Magas eurókamatok ingyenes számlavezetéssel

Az euróban megtakarítani szándékozók azzal szembesülnek, hogy a legtöbb banknál az eurókamatok igen szerények. Néhány bank kamatajánlata új és meglévő forrásra:

Amint látjuk, nem túl vonzó ajánlatokkal várnak minket a bankok.

De ez a kisebbik probléma. A nagyobb az, hogy egyszer szeretnénk felvenni majd a pénzünket, vagy elutalni másik számlára és ekkor azt tapasztaljuk, hogy a pénzfelvétel, vagy az utalás költsége el is vitte a féléves kamatunkat, a maradékból pedig még ki kell fizetnünk a havi díjakat is.

Néhány bank devizás díjszabása:

Például egy egy évre lekötött 4.000 eurós betét teljes egy éves haszna a költségek (befizetés, készpénzben felvétel, számlavezetés) és a kamatadó levonása után az Erste Bankban 1,05%, az OTP Bankban 0,92%, a Raiffeisen Bankban 1,49%, az Unicreditnél -0,17%.

Szeretne ennél magasabb kamatot és nem akar fizetni a számlavezetésért?

Csak egy kis kirándulásra van szükség a szomszédos Szlovákiába. Ott ugyanis a lekötött betétekhez (“Termínovaný vklad”) különálló, ingyenes számla tartozik.

Ezen túl kérhet havi megtakarítási számlát is, ahol akár 5% kamatot is kaphat a pénzére, amennyiben havonta egy meghatározott összeggel növeli az elkülönített számlán lévő megtakarítását.

De amennyiben szüksége van eurós bankszámlára is, akkor is jobban jár, ha odaát nyitja meg a számlát. A legtöbb bank ingyenes, vagy nem drága számlavezetéssel várja, ahol a havi díj már minden költséget tartalmaz általában, néha még magyarországi készpénz-felvételt is.

A határ mentén mindenki beszél magyarul és magyar iratokkal gond nélkül lehet számlát nyitni.

Először a lekötött betétek kamatai:

(Ennél magasabb kamatokat az Unióban Bulgáriában és Romániában találsz, az ottani kamatokról itt írtam.)

 A havi megtakarítási számla ennél is nagyobb kamatokat kínál, de ahhoz már folyószámla megléte szükséges.

A Prima Banka egyenesen 5% kamatot ad, de itt nem lehet kezdőbefizetésünk és a havi befizetés sem lehet számlánként 100 eurónál több, igaz, egyből három ilyen számlát is nyithatunk. Ha egyszer nem teszünk hozzá havonta legalább 10 eurót, megszűnik a számla.

A szlovákiai Erste Banknál, a Slovenska Sporitelna Banknál akár havi 1000 euróval is növelhetjük a megtakarításunkat és mindjárt 10 ezer euróval is kezdhetünk, de itt csak 2,6% a kamat. Itt egy hónap kihagyást tolerál a rendszer.

A VUB Banknál is akár 5.000 euróval is kezdhetjük a megtakarítást és havi 300 euróig tehetünk a számlánkra pénzt. Ha nem veszünk ki pénzt, kamatprémiummal együtt 3,3-3,7% kamatot is kaphatunk a pénzünkre.

Végezetül a bankszámlák:

Az összes bank 3,9-4,9 euróért kínál bankszámlát és ezt az összeget is visszaadja, amennyiben 10 ezer euró megtakarításunk van a bankban.

Az összeg tartalmazza a bankkártyát, internetbankot, ingyenes eurós utalásokat egész Európába, gyakran ingyenes készpénzfelvételt a magyarországi testvérbanknál (CSOB-K&H, VUB Bank-CIB, Slovenska Sporitelna-Erste, Unicredit). De ahol fizetni kell a magyarországi ATM használatért, ott sem több 1,3-1,5 eurónál egy pénzfelvétel.

Sőt, kártyás vásárlásoknál még 0,5% visszatérítést is ad a Prima Banka és a Slovenska Sporitelna. Ez majdnem fedezi az euró-forint váltás miatti veszteségünket, ha az ottani kártyát használjuk magyarországi vásárlásokra.

Úgyhogy ha van 10 ezer eurónk és Szlovákiában kötnénk le, kérjünk egy bankszámlát is, mert a legtöbb helyen teljesen ingyen lesz.

Az egyik táblázatban megadott webcímeken megtaláljuk a határmenti városokban lévő fiókokat, bátran telefonáljunk, beszélnek magyarul.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

54 hozzászólás

 • JoeP
  “Ennél magasabb kamatokat az Unióban Bulgáriában és Romániában találsz”
  A CIB Euro Online/Classic 3,2%-ot fizet (elméletileg akciós, de már egy éve ennyi), az Erste Euro Aktív meg (K2 teljesülése esetén, ami nem egy nagy kunszt) 3,3%-ot.
 • Kiszamolo
  De ha ebből levonod a költségeidet, mindjárt 1-1,5%-kal kevesebb lesz a végeredmény.
 • NxAlex
  Mekkora biznisz ez most a Szlovákoknak. Rengeteg forráshoz jutnak majd, főleg cégektől.
 • Márk Csaba
  Gyerekek. Hol marad a józan ész? Van aki 1,5-2% kamatra “kölcsön” adja a pénzét egy olyan pénzügyi intézménynek, akinek abszolút nem áll érdekében az, hogy akár ezt az alacsony kamatot megduplázza, ha jól sikerül egy befektetése? Ez nagyon gáz. 1 millió EUR után kapsz 15.000 EUR.t. Hát ez még életjáradéknak is vékony, pláne ha valakinek ennyi pénze van! Ennél kb. 5x jobban fizetnek az esernyő alapok…
 • kridli
  Az erstét azért annak érdemes megfontolnia, akinek a normál számlája is erstés. Egyrészt az aktív betétnél az aktivitásba a forint számla is beleszámít (ügyfél szinten nézik), másrészt van egy akciójuk, hogy a forint számláról ingyenesen és középárfolyamon váltva vezetnek át pénzt, ha azt egyből egy évre lekötöd. A visszavezetés saját forint számlára pedig deviza árfolyam + 0,5%. És azt is bele kell számolni a szlovák alternatíva költségeibe, hogy ha forintban van a megtakarítás, azt először fel kell venni (legalább 0,3% költség, de nagy tételben bankfiókban kellene, és a legtöbb banknál az még több), és az erstés alternatívához képest az átváltásnak is van költsége (bár valóban vannak elég jó pénzváltók, de a középárfolyamnál nyilván nem jobb).
  Úgyhogy aki amúgy erstés, az azért fontolja meg. Nyilván akinek máshol van a pénze, annak ez nem opció.
 • Géza
  én egy német bank ajánlatára lettem egyszer figyelmes a neten. Gyakorlatilag teljes költségmentesség (bankkártya, külföldi pénzfelvét…) mellett kínál jelenleg látra 1,3% kamatot. Nincs minimális betétösszeg, és folyamatosan beérkező összeget sem várnak el. Tiszta netbank, nincs fiókja. Hurrá!

  Kitöltöttem a neten a formanyomtatványt (amely a világ minden országát kínálja, tehát definitive külföldieknek is szánják), napokon belül megkaptam postán is az aláirandókat, és egy levelet, hogy mennyire örülnek. Az identifikációt (igazolványom ellenőrzését) legegyszerűbb bármely német postán csináltatni, de külföldön lehet közjegyzőnél, vagy konzulnál. Mivel úgyis mentem Németországba, a postán megcsináltattam. Pár nap múlva jött az újabb levél, hogy köszönik az érdeklődésemet, de elutasítják a számlanyitási kezdeményezésemet. Tessék??

  Felhívtam őket. Az ürge nem tudott semmi konkrét okot mondani, feltehetőleg a bonitás-vizsgálatom eredménye lett negativ. A neten meg kellett néhány adatot adni a jövedelmemről, egyéb bankkapcsolataimról, stb. De ha ez az ok, akkor miért küldtek először egy pozitiv hangvételű levelet, és csináltatták meg az identifikációt?

  Aztán olvasgattama cégről német fórumokon is. Aki egyszer számlát tud nyitni, az nagyon elégedett, de rengeteg az elutasítás. A bank-ombudszmann-t is keresték a németek az ügyben, ő el tudott érni kicsit konkrétabb indoklást, de állítólag náluk a bank eldöntheti, hogy kivel köt szerződést (sima bankszámlánál is).

  Lehet, hogy futok még 1 kört, állítólaga többször próbálkozók jó eséllyel sikeresek.

 • NImre
  “…akár havi 1000 euróval is növelhetjük a megtakarításunkat és mindjárt 10 ezer euróval is kezdhetünk…”
  Hiánypótló írás, epedve várt információ, erre bizonyára a magyar átlagpolgárok tömege fog rámozdulni….
 • Kiszamolo
  Az akár azt jelenti, hogy maximum annyi, ugye.

  Egyébként jó hírem van: sok embernek van ilyen”rengeteg” pénze.

 • pdw
  Attol, hogy neked nincs annyid masnak meg lehet. Nekik hasznos lehet az info.
 • pdw
  Barmelyik bank barmilyen indokkal elutasithatja a bankszamlanyitasi kerelmed. Nekik (sem) kotelezo veled szerzodni amugy.
 • Zorro
  Esetleg még itt lehet követni a szlovákiai kamatalakulásokat lekötött összegeknél. Felül be lehet állítani milyen összeg és milyen időtáv érdekel és listázza a legkedvezőbbet: http://totalmoney.sk/index.php?akcia=produkt&option=com_vklady&subtyp=1&vyska_vkladu=2000&typ=urok&fixacia%5B0%5D=1&fixacia%5B1%5D=6&fixacia%5B2%5D=9&fixacia%5B3%5D=12&fixacia%5B4%5D=24&fixacia%5B5%5D=60&orderby=m9&orderdir=desc
 • Hahaha
  Géza:
  Ugye a DKB-ról írtál?
  Azért lehet az elutasítás, mert ez nem csak egy sima számla, hanem hitelkártya is egyben…
 • tgwh
  Az ízes szarkazmusra reagálva.
  Én még mindig azt tartom kiszúrásnak, hogy minél több pénzed van, annál könnyebb helyet találni neki, jobb kamatok, jobb kedvezmények.

  Amiért még írok, az egy előző cikk, azaz az eredménye. Úgy érzem semmivel sem költök kevesebbet, mióta írom a kiadásaimat 😀 persze, kicsit kevesebb, de ezt nem lehet egyértelműen arra írni, hogy felírok mindent (+800 Ft-tal nem tudok elszámolni). Valahogy a negatív számok sosem tűnnek ilyen nagynak, igen, ezt aláírom 😀 Minden esetre elkezdek nyaralásra félretenni, szerencsésnek érzem magam, hogy ez a blog nélkül is alapértelmezett dolog nálam 😀

 • kridli
  Mellesleg 10ezer euró alatt szerintem nem is nagyon érdemes foglalkozni az euro betéttel…
 • atysh
  Cib euró malacpersely?
  2.5% kamat 0-20 ezer euró között, minumum havi 30 euró jóváírás, ingyenes számlavezetés, 0.15% bankközi utalás (fiókban 0.2%), illetve 0.3% valuta pénzfelvét.
 • JoeP
  Igaz. Nekem azért nem ugrott be, mert az Ersténél superzero-m van.
 • a
  Nem kell messze utazni:
  MKB Bank EUR 2,5% EBKM éves lekötés.
 • Ariadne
  Csak részben kapcsolódik a témához, de ide tudom írni hirtelen: sokunk kedvenc Malacperselyénél március 18-tól tovább csökkentik a kamatot, már csak 5,75%, itt a hirdetmény http://www.cib.hu/system/fileserver?file=/Kondilistak/01_lakossagi/malacp_130318_0124.pdf&type=related . :((( Lehet, hogy így már nem is ez a favorit?
 • Kiszamolo
  Igen, ezt már másfél hónapja tudjuk: //kiszamolo.hu/cib-malacpersely-tovabb-csokken-a-kamat/

  🙂

 • Ariadne
  Valóban, bocsánat a duplázásért. Az azért érdekes, hogy az eurós malacnál nem változik semmi.
 • gg
  Ja és pontosan mekkora bank is ez a prima banka, hány ügyféllel és mekkora tőkével?
 • Kiszamolo
  nem kicsi, de járj utána, ha érdekel.
 • majomka
  kicsit utánanéztem anno én is a DKB-Cash számlaajánlatnak:

  http://www.dkb.de/int/privatkunden/cash

  elvileg minden szép és jó: ingyenes VISA kártya, ingyenes számlavezetés, ingyenes készpénzfelvétel a világ bármely táján, minden mi szem-szájnak ingere.

  csakhogy: a valutakonverziós díjat te fizeted (EUR/Ft), EUR ATM nagyon kevés helyen van, az is mind csak Bp-en, ha vásárlásra használod a kártyát szépen fizeted a nem kicsi díjat/vásárlás (ha jól emlékszem 1,5%)

  fentiek miatt véleményem szerint nekünk, magyaroknak mindennapi használatra nem optimális, persze gondolom te is arra akarnád használni, amire én is gondoltam: EUR betétben tartani a megtakarításod biztos helyen.

 • én
  A prémium eurós állampapír miért nem jó? 4,6% kamata van, ingyenes a számlavezetés és még Szlovákiába sem kell menni.
 • Kiszamolo
  Jónak jó, csak az nem bankbetét, hanem egy fix 3 éves kötvény, a magyar államnak kell kölcsönadni, amit sokan nem szeretnének.

  Ettől még lehet jó, csak egy teljesen más kategóriában versenyez.

  Egyébként itt írtam róla: //kiszamolo.hu/mar-kaphato-az-euros-premium-allamkotveny/

  meg itt: //kiszamolo.hu/uj-euros-allampapir-kerult-kibocsatasra/

 • Géza
  igen, a dkb-ról írtam. A kártyájuk nem is igazán hitelkártya, típusa nálunk ismeretlen, merthogy van mögötte hitelkeret, de ugyanakkor a pozitív egyenleg kamatozik. Tehát nem klasszikus hitelkártya (nincs utólagos elszámolás türelmi idővel), inkább úgy működik, mint egy folyószámla, amihez van kártyád és hitelkereted. A betéti kamat most 1,3%, a hitelkamat 7,9. A hirdetmény azt mondja, hogy kapsz max. 1000 EUR hitelkeretet. Ebbe szerintem az is beleférne, hogy egy új ügyfélnél a hitelkeret történetesen nulla. Nem is gondoltam többre. De állítólag tényleg mindenkinek 0-nál nagyobb hitelkeretet adnak, vagy elutasítják.

  Ezt az üzleti stratégiát nem igazán értem. És ezerrel hirdetik magukat, de abból egyáltalán nem derül ki, hogy itt elutasítás is szóbajöhet.

 • gg
  2 éves lekötés és 3 éves államkötvény között nincs nagy különbség a gyakorlatban.
  ráadásul kockázat szempontjából sokkal kockázatosabb abba a Szlovákiába vinni a pénzünket, ahol még érvényben vannak a Benes dekrétumok és ahol még ma is megfosztják a jogaiktól a magyar állampolgárokat. Hasonlóan ahhoz, hogy bár biztonságos az USA, de pl. iráni állampolgárgént nem vinném oda a pénzemet. És bár ennek kicsi a kockázata, de szvsz nagyobb mint annak hogy a magyar állam nem fizeti vissza a pénzemet (eddig Mo. minden kötelezettségének eleget tett, még ha az adófizetők bele is dögölnek).

  Abban meg sajnos igazad van, hogy a magyar bankok pofátlan díjakat számolnak fel.

 • Géza
  nem egészen így látom. Egy hitel jellegű hirdetményben mindig ott szerepel, hogy a hitelbírálat függvényében szerződnek veled. Egy betéti ajánlatnál nem.

  Ha a bank egy konstrukciót meghirdet (a fenti kitétel nélkül), az egy ajánlat. Ha bemész, és mondod, hogy kéred, akkor már nem mondhatják, hogy bocs, veled nem akarnak szerződni. (Ha a boltban ki van téve, hogy a kockacukor 200 Ft, az egy ajánlat. Ha leveszed a polcról, és viszed a kasszához, létrejön a szerződés. Nem mondhatja a boltos, hogy bocs, veled nem akar szerződni.

  Amúgy a részletes kondíciós listában bizonyára szerepel, hogy nem mindenkivel szerződnek, da a hirdetmény erre semmiben nem utal.

 • Géza
  nem tudom, mennyi a konverziós díj, erről csak ezt írja:
  + attraktiver VISA-Wechselkurs, tagesaktuell ohne Zu- und Abschläge

  (attraktív VISA árfolyam, napi árfolyam szerint, felárak és levonások nélkül)

  nem tudom, miért különbözne más bankok VISA árfolyamától

  de természetesen nem a Ft-os megtakarításaimat akarom EUR-ban tartani, csak a csekély összegű EUR-om miatt nem szeretnék fizetni a banknak a számlavezetésért, a kártyáért, stb.

 • Kiszamolo
  Szlovákia asszem AA besorolású ország, Magyarország meg a bóvli kategória legalsó polcán áll.

  Volt két magyar államcsőd a 20. században, amikor Mo. nem fizette ki az államadósságot.

  Az előző hozzászólásod azért nem ment ki, mert rosszul számoltál benne.

  Ha kitöröltem volna, akkor az lett volna a baj, magyarázni meg nem volt időm.

 • gg
  Mégis mit számoltam rosszul?
  Kamatadó szlovák lekötésre van, tbsz-re nincs.
  Kamatkülönbség meg egyértelmű a magyar állampapír javára.

  Hitelminősítők már bizonyítottak 2008-ban, amikor AAA-t adtak a bóvlira.
  De ha Szlovákiát reklámozod, akkor nem árt tisztában lenni a valós helyzettel.

 • gg
  Németországban megtehetik, sőt később is bármikor szerződést bonthatnak, ha éppen túlságosan kihasználod a diszkont-bank lehetőségeit, kedvezményeit, és nem hozol elég profitot. És meg is teszik gyakran. Ilyen nálunk ritka.
 • Zabalint
  3 éves fix kötvény, de eladható közben is, nem néztem utána mekkora büntetéssel, a sima PMÁK-nál ez 2%, de ott 8% fölötti a kamat.

  Másrészt ha államcsődtől vagy államosítástól félünk, hát egy hazai leánybanknál ugyanakkora ez a veszély, mint az államnál, plusz még az adott bank veszélye (hiába OBA). Itthon a legkevésbé veszélyes az államkötvény, ezért ha félünk az államtól, akkor más országban kell bankbetét.

 • hangman
  A teljes képhez az az infó is kellene, hogy Szlovákiában mi a helyzet a kamat-, árfolyamnyereség és osztalékadóval? Hány évre kellene minimum lekötni a pénzt? És egy hazautalás hogy néz ki, mi a költsége?
 • Kiszamolo
  19%, de kérheted, hogy itthon akarsz adózni, akkor az itthoni 16%-ot fizeted.

  Van 3 hónapos betét is, csak annyiért elég kevesen utaznának ki Szlovákiába. Azért írtam az éveset.

  Valaki belinkelte a szlovák bankmonitor.hu oldalt, ott látod az összes kamatot.

  A hazautalás költsége combos 15 eurócent, vagy ingyenes, számlacsomag függvényében.

 • hangman
  köszi
 • K. Istan
  Sziasztok,

  Egy nagyon fontos kérdésről egyáltalán nem esik szó! Beszéltek itt szlovákiáról, a hazai EUR kamatokról, de arról egyikőtök sem beszél (pedig érdekelne a blog tulajdonosának a véleménye ezzel kapcsolatban), hogy Ausztriában miért ilyen alacsonyak a kamatok EUR-ra?
  Sparkasse 18 hónapos 0,75 százalék, 9 hónapos 0,5 százalék.

  1.Mi ennek az oka?

  2. vajon csak a kamat mértéke számít, vagy az ország megbízhatósága?

 • K. Istan
  Még annyit az előzőhöz, hogy alacsony kamatok ellenére inkább Ausztriába vinném az EUR-t, mint Szlovákiába, hiába a korszerűbb netbanking és a magasabb kamatok, mert a tradíciók, a biztonság többet ér.
 • Kiszamolo
  Az számít, hogy nem jelentik le Magyarországra az osztrák bankok a betéteket.

  Ezért aztán aki nem szeretné az adóhivatal orrára kötni a pénze nagyságát, kénytelen oda vinni a pénzt.

 • K. Istan
  Köszönöm a gyors választ!

  De ez az alacsony kamat Ausztriában miért van? Ez nem csak a külföldi betétesekre érvényes kamat (nyilván tudod), hanem az osztrák állampolgárok sima eurós betéteire is igaz. (én a német nyelvű honlapról tájékozódtam kiváncsiságból)

  Azért ezek az alacsony EUR kamatok Ausztriában, mert nem kell kamatprémiumot fizetniük az ország stabil megítélése miatt? Vagy mi az ok?

  Tőlük keletre (akár Szlovákia, akár hazánk), mindenhol magasabbak a kamatok (2-3 százalék Euróra!). Miért?

 • Monty
  Kridli írja: “a forint számláról ingyenesen és középárfolyamon váltva vezetnek át pénzt, ha azt egyből egy évre lekötöd”.

  Ezt tudom igazolni, tavaly én is így menekítettem át a Forintomat EURóba. Most ezt meg akartam ismételni, de az ERSTE már nem kínálja ezt, és semelyik másik banknál sem találtam.

  Ti esetleg tudtok megoldást a középárfolyamon történő átváltásra?

  Köszi

 • Sajtmedve
  Sziasztok!

  Végigolvastama posztot, kommenteket. Sok szó esett osztrák bankok megbízhatóságáról, banktitok örző tradíciój
  ról. Érdekelne, hogy Szlovákia tekintetében ez mennyire igaz, mit tudtok erről? Nav pl. mennyire kér le egyből adatokat külfüldról egy vagyonosodási vizsgálat esetén és Szlovákia mennyire adja ezeket ki?

  Köszönet, Ede

 • Kiszamolo
  Vannak gondok Szlovákiával nav ügyileg, éppen ezért megyek ki jövő héten Szerbiába.
 • almastaska
  A ft-ban kapott fizut hogy váltjátok/utaljátok át külföldi EUR-os számlára?
  Ehhez itthon is kell legyen egy EUR-os számla nem? De akkor meg már sok a veszteség a plusz számla fenntartása és a konverzió miatt.
  Vagy rosszul gondolom?
 • pdw
  Nem kell EUR szamla. HUF szamlarol is lehet EUR szamlara utalni, de ez tobbezer forintba fajhat az arfolyamkockazatrol nem beszelve.
  Valamelyik topikba volt, hogy az AXA kartyaival kulfoldon is ~500Ft-er lehet kivenni penzt anno meg az volt a legjobb megoldas.
 • hangman
  Létezik-e Szlovákiában, ill Szerbiában TBSZ-szerűség? Az 5 év és no adó opcióra gondolok, természetesen.
 • Kiszamolo
  nincs, direkt megkérdeztem.
 • nemtudomka
  A III. 14.-i megjegyzéshez: Mi volt a gond Szlovákiával NAV-ügyileg? Hiszen Ausztria és (2015-ig) Luxemburg kivételével az EU-tagországok személyenként közlik a kifizetett hozamot a honos adóhivatallal…
 • hangman
  Kedves Kiszámoló,

  Hasznos lenne, ha minden cikk címe alatt ott lenne a dátum, amikor a cikk kikerült.
  Sőt, ezt a cikkek linkjébe is bele kellene tenni, pl így:

  //kiszamolo.hu/magas-eurokamatok-ingyenes-szamlavezetessel130219/

  Köszönettel,
  hangman

 • Kiszamolo
  Jó hírem van: minden cikk alatt ott van a dátum percre pontosan.