Kötelező online számla regisztráció

Július egytől minden vállalkozónak és vállalkozásnak kötelező a kibocsátott számlák elektronikus rögzítése, ha másik cégnek bocsát ki számlát. Január elsejétől pedig magánembereknek is csak ilyen számlát adhatsz, a papír alapú számlatömböt el is felejtheted örökre. (Illetve ha akarod, kézzel bepötyögheted 3 napon belül az összes papírszámládat a NAV ezen rendszerébe, de az az önszivatásnak egy tagozatos anyaga ráadásul ugyanaz a végeredmény, csak sokkal többet dolgoztál te is, meg az is, aki a számlát kapta.)

Ezért MINDENKINEK regisztrálni kell július elsejéig a NAV oldalán. (Nem kell újra regisztrálnod, ha már ezt korábban megtetted.)

Akkor is, ha áfamentes vagy, akkor is ha katás, teljesen mindegy. Ha vállalkozó vagy esetleg vállalkozásod van, akkor regisztrálnod kell.

A regisztráció tényleg szó szerint 3 perc, tedd meg most, mielőtt még elfelejted.

Készítsd ki az adókártyádat (mint magánszemély) és a céged, vállalkozásod adószámát.

Aztán az ügyfélkapun belépve adj meg egy felhasználónevet, jelszavat, töltsd ki az adószámot, adóazonosító jelet, a többit magától kitölti. Nyomsz egy regisztrálás gombot és kész.

Ennyi az összes dolgod. Azt még ráérsz eldönteni, milyen számlázóprogramot fogsz használni, az ingyenes NAV-osat, ennek a mobil verzióját vagy valami fizetőset. De azt is intézd el, mielőtt az első számládat kiállítod cégnek július elseje után. (Vagy kézzel vidd fel az adatokat.)

Share

88 hozzászólás

 • Józsi
  Ez az a NAV ahol a vezetők általában mindenféle korrupciós ügyek miatt ki vannak tiltva az USA területéről? Ez az a NAV ahol a NER kiszolgálása folyik és simán tönkre tehetnek vállalkozókat és cégeket ha azok nem működnek együtt a NER érdekeivel? Arra emlékeztek, hogy egy úriember egy egész paksaméta bizonyítékot rakott össze a szervezetben található ügyekből aztán még őt hurcolták meg és az ég világon semmi sem történt? Egy csomó országban elég egy sajtpapír amire ráírom, hogy átvettem x összeget tőled és ennyi, az a számla. Jó, mondjuk ezekben az országokban nem is utalják át egyből a befizetett adó egy részét a Mészárosnak.
 • Kobe
  @Józsi nem akarom az adóhatóságot bevédeni, de ilyen tekintetben európán belül a NAV tényleg innovatívnak, bőven 21.sz-inak számít…az online számla működik, az egyéni adóbevallások tervezete / felülete modern, működik, van már minta-számlázóprogramuk és most már okostelefonos app is ugyanarra
  Próbáld ki egyszer a US, német, finn, stb adóhatóságokat és visszasírod a NAV-ot….US = tudják menyni adót kell bevallanod, de neked kell papíron megtippelni,eltéveszted fél dollárral, repül a bírság…..németek, finnek : nemzetközi adóügyek angol nyelven ? felejtsd el, talán, nagyon talán 1-2 kétnyelvű formjuk ha van….emailes kommunikáció? felejtsd el.
  Évente 4-5x küldenek egyenlegeket, kérnek be adatokat, szigorúan postán, papíron, álljál neki fordítgatni, postázgatni, stb stb stb
  ehhez képest a NAV hozzáállása és előrehaladottsága maga a kánaán
 • Kiszamolo
  Igen, Józsi kritikája nem a NAV ellen szól, hanem néhány ember ellen a NAV-nál. Gondolkodtam is, hogy kiengedjem-e.
 • porthosz
  A NAV-val nekem is jó tapasztalatom van (eddig), többször volt már hogy navos ügyintéző felhívott hogy ezt vagy azt elrontottam, és bár telefonba ilyenkor hivatalosan nem mondhatnak semmit, némi barkóbázással rávilágított hogy pl. hétfő lesz az a péntek 🙂

  Más: valaki korábban írta hogyha külföldre számlázol akkor is kell adatot szolgáltatni, mert belföldi a teljesítés helye.
  Nos ez így nem igaz, mert szolgáltatások esetében a legtöbb esetben a teljesítés helye a szolgáltatást igénybe vevő helye, az meg külföld esetében értelemszerűen nem Magyarország.

 • Reklám helye
  @külföldre számlázó:
  +1 szavazat a számlázz.hu -nak.
  Én csak külföldre számlázom, havi 1-et németül, ezért fizetős verziót használok.
 • NePe
  Sziasztok!

  Hozzáértők véleményére vagyok kíváncsi.
  Miért javasolta a könyvelőnk, hogy a NAV-os számlázó programot felejtsük el?
  Ő a szamlazz.hu javasolja.
  A NAV-os meg ráadásul ingyenes is, ráadásul NAV kompatibilis.
  Ti hogy látjátok ezt a kérdést?

  Köszönöm a segítségeteket!

 • Józsi
  Az online számla szerintem a szabadságot és a tisztességes versenyt sérti mert egy pillanat alatt felderíthető, hogy ki és kivel üzletel. Engem azért zavar ez mert lehet jófejnek látszanak, ezek az adatok ha tisztességtelenül viselkedő cégek vagy személyek kezébe kerülnek neked hatalmas versenyhátrányt okoznak. Túl sok adatot gyűjtenek rólad és teljesen világos, hogy páran nem a szabályok szerint játszanak és feléjük lejt a pálya. Magával a befizetett pénzel sem számolnak el nyilvánosan akkor az ilyen úton megszerzett adatokat majd megbízhatóan kezelik? Nem hinném. Nekem annyi a kötelességem, hogy a szabályok szerint adót fizessek és ha szerintük én csaltam akkor jöjjenek és ellenőrizzenek, ha tényleg csaltam akkor büntessenek meg. Az én véleményem az, hogy kvázi ipari kémkedés az amit csinálnak állami segítséggel. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam de én nem bízom bennük.
 • zuzmo
  nem tudom kinek sikerült regisztrálni, de nekem minden böngészőben “common error” hibaüzenetet adja, hiába jelentkezek be az ügyfélkapun…
 • PL

  Azért van olyan könyvelő, aki vállalja a kézi számlák regisztrációját, csak juttasd el hozzá bejelentési határidő előtt két nappal a számlát és fizess számlánként 1500,- Ft-ot.
 • Kobe
  paranoia a kobon. Ipari kemkedes, rofl. Javaslom bongeszd at a jelenleg hatalyos 2.0 XSD semat es hogy milyen adatokat kernek benne. A legtobb “ipari kemkedesre alkalmas” adat sima szoveges string, amit 21 vallalat 21000 felekeppen tolthet kedvere, ha akarja szamlankent valtoztatva.
  Na, ha a NAVnak megvan a kapacitasa a napi tobbtizmillio rekord szoveges stringjeinek tomeges megfejtesere, folyamatos adattisztitasra es valamilyen kapcsolati halot / termek vagy szolgaltatasterkepet felrajzolni belole, akkor minden tiszteletem az ovek es megerdemlik az adatokat, mert konkretan olyan big data megoldast raktak le az asztalra amit a silicon valleyben is megirigyelnenek

  Occam borotvaja szerint nem lehet hogy pusztan a kb 30%on porgo fekete / szurkegazdasag feheritese a cel? 🙂 vagy a milliardos cukor / gabona / kukorica / etolaj szamlalancolatokbol eredo adocsalasok felterkepezese? 🙂

 • prím
  NePe
  A nav saját rendszere nem valami felhasználóbarát, kicsit túlbonyolították. Sokkal egyszerűbben kezelhető a szamlazz.hu. Megy gépen, tableten és mobilon is egy regisztrációval. A könyveléshez szükséges adatok könnyen kinyerhetők, automatikus átadást is tud többféle könyvelőprogramba, bankkal is összeköthető, ezért a könyvelők szeretik. Az én ügyfeleim 90%-a szamlazz.hu-s, ügyesen kezelik, szeretik. Számlaformátumot többfélét tud, nem csak A4-est, hanem akár mobilnyomtatóra küldhető keskeny szalag formátumot is és természetesen pdf vagy akár e-számla is. Kevés számlához elég a free verzió, a free talán egyetlen hátránya, hogy csak a tárgyévben tárolja a számlákat, de ha mindig letöltöd, ez sem gond. És a profi csomag sem megfizethetetlen, kb. 2000 Ft/hó. Én sem javasoltam senkinek a nav-ost, nemcsak a saját, hanem az ügyfelek érdekét és kényelmét is szem előtt tartva.
 • Ne Dugd Ki
  NePe
  jómagam nem hiszek a szamlazz.hu ingyenes változatában. Előbb utóbb lesz olyan ficsör, ami nagyon kell és fizetni kell érte. Mindig ez van.
  Ránéztem, én pl. használom a díjbekérőt, az csak a havi 1000 forintos csomagban van, vagy fölötte…
  De az ingyenesért is elég sokan fizetni fognak majd, mikor le akarják tölteni egy év után a számláikat 🙂
  A NAV-os számlázó is elég alapnak tűnt, mikor az előző menetben regelni kellett.
  Szóval én egy asztali progit használok, a szükséges összekötéssel a NAV-hoz, hogy azonnal online jelentsen. Ha nagyon kellene a kiszálláskor számlázni, akkor esetleg még beiktatnám a NAV-os mobilszámlázást, hogy az ügyfél azonnal tudjon fizetni.
 • vzsolti

  Nekem a könyvelőm a NAV-os verziót ajánlotta. Szerinte nem túl bonyolult és az adatok úgyis oda mennek be. A külsős programoknál meg lehet felajánlják az ingyenességet, de biztos lesz olyan szolgáltalás, ami után majd fizetni kell. (pl. régebbi számlák lekérdezése)

 • kronoszinklasztikus infundibulum
  Korabban kerdeztem hogy szunetelteteskor (szuk harom eve ez a statuszom) mi van, es nyomdokan gondoltam raszanom a harom percet.
  Lett belole tizenot is mire az emailjeimbol osszeszedtem az adoszamom, es vegul az “Érvénytelen adózó, a folyamat nem folytatható!” uzeneten fennakadtam. Erdemes a konyvelommel ujra felvennem a kapcsolatot, vagy van valami timeout es igazabol mar reg megszunt a vallalkozoi statuszom?
 • mzsombor

  Szüneteltetni tudtommal maximum két évig lehet.

 • Yoda
  Mondjuk a NAV-os számlázó kicsit bug-os, pl. ha elmentesz piszkozatként egy számlát majd megnyitod, akkor elfelejti, hogy bizonyos checkbox-okat beállítottál. Ez elég vacak és könnyen elronthatod a számlát, illetve sajnos van pár fapados dolog benne, de reméljük fejlesztik.

  A NAV előtt egyébként le a kalappal, sokat fejlődött az elmúlt években és velem kimondottan segítőkészek voltak, akárhányszor kerestem őket.
  Sajnos van pár ilyen megkeseredett ember, mint a fenti nevű kommentelő. Azt hiszem, hogy a kommentje inkább saját magát minősíti, mint a NAV-ot.

 • Tiborg
  KATÁsként elvből nem használok fizetős verziót egy programért, ha van ingyenesen 100% hivatalos és emiatt tökéletesen kell tudjon mindent amire szüksége van a NAV-nak. Én kb. 1,5 hónapja használom, meg lehet vele barátkozni még ha nem is egy profi program. Az nagyon tetszik, hogy ha beadom neki az adószámot, azonnal kitölti az adat mezőt, ezzel időt spórol meg. Nem tudom ezt tudja-e a többi fizetős verzió? Az, hogy a számlázz.hu ingyenes verzója nem tárolja az 1 évnél régebbi adatokat, igen komoly átverés. A Billingóhoz beregisztráltam, de nem használtam, azóta is küldi a spam-eket.
 • kereső
  Tudja valaki, hogy milyen néven találom a NAV számlázó programját az playstore-ban?
 • Zs
  Nehogy elmondja valaki , hogy mi mindent tud róla a mobilszolgáltatója, az internetszolgáltatója, a facebook vagy a google, mert szegény elhull agyvérzésben. El kell felejteni a privacy-t, különben csak a barlang marad. Én se tapsolok neki, de attól még ez van. (És mi még sehol sem vagyok a kínai social credit system-hez képest.)
 • Pallos Levente
  Mi ez a tipródás az online számlázó szolgáltatásokon? Vannak desktop programok 1000 éve, nem kell feltalálni az elektronikus számlázást.
 • Rozsass
  Kedves Miklós! Meg tudná mondani a rendelet pontos számát, amely előírja a kötelező online regisztrációt és online számlázást? Szeretném elolvasni a rendelet pontos szövegét. Sajnos googlizással nem tudtam kideríteni.
 • Szomolya
  Egyenlőre tényleg nem tudják automatizálni a hatalmas adatmennyiség feldolgozását, értelmezését. De célirányosan simán lehet benne keresgélni és ne legyen kétséged a gazdaság fehérítése mellett, ipari kémkedésre is fogják használni. Meg másra is, amit inkább nem feszegetnék…
 • Karina
  Több éve olvasom a blogot és tudom, hogy az IT-sok felülreprezentáltak itt. Esetleg van köztetek olyan aki tudna segíteni az Online számla rendszer 2.0 verziójának lefejlesztésében? Könyvelőként dolgozom és a külföldi IT-s csapat elakadt a fejlesztésben, a NAV oldalán található útmutatót nem sikerül megfelelően értelmezniük…
  Nekik kéne segítséget nyújtani angol nyelven. Van köztetek olyan aki tudna segíteni (térítés ellenében)?
 • P. G.

  A NAV oldaláról:

  Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.)
  Összesítő jelentésre vonatkozó szabályokat tartalmazó 10. számú mellékletének szabályai
  2020. július 1-jével megváltoznak.

  Részletesen, paragrafus, bekezdés szinten:

  nav.gov.hu/data/cms525468/A_szamlaadat_szolgaltatas_2020._julius_1_jet_l_alkalmazando_szabalyai_kibocsatoi_oldalon.pdf

 • Rozsass
  P.G. Nagyon szépen köszönöm. Sokat segített. Nem vagyok könyvelő, és egy idősebb családtagnak kell segítenem. Az áfatörvény nem jutott eszembe, mivel ezidáig azt nem használtam.
 • Tamás
  Sziasztok,

  Lehet én rontottam el valamit, de a regisztrációt követően az oldal tetején az alábbi szöveget írja piros alapon.
  “Hiányos regisztráció gépi adatszolgáltatás teljesítéséhez! Legalább egy technikai felhasználó felvétele szükséges!”
  Járt valaki hasonlóan? Tudja valaki hogy mit ronthattam el (már ha valamit is elrontottam)?

  A segítséget előre is köszönöm.

 • Kiszamolo
  Tamás, regisztráltál, de ahhoz, hogy be tudj kötni egy számlázót, kell egy technikai felhasználó is. Nem nagy eresztés, azt újra regisztrálod.

  Valaki tud egy leírást, belinkelheti.

 • Azahaar
  Egy problémám van. Az ügyfélnek kell egy példányt adni a számlából, viszont azt nincs módom kinyomtatni és az idős ügyfeleimnek (fôként 60 feletti ügyfeleink vannak) nincs e- mail címük, ahol elektronikusan megkaphatják. Hogy tudom megoldani a legális számlázást? Drága pénzen postázzam ki vagy mi? Nem fix üzletben vagyok, ezért nem tudok magammal hordani egy nyomtatót a szolgáltatás helyszínére…
 • BJudit
  Hogy sikerült regisztrálnod,mint szünetelő vállalkozásnak?A NAV szerint nem lehet,vissza dobja a rendszer.Én így nem is mertem megpróbálni.
 • BJudit
  Van valami hordozható nyomtató amit övre lehet fűzni.Egész kicsi kütyü.Lehet párosítani a telefonnal.Igaz van egy nagy baja:60 ezernél kezdődik.
 • Hajnal
  Sziasztok!
  Adószámos magánszemélyként kell-e regisztrálnom? Eddig az igent és a nemet is mondták nekem, és most fogalmam sincs. A másik, hogy én csak magánszemélynek szoktam évente egy-kétszer vagy számlát vagy nyugtát adni. Olvasatom szerint, magánszemélynek csak jövő évtől kell a számla adatokat szolgáltatni. Jól értelmezem?
 • EV_KATA
  Sziasztok,

  KATÁ s egyéni vállalkozó vagyok, kevés számlával rendelkezem, ezért maradok a kézi számlázásnál.
  Nézegettem a számla feltöltést. Az én adataimat automatikusan kitölti a rendszer. Viszont az egyéni vállalkozókra él egy előírás, hogy a számlán szerepelnie kellene az “e.v.”, a “nyilvántartási szám” és a “kisadózó” kifejezéseknek. Megjegyzés rovatot nem találok. Mi a helyzet ebben esetben? Hibás a számla rögzítése?

 • Juliska
  Egyesületekre és őstermelőkre is vonatkozik az on-line regisztráció?
 • Kiszamolo
  Juliska, ha van adószám, akkor igen.
 • BlondFace
  Technikai számot szeretnék készíteni, de a “Cég-felhasználó kapcsolatok menüpontnál” az adózó nevére vagy a megnyitásra kattintva egyszerűen visszadob a kezdőlapra. Többféle böngészővel próbáltam, reklámblokkoló kikapcsolva, de nem megy.
 • zsirdiszno
  gratulálok!

  A nemzeti adó megint nem tud olyan programot irni ami egy átlagember számára használható.
  “Technikai felhasználó hiba”
  “egyéb hiba”
  Maga a reg. nem hosszú de utána vmi.érthetetlen generálást akar mittomén miez????ahhoz h használhasd a beküldést.

 • Pítör
  Kedves Mindenki!

  A regisztrációt követően az oldal tetején az alábbi szöveget írja piros alapon fehér betűkkel:

  “Hiányos regisztráció gépi adatszolgáltatás teljesítéséhez! Legalább egy technikai felhasználó felvétele szükséges!”

  Mi ilyenkor a baj, mivel lehet ezt elhárítani? Ki a technikai felhasználó és hogy lehet létrehozni ilyet/Őt?

  Előre is köszönöm a segítséget!

 • Hmmmmm
  Én is hasonlóan kínlódtam a Technikai felhasználó felvételével, folyton visszadobott a kezdőlapra, de csak mert rossz helyen próbálkoztam! 😀 Nem a “Cég-felhasználó kapcsolatok menüpontnál”, hanem a Felhasználók fülnél van egy zöld “Új felhasználó” gomb, ott ugrik elő az ablak, ahol ki lehet választani. Nem tudom, szabad-e linkelni videót, de youtube-on keress rá a “NAV Online Számla regisztráció és Számlázz.hu összekötés | NAV adatszolgáltatás 2020” videóra, ott lépésről lépésre be van mutatva, ez a rész konkrétan 5:36-nál kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.