Lakásvásárlás: hitelből vagy készpénzért?

Ha lakást akarsz venni készpénzért, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben felmerül a kérdés, nem érné-e meg inkább hitelt felvenni és lakástakarékba fektetni a megmaradt pénzt.

A mesterterv szerint négy év múlva lejár a lakástakarék, abból végtörleszted a hitelt és hasznod lesz rajta.

Nézzük, működik-e ez a gyakorlatban és ha igen, hogyan?

Veszel ingatlant mondjuk 20 millió forintért

Első esetben kifizeted készpénzben és kész.

A második esetben 12 milliót fizetsz készpénzben és veszel fel hitelt 8 millió forintért, 3 vagy 5 évig fix kamattal.

Itt több dologra kell figyelned.

Az első, hogy sok bank ad nyitási kedvezményt, nem kell kifizetned sok indulási költséget. Azonban több helyen előírás, hogy ha 3 vagy 5 éven belül előtörlesztesz, vissza kell fizetned a kezdetben elengedett költségeket, ez akár 150-200 ezer forint is lehet egy ekkora hitelnél. Nagyon nem mindegy, hogy az x év 3 vagy 5 év, mindjárt látod, miért.

A másik, hogy minimum 3, de még inkább 5 évig fix kamatozású hitelt vegyél fel. Az alacsonyabb kamatperiódusnál kisebb a kamat, de nagy a kockázatod, hogy emelkedik a kamatod 3 vagy 6 havonta, márpedig könnyen lehet, hogy gyorsan elindulnak a kamatok felfelé bármikor. (Erről cikk itt) Egy vihar esetén csúnyán ráfizetsz egy kamatemelkedésre, ez ellen véd az 5 évig biztos nem emelkedő kamatláb. (Persze, ha nagy a baj, ott a készpénz, ki tudod fizetni a hitelt, de akkor pedig a lakástakarék marad a nyakadon. Inkább számolj 5 évig fix kamatú hitellel.)

Jelenleg 3,5-4,2% körül kapsz ilyen hitelt. Tehát megmarad a példa kedvéért 8 millió forintod, vettél fel hitelt 3,7% kamatra, fizetned kell havonta egy 9 és fél évre felvett hitelre 83.336 Ft-ot.

A harmadik, hogy maradjon elég tőketartozás a negyedik évben is, mert egyébként nem fogod tudni a lakástakarékot felhasználni a terv szerint. Ezért ennél a példánál 9,5 évre vedd fel a hitelt, ilyenkor a kamat is kisebb lehet, mert a fizetésed kisebb részét teszi ki a hiteltörlesztő. Ha 5 évre veszed fel a hitelt, a lakástakarék lejáratakor nem lesz elég tőketartozásod. Konkrétan már csak 1,7 millió lesz a hátralévő tőketartozásod.

Négy év alatt a havi törlesztések miatt lesz 4,97 millió tőketartozásod, a kamatokra pedig kifizettél addig 987 ezer forintot.

(Amire figyelned kell, hogy a lakástakaréknál van kiutálási idő is, illetve nem minden négyévesnek hívott lakástakarék valóban pont négy éves. Használd ezt a kalkulátort, melyik lakástakarékot érdemes választanod, mert 3-4 hónap eltérés is sokat számít, sokkal többet, mint gondolnád.)

Van olyan bank, ahol a lakástakarékot ingyen lehet betörleszteni, máshol jellemzően 1-1,5% a díja. Ez sem mindegy.

Tehát hitellezárás díja maximum 75 ezer Ft, (már ha van az adott banknál), hitel nyitása miatt erre-arra kifizetsz mondjuk 50 ezret (feltételezve nyitási akciót, ami szinte mindig van).

Nyitnod kell még négy lakástakarékot is. Ennek is van költsége, amit azonban okosan tudsz csökkenteni. Vagy nyitási akciót keresel, vagy minimumdíjra nyitod, de a maximumot fizeted, esetleg élsz a megosztás lehetőségével. (Cikk: Amit a lakástakarékról tudnod kell és A lakástakarékok megosztása)

Ha ügyes vagy és szerencséd is van, a nyitási díjad nulla, némi ügyeskedéssel 30 ezer forint lesz a költésed, ha teljesen rosszul csinálod, úgy 110 ezer forint a kiadásod.

A kamatokkal együtt kifizettél 1-1,2 millió forintot költségre, attól függően mennyire voltál ügyes a nyitási és a lezárási költségekkel. De igazából a kamattal nem is kell számolni, mert azt úgyis tartalmazza a havi törlesztőd.

Tehát ha most attól eltekintünk, a költséged 0 és 300 ezer forint között lesz a hitelfelvétellel, attól függően mennyire ügyesen választottál bankot és lakástakarék-pénztárt.

A négy lakástakarékból visszakapsz 48 hónap múlva 4,97 millió forintot, így 48 hónap múlva pont nullán lesz a hiteled.

(Ügyesen kell beállítani a hiteltörlesztés nagyságát és a lakástakarék futamidejét, hogy pont annyit kapj a lakástakarékokból a megadott időben, amennyi az akkor hátralévő tőketartozásod.)

Nézzük, ehhez képest mennyit nyersz vele?

Marad 8 millió forint mínusz a kezdeti kiadásaid a kezedben. Ezt beteszed Cetelem megtakarítási számlára és innen havonta kiveszel 83.336 ezer forintot a hiteltörlesztésre és további 80 ezer forintot a négy lakástakarék havi díjára 45 hónapon át.

Az itt található pénzedre kapsz látraszólóan 2,25% mínusz kamatadó kamatot, ez 1,91%.

Úgy, hogy havonta csökken az összeg, kapsz kamatot négy év alatt nettó 315 ezer Ft-ot és még marad is a számládon a 48. hónap végén 728 ezer forint. (Ha a következő években csökken, vagy nő az elérhető betéti kamat, annak megfelelően változik a 315 ezer forint mértéke.)

Tehát itt nyersz 1,123 millió forintot. (Ha még ügyesebb vagy, veszel 3 év múlva lejáró bónusz vagy prémium állampapírt a pénzed annak a részéből, ami nem kell 3 évig és akkor még több lesz a kamatnyereséged,)

Egyszerű belátni, miért. A hiteled kamata 3,7%. A lakástakarék EBKM értéke (kvázi betéti kamata, amit te kapsz meg) 12-13%. A kettő különbözete a te nyereséged plusz az a kamat, amit még a Cetelem számlára kapsz, mert ott tartod a pénzed addig, amíg nem fizeted ki a havi törlesztőkre.

(Létezik kifejezetten lakástakarékkal kombinált hitel is, de ott általában magasabb a kamat, cserébe kényelmesebb az ügyintézés, valamint picit több pénzt tudnál hosszabb távra lekötni mondjuk egy hároméves prémium állampapírba. Hogy melyik olcsóbb, vagy hogy megéri-e a kamatfelár a kényelmet, számold ki.)

De még egy helyen nyerhetsz. Ez pedig a cafeteria. A lakáshitel-törlesztés az igen kevés cafeteria elemek egyike, ami nulla százalékos kulccsal adózik és havonta pont 83 ezer forint lehet. (Itt van pár nüansz, amire figyelned kell, mint a méltányolható lakásigény és egyebek, de jó eséllyel megfelelsz a feltételeknek.)

Mivel már egyetlen normális cafeteria elem sem maradt alacsony adózással, mondjuk azt, hogy minimum 25%-ot nyersz azon, hogy a cafeteriádat lakáshiteltörlesztésre fordítod és nem agyonadóztatott önkéntes pénztárra vagy belföldi nyaralásra.

Ebben az esetben havi 20,75 ezer forint az adóelőnyöd, összesen 996 ezer Ft a futamidő alatt.

Ha nincs cafeteriád, akkor sem kell elszomorodnod, hiszen önsegélyező pénztárból is fizetheted a lakástörlesztést, arra pedig 20% adójóváírást kapsz, igaz maximum évi 150 ezer forintot, vagyis négy év alatt 600 ezer forint mínusz a pénztárad költsége.

Összefoglalva, a pénzügyi termékeket jól kombinálva, kihasználva a lakástakarék állami támogatását,  a hitel 5 évig fix kamatát és a cafeteria adóelőnyét, úgy kétmilliót nyersz négy év alatt azon, hogy hitelből vettél lakást, nem készpénzért.

Tehát a dolog tényleg működik. Mondjuk a legnagyobb hasznot a lakástakarék állami támogatása biztosítja, amit pedig az adófizetők dobnak össze, így az állam az egyik zsebedből fogja kivenni azt, amit a másikba beletesz. De ha össztársadalmi szinten nem is nyereséges a modell, a te egyéni szinteden az.

Amit javasolnék, mivel látod, nagyon sok dolgon elcsúszhatsz, érdemes szakemberhez fordulnod. Nem mindegy, hogy ingyen törleszted be a lakástakarékokat, vagy 1,5%-ért. Nem mindegy, hogy ingyen, vagy 50 ezerért nyitsz lakástakarékot vagy 120 ezer forintért. Vissza kell-e fizetned a hitel kétszázezres nyitási kedvezményét, vagy sem. Melyik bankban kapsz a te fizetéseddel olcsóbban hitelt? Stb. stb.

A hitelt és a lakástakarékot is úgy kell kikalkulálni, hogy pont kioltsák egymást 4 év után.

A blogunk hiteltanácsadóját, Solymosi Gábort továbbra is bátran ajánlom, az olcsohitelek.com oldalon megtalálod a telefonszámát. Neked az ő szolgáltatása ingyenes, egy ilyen összetett dolognál mindenképp vedd igénybe a segítségét. A lakástakarékokkal is segít majd trükközni, hogy spórolj a nyitási díjon. Ha akarod, hivatkozz erre a cikkre, hogy ezért keresed.

 

Share

119 hozzászólás

 • d4n13l
  okos

  buborek vagy sem, addig, ameddig nem lesz hasonlo hozamu alternativ befektetes, addig nincs mas lehetoseg, mint az ingatlan.

  A penz keresi a helyet, 1-2%-os kamatra nem szivesen teszik be az emberek a penzuket, PMAK-rol nagyreszuk eleteben nem hallott (mellesleg ennek is kezd csokkenni a premiuma), az alternativ LTP-ben osszerakott penz is reszben az ingatlanpiacon csapodik le es a magyar neplelek egyebkent is elegge ingatlan-orientalt (“az a vagyon, amit meg tudok fogni”), szoval hacsak nem ut be egy oriasi krach, akkor soka lesznek meg itt ujra 2013-as arszintek. Konszolidaciot el tudok kepzelni a kozeljovoben, de trendfordulohoz komoly kulso behatasra lenne szukseg. De amugy cafoljatok meg es kerdojelezzetek meg, amit mondtam.

 • SG
  Sziasztok,

  Vidéken újrakezdők lettünk, kis falvakban nem kell 20M. A fele elég, hogy egy lakható állapotú házból palotát csinálj. Persze, ott nem lehet hitellel okoskodni, de ha a maradék 10M-t fialtatod, kivehetsz pár év szabadságot, míg kitalálod, mivel szeretnél foglalkozni.

  Ha nincs 20M, nem baj, nekünk is csak 2 volt. 4.5Mért hirdetett házat vettünk 3.9ért 1 hektár földdel, CSOK használt ingatlanra 3 gyerekre (még csak 1 van), itthonról dolgozom heti max 30 órát távmunkában, KATA-s vállalkozóként. Szinte egész nap együtt lehetünk a feleségemmel meg a kislányommal. Jó a levegő, csend van, kedvesek az emberek. Nyilván nem Pest megye, de 15 km egy megyeszékhely, amíg nem termeljük meg magunknak, amit megeszünk. Havi kb. 130 ezer forint az állandó kiadásunk KATAval együtt.

  Ajánlom szeretettel!

 • szocske
  , a havi 130-ban a haz futese is benne van? Ennyiert gondolom nem adnak passziv hazat?
 • szocske
  , nekem egyebkent szimpatikus ez a megoldas, de csak fiatalkent, gyerek elott, vagy nyugdijaskent, gyerek utan. A gyerekeim nem szigetelnem el a kortarsaitol.
 • Zee
  Még egy dolog nem tiszta nekem. Ha a befizetett összeg alapján kapom az állami támogatást és az OTP csak 3év 9hóra köti az LTPt ha az utolsó hónapokban még befizetek 60 000 Ft-ot akkor kimaxolom az állami támogatást?
 • d4n13l

  Tudtommal nem, mert idoaranyosan adjak, tehat kapsz 3 x teljest, illetve egyszer 3/4 evit. Viszont ha ez a 3 ev 9 honap nem a teljes futamidod, hanem ehhez jon meg hozza a kiutalasi idoszak, akkor arra meg erdemes befizetni, mert noveli az allami tamogatas osszeget.

 • realestate

  “Havi kb. 130 ezer forint az állandó kiadásunk KATAval együtt.”
  Ezt mégis hogy hozzátok ki??? Nálunk csak a kajára több megy el mint 130e pedig nem vagyunk sokan… hol van még a rezsi, a szabadidő, szórakozás, ruházat? Ne adj isten nyaralás vagy néha műszaki cikk megvétele?

  Nekem inkább tűnik ez vészmegoldásnak, amolyan vegetálás féle. Persze lehet így is élni ha nagyon muszáj, de egy fiatalnak ez nem életcél. Az biztos, hogy nem te hajtottad fel az ingatlan árakat.

 • Peti000878
  Sziasztok!

  Jelenleg épülő házunknál még ~10 Mft van szükség a befejezéshez. Eddig hitelt nem vettünk fel, úgy néz ki hogy lenne pénzünk a befejezésre is, viszont akkor biztosan anyagilag “padlón” lennénk. Gondolkozunk, hogy lakáshitelt vennénk fel, több LTP-vel kombinálva (akár 3-4-5), s akkor lenne tartalékunk és adott esetben jól is jöhetnénk ki belőle. (cikk alapján) Úgy lenne jó nekünk, ha az LTP-k lejáratával futna ki a hitelünk törlesztője magyarul a lejáró LTP-ket előtörlesztésre/végtörlesztésre használnánk fel.

  Mi a véleményetek erről, előnyök/hátrányok/buktatók ?

  Köszönöm !

 • Janos82
  @realestate:

  gondolom ugy, hogy a kaja egy reszet ok termelik. 1Ha foldon mar lehet termelni. Plusz ha van ismeros a kornyeken, akkor ott olcsobban is kaphat ennivalot.

  @szocske:

  Ilyenen en is gondolkoztam mar. Szerintem 10-20e fos telepulesek kornyeken mar megoldhato es azokban mar vannak gimnaziumok, ugyhogy a gyermeknek csak a fosulira/egyetemre kellene elkoltoznie. Mondjuk a felesegem nem akar homeofficebol dolgozni, ugyhogy nalunk kb targytalan:)

 • QTT
  A fiatalon kis vidéki településre, nagy kerttel rendelkező családi házba költözésnek megvannak a veszélyei szerintem. 25-30 évesen még a teljes élet az ember előtt van és ez az élet többször is teljes fordulatot vehet, amikor mondjuk egy visszautasíthatatlan munka, vagy egyéb kényszerhelyzet miatt költözni kell. Míg a fővárosban, de például egy Debrecen, vagy Győr és egyéb megyeszékhely belvárosában jó helyen lévő ingatlan meghirdetése esetében égni fognak a vonalak, addig egy szép és csendes vidéki háznál nem fogják egymás kezébe adni a kilincset a vevőjelöltek. Hány embertől hallottam már, hogy költözne a munka miatt, de nem tudja évek óta eladni a házát, vagy el tudja, de a gyönyörűen felépített házért annyit kapna, hogy a városban egy lerúgott lyukba költözhet és az egyszerűen nem fér bele neki lelkileg.
 • Kiszamolo
  Qtt, a vonalak most égnének. A szomszéd a házát az ország egyik legjobb helyén öt évig árulta, mire 25 millióval olcsóbban tavalyelőtt el tudta adni, pedig eleve olcsó volt és 15 éves ház. A környékünkön 300 méteres körzetben úgy 15 eladó ház volt, ezeknek a zöme mostanra ment el, 6-7 év után.

  Az emberek nagyon gyorsan elfelejtik, mi volt az ingatlanpiacon a kilencvenes években és 2008-2014 között. Még a legfelkapottabb ingatlanok sem kellettek senkinek a legjobb környéken.

 • Janos82
  Qtt: nem eladni kell, hanem kiadni, vagy uresen hagyni. Ha olcso skkor allhat uresen. Ha draga akkor ki kell adni…
 • QTT
  @Kiszámoló:
  Igen, de mint a szomszédod példája is mutatja, ott egy (soktízmilliós) házról volt szó.
  Én a frekventált helyeken lévő lakásokról beszélek, amelyeket annyiért megveszel, amennyit a szomszédod a ház árból engedett.
  Az ilyen lakások szerintem nagyobb eséllyel maradnak a jövőben is eladhatóak, mint a házak.
 • Gábor
  Kicsit ide kapcsolódó kérdés:
  Van-e realitása a következő forgatókönyvnek?
  Van már egy lakásod, erre felveszel szabad felhasználású jelzáloghitelt. Amennyire láttam ezek nem (sokkal) drágábbak a sima jelzáloghitelnél.
  Ezt pénzt felmarkolod, és ebből veszel egy ingatlant, kihasználva a készpénzes vevőben rejlő alku lehetőséget.
  Aztán – ha túl drága volt a szabad felhasználású – akkor átváltod olcsóbbra.
  A szabad felhasználásúnál is járnak ugyanazon kedvezmények, mint a lakáshitelnél (LTP, caffeteria, önsegélyező)?
 • Peti000878
  Sziasztok!

  Jelenleg épülő házunknál még ~10 Mft van szükség a befejezéshez. Eddig hitelt nem vettünk fel, úgy néz ki hogy lenne pénzünk a befejezésre is, viszont akkor biztosan anyagilag “padlón” lennénk. Gondolkozunk, hogy lakáshitelt vennénk fel, több LTP-vel kombinálva (akár 3-4-5), s akkor lenne tartalékunk és adott esetben jól is jöhetnénk ki belőle. (cikk alapján) Úgy lenne jó nekünk, ha az LTP-k lejáratával futna ki a hitelünk törlesztője magyarul a lejáró LTP-ket előtörlesztésre/végtörlesztésre használnánk fel.

  Mi a véleményetek erről, előnyök/hátrányok/buktatók ?

  Köszönöm !

 • L70

  Adott környéken a tömegnek számító ingatlant mindig el lehet adni, de kérdés, hogy mennyiért. Minél jobban eltérsz a tömegtől/átlagtól, annál nehezebb, időigényesebb az eladás. Ott ahol a házak jellemzően 40 milliót érnek, egy 100 millióst nehéz lesz eladni. Ha egy 50 nm-es panel most valahol 18 millió, akkor ott egy szuperül felújított se fog könnyen elmenni 24 millióért. Ugyenez a helyzet a legfelső emelettel, és minden hátrányos szemponttal is.

 • Tamas74
  teljesen egyetértek a megoldással, magam is így csinálom. Mármint, hogy van hitelem, amit ha nagyon akarnék, akkor ki is tudnék fizetni, de akkor nem maradna egy vasam se… Ehelyett minden hónapban a törlesztőn felül 2:1 arányban teszek félre megtakarítást és gyűjtögetek előtörlesztésre, de ez már nyilván személyes lehetőségektől függ. A lényeg, hogy veszélyesnek tartom azt a boldog állapotot, hogy nincs egy vasam se, de legalább hitelem sincs…
 • Géza
  @Gábor – van, amelyik banknál a szabad felhasználású sokkal drágább a normál lakáshitelnél, van, ahol nincs olyan nagy különbség.

  Szerintem a készpénzes vevő alkupoziciója kicsit túl van misztifikálva, hitelre is alkudtam már 25%-ot.

  És kiváltani a szabad felhasználásút szintén szabad felhasználásúval tudod. Úgy nem megy, hogy nézzétek, ingatlant vettem belőle, akkor alakítsátok át lakáshitellé. Lakáshitel csak az, ahol az eladónak fizeti a bankod a vételárat.

  És a Cafeteria, stb. sem jár.

 • Janos82
  Peti: bbs egyenlito hitellel pont az amit mi is tervezunk. Ha megmarad a penz legalabb 70%a, akkor csak 30%nyi hitelre fizettek kamatot…igy marad tartalekotok es meg kevesebbet is kell visszafizetnetek.