Babaváró hitel személyi kölcsön helyett? Ne!

Mostanában sok embernek leesett, hogy házaspároknak el kell felejtenie a személyi kölcsönt, mert akkor is megéri a babaváró hitelt felvenni, ha nem is akar gyereket.

A hitelről a részleteket már leírtam itt:

Az államilag támogatott 10 milliós hitel részletei

Miért is jobb ez, mint a személyi kölcsön akkor is, ha nem akarsz gyereket?

Egyrészt ezt a pénzt előreláthatóan szinte érdemi hitelbírálat nélkül fogják kiszórni a bankok, hiszen az állami kezességvállalás mellett pont nem fogja érdekelni őket, hogy mennyire lesz képes fizetni az ügyfél a törlesztőket. Másrészt személyi kölcsönként nagyon kevés bank nagyon kevés embernek ad 10 millió forintot.

Született is sok írás, milyen jó, mindenki vegye fel a hitelt, ha akar gyereket, ha nem. Ki is számolták, mennyire megéri.

Ha felveszel ötmilliót kilenc évre és most 2% az ötéves állampapír hozama, akkor csak 680 ezer forintot kell azonnal visszafizetni és utána 8%-on fut tovább a személyi kölcsön, ami nem is olyan sok a mostani piaci kamatok mellett sem. (Azért ötmillió és kilenc év, mert a havi törlesztő nem lehet több, mint 50 ezer forint.)

Itt jönnek a gondok.

Egyrészt az emberek nem fognak megállni 5 millió forintnál, fel fogják venni az egész összeget húsz évre. Talált pénz, elköltjük, majd lesz valahogy öt év múlva.

Ekkor azonban közel 1,4 milliót kell majd egy összegben kifizetniük öt év múlva.

Csak a nagy kérdés az, hogy mégis miből? Az egyszeri hitelfelvevő biztos nem fog ennyi pénzt tartalékba eltenni öt év távlatában.

S a következő gond, hogy a hitel a futamidő további részében az ötéves állampapír hozamának 130%-ának 5 százalékponttal növelt értéke lesz a hiteled kamata.

Ha csak annyi lesz az állampapírok kamata, mint öt éve, akkor 11,5% lesz a hiteled kamata. Ha 11 éve nézzük a hozamokat (10 éve olyan magas volt a válság miatt, hogy mondani se merem), akkor a hiteled kamata 16% lenne.

S az egészben a legviccesebb, hogy rövid keresés után találsz most is 7-10 éves személyi hitelt 8-9%-os fix kamattal. Így ha hitelképes vagy, semmit nem nyersz azon, ha helyette ezt a babaváró hitelt veszed fel, sőt hatalmasat kockáztatsz, mert egyrészt egy összegben kell visszafizetned a kamattámogatást, másrészt fogalmad sincs, mennyi lesz a kamatod öt év után.

Ha pedig nem vagy hitelképes, azért nem kapsz normál személyi kölcsönt, ezt sem venném fel a helyedben, mert ezt is vissza kell majd fizetned.

Én még attól is tartanék, hogy úgy vegyem fel ezt a hitelt, hogy nem biztos, hogy lesz gyerekem. Mert ez sajnos akkor sem biztos, ha nagyon szeretnék gyereket.

Ha rám hallgatsz, akkor menj igényelni ezt a hitelt, ha már biztos, hogy lehet gyereked. S akkor is józanul gondold végig, szükséged van-e rá és vissza tudod-e fizetni, illetve tudod-e fizetni a havi törlesztőket minden hónapban. Ha igen, csak akkor vedd fel, akkor viszont mindenképp, mert úgy már megéri a kamatmentes kölcsön, akkor is, ha csak prémium állampapírban fialtatod néhány évig vagy évtizedig.

Share

106 hozzászólás

 • Kispapa
  Augusztusban jön nálunk a kistesó, valószínűleg mi felvesszük a ház korszerűsítésére, mert ezzel már majdnem ugyanott vagyunk, mintha gyűjtenénk tovább rá. Olvastam, hogy nem lesz teljesen kamatmentes, fél százalék kamata azért lesz. Erről nem tud valaki, hogy ez változhat a futamidő alatt?
 • Szabolcs
  Off, tájul, bár biztos találkoztatok hasonlóval.
  Ingatlan értékesítés, ingatlan.com-on, és ez a levelezés zajlik. Pontos célját nem tudom, de értelemszerűen nem kerek, de már nem is a nigériai, pénzt kérős, itt ők adnak, csak a nevemben akarnak utalni?
  Szabolcs

  1.

  Vaq Bel – én
  12:17
  First of all, thank you for your information’s. Please know that we are virtually in a state of civil war and i can not move or make phone calls at the moment because there’s no network at Bab Al Salaam area since it was blocked by our the government.

  My name is Moslehi Mohammad, a medical doctor by profession and a member of the Red Cross Organization. I am from Syria but also a German citizen.I want to buy your property but because of sanctions imposed by UNITED NATION and EU preventing us from securing any financial transaction from here ,this is why i contacted you.

 • Szabolcs
  2. I need your trust and confidentiality right now .I have 7.6 million dollars which was handed to me by my late brother Fawzir Mohammad.He was the former Daraa area police chief before he break ranks with the Assad regime,with other members of the security services and the military throwing their support behind the opposition.

  The ongoing civil unrest in my country have reshaped my future living me with no choice .If we come to a concrete agreement i will transfer the money to you for safe keeping through diplomatic courier process till i can find my way to Hungary.

  I could attached a pic of my ID to this email for you to be able to identify me properly in the case of the unknown and mistrust.Please,i will beg of you to keep this deal personal between us.

  I Wait your quick reply so i can give you more details to enable us make a meaningful progress.

  Regards,
  Moslehi

 • Szabolcs
  3., mikor megkérdeztem, mégis milyen infó kell neki:

  Thanks for your quick reply.I give you my honest and complete words of assurance, that this transaction is completely legal, and 100% legitimate and risk free. I sincerely need your assistance for my arrival in your Country, in a short period from now. I only need your trust and confidentiality. I want you to know that I am ready to do anything that is required by your country law / notary in order to buy this property from you.

  All i need from you is for me to send the money in your name and Address,so that you will claim the (Fund) ,take 20% of the funds to yourself for helping me and the balance of 80% you keep safe for me from which i will pay for your property once i come over.I just want you to safe guide the money for me so that when i arrive,we shall proceed on the transaction.

 • Családfő
  A probléma gyökere messze vezetne a pénzügyi tudatlanság (vagy carpe diem hozzáállás) témában, hiszen már egy személyi kölcsön felvétel is kérdéseket vet fel. Mi lehet olyan fontos, amire ésszerű döntés személyi kölcsönt igényelni? (Egyedi racionális esetek lehetnek, de nem nagy tömegben, ahogy az történik.)
 • mage
  Szerintem nem lesz állami kezességvállalás. Már voltak is erre utalások, de választás előtt elhitetik az egyszerű emberekkel, hogy mindenki ingyen 10 milliót kap.
 • Matteo
  En nem is ertem, hogy miert ilyen ovatosak a bunteto kamattal. Lehetne az 20% is es akkor rogton nem lenne senki, aki trukkozne. 5 eve van a hazasparnak, hogy osszehozza a gyereket, az eleg sok ido ehhez, ha meg egeszsegugyi ok miatt nem jon ossze, akkor tudtommal kamatmentes marad a hitel. Tehat kit vedenek ezzel? A nyereszkedoket? Oket miert?
 • Maki Verem
  Kivándorló hitelnek viszont ideális, ha egy házaspár pl Németországba megy dolgozni rögtön tudnak lakást bérelni és berendezni, egy munkába járós autóra is telik, aztán ha félretesznek havi 500 EUR-t, az 1,4 milliót is vissza tudják fizetni.
 • Tata
  Bennem még az merült fel, hogy ha sokan visszaélnek vele, akkor vajon lesz-e valami visszamenőleges tv. módosítás. Vagy akár eleve az a cél, hogy majd egy apróbb feltétel módosítással itthon tartsák a fiatalokat…
 • pt
  Mi van akkor, ha öt éven belül a teljes hitelt visszafizetem anélkül, hogy születne a felvételt követően gyerek?

  A tököm ki van már, hogy a nagy családtámogatás pénzeső közben nekünk egy gyerekkel, a másodikat várva csak a 4%-os lakásvásárlási illeték befizetése jutott és az általános 27%-os áfa plusz lakáspiaci áremelkedés. Se CSOK (35M feletti lakás), se babaváró ingyen hitel (július előtt megszületik a második), se semmi (nem új építésű a lakásunk amit vettünk).

 • szabger
  Értem az asszonykölcsön politikai célját, de a gazdasági célját nem. Jelenlegi helyzetben tök felesleges ekkora likviditást önteni a piacra, mert csak (további) drágulást fog okozni. Recesszióban lehet hogy meglépném, de most nem.

  Hasonló lesz a hatása mint a CSOK -nak: gyakorlatilag azért van, hogy ki tudják fizetni az emberek azt a drágulást ami, nem következett volna be, han nincs CSOK.

 • valaki
  Érdemes lenne úgy is megvizsgálni a dolgot, hogy mi van, ha egy, majd utána mégegy gyerek születik, viszont harmadik már nem.

  Szerintem egy átlagos magyar család két gyerekkel minimum számol, ez esetben a hitel 30%-ának elengedése már jóval pozitívabb képest fest úgy gondolom.

 • a_feri_aki
  Az a baj, Miklós, hogy ezt te meg én igy elolvassuk, átgondoljuk, hozunk egy felelös döntést (ti., hogy nem vesszük fel a hitelt) aztán éljük tovább az életünket, amit mostantól nehezit pl. az, hogy tovább drágulnak a lakásárak.
  Aki meg hülyegyerek módjára felveszi és elveri, majd elég ha pár év múlva hangosan sír a többiekkel, aztán elengedik neki, vagy megmentik a te meg az én pénzemböl. Mindig elfelejted, hogy melyik országban történik mindez, ejnye!
 • Danhadnagy
  1) 5éves állampapír 4,5%
  2) ha nem jön össze a gyerek, akkor lepapírozod.
  3) a cikket a törzsolvasóknak írod vagy a nagyközönségnek? Egy kiszámolós nem sportkocsira fogja költeni az ingyenhitelt
 • Sixhundred
  “akkor menj igényelni ezt a hitelt, ha már biztos, hogy lehet gyereked.”

  Rólam több, mint 5 éve derült ki, hogy sajnos meddő vagyok. Azóta már több lombikkezelésen túl avgyunk a feleségemmel, hatalmas költségekkel, és eddig nem sikerült. Pedig mindent megtettünk, a legjobb magánintézetekbe mentünk.

  Óvatosságra intenék mindenkit én is.

 • kohuke
  Offtopic:
  Másodszorra hosszabbítják meg a PEMÁP 2021/Y értékesítésének záróidőpontját. Először január végéről március 29-re, most meg március 29-ről május 31-re. Mire következtethetünk ebből?
  Amúgy ez azt jelenti, hogy most egy kevesebb, mint két alatt lejáró, infláció felett 1% teljesítő változó kamatozású papírt lehet venni, míg “hivatalosan” nincsen három évnél rövidebb lejáratú prémium állampapír.
 • Lala
  Jó ez az írás, de aki megfontolt volt eddig, az ezeket tudta, a többieket meg úgysem fogja érdekelni. Talált pénznek tekintik és úgy is bánnak vele. Fussa majd belőle almás laptopra meg telefonra, kell egy nagyobb lapos TV is, hiszen megérdemlik, olyan sokat dolgoznak és ez a szórakozásuk. Meg régen voltak külföldön is megérdemlik. stb stb stb
  Az emberek úgy veszik fel a hiteleket, kb mintha előfizetnének egy újságra. Nem sokkal több energiát fektetnek a megértésébe.
  Ismerősöm örökölt 1 millió körül tisztán és ahelyett, hogy hitelt törlesztett volna elő, vettek inkább még 2 TV-t, meg laptopot és a maradékot elnyaralták, mert talált pénz és sokat dolgozik, megérdemli ezeket. Ez van, ezt kell szeretni.
 • Alfréd
  Lehet jobb taktika tücsök módra felvenni ész nélkül és aztán okosan fialtatni, mert a sok hülye úgyis mind felveszi és állam bácsi úgyis elnéző lesz megint a számosságuk miatt.
  Idehaza mindig a hülyék járnak jól, felesleges okosnak lenni.
 • Boti30
  Viszont – ha jól értem – van olyan eset, amikor “szinte biztos”, hogy megéri a 10 milliót felvenni:
  – ha vagy olyan anyagi helyzetben, hogy az 50 ezres törlesztő, illetve az egyszer 1,4 millió többszörösét is ki tudnád fizetni, nincs más hiteled, megtakarításaid vannak
  – szeretnél gyereket, nem tudsz róla, hogy biológiai akadálya lenne
  – saját lakásba fektetnéd a 10 milliót (esetleg részét állampapírba), nem hülyeségekbe
  Elsiklottam valami felett? Jól gondolom, hogy ilyen esetben viszont kár lenne nem élni a lehetőséggel?
  (Tudom, hogy ez egy sarkos eset, a cikk pedig inkább az átlagot próbálja lefedni)
 • LSV
  Egyszerű, ha 12 hetes terhes vagy hármasikrekkel, akkor bátran vedd fel, talált pénz lesz 🙂
 • LSV
  Szerintem elég szűk lehet ez a kör, főleg ha úgy számoljuk, hogy kellően fiatalok és három gyermeket szeretnének (csak hogy abszolúte megérje felvenni). Fiatal házaspár, töbmilliós megtakarítással, magas fizetéssel és még nincs saját lakása (vagy bérel, de akkor van annyira okos hogy nem ragaszkodik a saját lakáshoz). Lehet egy kézen meg lehetne számolni őket.
 • Intenso
  Ha gyerek születése után (tehát biztosan teljesítem a 0%-os hitel kritériumot), felveszem ezt a hitelt, és benyomom állampapírba, azon lehet valahogy bukni, ha mindig fizetek, mint a katonatiszt? Vagy át tudják úgy tekergetni az állampapír hozamokat, hogy bukta legyen belőle? Van ennyi tartalékom állampapírban, de szívesen megdupláznám. Illetve amire még nem találtam választ, mi van, ha a csak a harmadik gyerek születik a kívánt intervallumban. (már van kettő) Akkor is elengedik a 100%-ot? Talált már erre valaki írásos utalást?
 • Csaladokeve
  A családtámogató pénzszórás szerintetek is sikertörténet?

  ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/nep/nep1901.html

 • Nimfas Corporation
  Hmm… 5 év alatt kell összehozni 1 gyereket.
  Mi van abban az esetben, ha felveszi valaki a 10 Milliót, befekteti és teszem azt 5 éven belül visszafizeti a pénzt. Akkor is van “büntetőkamat”?

  Mert jelenleg a 10 millióra a 4,2-4,3% a 3 éves PMAP kamata, ami barátok közt is: 430eFt/év, kamatos kamattal 3 év alatt 11.346.265 Ft, tehát 1,34 millió kamat…. a semmire.

 • Tetragramaton
  Nekem nagyon beindította a fantáziám ez az “ingyen” hitel!
  Van egy 1 éves kisfiam és a tervek szerint hamarosan jönne a következő. Arra gondoltam, hogy felvennénk ezt a hitelt a nyáron és betennénk az egészet állampapírba addig amíg le nem jár a 3 lakástakarékunk (kb 3év van még belőle). Harmadik gyerekről még nem beszéltünk, de azt sem tartom kizártnak. Szerintetek ez működhetne így??
 • Piroska
  Szerintem nem véletlen, hogy választás után indul csak el. Addig lehet bármit ígérni, aztán majd júliusban kiderül mi lesz belőle tényleg.
 • Gizi
  Nekik a bankszamlad kell hogy kiutaljak a cegektol ellopott penzt (www.jpmorgan.com/global/cb/wire-transfer-fraud). Nem eri meg 20%-ert boribe menni….
 • Kalv
  Én csak azt remélem, hogy végül nem lesz rá állami kezességvállalás és akkor mindjárt más a baba fekvése, mert a bank nem fog adni olyannak, aki nyilvánvalóan nem tudja fizetni. Amúgy sem értem, hogy mi értelme lenne a kezességvállalásnak. Az is elég, hogy kamattámogatott, ha kezességet akarnak vállalni akkor miért nem adják oda simán a pénzt támogatásként, minek a hitellel vacakolni?
 • jurta

  Amellett, hogy nagyon sok “emberek” nem ilyenek (csak vszleg érzékeny vagy az afféle sztorikra, ami az ismerősödéknél történt),

  ez a “megérdemlem ezt a drága kényeztetést, mert annyit dolgozom” sokkal komolyabb, mint pusztán pénzügyi inkompetencia/fegyelmezetlenség: tökéletesen beteg hozzáállást jelez a munkához. Aki ezt érzi, annak felmondani van itt az ideje, nem költekezni. (A Kiszámoló-féle 2015. februári “Az életszínvonalad inflációja” alighanem a legismertebb öt cikke között van.)

 • yimshagin
  “Sajnos” rossz hirem van. Aki 5 even belul legalabb 50%-t visszafizet uj gyerek nelkul, annak jar a bunti.
 • KMG
  3 kisgyermekes családként, 9 számjegyű tartalék mellé is kérni szeretnénk hátha érkezik a negyedik. Szerintem érdemes. Szerintem.
 • Copywriter
  Már régóta érdekel a gondolat. Ha felveszem ezt a hitelt, és kiköltözök Skóciába, akkor hogyan hajtja be rajtam az állam? Illetve, ha kimaxolom a személyi kölcsön lehetőségeim, akkor a bank hogyan hajtja be rajtam a tartozást Skóciában?
 • Danhadnagy
  unión belül működik a fizetési meghagyás. Lépj le 5 évre Marokkóba és addig elévül
 • panasonic
  ezt olvasd vegig:
  piacesprofit.hu/kkv_cegblog/utolerheto-a-kulfoldon-elo-ados/

  megertem a dillemadat, ugyan nem latom at, hogy hogyan de tuti lehuzas. nemet allampolgarsagu angulul beszelo arab Magyarorszagon akar lakast venni. na ne má’. kezdjuk ott, higy ahhoz, hogy ha tenyleg nemet allampolgar akkor minimum van/lehet sajat nemet bankszamlaja es szabad beutazasa barhova az unioba. Ha meg ez nem igaz, akkor a tobbi miert lenne az?

 • gertitorpee
  , igazán kedves ötlet hogy meg szeretnél lopni (állami kezességvállalás = én fizetek) de szerintem nem érdemes vele próbálkozni.
  Vagy Skóciánál sokkal messzebb kell menned. Ma már egy parkolási vagy gyorshajtási bírságot is pik-pak behajtanak, szerinted pont a banknak nem lennének meg a megfelelő eszközei mikor neki milliókkal tartozol? Valószínűleg ugyanúgy behajtják rajtad mint itthon (fizetés zárolása, vagyonelkobzás és társai) + büntetések amiért megpróbáltad
 • szocske
  a 2019 július 1 előtt született gyerekek nem számítanak gyereknek, és szerintem a hitel felvétele előtt születettek sem, tehát az nem opció, hogy július 27-én megszületik a 3. gyereked, majd augusztusban felveszed a 10 milliót és örülsz neki.

  Ha neked már van 2 gyerek és július végére várod a 3.-at, akkor július elején szaladj felvenni és tiéd az ingyen (0,5% kamatozású) hitel, amit 3 évig nem kell törlesztened, hiszen 1 gyerek már született hitelfelvétel után.
  Ahhoz, hogy ajándék 10 misit kapj, a hitelfelvétel (de mindenképp július 1) után kell 3 további gyereknek születni.

  Mi is 3 gyereket tervezünk, közülük kettő már megszületett, kicsit morcos is vagyok, hogy ha a kormány 3 éve találja ki ezt a mókát, most 10 millióval gazdagabb lennék.
  Házat is CSED nélkül vettünk, teljesen saját erőből, igaz épp a válság idején a mai értékének max. feléért…

 • attila
  A személyi kölcsönnek van egy sokkal egyszerűbb módja is. ( legalábbis számomra az volt ) A német bankoknál lehet kötni úgy szerződést hogy nem mész be a bankba csak a címedre kiküldetet a szerződést és azzal bemész a postára ott igazolod magad majd megnyitják a számlát. Összesen 2x ki kell menni hozzá Németországba, ez a része költséges ha amúgy nem mennél ki. Fizetsz egy címszolgáltatónak mondjuk Münchenbe 1 x 100 eurót és 1 hónapig kiteszik a nevedet és át is veszik a leveleidet. Megkötöd online a szerződést majd ha szólnak hogy megjött a levél akkor kimész ( van bank ahol van már netes azonosítás kamerán keresztül ezzel spórolsz egy kimenetelt ). Én a Barclaycardnál csináltattam hitelkártyát, ott eleve 3000 eurós hitelkeretet adtak. Ha 6 hónapig mindig időben fizetsz akkor megkínálnak 10 000 eurós, 4,9% thm-es 5 éves hitellel, ha azt is fizeted 6 hónapig rendesen, akkor megkínálnak
 • attila
  egy 36 000 eurós 5,5% thm-es 5 éves hitellel. Jelzálog, hitelbírálat, ilyesmi nincs. A pénzt 2 napon belül utalják a számládra, ha a szerződést aláírva visszaküldöd nekik. Nekem német számlám van, de mindenkinek lehet névre szóló német számlája már a transferwise-nak köszönhetően 😉 Én ezzel a trükkel szereztem forgótőkét a vállalkozásom indulásakor 😉
 • Anna
  Végigolvastam a kommenteket, és szerintem egy dolog nem ment át a tudatba. Itt első, második és harmadik gyermek nem a családban lévő gyermekek száma, hanem az igénylés benyújtását követendően született gyermek száma. Azaz ha már van kettő akkor a benyújtás után született az ELSŐ, hiába a harmadik!
  A babaváró támogatás igénylését követően születendő

  első gyermek esetén 3 évig felfüggesztik a törlesztést

  második gyermek esetében további 3 évig szünetel a törlesztés + az aktuális tartozás 30%-át elengedik

  harmadik gyermek születésénél pedig teljes mértékben elengedik az aktuális tőketartozást.

 • Zylver
  Devizahitelezes 2.0
  Az egyik fele piszkosul jol jar, a masik fele meg piszkosul megszivja majd.
  Es ahogy a kaszinokrol tartja a mondas: a haz mindig nyer.
 • yimshagin
  Én még a politikai kampány részéhez hozzátenném, hogy már “látom” a 2022-s parlamenti választási ígéretek között a 2022-ig nyitott babaváró hitel meghosszabbítását és/vagy kiterjesztését.
 • Szabolcs
  Gizi
  2019-03-26 at 20:12

  Én miért mennék? 🙂 Számlát nem is kértek, csak nevet, meg lakcímet. A Parlament címéről meg bárkit visznek, az kész nyeremény 🙂
  Kíváncsi vagyok, merre megy tovább…

 • LSV

  Csak a Július 1 után születettek számítanak bele.


  Skóciában is lesz bankszámlád, és adószámod. Nekem évek óta jön az Ír bankomtól egyeztető levél hogy itt vagy kint adózom, és hogy a bankok egyeztetik az adatokat de azért nyilatkozzak már…

 • mzsombor
  @tetragramaton

  Csak a hitel felvétele után megszületett gyerekek számítanak! Ha van már három gyerek, akkor kell még három, hogy hitelből támogatássá alakuljon!

 • Tóth M.
  Szeptemberben lesz az esküvőnk, utána nem sokkal szeretnénk is egy gyereket.
  Jelenleg úgy állok ehhez a dologhoz, hogy ha összejönne a baba, és kb 12. hét körüli lenne már a feleségem, akkor azonnal felvenném ezt a hitelt, és abban a pillanatban menne is babakötvénybe.
  Igazából nem vagyunk rászorulva arra a tízmillióra, szóval elszórni hülyeség lenne, de ha kamat nélkül odaadják, akkor hülye lennék nem felvenni.
  18 év múlva, ha lejár a babakötvény (és nem nyúlja le a gyerek 😀 ), akkor nagyon örülni fogok annak a 25-30 milliónak, amit kamatokkal együtt felvehetünk.
 • Intenso
  Az lenne a logikus, amit mondtok, de ezt látta is valaki leírva?
 • Copywriter
  nyugodj meg, nem téged loplak meg. Az állam lop meg engem, mivel a teljes havi 500e-1M közötti bevételemet Magyarországon költöm el, cserébe minden hülyeséggel magánorvoshoz kell rohannom. Itt kéthetente egyszer van sebész, a szem- és fülvizsgálatokra pedig lehetetlen bejutni. Komoly bajunk szerencsére még nincs, így MR-re és CT-re nem kell várnunk.

  Sajnos az EU-nál távolabb nem költözünk, és egzotikus országok meg szóba sem jöhetnek. Pedig szívesen kifacsartam volna valami az országból még a költözés előtt.

 • Izolda
  Jelen állás szerint az a tervem, hogy (mivel hamarostra tervezem a kistesót) terhesen felveszem a 10 misit és beletörlesztem a már meglévő lakáshitelünkbe. Mondjuk szkeptikusan várom a július 1-et, milyen extra dolgok fognak még kiderülni…
 • combo
  Jogászokat kérdeznék. Elolvastam a Közlönyben a rendeletet. Válás, külföldre költözés stb. esetén ugye megszűnik a kamattámogatás, és egy összegben vissza kell fizetni a kapott támogatást. Ez OK. Nincs tervben, de lehet, hogy valami miatt mégis ezt kell lépnem. Ha előtörlesztem a hitelt a kamattámogatás elvesztése előtt (5 évnél később), akkor biztos, h nem kell visszafizetnem a kamattámogatást? A támogatási szerződés időtartama és feltételrendszere a hitel tényleges fennállására vonatkozik majd, vagy arra az időszakra, amire a hitelt felvettük. Mert nagyon nem mindegy.
 • combo
  Egyébként elég nyilvánvaló, hogy miért ezt a támogatási formát választotta a kormány: Nagyot szól, és rövidtávon(!) nem kerül sokba. A most szükséges nagy pénzt a bankok adják (hitelezik), és ugyan utána az állam 20 éven át fizetheti a kamattámogatást, de az évente kezelhető összeg, összességében hiába drága az meg kit érdekel. Ez a PPP családtámogatási forma. 🙂