Külföldi utalások: két lehetőség

Az olcsó pénzváltásról és külföldi utalásról szóló cikket folytatva, két további esetet szeretnék bemutatni, amikor jól jársz a transferwise-os vagy hasonló utalással és esetleg nem gondoltál rá.

Cégeknek: Az egyik ügyfél exportra gyárt termékeket, főleg hazai alapanyagból. A vásárlók euróban fizetnek, néha neki is van eurós kimenő utalása, de zömében forintra váltja át a bejövő pénzeket és ebből fizet utalással a magyar beszállítóinak.

A bankköltségét horribilisnak érzi, elég rosszul váltja neki a bank a pénzt, fizet a bejövő eurós utalásokért sokat és a kimenőkért is nem keveset, ahogy természetesen a forintos utalásokért is. Nagyon szeretné csökkenteni a bankköltségeit, ha lehet, radikálisan.

Amint azt már mindenki tudja, ha van eurós számlaforgalmad, akkor alap, hogy legyen Szlovákiában céges bankszámlád. Havi 10 ezer euró forgalom felett ingyenes számlavezetés és ingyenes tranzakciók, alatta mindössze 6 euró a havi díj. (Cikk itt és itt, ha neked még nincs szlovák céges számlád, mindenképpen olvasd el). Ja igen, a CSOB bekeményített a sok magyar offshore cég, meg szatyorból készpénzt befizetők miatt, ott most nehezebb lett számlát nyitni, az Ersténél nincs változás.

Eddig rendben van a dolog, ide érkezik az euró, de hogy kerül be a pénz a magyar számládra? Itt jön a transferwise (vagy a currencyfair) a képbe (Cikk mikor melyik olcsóbb). Legrosszabb esetben 0,5%-ért beutalod a pénzt a forintos számládra, úgy hogy már középárfolyamon át is váltották forintra. (Így működik.)

Sőt, nem is kell magadnak utalni, egyenesen utalhatod a partnereidnek is, hiszen ők is forintban kapják meg a számlájukra a pénzt. Megúszod a magyar utalások nem kevés költségét is, hiszen neked ez egy ingyenes eurós utalásnak fog számítani a szlovák számládról. (Teljesen törvényes, ha a céged vállalkozói számlát tart fenn Szlovákiában is.)

Így szinte a teljes számlaforgalmadat át tudod tenni Szlovákiába. Így megúszod a magyar tranzakciós adót teljes mértékben.

Ugye arra is rájöttél, hogy készpénzt is a szlovák kártyáddal fogsz felvenni, költségmentesen a magyar erstés automatákból? (Ehhez a drágább vállalkozói számla kell, de az is csak 15 euró havonta.)

Ha importőr vagy, akkor ugyanezt csinálod fordítva: a forintot kiutalod ugyanígy Szlovákiába transferwise-sal és onnan utalod az euróra középárfolyamon váltott összeget a partnereidnek ingyen az egész Unióba a szlovák számládról.

(Ha most nem értesz valamit, olvasd el figyelmesen a belinkelt cikkeket a szlovák bankszámláról és a transferwise működési módjáról.)

Magánemberek: Bent van a bankban mondjuk kétmillió forintod, amit szeretnél átváltani euróra és felvenni a bankból.

Vagy a bankban váltod és euróban veszed fel, vagy felveszed forintban és átváltod euróra pénzváltónál. Mindkét esetben sokat fogsz fizetni.

A banki pénzváltás díja 1-2%, valuta felvétele a 0,6%-os tranzakciós adó miatt általában 0,9-1,1% körül szokott lenni.

Ha forintot veszel fel, ott is fizetsz 0,6% plusz a pénztári felvétel díját (0,2-0,5%) majd a pénzváltónál is fizetsz minimum 0,5% váltási díjat plusz újabb 0,3% tranzakciós adót.

Aligha úszol meg egy ilyen felvételt és váltást 2% alatt, akárhogy is technikázol.

