Amivel becsapjuk magunkat a pénzügyeinkkel kapcsolatban

2016-05-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az ember gyakran mondogat olyan dolgokat magának, amivel szereti megnyugtatni a lelkiismeretét. Nincs ez másként a pénzügyek területén sem.

Néhány példa, amivel előszeretettel becsapjuk magunkat, ha a pénzről van szó.

- Ez egy jó hitel, ezzel semmi baj nincs.

Vannak olyan hitelek, aminek a felvétele önmagában mutatja, hogy valaki nagyon bután áll hozzá a pénzhez. Ilyenek a személyi kölcsönök, áruhitelek, hitelkártya-tartozások, autóhitelek és az ehhez hasonló dolgok.

Vannak olyan hitelek, amiket az ember azért vesz fel kényszerből, hogy valamilyen valódi előnyt érjen el az életben. Ide tartozik a tanulmányi hitel és a lakásvásárlási hitel. Ezeket szokták "jó hiteleknek" hívni.

Olyan, hogy jó hitel, nem létezik. Csak olyan hitel van, amit legalább nem felesleges fogyasztásra vettél fel. Attól az még hitel, amitől érdemes a lehető leghamarabb megszabadulni.

Ha csak 5% kamatot fizetsz egy 10 milliós lakáshitelre, évi 500 ezer forintot dobsz ki az ablakon a kamatokra. Lehet, hogy ez kevesebb, mint a bérleti díjad, de attól még komoly kiadás. Ne dőlj hátra és mondogasd magadnak, hogy ez jó hitel, hanem teljes erőddel azon dolgozz, hogy kifizesd ezt a hitelt. (Kapcsolódó cikk: Mekkora ingatlant vegyél?)

- Mikor vegyek lakást, ha nem most? Lakni kell valahol.

Az egyik legpusztítóbb önbecsapás. Lakást kell venni, mert mindenki ezt csinálja. Milyen ember vagyok, ha még saját lakásom sincs? Hol fogom felnevelni a gyerekeimet?

Lakást akkor vegyél, ha van rá pénzed és a kiszemelt lakás a következő 10 évben minden tekintetben megfelelő lesz. (Mérete, elhelyezkedése, óvoda, megfelelő iskola közelsége és minden egyéb szempont alapján.)

Ha nincs rá pénzed, vagy nincs annyi pénzed, mint amilyen lakásra vágysz, esetleg az adott lakást kinőnétek 5 év alatt, akkor bérelj egyet.

(Kapcsolódó cikkek itt és itt)

- Csak kölcsönveszek egy rövid időre a megtakarításomból, aztán majd visszarakom.

Ha nem tudsz megvenni egy új tévét vagy egy új drága télikabátot a mindennapi bevételeidből, akkor egész egyszerűen nem engedheted meg magadnak azokat a dolgokat. Sőt, ha most nincs rá pénzed, akkor nyilván később sem lenne, tehát biztos, hogy azt a pénzt nem tudod később sem visszarakni a megtakarításaidhoz.

Ilyenkor a vágyaidat kell legyőzni, nem magadat becsapni. Ha az, amit venni akarsz, túl nagy falat a számodra, akkor tegyél le róla, vagy keress egy olyan munkakört, ahol keresel annyit, hogy bármikor megvehesd a vágyott dolgot a havi bevételeidből.

- Csak egyszer élsz, most kell élvezni az életet.

Tökéletesen igazad van, csak egyszer élsz. Éppen ezért ne tedd tönkre ezt az egy életedet anyagilag sem. Ha belekerülsz egy hitelspirálba, akár örökre meg tudod magad nyomorítani nem csak anyagilag, de egészségileg is. (Cikk: A sok hitel beteggé tesz)

Ha még nem jöttél rá, miről szól az életed és miért élsz, akkor felesleges szórnod a pénzt, mert az élet értelme és a boldogság forrása biztos, hogy nem a pénzben és a pénzköltésben van. Ha abban lenne, akkor minden gazdag ember boldog és kiegyensúlyozott ember lenne, sőt az, akinek 400 milliója van, kétszer olyan boldog lenne, mint az, akinek csak 200 milliója van. Márpedig ez egyáltalán nem így van.

Úgyhogy addig is, amíg rájössz az élet értelmére, költsd ésszel a pénzedet, ne kerülj adósságba, sőt gondolj a holnapra is és még ma tegyél félre a holnap szükségei számára. Ami ezen felül megmarad, költsd el hasznosan és ebből a pénzből tényleg ne felejtsd el élvezni az életed. De csak ebből az összegből.

- Ha akarnék, tudnék többet megtakarítani.

A szokásos kifogás. Ha akarnék, lefogynék, letenném a cigit, abbahagynám az ivást és a többi. Rossz hírem van: nyugdíjad abból a pénzből lesz, amit félretettél, nem abból, amit félre tehettél volna, ha akartad volna.

Úgyhogy még ma hagyd abba az akarás akarását és kezdj el megtakarítani. Ne a jövő hónaptól, hanem mától. Mert minden fogyókúra a jövő héten fog elkezdődni, már évtizedek óta. Nincs ez másként a pénzügyi fogyókúrával sem.

- Most nem keresek túl sokat. Később majd jobban fogok keresni, majd elkezdem a megtakarítást akkor.

 Az aktív megtakarításnak semmi köze ahhoz, hogy mennyit keresel. Az egész csak hozzáállás és nem pénz kérdése. Ha nem teszel félre a mostani alacsony fizetésedből, nem fogsz akkor sem félretenni, ha ötször ennyit keresel. Ahogy a mondás tartja, nincs az az alacsony fizetés, amiből ne lehetne félretenni és nincs az a magas fizetés, amit ne lehetne elverni egy hónap alatt.

Ha most nem kezdesz el félretenni, akkor azt fogod észrevenni, hogy az életszínvonalad elinflálódik és hiába keresel sokkal többet, valahogy az sem lesz elég soha semmire. Erről cikk itt: Az életszínvonalad inflációja.

Úgyhogy még ma kezdj el megtakarítani. Ha minimálbér közeli a fizetésed, akkor tegyél el csak ötezer forintot havonta, de kezd el.

- Egyre többet fogok keresni, így nem baj, hogy most kicsit erőn felül bevállaltam ezt a lakáshitelt.

Egyáltalán nem biztos, hogy egyre többet fogsz keresni. Bármikor jöhet egy recesszió, ami a munkaadódat a fizetések csökkentésére vagy a dolgozók elküldésére kényszeríti.

Ha ez nem is történik meg, akkor sem nő lineárisan a fizetésed. A húszas-harmincas éveidben sokkal nagyobb ütemben nő a fizetésed, mint később. Utána a legtöbb ember eljut egy fennsíkra és a fizetése már nem nő számottevően.

Előfordulhat az is, hogy nem várt dolog történik, ami teljesen felborítja a számítgatásaidat. Lebetegszel, még egy gyereked születik, vagy bármi hasonló történhet.

A jövő nem a tiéd. Ráérsz akkor elkölteni a remélt magasabb fizetésedet, amikor az már valósággá vált.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram