Kezdődik. Itt az első válasz a magyar vétóra

2022-07-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A magyar kormány az utolsó utáni pillanatban megvétózta a nemzetközi minimumadó tervezetét, ami 15%-ban határozná meg a nemzetközi multicégek fizetendő adóját. Ennek lényege, hogy a nagy multik ne tudják megúszni az adófizetést a profit utaztatásával országok között. Ha mindenhol ennyit kellene fizetniük, nem lenne értelme a "nemzetközi adótervezésnek", ahogy elegánsan hívják az adók elkerülését.

Senki nem érti, miért és miért az utolsó pillanatban, de keresztbe feküdtünk a tervezetnek és megvétóztuk, amit addig egyébként támogattunk. Több évnyi nemzetközi egyeztetés után beleköptünk a levesestálba a legutolsó utáni pillanatban.

Meg is jött az első válasz, az Egyesült Államok a vétó miatt fel akarja mondani a magyarokkal 1979-ben kötött nemzetközi kettős adóztatást elkerülő megállapodást.  Mattot kaptunk egy lépésben.

Semmit nem ért el a kormány a vétóval, ahogy ezt írtam akkor is, ilyen pofonegyszerűen lehet hatástalanítani a vétózást. Ez nem az uniós költségvetés, ahol szabadon lehet zsarolni a többi országot a vétójoggal.

A nagy kérdés, amire még nem tudjuk a választ, hogyan kell majd adóznia a magyar állampolgároknak az amerikai befektetéseik után, illetve az amerikaiaknak (ideértve a nagy alapkezelőket, nyugdíjalapokat) a magyar részvényeik és kötvényeik után.

Ha másként nem lesz, hiába adóztál az egyik országban a bevételeid vagy hozamaid után, a másik ország nem fogja figyelembe venni az ott kifizetett adót, hanem az otthoni kulccsal újra megadóztat. (Ennek elkerülésére volt eddig a kettős adóztatást elkerülő egyezmény, amint azt a neve is mutatja.)

Természetesen még lehet, hogy a magyar kormány mégis aláírja a nemzetközi minimumadóról szóló egyezményt vagy ha mégsem, még mindig hozhat egyoldalú határozatot, amivel figyelembe veszi az Egyesült Államokban kifizetett adókat vagy nem von le árfolyamnyereség-adót itthon, ha az USA-ban adóznak a hozam után.

Ha ilyen nem lesz, az érdekessé fogja tenni a magyar befektetők amerikai hozamainak adózását, de a magyar részvények se lesznek túl vonzóak az amerikai alapoknak, ha duplán kell majd adózni utána.

Egyelőre még semmi nem biztos, de érdemes lesz figyelni a híreket, mi lesz ennek az egésznek a vége.

Bővebb információ angolul erre.

Update: sokan úgy tudják, hogy idehaza alacsony a cégek adózása, mert csak 9%-ot kell fizetni. Ez sajnos nem igaz, mert a társasági adón (rövidítve TAO-n) kívül (ami a 9%) ott van még több minden, például az iparűzési adó, ami papíron jól mutat, mert csak 2%. A gond az, hogy nem a profit 2%-a, mint a TAO-nál, legrosszabb esetben akár az árbevétel 2%-a is lehet.

2020-tól belenyúlt a kormány az iparűzési adóba (csökkentette a járványra hivatkozva, rossz nyelvek szerint meg az elvesztett önkormányzati választások miatt, mert furcsa mód csak az önkormányzatok pénzével volt nagylelkű, ideértve a gépjármű adó elvételét és a parkolási díj betiltását is, a kormány a saját pénzével nem, de ez egy másik téma), ezért a 2019-es adatok alapján 303 milliárd forint folyt be TAO-ból (ezt kellene most emelni 9%-ról 15%-ra) és 830 milliárd forint helyi iparűzési adóból. (2022-ben 588 milliárdot vár a kormány TAO-ból. Csak a példa kedvéért a megemelt cégautó-adóból is be fog folyni ennek a tizede.)

Szóval a vihargerjesztés helyett elég lenne egy kis adóreform, már régóta kérik a cégek az IPA megszűntetését, mert felesleges adminisztrációs teher. IPA-val együtt bőven 15, de akár 20% felett is van a magyar adókulcs. Ha minden mást is nézünk (cégautó adó, az osztalék kivételét terhelő adók), már mindjárt bőségesen túlteljesítjük a minimumot, közelebb vagyunk a duplájához, mint a 15%-hoz.

Egyszóval nem "munkahelyek tízezrei" kerülnének veszélybe itthon, mert most is magasabb a valódi magyar adókulcs 15%-nál.

De olyan jó érvelni a 9%-kal. Meg a 15% szja-val. Mert ez jól mutat a plakátokon. Az már kevés átlagválasztó tudatához jut el, mennyit is adóznak a cégek valójában és hogy mennyi járulékot kell még fizetni az szja-n kívül, s hogy ezek nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem alacsonyak.

 

Next Post
Ne kerekíts

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram