Pénzmosás az ingatlanpiacon

A nemzetközi adatcsere egyezmény világszerte rengeteg bankszámla adatait hozzáférhetővé tette a nemzeti adóhivatalok számára, még az offshore cégek mögé rejtőzködő magánszemélyekét is.

Ezért még inkább előtérbe került az ingatlanvásárlás az egész világon. Ugyanis amíg a pénzmosás nagyon jól le van szabályozva az egész világon (a bankoknak minden 3,6 millió forint feletti rendkívüli pénzmozgást jelenteni kell elméletileg, az 500 ezer feletti pénzváltáshoz már azonosításra van szükség, a határon nem lehet 10 ezer eurónál többet átvinni bejelentés nélkül, stb.), addig az ingatlanpiac az egész világon melegágya a pénzmosásnak.

Kínai pártfunkcionáriusok, orosz maffiózók, kolumbiai drogkereskedők és mindenki más az ingatlanpiacon mossák tisztára a pénzüket. Alapítanak egy offshore céget mondjuk Belize-ben, amelyik megveszi a kiszemelt ingatlant Londonban, Vancouverben, vagy Miamiban.

Az Egyesült Királyságban tavaly 1,2 millió ingatlan tranzakció volt, ebből mindössze 335 esetben történt meg, hogy vagy az eladót vagy a vevőt gyanúsnak találták. Miközben évi 100 milliárd fontra becsülik azt az összeget, amit csak a Királyságban az ingatlanpiacon mosnak tisztára.

Ez az összeg pedig tovább nő, mióta már rengeteg országban nem lehet névtelenül pénzt tartani a bankokban a már említett nemzetközi adatcsere-egyezmény 2017-es indulása miatt. Bankban már tízezer euród sem lehet titokban a Föld másik felén sem, míg ingatlant akár több millió dollár értékben is birtokolhatsz akármelyik országban. Az ingatlanok tulajdonosait sehol nem jelentik le a külföldi adóhatóságoknak. Így nem csak a luxusingatlanoknál, hanem az olcsóbb házaknál, lakásoknál is megjelentek a külföldi vevők, akik szeretnék a pénzüket a túl transzparenssé váló bankokból kimenekíteni.

Ebből származik a pénzmosás melletti másik komoly probléma, hogy rengeteg városban elképesztően elszállnak az ingatlanárak a külföldi befektetők miatt is. Egy kínai, vagy orosz maffiózónak semmilyen ár nem drága, ha szeretné kihozni a pénzét az országából úgy, hogy lehetőleg senki ne tudjon róla, hogy az az övé. (Például Floridában az ingatlanvásárlások 22%-a külföldiek által történik, de más nagyvárosokban is kiugró az arányuk.)

Ez is nagyban hozzájárult, Londonban már 19,5 évnyi átlagfizetésbe kerül egy átlagos lakás, Vancouverben is az egekben vannak az árak, San Franciscoban pedig nem találnak óvónőt vagy tanítónőt, mert egyszerűen egy ilyen fizetésből nem tudják finanszírozni a lakhatásukat a városban.

Ezért az elmúlt hónapokban kezdték komolyabban venni a problémát a helyi hatóságok.

Londonban 2017 májusától az ingatlanokat vásárló offshore cégek tényleges haszonhúzóit is be kellene jelenteni, több amerikai városban is hasonló vonatkoznak a 1,5-2 millió dollár feletti készpénzes vásárlásokra.

Érdeklődve várjuk, sikerül-e a hatóságoknak megcsinálni azt, amit nagy nehezen a bankszámláknál már elértek, hogy értesítik a honos adóhatóságot a helyi ingatlanokba fektetett összegekről is.

Ha ezt sikerülne megvalósítani (nem holnap lesz), valószínűleg hatalmasat fognak esni az árak a nagyvárosokban (még Budapest belvárosában is), mert hirtelen nagyon sok eladó ingatlan lesz mindenhol.

Javasolt bejegyzés: Ingatlanvásárlás külföldön

Share

52 hozzászólás

 • hintalow
  Én értem azt a részt, hogy ingatlanvásárlással mossák tisztára a pénzt, az nem tiszta, hogy utána mit csinálnak vele?

  – lakni gondolom nem tudnak pár lakásnál többen, sőt gondolom nem is az a cél, hogy odaköltözzenek.
  – kiadják utána? Ez szerintem nem lenne akkora biznisz, tekintve, hogy nem újpesti panellakásokat vesznek (amit könnyű ugyan kiadni, de nem jön be sok máni belőle) hanem luxusabb kategóriát, amit nehezebb kiadni
  – eladják? Az azért eléggé megnövelné a kínálati piacot, letörve az árakat, ez nem látszik jelenleg.
  – Csak úgy hagyják állni? Akkor mi értelme volt az egésznek?

  Tehát nem igazán látom, hogy mi a trend az ilyen céllal vett ingatlanoknál

 • WACOM INTUOS
  Budapesten sem lehet lakást bérelni a fizetésből, vagy nagyon sok mindenről le kell(ene) mondani cserébe. Mi 3 éve költöztünk el Budapestről, már akkor 75000 volt egy szar kis panellakás, akkora káddal, hogy az újszülött gyerekünk épp csak belefért.

  Mi otthonról dolgozunk, s most a szülői házat bővítjük, speciális okok miatt személyi kölcsönből. Most derült ki, mennyit vegyünk fel, 7 vagy 8 milliót, de még ez az összes is csak 108-130 ezer/hó 7 évre. Még így is sokkal olcsóbban jövünk ki, mint ha albérletet fizetnénk. Nem beszélve arról, hogy egyszer a szülői ház is miénk lesz, amely most kb. 160 négyzetméteresre bővül, egy vadiúj szárnnyal.

  Ha nem otthonról dolgoznék, akkor se mennék vissza Budapestre, mert vidéken majdnem ugyanannyit fizetnek, sokkal olcsóbb megélhetési költségekkel. És számos ismerősöm elkötözött már vidékre, Budapest megfojtja magát a magas árakkal.

 • Tamás
  Ilyen okbol bekovetkezo eses azert valoszinuleg nem lesz annyira hirtelen, mert amit mar megvettek, azt ugysem tudjak titokban eladni. Maximum a kerslet alakul at.
 • reader
  ” offshore cégek tényleges haszonhúzóit”

  De az offshore cég saját néven fut? Ha igen, akkor amúgy is lehet tudni, hogy ki vette meg valójában az ingatlant. Ha viszont strómanok nevén van, akkor legfeljebb a stróman neve derül ki, nem?

 • Tibor
  Ezt tenyleg erdemes volna meglepni.
 • Paprikajancsi007
  ,,500 ezer feletti pénzváltáshoz már azonosításra van szükség”

  Rossz helyen valtod,raadasul rossz arfolyamon..:) Az ilyen helyeken altalaban amikor rakerdezek,hogy kezelesi költseg nelkül mehet-e akkor is ertetlenül neznek ram.

 • PéterSZ
  Olyan már van, hogy ingatlanvásárlás után egy hónappal jön a levél a NAV–tól, hogy fizessünk illetéket, de akkor ez gondolom más lenne. Bár szerintem sok parlamenti dolgozó bajban lenne….
 • Kiszamolo
  Paprika, gondolod, nekem nincs saját pénzv
 • Tibor
  : nem feltetlen budapesti lakasokrol van szo (amugy luxuslakast se nehez kiadni), Parizsban vagy Londonban egymas sarkat tapossak le a berlok egy lakasert.
  Sajat tapasztalat: meghirdetnek egy lakast. Felhivod az ugynokseget vagy irsz nekik, kozlik hogy A Megtekintes szerdan delutan haromkor lesz, ezen es ezen a cimen. (Nincs olyan hogy ja akkor nekem nem jo, mert akkor igyjartal). Odamesz, komplett dosszieval a kezedben (jovedelemigazolas, szemelyi masolata, kismillio egyeb papir), ott mar tolonganak huszan. Megerkezik az ugynok, beterel, megnezitek egyszerre, a dossziet a kezebe nyomod, es “majd ertesitenek”. Aztan ha pont a te dossziedat valasztotta a tulaj, akkor szerencsed van, ha nem, akkor ugyanezt folytatod tovabb. Gyakorlatilag a meghirdetes napjan lecsapnak a lakasokra. Vagy ha nem, haat, annak tobbnyire valami oka van (problema a lakassal/kornyekkel/szomszedokkal).
 • -nb-

  Én ezt úgy képzelem el, hogy van nekik és kész. Otthon “dől a lé”, addig nem gond, hogy nem hoz. De az elnök/pártfőtitkár/főpap emberei bármikor rádszállhatnak, akkor oda a vagyon. A londoni lakást meg nem tudják elvenni, jó esetben nem is tudják, hogy van. A család azon része, akinek sikerül lelépni, szépen élvezheti az árat vagy a jövedelmet (ami persze még mindig az off-shore-ban van).
  DE ez csak a szegény ember elképzelése a saját lábon állásról …
 • Kórustag
  “A nemzetközi adatcsere egyezmény világszerte rengeteg bankszámla adatait hozzáférhetővé tette a nemzeti adóhivatalok számára, még az offshore cégek mögé rejtőzködő magánszemélyekét is.”
  Majd később azt írod offshore céget csinálnak, ingatlant vesznek.
  Hogy kerül ki a pénz az offshoreba? Ha az offshore cég bankszámláit is látják, akkor nem buknak le rögtön? Ha az ingatlan vételárát átutalják a vevőnek, akkor nem lesznek gyanúsak? Aztán azt az ingatlant el is kell adni. Hogy lesz ebből pénzmosás?
 • bg
  Diplomás fizuval rájöttem hogy full esélytelen tetemes kölcsön nélkül belátható időn belül egy lakást vennem pesten..lakástakarék így úgy, de ha egyszerre 3x20at kötök le, már az sem elég a felére sem. (műszaki frissdiploma)
  Mondjuk kb egy szakmunkás is lassan megkeres egy diplomás fizut 🙂
  És hallom hogy még mindig drágul a piac 😀
  Fasza. Most termelődik ki a földönfutó generáció.
 • Topfly
  A tisztára mosásnak az a lényege, hogy egy idő után tisztára mosódik a pénz, mert mind országban van elévülés. Még ha be is indul az adatcsere nem hiszem, hogy mindenki tömegesen eladná az ingatlanjait. Ez csak akkor fog történni, ha valóban érdemes valami miatt eladnia.

  A külföldi ingatlanvásárlást azonban nem érdemes egy az egyben a pénzmosással összehozni. Nagyon sok egyéb ok van, amiért valaki külföldi ingatlanba akar fektetni. Ez egy jó diverzifikáció és befektetés is lehet. Sokan ezen kívül nem bíznak a saját kormányukban és országukban (történelem alapján joggal) és bankcsőd, államosítás és stb.-től félve vesznek külföldi ingatlant.

 • Zabalint
  INTUOS
  Bár van amúgy saját, de nekem meg fordítva van, mert a szakmámban 3-szoros körül van a fizetési szorzó Budapest javára (sajnos…), míg Budapesten egyedül a lakhatás drágább, minden más olcsóbb vagy ugyanannyi, de az ha bérelnünk kéne is töredék lenne a fizetési különbséghez képest, sőt Nyugat-Dunántúlon, ahol szintén alig akad munkalehetőség (Bp után talán épp Szeged lenne a második legjobb), nem is olcsóbb a lakhatás.
 • Zabalint

  De épp arról panaszkodnak Londonban, hogy orosz milliársosok luxuslakásokat vesznek, és nem adják ki…
 • busga
  Gyanítom, hogy egy kínai vagy orosz “befektető” aki letelepedési államkötvény vásárlással legálisan is tisztára moshatta a pénzét (nemcsak ingatlanvásárlással) nem fog álmatlanul forgolódni a fenti okfejtést olvasgatva. Külön élvezet elképzelni amikor a NAV adatot küld Kínába vagy Moszkvába és csak annyit irnak vissza Sto étá?
 • Tibor
  @Zabalint: van aki nem adja ki, csak van, ha epp arra jarna.. A lenyeg hogy egy lakast nehezebb elvenni mint egy bankszamlat. Ott all a penze a lakasban, meg ha nem is ketyeg. Orosz allampolgarsagu szemelyek bankszamlajat barmikor befagyaszthatja London ha olyanja van (a mostani ruszofob hiszteria idejen ez meg akar realis is lehet), de egy ingatlant azert nyugaton nem szokas a tulajdonostol csak ugy elvenni.
 • Tamás74
  És hogyan lesz ebből tiszta pénz? Mármint kimenekíti a pénzt, hogy ingatlant vegyen. És? Ettől nem lesz legális a pénz eredete.
  Erre való a pizzázó és társai, ott annyi bevételt ütök a kasszába, amennyit nem szégyellek, adózok utána és máris legális pénzem van, akkor is ha eredetileg fegyvert csempésztem.
 • khXz
  Szerintem várhattál volna még 9 napot cikk élesítésével.
 • khXz
  Nem akarok ünneprontó lenni, de az ingatlannál jóval likvidebb eszközök is rendelkezésre állnak, ami pénzmosásnál pláne nem hátrány.
 • Zabalint
  @Tamás74
  Carwash 🙂
 • Garázs
  PéterSZ!
  Sok parlamenti micsoda lenne bajban?
 • ügyvéd
  “A nemzetközi adatcsere egyezmény világszerte rengeteg bankszámla adatait hozzáférhetővé tette a nemzeti adóhivatalok számára, még az offshore cégek mögé rejtőzködő magánszemélyekét is.”

  Ez nem egészen így van szvsz, de sajnos nem tudok érvelni ellene oly módon, hogy ne osztanék meg “kényes” információkat, így kénytelenek vagytok becsszóra elhinni 😀 vagy nem persze, de ez mindenkinek szíve joga. 😀

  Az ingatlan befektetés meg valóban annak éri meg, akinek számolatlanul termelődik “otthon” a fekete pénz, és diverzifikál. Teljesen más az “ember” nézőpontja, ha tudja, hogy ha esik ha fúj, évente tervezhetően befolyik az a pár milliárdocska (magyar viszonylatban).
  Olyankor nem számít hoz-e valamit a befektetés, vagy mekkora a költsége, (horror ingatlanadó az USA ban pl.) hiszen folyamatos a pénzáramlás, nem a befektetés hozama révén gyarapodik a vagyon.

 • realestate
  Már hiányoltam az e havi “ne fektess ingatlanba” és “ingatlan áresés” lesz cikket….
  Mert ha X év múlva lesz ilyen adatszolgáltatás akkor majd gondoljátok tömegével eladják az ingatlant és majd krumplit vesznek az árából?? Amúgy meg 5 év után a kutya nem érdeklődik miből vetted 😉 szóval addigra adóügyileg “legalizálva” lesznek ezek a deal-ek.

  Addig is azoknak akik lemaradtak az elmúlt 2 évben a vételről egy kis “kedvcsináló” 😉 penzcentrum.hu/otthon/merre_tartanak_a_lakasarak_sirhat_akinek_videken_van_csaladi_haza.1054144.html

  Ja, meg még annyi, hogy a tőzsdén egy bolhafingra is van 3-5% esés, komolyabbra meg akár 50-80% is…. Ennyi erővel költs el mindent az nem tud veszteni az étékéből később! 😀

 • realestate
  INTUOS

  A leírtak alapján amit te csináltál az nagyon erős kényszerhelyzere vidékre menekülés és ennek a megmagyarázása magadnak h miért jó. Neked még az is lehet h tényleg bejött, de a trend nem ez! Márpedig egy fecske nem csinál nyarat! Senki nem arról álmodik, hogy a szüleinél éljen gyerekkel… 20-30 év múlva meg nézel hogy a 160m2-es vidéki házad lehet annyit sem fog érni mint egy 60m2-es BP panel… Persze mondhatod téged ez nem érdekel, de a gyerekedet majd fogja!

 • attila
  “A nemzetközi adatcsere egyezmény világszerte rengeteg bankszámla adatait hozzáférhetővé tette a nemzeti adóhivatalok számára, még az offshore cégek mögé rejtőzködő magánszemélyekét is.” szerény véleményem szerint messze van még az hogy ennek lesz valami hatása itthon. a NAV még azt sem veszi észre ha valaki nem írja be az előző évi tőzsdén szerzett nyereségét, pedig azt elvileg megküldik a NAV-nak a brókercégek. Na ilyen rendszerrel mit akarnak ? nem hiába nem vették észre a questort és a társait éveken keresztül…..
 • Kiszamolo
  realestate, menthetetlen vagy.
 • Tibi83
  Sziasztok!

  Azon gondolkodtam, hogy időnként szívesen dolgoznék hétvégén Budapesten, hogy jobban gyarapodjon a vagyon.

  Beszélek angolul és németül is (de annyira nem, hogy tanítsam, csak olyan középfokon), van jogsim és egy műszaki diplomám is. Van normális főállásom, ez mellékkereset lenne.

  Jó lenne ha az adott héten tudnám lebeszélni a főnökkel, hogy akkor hétvégén megyek e (=rugalmasság a munkaadó részéről).

  Van valami javaslatotok milyen vonalon induljak el? Semmit nem zárok alapból ki (de azért annál értelmesebbet szeretnék mint plázában szappant osztogatni). Ki lehet az a csoport akinek alkalmanként szüksége lehet egy megbízható értelmes dolgozóra? Nem ragaszkodok hozzá, hogy kelljen a nyelvtudás meg a diploma.

  Üdv

  Tibi83

 • ThomasVonat
  OFF:

  Az idezetgenerator ezt irja: Ha szegénynek születtél, az nem a te hibád. Ha szegényen halsz meg, az viszont csak a te hibád. (Bill Gates)

  Nagy osszegben mernek fogadni ra, hogy ilyet nem mondott Gates. Ez eleve egy nagyon arrogans, es persze teves allitas, es egy olyan ember, aki az egesz eletet a harmadik vilag megsegitesere szentelte, biztosan nem mondhatta.

  Egyebkent forras sincs ra, valoszinuleg valami kattintasvadasz oldal talalhatta fel, esetleg egy konkret embernek cimezhette, egyetlen konkret hibajara utalva, es teljesen mast jelentett, mint itt a kontextusabol kirakadva.

 • Családfő
  Támogatom a fehérítést az ingatlanok területén is. Ez mindenkinek segítség lenne, aki tisztességesen próbál az élethez állni.

  Közben naiv azért nem vagyok, a nagykutyák persze jellemzően megtalálják a kiskapukat, főleg, hogy segítő kezekre találnak mindenféle erre szakosodott gerinctelen “szolgáltatók” által. Néha egy-egy belebukik, de jön helyette másik. Bármilyen kis lépés előre a fehérítés irányába már siker.

  realestate, megint túltolod 🙂

 • Kiszamolo
  Thomas, nagyjából minden angol nyelvű oldal Bill Gatesnek tulajdonítja a mondást és még csak nem is arrogáns.
 • jurta

  “Beszélek angolul és németül is (de annyira nem, hogy tanítsam, csak olyan középfokon)”

  Amikor két hónapja felkértek spanyolt tanítani egy nulláról kezdőnek, kb. én szabadkoztam, hogy csak középfokon tudok (ki az a ***, aki tőlem akar tanulni?!). Aztán nagyon élveztem én is, a diákom is (tanult is valamit), és a megrendelő is elégedett volt. Végül az én életkörülményeim várható változása miatt nem folytatjuk…

  Elismerem, ez szűkebb piac, mint az angol vagy a német – de a keresleti oldala is ugyanúgy.

 • antenna
  real: azért lakásárban is volt bőven ingadozás az elmúlt 10 évben. Én abszolút saját ingatlan párti vagyok, de tudjuk, hányan megszívták a válságot. Persze utólag könnyű egy befektetési alapról is megmondani, hogy milyen jól hozott.
  off: Tibor, a ruszofób hisztit mire érted?
 • ThomasVonat
  Kiszamolo:

  Persze, mert átveszik egymástól a hülyeséget, de megtaláltad az eredeti forrását? Egy könyvben írta talán? Vagy egy interjúban mondta? Mi volt a szövegkörnyezet? Az teljesen irreleváns, hogy a csupasz, kontextustól és forrástól megfosztott idézetet hány helyen tulajdonítják neki, ha nem lehet kideríteni, hogy hol hangzott el eredetileg, akkor jó eséllyel hoaxról van szó.

 • gaborr
  szerintem így hogy csak hétvége eléggé nehezítő körülmény. de azt gondolom, hogy biztonsági cégek portásnak, vendéglátóipari egységek különböző pozícióban (lehet ahhoz kell okj vizsga) kereshetnek ilyen embereket.
  lehet hosszú távon jobban jársz, ha képzed magad hétvégente, hogy mind-magasabb kvalitást igénylő munkát tudjál elvállalni.
 • untermensch4
  @_ThomasVonat “A türelem rózsát terem, de mást nem.”
 • Matney

  Ha műszaki témában tényleg ott vagy és a nyelvtudásod a szaknyelvre is kiterjed, fontold meg esetleg a szakfordítást. Szerintem EN-HU és DE-HU nyelvpárban is van rá kereslet.
 • Q
  off:
  Azt az állítólagos Gates-idézetet nem találtam meg a Wikiquote-on, és ami ott nincs fenn, az szinte mindig kacsa.

  en.wikiquote.org/wiki/Bill_Gates

 • kritizator
  OFF

  Az Einsteinnek tulajdonított mondások közel fele nem tőle származik, és amelyik tőle azok közül néhány értelmezését később cáfolta, hogy úgy gondolta volna.

 • Macspyre
  realestate: a jutalekokbol gondolom jol elvagy, hypeold csak, bar ugyis van epp eleg bolond allandoan.
 • Tibi83

  Köszi a válaszokat!

  Nyelvtanítással az a bajom, hogy az nem 8 óra munka, mondjuk jön 2-3 tanítvány egy nap. Az elég sovány. Ezért lőttem ki a matekkorrepetálást is.

  A portás dolog nem is rossz ötlet.

  Szaknyelv is megy (németül jobban). Hol lehet jelentkezni szakfordítónak? A portán pl. fordíthatnék is. 🙂

 • Janos82
  :

  upwork.com

  de van meg sok mas freelancer oldal is. Ha van hol dolgoznod( pl nem kell elmenned otthonrol, mert az alkalmatlan ra), akkor jo lehet.

 • realestate

  “a jutalekokbol gondolom jol elvagy, hypeold csak, bar ugyis van epp eleg bolond allandoan.”

  Látom nem sűrűn szoktál kommentelni/ kommenteket olvasni itt a kiszámolón mert akkor “ismernél” engem 🙂 És igen, köszönöm kérdésed a BÉRLETI díjakból jól el vagyok….

  De akkor mégegyszer: nem vagyok ingatlanos, csak van “némi” ingatlan érdekeltségem. És nem, nem e miatt írtam amit, hanem azért vettem anno mert korábban komoly potenciált láttam ingatlanban és voalá, itt is vagyunk 2017-ben.

  Majd év végén visszatérünk a témára 😉

 • gaborr
  Ha már ingatlanpiac, REIT-eken gondolkodott már valaki? Tart valaki ilyen értékpapírt? Általában havonta/negyedévente fizet osztalékot, és elég jó hozamokat produkált az utóbbi években, viszont a várható kamatemelés amennyire értem ezt a szakmát, nem tesz jót a jövendőbeli hozamoknak. Van USA és van EU-s REIT is a piacon, de minden bizonnyal más piacokon is lehet találni.
 • sultan
  Amúgy te az interneten minden egyes helyen, ahol csak magyar ingatlanpiaccal kapcsolatos téma felvetődik odakommentelsz kéjesen , hogy mekkora király vagy amiért 2 éve vettél pár lakást?
 • Okoska
  komolyan aggódok miattad, most mi lesz veled hogy az Olimpiát lefújták. Pedig olyan biztos voltál benne…


  “Olimpia: ha beüt (remélem) akkor fetrengeni fogok a röhögéstől amikor rakétába kapcsolnak az árak és a többség ismét lemarad a raliról mert “ezt nem hiszem el, nem lehet tartós, nincs alapja, lufi” hozzáállással tátott szájjal fogja nézni a PARTVONALRÓL, hogy mi történik…”

  //kiszamolo.hu/budapesti-ingatlanarak/comment-page-4/#comments

 • Paprikajancsi007

  Nem ev vegen terunk vissza ra,hanem majd par ev mulva amikor elzarjak az EU penzcsapot.:Dd A mai proli,aki hitelre vett lakast,hogy aztan ,,jol kiaadja” majd csak pisloghat.

 • ETF
  Ezek a Realestate ETF-ek, illetve ETF-ek után hogy kell adózni? Akár TBSZ-en tartanám őket. Valamit fél füllel hallottam, hogy az amerikaiaknak rosszabb az adózása?
 • gaborr
  közben látoom, hogy REITekről már volt szó korábban, kb ugyanolyan kerülendő kategória mint az Impact ingatlan alap.
 • ügyvéd
  ingatlanmuhely.reblog.hu/a-befektetok-hatasa-nem-megalapozott-a-lakaspiacon

  Személyes tapasztalatom, hogy a nagy ingatlanpiaci boom egy jelentős része ordenáré hazugság. A cikkben is írják, hogy pl. soha senki nem látott lakáslicitet stb…
  Van persze áremelkedés, de a hype nagy része palifogó beetetés.