Aktív és passzív portfólió teljesítménye

2019-03-31
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Régi és el nem döntött vita, van-e komoly hozzáadott értéke az aktív alapkezelésnek. Az aktív alapkezelők szerint természetesen minden pénzt megér az ő tudásuk, mert annyival több pénzt hoznak a befektetőknek. A passzív, vagy indexkövető befektetők szerint ablakon kidobott pénz minden fillér, amit az ember kifizet az aktív alapkezelésért, mert hosszú távon a legtöbb még az átlagos indexkövető befektetés hozamát sem képes hozni.

Erről már sokszor volt szó itt a blogon, a cikk apropója, hogy kijöttek a legújabb, már 2018-at is tartalmazó adatok. Azért érdekes a 2018-as év, mert az aktív alapkezelők egyik gyakori védekezése, hogy nagy volatilitás (árfolyam-kilengések) mellett mutatkozik meg igazán az aktívan kezelt alapok előnye.

Ez sajnos 2018-ban nem volt észrevehető, pedig elég érdekesen alakult a tavalyi év vége a tőzsdéken.

Mi történt a piacokon 2018-ban?

Amint az az ábrán is látható, egy év távlatában az aktív alapkezelők kétharmada, 15 év távlatában már kilenctizede alul teljesítette az S&P Composite 1500 amerikai tőzsdeindexet.

Megnézhetjük a teljesítményüket nagy, közepes és kis cégek teljesítménye alapján is, 10 éves távlatban, az alapkezelők által választott benchmarkhoz képest.

Ha akarjuk, évenkénti bontásban is megszemlélhetjük mindezt:

Hozzáteszem, hogy bár 2018 nem volt az ő évük, azért az látszik, hogy a túl eseménydús években tényleg jobb volt a teljesítményük az átlagnál.

De ez sajnos nagyon kevés egy 10-15 éves futamidő mellett, nem tűnik úgy, hogy megéri kifizetni ennek az árát.

S ott van még az úgynevezett "a túlélők torzítása" hatás, ami azt jelenti, hogy a rossz alapokat egyszerűen beszántják az alapkezelők és beolvasztják sikeres alapokba, így eleve csak a jobb alapok élik meg egyáltalán a 10-15 éves életkort. Vagyis a rossz alapok eleve nem is rontják a statisztikai adatokat hosszú távon, ezzel is torzítva és jobbnak mutatva az aktív alapok teljesítményét. (15 év alatt az amerikai részvényalapok 57%-a és a kötvényalapok 52%-a ment a selejtezésbe.)

Ennek fényében nem csoda, hogy egyre több pénz áramlik a passzív alapokba.

Azonban ez sem teljesen veszély nélküli, erről már itt is írtam:

A passzív alapok térnyerése

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram