Kijött a jogszabály a jövő évi adóvisszatérítésről

Megszületett a gyerekesek szja-visszatérítéséről szóló rendelet, a NAV csinált is róla egy magyarázó oldalt, amit itt találsz meg.

Átlagbérnek mégis csak a 2020-as adatot fogják nézni, ennek oka, hogy február közepéig nem fog elkészülni a KSH a 2021-es adatokkal.

Fontos, hogy amíg a munkavállalók automatikusan kapják vissza a pénzt, a vállalkozóknak és az egyéb tevékenységből származó szja-fizetésre kötelezetteknek nyilatkozniuk kell december 31-ig, ha szeretnék február 15-én megkapni a pénzt.

Ha nem teszik meg határidőig, akkor a bevallásban kérhetik vissza a pénzt utólag. A nyilatkozat október 31-től lesz elérhető, még ne keresd.

Lakáskiadás, vállalkozói kivét utáni szja-ból lehet visszaigényelni pénzt, lakáseladásból, osztalékból, tőzsdei nyereségből nem.

Az jogosult a visszatérítésre, aki családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha azt nem vagy nem ő veszi igénybe.

Ha katás vállalkozó is vagy és szja-t is fizetsz, akkor mindkét helyen igényelheted a visszatérítést, de összesen nem lehet több a két összeg, mint 809 ezer forint.

A NAV tájékoztatója szerint a visszatérítés alapja az egyéb kedvezmények levonása UTÁN megmaradt szja-befizetés. Ez az, amiről írtam, érdemes átgondolnod, hogy idén van-e értelme bármi olyan befizetésnek, amit csak az szja-visszatérítés miatt csinálsz. (Önkéntes pénztárak például.) Ha kellően sok a befizetett szja-d, hogy családi adókedvezmény és az átlagbér szja-tartalma felett is marad még, akkor fizess csak önkéntes pénztárakba.

Azonban itt némi ellentmondás van a kijött rendeletben.

A rendelet hivatkozik az szja törvény 45.§-ára, ami így szól:

A magánszemély külön törvényben rögzített mértékben, megjelölt kedvezményezett(ek) javára és eljárás szerint nyilatkozatban rendelkezhet az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények, továbbá az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat, a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat és a nyugdíjbiztosítási nyilatkozat szerinti átutalás(ok) levonása (a külön törvény alkalmazásában kedvezmények levonása) után fennmaradó része (befizetett adó) meghatározott részéről, amelynek átutalásáról az állami adó- és vámhatóság a külön törvényben meghatározott szabályok szerint gondoskodik.

Erre azt mondja a rendelet:

A magánszemély az Szja tv. 45. §-a szerinti rendelkezési jogosultságát az 1. § (1) bekezdése szerint őt megillető kedvezmény figyelembevétele nélkül megállapított összeg tekintetében gyakorolhatja. Az 1. § (1) bekezdése szerinti kedvezmény után a rendelkezési jogosultság mértékével megállapított összeg költségvetési támogatásként illeti meg a kedvezményezettet.

Vagyis támogatásként pluszban meg fogja kapni az őt megillető kedvezményt.

A NAV tájékoztatója kiemeli, hogy az 1+1%-os felajánlást nem érinti az adóvisszatérítés, de egy szót sem szól a sorok írása idején egy sokkal több embert érintő kérdésről, hogy akkor az önkéntes pénztárak befizetésére is vonatkozik-e ez a kitétel, miszerint támogatásként ki fogják fizetni, ha nem maradna szja, amiből vissza lehet igényelni.

A jogszabályból én ezt olvasom ki, de inkább várj a befizetéssel, amíg ezt nem tisztázzák.

További részletek a fenti linkeken.

Share

106 hozzászólás

 • Grand
  Nyereg,
  igen.
 • Grand
  Balazs,
  az utolsó három hónapra kérd át magadhoz a családi kedvezményt.
 • Nyereg
  Köszi! Ha jól számolom, akkor marad 343 000 forint befizetett adóm, ez több, mint az egészségpénztári meg önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után visszaigényelhető 150 000 forint, szóval nyugodtan lehet belefizetni ezekbe.
 • St_leslie
  Hátha valaki még benéz ide! Nem tálaltam még a választ az alábbiakra. Ha a gyerek idén érettségizett, akkor ugye a házasságban élő szülők mindketten jogosultak erre a visszatérítésre (megvan a legalább egy nap). Ugyanakkor, ha az adókedvezményt csak az anya vette igénybe, akkor most, miután az már nincs (a családi pótlékot is csak júniusig folyósították), lehet-e, kell-e valamit tenni, hogy mindkét szülő igénybe vehesse a visszatérítést? Mert ugye az apa most már hiába jelezné, hogy az év utolsó 3 hónapjára szeretné az adókedvezményt az anya helyett, már ő sem kapja…
  Köszönöm.
 • horiman
  Ha van 2 gyerekem, de megtakarítási okoból nem kértem a családi adókedvezményt, most a februári visszatérítés után kérhetem azt is? Mert az átlagketesetnél több adót fizetek, tehát maradna arra is. Vagy rosszabbul járok mintha kértem volna havonta a családi adókedvezményt?
 • Tamás

  “Ha jól számolom, akkor marad 343 000 forint befizetett adóm, ez több, mint az egészségpénztári meg önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után visszaigényelhető 150 000 forint, szóval nyugodtan lehet belefizetni ezekbe.”

  igen, kb ez most a mondás:

  25. Milyen hatással lesz a visszatérítés az önkéntes pénztári, a NYESZ-R és a nyugdíjbiztosítási rendelkezőnyilatkozatokra?

  Akinek a visszatérítéssel az összevont adóalapot terhelő adója „elfogy”, az emiatt nem tud rendelkezni az adóról. Akinek a visszatérítés igénybevétele után marad összevont adóalapot terhelő adója, az megteheti a rendelkezőnyilatkozatokat.

  Tehát ha levontak “mindent” – családi adókedvezmény, ez a mostani ecceri 810e – és még mindig maradna adó, akkor abból járhat vissza max 250e-ig (ÖNYP + NYESZ).

  nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.