Mától új kamatozással a prémium állampapír 2025/I és 2023/K

Mától új kamatozása van a prémium állampapírnak, 2025/I és 2023/K jelzéssel, február 20-tól a kamat 4,8% és 4,4% évente. Az állampapír a régi, csak kamatforduló történt most, a magasabb infláció miatt nőtt a kamat.

Mivel a kamatfordulókor az infláció vizsgálatánál augusztusi adatot vesznek figyelembe, ezért ilyen hurka az új kamat is, hiszen múlt hónapban 4,7% volt az infláció, így ha januárt néznék, akkor 6,1%-nak kellene lennie a kamatnak.

Mindegy, ez van.

S a kalkulátorunk is frissült, ha dönteni szeretnél, melyik állampapírral járnál jobban:

 

Share

86 hozzászólás

 • nemevettma
  Off:

  eToro tapaszalatok vélemények?

 • Én is akarok kommentelni...

  1, Én nem minősítettelek téged, te se tedd velem, de nagyon mellélőttél a besorolásommal. Én nem liberális vagyok, hanem idióta-ellenes. Pl. imádom a helyi fideszes önkori képviselőinket szívatni kormánytagok idézeteivel, és valami brutális mennyire szégyellik magukat, meg a pártjukat többen is, csak hát belőlük élnek, és máshoz nem értenek.
  2, Ez most hogy jött ide?
  3, Jól értem, hogy azért sz*r a magyar GDP növekedés ha kivonjuk belőle az EU-tól kapott pénzeket, mert pl. az Audi hazautalja a profitját? De az ugye megvan, ha nem lennénk EU tagok, akkor se Merci, se Audi, se BMW nem lenne nálunk? És a sort még sorolhatnám hosszan.
  4, Ha ennyire nem jó nekünk az EU, akkor miért nem lépünk ki?
  5, A britek amióta elindították a kilépési folyamatukat csak profitáltak a dologból ugye?
  +1: te tényleg elhiszed amit írtál, vagy bemásoltad ide valahonnan?
 • Családfő
  Bal, ahogy ketten is írták, simán kapsz kicsivel 3% felett egyedi kedvezménnyel, ha elég nagy a hitelösszeg illetve a jövedelmed.
 • S&P 500 kell nekem
  Az iShares Core S&P 500 UCITS ETF pl. az LSE-n USD-ben is megvehető.
 • Karcsika

  2020-02-20 at 23:28

  Off: van EU-n belül elérhető USD-s S&P500 ETF? Mármint, ami USD-ben kell megvenni. Én csak EUR-osokat találtam.”

  Nincs. Legalábbis én hosszas keresés után sem találtam.
  Olyan van, hogy megveszed €-ért, de nem hedgelt. Azaz €-ért veszed, de igazából USD-ben van kitettséged.
  CSPX

 • furmint

  FYI a webkincstáf 2008 decemberében indult.

 • bicskanyitogato

  “Off:

  eToro tapaszalatok vélemények?” – Elnézést, de EZMIEZ?!?!

  Kivan a cerkám ezektől az ostoba, odaböfögött, központozás nélküli, kiváló helytelenírással megkomponált lustavagyokgugliznimajdmásmegdolgozikhelyettemésmegoldjaazéletemóriásideamúgyjelentéktelenproblémáját hozzászólásoktól! Eddig csak nívótlan kommentoldalon, meg a Gyakorikérdéseken volt, de most már itt is?

  Akkor lefordítom, ha már ez a szakmám (magyarról-magyarra ritkán dolgozom):

  “Sziasztok! Az eToro-ról gyűjtök információt és érdekelne, hogy Nektek van-e vele tapasztalatotok, vagy tudtok-e róla pozitív/negatív dolgot? Előre is köszönöm, Miklósnak külön köszi a felületért, amin értelmes emberek tudnak egymástól kérdezni és választ is kaphatnak.”

  Na, valahogy így, nem? 🙂

  Köszi Miklós a munkádat és köszi kommentelők (néhány kivételtől eltekintve) a hozzáadott tudást! Ilyen sokra elég ez a hely amú

 • headset

  “minden hónapban meghatározzák az elmúlt 12 hónap százalékos áremelkedését, majd ezt a 12 értéket kiátlagolják.”

  Én eddig naivul azt gondoltam, hogy a 2019-es infláció a 2019. évben bekövetkezett árnövekedés.

  De az átlagolós módszer a 2018.01 és 2019.12 közötti időszak áremelkedéseit tartalmazza, különböző súllyal. Ha az infláció egyenletes ütemben növekszik, akkor a 2019-es éves átlagos infláció a 2019 januári értékkel lesz egyenlő. Ez a kis trükk a növekvő infláció hatásának további 6 hónapos késleltetését jelenti.

  A báziskamat februárral kezdődő egy éves érvényessége 2020 augusztusi közepet jelent. A báziskamat összesen 20 hónappal lesz lemaradva az inflációtól. Ez évi 1,2% növekedésnél 2%-ot jelent.

  OK, de ha csökken az infláció, akkor ez a késés majd előnyünkre válik. Igenám, de ha nem veszünk ugyanilyen újat, vagy ha változnak a feltételek, akkor ezt nem kapjuk vissza.

 • Lau
  attol, hogy (szerinted) oriasi kizsakmanyolok a nyugati allamok, meg az osszefugges igaz: ha kivonod az EU penzt, marad evi 0.6%. Tehat gyakorlatilag nem volt belso novekedes. Nem is ertem az “ervelesedet”. Hogy jon ide ez a “ballibsi meg fuj EU”, meg hogy ki mit gondol? Ez matek. Akar szimpatikus neked az EU es a kozos piac, akar gyaramatositast latsz benne… Meg a stadionokkal se volt novekedes. Gyarmatosito hazafias erzelmek ide, vagy oda.
 • Mr T
  Bocsánat a hülye kérdésért, de valaki meg tudná mondani, hogy pmáp pontosan hogy működik? Minden évben kifizeti nekem a betett összegre a kamatot, amiről rendelkezhetek, hogy újra befektetem, vagy pénzszámlára vagy bankszámlára utaltatom, ezt értem, de mi történik, ha lejár? Akkor is felszámítják a 2% visszaváltási díjat?
  Igazából az volna az ötlet, hogy a babavárót pmápba fektetem és az éves kamatot némi önerővel kipótolva arra használom, hogy fizessem a törlesztőt. Tudom, mindenhol azt olvasom, hogy máp+-ba tegyem a pénzt, de ott csak öt év múlva látok pénzt viszont. Pmáp jelenlegi 4,8% mellett, a 10 millióból elvileg 480.000-et kapnék jövőre. Tényleg ennyit kapnék, vagy ebből még levonják azt a 2%-ot?
  Ha valaki megválaszolná, köszönettel venném.
 • Bal
  @miki Nem lakáshitel kell, hanem szabad felhasználású, lakásfedezettel. Lakáscélúból nem tudok állampapírt venni.

  De trükközzünk: elajándékozom a házunkat szüleimnek, aztán visszaveszem tőlük 100m hitellel, amit öt év múlva előtörlesztünk, ők meg nekünk ajándékozzák a vételárat. Úgy 6m elmegy illetékre és ügyvédre, de felvesszük a csok-ot meg +gyerek, amivel 1m-t törleszthetünk. Eddig -2m.

  A keresők szerint a legjobb öt évre fixált lakáshitel 3%-os, húsz évre 500 ezer / hó. Az első 5 évben kereken 30 milliót adsz a banknak, annuitás kalkulátor szerint ebből 20m tőketörlesztés.

  A MÁP+-ból öt év alatt 27m nyereség.

  Szóval öt év múlva 127m MÁP+-od van, kifizettél 32m-t, és van 80m hiteled. Előtörlesztés 2%-kal 1,6m.

  Nyereség 13,4/5 = 2,7m/év. Első évben plusz pénz kell, mert a MÁP+ seggnehéz.

  Megéri ennyi macera? Mi van, ha nem tudsz 3%-os hitelt kapni? Kéne egy kalkulátor…

 • Bal
  ha a PMÁP lejár, visszakapod azt a pénzt, amit az elején betettél, veszteség nélkül.

  MÁP+-ból is pontosan úgy kaphatsz pénzt a kamatból, mert évenként van az a öt napos visszaváltási időszak. A kamatot tényleg MÁP+-ban írják jóvá, de ezt rögtön ki is veheted forintban, veszteség nélkül. Szóval pontosan ugyanúgy hozzájuthatsz a kamatfizetés összegéhez, mint a PMÁP-nál.

  A kamatra nem kell 2%-ot fizetni. A 2%-ot *kizárólag* arra az esetre vonatkozik, ha a kötvényt idő előtt el akarod adni. Viszont arra gondolni kell, hogy a 2% nincs szerződésbe foglalva – simán lehet pillanatok alatt 50% is, ha a magyar állam bajban van.

  De a fentiek olyankor is élnek, tehát PMÁP-nál 5 év múlva akkor is visszakapod az összes pénzt, és a MÁP+-ból évente vehetsz ki veszteség nélkül. Legalábbis amíg a magyar állam be akarja tartani a szavát.

 • Szabolcs
  “Mr T
  2020-02-23 at 20:31”
  igen, megkapod, nincs 2% levonás.

  “Én is akarok kommentelni…”
  A számaid valszeg rosszak, nincs kedvem utánanézni. Ha a kifizetést szedted össze, akkor az nagyrészt hazai finanszírozású volt, és főleg az elején sok előleg, ami csak részben számolható el az EU-val, tehát egyrészt előleg miatt nem emel GDP-t, másrészt nem az EU adta. Nem tudom, figyelembe vetted-e, hogy jött be sok mezőgazdasági támogatás, valamint vannak nem uniós támogatások, vannak direkt uniós támogatások, pl. egyetemek, kutatók részére, stb… A programozási időszakok között átfedések is vannak, tehát ilyen direkt számokat módszertan nélkül nehéz elhinnem, és nekem nem is ez rémlik 🙂

  “furmint

  FYI a webkincstáf 2008 decemberében indult.”
  Ilyesmit akartam én is jelezni, ezt nem kormányzat végezte, pontosabban alsóbb szinten.

  @richie-rich: A többség amit írtál, ööö, mondjuk tévedés

 • Karcsika
  T
  2020-02-23 at 20:31

  Ha NEM TBSZ-számlára vetted a PMÁP-ot, akkor igen, minden kamatfizetés után eldöntheted, hogy a kamatot újra befekteted vagy elutalod magadnak és veszel rajta hamburgert.

  Ha lejár a papír, akkor kifizetnek és érzékeny búcsút vesztek egymástól (ha NEM TBSZ-számlára vetted). Lejáratkor kifut a papír, ekkor nem számolnak fel semmi extrát (pl. visszaváltási díj).

  De hogy fekteted a babavárot PMÁP-ba? Ezt én nem értem.

 • mgpx

  A kamatbázis jelenlegi számítási módja csökkenő infláció esetén valóban előny is lehet, hiszen jelentős késleltetéssel követi le a kamat az inflációt.

  Új kibocsátású papíroknál viszont a kincstár a kamatprémium beállításával is játszik. Növekvő kamatbázisnál csökkenteni tudja a kamatprémiumot, mert a nagyközönség a nominális kamatszintre érzékeny, nem a prémiumra. Mivel az áthúzódó hatások miatt az idei évi átlagos infláció még meg is haladhatja a tavalyra számolt 3.4%-ot, így reális esélyét látom annak, hogy a 2026/I-t kisebb kamatprémiummal fogják kínálni, mint a 2025/I-t.

  Sajátos helyzet: minél alacsonyabb az infláció, annál magasabb az újonnan forgalmazott PMÁK sorozatok reálhozama, és fordítva is.

 • Mr T

  Köszi a választ. A babavárót kiutalják a bankszámlára, én meg webkincstárban veszek belőle pmáp-ot. Mivel már útban van a gyerek, már él is a három év szünet. Ezért úgy gondoltam, hogy az első évi kamatot (2021-ben) újra befektetem, szintúgy a második évit 2022-ben, a harmadik évtől viszont kifizetést kérek bankszámlára, mert attól az évtől fizetni kell a törlesztést. Addigra kb. 11M lesz pmápba, ami a jelenlegi 4,8% kamattal majdnem fedezi is az egész évi törlesztést. De ugye azt majd meglátjuk, hogy akkor mennyi lesz a kamat.

  Köszönöm Szabolcsnak és Balnak is a választ!

 • RgElek
  Részben kapcsolódó:

  RC oldalán az szerepel, hogy vásárolható náluk MÁP+, PMÁP, 1MÁP:
  randomcapital.hu/termek/allampapir

  Viszont a rendszerben csak a MÁP+-ot találtam meg.
  Rossz helyen keresem vagy PMÁP vásárlásra már nincs lehetőség náluk?
  (tudom, kérdezzem meg ügyfélszolgálatot, az lesz, ha itt nem kapok választ)

  Válaszotok előre is köszönöm.

 • Karcsika
  T
  2020-02-24 at 11:53

  Köszi! Rájöttem, hogy én voltam sajtfejű. Összecseréltem a Babavárót a Babakötvénnyel. 😀

 • RegElek
  Válaszolok magamnak és másoknak ha érdekel valakit:

  “Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a honlapunkon leírt állampapírok közül a
  MÁP Plusz állampapírt a Netboon/Villámkötés/Jegyzés menüponton belül tud jegyezni.
  A többi állampapírra telefonon keresztül tudunk felvenni megbízást.”

 • Tamas
  Nem szeretnék vészjósoló lenni, csak teljesen elméleti síkon vetem fel azt a gondolatot, hogy mi történik akkor, ha idehaza is betör a koronavírus és az azzal járó karantén, pánik és gazdaság visszaesése. Az egészségügy képtelen ellátni a helyzetet, szóval elég valószínű, hogy beláthatatlan következményekkel járna a gazdaságunkra nézve.
  És itt jön a kérdés. Mi történik ebben az esetben pl. az állampapírokkal? Ha azt érzékeljük, hogy egyre nagyobb bajban az állam, akkor elkezdi egyre több ember kivenni a pénzét az állampapírból. Ha hirtelen ki akarja venni x ember a pénzét, akkor az újabb káosszal fenyeget, tudomásom szerint jelenleg 3000 milliárd ft van állampapírban….
  Érdemes-e elgondolkodni időben, hogy inkább kiveszi az ember a pénzét belőle és ha a járvány már a múlté,akkor betenni ismét?
 • matetoth

  a pánik befektetésben a legrosszabb tanácsadó. Mit csinálsz a pénzzel? megeszed?
  nincsenek beláthatatlan következményei, 2% körül van a halálos áldozatok száma. Rengeteg ez, de nem töri ketté a gazdaságot.
  Egyébként sem segít az összeomláson, ha értéktelen kp-d van. Mármint tapétának még jó lehet, persze.
 • MaliwanSMG
  2020-02-26 at 09:39
  “Érdemes-e elgondolkodni időben, hogy inkább kiveszi az ember a pénzét belőle”

  Készpénzben vagy (HUF) bankbetétben tartva nem hiszem, hogy mérsékelnéd a kommentedben írt hatások pénzügyi következményeit. Csak állampapír kereskedésre lokalizált káoszt – ahogy írtad – nem tudok elképzelni. Ha pedig aranyrudakra váltod a pénzed és elásod a kutyaól alá, akkor azt a kockázatot futod, hogy mivan ha mégsem követi a vírust semmilyen ‘global economic impact’ és feleslegesen húztad magadra az alternatíva költséget (kieső kamat, aranytartás díja, BobCat bérlés a gödörásáshoz). A végén valamiért így-is úgy-is aggódhatsz majd, de ha régebbi fórum topikokban rákeresel a *diverzifikálás* témára, rengeteg hasznos tippet olvashatsz a tiédhez hasonló dilemmákról.

 • headset

  Ha egy vállalati részvényről lenne szó, akkor felmerülhetne, hogy ha leáll a termelés, akkor csökkenhet a nyereség és pánikeladással reagálhatnak a részvényesek. De a mai világban általában az értékesítés a szűk kapacitás. A termelés majd utoléri magát, amikor kinyit a gyár és az emberek újra vásárolnak. A részvényárfolyam is újra felmegy.

  És az államkötvény más. Ott a tőke és kamat lejáratkor fix. A Te pénzed akkor sem változik, ha mások pánikba esnek. Az állam nem fog a járványtól fizetésképtelenné válni. Ha időlegesen csökken a termelés és az adóbevétel, az állam ezt pótolni tudja. További kötvénykibocsájtással, különadókkal, az adókulcsok emelésével.

  Emellett ez azért sem olyan, mint a részvénypiac, mert ha kiveszed a pénzed, nem fogsz tudni 50%-os áron újra pmáp-ot vásárolni.

  És tőzsdepánik esetén inkább beáramlik a pénz az állampapírokba.

 • AtiEti
  sziasztok. lenne par millam ami all a bankban es kb 1-2 even belul tutti nem lesz ra szuksegem (de lehet tovabb sem) gondoltam berakom map+ -ba (ezt lehet kivenni 5 even belul ha jol tudom). Az a kerdesem lenne hogy milyen intezmenyben erdemes venni, vagy kb tok mindegy? jelenleg cib-nel bankolok, de lattam postan is van papir alapu, kerlek adjatok tippeket. koszi.
 • Szabolcs
  AtiEti
  2020-02-27 at 10:07

  “cipőt a cipőboltból”… Régi, gagyi reklámszöveg abból a körból, akkor, amikor még a reklámnak nem az eladás, hanem információnak átadásának volt a célja.
  Ennek analógiájára ez esetben megfontolandó az, ami kb 1000 éve minden fórumon – és így itt is – kimondásra került: a kibocsátótól (állam) a legcélszerűbb megvenni.
  Az, hogy azon belül a postán, mint a Kincstárnak ügynöki tevékenység részeként, de Kincstárral kötött szerződéssel teszed, hogy ugyanezt a fundamentával játszod el, vagy beblattyogsz egy kincstári fiókba, az már mindegy.
  A papírt én nem szeretem, de ez egyéni preferencia kérdése, ráadásul ettől még ugyanaz a folyamat, csak kapsz egy papírt is a nyomdából.

 • tré
  Államkincstárnál. Nincs számlavezetési díj, stb. Én tavaly még besétáltam az irodába és kb. 1 óra volt a teljes ügyintézés. Most viszont már van Ügyfélkapus számlanyitási lehetőség is.
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/ugyfelkapus-szamlanyitas
  Utána a webkincstárban tudsz adni-venni. Ne aggódj, én is tök amatőr vagyok. Először 1000 Ft-tal indítottam tranzakciót, hogy teszteljem, utána kicsit többel. Hajrá!
 • AtiEti
  Koszi az infokat. annyit meg megkerdeznek hogy a kamatokat hogyan fizeti ki a map+? mondjuk ha postan veszek papir alaput? illetve ha ugyfelkapunk nyitok egyet allamkincstarnal?
 • headset

  “a kamatokat hogyan fizeti ki a map+?”

  A kamatnak megfelelő összeggel megnő a kötvények darabszáma vagy a papíralapúak névértéke.

  A számlán levő dematerializált esetében:
  “Ezen forintban meghatározott kamatösszegnek megfelelő darabszámú, azonos sorozatba tartozó MÁP Plusz-ra jogosult a befektető kamat jogcímén az érintett MÁP Plusz alapján.”

  A papíralapú:
  “a kamat a futamidő alatt felhalmozódik úgy, hogy a kamatösszeg kizárólag a befektető által kezdeményezett visszaváltás alkalmával a névértékkel együtt kerül kifizetésre, azzal egy összegben esedékes.”
  “a névértékre eső, így kiszámított felhalmozott kamatösszeg hozzáadásra kerül a névértékhez.”

  Szóval a kamat automatikusan nem kerül kifizetésre, viszont kamatnaptól 5 napig annyi MÁP+-t lehet díjmentesen visszaváltani, amennyit az ügyfél akar.

 • mapmap
  Sziasztok!

  Nem vagyok egy pénzügyi szakember kb. a babaváró óta vagyok “képben” a MAP+ témával is. A mostani inflációs para miatt pedig PMAP vs MAP+ ami divatcikk lett. Nekünk is most lesz esedékes a hitel felvétele, de összességében még mindig úgy látom, hogy inkább tedd be az egészet a Pluszba az a biztos, nem tudsz inflációt jósolni a jövőre nézve (én legalábbis biztos nem:) )

  Itt is így gondolja a többség?:)

 • kormánytisztviselő
  : én diverzifikálok. Máp+ba és Pmápba is teszek folyamatosan.
 • mapmap

  Az mit takar hogy folyamatosan?
  Nekem egy nagyobb összeg jön egyszerre -> bvh.
  Azt hogy lenne érdemes diverzifikálni?

  Ezen a konstrukción filózom még: 50% 3éves PMÁP 50% MÁP+
  Vélemény?

 • Zabalint

  Ha nem tudok inflációt jósolni, abból az következik, hogy pmáp, mivel az véd az infláció elszállásával szemben, igaz csak 1 év csúszással.

  Bár én is diverzifikálok, csak nálam pmáp, máp+ mellett még pemáp is, és régebből bmáp is van.

 • Mr T

  Azt valaki el tudná magyarázni, miért éri meg pemáp-ot venni? Az 1,8%-os kamat a pmáp 4,4%-ához képest nagyon karcsúnak tűnik, de mivel nem látom át a különbséget a két papír között, örülnék, ha valaki felvilágosítana 🙂 köszi. Annyit tudok, hogy mindkettő infláció követő, csak az egyik a forint, a másik az euró inflációjához kötött. De mondjuk konkrét számokkal nézve egy példát, ha beteszek 100.000 Ft-ot, miért érné meg pemápba tenni pmáp helyett?
 • tumpara
  Mr T: Mert ha gyengül a forint (és általában gyengül), mondjuk 325-ről 335-re, az kb. +3%, tehát máris 3%+1,8% = 4,8% a nyereség, szemben a PMÁP 4,4%-ával.
 • matetoth

  mert várhatóan mindkettőt ugyanabban a devizában költöd el: tehát az árfolyam, ami bizony egy változó, bele fog játszani a valós hozamba: ha a forint 3%-ot gyengül, akkor az eurós kötvényed nominálhozamához az árfolyamgyengülés hozzáadódik (példádban 1,8+3), így több lesz, mint a forintos kötvény hozama. Tehát egy szemét spekuláns vagy (akármenlyiket is veszed)! Csak mondom, ha legközelebb valaki mást spekulánsozunk!

 • Gabor
  A 2024J kamata is változott? Ebben a kamatperiódusban mekkora kamatot fog fizetni 2020 szeptember 25-én? Ha nem, akkor mikor fog változni?