Magánnyugdíjpénztárak: ennyi volt

Felkerült ma egy törvényjavaslat a parlament honlapjára, ami az alábbi szöveget tartalmazza (177. oldal): “A még meglévő magánnyugdíjpénztári vagyon védelmében a magánnyugdíjpénztár végelszámolással történő megszüntetése esetei közé bekerül, hogy megszüntetendő pénztár, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70%-a alá csökken. A végelszámolás egyéb szabályai mellett a tagoknak lehetőségük nyílik a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépésre, vagy más magánnyugdíjpénztárba történő átlépésre.”

Mivel a tagdíjfizető tagok száma minden pénztárban 10% körüli (a többiek támogatást fizetnek, ha egyáltalán bármit is fizetnek), ezért ez a törvénytervezet tulajdonképpen egy tollvonással megszünteti az összes magánnyugdíjpénztárat. Egyetlen pénztár sem felel meg ennek a kritériumnak.

A tervezet természetesen újfent a vagyon védelméről beszél. Ugye mindenki emlékszik még, menyire megvédték a gonosz pénztáraktól a többi 3000 milliárd forintot? Ha nem, segítek: az utolsó fillérig eltapsolták, mindezt úgy, hogy az államadósság ettől nem csökkent, hanem egyenesen nőtt.

Nos, a kormány a maradék 200 milliárdot is ugyanígy meg fogja védeni. Nem mondja ki szokása szerint, hogy megszűnik, csak húz egy határt, aminek senki nem tud megfelelni. De ezt a törvényalkotási módot már nem először látjuk.

Dohánycégek különadója? 4,5%? Kit nem érint az új adó? Ja, csak egyetlen céget nem, ami véletlenül Lázár János személyes barátjáé. Mindenki mást igen. De ez csak véletlenül alakult így, hogy pont 30 milliárd lett a határ. Éves 30 milliárd forgalom alatt nem káros a dohányzás. Államosítják a dohánynagykereskedelmet. Akarsz fogadni, kinek fogják odaadni? Akár 6% büntetőadó az árbevételre(!!!!) az összes élelmiszerboltban? Ja, pont a CBA-t nem érinti, az összes konkurenciáját igen? Vasárnapi nyitva tartás? Csak a véletlen műve, hogy a legtöbb CBA nyitva lesz vasárnap, mindenki más zárva? Hát tehet arról valaki, hogy pont 400 négyzetméter lesz a határ és nem mondjuk 2 fő alkalmazott, vagy 30 négyzetméter alapterület, aminek egyetlen CBA sem felelne meg? A CBA-s eladó boldog, ha dolgoznia kell vasárnap, a tescós ki van zsákmányolva ugyanezért. Minden élelmiszerüzletet fel kell számolni, ha két éven át veszteséges és 50 milliárd feletti a forgalma? Csak a véletlen műve, hogy egy CBA sem esik bele az 50 milliárdba, ezért nyugodtan lehet veszteséges. (Mindez a felsorolás csak az elmúlt egy hónap kormányzati intézkedéseit érinti.)

Fel vagy háborodva? Mostanában a Facebookon szokták szervezni a felháborodott tömegek az összejöveteleket. Hatvanezer ember, aki most magánynugdíjpénztár-tag, jól mutat a Kossuth téren meg a tévéadókon is. Ha napokon át ott van, az még jobban mutat.

Lelkesen fizeted az önkéntes nyugdíjpénztáradat, mert jó lesz az öreg éveidre, na meg ott az állami adójóváírás is? Nos, ott sem éri el a 70%-ot a tagdíjfizetők aránya, csak szólok. Látod, ennyi elvenni azt is. (Most ahhoz még nem nyúlnak, nehogy félreértsd. De ki tudja, jövőre mire kell pénz.) Ja, nem elveszik a pénzed, hanem megvédik, mint eddig mindig. Csak te nem fogsz látni belőle egy fillért se. Nehogy te legyél a következő, akit megvédenek, mert az nagyon sokba kerül.

(Kedves Olvasók, nem, továbbra sem fogok politizálni. Csak eljutottunk egy olyan pontra, ahol mindenkinek fel kell emelnie a hangját, mert már az ország jövője a tét. Nem szabad, hogy akármelyik hatalom azt gondolja, bármit megtehet, mert úgyis egy birka a nép. Mondjunk abban igaza van a hatalomnak, hogy ez az ország az egyetlen, ahol még egy kormány sem bukott bele, akármekkora disznóságot csinált. Nem szoktam ilyen témákról írni, mert van ennek egyéb fóruma, de lassan már minden határon túlmegy, ami itt folyik országvezetés helyett. Elnézést kérek, ha bárkit ez megbotránkoztat, de úgy éreztem, már képmutatás lenne tovább hallgatni.)

Share

315 hozzászólás

 • VAG
  Én már gondolkozom rajta, hogy kiveszem az önkéntesből is a pénzt és irány egy külföldi számla.
 • Flimo
  Pont ezért hagytam abba az önkéntes fizetését pár hónapja. És már akartam kérni, hogy külföldi értékpapírszámlákról írjál valamit, mondjuk Ausztria, Svájc elérhető-e egyszerű halandóknak?
 • daraltdio
  óh! the jó ég! továbbra is megyek ki tüntetni!
 • Elemes
  Ha már itt tartunk: van erre bármilyen életképes mód, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlán gyűlő pénzt máshova átvigyem? Mivel a vég fizeti nekem, ezért adott a dolog, de egyre nyugtalanítóbbak a hírek, nem tűnik biztosnak ez sem. 🙁
 • A.K.A
  ‘A pénztártag az egyéni számláján nyilvántartott összeghez legkorábban a 10 éves várakozási idő letelte után juthat hozzá…’

  Sajnos ki kell varni az osszesen 10 evet h az onkentes nyugdijpenztari tagsagot megszuntessem. Ezek utan az sincs biztonsagban….

 • judit
  Gyerekek! Most komolyan?? Nem a pénzt kell ide-oda mentegetni, hanem ezt a kormányt kell elküldeni a búbánatos retkes… mégpedig örökre!!! Igenis ki kell menni tüntetni, ahogy Miklós is mondja, minél többször, minél többen, mert csak úgy lehet biztonságban a pénzünk! Amíg ezek hatalmon vannak, bárhol utolérhetnek!!
 • Dani
  Pontosan ezért már el sem gondolkodtam azon, hogy önkéntes pénztárba teszem a pénzem. Gyűjtögetem inkább magam a bankszámlánon. Ha pedig azt is megvámolják… azt nem merik, mert akkor nem csak pár ezer ember megy az utcára 🙂
 • VAG
  10 év után bármikor felveheted a teljes hozamot.
  A befizetett “tőke” részt is, de azután adózni kell.

  A 10. év után a tőkerész adómentesen felvehető része minden évben 10-10%-kal nő, tehát pl. 15 év után felveheted a hozamot és a tőke 50%-át adómentesen és a tőke 50%-át adózva. 20 év után az egész felvehető adómentesen.

 • Lizzike
  Ha férfi lennék, tudnám, hogy hová kell menni háztűznézőbe.
 • Kiszamolo
  VAG, változott, csak azt a tőkét veheted fel adómentesen, ami legalább 10 éve benn van. Vagyis a 19. év befizetését csak a 29 év végén.
 • Lizzike
  36 éves nő vagyok, három gyerekkel. 8 év munka tanulás után, 6 év itthon. 8 év alatt az első kettőben 50 ezres minimálbér (Lehet hogy azt is feketén, mert a cég vezetői nagy gazemberek voltak). Aztán közalkalmazottként egy év, 5 év multinál, ahol már azért valami keveset lehetett gyűjteni a számlán (azért még nem érte el a milliós szintet) Még vna hátra kb 35 évem a nyugdíjig. De mivel már a szüleim nyugdíját eltapsolták, pár év múlva őket is el kell majd tartanom.( Ha az anyám büszkeségében nem hal inkább éhen, minthogy a gyerekétől bármit is elfogadjon) De közben a 3 gyereket is fel kell nevelni, iskoláztatni. Valamiből még magamnak is félre kellene tenni. Amikor lehetett választani, a pénz megtartása mellett voltam. Visszamenni dolgozni 3 gyerek mellett lehet, de képtelenség. GYedből, gyesből félretenni szintén. Főállású anyának lenni öngyilkosság.
 • VAG
  Ja igen, bocsánat, az első verzió (az évente 10 %-kal növekvő kamatmentesen felvehető tőkerész) csak a 2007. december 31. előtti befizetésekre vonatkozik.
 • xnagyg
  Dani: nem vetted észre, hogy a bankszámládat is már megvámolták? Ennyire nem lehetsz vak. Tranzakciós adó? Hahó? Senki nem volt az utcán.
 • Gábor
  Épitenek majd belőle szép új stadionokat a világverő focistáknak 😀
 • majom
  LIZZIKE:Rossz etnikumba születtél, van akiknek sajnos/szerencsére megéei.
  Ezért nem fogok én se gyereket vállalni..
  Termelj ki 2 nyugdíjat egyet az mostani öregeknek. Egyet meg magadnak. Nevelj fel 2-nél több gyereket, képezd magad tovább mert nekem 1diploma & 1nyelvvizsa sem elég, adózz és élj meg alamizsnából.
  Álomország.. szóval inkább: go West!
 • xezs
  Ha elveszi az önkéntesemet, én gyújtogatni kezdek. Leszarom ha nem tetszik valakinek.
 • András
  Szerintem ha ezt meglépik, akkor azzal történelmet írnak. Arra a napra úgy fognak emlékezni unokáink mit a polgárháború első napjára…
  ugyanis az internetadó vagy Vida Ildikó elleni tüntetés kutyaf@sza ahhoz képest ami emiatt lesz. Aki anno felvállalta a rizikót és maradt manyup tag, az bizony büszke rá és foggal körömmel ragaszkodni fog a még meglávő pénzéhez. Bízom benne hogy a 60ezer tag egy emberként fogja üvölteni a Kossuth téren hogy Orbán takarodj.
  Eddig semmilyen tüntésen nem vettem részt, de (és remélem sokan így vagyunk ezzel) ez az a pont ahol ha kell az első sorba beállok, és nem riadok vissza semmitől. Elég volt. Most telt be a pohár.
 • Kzso
  Ugyan már, nem kell kifogásokat keresni, hogy miért nem vállal az ember gyereket. Aki nem akar, az ne vállaljon, de nem kell a gazdasági helyzetre fogni. Az anyám háborúban született, nagy szegénységben éltek, most sem dúskálunk, de sosem bánta meg senki a családban, ha gyereket vállalt. Arról nem is beszélve, hogy anyám kereste meg nagyanyám nyugdíját, amíg élt.
 • Tóth Laci
  Mindenki nyugatra menne, de ott már teltház van lassan iszlám menekültekkel, ott előbb lesz polgárháború mint itt. De ha itt olyan rossz, menjetek keletnek, Ukrajna például milyen jó kis hely… Vagy Kína, ahol többszázmillió ember napi 1 dollárért robotol. Vagy a teljes fekete kontinens, lassan minden államában ropognak a fegyverek, de milyen rossz nekünk magyaroknak jaj.
 • Átlagparaszt
  „a 60ezer tag egy emberként fogja üvölteni a Kossuth téren hogy Orbán takarodj.”

  És akkor mi lesz? Semmi nem lesz. Pertársaságot kell alakítani, és ha ezt tényleg meglépik, be kell perelni őket. Persze el kell majd menni Strasbourgig, mert a magyar bírók, a magát alkotmánybírónak nevező 11 gerinctelen, gyáva görényt is beleértve -plusz a melléjük kivezényelt négy FideSS kommiszár-, csak a mindenkori hatalom alfelébe való belebújásban érdekeltek.
  Most mégis mi közük van hozzá, hogy én fizetek e tagdíjat, vagy nem? Kötelező a tagdíjfizetés? Nem kötelező. Akkor meg? Most megint visszamenőleg próbálják büntetni azokat, akik tavaly nem tartották be azokat a törvényeket, amiket az idén hoztak meg.

 • Én nem akarok úgy élni mint a nagyanyád, sőt, úgy se, ahogy a saját nagyanyám. A tolvajoknak pedig Szent László törvényeit, most már, ha másból nem értenek.

  Itt trollkodni most nem ér a bárányka-legelő kontextussal, mert nem az a lényeg, hanem az elvárt jogbiztonság, kapíse?

  Attól tartok, visszasírják még ezek szegény Rózsa Milánt, akinek csak traszparens volt a kezében.

 • Tibor
  majd jol lerontjak a forintot, hogy ne legyen mibol megpattanni.
  Amugy nyugaton se fenekig tejfol: no a munkanelkuliseg, fenyeget a deflacio, es meg a bevandorlokat is el kell tartani…
 • Miklós, úgy látom, ide is küldtek mára pár fizetett trollt. Azok is a mi adónkból “dolgoznak”, agyuk semmi, de szorgosak, ez egy gyilkos kombináció.

  Az ostobák azon vekengenek, hogy dehát lehetne rosszabb is (de édesek, amikor Lenint vagy kit idézik, hogy hát közénk is lövethetnének, mindjárt meghatódva tapsikolok…), az értelmesek azon gondolkodnak, hogyan lehetne jobb.

  A hsz-ek némelyike alapján elég gyorsan kiderül, ki hová tartozik.

 • Majomparádé
  Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések az adózott jövedelmekből vannak, az olyan, mint egy bankbetét. Ilyen alapon a bankbetéteket is elvehetnék. Ez szerintem nem reális.
 • Kzso
  Sajnálom, nem akartam senkinek beletaposni a lelkébe vagy megfélemlíteni. Csak azt a véleményemet akartam megosztani, hogy gyereket vállalni nem rossz döntés. És még mindig tartom, hogyha valaki nem akar vállalni egyéni okokból, az is OK, aki meg akar, az is.
 • gunnerwatter
  Amennyiben ezt meglépik, mi is elmegyünk, családdal együtt. Ha nem kell két dolgozó máérnök, egy gyerekkel, folyamatosan bejelentett állással, akkor ez van. 🙂 Itt jelenleg teljesen fölösleges bármilyen megtakarítást is elkezdeni, mert nem biztonságos. Semmilyen magyarországi megtakarításom nincs már, csak a magánnyugdíjpénztári pénzem, de ha azt elveszik, akkor nemzetközi jogi eljárást kezdünk. Én ráérek erre… 🙂
 • Gejza
  Látod Kiszámoló ez az amiért “érdemes” nyugdíjra kuporgatni, ahelyett hogy értelmes célra költenéd. A hangsúlyt az értelmesre tenném, nem muszáj elszórni ha több a bevétel mint a kiadás, de inkább ma egy LED TV, mint 20-30 év múlva esetleg 500 forint plusz pénz és most természetesen sarkítottam.
 • whave
  toth lacit kar engedni hozzaszolni, az egyik legismertebb kormanyparti troll.

  a kerdes tovabbra is adott: SEMMILYEN modon nem lehet hozzaferni ahhoz a penzhez? nincs valami cseszett eu-s jogszabaly, hogy tobbszor is nyilatkoztam hogy ezt a penzt nem akarom a magyar allamnak adni, de megis elveszik erovel? ez igy teljesen rendben van?

 • Tóth Laci
  Igen, rögtön látni (nem mindenki vakmacska 😀 ) kit fizet a Soros, ki lázít értelmetlenül. Én nem vagyok kíváncsi újabb 8 év böszmeségre. Ha lesz jó alternatíva, szóljatok. A cccp pólós gyereket legközelebb ne hívjátok 🙂
 • Jenő
  : “majd jol lerontjak a forintot”
  “fenyeget a deflacio”

  Tehát sem az infláció, sem a defláció nem jó. Bocs, én az az ember vagyok, aki kiszúrja az ellentmondásokat. 😉

  (Szerintem a deflációval semmi baj nincs; de én az osztrák iskolát képviselem.)

  Amúgy írt egy posztot az inflációról, amit pont nem lehet kommentelni. Mintha az egyértelmű tudomány lenne, amiben minden közgazdász egyetért.

 • Zsoca
  Ha tagi kölcsönként kiveszem az összes pénzt a nyugdíjpénztárból és “elfelejtem” visszafizetni?
 • Trochosa
  Ha egy pénztárban „a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70%-a alá csökken.”, akkor hosszú távon komoly kifizetési problémáik lesznek, ez biztos. A 70%-on lehet ugyan vitatkozni, hogy miért épp annyi, de ez a lényegen nem változtat. Én ezért is kerülöm a manyupokat, mert a legtöbbről lehet látni, hogy amikor már döntően a kifizetésekre kell sort keríteni, be fognak dőlni a csökkenő tőke miatt. Utánpótlás pedig nem lesz, mivel az aktív korúak száma folyamatosan csökken. Sajna, mindez a megtakarítási forma szerkezetéből adódik.

  1. A növekedési szakaszban dől a pénz, kifizetés nincs -> nő a szervezet -> nő a költség, de van miből. Szépek a számok.
  2. Az egyensúlyi szakaszban már van kifizetés, de a befizetések csökkennek -> nő a költség és a szervezet, de már nem volna miből, tehát csökken az elérhető hozam, magasabb arányú költség, nagyobb felélés.
  3. Kifizetési szakasz -> nincs érdemi befizetés -> a szervezet marad és feléli a vagyont. Felelős nem lesz.
  4. A maradék forintokkal hosszú hallgatás után meglépnek. Csőd. Az akkori adófizetők nyakán marad a sok szerencsétlen, hoppon maradt vénember.

  Ha tényleg úgy van, hogy a tagdíjfizető tagok száma minden pénztárban 10% körüli (a többiek támogatást fizetnek, ha egyáltalán bármit is fizetnek), akkor ez egy pénztemető, és az 1-3. pont kihagyható.

  Meg kell tanulni bánni a pénzzel, és csak likvid dolgokba szabad fektetni. A kényszeresen hosszú távú befektetéseket kerülni kell. Az adókedvezményt is mindig a pénzintézetek zsebelik be.

  Belátom, mindenkinek joga van egy tolvaj cégnél is tartani a pénzét, de amikor elveszíti a megtakarítását, mégis sírni fog, és követelni fogja, hogy közpénzből kártalanítsák. Feltéve, ha még ki tud mászni a pelenkából.

 • Kiszamolo
  Trochosa, miért az mennyivel jobb, ha most lopják el a pénzt és lesz belőle stadion, meg palota a kormány tagjainak?
 • Petike
  Azt hiszitek ebből majd nagy tüntetés lesz, mikor a földtörvény (ami “kicsit” fajsúlyosabb) miatt sem volt semmi?
 • Trochosa
  Sohasem jó, ha ellopják a pénzt. Én csak a sarkos – és ezáltal persze egyoldalú – véleményemet írtam le a manyupokról és hasonlókról. Minden olyan megtakarítást hibás lépésnek tartok, ahol 15-20 évre röghöz kötöm magam, bármilyen kecsegtető is az ajánlat. Ha „ezek” nem nyúlják le, lenyúlja a következő. 20 év alatt egészen biztosan lesz, aki lenyúlja.
 • Zabalint

  Jól hangzik, de ha kicsit jobban körbenézel, az általános pénzügyi tájékozatlanságnál is nagyobb a politikai tájékozatlanság. És nem csak 8 általánost végzett egyszerű emberekre kell gondolni. 60 ezer ember meg nem sok, akit ez közvetlenül érint.

  A legtöbben ráadásul meg sem értik, mi is a baj a kormánnyal, max. annyit értenek, ami közvetlenül érinti a pénztárcájukat, meg hogy ezek is lopnak, de azt az előzőek is tették.

 • Zabalint

  Adózott jövedelemből meg adókedvezményből is. Nyilvánvaló, hogy ha vége a manyupnak, akkor a következő lépés az a szürke zóna lesz, amit az állam támogat, az önyup, nyesz, lakáskassza, stb., a betétek és a lakossági állampapírók majd csak ezek után következnek.
 • Zabalint

  Én örülök, hogy Miklós engedi őt hozzászólni, mert ez is kell, hogy mindenki lássa, a lenyúlás ellen csak bezzegeléssel lehet “érvelni”.
 • Zabalint

  Nem érted az egészet. Kezdjük azzal, hogy szét van választva a kezelt vagyon, és a működés költségvetése.

  Normál esetben, ha maradt volna minden, a későbbi szakaszokban is van befizetés, már csak azért is, mivel egyrészt a fiatalabb generációban már mindenki tag volt, másrészt mert idővel tervben volt, hogy 1/4-nél több legyen a manyup aránya a nyugdíjrendszerben. És ugye a befizetés után vontak le működési költséget.

  Amióta a nagy államosítás volt, a maradó tagok után nem megy a járulékból befizetés, mert a munkavállalói járulék is teljes egészében az államhoz megy. Ezért nincs honnan levonni a működésre, a tagdíj meg nem tehető kötelezővé. Ezért van az, hogy csak ~10% fizet tagdíjat. Szóval eleve a szabályozás okozta ezt, nem ok ez, hanem következmény. Innentől kezdve arcátlanság ez alapján megszüntetni a pénztárakat.

 • Zabalint

  De ahogy leírod, az egész hülyeség egyébként, mert a kezelt vagyont eleve ellenőrzött körülmények között kezelik, szóval az, hogy beállítod piramisjátéknak, a részedről vagy hazugság, vagy durva tájékozatlanság.
 • Zabalint
  A 3-as pontnál van a hiba amúgy, mert nem élheti fel a szervezet a vagyont. Ha nincs miből működnie, akkor valóban csődbe megy, de a kezelt vagyon megy egy másik pénztárhoz (vagy rosszabb esetben az államhoz).
 • Kedves “Tóth Laci” és “Trochosa” itt nem a Békemenet tagjai a közönség, jártunk iskolába, ismerjük a négy alapműveletet, tudjuk a különbséget a “biztosítás” meg a “pilótajáték” definíciója közt, tudjuk mi a reálkamat, viszont nehezen értelmezhető köreinkben az “extraprofit” (azt viszont tudjuk, kb. mit lehet “lehúzásnak” tartani). Itt nem arról van szó, hogy akár a manyuposok azt mondják, ez a világ legjobb és legkockázatmentesebb befektetése, ami minden gondunkat megoldja, hanem azt, hogy képesek vagyunk informált döntést hozni normális szabályozók mellett, nem kérve abból, hogy hatalommániás pökhendiek “megvédjenek” saját döntéseinktől, utána elutazzanak belőle Új-Zélandra hetyegni kicsikét. Kockázata és költsége mindennek van, jelenleg sokan úgy látják, a politikáé a legnagyobb.
 • antenna
  Egyszer egy jól menő vállalkozó ismerősöm azt mondta: “Beb.szna, ha a nyugdíjból kéne megélni.” A kétharmad haszonélvezői is így gondolhatják a jelek szerint. A különbség, hogy ismerősöm 14 éves korától megdolgozott a pénzéért, a fityisz meg egyszerűen “megvédi” a nyugdíjakat. Jól megvédi a leendő nyugdíjasoktól.
 • A másik: a Kiszámoló blog mindig is meglehetősen kritikus volt a banki, biztosítói termékeket illetően is. Azért is olyan népszerű, mert nem PR-oldal, hanem tényeken és tudásmegosztáson alapul. Most a tények épp olyanok, hogy felesleges “megvédeni” ezeket a pénzeket a korábbi dajdajozás tanulságai után (a korábban államosított összeget nem transzparens módon elköltötték, nem teljesült egyetlen cél sem), ez pont olyan tárgyilagos kritika, mint az UL-termékek díjaival és átláthatatlan feltételeivel operáló.
 • studkell
  Kiszamolo: ez már a második posztod, amiről süt – az egyébként jogos – indulat. Lehet így is csinálni, csak fura Tőled ilyet látni, mert az eddigi cikkeid mind racionálisak és mértéktartóak voltak. Félre ne érts, teljesen egyetértek Veled, csak a Kiszamolo.hu-t kifejezetten azért szeretem, mert kicsit sem fröcsög, nem stadionozik, nem teszi fel demagóg módon a kérdést, hogy ebből és abból hány lélegeztetőgépet lehetne venni (még akkor sem, ha jogos), hanem igyekszik megoldást találni az adott gazdasági helyzetben. Most viszont látszik, hogy elszakadt a cérna, ami nem szerencsés, mert az indulat aláássa a szakmaiságot. Ettől még ugyanolyan jó szakember vagy, mint eddig, rengeteget köszönhetek én is az oldaladnak, amire végül is azt írsz és úgy, ahogy akarsz (ettől még továbbra is a kedvenc oldalam lesz), csak fura ez a kirohanás a többi cikked hangvételéhez képest.
 • Zsoca
  Lehet csak jobban járok ha az ÖNYP-be muszájból továbbra is fizetek de csak mondjuk évi 60000 forintot, a nagy lóvét meg TBSZ-es állampapírba teszem. Nem akarok választ provokálni Miklós, de szerinted jobban járok egy ilyen döntéssel?
 • Kiszamolo
  Studkell, egy szót sem szóltam, amikor átszabták a választási körzeteket és így is csak 44%-ot értek el, mégis 67%-ot adtak maguknak.

  Amikor csak úgy tudták megnyerni a budapesti választásokat is, hogy átirtak mindent választás előtt egy hónappal.

  Akkor sem szóltam, amikor a párthűség az egyetlen felvételi kritérium például az alkotmánybíráknál.

  Amikor tönkreteszik az összes közműcéget, hogy aztán olcsón megvegyék.

  Lenyúlták a teljes dohánypiacot, tönkreteszik a bankokat és a többi.

  Eljött egy pont, ahol úgy éreztem, muszáj szóvá tenni, mert egyre inkább az egész ország jövője a tét.

  Ezután sem akarok politizálni és remélem, nem is lesz rá szükség.

 • antenna
  Miklós, egy kérdés az eredeti témához. Mi van, ha az a 60ezer kitartó mnyp tag döntő többsége ezután tagdíjat fizet, hogy a kormány arcon csússzon kicsit a flaszteren? Mi az adomány előnye?
 • Jenő
  Before it was news: “The G20 Just Stole Your Bank Account”
 • Flimo
  Hát basszki lassan már csak a birkameneteseknél nem szakad el a cérna! Mármint azok közül, akiket nem a cba-ból, közmunkáról vezényeltek ki, vagy a lengyelekről importáltak.