Ha van egy ingyenes megtakarítási számlád Szlovákiában, transferwise-sal ráutalod a pénzt, majd ingyen felveszed onnan a pénzt készpénzben.

Persze itt érdemes elgondolkodni, hogy utazással együtt mennyit nyersz a dolgon, hiszen a maximális nyereséged 1-1,3% lehet (ne felejtsd el, egy magyar utalásod mindenképpen lesz).

Ez kétmilliónál 20-25 ezer forint megtakarítás, ha messze laksz Szlovákiától, nem sok marad az utazás után. Persze 10 milliónál már biztos megéri.

Ja, és így nem kell devizaszámlát se fenntartanod, azon is nyersz egy keveset.

Mindenesetre érdemes fejben tartani az ilyen lehetőségeket, a transferwise és a hasonló peer-to-peer utalási rendszerek nem csak arra használhatóak, hogy egy-egy utalást teljesíts rajtuk.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

11 hozzászólás

 • Jenő
  A Ripple is érdekes lehet; még nem ástam bele magam.
 • Géza
  Mi van, ha a magánemberes verziónál fordítva merül fel a kérdés: a külföldi számlámon van EUR, de most itthon Ft-ra van szükségem?

  Ugye ha a külföldi kártyámmal veszek ki itthon pénzt az automatából, akkor nincs tranzakciós illeték. A kinti bankom váltja az EUR-t Ft-ra a saját árfolyamán, és számol a kp. felvétért szintén a saját listája szerint. Ez utóbbi szerencsés esetben ingyenes, de lehet ilyenkor valamit a váltáson spórolni?

  Az én bankom egyébként csak annyit mond, hogy a VISA árfolyamán vált. A Visa oldala szerint: visaeurope.com/making-payments/exchange-rates ez nagyon kedvezőnek tűnik, a mai MNB középpel összevetve 0,2% csak a különbség.

 • NAR
  “Ha forintot veszel fel, ott is fizetsz 0,6% plusz a pénztári felvétel díját (0,2-0,5%) majd a pénzváltónál is fizetsz minimum 0,5% váltási díjat plusz újabb 0,3% tranzakciós adót.

  Aligha úszol meg egy ilyen felvételt és váltást 2% alatt, akárhogy is technikázol.”

  Izé – nekem ugyan EUR->HUF irányra van szükségem, de ingyenes az euró felvét pénztárban (meg is lepődtem), a sarki váltó középárfolyam +0.05% (nem írtam el!) összegért váltja, erre jön még az adóstul 0,6% költség. Ez jóval 2% alatt van, kb. harmada. A forint bankba befizetése ugyanúgy ingyenes.

 • Németh Rita
  USD kiutalás is ingyenes szlovák számláról?
 • Kiszamolo
  Nem, de olcsó, a linkelt cikkben benne van.
 • Márk
  “Ha van egy ingyenes megtakarítási számlád Szlovákiában”

  Malacpersely helyett érdekelne valami. Esetleg van valami konkrét javaslat? Esetleg Ausztriában, Horvátországban?

 • Kiszamolo
  Nem igazán éri meg, kapsz rá 0.6% körüli bruttó kamatot, azt meg elviszi az útiköltség.
 • NAR
  Útiköltség: síelésre jövet/menet útba lehet ejteni egy bankfiókot.
 • B:Csaba
  Érdekes cikk. Sok könyvelő sokkot kapna attól, hogy “külföldi” banknál van bankszámla és bizonyos partnereknek onnan utalok 🙂 De szokni kell…
 • Kiszamolo
  B:Csaba: miért mi ebben a furcsa. Teljesen értelmesen le van írva, hogy kell elszámolni a devizás bejövő és kimenő utalásokat, milyen árfolyamon, stb.

  Ha a könyvelődnek ez nagy feladat, akkor lehet, hogy érdemes másikat nézni. 🙂

 • Panasonic
  NAR! Melyik bankszamla csomagrol ingyenes az euro kp felvet es melyik valutavalto valt 0,05%-os spread-del? Elore is koszi az infot!