Európai ingatlan-körkép

Újra megjelent a Deloitte európai ingatlanpiaci felmérése, ami 14 európai országban veszi szemügyre a lakóingatlanokat, a bankhiteltől az újonnan épülő ingatlanok arányáig.

Akinek van ideje, olvassa el az elemzést, én igazából csak két érdekességet szeretnék belőle kiemelni.

Az egyik, hogy bár a magyar ingatlanárak 15-25%-kal elmaradnak a cseh és a lengyel áraktól, ha azonban azt nézzük, hogy hány évig kell dolgozni egy helyi lakosnak egy átlagos 70 nm-es lakásért, akkor azt látjuk, hogy arányosan még mindig túl drágák a magyar lakások.

A másik érdekesség is ehhez kapcsolódik: sokan azt gondolják, hogy a németek, osztrákok, hollandok azért laknak bérleményben, mert túl drágák nekik az ingatlanok, nem tudják megvenni azt. (A magyarok 92%-a saját ingatlanban lakik, a fenti nemzeteknél ez az arány csak 38-42%)

Az alábbi ábrából kiderül, hogy a fizetésekhez képest éppen hogy sokkal olcsóbbak az ingatlanok ezekben az országokban.

afford

 

Egy német vagy holland munkavállaló fele, vagy kevesebb mint a fele annyi idő alatt tudna összegyűjteni egy lakásravalót, mint egy magyar társa és a hitelt is olcsóbban megkapná, ha hitelből szeretne venni lakást.

Nem ez az oka, hogy nem szalad minden német 23 évesen saját lakást vásárolni.

Share

121 hozzászólás

 • tip
  Az ilyen összehasonlítások nagy hibája, hogy a nettó jövedelmet veszik alapul, és nem azt a félretehető pénzt, ami az alapvető létfenntartás kifizetése után megmarad. Hiszen nem úgy spórolnak lakásra az emberek, hogy közben nem esznek, nem ruházkodnak, és a többi.

  Akkor lenne csak igazán szembetűnő a magyar ingatlanok túlárazottsága, ha azt néznénk meg, hogy hol mennyit lehet a jövedelemből félretenni.

 • gab
  23 évesen valóban nem kell vásárolni, de bérelni most nagyon szar. Bp-n teljesen elszálltak az árak. 444.hu/2015/08/08/alberlet/
 • Grza
  Egyébként ami igazán durva, hogy egy jobb autó árán már lakást lehet venni, ergo az autó van csak igazán túlárazva!
  Hiszen ami itthon 6 millió – amíg 10-12-ért már normális lakás van, az mondjuk UK-ban csak 5 millió, viszont a lakások 80-100 milliónál indulnak…
  Tehát a bérarányos autóárnak százezreknek kéne lennie…
 • graphite
  Egy német házat venne (igények: min 6 szoba + két garázs, medence, 700m2 kert), aminek kisebb városokban 450 ezer EUR az ára. Természetesen hamarabb megvehetné a 70m2-es lakást, csak az nem kell neki. Egy jól kereső család félre tud tenni kb. havi 2000 EUR-t a megélhetésen felül, tehát a 450 ezer EUR durván 20 év alatt jön ki, pont mint Magyarországon.(igaz, ott egy 60 ezer EUR-os lakás jön ki 20 év alatt, de az igények alacsonyabbak)
 • Körtefa

  Nem hiba az, csak helyén kell kezelni a dolgot.
 • tgwh
  Akkor mi? Miért hagyod le a csattanót? 😀

  Igaz-igaz, jöhet a szokásos, hány kg kenyeret tudunk venni itt-meg-ott összehasonlítás 😀

  most lehet fel fogsz rúgni, de én eddig úgy érzem, hogy olcsóbb házat venni, mint bérelni 😀 most hogy a kamat miatt jóval többet fizetsz vissza, hát, attól még olcsóbb, mint ha 5-15-25 évig fizetném a lakáshitelt…

 • tgwh
  Bocsánat, hőségriadó van, javítok 😀

  ,, attól még olcsóbb, mint ha 5-15-25 évig fizetném a lakáshitelt…”

  ,,attól még olcsóbb, MÉG HA 5-15-25 évig fizetem is a lakáshitelt”. Nekem érthető az első is, másnak nem 😀

 • kridli
  Azért érdekes ez a tanulmány. Eleve kiválasztja Budapestet, Győr és Székesfehérvárat, abból általánosít az egész országra?
  Továbbá szemre közel ezer eurós négyzetméterárat írt Magyarországra (pontosabban erre a három városra), gyors google-zés eredményeképpen KSH 2014 IV. negyedévi lakáspiaci statisztikai tükör: “Budapesten a használt lakások négyzetméterára 226-ról 229 ezer forintra emelkedett 2013 óta”. Ha pedig Budapesten ennyi az átlag négyzetméterár, az “országos” se lehet ezer euró közelében.
  Márpedig a tanulmány azt írja, hogy az árakat a helyi statisztikai hivataloktól vették.
  Na innentől számomra ez a tanulmány komolytalan.
 • Péter
  Számunkra pozitív statisztikát is kreálhattak volna, az ország jelentős részén nettó 200 ezer forint/hó fizetésből, 3-4 éves megtakarításból felújított lakás vásárolható.
 • Kiszamolo
  Elszálltak az albérletárak? 2001-ben is 68 ezer forintért béreltünk háromszobás lakást még a 19. kerületben is és örültünk neki. Annyiért most is találnék.

  Inkább az történt, hogy 15 évig stagnáltak az árak, most újra elkezdtek emelkedni, illetve kicsit korrigálják az elmaradt 15 évet aztán mindenki világvégét kiabál.

 • Zsoca
  Tetszik nem tetszik, számomra most is az a konklúzió hogy ez egy szegény ország ahol mindenki királyként akar élni, aztán a végére még eljátszani sem tudja a királyt.
 • Istvan

  Akkor téged nagyon lehúztak 2001-ben … én ezt inkább titkolnám. (Bár ha úszómedencés, légkondis, tipp-topp felújított lakás volt annyi, akkor elfogadható.) Bár az ég mentsen meg Kispesttől, aktív éveidből minimum tízet a hármas metró – 42/50-es villamoson töltesz el.
  Én még 2012-ben is tudtam 55-ért találni 40nm-es garzont (berendezve, felszerelve!!) Lágymányoson, de egy barátom is 65-ért talált ugyanilyet a Bartók Béla úton. És mind a ketten újsághirdetésből estünk be.

  Másrészt nagyon sokan továbbra sem értik, sajnos te sem. Ma Magyarországon nem azért vesz mindenki öröklakást, mert ezzel kivagyiskodni akarnak, hanem mert megbízható és olcsó bérlakás-piac nincsen (a még mindig önkormányzati, IKV-s stb. lakások sokszor nagyon rossz állapotúak, és ha nem vagy csókos, akkor szinte lehetetlen hozzájutni.)
  Az albérletpiac pedig még legtisztább esetben is ->

 • Istvan
  <- (nálam pl. volt szerződés, be voltam jelentkezve az ingatlanba, tulaj adózott utánam) benne van a szerződésben, hogy 1-2-3 hónap felmondással bontható, utána pedig simán kirakható vagy. Erre tervezz bármit is …

  Most Németországban élek, itt a bérlés sokkal jogbiztonságosabb, ha a tulaj' egyszer kiadja, csakis minősített esetekben mondhat föl "rendes" módon. (Persze pl. rongálás, nemfizetés ok az azonnalira.) Pl. bizonyítja (!!), hogy neki a közeljövőben szüksége lesz a lakásra.

  Így sem életbiztosítás, de sokkal kevésbé vagy kiszolgáltatva a tulajdonos kénye-kedvének.

 • szárnyas freivadász
  “arányosan még mindig túl drágák a magyar lakások”

  Óh, minő eufemizmus! Nem lehet, hogy a fizetések túl alacsonyak? 🙂

 • Kiszamolo
  Három szobás lakás volt, hárman vettük ki. Akkor téged húztak le egy nyomi kis garzonnal 55 ezerért. 🙂
 • Stanlee
  A nemet adatokat nem igazan tudom feldolgozni. A nemet atlag netto jovedelem 2015-ben 1830€/ho/fo, ketszemelyes haztartasban ugye 3660€. A mi kis varosunkban ujepitesu lakas ebben a merettartomanyban (70nm) 400000€. Ezt 9,1 ev alatt lehet osszehozni ketten, ha csak erre tesszuk el a parunkkal a zsetont. Nem mereszkedtem be a muncheni lakaspiacra, mert ott meg dragabb arak vannak. Persze mas a helyzet mondjuk a cseh hatarhoz kozeli varosban, ahol mar 150000ert adnak uj lakast, ott mar csak 3,4 ev, de a fizetes sem olyan atlagos, inkabb az alatti es orul az ember, ha van munkaja, mert ha elveszti, eleg nehezen talal.
  Amugy a munkatarsak kozul szinte mindegyik sajat hazat akar, de egyiknek sincs annyi jovedelme, hogy itt konnyeden osszesporolja a ravalot. OK, allami alkalmazottak vagyunk, de akkor is 🙂
 • Suto Eniko, pek
  Egyetertek Kiszamoloval. Szerintem sem nagyon valtoztak az alberlet arak az elmult 10-15 evben. En 10 eve bereltem egy hazat a fovaros peremkeruleteben, par honappal ezelottig ugyanennyiert talaltam volna azon a kornyeken. Most talan kisebb a kinalat, ezert mentek fel az arak, de szerintem most is talalnek 70-ert. Figyelembe veve, hogy mekkora koltsege van egy lakas felujitasanak, mennyi macera, elmaradt hozam, stb, szerintem meg most sem dragak az albik. En ha tulajdonos lennek, tuti nem vennek ekkora hercehurcat a nyakamba es nem foglalkoznek ingatlankiadassal.
 • Gejza
  Nekem az az egyik kedvenc mondásom: Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok (Churchill). Mindenhol a saját magát, vagy véleményét igazoló számokat raknak be, már fent sem akadok rajta, néha kijavítom hogy 1 hónappal később ugyanazt a számot lássam. Most rászálltak – nem csak Magyarországon – a közösségi dolgokra: Airbnb, Uber, stb … Ami egyrészt jogos, másrészt nem, ki-ki a maga érdeke szerint vélekedik. Az Airbnb tényleg lehet albérlet ár felhajtó tényező, mert elég 1 hétre kiadni a lakást és megvan ugyanaz a pénz. A kockázat pedig szerintem ugyanannyi. Ha több mint egy hetet ki tudja adni, akkor pedig plusz haszon. Ez jó a kiadónak, a bérbevevőnek is, mert olcsóbb mint egy szálloda. Persze helyzeti előnyük van, nem kell sok hülye szabályt betartani, eddig az adócsalás sem volt téma, bár szerintem elég nehéz megfogni valakit, nem úgy mint az Ubernél.
 • Gábor
  2001 szepemberétöl 3emeleti BP 2 szobás lakást béreltem a négyemeletes társasházban, jó szomszédokkal a XIV kerületben az Örs Vez tértöl 3 buszmegállóra. Öt éven kerszetül béreltem és az öt év alatt végig fix 55ezer forint/ hó ért. Lepukant garzon 35ér volt akkoriban ugyanott.

  A bérleti árak szerintem magassak az átlag fizetéshez képest. Ahol most élek, kis város, ott sem sokkal olcsobak az albérlet árak, mint a fövárosban, már csak azért sem, mert sokkal kevesebb a kinált bérlemény, ellenben az 5km-re lévő volt Orosz laktanáyban egész olcson lehet találni felujitott lakásokat.

 • Terez Atya
  Najovan emberek, ilyenkor tor elo belolem, h irigylem a gondjaitokat.
  Pozsonyban havi 200 euroert max egy szobat kap valaki, nemhogy lakast.
  Osszehasonlitaskent nem a fovarosban hanem Galantan (igen, itt szuletett Kodaly) egy harom szobas lakas 40-60 ezer eur.
  Lehet folytatni a picsogast.
 • Zsolt
  Szerintem az ember azért dolgozik, hogy éljen. Családban, barátokkal körülvéve.
  Ott ahol felnőtt, ahova a gyökerei kötik.Ezért fontos, hogy találjon munkát ott ahol élni akar.
  OK, hogy ez nem működik, de ne az legyen a cél, hogy gyökértelen legyen az ember.
  Biorobot, aki oda megy ahol munka van, és ott bérel lakást.
  Ezzel az állandó bérlakás -lakástuljadon szembeállítással úgy érzem ezt akarják elérni.
  Egyébként a Kossuth rádió egyik adásában közölték, hogy Németországban 67% a lakástulajdonosok aránya.
  Egy havi 200 000 Ft nettó esetén 60 000 bérleti díj+ 40 000 Ft rezsi túl nagy teher.
  Ahhoz túl nagy, hogy utána semmim sem lesz.
  Havi 400 000 Ft nettó esetén más a helyzet.

  Hiányoznak a régi tanácsi bérlakások 15-30 000 Ft bérleti díjért.

  Az akkori bérleti díjak aránya volt megfelelő a magyar fizetésekhez.Nem a mostani szabdpiaci árak.

 • tip
  Nono, eddig még csak azt olvashattuk, hogy “most is ki tudnám venni ennyiért”. Azt még nem, hogy “ma vettem ki ennyiért”. Amilyen ajánlatokat én látok, azt a lakást, amit 2003-ban 70 ezerért vettem ki Budapesten, ma 150-200 ezerért kapnám meg havonta. Persze kidob a kereső “túl szép, hogy igaz legyen” szintű ajánlatokat is – ezek általában ingatlanirodák csalihirdetései “sajnos pont elkelt, de van egy nagyon hasonló, kicsit drágábban” mottóval. Gyanítom, hogy néhányan ezeket a kamuajánlatokat veszik alapul.
 • delspam
  Irgalmatlan elszálltak az árak, ha tetszik ha nem, én 50 plusz rezsiért béreltem 4 éve egy jó állapotú, 1,5 szobás lakás Békásmegyeren, akkor 50-60 között voltak ezek, és volt belőle bőven még válogattam is, most 90-től felfelé vannak. Szerencsére engem már ez nem érint, de ez azért jelentős emelkedés, és a fizetésekhez képes meg irreálisan magas.

  Szerintem ennek egyik oka, hogy a semmihez sem értő ingyenélő ingatlanosok csoportja is aktívan elszállt a bizniszbe mivel az eladás nehezebbé vált.

 • antenna
  Istvan: Olvastunk itt már néhány példát a “korrekt” német berlemenyekrol. Én bírom a németeket, de ha szüksége lesz a lakásra vagy többért tudja kiadni, úgy kivág, mint a macskát.
 • szlobodanka
  Az ábra új lakás vásárlásról szól, így szerintem reálisnak tűnik az 1000 eurós négyzetméterár. Ha átkattintasz az eredeti tanulmányra, abból az is kiderül, hogy nálunk a legnagyobb az új és használt lakások átlagos négyzetméterára közti eltérés.
 • Uff
  írod: ” Hiányoznak a régi tanácsi bérlakások 15-30 000 Ft bérleti díjért.”

  Hmmm… ez a létező szocializmus iránti nosztalgia ? Legyen occsó, gondoskodjon a népről pártunk és qúrmányunk ?

  Tegyük fel, hogy megvalósul ez az elképzelésed. Ki fogja elszenvedni a különbözetet a valós, effektív költségek és a fiktív, álom bérleti díj között ? Már megint az adófizetők ?

  Ki fog hozzájutni az álom bérleti díjon a mindenkor szűkösen rendelkezésre álló irracionálisan alacsony áru erőforráshoz ? Már megint a csókosok, a mikutyánkkölykei, és az hivatali döntnökök megint megdicsőülhetnek rájuk ruházott hatalmuknál fogva ?

  Jó lenne már leszokni az államhoz való vonzódásról, függőségről. A szocializmus egy tévút, megtanulhatta már mindenki.

 • Zsolt
  Vajon a szocializmus megszűnésével megszünt az a mentalitás és az a réteg is, amit a szocialista állam kiszolgált?
  Tiéd a hatalom, ha gondoskodsz rólam.Az életem felelőssége a gondoskodó államé.

  S ha nem szűnt meg, akkor ma ez a réteg hogyan boldogul?
  Ma ő keres 80-100 000 Ft-ot.
  Nem ez a réteg tapsol az új központosításnak, rezsicsökkentésnek?
  Na nekik kellene az állami bérlakás havi 30 000 Ft bérleti díjért:-)

 • kridli
  a tanulmányban néztem, de ez valóban elkerülte a figyelmemet. Így viszont a post következtetései nem helytállóak szerintem.
 • Kiszamolo
  Kridli, mi nem állja meg a helyét? Sokkal könnyebb egy lakást összespórolni Nyugaton, mint itthon, tök mindegy, hogy használt vagy új lakás.

  Ráadàsul könnyebb 4000 euróból félretenni, mint 500-ból.

  A lakshitel kamatai is sokkal olcsóbbak.

  Ennek ellenére nem lakik mindenki saját devizahiteles lakásban.

 • tip
  ingatlanhiénák ideig-óráig tudják manipulálni az árakat. A trendet a szabad piacon a kereslet és a kínálat viszonya szabja meg. A kereslet a fővárosban és még egy-két nagyvárosban erős, de nem azért, mert annyira jól megy ott az embereknek, hanem mert másutt annyira reménytelen, és kénytelenek odaköltözni. A kínálatot az utóbbi évek leállt építései, a lakások spekulatív vagy hanyag üresen állni hagyása, és újabban a teljesen elszabadult szállodává alakítás (airbnb és társai) szűkítik, ami áremelkedéshez vezet. Az állam feladata nem az, hogy lakbértámogatáson keresztül társfinanszírozza a felspekulált árakat, hanem hogy gátat szabjon a spekulációnak. Például, hogy kikényszerítse a lakóingatlanok akként való hasznosítását, ami a világ sok nagyvárosában bevett gyakorlat.
 • kridli
  azért, mert ha ezek az adatok új lakásra vannak (ami a tranzakciók csak kis hányada), de próbálunk arányosítani használt lakásra ugyanezen tanulmányazon grafikonja alapján, ami az új/használt lakásárak arányait taglalja országonként, akkor kiderül, hogy használt lakásra nézve hirtelen a hátsó felében lenne Magyarország.
  De én továbbra is szkeptikus vagyok az adatok hitelességével kapcsolatban.
  Valamint még egy dolog, most szúrt szemet, hogy bruttó átlagfizetést néz ez a bizonyos grafikon. Mivel az egyes országokban erősen eltérő az adóterhelés, így gyakorlatilag értelmezhetetlen ez a része a tanulmánynak.
  De egyébként én negatívan állok minden ilyen marketing jellegű tanulmányhoz (az én szememben ez is csak egy Deloitte marketing anyag), függetlenül attól, hogy egy Deloitte, vagy xy ingatlaniroda marketing anyaga.
 • Gábor
  Off:
  Kiszámoló, mikor teszed közzé a felmérés erdményét, hogy kik és milyen foglalkozású emberek látogatják az oldaladat? Már nagyon érdekelne.
  Köszönöm,
 • Kiszamolo
  Gábor, már félig kész van, kicsit meguntam az excel táblák gyártását. De egyszer be fogom fejezni.
 • Kiszamolo
  kridli, persze, az adókérdés mindig ott van és igazad van, ezek a felmérések gyakran csak reklámkiadványok.

  De ugyanazt mutatja, amit mindenki tud: nem arról van szó, hogy azért nem vesz lakást mindenki Nyugaton, mert túl drága. Mert ahhoz a fizetéshez egyáltalán nem drága.

  Csak az emberek agya nincs bekattanva arra, hogy mindenkinek saját lakás kell, bármi áron.

 • delspam

  Biztos ez is benne van a pakliban, figyelembe véve, hogy irreálisan magasak az árak biztosan lesz is korrekció. Nem normális dolog, hogy egy átlagos két (kereső)fős család tagjának egyik fizuja nagyjából elmegy egy normális albérletre. (Ha figyelembe megközelítőleg bruttó 250e az átlag fizu, legalábbis ezt az adatot találtam hirtelen)
 • Gábor
  Azt figyelembe kell venni hogy a saját lakásnak a teljes rezsije a tiéd. És nem a klasszikus rezsi a sok, hanem a felújítás. Szerintem egy házat, lakást minimum 15 évente komolyan fel kell újítani, aminek ára durván a lakás árának 15%-a.
  Ezzel nem számol a sok “tulajdonos”, amikor bevásárol. Úgy is néznek ki a lakások/házak Magyarországon.
  Milyen tulajdonos az, aki soha nem tud annyit összerakni, hogy ablakcsere vagy szigetelés kerüljön a házra. Csepelen azokra a panelokra került szigetelés, amit 100 %-ban az állam/önkormányzat finanszírozott. A többi társasház roskadozik.
 • Peka
  Én azt a (saját magam által rögzített) szabályt követem, hogy amiben lakom azt bérlem, ami az enyém, azt kiadom. Volt már sok változás az életemben igen rövid időn belül, ettől rugalmasabb megoldást nem tudtam kitalálni.
 • Zabalint

  Én messze lakok a barátaimtól, mégia tartom velük a kapcsolatot, és találkozni is tudunk időnként. A világ változik, a legtöbb ember már nem egy faluban éli le az életét, és egyáltalán nem baj. Sőt, én azóta, hogy kívülről is láttam, azt mondom, a legtöbb embert begyöpösödötté teszi, ha egész életében ugyanott lakik. Így jönnek létre a belterjes közösségek, amelyek hosszútávon a fejlődés gátjai.
 • Zabalint

  Nem az árakkal van a baj, hanem szemlélettel. Németországban a legtöbb bérlakást eleve azért vette, hogy kiadja, befektetői szemlélettel gondolkodik. Itthon a többség azért adja ki, mert meghalt a nagymama és pár évig jó lesz. Minden már ebből következik. De ezen a blogon hiába magyarázom, mert odáig nagy egyetértés van, hogy jobb lenne a mobilisabb társadalom, és nem jó, hogy mindenki mindenáron lakást akar venni, de mikor a bérlők jogairól van szó, a máskor piacbarát elveket valló kommentelőkből is előjön a szocializmus beli házinéni…
 • Zabalint

  Ha a cél a társadalom további lezüllesztése, akkor a piaci ár alatti tanácsi lakások jó eszközök erre.
 • Zabalint

  Airbnb nem hasonlítható a hosszútávú bérbeadással, mert több időd, energiád megy rá, az kicsit olyan, mint egy mellékállás.
 • Zabalint

  A gyakorlatban viszont a legtöbb bérbeadó lakásnál nem történik meg a felújítás, ha mégis, annak nyilván felára van, végső soron mindegy, hogy bérelsz vagy sajátod van, valahol meg fogod fizetni a lakás állapotát.
 • Janos82
  En egy Nemet kozepes varosban elek, de meg itt se mindhatjuk el, hogy a tapasztalataim ezt tanulmany alatamasztanak, pedig otthonrol Budapest arait nezem. Meg eleve a brutto fizetest alapul venni erdekes.

  Ennek talan akkor lenne ertelme, ha az ember az orszag fejlettebbik felet hasonlitja ossze. Mert valami valoszinuleg lehuzza a Nemet arakat. Valoszinuleg Berlin es kelet nemetorszag, bar nalunk is vannak szegeny teruletek.

  Amivel meg nem szamol az a fekte ill szurke munka. Ha ezeket is belevesszuk, akkor lehet, hogy mar mas arany jonne ki.

 • Gyula

  …Úgy is néznek ki a lakások/házak Magyarországon….
  Ehh, jartal te mar Londonban?
  Na, ott vannak igazan lepukkanva az ingatlanok.
  Eleve onnan indulaproblema, hogy ott pl. van ingatlanado.
  Igaz, hogy nem egy nagy osszeg az ottlakoknak, mivel valami 700-2000GBP kozott van, az ingatlan erteketol fuggoen. (Tehat Abramovics sem fizet tobbet a 15 000 nm-es Chelsea beli haztombjeert)
  Es, mivel MINDEN atalakitast koteles a tulaj bejelenteni a helyi onkormanyzatnal, ami miatt ugye az onkromanyzat egybol meg is emeli az adobesorolast, mert ugye nott az ingatlan erteke. Es persze emiatt szinte mendegyik ingatlan tul van adoztatva.
  Es emiatt vannak frankon lerongyolodva az ottani lakasok.
  Bar, az is igaz, hogy ott lattam eddig eletem leglepukkantabb hazait.
 • Ostoba Mérnök
  Az a baj ezekkel a felmérésekkel, hogy a statisztikában látható jövedelmekkel számol… Talán egyszer majd valaki összerakja “big data” jelleggel a cég, szja, ingatlan és gépjármű adatbázist, lehet, hogy 1-2 évig nem lenne költségvetési hiány.
 • Zsoca
  “Egy havi 200 000 Ft nettó esetén 60 000 bérleti díj+ 40 000 Ft rezsi túl nagy teher.” De gondolom abban a lakásban nem egy kereső élne hanem legalább kettő, úgy mindjárt más a helyzet. Az “alacsony nyugdíjak” is azért alacsonyak mert egy nyugdíjas próbál fenntartani egy egész lakást.

  “Hiányoznak a régi tanácsi bérlakások 15-30 000 Ft bérleti díjért.” Hát hja, lehetne most is finanszírozni egy ilyet közpénzből, örülnék is neki mint adófizető…

 • El Presidente
  A gazdag országokban ( Fr. Au. DE. NL. stb. ) a lakástulajok több ingatlannal rendelkeznek.
  Mo. on feltételezve az 1-2 lakás / tulajt ha van 100 lakás, akkor annak 50-100 tulajdonosa van, míg a gazdag helyeken 100 lakást pl. 10-20 tulaj birtokol.
  Lehet hogy koncetrálódik a töke/tulajdon az egyre gazdagabb országokban, ami a statisztikában egyre több bérlöt és egyre kevesebb tulajdonost jelent.
  Ha ez így volna, akkor a tulajdonlást, ha az csak az egyént gazdagítja ( nem cég/társaság vagy munkavégzés végett ) , az egyre növekvö felhalmozást exponenciális adókkal kell büntetni.
  A folyamatos sokkmentes gazdasághoz, amúgy is folyamatosan vissza kell osztani a mogulok vagyonát, mert így biztosíható a fogyasztás. Ellenben ha kiborul a bili ( lakás, élelmiszer, alap igények akadozása ) akkor a történelem ismételni fogja önmagát. ( É Afrika / Prol.forradalom / népvándorlás / D Amerika káosz stb
 • zsivany
  hát én nem tudom… ezen a blogon valahogy mindig az az utolsó mondat, hogy bérelni olcsóbb, de hogy miért lenne az, az sajnos nem látszik!
 • Zabalint

  Hát nem tudom, ez a büntessük különadóval, aki vagyont halmozott fel dolog nekem nem igazán szimpatikus elv, ha mégis, akkor inkább az öröklésnél kéne. Mert nehogy már ne legyen motiváció arra, hogy ne csesszem el a pénzem, hanem befektessem.
 • Kiszamolo
  Pedig valóban nagy szükség lenne idehaza is a vagyon alapú adóra. S sajnos a társadalom szétszakadását leginkább vagyonadóval lehet megakadályozni, vagy legalább enyhíteni.

  Már az USÁ-ban is napi szintű téma, hogy az emberek 1%-a birtokolja a teljes vagyon talán 70-80%-át. És még csak nem is ez nagy probléma, hanem az, hogy ez az arány évről-évre egyre rosszabb lesz, túlságosan és gyorsuló ütemben koncentrálódik a tőke néhány ember kezében.

  S nem, ez nem szocializmus, hanem az adózásnak az a szerepe, hogy ne engedje szétszakadni a társadalmat egy bizonyos egészséges szintnél jobban. Nem arról van szó, hogy akinek van, attól el kellene venni, vagy hogy aki ingyenélő, azt támogatni kell.

  De miért ne lehetne a második-harmadik-negyedik ingatlanra egy növekvő mértékű adót kivetni?

  Miért ne lehetne a tőkejövedelmet sávosan adóztatni, ahogy ezt teszik a legtöbb nyugati országban? Ha kevés megtakarításod van, nem is fizetsz kamatadót. Ha meg egymillió euród, akkor beleesel a 36%-os sávba.