Magas eurókamatok ingyenes számlavezetéssel

2013-02-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az euróban megtakarítani szándékozók azzal szembesülnek, hogy a legtöbb banknál az eurókamatok igen szerények. Néhány bank kamatajánlata új és meglévő forrásra:

Amint látjuk, nem túl vonzó ajánlatokkal várnak minket a bankok.

De ez a kisebbik probléma. A nagyobb az, hogy egyszer szeretnénk felvenni majd a pénzünket, vagy elutalni másik számlára és ekkor azt tapasztaljuk, hogy a pénzfelvétel, vagy az utalás költsége el is vitte a féléves kamatunkat, a maradékból pedig még ki kell fizetnünk a havi díjakat is.

Néhány bank devizás díjszabása:

Például egy egy évre lekötött 4.000 eurós betét teljes egy éves haszna a költségek (befizetés, készpénzben felvétel, számlavezetés) és a kamatadó levonása után az Erste Bankban 1,05%, az OTP Bankban 0,92%, a Raiffeisen Bankban 1,49%, az Unicreditnél -0,17%.

Szeretne ennél magasabb kamatot és nem akar fizetni a számlavezetésért?

Csak egy kis kirándulásra van szükség a szomszédos Szlovákiába. Ott ugyanis a lekötött betétekhez ("Termínovaný vklad") különálló, ingyenes számla tartozik.

Ezen túl kérhet havi megtakarítási számlát is, ahol akár 5% kamatot is kaphat a pénzére, amennyiben havonta egy meghatározott összeggel növeli az elkülönített számlán lévő megtakarítását.

De amennyiben szüksége van eurós bankszámlára is, akkor is jobban jár, ha odaát nyitja meg a számlát. A legtöbb bank ingyenes, vagy nem drága számlavezetéssel várja, ahol a havi díj már minden költséget tartalmaz általában, néha még magyarországi készpénz-felvételt is.

A határ mentén mindenki beszél magyarul és magyar iratokkal gond nélkül lehet számlát nyitni.

Először a lekötött betétek kamatai:

(Ennél magasabb kamatokat az Unióban Bulgáriában és Romániában találsz, az ottani kamatokról itt írtam.)

 A havi megtakarítási számla ennél is nagyobb kamatokat kínál, de ahhoz már folyószámla megléte szükséges.

A Prima Banka egyenesen 5% kamatot ad, de itt nem lehet kezdőbefizetésünk és a havi befizetés sem lehet számlánként 100 eurónál több, igaz, egyből három ilyen számlát is nyithatunk. Ha egyszer nem teszünk hozzá havonta legalább 10 eurót, megszűnik a számla.

A szlovákiai Erste Banknál, a Slovenska Sporitelna Banknál akár havi 1000 euróval is növelhetjük a megtakarításunkat és mindjárt 10 ezer euróval is kezdhetünk, de itt csak 2,6% a kamat. Itt egy hónap kihagyást tolerál a rendszer.

A VUB Banknál is akár 5.000 euróval is kezdhetjük a megtakarítást és havi 300 euróig tehetünk a számlánkra pénzt. Ha nem veszünk ki pénzt, kamatprémiummal együtt 3,3-3,7% kamatot is kaphatunk a pénzünkre.

Végezetül a bankszámlák:

Az összes bank 3,9-4,9 euróért kínál bankszámlát és ezt az összeget is visszaadja, amennyiben 10 ezer euró megtakarításunk van a bankban.

Az összeg tartalmazza a bankkártyát, internetbankot, ingyenes eurós utalásokat egész Európába, gyakran ingyenes készpénzfelvételt a magyarországi testvérbanknál (CSOB-K&H, VUB Bank-CIB, Slovenska Sporitelna-Erste, Unicredit). De ahol fizetni kell a magyarországi ATM használatért, ott sem több 1,3-1,5 eurónál egy pénzfelvétel.

Sőt, kártyás vásárlásoknál még 0,5% visszatérítést is ad a Prima Banka és a Slovenska Sporitelna. Ez majdnem fedezi az euró-forint váltás miatti veszteségünket, ha az ottani kártyát használjuk magyarországi vásárlásokra.

Úgyhogy ha van 10 ezer eurónk és Szlovákiában kötnénk le, kérjünk egy bankszámlát is, mert a legtöbb helyen teljesen ingyen lesz.

Az egyik táblázatban megadott webcímeken megtaláljuk a határmenti városokban lévő fiókokat, bátran telefonáljunk, beszélnek magyarul.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram