A gyámhivatal és a pénz

2015-05-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Barnabás, aki egy egyetemen oktat jogot, felajánlotta, hogy ír cikkeket a pénzügyekhez tartozó jogi kérdésekről, mert a joghoz is pont annyira nem ért az átlagember, mint a pénzügyekhez.

Eddigi írásait itt találod: Lakáskiadás jogi kockázata, Az öröklésről, Kölcsönadás

Megkértem, hogy írjon arról az esetről, amikor a gyámügy kezeli a gyerek pénzét. Ennek leggyakoribb esete, amikor az egyik szülő meghal és az örökösödési törvények miatt a gyerekekre száll a vagyon, vagy annak egy komoly része.

Szerencsére rengeteget módosult a gyámügyi szabályozás, már nem akkora rémálom, mint volt még nem is olyan régen, de ennek ellenére érdemes tisztában lenni a tudnivalókkal.

Mit tehetünk, hogy egy esetleges haláleset miatt ne a gyerek örökölje a betéteinket, a cégünk tulajdonrészét és a biztosításból befolyó pénzt?

Hogyan védjük ki, hogy a gyerek 18 éves kamasz fejjel ne tékozolja el a vagyont?

Következzen hát Barnabás írása:

Kellemetlen perceket tud okozni a gyámhivatal abban az esetben, ha nem tudjuk előre, milyen módon avatkozhat bele az életünkbe: a kiskorú nevére íratott ingatlan nyűg lesz, szinte lehetetlenné válik a hozzáférés a biztosítási összeghez, stb. Az alábbiakban egy kis áttekintést szeretnék adni arról, hogy mivel is jár a gyámhatósági vagyonkezelés. Mikor lehet kihagyni a gyámhatóságot, illetve ha már kapcsolatba kerülünk a hivatallal, akkor hogy jöhetünk ki a lehetőségekhez képest a legjobban a helyzetből? Az írás csak a kiskorúakkal kapcsolatos eljárásról szól, a gondnokság alá helyezettek ügyei alapvetően hasonlóak, de a kettőt a terjedelmi korlátok miatt nem lehet ugyanott tárgyalni.

Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja. Azaz ha találsz 10-15 dolgot, amit te még beleírtál volna, az jó ha felveted kommentben, mert mindenki tanulhat belőle, de kérlek tartsd észben, hogy ez egy általános ismeretterjesztő poszt.

Köszönöm, hogy helyén kezeled az írást.

Először néhány alapvetés: nagykorú a 18. életév betöltésével lesz az ember, vagy ha 16. évének betöltése után gyámhatósági hozzájárulással házasságot köt; mindenki más kiskorú. A kiskorú korlátozottan járhat el saját ügyeiben, minden kiskorú szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll. Ez bizonyos ügycsoportoknál azt jelenti, hogy: a szülő (gyám – ezentúl nem írom oda, ahol szülőt írok, ott a gyámot is érteni kell) jár el a kiskorú helyett (1) vagy a szülőnek kell jóváhagynia a kiskorú eljárását (2) vagy a gyámhatóságnak kell jóváhagyni a szülő eljárását (3) vagy a gyámhatóság sem hagyhatja jóvá a kiskorú (szülő) eljárását (4).

1. eset: a 14. év alatti kiskorú nem járhat el gyakorlatilag semmilyen ügyben, a szülő képviseli. A kiskorú csak csekély jelentőségű szerződéseket köthet, pl. vásárolhat a boltban, de más jogügyletet érvényesen nem köthet.

2. eset: a 14 év feletti kiskorú is vásárolhat boltban, ajándékozhat szokásos mértékben (tehát kis értékben), rendelkezhet a munkabérével (osztalékkal, stb., nem!), köthet olyan szerződéseket amikkel csak előnyt szerez (ezt mondjuk gyakran rosszul szokták értelmezni a gyámhatóságok és sokszor azt is ide sorolják, amivel mondjuk adókötelezettség jár, teljesítményadó, stb.), közvégrendeletet tehet.

Minden máshoz a szülő hozzájárulása kell.

3. eset: a gyámhatóság hozzájárulása kell a kiskorúnak adott vagy ígért ingyenes juttatás visszautasításához (gyanúsan pedofil/alkoholista ember nagy összeget adna a gyermeknek, ezzel ugye csak előnyt szerez anyagilag, de egyéb módon hátrányosan hathat rá), tartásról való lemondásra, örökléssel kapcsolatos nyilatkozatok, ingatlanokkal kapcsolatos jogügyletek, gyh. letétben lévő vagyonnal való rendelkezés, a kiskorú vagyonát érintő nagy összegű rendelkezés. Nem kell a gyh. hozzájárulása, ha úgy ajándékoznak a kiskorúnak ingatlant, hogy az ajándékozó egyúttal haszonélvezetet is alapít az ingatlanon magának (ez elég tipikus).

4. eset: a gyh. sem járulhat hozzá, hogy a kiskorú vagyonából nagy mértékben ajándékozzon, ellenérték nélkül kötelezettséget vállaljon, ellenérték nélkül jogról mondjon le (pl. haszonélvezetről).

A gyermek vagyonát már nem kötelező a gyámhatóságnak beszolgáltatni, csak ha kifejezetten elrendeli, addig a szülők maguk kezelik (a fenti korlátozásokkal). A szülő tehát befektetheti, tarthatja az ágyneműtartóban, ha azonban a vagyon szándékosan vagy súlyos gondatlanságból csökken, akkor kártérítési felelősséggel tartozik a gyermeknek, amit a gyámhatóság érvényesíteni is fog vele szemben.

Ha a gyámhatóság elrendeli a vagyon beszolgáltatását (ez akkor fordulhat elő, ha a szülők a vagyonkezelést a gyermek érdekeit súlyosan sértő módon végzik): onnantól a lóvét csak gyámhatósági számlán, ékszereket és más csecsebecséket az Országos Takarékpénztárnál letétben, kulturális javakat csak múzeumban lehet tartani. Ha a gyermek érdekében áll, akkor lehetséges a lóvét államilag garantált értékpapírba, biztosítási kötvénybe, ingó vagy ingatlan vagyonba fektetni – ebből a gyakorlatban többnyire az állampapír és az ingatlan vásárlását szokták engedélyezni. Még egyszer leírom: ez a bekezdés csak arra vonatkozik, ha a gyh. kifejezetten elrendeli a vagyon beszolgáltatását!

Ha ezt nem teszi meg, akkor a szülő maga dönt a vagyon kezeléséről, csak kártérítési felelőssége van ha elveszik a pénz.

Mint látható, azért annyira nem vészes a gyámhatóság, de mégis azt ajánlom, hogy a gyermek részére csak nagyon korlátozottan juttassatok vagyont. Hogy miért? Szokták azt csinálni, hogy minden családtagjuk nevére vesznek nagy értékű vagyontárgyakat, kocsikat, ingatlanokat, az ő nevükön pedig semmi nincs. Hogy ez mennyire működik, nézd meg az „éjszakai élet császárának” lányait: mióta apu előzetesben van, taxival járnak, a luxus kocsikat elvitték, hiába nem az ő nevén voltak. Miért gondolja bárki, hogy nála nem ugyanígy lenne, pusztán azért, mert kiskorú a gyermeke?

Jól megy a szekér: írassuk a gyerek nevére a házat, nehogy elvigyék a hitelezők/NAV/stb. mikor már nem megy jól. Beüt a krach, el kéne adni az ingatlant, hogy a bevételből kifizessük az adóbírságot, stb., de a gyh. széttárja a kezét, hogy a gyereknek nem érdeke, hogy elbukja a házát a szülei hülyesége miatt és nem járul hozzá az üzlethez. És akkor oda a romantikus tévképzet, hogy attól még hogy a gyerek nevén van, az „enyém”.

Hogy kerüljük el a felesleges konfrontációt a gyámhatósággal? (És nem utolsó sorban a gyerekkel: egy 16 éves lázadó kamasz fejlődésének nem biztos hogy jót tesz, ha vágja a centit 18 éves koráig, mikor már azt csinál a házzal, amit akar). Ahol lehetséges (bankszámlák, illetve tervben van, hogy ezt kiterjesztik az értékpapírszámlákra is, de még nem nyújtották be a javaslatot) tegyünk elhalálozási rendelkezést, kedvezményezettként a házastársat (élettársat) vagy a szülőnket megjelölve, így a számlapénz nem lesz része a hagyatéknak, nem öröklődik. Ha van biztosításunk, annak a kedvezményezettje is legyen házastársunk vagy szülőnk, különben a hagyaték része lesz és a gyerek is örököl belőle.

Végrendelkezhetünk is a túlélő házastárs javára, hogy ezzel is kivonjuk a gyh. látóköréből a vagyont, kötelesrész azonban ilyenkor is megilleti a gyermeket. A kötelesrész a harmada annak, amit egyébként örökölne; ha bármilyen módon kap ennyit a hagyatékból, akkor további igénye nem lehet. A kötelesrészt pénzben kell kiadni (kivéve ha végrendeletben máshogy rendelkezett az örökhagyó; tehát kötelesrész címén kaphat 10 év múlva lejáró állampapírt is ha ez van a végrendeletben), a pénzt pedig úgyis a túlélő házastárs fogja kezelni. Ha ilyen módon végrendelkezik valaki, akkor mindenféleképpen javaslom, hogy a gyermek(ek) 18. életévének betöltése után a végrendeletet vonja vissza vagy tegyen új végrendeletet – hiszen megszűnt az ilyen tartalmú végrendelkezés célja.

Jogszabályok tanulmányozásra: 2013. évi V. törvény (Ptk.) 2:10-2:18. §, 4:155-160. §, 7:75-86. §; 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 146-157. §,7

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram