

 • tumpara
  Szaboz: egyszerű nyomásgyakorlás a nyugat, azon belül is az EU felé, hogy mielőbb utalják az uniós helyreállítási pénzeket. Klasszikus orbáni pókerjátszma, előbb betart, hogy legyen aduja nyomást gyakorolni. Amúgy remek stratégia (tényleg), az elmúlt 10 évben be is jött, de kezdik kiismerni, meg már elegük van belőle, úgyhogy most már az USA is lépett. Amúgy vicces, hogy Szijjártó ujjal mutogat az USA-ra, hogy ezt még az oroszokkal sem merték megtenni; nem hát, kaptak helyette egy sokkal keményebb szankciót, nem tudom, mi lenne itt, ha mi is azt kaptunk volna. Ez csak egy erős jelzés, hogy elmentek a falig, ideje visszafordulni. Sajnos ettől ez még nem biztos, hogy bekövetkezik, ez a rövid távú politikai érdekek irracionális lépéseinek időszaka.
 • AAA
  Na azt olvasom közben, hogy a 79-es megállapodás így is érvényben marad még másfél évig. 2010-ben aláírt velük egy másikat az Oszkó, de azt az USA nem ratifikálta. Tehát másfél éve lesz a magyar kormánynak bepucsítani és belemenni a minimumadóba és akkor valószínűleg az USA ratifikálja a 2010-es kettős adóztatás elkerülését szolgáló új egyezményt.
 • Györgyi
  Nem igazán értem, milyen hátulütője lenne a globális adónak számunkra. A cégek kivonulásától legfeljebb akkor kellene tartani, ha a globális minimálbért is bevezetnék. De még akkor sem feltétlenül, mert ha mindenhol egyforma feltételek vannak, akkor meg felesleges pénzkidobás költöztetni, másik országban újraépíteni egy már meglévő gyárat.
 • tumpara
  Úgy néz ki, jól mondtam, Bence Balázs magyaráz: youtube.com/watch?v=yWlONOlJvVI

  Összefoglalva: árfolyamnyereségre marad a magyar 15%-os adó, TBSZ-nél ez persze 0%, osztalékra pedig az USA levon az eddigi 15% helyett 30% osztalékadót (ezen túlmenően a magyar állam is levonna 15%-ot, de mivel be lehet számítani a külföldi osztalékadó 90%-át, ezért a magyar állam nem von le semmit). Szóval kisbefektetők számára annyi a változás, hogy az osztalékadó dupla lesz, de mivel a többség úgyis árfolyamnyereségre megy, ez azért túlélhető. Igazából “csak” a céges adózás kapott egy pofont ezzel a lépéssel, meg a csodás jövőképünk.

 • Zsolt
  Azert mert 139 országnak jó, nem biztos , hogy Magyarországnak is az. Azt sem értem, hogy miért nem azt furcsáljak egyesek, hogy az usa parancsba ad valamit, és ha valaki nem csicskul, akkor jön a “nyomasgyakorlas” és társai.
 • Zoliahegyrol
  Kiszamolo: a tao 9 szazalek a hipa 2 ha kivas vagy az 11 v12 ha jol tudom szval nem vagyunk 15 szazaleknal … de lehet Te mast is ideszamolsz. Z

  Ja, az iparűzési adó 2%, csak nem a profitból, mint a társasági adó, hanem attól függően, mivel foglalkozol, akár a bevételből is.

  2019-ben (az utolsó évben, amikor a kormány még nem nyúlt bele ebbe is) 830 milliárd forint volt az IPA és csak 303 milliárd a TAO.

  Hoppá.

  Majdnem háromszor annyi folyt be IPA-ból, mint TAO-ból.

  Így érdemes kezelni a magyar 9%-ot.

  Megy a harc megint a képzelt ellenséggel.

  ÁT kell alakítani az IPA egy részét, amit aztán visszakapnak az önkormányzatok és máris bőven 15% felett vagyunk.

  Már régóta ígérik, hogy kivezetik az IPA-t, mert csak komplikálja az adózást.

  Itt a remek alkalom.

  Persze akkor kiderülne, mennyit is adózik egy magyarországi cég valójában. A 9% jól mutat a választási plakátokon, aki meg se számolni, se gondolkodni nem tud (átlagszavazó), az el is hiszi.

 • Belavoltam
  “Akik tapsolnak ennek a minimum adónak azok értik miről van szó”

  En nem ertem, elmagyarazod a sajat szavaiddal?

 • Belavoltam
  “A 9% jól mutat a választási plakátokon, aki meg se számolni, se gondolkodni nem tud (átlagszavazó), az el is hiszi.”

  Indokolatlan ordasozas 🙂

 • tumpara
  Zsolt: az USA kitalálta, majd 140 ország beleegyezett (Magyarország is). Nem egy diktatórikus ukáz, hanem egyeztetések után. Persze bizonyára volt egy kis harc előtte, az érdekérvényesítés egy teljesen természetes dolog üzletfelek között, Te is így tárgyalsz a munkáltatóval, megrendelővel, vállalkozóval. Aztán ha a végén felrúgod, mert új alapokra helyezed az érdekérvényesítésedet (mert tényleg megteheted, jogodban áll), akkor ne csodálkozz, hogy a másik is ezt fogja tenni. De ezen nem megsértődni kell, meg áldozatot játszani, ez szimpla ok és okozat.
 • Tevere
  Ez még csak az első lépés. Bőven van még az amerikaiaknak lehetősége odacsapni ha akarnak. Ez még csak ilyen figyelmeztetés. Nem is azonnali hatályú, sőt van is idő még ezen finomítani. Szerintem a szabadságharcos békegalamb hirtelen megint szarógalambbá változik és a következő lépése itt is a teljes fegyverletétel lesz. Ahogy most épp készülnek az EU-nak is teljesen behódolni és minden feltételt teljesíteni a pénzért. Én mint német adófizető, nagyon remélem, hogy semmiféle megegyezés nem lesz. Az EU ne támogasson autokráciákat! Ha nem tetszik akkor lehet kifelé lépegetni aztán királlyá koronázni a dagadtat. Akkor már senkit nem fog érdekelni.
 • Gab
  Nagyjából:
  – osztalékon, kamaton, jogdíjon 30% forrásadó (jellemzően 0% helyett). Ez magánszemélynél kapásból 15% adóteher növekedés. Ha osztalékot fizet pl. az Apple, akkor ez játszik. Ha US ETF fizet osztalékot (kötelező nekik sok esetben), akkor szintén, de azt elvileg EU-sként nem tarthatjuk (csak UCITS alapokat, ami ír vagy luxemburgi jellemzően.
  – árfolyamnyereséget értékpapíron az USA nem adóztatja (ingatlanon igen), így ott nem lesz változás. Tehát ha eladom az Apple részvényt, nem változik semmi. Szintén ugyanez US ETF-nél.
  – USA banki kamatokon szintén 30% adó lesz, így ez szintén 15% emelkedés effektíve. Kamatozó kötvény ugyanez, de pl. a diszkont kincstárjegyhez hasonlóan működő kötvénynél nincs kamat, az árfolyamnyereség, így ott nem játszik.
  – Aki dolgozott valaha az USA-ban, az jellemzően jogosult lesz nyugdíjra. A közhiedelemtől eltérően ez magyar pénztárcához mérve nem elhanyagolható összeg. Ott most rögtön 30%-ot bukik minden kifizetésen.

  Ez eddig a magánszemélyeket közvetlenül érintő változás. Amit nagyobb gondnak látok, az, hogy USA multiknak nem fogja megérni Magyarországon keresztül eszközölni jelentős befektetéseket, pl. a régióba, EU-ba. Így elveszítjük az eddigi “pénzügyi központ” szerepünket (persze ez eddig is elhanyagolható volt Írországhoz, Hollandiához képest, de volt). Szintén gondot okozhat az, hogy ezzel tulajdonképp a napos szigetek kategóriába kerültünk. Még dél-amerikával is van egyezménye az USA-nak, így ez a BVI, Kajmán, stb. kategória lehet. Hivatalosan is adóelkerülést elősegítő állam lettünk. Számítok egy jelentősebb US tőkekivonásra, illetve a további befektetések elmaradására.

  Ugyanakkor nehezen hiszem el, hogy ez ténylegesen megvalósulna, mert elég fajsúlyos dolog. A rezsimnek muszáj lesz visszalépni. Még egy gondolat, hogy mivel az USA már egy ideje kifogásolja az egyezményben lévő kiskapukat, lehet, hogy indirekt módon akarja újratárgyalni.

  Egy gondolat még a minimumadóról. Szerintem arra játszottunk, hogy csak nálunk marad meg a 9%, és ezt nem emeljük meg 15%-ra, és ezzel gazdasági központokat (HQ-t) vonzzunk Magyarországra. Mint látható, ez az elgondolás nem működőképes. Jogos az USA problémája, hogy ha nálunk 9% az adó, és tőlük 0%-on (egyezményes kulcs) vonjuk el az adóköteles bevételt, akkor az sérti a gazdaságukat.

  A megoldás kézenfekvő, de ez csak egy megoldás – lehet más is. Az unortodox, magyar sajátosság HIPA-t eltörölni, és helyette megemelni az adókulcsot. Az adó egy részét más mechanizmussal szétosztani.

  A kommunikációt, miszerint a “vállalkozásokat” lehetetleníti el a minimumadó szintén visszásnak érzem. Ebből azt hallom ki, hogy a KKV-k fognak szenvedni, holott ez a minimumadó csak 20 milliárd euró éves árbevétel felett játszik. Ezt nem hiszem, hogy egy mezei fodrász eléri (hacsak nem nagyon jó). Szintén kiváncsi lennék, hány magyar társaság van a határ felett, akiket ez ténylegesen érinthet.

 • Aske
  Bence Balázs videója szerintem inkább csak egy gondolatkísérlet, amivel éppen először rukkolt elő a youtubeon a befektetői közösségnek. Amilyen sebességgel változnak itt az álláspontok a kormány részéről, megy az adok-kapok, a taktikázás, én várnék még egy kicsit míg ez eldől.

  Korábban azt gondoltam, hogy a plusz 15% adót mondjuk a NAVnak kéne befizetni, és ennek az egész mestertervnek az a célja, hogy a kisbefektetőkből finanszírozzák a mindenki elleni harcot.

 • Gab
  Nem az USA találta ki. Alapvetően OECD kezdeményezés, de a gyökereit tekinte nagyon is EU-s. Az egész abból indult ki, hogy a tech cégek fizikai jelenlét nélkül tesznek szert nagy jövedelmekre pl. az EU-ból. Mivel nem volt fizikai jelenlét, így nem adóztak az EU-ban. Az egésznek EU-s szinten a szószólója Franciaország, Olaszország és Spanyolország volt. Németország kb. közömbös volt, míg pl. Írország ellene volt, önös érdekből. Az USA hosszas huzavona után belement, hogy ezáltal elessen a digitális adóbevételből (más is kapjon: azok az országok, ahol csak online jelenlét van, de pl. nincs leányvállalat).

  A minimumadót elfogadta kb. az egész OECD, azért, hogy egyenlő játékszabályok legyenek, mindenki olyan arányban részesedjen az értékteremtés után járó adóbevételből, amely arányt ahhoz hozzáad, úgy, hogy mostmár a felhasználó és annak adatai is értékként jelennek meg – ez eddig nem így volt. Ezután jogos, hogy az olyan államokkal szemben, akik nem akarnak ezen kiegyensúlyozott szabályok szerint játszani, fellép az USA – itt már önös érdekből, ui. ha az USA bevállalta, hogy betartja a játékszabályokat, akkor nem fog együttműködni azokkal az államokkal, akik ezt ki akarják játszani. Azaz: olyan nem lesz, hogy mindenkinél okosabban majd csak Magyarország fog alacsonyabb adókulccsal befektetést magához vonni.

 • Oregon
  Miklós abban tévedsz, hogy a hazai tőzsdére vagy állampapír piacra ez kihatással lesz. Majd használnak más EUs proxy céget akin keresztül csinálják. Ennyire egyszerű lesz a nagyoknak kikerülni ezt.

  Azok az emberek (expatok) szívnak, akik pl munkajövedelmet szereznek az USA-ban, majd hazaköltözve hoznák az ott keletkezett megtakarításaikat, ami adóköteles jövedelem lesz.

 • expect

  “de az első is meglesz, mert a legnagyobb “vesztese” az első lábnak, az USA, úgy nyilatkozott”
  Mondjuk ha ez ennyire biztos, akkor nyugodtan el lehet fogadni a második lábbal együtt is, mert az első nélkül ez csak szpás nekünk. Végül is mi az indok, arra, hogy külön akarják bevezetni?
 • Potterke
  Miklós, akkor lényegében a cikkel egy adócsökkentésről beszélsz (ha bevezetik) , akkor viszont itthon ennek – de lehet én vagyok tökhülye és akkor bocs – ennek örülni fognak a multik, nem?! Aztán az ez által kiesett adóbevételt benyeljük? Kollektíve? Nem állítom, kérdezem mint laikus.
 • nemzeti_dohanyos
  “Ha mindenhol ennyit kellene fizetniük, nem lenne értelme a “nemzetközi adótervezésnek”, ahogy elegánsan hívják az adók elkerülését.”

  Itt ez a gond, mert ha nem lesz értelme, akkor nem az lesz, hogy 9% helyett 15%-ot szedünk be, hurrá, hanem hogy semmit sem szedünk be. A 30%-os osztalékadóért cserébe meg remélem megkapom az amerikai választójogom, ha már arra alapult az országuk, hogy képviselet nélkül nem lehet adóztatni. Eleve ne sírjon a szájuk, mert sokkal fejletlenebb országoktól vonják el a bevételeket olyan emberek esetén, akik lehet életükben még az ország közelébe sem mentek.

  Amúgy meg annyira sok embert nem for érinteni, nekem is van némi játékpénz egyedi részvényekben hobbiból, de a nagyja ETF. Ott eddig is az EU-s alapkezelő volt az adóalany, nem én. Az ETF meg nem fizet osztalékot.

  Disclaimer: egységsugarúaknak jelzem, nem vagyok fideszes, utálok én mindekit.

 • Kristóf
  Na és hány főispánja van az USA-nak? Ugye hogy ugye! Hosszú távon csak az intézményi rendszer határozza meg egy ország fejlettségét, így elég kivárni hogy kinőjük őket. 😀
 • Ordas
  Érdekes, gloálisnak nevezni egy dolgot, amit az országok 2/3-a fogad el. Többi ország hogy-hogy nem zavar be?

  Nem látom az ajvékolást, hogy ez beleavatkozik a szabad piaci folyamatokba. Pedig ez is egy piac torzítás, sőt vegytiszta kommunizmus
  Vajon az írek hogy látják ezt a kérdést?

  192 ország van a világon, komoly része szigetállam, városállam és hasonló. Ebből 139 elfogadta és nem feltétlen a legkisebbek. Hogy jött ki a kétharmad?

  Egyébként ha csak kétharmad fogadta el, akkor mi van?

  Az írek is elfogadták, mert ők nem edzett szittya harcosok, mint a magyarok.

 • Szabolcs
  Csak hogy kicsit árnyaljam a képet, van egy hossztú cikk, érvekkel.
  Nem kell egyetérteni, és elfogadni sem, de kicsit bővebben ki van fejtve pár szempont.
  Nem, nem értek egyet szinte semmivel, amit a kormány az elmúlt sok-sok év alatt művelt/művel a gazdasággal, és még kevésbé azzal, amit a fontosabb szociális ellátórendszerekkel és a külpolitikával alkot, hogy megosztja a társadalmat, és populista üzenetekkel és akciókkal tartja fenn az egyre kevésbé korlátozozza a Pártállam hatalmát.
  De érdekességképp, pár bal- és jobboldfali érv/szempont, ami sokkal inkább vitaképes, mint az a semmi, amit amúgy ez ügyben a társadalom kapott:

  24.hu/belfold/2022/07/04/schiffer-andras-globalis-minimumado-magyar-kormany-baloldal-jobboldal/?utm_source=pocket_mylist

 • Pallos Levente

  “Nem látom az ajvékolást, hogy ez beleavatkozik a szabad piaci folyamatokba.”

  Pontosan.
  Itt derül ki, hogy Orbán a szélső liberális vadkapitalista. Szemben azokkal, akik kiegyensúlyozott viszonyokat akarnak.

 • tumpara
  Nem akarok buborékban élni, mindenki véleménye fontos, ezért ellene vagyok minden kitiltásnak, de azért felteszem a kérdést Ordasnak, hogy érdemes koptatni a billentyűzetet? Íme egy kivonat:

  Ordas:
  – az USA egyoldalúan módosította a szerződést, mint az oroszok <— valójában felmondták, mint ahogy felmondasz bármilyen előfizetést
  – globális adónak nevezik, pedig csak az országok 2/3-a fogadta el <—- kb. 190 országból elfogadta az a 139, ami aktívan részt vesz a nemzetközi kereskedelemben)
  – az írek mit szólnak hozzá? <— atyaisten, hát megszavazták

  Senki nem tud mindent, sőt van, hogy az ember rosszul tud valamit és azt osztja meg, de tényleg muszáj folyamatosan a valóságtól teljesen elrugaszkodott dolgokat írni? Amik egy kósza fact-checket sem bírnak ki? Miért? Miért jó ez? (Csak mert naiv vagyok és feltételezem, hogy nem pénzért csinálod.)

 • tumpara
  Szabolcs: jó ez a Schiffer-cikk, köszi! Na ilyenekről kéne, hogy szóljon a kommentszekció, nem a féligazságok cáfolásáról.
 • Ne nézz fel!
  A TAO mérték kötelező emelésének pozitív hatását nem vették figyelembe a gazdasági szagemberek! Pl., hogy a látványcsapatsport támogatás biztonsági tartalékok terhére történő kiegészítésére év végén nem lenne szükség! Ez smafu!?
  Így sokkal több fizut lehetne csurgatni az aranylábúaknak… Hiszen azt a világ országai nem akarják elvenni az országunktól, csak az adó mértéket egységesíteni!
 • Szankciók ezerrel, avagy fejjel a falba.
  Én megvárnám a végét az ügynek, hogyan jövünk ki belőle… mielőtt sarat dobálunk. Az ukrán zászlód meg elég ciki, bár magyart te soha sem tennél ki gondolom…… Inkább kiszámolod megéri e magyarnak lenni

  Szerintem meg az a ciki, hogy hány ember érzi itthon cikinek ezt, sőt kötelességének, hogy kiakadjon rajta.

  Abban a pillanatban, hogy magyarok halnának meg a hazájukért egy barbár diktatúra barbár háborújában, azonnal ott lenne a magyar zászló, ne aggódj.

  Ezt úgy hívják, szolidaritás. Csak ezt a szót rengetegen nem értik. A gyűlöletet tudják mi, a nácizmust értik, ezt a szót nem. Ezért nem tudnak vele mit kezdeni.

 • Tapesz
  Ez valamiben fogja-e érinteni azokat akik mondjuk egy USA-ban bejegyzett cégnek számláznak?

  Például szoftverfejlesztés itthonról.

  Előre is köszi, ha valaki tud erről valamit mondani. 🙂

 • Pistu
  “Ha nem tetszik akkor lehet kifelé lépegetni” – Erről előbb kérdezd meg a német befektetőket és gyárakat, akiknek jól jön az autokrácia, ez az egész balhé nem a magyar emberek érdekeiről szól vagy az államháztartásról.

  Ne akarj még nagyobb cenzúrát! Egy normális kommentszekcióra lenne szükség, ahol a név alapján tudod blokkolni akire nem vagy kíváncsi.

 • Gab
  Furán hangzik az is, hogy republikánus barátainkkal egyeztetünk tovább az adókérdésekről, mindez egy demokrata kormánynál. Bár jön a mid-term választás novemberben, de nem valószínű, hogy ez bármit is változtat. Vajon okos dolog-e a hatalmon lévő regime ellen felállítani az állásokat az együttműködés helyett?

  Az meg egy különösen érdekes elgondolás, hogy a 2010-es egyezményt (ami az 1979-es helyébe lépne) biztos egy 12 évet átölelő összeesküvés keretein belül tartogatták (az utolsó lépés, azaz a ratifikálás nem történt meg) azért, hogy majd most jól nyomást gyakoroljanak vele a minimumadós álláspontunkkal szemben. Mindezt úgy, hogy a 2010-es egyezményt pont egy republikánus szenátor aggályai miatt nem ratifikálták (más egyezményekkel, pl. a svájcival együtt). Az aggály a US adózói információk kiadására irányult, nem fog megváltozni azért, mert elfogadjuk a minimumadót. Így ez nem valószínű, hogy kiutat jelent majd.

  Nem nyomásgyakorlás, hanem a közös alapszabályok elutasítása miatti protekcionista lépés. Akció-reakció.

  (még egy sziporka, hogy a Fox News az USA legalja médiában, COVID tagadás, orosz propaganda, elcsalt választások, stb. – ennek is talán a legalja a Tucker Carlson show …. ebben a médiában tudjuk szabadon hirdetni az illiberális álláspontjainkat)

 • Joni
  Ez gondolom az USA-ban elo (es adorezidens) Magyar allampolgarokra is vonatkozik.
  Igy ha van mas allampolgarsaguk, gondolom vagy feladjak a magyart vagy ketszer adoznak a jovedelmuk utan (pl. munkaber)?
 • Csupakosz
  A második világháborúban Magyarország hadat üzent az USA-nak. Magyarország nagykövete bement a washingtoni külügyminisztériumba, majd átadta a hadüzenetet. Ezután a következő beszélgetés zajlott le:
  USA Külügyminiszter: – Mi az Önök államformája?
  Magyar nagykövet: – Királyság.
  – És ki a királyuk?
  – Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.
  – Ki a kormányzó?
  – Vitéz Horthy Miklós tengernagy.
  – És van Önöknek tengerük?
  – Az nincs.
  – Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?
  – Nincs.
  – Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?
  – Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával…
  – Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?
  – Nem, ők a szövetségeseink…
 • RegElek

  Sokszor javasoltuk már itt Miklósnak például a Disqus-t, de eddig nem talált meghallgatásra a felvetés.