Megbántam a biztosítás megkötését, mit csináljak?

2015-05-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Barbara megkötötte a unit linked biztosítást, majd mint oly sokan, az aláírás után nézett utána a neten, mit is kötött.

Az a kérdése, ha máris megbánta a biztosítás megkötését, mit csinálhat, ha már egyébként is elutalt két havi díjat. Egyáltalán mit írt alá?

Minden biztosítás megkötése két részből áll: a biztosítást kötni szándékozó ajánlatot tesz a biztosítónak, hogy vegye őt be a biztosítási közösségbe, ez az ajánlattevés.

Ez az a sok lapból álló lepedő, amit most aláírt Barbara: a biztosítási ajánlat. Ez nem a biztosító ajánlata, hanem a miénk a biztosító felé.

Ezután 15 napja van a biztosítónak, hogy eldöntse, akarja-e biztosítani az ajánlattevőt.

Nyilván általában akarja, de mondjuk egy kockázati életbiztosításnál ha kiderül, hogy az ajánlattevő túlságosan elhízott, cukorbeteg, esetleg daganata volt gyerekkorában, akkor él az elutasítás lehetőségével a biztosító. Esetleg azt mondja, hogy nem listaáron, hanem 75%-kal magasabb díjjal hajlandó csak bevállalni.

Sajnos volt már arra példa, hogy az autóra cascot kötöttek és egy hét alatt el is lopták az autót, a biztosító pedig élt a 15 napos mérlegelés lehetőségével és mégsem akarta biztosítani a már ellopott autót. (Ezt a kibúvót az új PTK némileg szigorította.)

Ha 15 napon belül nem él a biztosító észrevétellel, a biztosítás létrejön. Erről a biztosító kötvényt bocsát ki (kötvényesítés), aminek átvételét a biztosított az aláírásával igazol.

Ettől az aláírástól számított 30 napig van lehetőség elállni a biztosítástól, ha meggondoltuk magunkat. Tehát nem az ajánlat aláírásától indul a 30 nap, hanem a biztosítási kötvény átvételétől kezdve.

Fontos, hogy egyáltalán valaha is átvettük-e a kötvényt? Ha el sem jutott hozzánk a kötvény soha, mert az ügynök nem hozta ki, csak aláírta helyettünk az ablaküvegre téve egy másik aláírásunkat és átmásolva azt, erre hivatkozhatunk évek múlva is.)

Ha ez a 30 nap alatt visszamondjuk a biztosítást, a befizetett előleget a biztosító visszafizeti, levonva belőle az úgynevezett kötvényesítési költséget, ami nagyságrendileg olyan 10 ezer forint.

Ha nem élünk a jogunkkal, utána viszont vagyonbiztosításoknál (tehát nem életbiztosításoknál) az egész éves díj megilleti a biztosítót, független attól, hogy havi, negyedéves, vagy éves díjat fizetünk. Ezért lehet évente csak egyszer felmondani a kötelezőt, cascot és a lakásbiztosítást is, még pedig legkésőbb 30 nappal a évforduló előtt, írásban.

Unit linked biztosításnál pedig életbe lép a visszavásárlási tábla, ami szerint legtöbbször a második év végéig minden befizetett pénzünket elveszítjük, ha felmondjuk a biztosítást. Ezért a 30 nap után már nem kapjuk vissza a befizetett pénzünket felmondás esetén.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram