Változás a Postás önkéntes nyugdíjpénztár költségeiben

Az eddig egyik legolcsóbb Postás önkéntes nyugdíjpénztár költségei megváltoztak és nem előnyére. Az új költségeket itt találod, ha érintett vagy a kérdésben. (Hozam tekintetében a középmezőnyben van a pénztár a 10 és 15 éves hozamok alapján.)

Köszönjük Róbertnek a hírt.

Share

49 hozzászólás

 • Laci bácsi
  Nekem a nyugdíj-megtakarításokról az a véleményem, hogy értéktartó, hosszútávú megtakarítási forma csak egyféle létezik, nevezetesen a fizikai befektetési arany. Kinek mennyi pénz áll a rendelkezésére, annyiért vásárolhat belőle. Abból biztosan lesz nyugdíjad 10-20-30-40 év múlva. Ugyan nem fizet se kamatot, se osztalékot, de likviditási költséget sem számít fel. Persze a pénztáraknak is meg kell valamiből élni, de úgy vagyok vele, hogy ne az én véremet szívják. A többi előnyét nem sorolom. Egy dolog azért eszembe jutott: ha a száz néhány éves öreg apám még élni akkor Ő vajon melyik megtakarítási formára szavazna. Nekem így látatlanban van egy sanda gyanúm. 🙂
 • gaborr
  Nem olcsó. De amúgy meg nem értem, hogy a nyp-aknál miért nem 0 költség mellett lehet berakni éves 20000-30000 ft-ot, hogy ne a kispénzűeket húzza le a szolgáltató.
 • Andrus
  Off: BB UPC hitelkártya újra elérhetö
 • mrlax
  bácsi

  Az arany jó, talán tartanék belőle, de pont olyan butaság csak a önyp-ben tartani a dellát, mint csak aranyban…

  (egyébként az arany jó értékálló, nincs hozam, az inf. követi, de a kamatos kamat hatása igen vastag, másrészt a globalizáció miatt ha becsődöl egy amerika, német.o. stb, akkor nagy valószínűséggel mikor pont kellene az aranyad akkor a hajadra kenheted, csillog villog, csak mire váltod?, )

 • SpongyaBob
  OFF: Bocsánat, de KATA-s cikkekhez már nem lehet hozzászólni

  Párom EV-re váltana, így viszont nem fogja tudni az egyik gyerek után járó családi adókedvezményt visszaigényelni. Tudom át kellene rakni ez Én nevemre,de sajnos az Én bejelentettem (boríték miatt) csak havi ~30.000 Ft SZJA-t tartalmaz. A két gyerkőc ugye 35.000 Ft havonta és lenne még mellé éves szinten ~60.000 Ft EP visszaigénylés.
  Van erre valami trükk?
  Köszi

 • L70

  A nypt alapvetően fix költséggel dolgozik + tranzakciós költség. Ugyanannyiba kerül 30.000 Ft-ot lekönyvelni, mint 300.000-et, ezért sávosan egyre kevesebb a költség.

  Nulla költség mellett pedig tönkremenne, talán azért nem lehet. Te is tönkremennél, ha sok kispénzű ügyfélnek ingyen dolgoznál.

 • házastárs
  bácsi
  minden tisztelettel, de talán ez az oka, hogy miért nem a nyugdíjas öregapádtól fogadunk el pénzügyi tanácsot.

  Van pár buktató:
  1 hol tartod az aranyat? Mennyi a költsége és miért bízol meg abban a rendszerben?
  2 az aranynak van árfolyama, eshet az is sokat. Kérdezd meg, hogy milyen volt a második VH végefelé az arany-kenyér árfolyam…
  3 miért gondolod, hogy abból biztosan lesz nyugdíjad? Honnan tudod, hogy lesz akkor megfelelő kereslet az aranyra?
  4 itt biztos van pár ember, aki el tudja neked mondani a többi kockázatot.

 • szocske
  Szerintem ezzel még mindig a jobbak közé tartozik, több pénztár a kis összegű befizetésből 6%-tól többet is levon, és sok nem ad kedvezményt a nagyobb összeg esetén sem.

  Hogy miért nem 0% a levonás a kis összegből?
  Ha minden pénztárba éves 40ezerig 0 Ft lenne az elvonás, akkor mi akadályozna meg, hogy belépj mindegyikbe, mindenhová a max. ingyenest fizesd be, ha sokan így tesznek, a pénztárnak 0 Ft-ból kellene fenntartani magát.

  Szvsz a többség eleve keveset fizet be, aki keveset szán erre, azért, aki pedig kihasználja az éves 750ezer befizetést, ami az adókedvezmény felső határa, ők általában megosztják 2 vagy több pénztár között. A min. 2 azért jellemző, mert sokaknak van egészség és nyugdíjpénztári tagsága párhuzamosan.

  A sávosan csökkenő befizetés épp arra ösztönöz, hogy minél nagyobb összeget egy helyre fizess be. Pl. egyik évben nyugdíjra, másikban EP-be fizess sokat.

 • snasim
  Off A napokban szó volt az Izys pénztárról. Tegnap az MNB oldalán megjelent a pénztárral szembeni felügyeleti intézkedésről szóló határozat. Vannak benne érdekes pontok. Korábban több forumtars is megjegyezte, hogy meglehetősen rugalmas a pénztár. Lehet hogy most meglett a böjtje . 🙁
 • Gabo
  Hát…talán 50-55 évesen majd elkezdek nyp-azni. De most bízni abban, hogy 35 (vagy ki tudja mi lesz akkorra a nyugdíkorhatár) év múlva még meg lesz ez a rendszer, nem szántja be közben valamelyik kormány, nem megy csődbe a pénztár, stb. – elég optimista hozzáállás lenne… Lehet, hogy a maszek megtakarítási formák vagy rosszabbul hoznak vagy rizikósabbak, de ennél mégis sokkal likvidebbek, könnyebben “mozgathatóak”. Az arannyal is az a baj, hogy hiába van a kert végében elásva, veszélyes és problémás vele mozogni.
 • Laci bácsi
  Tévedés ne essék, én nem szeretnék senkit rábeszélni az arany, az az a világ leglikvidebb fizető eszközének a vásárlására. Azonban, ha csak az elmúlt évszázad történéseit nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy akinek aranya volt, annak mindene volt (ennek a részleteibe inkább most nem mennék bele). Amire konkrétan gondolok itt, az az, hogy az elkövetkezendő években, évtizedekben sokkal nagyobb az esélye egy arany rallynak, mint az önkéntes nyugdíjpénztárban tartott megtakarítás drasztikus értéknövekedésének. (értelem szerint igaz ez a takarékban tartott pénzekre is, államkincstár jegyekre, stb.) Arról nem is beszélve, hogy az állam tetszése szerint módosíthatja ezeket a kifizetéseket vagy egyéb feltételeket (ahogy módosítja is). Az előző hozzászólásokra azért nem kívánok válaszolni, ill. reagálni, mert teljesen dilettáns kérdéseknek tartom őket. 🙂 Már elnézést. 🙁
 • FifiTheReal
  Ilyenről honnan értesülsz? Esetleg naponta nézed az MNB honlapját?

  Akit érdekel és esetleg nem találná íme a link: alk.mnb.hu/data/cms2456913/keksz_15532942.pdf

 • kridli
  nem csak az szja-ból, hanem a munkavállalói járulékokból is levonható a családi adókedvezmény, úgyhogy rakjátok át a te nevedre, még minimálbérrel is igénybevehető a teljes 2 gyerekes kedvezmény.
 • Gábor

  nem találom az MNB honlapján, belinkelnéd?
 • RDLDR

  Hol olvastad pontosan? Linket tudsz küldeni? Mert nem találom és nem szeretnék befürödni, ha tényleg gond van. Az Első Lakáshitel Pénztárat már felszámolták, akkor elkezdtünk kicsit aggódni…
 • gaborr
  ,
  Valóban erre nem gondoltam, hogy sok nyp-i számlát próbálna valaki fenntartani. Lehet naív vagyok, de valóban van benne ráció. Ez esetben lehet, hogy az állami támogatást (ami most is van a befizetések után, csak a magánszemély kapja) kicsit okosabban kellene felhasználhatóvá tenni a nyp-ak számára. Véleményem szerint sokan fizetnek sokat a nyp-i számlájukra (én is). Mivel ma már nem jellemző a 0-ás bankszámla, ahol semmit sem számolnak fel utalásokért, amit nyerne az ember a sok “ingyenes” nyugdíjas számlával, azt elbukná a sok utalási költségen.

  Na mindegy is, csakhát ezek apró dolgok, amik továbbra is növelik a szakadékot a gazdagok és a kevésbé tehetősek közt. Akárhogy is nézzük minél kevesebbet tudsz megtakarítani, annál többet húznak le rólad.
  Részemről tökre elfogadható lenne, hogy többet vonjanak le a magas összegű befizetés után.

 • Second Wave
  Spongya,
  a családi adókedvezménnyel (+járulékkedvezménnyel) jó eséllyel nullázod az adódat. Előbb ugyanis az SZJA-t kell elfogyasztani, utána jön a járulékkedvezmény. Nem fogod tudni az EP, ÖNYP stb kedvezményt érvényesíteni, mert nem marad adód.
  Ha csak nincs más összevont jövedelmed (ingatlan kiadás például).

  Ez az arany téma eléggé ki lett tárgyalva már ezen a blogon is. Szerintem a BITCOIN az új GOLD, jelentsen ez bármit is 🙂

 • gaborr
  Amúgy meg a díjak/költségeknél itt is érdemes figyelembe venni azt, hogy ki mennyiért tud utalni. Ha valaki fizeti a 0.3%-os tranzakciós adót, annak érdemes hozzáadnia, ha akar excelezni, hogy mennyire éri meg az önyp.

  Tehát a Posta esetében 6.3%, 5.3%, 4.3% és 2.3%

  Továbbá nominálisan nézve aki évek óta gyűjtöget, és továbbra is kimaxolja az adókedvezményt, annak kb bakkfitty az éves költség. Pl. van bent már 5-10-15M a számlán és fizetsz egy évben 10-20e díjat (és kapsz 150e adókevezményt).

 • házastárs
  bácsi
  megtisztelő, hogy dilettáns kérdésnek tartod, hogy hol tartod a fizikai aranyat. Mm talán jó páran izzadnának, ha 10 kiló aranyat kéne tartaniuk a párnacihában. Komolyan nem látod ennek a kockázatát?

  Nyilván a múlt tökéletes előrejelzője a jövőnek. Mivel eddig is mindig bejött, most is be fog. (Mondjuk azt is megkérdőjelezem, hogy eddig is bejött, de mindegy…)

  Szóval hajrá, de azért legyen valami tartalékban, ha az arany mégsem lenne az évszázad befektetése…

 • Szocske
  Tényleg egyre nehezebb tranzakciós illeték nélküli számlát találni, de 2 hónapja meg nyitható volt a CIB online csomag, nem túl kemény feltételekkel.

  NYP-nel nem lett divat a kártyás befizetési lehetőség, esetleg csekk?
  Egészség pénztáraknál szerencsére egyre többnel van ra lehetőség.
  Pár éve ezért választottam az izyst, de ma már máshol is van kártyás befizetés, így most nem parazok a fenti MNB bíróságról szóló hírek miatt

 • Szocske
  Ha már nyugdijpenztar: itt egy OTP nyereményjáték: otpnyugdij.hu/hu/gondoskodjon-nyugdij-kiegesziteserol?gclid=EAIaIQobChMIyKPywpWn2QIVrb3tCh03FgVfEAAYASAAEgI_2PD_BwE
 • RDLDR
  – és mi van a bent lévő pénzeddel?
 • szocske
  , szerencsém van, nekem már csak aprópénz ami még ott van.
  Hogy mi lesz vele, azt nem tudom, de a legrosszabb esetben sem veszítek sokat.
 • gaborr
  ja az otp jutalékából nem csoda hogy fussa nyereményjátékra is. 2,5% jutalék 600ezer forintig, de még az felett is 1.4% 😮 inkább maradok az életútnál 0,5%-al, és nem kérek a nyereményjátékból 🙂

  Amúgy meg igen, jól írod, 2 hónapja még volt cib online, most már nincs. Nem is tudok semmilyen normális 0-ás számláról, ha ma akarnál nyitni.

 • szocske
  , az OTP-nél van csekkes befizetés, azzal 4% visszajön hitelkártya visszatérítésként, így a 2,5% jutalék valójában 1,5% bevételt jelent 😀
 • szocske
  @gaborr: nullás számla szerintem már csak a raiff. prémium gold 2.0 van
 • FifiTheReal
  @szocske:
  Melyik kártyád ad 4%-ot csekkes befizetésre? Vagy ez a 4% már inkább kártyaláncodra értendő?
 • attila
  a bankok kivártak a tranzakciós adóval mivel felsőbb szinteken azt ígérték h eltörlik. Most már látják h ebben is hazudtak nekik így egyre többen szüntetik meg a tr.adó mentes számlákat. Már csak a rafi maradt, de szerintem nem sokáig…
 • SpongyaBob
  @ Second Wave Köszönöm

  Közben beszéltem a bérszámfejtőnkkel: járulék kedvezménnyel a két gyerekes adókedvezményt meg tudom kapni, de az EP-re már nem marad keret

 • Szocske
  , Erste wizz dupla pontos hétvégén, szerencsére az EP befizetés év kozben bármikor történhet
 • snasim
  Szerintem nem kell a felugyeleti intezkedestől megijedni. Az csak a korábbi gyakorlatra vonatkozik. A jövőben várhatóan változtatni fognak. Ha lassan elkezded felhasználni a bennt lévő egyenleget, akkor nagy gond nem lehet a jövőben. Aztán ha ismét kap valamilyen figyelmeztetést, az már nyomósabb indok lesz a pénztárvátásra.
 • snasim
  Belebotlottam. 🙂
 • FifiTheReal
  @Szocske! Köszi! Mi nem vagyunk az a “repülőzős” fajta, így sajna nálunk ez nem játszik.

  😉

 • attila
  megjött a tavalyi számlakivonat, az alapján tavaly 5,35%-os volt a nettó hozam, az nekem elfogadható, abból vontak egyszeri 1920 ft-ot mivel nem fizetek tagdíjat…idén 3900 ft-ot vonnak, nagyban tehát nem befolyásolja a hozamot ha vki nem fizet tagdíjat…
 • attila
  ez igaz, de patikánál csak novemberben “ingyenes” , a wizz dupla pontos meg december első hétvégéje 😉
 • attila
  off

  , ha már wizz air, egyik rokonom december elején kapta meg az erstés wizz air kártyáját, azóta nem sikerült beállítani netbankban a a wizz air menüpontot. Telefonos ügyfélszolgálaton leráztak minket azzal hogy nem tudnak segíteni, menjünk be a fiókba vagy tegyünk panaszt emailben vagy a netbankon keresztül. Írtunk panaszt a netbankon keresztül ezt javasolták a fiókban. Ugye 30 napjuk van válaszolni a panaszokra, ők a 29. napon válaszoltak, a válaszban gyakorlatilag belinkelték a pontgyűjtófeltételeket. Most már megfenyegettem őket az mnb-vel 2 hete, azóta még nem válaszoltak. majd gondolom a 29. napon. Az amúgy az ászf megszegése, mivel a gyűjtött pontot nem tudom beváltani mivel nincsen menü ahol beválthatnám. Ez kb. olyan mintha megkapom a számlámra a pénzt, csak nincs nyitva egy fiók sem az atm-ek meg nem működnek..Kajag égés ez az ERSTE

 • szocske
  , nekem ez jónéhány éve volt aktuális, de emlékeim szerint annyi volt az egész, hogy a már korábban is meglévő wizz accountomban lévő azonosítószámot beírtam az erste netbankban a megfelelő mezőbe és rámentettem, ezután már lehetőség volt pontátvezetésre is.

  Talán ír majd vki olyan, akinek ez nem 5-6 éve történt ezért frissebb emlékei vannak…

 • Ostra
  Izys-szel kapcsolatban úgy látom, az MNB-nek elég sok hiányosság szemet szúrt, és még egy szép bűntetést is szabtak ki rájuk. Érdemes aggódnom, ha van ott pénzem? Mivel nem OBA biztosított a cég ugyebár…. köszi.
 • Gábor

  Nekem Első lakáshitelnél (ugyanaz a társaság) volt számlám, bezárás előtt felmondtam, megkaptam az összes pénzt.
 • L70

  Menj be egy Erste fiókba, tépj egy sorszámot, aztán mondd meg kezitcsókolomnak, hogy te ráérsz, ma addig maradsz, amíg nem lesz a helyén az azonosító szám. Szerintem meg fogják oldani.

 • Szilvi
  Mi önjáró ep-t tervezünk csinálni, nagyobb összeg befizetésével. Erősen gondolkodom, hogy a híreket hallva inkább mennénk másik ep-be. Hétvégén azt nézegettem, számolgattam, hogy kisebb ill. nagyobb összeges befizetésekre megnéztem, költségben melyik ep jobb. Kb 6-7-et megnéztem. Hát az Ysis nem a legolcsóbb kategória, a felső 1/3. Ha jól számoltam, az Életút legjobb költségben, viszont nekik nincs kártyájuk. Viszont csak tavaly léptettem be a férjemet, buknánk a meglévő kártyát, amiért fizettünk plusz a kilépési díjat. Ha van plusz tippetek, szívesen fogadom.
 • attila
  Az izyzsnél ajánlották fel eddig egyedül h kiutalják a pénzt a kedvezményezett bankszámlájára is, ez nekem nagyon fontos mert én vagyok a kedvezményezett és így nem kell abszolut bevonni a számlatulajdonost.

  ez a trükk itt nem működik, nem tudják megoldani a bankfiókban, ahhoz egy központi rendszergazda kell. Ha egyszer Pesten járok akkor majd bemegyek valami nagyobb fiókba, hátha ott kevésbé bürökratikusak mint egy vidéki fiókban….aztán ha nem akkor fogalmazok egy levelet az mnb-nek oszt feladom ajánlva 🙂

 • gaborr
  itt van egy jó kalkulátor az ep-kre:
  azenpenzem.hu/kalkulatorok/egeszsegpenztar.php
 • Bonnyka
  attila: pontosan mit szeretnél beállítani? Hátha tudok segíteni, mi is most kínlódtunk meg vele. Ha a felgyűlt pontokat szeretnéd átvezetni a wizzair.com account-odra, akkor:
  a netbankon keresztül be tudod írni a wizzair account nevet (=mailcímet, amit a wizzair.com-on megadtál) és a wizzair.com-on lévő számlaszámodat. utána tudod kérni a pontjóváírást.

  A wizzair.com-on pedig a nevedre klikkelve találod meg a számlaszámodat, ahova kérheted a pontjóváírást.

  A menüben a “Kártyák” fülnél van olyan, hogy WizzAir, ott nézd meg. A ponttörténet is ott van

 • Bonnyka
  attila: egy kis pontosítás, mert így félreérthető:
  Az erste netbank menüben a “Kártyák” fülnél van olyan, hogy WizzAir, ott nézd meg. A ponttörténet is ott van
 • attila
  bármennyire is hihetetlen, de nincsen kártyák, wizz air menüpont 😉 És ez a baj, nem állították be az informatikusok a rendszerben sajnos, és túl bürökratikus az erste rendszere h ezt megoldják egy szuszra….
 • kerdezo
  Izys-ről van valami hír? Nekem igen sok pénzem van bent náluk és jó volna tudni mi újság. Elolvastam az MNB határozatát és igen vaskos feladatgyűjteményt állítottak ki számukra. Remélem nem roppannak össze. Jelenleg még a kártyájukat elfogadta a patika.
 • Szilvi
  @gaborr: köszönöm a tippet, itt is megnéztem, a kalkulátor igazolta a számításaim helyességét!
 • Kiszamolo
  kerdezo, az MNB nem azt találta, hogy hiányzik a pénz, ez nagyon jó hír. Az, hogy viszont ennyi szabály be nem tartást talált, az már kevésbé. Talán leginkább a túl lazák lehet a megfelelő kifejezés. Ezért lehet aggódni, de pánikolni nem kell.

  Egyébként vidd át az összes pénzed egy másik pénztárba és meg van oldva a probléma. Ennek maximális költsége négyezer forint.