Megbízhatsz a cégben?

2013-09-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

István talált egy nagynevű, idehaza is aktív forex céget, amelyiket "19 éve hoztak létre, 20 országban üzemel, a legnagyobb egész Európában és Ázsiában."

Most ráadásul egy fantasztikus akciójuk van, egy hónapig a teljes veszteségedet megtérítik, a nyereségedet pedig megduplázzák.

Ez a lehetőség megdobogtatta István szívét, bár egy kicsit már a "túl szép, hogy igaz legyen" kategóriának érezte. A weboldalon a cégről csupa szép és jó volt írva, de azért ő akart egy másik forrást is, ezért kért segítséget, hogy mit lehet tudni erről a cégről.

A cég neve az ügy szempontjából lényegtelen, azt akarom megmutatni, hogyan tudsz elindulni az ilyen ügyekben.

Első körben ellenőrizzük ezen az oldalon, hogy a PSZÁF hallott-e már a cégről egyáltalán.

Ha "nincs találat", vagy van találat, de a cég például biztosításközvetítőként van bejegyezve, miközben mondjuk pénzt gyűjt befektetési célból, azonnal felejtsük el őket és írjunk a PSZÁF ügyfélszolgálatára, őket is szokta érdekelni az ilyesmi. Aki ilyen cégre bízza a pénzét, meg is érdemli, hogy átverjék.

A mi esetünkben a PSZÁF tud a cégről, ami jó, viszont a bejegyzés szerint ez egy ciprusi cég, ami úgynevezett határon átnyúló szolgáltatás keretein belül tevékenykedik. Tehát a PSZÁF nem sokat tehet a céggel, a fő felügyeleti szerve a ciprusi Pénzügyi Felügyelet.

Ne legyünk restek, nézzük meg ezen az oldalon, mit tud a cégről a ciprusi felügyelet. A jó  hír, hogy a cég itt is szerepel, bár az igen furcsa egy 21 éves cégtől, hogy 2011 év végén lett regisztrálva.

Nézzünk hát utána a cégnek ezen az oldalon. A mi cégünk 2010 szeptemberében lett alapítva, több hasonló nevű, valószínűleg összefüggő céggel együtt, amelyeket májusban és szeptemberben jöttek létre. (XY, XY Consultant, XY Consultant DJ).

Amit eddig tudunk, hogy egy ciprusi offshore cégről, vagy még inkább egy céghálózatról van szó. Azonban fogalmunk nincs, ki vagy mi van a cég mögött. Ha egy másik, Seychelle-szigeteki offshore cég alapította, amit egy Kajmán-szigeteki offshore cég tulajdonol, akkor nyugodtan izzadhatunk és lehet rossz az álmunk.

A fenti oldalon  50-200 euró leperkálása után megtudhatunk többet a cégről. Mi ezt nem vettük igénybe, de ha te már 30-40 milliót bíztál a cégedre, én nem ezen spórolnék, hogy kiderüljön, kinél is van a teljes vagyonod.

Nézzük meg ezen vagy ezen az oldalon, mikor és ki jegyezte be a cég weboldalának domainnevét és mikor. A bejegyzés dátuma 2010. júliusa.

Figyelmes olvasónak feltűnhet, hogy nem csak az a furcsa, hogy a 21 éves cég minden oldalról maximum három évesnek tűnik, de az is, hogy több mint egy évvel a bejegyzés és majdnem másfél évvel a domainnév regisztráció után lett bejelentkezve a ciprusi pénzügyi felügyelethez. Miért volt ez a nem csekély késedelem?

Ezek a tények, illetve például a weboldalon található egy szem mobilszám nem teszik túl vonzóvá a céget. Nem csak, hogy egy ismeretlen hátterű ciprusi offshore cégről van szó, de például az is ki van kötve, hogy minden vitás esetben ciprusi bírósághoz kell fordulni. Ezt már végiggondoltad?

Nem állítom, hogy a meg sem nevezett cég csaló lenne (lehet, hogy van valami magyarázat a furcsaságokra), mindössze azt akartam megmutatni, milyen házi feladatot kell megcsinálnod MINDEN esetben, ha valamilyen pénzügyi szolgáltatóra akarod bízni a pénzed.

Ha ezt elmulasztottad, vagy bár tudtad, hogy egy ismeretlen hátterű offshore cégre bíztad a pénzed, de nem törődtél vele, ne sopánkodj, ha egyszer köddé válik a cég a pénzeddel együtt.

A fent leírt pár lépés a legkevesebb, amit meg kell tenned minden alkalommal. Az egész nyomozás nem tartott tovább egy óránál, ahogy találtam ciprusi cégregisztert és megtaláltam a pénzügyi felügyeletnél nyilvántartott cégeket, te is megtalálod az ilyen adatokat egy másik ország esetében is. Ha ennyi időd nem tudsz rászánni, akkor ott komoly bajok vannak és lesznek,

(Kérek mindenkit, a hozzászólásokban se találgassátok a cég nevét, mert nem erről szól a cikk és nem kell nekem egy újabb probléma.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram