Megbántam a biztosítás megkötését, mit csináljak?

Barbara megkötötte a unit linked biztosítást, majd mint oly sokan, az aláírás után nézett utána a neten, mit is kötött.

Az a kérdése, ha máris megbánta a biztosítás megkötését, mit csinálhat, ha már egyébként is elutalt két havi díjat. Egyáltalán mit írt alá?

Minden biztosítás megkötése két részből áll: a biztosítást kötni szándékozó ajánlatot tesz a biztosítónak, hogy vegye őt be a biztosítási közösségbe, ez az ajánlattevés.

Ez az a sok lapból álló lepedő, amit most aláírt Barbara: a biztosítási ajánlat. Ez nem a biztosító ajánlata, hanem a miénk a biztosító felé.

Ezután 15 napja van a biztosítónak, hogy eldöntse, akarja-e biztosítani az ajánlattevőt.

Nyilván általában akarja, de mondjuk egy kockázati életbiztosításnál ha kiderül, hogy az ajánlattevő túlságosan elhízott, cukorbeteg, esetleg daganata volt gyerekkorában, akkor él az elutasítás lehetőségével a biztosító. Esetleg azt mondja, hogy nem listaáron, hanem 75%-kal magasabb díjjal hajlandó csak bevállalni.

Sajnos volt már arra példa, hogy az autóra cascot kötöttek és egy hét alatt el is lopták az autót, a biztosító pedig élt a 15 napos mérlegelés lehetőségével és mégsem akarta biztosítani a már ellopott autót. (Ezt a kibúvót az új PTK némileg szigorította.)

Ha 15 napon belül nem él a biztosító észrevétellel, a biztosítás létrejön. Erről a biztosító kötvényt bocsát ki (kötvényesítés), aminek átvételét a biztosított az aláírásával igazol.

Ettől az aláírástól számított 30 napig van lehetőség elállni a biztosítástól, ha meggondoltuk magunkat. Tehát nem az ajánlat aláírásától indul a 30 nap, hanem a biztosítási kötvény átvételétől kezdve.

Fontos, hogy egyáltalán valaha is átvettük-e a kötvényt? Ha el sem jutott hozzánk a kötvény soha, mert az ügynök nem hozta ki, csak aláírta helyettünk az ablaküvegre téve egy másik aláírásunkat és átmásolva azt, erre hivatkozhatunk évek múlva is.)

Ha ez a 30 nap alatt visszamondjuk a biztosítást, a befizetett előleget a biztosító visszafizeti, levonva belőle az úgynevezett kötvényesítési költséget, ami nagyságrendileg olyan 10 ezer forint.

Ha nem élünk a jogunkkal, utána viszont vagyonbiztosításoknál (tehát nem életbiztosításoknál) az egész éves díj megilleti a biztosítót, független attól, hogy havi, negyedéves, vagy éves díjat fizetünk. Ezért lehet évente csak egyszer felmondani a kötelezőt, cascot és a lakásbiztosítást is, még pedig legkésőbb 30 nappal a évforduló előtt, írásban.

Unit linked biztosításnál pedig életbe lép a visszavásárlási tábla, ami szerint legtöbbször a második év végéig minden befizetett pénzünket elveszítjük, ha felmondjuk a biztosítást. Ezért a 30 nap után már nem kapjuk vissza a befizetett pénzünket felmondás esetén.

Share

23 hozzászólás

 • szabopal
  Ez hasznos cikk!
  Hol a megosztás gomb? 🙂
 • Calmarius
  Másold a linkjét az oldalnak és postold azt…
 • tudatosbiztositas
  Ha csak két-három nap telt el, akkor még gyorsan kérhetné a sztórnózását is, mielőtt kötvényesítenék, és ilyenkor még kötvényesítési költség sincsen. Hívja fel a központi Call Centert, ahol valószínűleg írásban is kérni fogják a törlés megerősítését, de azt faxon vagy e mailen gyorsan á el lehet küldeni.
 • bosch
  Lehet az, hogy úgy kap az ember kötvényt, hogy nem írta alá? Most igyekszem szabadulni, de a 30 nap már letelt, nálam van a kötvény is, de csak kiküldték, alá nem írtam semmit. a saját feltételeikben szó sincs aláírásról, csak, hogy küldtek egy levelet a kötvénnyel és attól kezdve van 30 nap…
 • Varga Dávid
  Ha jól sejtem, akkor életbiztosításhoz kötött befektetést átruházni sem lehet, pedig nem is lenne rossz business megvenni megszorult emberek 20éves Unit-Linked biztosítását mondjuk féláron a 3.-4. évben.
 • lynx655
  Az új PTK több, mint egy éve lépett életbe, illene vele képben lenni. A fenti törvények a régi PTK-t tükrözik.
 • Maci
  Ha az elején jár, akkor még érdemes lehet felmondani akár egy évnyi díjat is bújva (legalább nem több évet buk). Viszont én azt gondolom, hogy végig csinálni sem rossz dolog. Sokan támadjátok itt az UL-eket, ami a magas díj miatt jogos is. Viszont ha foglalkozunk vele (figyeljük az alapok mozgását, karban tartjuk a portfóliót), akkor hosszú távon nem olyan rossz befektetés ez. Persze 10+ éves távlatról beszélek. Igen, az alapokat olcsóbban, közvetítői díj nélkül is meg lehetne venni, de ha már behúztak a csőbe, akkor csináljuk végig minél jobban. Nekem 5 éve van szerződésem, 2 éve havonta csinálok elemzést a grafikonok mozgásáról, technikai elemzéssel. Igen szép hozamokat tudtam elérni az elmúlt években (Amerikai, Indiai és Kínai alapokkal).
 • tgwh
  Jó tudni.

  Én kb. 10-20 ezer forintot fogok kapni a grupama5-re… öt év, egymillió, az azért már valami… gondolom még feljelenteni sem éri meg őket…

 • Kiszamolo
  Lynx és mi változott? A 30 nap elállás biztos nem, most volt egy új feltételfüzet a kezemben.
 • Kiszamolo
  Bosch, pár éve alá kellett írni, hogy átvetted, vagy hogy az ajánlott levelet átvetted. Nem gondolom, hogy egy normál postai küldeményként kiküldték a kötvényt.
 • Péter
  Dávid, át lehet ruházni UL-t, én mar vettem, de utána rájöttem, hogy meg töredék áron átvéve se jó, úgyhogy hagytam bedőlni, nem fizettem tovább.

  Viszont ha mindenképpen akarsz uL-, tényleg jobb venni mástól.

 • Stanlee
  Szerintem annyira nem erne meg atvenni. A 3-4. evben mar a biztosito is visszaveszi 30-40%-on. Ha te 50%-on vasarolnad fel, akkor csak annyit nyersz vele, hogy a 100%-os visszavasarlasi ertek elereseig te fizeted a biztosito magas kezelesi koltseget, mert ugye az mindig is letezni fog, ill. lesz egy total felesleges minimalis eletbiztositasod. A kis eves diju biztositasok amugy sem jatszanak, mert ott minimalis lenne a nyereseged az atvetelkor (mondjuk egy 200 e Ft/eves biztositas eseten a 4 evben, ha 50%-on veszed at, akkor kb. 400 e Ft-tal vagy bentebb). Aztan meg 6 evig fizeted, es te vetted at azt a kockazatot, hogy ha szukseged van a penzre, akkor nem fersz teljesen hozza. Van ennel egyszerubb modja is ugyanekkora kockazattal hasonlo hozamot elerni. Persze ha te voltal az ugynok, aki eladta, akkor jo biznisz lehet 🙂
 • Alex
  vannak biztosítók, akik nem ajánlott levélben küldik ki a kötvényt, mert ezen is spórolnak. Ha sima levélben kaptad a kötvényt és a 30 nap már lejárt, akkor a legjobb trükk a következo:
  hívd fel az ügyfélszolgálatot és mond meg nekik, hogy nem kaptál kötvényt. Biztos valahol elveszett, hát küldjék ki újra. Ezután ha kézhez kapod a kötvényt, megint van 30 napod a felmondásra…
 • Laszlo
  Perze csak az ügynöknek éri meg. Más meg nagy ívbe kerülje el az UL-t. Meneküljön!!
  Becsapás, átverés az egész. A végén sem fizet semmit. A befizetett összeg pici töredékét csak!
 • Vass Barbara
  Atyaég! Hogy nem sül a bőr a pofájáról!
  origo.hu/gazdasag/20121205-interju-kosa-erikaval.html

  Hogy lehet, hogy az ilyenek még szabadlábon rohangálhatnak?
  Szuperek alatta a kommentek..

 • Catinator
  Úgy tűnik, a BNET egykori (nagy)arcát letartóztatták csalásért, nem ő volt az első, és remélem, nem az utolsó.

  Sajnos a tulajdonosok nagyon óvatosak voltak, nem hiszem, hogy meg tudják fogjni őket. A nem teljesen korrekt ismeretek átadását és utasitásokat a csatlósokra hagyták. Semmit nem lehetett rögziteni az előadásokat, nem véletlenül.

  Remélem, kicsit nagyobb nyilvánosságot kap a hir, és jobban odafigyelnek az emberek.

 • Yasmine
  Most járt le egy NN Euro alap 10 éves biztosítás, 10e Eur, javasolják, hogy tegyem NN egyszeri díjas Euro alapba, alapkezelési költség 1,2-1,5%, számlavezetési díj 3 EUR/hó. Évente négyszer ingyenes az alapok közötti mozgás. Megéri vagy inkább próbáljam az Akadémián tanultakat hasznosítani és egyedül belevágni? Jövőre megyek nyugdíjba, ez az én öngondoskodásom egy része.
 • Stanlee
  Remélem ez költői kérdés volt. Én biztosan magam venném kézbe a dolgokat. Én 4-5 ETF között szétosztanám a megtakarításom (én most egy 5 ETF-ből álló portfólió értékváltozását követem figyelemmel, amiben van MSCI World index, SP500, NASDAQ, Europe Mid Cap és USA Large Cap). Most nagyon rosszu muzsikál, de ha az NN-es cuccal összehasonlítom, akkor az sem jobb, pedig azt sok pénzért valakik kezelik, hogy neked, mint vásárlónak jó legyen…
 • Varga Dávid
  Stanlee “A 3-4. évben mar a biztosító is visszaveszi 30-40%-on”
  Vannak 20 éves Unit-Linked biztosítások is szép számmal, azt visszaveszi a biztosító 3. év után max10%-al.
  OK, értem én, hogy a kezelési költség arcpirítóan magas és olvadni fog a hasznom.
  (By the way: Miért köt valaki 20éves Unit-Linked biztosítást 2×10éves helyett?! – Mert az ügynök meggyőzte!)

  Péter, nem tudom te milyen konstrukciókkal találkoztál, de 2. bázisév után lehet 0.-Ft-ra leszállítani a féléves befizetés mértékét, bár ez lehet, hogy függ az egyéni szerződéstől.
  Ha leírnád, hogy tudtál Unit-Linked (életbiztosításhoz kötött befektetést) venni azt megköszönném.

 • Varga Dávid
  Yasmine,
  A Stanlee által javasolt ETF (indexkövető részvényalap) megkötése annyira egyszerű és gyors, hogy meglepődnél.
  A KBC-nél a Soroksárin két nap alatt letudtam az egészet, részletes kimutatást kapsz a költségek (jutalékok) levonásáról és hogy menyit kamatozik a pénzed.

  De nyugodtan próbáld ki 250.000.-Ft-al (én is ezt tettem, nem mintha nem bíznék a blog írójában csak ház egy mezei angoltanár vagyok nem közgazdász).

  A számlavezetési költség nagyon alacsony, a vétel/eladás költsége szintén, ha 5+évig nem nyúlsz a pénzhez és akkor még kamatadómentes is.

  Gondolom a KBC abból él hogy néhány szerencsejátékos divattőzsdéző daytrade-el és fizetik a jutalékokat. De a Tesco sem a 149.-Ft-os kilós fehér kenyér eladásából él:))

 • BUD Future
  Kedves Kiszamolo!

  2008. márciusában kötöttem az ex-Ahiconál (most: MetLife) OVB-n keresztül egy ProfitMax UL-t. Egy évig fizettem, minek után meguntam, hogy nem jött ki a kötvény, de a szerződés érdekes módon még élt. Egy általam soha nem ismert személy vette át az ajánlott levelet. Tavaly voltam bent náluk, hogy akkor most mizu a pénzemmel, azt mondták, őket nem érdekli, ki vette át, átvette valaki, megy a harminc nap és a szerződés. Most akkor mégis van keresnivalóm? (Azóta a szerződés megszűnt, mivel a ktg-k felzabálták a tőkémet.) MNB-hez fordulhatok ezzel?

 • W_B
  iflgazdasag.blog.hu/2015/09/12/az_ugyfel_lehet_gusztustalan_a_biztositoval_szemben
 • Kiss Györgyné
  Lakásbiztositást kötöttem egy új biztositóval, – nem győződve meg, hogy a korábbi még érvényben van – és azonnal ajánlott levélben felmondtam az újonnan megkötött lakásbiztositást.A biztositó kérte a korábbi biztositási kötvényem, vagy igazolást, melyet én titoktartásra gondolva nem adtam meg. ilyen alapon el lehet -e utasitani a felmondásomat, és kötelezni az új biztositásra!?