Olcsó készpénzfelvétel?

Hála a tranzakciós adónak, a készpénzfelvétel már-már a luxuskiadások kategóriába került. Tízmillió felvételének csak az adóvonzata 60 ezer forint. Mivel ennyi pénzt a legtöbb bankban csak pénztárban lehet felvenni, annak is további komoly anyagi következménye lesz, aligha úszod meg 100 ezer forint alatt a tranzakciót. Ez pedig egyszerűen rengeteg pénz.

(Mielőtt megkérdeznéd, miért kell ennyit készpénzben felvenni, ezer oka lehet: a munkavállalói már készpénzben kérik a fizetést, vagy átváltaná euróra és kivinné az országból és olcsóbb az utcai váltó, mint a banki, ahogy zsebben kivinni is olcsóbb gyakran, mint utalni és a többi.)

Nézegettem, hol lehetne ezt megúszni. Pár hete még az Axa működött magánembereknek, akár 50 milliót is felvehettél 1400 forintért, sajnos ez is a múlté és vállalkozóknak eddig sem volt ilyen kedvező.

Egy lehetőséget találtam: az Államkincstárban magánemberek és cégek is 0,3%, maximum hatezer forintért vehetnek fel készpénzt az értékpapír-számlájukról.

Bent voltam két napja, kérdeztem ravaszan, mi van, ha rossz helyre utaltam a pénzt, vagy amit venni akartam papírt, menet közben elfogyott, kivehetem-e a pénzt ezért a 0,3%-os, maximum hatezres költségért az odautalás után közvetlenül.

Azt mondták semmi akadálya, csak egymillió felett két nappal előtte jelentsem be.

Amikor a központi számot hívtam, ott már egyből tudták mire megy ki a játék, a srác igyekezett lebeszélni róla, miszerint ezen üzletszabályzat szerint a számlára csak értékpapír-vásárlás céljából lehet pénzt utalni.

Átböngésztem keresővel a 150 oldalas üzletszabályzatot, nem találtam semmi hasonlót se benne és nagyon az volt az érzésem, hogy rengetegen csinálják ezt, ezért akart lebeszélni róla.

A legszebb a dologban, hogy cégek is nyithatnak itt értékpapír-számlát és nekik is kifizetik ennyiért a pénzüket.

Szerintem ez egy jó lehetőség (amíg meg nem szüntetik), ha te már csináltad komolyabb pénzzel, kíváncsiak lennénk a tapasztalatodra, tényleg megúszható-e ennyiért a dolog, nem mondják-e fel a szerződésed és a többi.

Ha esetleg van más tipped bankban lévő pénz olcsó felvételére nagy összeg esetén is, azt is írd le a hozzászólásokban.

Share

27 hozzászólás

 • kridli
  Attól hogy felmondja a kincstár a számlát nem kell tartani. Ettől durvább kincstár számra hátrányos trükközésekre sem mondják fel.
  Egyébként meg ha előre tudja az ember mikor kell a pénz, akkor bankkártyás vásárlással venni kell akkori lejáratú diszkont kincstárjegyet (két hetes lejáratút is lehet venni, és megfelelő limit beállítással több milliós vásárlási tranzakció is megy a webkincstáron), így még az odautalás tranzakciós illetéke is megúszható (feltéve, hogy olyan banknál vagyunk, ahol a kártyás vásárlás ingyenes).
 • N.
  2 hetes DKJ nincs mindig az államkincstárnál. Ez a legrövidebb futamidő, árat jegyzeznek rá, de én már jártam úgy, hogy elfogyott, így vásárolni sem lehetett belőle. 3 hetest már adtak.

  Az is lehet egy opció, hogy elsődleges forgalmazónál veszel DKJ-t, és azt betranszferálod a kincstárba. Ez nem lesz ingyen, de forgalmazótól és összeghatártól függően olcsóbbra is kijöhet, mint a beutalás (a kártyás vásárlást nem üti).

  Akár 1 hétnél rövidebb futaimődöre is tudsz venni DKJ-t plusz költség nélkül így, amit összeghatártól függetlenül 900 Ft-ért be tudsz küldeni az államkincstári számládra (bár itt nem teljesen egyértelmű a Hirdetmény). Aztán ha ott lejár a DKJ, akkor szerintem már lelkiismeretfurdalás nélkül mehetsz a pénztárhoz felvenni.

  Reklámozni nem akarom, hogy melyik bank ez az elsődleges forgalmazó, de ha érdekel valakit, megmondom.

 • fudosin
  Azért az utalásnak is van költsége, ezt is hozzá kell adnod.
 • portfolio.hu/vallalatok/penzugy/arbitrazs_a_novekedesi_hitelprogramra.190702.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
 • Csapó István
  Át lehet vezetni bármekkora összeget takarékbetétkönyvbe ingyen a folyószámláról, ahonnan díjmentesen felvehető bármekkora összeg személyigazolvánnyal és lakcímkártyával + még egy arcképes igazolvánnyal…
  Ez nem hogy olcsó, ez ingyenes.
 • Tom
  Tudom, hogy nem szorosan idetartozik, de izmosabb fizetés (500 ezer felett) esetén, viszonylag közel a határhoz lehet, hogy érdemes Szlovákiában vagy Ausztriában (ha itt lehet egyáltalán) forintos számlát nyitni. Erről sajnos nincs tapasztalatom, csak eurós számláról, de egy példa erről:

  Szlovákia, 20.000 euró pénzfelvét költsége fiókban: 2 euró
  Magyarország, 2.700 euró pénzfelvét költsége fiókban: 27 euró

  Tudom, ott már ez a fizetőeszköz, de azért feel the difference…

 • Medve81
  K&H Maximum számlacsomagot kell nyitni! Akciós havidíj 3.500,- Ft. Ebben benne van havi 1 db 0 Ft díjú készpénzfelvétel pénztárban. A számlazárás 5.990,- Ft 12 hónapon belül, de így is ca. 10.000,- Ft-ért lehet felvenni akármekkora összeget készpénzben. Nagy összegű kivétnél sokat lehet ezzel nyerni.
 • Tamás
  itt olyasmit lenne érdemes összeszedni, hogy tényleg megéri-e.
  Olyanokra gondolok, hogy a céged akar, hajlandó-e odautalni (pl SK Ft számlára), illetve milyen díjak vannak a kp felvételnek, fizetésnek..
  Mintha lett volna egy ilyen cikk korábban, meg kell nézni azt…
  Ha a cég hajlandó odautalni, illetve van magyar nyelvű webes felület, akkor tényleg megérheti még magánembernek is..
 • Kiss Viktor
  K&H Bank számlacsomagjai tartalmaznak ingyenes kp felvételt.
  A minimum csomag is már havi kettőt.
  Ha minimum 150.000Ft jóváírás érkezik minden hónapban akkor a havi díj felét, azaz 325 Ft-ot kell fizetni, de a két ingyenes kp felvétel mellett, két azonnali/eseti átutalás, két rendszeres havi átutalás és két csoportos beszedési megbízás is díjmentes.
  Összesen 8 tranzakció 325Ft-ért nem rossz, de ennek ellenére tervezek bankot váltani, mert én euro-ban kapom a fizum és a K&H elég gyengén vált, ha csak havi 1000 eurot akarok “ft-osítani” is már bukok 4-5000Ft-ot. Jelenleg az OTP és a Raiffeisen bank prémium csomagjai között gondolkodom, de szerintem a Rafi lesz a nyerő. Havi 280.000Ft jóváírás esetén full ingyenesen a számlavezetés és a tranzakciók, sőt a bankkártya éves díja is 0Ft, ha egy év alatt minimum 500.000Ft költés/vásárlás megtörténik a kárytával! Ti mit gondoltok?
 • xezs
  Tény, hogy drága a kp felvétel, ennek ellenére még mindig túl sok olyan ember csinálja, akinek igazából nem lenne szüksége rá. Valahogy még mindig félünk a kártyás vásárlástól, meg valahogy még mindig szégyenérzet van az emberekben attól, ha 2-300 Ft-os tételeket kártyával fizetnek. Pedig nincs benne semmi szégyellnivaló.
 • Csaba
  A takarékkönyves megoldást bővebben kifejthetnéd… Tehát van x milliód valamelyik bank folyószámláján . Hogy lesz ebből ingyenes felvét ?
 • almastaska
  Én is utálom amikor valaki 200-300 HUF-ot kártyával fizet. Azért mert “szórakozik” feltartja a sort. Amíg beírja a pin-t lezajlik a kommunikáció a terminál és a szerver között, amíg a terminál nyomtat, 3* olyan gyorsan kicsengetem KP-ban. Plusz azt se felejtsük el, hogy mostantól már állambácsi minden kártyával való vásárlásodat látja. Pontosan tudja mikor hol, mit vásároltál…. 1984 2013-ban.

  Ja és a kedvencem amikor a kártyás vásárlóval van valami baj:
  – nem húzza le a kártyát az olvasó
  – érvénytelen/lejárt kártya
  – Amex
  – ja, nincsen rajta fedezet
  – elérte a limitet
  – hibás pin kód, újra kell próbálni
  – papírt kell tenni a terminálba ami Gizike pénztárosnak 10 percig tart
  – lassú a kommunikáció, mert egy bérelt vonalat használ mind a 3 terminál, ezért várni kell, de addig más termékeit nem tudja lehúzni a pénztáros
  – lehúzás közben romlik el a terminál, persze addig próbálkoznak 3-4

 • almastaska
  Nagy összegű vásárlásnál nincsen bajom a kártyával, azt megértem és tolerálom. Sőt mostanában (éppen a díjak miatt) én is egyre többször fizetek kártyával, de ha lehet igyekszem csak nagyobb tételeket venni kártyával és ott ahol sok pénztár van, nem tartok fel sok embert (tesco, benzinkút, dm). Az aprólékra kiveszek egyszer kisebb mennyiségű KP-t, a nagyobb tételeket pedig szinte mindig kártyával fizetem (értsd: 10e ft felett).
 • Gabor
  Pedig lehet ezt jol csinalni. “Bezzegsvedorszagban” onkiszolgalo kartyaolvaso van, amig a kedves neni lehuzza a dolgaid te bohockodhatsz a pin koddal, es amikor a vegere ert mar csak megnyomod a zold gombot, elveszed magadnak a szamlat es viszlat. Sokkal gyorsabb a keszpenznel, visszajaronal, bar ebben szerepe lehet hogy az emberek napi szinten hasznaljak.
  Sot, kerheted hogy ugyan huzzon mar le meg 200 koronat es adja oda kp-ben, ne kelljen mar elmenned egy ATM-ig.
 • Paypassról hallottál-e? Gyorsabban fizetek vele, mint bárki, aki készpénzzel szenved. Ha mindenki ezt használná, egy szebb és jobb világban élnénk. (persze ez csak vicc)
 • pdw
  En anno megkerdeztem a munkahelyemnel, hogy utalnak e nem magyar szamlara es azt mondtak h torvenyileg magyar szamlara kell utalni. Nem neztem utana hogy ez igaz e vagy sem mondjuk.
 • pdw
  Sztem is jonak tunik. A tobbi premium jellegu szamlaval osszehasonlitva sztem jobb a Rafazomos.
 • mesterséges unintelligencia
  “Én is utálom amikor valaki 200-300 HUF-ot kártyával fizet.”
  Paypass?

  “mostantól már állambácsi minden kártyával való vásárlásodat látja”
  Hogyhogy mostantól? Szerinted eddig nem? És az utalásaidat sem látta? Vagy azt sem, hogy mennyi pénzt veszel ki az automatából 🙂

 • Devians
  Gabor:És a svédeknél ki fizeti a banki jutalékot a terminál után? Itt azért nem tudsz így felvenni, mert a kereskedőnek ki kellene fizetni a jutalékot.

  Én pl pár ezer Ft KP-t mindig hordok magamnál, hogy a párszázas tételeket ne kártával fizessem. valahol a 800Ft körül van a lélektani határ.

 • Pannontiger
  Te vajon a paypass-ről hallottál már?
 • Smafu
  Lehet pénzt utalni külföldre ingyen (egy módszert ismerek, a Citi Globális Utalást, itt még tranzakciós díj sincs, kipróbáltam), majd a külföldi (akár HUF) számláról fel lehet venni pénzt kártyával Mo-n is (bár ezt a részét nem próbáltam ki). Ehhez persze fenn kell tartani egy külföldi számlát, ami nem feltétlenül egyszerű dolog, de bizonyos esetekben megoldás lehet…
 • Dávid
  Szerintem valakinek bizonyos kompromisszumokkal ez is megoldás lehet:
  Raiffeisen DíjNullázó Plusz Számlacsomag. Részletek az október 21-i hirdetményben!
 • N.
  Személy szerint nálam ilyen sorrendben jönnek a fizetőeszközök:

  1. SZÉP kártya
  2. Erzsébet utalvány
  3. Hitelkártya
  4. Betéti kártya
  5. Készpénz

  Ebből a sorrendből amelyiket a bolt előbb elfogadja, azzal fizetek. Alsó határ nincs, a legkisebb összeg 9 Ft volt, amit kártyával valaha fizettem (utalvány + kártya). Nem nagyon tapasztaltam, hogy a “kártyázással” felbosszantanám a sorban mögöttem lévőket (eddig szerencsém volt :)), de azért persze az önkiszolgáló kasszát választom, ahol van erre lehetőség.

  Erre odafigyelve a napi kiadások során gyakorlatilag teljesen el tudom kerülni a készpénzt.

 • Dávid
  Az előző hozzászólásomból kimaradt, hogy a bankkártya hirdetményt is érdemes megnézni a számlavezetési mellett.
 • Vincent
  A legjobb készpénzfelvétel banknál – OTP Jump számla, max 1020 FT, nincs semmi más limit. 18 és 28 év között kell csak lenned, de azért amilyen pénzekről beszélünk itt már, ez szerintem mindenknek megoldható. Tesztelve, még müködik, de szerintem nem sokáig (pár hónapja még 700Ft volt csak).

  Külföldi banszámlával azért csak óvatosan… nekem pár 10e EUR-s utalás miatt előzetes megkeresés nélkül befagyasztották a számlámat Ausztriában és nem volt egyszerü meggyőzni a bank jogi osztályát, hogy nem vagyok egy adócsaló gengszter.

 • xezs
  Nem igazán értem, hogy mi különbség van a 200 HUF és a 20 ezer HUF kártyával való fizetése között. Egyébként meg feltalálták már a PayPass-t, amivel a kártyás fizetés kb. 5 másodperc alatt lezajlik. Direkt a kis összegű fizetésekhez találták ki.

  A fizetéseidet meg eddig is nyomon lehetett követni kártyával, de ilyen alapon az utcára se menjünk ki, mert ott meg kamerák vannak.

 • xezs
  És akkor számold most ki, hogy egy hónapban mennyi készpénzt veszel ki “kis” tételekhez (szerintem 10 ezer alatt nem beszélhetünk kis tételről, nálam az inkább az 1000 Ft alatti) és hogy ez mennyivel lett volna olcsóbb kártyával. Sok kicsi sokra megy ám.