Aldi vagy Lidl: melyik az olcsóbb?

2014-11-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A Nagytétényi úton van egy Aldi és egy Lidl üzlet egymással szemben. A Lidlben szinte mindig tömött sorok vannak, két-három pénztár üzemel gőzerővel, a parkoló is szinte teljesen tele van.

Az Aldiban ehhez képest csak lézengenek a vásárlók, az egy nyitvatartó kassza szinte egész nap ki tudja szolgálni a vásárlókat, a parkolóban is nyugodtan gyakorolhatnád a kézifékes fordulást.

Nagyon érdekelt, vajon miért lehet ez. Természetesen tudom a választ: az emberek szerint a Lidl sokkal olcsóbb, mint az Aldi. A választék és a minőség szinte ugyanaz, így nyilván csak a vélt alacsonyabb árszint miatt választják az emberek a Lidl-t.

Azt néztem, hogy a legtöbb dolog, amit veszek napi szinten, fillérre ugyanaz mindkét boltban, legyen az felvágott, pékáru, tejtermék, energiaital, stb.

Mivel kíváncsi voltam, tényleg annyival olcsóbb-e a Lidl, hogy az emberek egymás sarkát tapossák a boltban, összeírtam ötven termék árát mindkét helyen, igyekeztem minél több termékkörből felírni valamit.

A hasonlót a hasonlóval vetettem össze, mind minőség, mind kiszerelés tekintetében. Az akciós árakat figyelmen kívül hagytam, csak a normál árakat írtam fel. (Egyébként a Lidl tele van vicces "399 Ft helyett 395 Ft" típusú akciókkal.)

Mivel két kiló alma között bőven indokolt lehet a kétszeres árkülönbség, ahogy a "háromrétegű vécépapír" is rengeteg minőséget jelenthet és a mosóporról is kevés az az infó, hogy hány kilogrammos kiszerelés, ezért ezeket a termékeket kihagytam.

Íme a táblázat:

aldivslidl

Amint az a listából látható, rengeteg minden ugyanannyiba kerül mindkét boltban. A reggeli bevásárlás (pékáru, kakaó, energiaital, ivólé, stb.) fillérre ugyanannyira jön ki.

Ha már nagybevásárlást tartunk, valószínűleg a Lidl lesz az olcsóbb, főleg a kávéféléknél nyomasztó az árelőnye. Másban azonban nem ilyen markáns az árelőnye, ha egyáltalán olcsóbb. A zsemle, margarin, étolaj, prémium sonka például kifejezetten drágább, igaz sok más (például virsli, müzli, stb.) lényegesen olcsóbb. A legtöbb termék pedig ugyanannyiba kerül mindkét boltban.

Nekem úgy tűnik, az emberek sokkal olcsóbbnak gondolják a Lidl-t, mint amennyivel valóban olcsóbb. Egy nagybevásárláson spórolhatunk 2-4%-ot, de egy reggeli, vagy az esti felvágott és tej beszerzéséhez felesleges annyit sorban állni, nem fogunk (szinte) semmit spórolni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram