Már megint az apróbetű

Lassan már külön sorozatot is indíthatnánk az apróbetűről.

Dávid szaladt bele most egy újabb késbe, amiről érdemes nektek is tudni.

Dávid kisbefektető és részvényeket vásárol. Azt vette észre, hogy hiába van osztalékfizetés, neki nem nő a vagyona.

Aztán megtalálta a probléma gyökerét.

Értékpapírok osztalékfizetés ügyintézési díja a BÉT Azonnali Szekciójában kereskedhető részvények esetén díjmentes. Minden egyéb esetben az ügyintézés – mint kiegészítő szolgáltatás – díja a mindenkori Díjjegyzék szerinti, jelenleg 15 EUR (vagy annak megfelelő deviza, maximum az osztalék értékéig). (innen)

A brókercége 15 eurót von le minden osztalékból ügyintézési díj gyanánt. Sok részvény negyedévente, félévente fizet osztalékot, főleg az amerikai részvények. De még ha évente fizetnek is, neki semmi nem marad, mert jellemzően 800-1000 eurója van egy-egy cég részvényeiben, évi 2%-os rátával számolva pont nulla marad neki. (Még szerencse, hogy mínuszba nem kerülhet a díj miatt.)

Egy újabb apróbetű, amire érdemes odafigyelned.

Share

77 hozzászólás

 • Családfő
  Aki nem nyitott, az sokszor önmagát fosztja meg jó lehetőségektől.

  Alapból én sem komálok semmilyen ügynököt, aki megkeres telefonon. De, kap fél/egy/két percet arra, hogy elmondja, miért keres. Tizenötből tizennégy tuti viszlát. De egy lehet, hogy hasznos. Sok éve egy ilyenen keresztül tudtam meg információt egy olyan bankszámla/hitelszámla kombóról, ami jól hangzott. Végighallgattam, végiggondoltam, és valóban előnyös volt. Hosszú évekig rengeteg pénzt fogtam azzal, hogy végighallgattam. Később hasonlóan jártam egy lakásbiztosítással is.

  Szóval egy ügynök nem minden esetben haszontalan, hisz tudhat olyat mondani, amit az ember nem tud, mert nincs ideje naprakésznek lenni. Zsigerből elutasítani valamit nem feltétlenül okos dolog. (Mint a kisgyerek, aki meg sem kóstolja, de már nem szereti…)

 • szocske
  , iriembernek hogyhogy van telefonja??? Hisz a mobil ugyan olyan modern, lekovetheto ordogtol valo talalmany, mint egy bankkartya… 🙂
 • fehér zaj
  OFF

  és a többi LTP szakértő:

  Fundamentánál működik még a “megnyitom minimum havi díjjal, aztán mégis 20k-t fizetek büntetlenül” technológia? A héten beszéltem egy Fundás vezetővel, és esküdözött, hogy legkésőbb a kiutaláskor levonják az “elmaradt” díjukat, úgyhogy ne is próbálkozzak. Értem én, hogy ő nem mondhat mást, ehhez képest érdekelne, mi a gyakorlat.

 • szocske
  @fehér zaj, egyelőre működik, az ember lódított.

  Még az is működik, hogy 5ezreshez tartozó szerződéses összeget, de havi 20 ezres befizetést írtok a szerződésbe, eddig elfogadták az ilyet, és itt nem tudnak semmibe belekötni.
  Az aláírásod nélkül pedig nem módosíthatnak szerződést, így nem tudják leszedni a szerintük jogos díjat.
  Fontos, hogy a hitel opcióról ezzel a megoldással lemondtál, de ha tudod, hogy nem kell, akkor ez nyilván nem gond.

 • szocske
  Tehát ÁSZF szerint az állami támogatást és kamatot a befizetésre adják.
  Annyi került bele tavaly nyáron az ÁSZF-be, hogy visszautasíthatják a rendkívüli befizetést.
  Erről a visszautasításról azóta sem tudtam senkiből információt kiszedni.
  A leghihetőbb opció az, hogy azokat próbálják kiszűrni, akik néhány hónapra több(10)millió forintot tesznek be hozamlesőre a 3% kamatadómentes kamat miatt.

  Hallottam olyanról, hogy vkit megkerestek, hogy miért fizetett túl (nem 5 helyett 20, jóval nagyobb tétellel), szeretnék visszautalni, adjon bankszámlaszámot.
  Emberünk azt válaszolta, lakásra gyűjt és neki kényelmesebb ha a teljes összeg a funda számlán lesz mikor vásárol. Elfogadták.

  Ha a retorzió a fentiek szerint a túlfizetés visszautalása a saját bankszámlámra, az nekem tökéletes, hisz előtte megkaptam a HK visszatérítést, ha pár héten belül visszajön a pénz, majd befizetem újra 4%-ért 🙂

 • Zabalint
  @Családfő
  1. A közvetlen megkeresés nagyon drága, ezt nyilván finanszírozni kell valakinek, végső soron pedig te leszel az, mint vásárló/ügyfél. Így ritka az az eset, hogy épp megkeresés után kapsz jobb ajánlatot, mint aminek magad jársz utána. Nyilván nem kizárt, csak ritka.

  2. Ha 15-ből 1 relatív jó ajánlat mégis, bár vannak kétségeim ezzel az aránnyal kapcsolatban is, eut csak akkor mondhatod ki, ha tényleg utána jártál ezeknek, akkor azért figyelembe kell venni a többi 14-el elvesztegetett időt is.

  3. Szerintem ez a legfontosabb, ha megkeresés után vásárolsz, akkor ezzel fenntartod ezt a zaklató rendszert, sok millió embernrk okozva kellemetlenséget, azoknak, akik nem szeretnének ilyen megkereséseket, csak beleesnek a hibaarányba.

  4. Ez személyiség függő, de én például élvezem, ha utánanézhetek, mi a legjobb ajánlat, ellenben idegen embereket hallgatni telefonon nem szeretek.

 • Zabalint

  Én inkább azon csodálkozok, hogy értékpapír számlája van, és nem hagyott fel a részvényekkel, miután nem fizikai formában vannak. 🙂
 • Petike
  @fehér zaj: ez engem is érdekel. 🙂 Most én úgy csinálom, hogy lejárt a 4 évem, megkaptam a levelet a kiutalásról, de mivel még nincs lakáscélom így fizetem tovább. A Fundi ügynök szerint így nem kapok majd állami támogatást a mostani befizetéseim után, csak akkor kapnék ha módosítanám a szerződést mondjuk 6 évesre. De erre nem láttam semmit a Fundánál leírva, úgyhogy nem hiszek neki. 🙂
 • tip
  “A Tansferwise (…) lassú az átváltás, kb 3 nap.” érdekes, nekem eddig minden esetben ennél sokkal gyorsabban sikerült. Előfordult, hogy külföldi számláról utalva napon belül jóváírták az átváltott összeget, de másnapra mindig ott van.
 • ügyvéd

  Nekem nagyon sokáig nem volt mobilom, viszont akkor még volt bankszámlám kismillió, és talán még bankkártyám is, de erre már nem emlékszem.
  Aztán a 90-es évek végén az akkori legnagyobb ügyfelem, hozott egy mobilt, és “ultimátumot” adott hogy vagy használom, vagy elválunk egymástól.
  A mobil maradt, a bankszámlák nem…
  Nem érdekel, hogy lekövethető-e, nyitott könyv az életem, nincs semmi titkolnivalóm. Bankkártyát sem a lekövethetősége miatt nem használok, hanem mert nincs szükségem rá.
  Ne próbálj beállítani holmi ókonzervatívnak, a telefonon kívül a legmodernebb csúcskészülékeket használom.
 • Családfő
  Zabalint, szerintem nagy átfedésben hasonló a gondolkodásunk e témában.

  A 15:1 szerintem reális nálam, mert engem havi 1-2 alkalomnál többször nem csörgetnek meg ügynökök. (Szerencsés lennék?)

  Az elvesztegetett idő, mint írtam, a fél perctől max. 2 percig terjed alkalmanként, addigra mindenképp elköszönök, ha nem érdekel. Szóval ez nem tétel.

  Amit nem részleteztem: ha érdekel, sosem ott döntök, hanem ahogy írod, utánanézek. Elóbb kérek egy email-t a leírással, vonatkozó doksikkal. Ezeket 5 perc alatt átfutva látja az ember, hogy ér-e több időt és energiát. Ha igen, akkor belemélyedek, és visszahívatom magam. A korábban írt példákban jó döntéshez vezetett. Olyan is volt, hogy az ügynök ígéreteset mondott, utánanéztem, de az alapján én kerestem meg a konkurenciát, mert az még jobb volt.

  Összegezve, az ember magát foszthatja meg jó lehetőségektől, ha élből elutasít egy megkeresést.

 • szocske
  , no para, fogsz kapni támogatást, de itt is kimeríted a túlfizetéssel a hitelkereted, mert szerződéses összeg = saját pénz + kamatok + áll.tám + hitel.
  Ahogy nő az első három tétel, úgy csökken a hitelkereted.
  Ha hitelt nem akarsz tőlük, akkor csak bátran fizess módosítás nélkül.
  Ha mégis kéne a hitel, később is módosíthatsz.
 • Petike
  @Szocske: Köszönöm, nincs szükségem hitelre, én is pont így gondoltam az ÁSZF alapján ahogy mondod. 🙂
 • Ritch

  > InteractiveBrokers-szel van valakinek tapasztalata?

  Igen, amint írtam, eddig csupa jó. Magyar bankszámlára utalsz, nulla költséggel. Magyarként nyitva a számlát HUF-ban látod a számlaértéket is. Biztos a magyar gyökerei miatt törődnek ennyire a mi kicsi jelentéktelen országunkkal 😉

 • fehér zaj
  @szocske: Nagyon köszi!
 • gab
  Kérdésem, mi a különbség pl. a Random Capital és az Alapforgalmazó (Concorde) között? Mindkettőn elég alacsony költséggel lehetne értékpapírszámlát vezetni. Annyi a különbség, hogy a Randomnál sokminden mást (pl. részvényeket) is meg lehet vásárolni? Ajánljátok ezt a két céget?

  Érdekel a téma, de egyelőre nem mertem belevágni, még sokat akarok olvasni az alapokról, ETF-ről, ilyesmikről, hogy egyáltalán mi mit jelent.

 • Kalama
  Az Erste Netbrókert amikor először megláttam az hittem, hogy valami vicc. De azt máig nem értem, hogy a portfólióm aktuális értékét miért nem képesek %-osan is kifejezni…
 • Zabalint
  @Családfő
  Ha 15:1 az arány, és havi 1-2-szer hívnak, akkor lehetőségek szempontjából is jelentéktelen a dolg, hiszen ezen idő alatt sokszor annyi komolyan vehető lehetőségekkel találkozol, főleg ha célzottan ia keresel.

  Nyilván, van az az eset, amikor valamit csak és kizárólag ügynökökön keresztül értékesítenek, általában becsalogató termékek, amelyek esetleg tényleg olcsóbbak a publikusan elérhető termékekhez képest. Ezt az üzletpolitikát viszont határozottan elutasítom, bár a cégeknek nem ez az érdeke, de én alapvetően a hatékony piacok híve vagyok, aminek egyik előfeltétele az árak szabad megismerhetősége. Ha ügynökön keresztül veszek, akkor azzal fenntartom ezt az üzletpolitikát.

 • Családfő
  Zabalint, nekem az a 3 lehetőség, amit ügynök hívása alapján ütöttem nyélbe (egyszer nem is nála, hanem a konkurenciánál) az elmúlt 5 évben, az bőven megérte.

  Ahogy írod, a cégek érdeke a profit maximalizálása, és ehhez millió marketing eszköz áll rendelkezésükre. Az ügynöki értékesítés a marketingkommunikáció egy fontos eleme, nem fogják abbahagyni, bár az valóban elsősorban a B2B szegmensben meghatározó. A termékek különböző pozicionálásával, és egy komplex kommunikációval képesek elhitetni, hogy jó vásárt csinálunk akkor is, ha ügynök nincs is bevonva.

 • Viktor
  Sziasztok sokan írtatok a Transfewiseról. Ha jól tudom, 0,7% a költsége a váltásnak. Ehhez még hozzájön a tranzakciós illetéke az én utalásomnak? Tehát így 1% lesz a váltás költsége? Vagy tisztán 0,7%? Köszi a válaszokat.
 • Varga Dávid

  Ha érdekelnek az ETF-ek es h mennyivel olcsóbbak lehetnek, mint egy bef.alap, akkor szívesen elküldöm a tapasztalataimat!
  usespanner@gmail.com
  De ha a blog régebbi bejegyzeseit nézed az is hasznos.. Es sose higy j brokernek/banknak, legalábbis mindig kételkedj:))
 • Laci
  Viktorhoz hasonlóan engem is érdekelne a transferwise költsége.
  1M HUF-> USD utaláskor milyen tételek lehetnek, s összköltség szintjén mi a végeredmény?
 • gaborr
  alapforgalmazónál csak concorde alapokat tudsz vásárolni, nagy részét költség nélkül. ha concorde alapot akarsz venni akkor ott nyiss számlát.
  ha részvényeket/etfeket akarsz venni akkor inkább brókercégnél nyiss számlát, ne alapkezelőnél. ez akár lehet a random is.
  viszont, mivel ennyire nem vagy képben, ezért nem javaslom, hogy bármelyiknél nyiss számlát, hanem képezd még magad picit, hogy az elvárható befektetői tudásod legyen meg.
  Varga Dávid nevű emailcímgyűjtőnek sem kell mindent elhinni, még a “tapasztalait” sem, amit valamiért csak privátban hajlandó megosztani.
 • Andor
  előjött itt a váltás költsége, két kérdés?
  – transferwise VS CurrencyFair? melyik az olcsóbb jelenleg?
  – tranzakciós adóval együtt mi a végköltsége a két szolgáltatónak?

  köszi!

 • szocske
  félig off, nem pénzügy, de már megint az apró betű, igaz itt nehezebb benézni:
  Jött ma reggel egy spam a wizzairtől, 20% kedvezmény MINDEN 2017-ben induló járatra.
  Lassan ideje foglalni valami nyaralást, neki is ugrottam, de valahogy nem találom a kedvezményt, bármilyen járatot nézek. Akkor nézzük hátha van valami apróbetű…
  Az nincs, de van egy link, a járatok teljes listájával:
  wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/promo-disclaimer#/
  Itt gyanúsan rövidke a Mo-ról induló járatok listája…
  Megszámoltam, 13 járatra van kedvezmény.
  Azt is megszámoltam, hogy jelenleg 71 célpontra lehet Bp-ről és Debrecenből utazni.
  71/13 elég rossz arány, ha MINDEN-ként reklámozzák, itt nem arról van szó, hogy csillagozva kihagynak 1-2 népszerű nyaralóhelyet…
 • L70

  For all new routes starting in 2017

  Minden 2017-ben induló járatunkra

  Járat útvonal ebben az értelmezésben. Rosszul fordították saját magukat, ennek ellenére megtévesztő.

 • rm
  Sose használtam még transferwise-t, de nem tűnik valami nagy bulinak. Kezelési ktg:
  – HUF 0,7% (szerintem a tranzakciós díj is benne lehet, megérzés)
  – EUR, USD 0,5%.
  Az ezzel csökkentett összeg fog aztán átváltódni állítólag jó árfolyamon: 287,53 HUF/USD
  A Currencyfair még kevesebb pénzt tud átpumpálni a dróton.

  granitbank.hu/arfolyamok
  eladás 287,27 HUF/USD (11:48-as jegyzés)
  0,6%-kal tér el a középtől. Ami a poén, hogy forintot 0,1%, devizát 0,5% költséggel utalok Gránitból vagyis még a költséggel is veri a Transferwiset. Fura.

  erstebank.hu/ekwa-web-web/exchangeRates.jsp
  eladás 288,15 HUF/USD (ker11)
  eladás 289,25 HUF/USD (ker16)
  Az Erste elég szarul vált, 1%-kal tér el a középtől. Ingyenes utalással sem tűnik jónak, meg a priviL amúgyis háklis a devizára. 🙂

  Természetesen a KBC árfolyamokat pont nem tudom most megnézni, beteg a webbroker. :/
  Na mindegy, feladom.