Magyar ingatlanárak változása vizuálisan

Zoli statisztikus és elkészítették a magyar ingatlanárak változását vizualizált formában. Ezt osztotta meg a közzel, ha érdekel, nézd meg a változásokat megyékre lebontva.

Köszönjük a munkáját/munkájukat.

Share

64 hozzászólás

 • Gábor
  Érdekes a változásokat így látni.
  De az is érdekes, hogy a grafikon alapján nem emelkedtek annyit az ingatlan árak, mint ahogy én azt tapasztalom a lakóhelyemen. Ennek az is lehet az oka, hogy a grafikonon a megyei átlag van és nem a város ahol élek.
  Gyakorlati tapasztalatom az, hogy ami ingatlan típus 4-5 millió ft volt 2012-13ban az most 2019 ben 10-11.5 millió

  Viszont az exem “”jól járt””, mert miután a hitellel terhelt lakásból engemet kifizetett, ö tartotta meg a BP lakást (ez volt 10 évvel ezelőtt) és a lakás ára brutálisan felment a 10 évvel ezelőtti értékéhez képest.

 • Viktor
  szuper! kár hogy ilyen gyorsan vége a videónak, megnézném a jövőt is.. 🙂
 • Családfő
  Vagány videó, szép munka! Jól mutatja az általános képet a stagnálásokról/visszaesésekről, és a nagy meglódulásról.

  A helyén kell kezelni, hisz átlagot mutat, nem bont pl. lakástípusra vagy elhelyezkedésre, hisz nem is tudna.

 • Peti
  Az ötlet, és a videó tetszik, de ez így egy nagyon-nagyon elnagyolt átlag ingatlanár-változás.
  2010-ben, hosszú hónapok, és gyötrelmek árán sikerült 6,2 mFt-ért eladnunk a nejem 60 nm-es panellakását, Szeged egyik felkapott városrészében. Az 103 ezer ft/nm. Most, 9 évvel később 20 millió az irányár (333 ezer ft/nm).
 • maveryck
  Jó!!!
 • A tőkés házimacskája
  Engem tönkretett a budapesti ingatlanlufi. Nem sikerült a mélyponton lakást venni itt, akkor 1,5 millióra voltam egy garzontól itt, most 15 millióra vagyok. Lelkileg belebetegedtem.
 • Barna
  A Somogy megye nem hibás?
 • Gábor
  Ez reális? 750e / nm átlagár Budapestre? Nem hiszem…
 • Dani2
  Ejha, 5 év alatt 250%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár Budapesten… Nem semmi. Ez azért csak abnormális, nem?
 • Unemployed
  Zseniális.
  Gratulálok hozzá!!!
 • Toncsek
  Szerintem Budapestet a megyeszékhelyekkel kellene összehasonlítani és nem a megyék átlagárával.
  Így az látszik, hogy Budapesten hogy elszálltak az ingatlanárak a többi területhez képest, de lehet, hogy Debrecenben vagy Győrben is elszálltak csak az nem látszik a grafikonon.
 • Otlet
  Erdekes vizualizacio, de konnyebben kovetheto lenne, ha a vizszintes tengelyen levo nm arak fixen maradnanak, es a Budapest oszlop hossza valtozna
 • Nemértem
  Valaki felvilágosítana, hogy mi a bánatért somogy megye a második a rangsorban? Mi az ami ott felnyomja az ingatlan árakat? A Balaton déli parti régió?
 • Statárium
  Szép ötlet és szépen kiadja mekkora lufi keletkezett az ingyen és olcsó hitelek miatt
  A megvalósítás egészen hasonló mint a WawamuStats
 • Én is akarok kommentelni...
  Érdekes. Én Szabolcs megyére fókuszáltam rá. Érdekes volt látni, hogy utolsó előttiből volt, hogy dobogóig előre tört a megye, majd vissza az utolsó harmadba. De igen, ahogy sokan már korábban is írták: Budapest mellé jobb lenne a megyeszékhelyeket mutatni, nem megyei átlagokat.
  Én 5 éve nézegetek egy kistelepülést (falu) Szabolcsban, ahová menekülni szándékozom.
  Kisebbség nincs (még) a környező településeken sem (gyak. nincs mit lopni), az ingatlanárak pedig szépen csordogálnak lefelé 2014 óta. Érdekes lenne emiatt is a videó alapját képező statisztikai módszertanról többet tudni, mert míg a saját házunk 4 év alatt több, mint a duplájáért tudnánk most eladni mint amennyiért vettük, a kiszemelt faluban az ingatlanárak csökkentek. Ebből jött ki a videóban Szabolcsra 4 év alatt +51% emelkedés.
 • AAA
  Én somogyi vagyok, így engem is nagyon meglepett az eredmény elsőre, de kis gondolkodás alapján összeállt a kép. Budapest után a Balaton környékén szálltak el a legbrutálisabban az árak, újépítésű ingatlanok simán 7-800 ezer forint, de akár 1M-ért is mennek a legjobbak. Míg nálunk Kaposváron, kb. 200-300 között vannak az árak, így jön ki nagyjából az átlagos 400-450 a teljes megyére. Elég torz kép, az egyszer biztos..
 • Sunboy75

  “Ez reális? 750e / nm átlagár Budapestre? Nem hiszem…”

  Pedig kijön az… Buda + V.ker nagyjából 1 milla, külső pesti kerületek fél milla, ezek átlaga kb. 750…

 • hungaroborg
  Nézzetek szét csak Siófokon. Ezrével épülnek a lakások a parton és az csak egy darab város, de a Balaton egész déli partja oda tartozik még. Ez meg is magyarázza Somogy megyét
 • 42
  Az átlagárak a piacon valójában lezajló tranzakciókat jelzik. Somogy és Veszprém megye átlagát így a Balaton-parti pezsgő ingatlanforgalom húzza fel, ahogy a stagnáló vagy visszaeső megyékét is a nagyvárosok. Az igazán jelentős városokat nélkülöző megyékben csak esetleg az osztrák határ közelsége jelenthet kivételt. A vidéki településeken bagóért is lehet ingatlant venni, főleg a hátrányosabb helyzetű régiókban.
  Budapest külön világ, jelenleg túlárazott a vidékhez képest (és figyelembe véve a jelentőségét, lehet, hogy az is marad).
 • Siófoki
  Somogy megyében a Balaton déli partja miatt emelkedett az átlagos négyzetméter ár. Nagyon sok új építésű lakás épült az ezredforduló óta a vízpart közelében, melyekre lakásként adnak a bankok olcsó hitelt, és nyaralóként használhatók, illetve nyáron a főszezonban könnyen kiadhatók. Siófokon például azon a parti sávon épült több ezer lakás, amelynek helyén a 70-es években még a Balaton hulámzott, de feltöltötték, viszont az oda tervezett üdülők végül nem épültek meg.

  Jelenleg is több százlakás épül, és a tömeg rákapott, mivel jól hasznosítható és a nagy érdeklődés miatt likvid. Így folyamatosan kúsznak felfelé az árak, és a nagy mennyigés miatt húzzák felfelé az átlagot.

  A közvetlen vízparti telkek a beépítés miatt gyorsan fogynak, tavaly nyáron már 200 ezer forint volt egy négyzetméter (!) közvetlen vízparti telek.

 • Zabalint
  Más listákban, amiket láttam, Somogy megye lejjebb van. Lehetséges, hogy azok máshogy súlyoznak megyén belül? Mert ugye Somogy a Balaton déli part is, ahol értékesek a nyaralók, meg Somogy Nagyatád, Barcs környéke is, ahol már gyakorlatilag semmit nem ér a legtöbb ház. Elképzelhetőnek tartom, hogy egyik felmérésnél az összes megyei tranzakciót átlagolták, és ugye a Balaton parton sokkal több a tranzakció, mint a mélyszegény járásokban, míg a többi felmérés esetleg települési adatokat lakosság arányosan súlyoz, ez meg az ellenkező irányba torzít.
 • Zabalint

  A megye déli kistelepülései pedig, ahol 50 ezer sem lenne a négyzetméterár, az alacsony tranzakciószám alapján valószínűleg nem játszanak.
 • Zabalint

  Szerintem Sz-Sz-B esetébe is az játszhat, hogy a tranzakciók nagy része ott történt, ahol magasabbak az árak (nagyrészt Nyíregyházán), ahol meg padlót fogtak az árak, ott forgalom sincs (falvakban).
 • porthosz
  Szép statisztika, Budapestet tényleg jó lenne a megyeszékhelyekkel hasonlítani.

  Ja és kiváncsian várom a kedves ingatalonos kommentelőket, akik mindig megmagyarázzák hogy ezek teljesen normális árak Budapesten mert csak most térnek vissza a a _válság előtti_ szintre az árak (jeah 300k vs 780k az pont ugyanannyi valamelyik unortodox matek szerint még az inflációval korrigált is bőven tizenX százalékos inflát feltételezne minden évben…).

 • Malom
  A videót végignézve nekem az látszott, mintha alig lett volna BP-n árkorrekció a válság alatt. Jelentéktelen esés volt a grafikonok szerint, majd megindult felfele. Somogy megyét elég érdekes módon rántja fel a Balaton partja. De az is érdekes, hogy Pest megye hátracsúszik.
 • káposztás juci
  Ötletem nincs merre tovább. 1 m2 új építésű társasházi lakás építési költsége 400.000 Ft + Áfa körül van most. Telek, és bontandó ház volna elég, még a belvárosban is könnyen találni ilyet. A cégem 1.100.000 Ft / m2 áron adja az új építésű lakásokat a belvárosban. Ez 800.000 Ft / m2 omladozó használt lakás kínálat mellett nem is olyan elrugaszkodott ötlet…

  Ami a további áremelkedés mellett szól:
  – alacsony hitelkamatok vásárlói oldalon
  – az áfa buli vége
  – munkaerőhiány az építőiparban
  – kicsi a kínálat új építésből, 10.000 lakás épül 40.000 helyett
  – gyorsan dráguló építőanyagok
  – dráguló munkaerő
  – Budapest demográfiai vonzereje

  Ami az áremelkedés ellen szól:
  – emelkedő betéti kamatok
  – ha véget ér az úniós pénzeső, akkor állam bácsi visszaadja annak a 75% munkaerőnek egy részét, aki most stadiont épít
  – öregedő népesség, felszabaduló lakások

  Kihagytam valamit?

 • Tevejoci

  – öregedő népesség, felszabaduló lakások”

  Ez régen nálam is érv volt..de aztán rájöttem,hogy nem igazán számít. Falvakból menekülnek az emberek,Kelet-Mo kiürül,és ez bőven elég még jó pár évig az áremelkedéshez.

 • DonM

  Valószínűnek tartom, hogy az újépítésű ingatlan (és ennek farvizén a használt ingatlan) áraiban további emelkedés lesz, hiszen:
  – ingatlanhiszti van (senki nem akar kimaradni)
  – “asszonyhitel” július 1-től (ha megteheti, az is felveszi, akinek nem kell, ezt pedig beárazzák az eladók)
  – az építőanyag sosem lesz olcsóbb

  Az más kérdés, hogy amikor véget ér az angolkisasszony-hossz (azaz, a piac érett szakaszból az esés szakaszba fordul), a jelenleg túlárazott ingatlanok tulajdonosai komoly árcsökkentést lesznek kénytelenek elviselni (akár -20-50 %, elhelyezkedéstől és minőségtől függően), ahol az ár jelentős mértékben elszakadt az értéktől (igen, minden annyit ér, amennyit adnak érte. De fordítsuk meg a tételt: majd ha semmit nem adnak érte, akkor semmit nem fog érni? A kérdés költői.). Ez a hatás az újépítésű ingatlanoknál nem, vagy csak kis mértékben érvényesül majd.

 • Köbüki
  Csatlakozom Viktorhoz: a 2019 második félév és a 2020 miért nincs rajta? Így hogyan használjam?
 • Laci89
  @káposztás juci
  Nagyon jól összeszedted, talán még a CSOK újabb hullámait, meg a gyerek után járó kedvezményes hiteleket (ajándékpénzeket) lehetne odaírni az árfelhajtó mellé.
  Én mostmár elengedtem ezt a lakáskérdést. Remélem fog korrigálni valamit, kb 3 év múlvára időzítek befektetéssel, LTP-vel, mindennel, addigra csak enyhül a trend valamennyit. A remény hal meg utoljára.
 • káposztás juci
  Azt nem értem, hogy vállalkozói körökben miért nincs túl nagy építési kedv? Pedig elvileg jó üzlet lenne.

  – Új belépők 27% áfa, régi engedélyek 5% áfa. Ki akar ilyen keretek közt versenyezni? Amíg el nem fogy az 5% os lakás addig várunk.
  – 2008 emléke beégett a fejekbe, sokan már a lejtőre készülnek.
  – Vannak akik kivárják amíg a fiúk befejezik az eu projekteket, és lesz megint munkaerő.

  Talán pár éven belül beindul a lakásépítés, és csökkenti az árakat…

 • naa
  Tényleg jó ez a videó, de azért érdekelne, milyen árat átlagoltak:
  – kínálati árat (ez lehet, hogy nem túl mérvadó)
  – tranzakció árat amit a NAV-nak bejelentettek
  – valamilyen ingatlanos cég / felmérés szerinti tényleges tranzakció árat

  Szerintem nem mindegy. Amúgy a 730K budapesti átlag tényleg elég mellbevágó, ha ez tényleg átlagár.

 • ekr
  @káposztás juci:
  Az építési költség 400 e/m2 tartalmazza telekárat? Mennyi a mindent (marketing, adók, központi költségek, stb.) tartalmazó önköltség? Mert ha minden költség pl. 550 e-re jön ki, az 1.100 / m2 eladási árnál 100 % árrés. Azért az elég durva! Gondolom a költségszint az újépítésű lakások piacán megszokott ratyi építést takarja (mindenből a legolcsóbb, azt is elnagyolva, hiba-hiba hátán kivitelezve). A jó minőség valahol 800 – 900 e per m2 körül lehet. És még az is derék 20 – 30 % haszonkulcs lenne.
  A belvárosi használt 800 e /m2 azért más tészta, mert az illető ennyiért adja el, majd ugyanott hasonló fajlagos áron veszi a másikat.
 • Joeeey
  Én 2013-ban közelebb voltam a saját lakáshoz mint most. Volt valamennyi pénzem külföldi munka után. Azóta hiába keresek relatíve jól, folyamatosan távolodnak az elérhető ingatlanok. Az AirBNB és a külföldi befektetők miatt nem hiszem hogy csökkenne, maximum lassuló növekedést várok, de külföldieknek továbbra is olcsó az ingatlan.

  Nem akartam külföldre menni, de nem fogom megúszni, ha saját lakást akarok…

 • Ildikó70
  Érdekes volt Nógrád megyét látni. A CSOK indulásakor oylan hirtelen csökkentek az árak – mert addig a kistelepüléseken szinte egyetlen adásvétel sem volt, akkor pedig megindultak. Szinte végig az utolsó helyen van, ami nem is csoda, szinte minden jóból kimaradunk. Még egy nyamvadt fizetős utunk sincs. 😀
  Kíváncsi lennék, hogy júliustól a falusi CSOK hatására hogy fognak változni majd az árak, főleg az észak-keleti országrészben.
 • mitel hentes
  Most vegyetek 7 személyes lakóautókat, amíg nem terjesztik ki rá a CSOK-ot! Éjjel a város széli kempingben alszotok, a gyerek vagy otthon oktatásban tanul, vagy házhoz viszi a hálószobája, és elég nyolc előtt felkelnie, amikor a családi autó befutott az iskola elé.

  Csupa előny, minden hétvégén máshol állhat a “ház”, és keveset is elég rá költeni. Szünidőben be lehet járni vele az országot, és a környező országokat is, anélkül, hogy a kedvenc tésztaszűrődet – vagy az egész konyhát! – nélkülözni kellene.

  Az elszálló albérletárak és a röhejes magasságokba emelkedő ingatlanárak mellett egyre inkább ez lesz az alternatíva. Főleg, ha a szülők is tudnak távmunkában dolgozni.

 • Janos82
  hentes:

  En mar gondolkoztam olyanon, hogy kene venni 1 telket, es ra nehany lakokocsi, es azokat kiadni.:) 1 lakokocsi millio alatt kijon ( meg muszaki se kell ra), es mehet nyugodtan uduloovezetbe is… Rovid tavra, foleg tavasztol oszig felujitoknak, epitkezoknek hasznalhato lenne.

 • Doki
  Stadion után vasutat kell építeni…
 • OT
  2004 és 2014 között gyakorlatilag nem változtak a budapesti árak. 280e->320e->280e
 • jurta

  “vagy házhoz viszi a hálószobája, és elég nyolc előtt felkelnie, amikor a családi autó befutott az iskola elé.”

  Mondjuk ez így drága és időigényes iskolába járás lesz a reggeli városi dugókban nagyjárművel, különösen, ha több gyerek van, és nem ugyanabba az intézménybe járnak. 🙂 De a külvárosi villamos/metróvégállomásig használható ötlet.

 • Sajtos Makaróni
  OFF:
  Szia Miklós,

  Szöcske nevű fórumtársunkkal szeretném felvenni a kapcsolatot.

  Írok Miklós neked egy emailt az elérhetőségemmel, ha Szöcske jelentkezik akkor továbbítsd neki.

  Köszi.

 • Second Wave

  igen, végső soron nem kell túl hosszú időtávot nézni (szvsz max 20 év visszafelé), és az látszik, hogy az ingatlanárváltozás nagyjából infla körül van (kiszámoló a másik cikk alatt jelezte, hogy inkább alatta), a munkabér változással meg pont pariban van. Az átlagosan 3 millió forintos felvett CSOK-kal, kamatcsökkenéssel, rbnb-vel együtt.

  Természetesen kiragadható olyan 2-3 éves időszak, amikor kiugró értékek voltak. Vagy ahogy az öreg spekik mondták:

  akinek nincs búzája áreséskor, annak emelkedéskor sem lesz. (Ezt az elvet a lustaport, Lusta portfolió helyezte tudományos alapokra kicsit más fogalmazásban :-), de a lényeg ez.

 • Zabalint

  Nem rossz ötlet, fura is, hogy tőlünk nyugatabbra elterjedtek a lakókocsi negyedek, nálunk, akik csóróbb ország vagyunk, nincs ilyen, az a kérdés, lakcímként bejelenthetik-e. Az is előnyös, hogy olyan telket is használhatsz, ahová házat nem építhetnél amúgy, mert ezekhez nem kell külön engedély, így jóval olcsóbb az építhető telkeknél.

  Amúgy a környékünkön (Budapest belterületén) van egy csávó, akinek viszonylag nagy füves-ligetes telke van, karámmal, birkákkal, meg egy lakókocsival, amiben lakik. És nem valami régimódi alak lehet, mert kintről láttam este, hogy jó nagy TV-je és laptopja is van.

 • Peti
  Egy kis összevetés, hogy mennyiért épült fel a házunk 7 éve, és mennyi lenne ugyanez a ház, ha most építkeznénk:

  2009-2011 között 2 db 60nm-es, átlagos panelt adunk el 7,2 + 6,2 mFt = 13,4 mFt-ért (a válság miatt akkoriban sokkal nehezebben lehetett eladni az 1+2-es panelokat).
  6,7 mFt-ért vettünk egy telket, és 2012-ben, 10,3 mFt-ért építették fel a 70nm-es típusházunkat. Ez 17 mFt. A különbség -3,6 mFt, ezért a ház befejezéshez 4mFt kölcsönt vettünk fel.

  Hogy nézne ki mindez 2019-ben?
  Alsó hangon is legalább 34 milliót kapnánk a két panellakásért. A telekárak errefelé lényegében nem változtak, de tegyük fel, hogy 8 mFt-ba kerülne. A házat most 22,7 mFt-ért építenék fel. A végeredmény az, hogy nemhogy hitelt nem kellene felvennünk, de legalább 3,3 mFt még maradna is a zsebünkben. De így utólag azt kell mondjam, hogy nem bántam meg semmit, még így sem, hogy anyagilag buktunk rajta.

 • Bea
  Budapest külső pesti kerület, lakóparki, új építésű téglaházban 14 éve vettük a lakást 260e Ft/m2 áron. Most a szomszéd eladta az ugyanilyen lakását 625e Ft/m2 áron. A kisebbek 800e körül vannak.
  Budapest ez alapján reális. (És döbbenetes.)
 • Homoktövis
  Érdekes ez az állítólagos felpörgött ingatlanpiac… December óta nem tudom eladni Dunakeszin lévő lakásomat, több ismerősöm ugyanezzel a problémával küzd. Sok ingatlanossal beszéltem, mindegyik azt mondja szinte áll a piac. A kishölgy, aki az energetikai tanúsítványomat készítette azt mondta, hogy évek óta ezzel foglalkozik, de most már csak másodállásban csinálja, annyira nincs adásvétel a piacon. Én nem gondolom, hogy a Csok vagy bármi más ezen a helyzeten lendíteni fog, talán lesz egy hullám még őszig, remélem legkésőbb akkor elmegy a lakás. Mindenesetre érdekes helyzet, eddigi lakásaim közül ez a legjobb adottságú és mégis pont ezt nem tudom eladni…
 • jami
  Nálunk a telekárak 10x-re nőttek, a nm árak 200e-ről min. 500e-re. A panelek ára is nőtt, igaz.

  Ti, gondolom, nagyobb városból költöztetek nagyon vidékre. No most képzeld el, aki épp fordítva mozdulna – igen, totálisan esélytelen. A szülőfalumban egy jó állapotú 120 nm-es ház 1000+nm telken 8 m. Melléképületekkel, gyümölcsössel stb. Átlag 70 nm-es jóval 5 alatt. Itt ennyiből, nagyon nagy mákkal, talán kijön egy garázs…

 • Kopter Géza
  Min 40—50% Home Office, aztán nem kell mindenkinek a centrumban boldogítani egymást. Amíg haza érnék melóból, már rég kikaptam a kenut és evezek. Reggel meg nem kések, mert dugó maximum a mosogatóban van.
  Aki meg nem akar dolgozni, az bent sem fog, nemhogy otthonról.
 • Alexis
  Dunakeszin 2016-ban újépítésú, Duna parthoz relatíve közel – amennyire az adottságok engedik – energetikailag minden jóval ígért 50nm -es lakás volt 15-20 között. Idén év elején már nem találtam 600e -es nm ár alatt értelmes lakást. Az újéptésű ikerházak hirdetési árai pedig úgy nőttek 10-12-t február után, hogy öröm volt nézni.
  Hát, lehet ezért nem pörögnek az eladások…
 • B.Csaba
  Én pont Dkeszin vennék lakást. De valahogy mégsem találtunk egymásra. Szépen gyarapodunk (= most éppen állunk, mert a nejem htb lett, de legalább nem csökken a megtakarítás), de ahogy a tervezett lakasmeret ára két éve belenyalt a 3x millióba majd most épp 4x-szel kezdődik, a saját szívem nyugtatasara becsuktam a böngészőt…
  Lehet azért nem találkoztunk mert a lakasod nem tetszetős? Sokan nem szeretnének 2-10m Ft-ert sem felújítani, inkább festés után költözhető kellene. És modern elrendezésű, nem Kádár kocka. Ha már 40m Ft 🙂

  Azaz átlagárak vs. kereslet-kinalat.