Itt az új Bokros csomag?

A kormány eddigi gazdaságpolitikája nem volt éppen egy fényes diadalmenet.

Hiába a kétharmados parlamenti döntés, eddig semmi érdemi lépést nem tettek a gazdaság rendbehozatalára. A régióban előtte is kiugró GDP arányos adóterhelés nőtt, 2012-ben már 39,2% volt, ami még tudott egy kicsivel tovább emelkedni 2013-ban. A hozzánk hasonló országok (Románia, Szlovákia, Bulgária, stb.) hasonló mutatója 27,9-28,3%. (Roppant egyszerűen fogalmazva: túl vagyunk adóztatva a környező országokhoz képest, 40%-kal több adót fizetünk GDP arányosan. Az adóterhelés nem csökkent, csak másként adóztatnak. Jövedelemadó helyett ÁFA-t, közvetlen adók helyett közvetettet és a többi)

Az államadósság elleni harc keserű bukás, az államadósság 13%-át kitevő nyugdíjpénzek államosítása ellenére is rekordmagasságba nőtt az államadósság, jelenleg már 24,5 ezer milliárd forint, ez 85%-os GDP arányos államadósságot jelent, jelentősen többet, mint a 2010 év eleji adat. Ezzel is az egyik legeladósodottabb ország vagyunk a régióban.

A költségvetési hiány bár végre 3% alatt maradt tavaly, de ne felejtsük el, hogy azért, mert a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt az addig oda befolyó pénzek már a költségvetést gazdagítják. Ha ez nem történik meg, még mindig 4% felett lenne a hiány.

Az összes problémának a forrása, hogy a kormány a kiadási oldalt érdemben egyáltalán nem csökkentette, maximum a szája íze szerint átformálta. Pedig az ország átka évtizedek óta a túl nagy adóelvonás és a túl burjánzó állami kiadások. (A kettő logikusan összefügg.)

(Írtam erről régen egy cikket: Piacgazdaság vagy gondoskodó állam.)

(Update: ma megjelent egy cikk az indexen, ami jól mutatja, mi a baj az országgal. A cikk itt található.)

Most azonban fény csillant az alagút végén, több média úgy értesült, hogy az önkormányzati választások után végre nekiáll a kormány annak a munkának, amit immár 25 éve senki nem kezdett el.

Varga Mihály gazdasági miniszter kedden arról beszélt, hogy az állami kiadási oldalt mintegy 10%-kal akarják csökkenteni. Ez elég brutális adat, arányaiban megfelel a híres-hírhedt Bokros csomag kiadáscsökkentésének.

A külön örvendetes hír, hogy végre valahára nem az adókat akarják emelni, hanem a kiadásokat csökkenteni. (Állítólag.)

Ez nagyléptékű megszorításokat jelent, még egyszer, olyanokat, mint a Bokros csomag hozott.

Fájni fog, sokaknak nagyon, de talán végre elkezdődött valami, ami az ország rendbetételére és nem az olcsó népszerűségre törekszik.

Drukkoljunk, hogy mindez igaz legyen és ne ijedjen meg a kormány az ezzel járó garantált népszerűségvesztéstől, illetve hogy onnan vegye el a pénzt, ahonnan kell (jóléti kiadások, nyugdíjak és egyéb állami transzferek) és ne onnan, ahonnan kényelmesebb, de sokkal károsabb.

Bár sajnos még korai az öröm, mert az információk még nagyon bizonytalanok és ezt a műsort hasonló ígéretekkel már 2011-ben is előadta a kormány, abból nem lett semmi.

Sokan azt találgatják, miért éppen most akar a kormány nekigyürkőzni a feladatnak, öt év semmittevés után. Talán a paksi beruházás hatalmas kiadása miatt? Az Unió esetleges szankciói miatt?

A napi,hu remek cikke a témáról itt olvasható, a hvg szkeptikusabb összefoglalója pedig itt. A portfolio.hu találgatása, hogy miért éppen most itt.

Share

117 hozzászólás

 • Topfly
  A jóléti kiadásokon kívül azért még lenne honnan lefaragni! Ha tényleg igaz, hogy meg akarják reformálni az önkormányzati rendszert onnan nagyon sok pénzt lehet spórolni!

  Budapesten például 24 (a Fővárossal együtt) párhuzamosan működő adminisztráció van, pedig lehetne akár egy nagyobb is. Vidéken sok kis településnek sem kell feltétlenül önálló adminisztráció!

  Jóléti kiadásokhoz viszont nem hiszem hogy nominálisan hozzányúlnának. Én inkább elinflálálást várok, ha lépnek ebben az irányban vagy a jogosultak körének a szűkítését.

 • bm613
  A jóléti kiadásokat lenyomták a béka segge alá, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek. Ezt akarod, hogy folytassák?
 • Kiszamolo
  bm613: a nyugdíjak infláció feletti emelésére gondolsz? 🙂
 • Endre
  Én a közigazgatás területén is látok komoly tartalékokat. Adminisztráció csökkentés ráadásul közvetetten is segítené a gazdaságot.
 • Topfly
  bm613, a Régióban Magyarországon a legmagasabbak a nyugdíjak és egyéb szociális transzferek a fizetésekhez képest!

  Azt viszont hozzá kell tenni, hogy Szlovákiához, Romániához vagy Bulgáriához képest Magyarországon sokkal kisebb a megélhetési bűnözés, mert itt ha szerényen is de meg lehet élni a szociális juttatásokból!

 • Petike
  @bm613: milyen jóléti kiadások csökkentek szerinted?
 • maveryck
  Nem hiszem, hogy a nyugdíjakhoz nyúlnának. Nézz meg akárhány fideszes megmozdulást: tele vannak nyugdíjasokkal. A rokkantakkal meg már elbántak.
 • XO
  Kedves Kiszámoló!

  A kiadáscsökkentés bizony olyan érzékeny téma melyről nem illik beszélni. Azt is mondanám, hogy aki most erről beszél az azt is vegye figyelembe, hogy részlehajlónak tűnhet. Ez az a szó amivel választást lehet bukni. Magyarul értelmesebb lesz ezt megvitatni a választások után. Mert addig kampányfogásnak tűnik.. Amúgy meg pont ez kell, hogy következzen szerintem. Magánvélemény: nem tudom elképzelni, hogy ezt az ellenzék esetleg tökösebben megoldaná.

 • Karcsi bácsi
  “Csak” a bürokráciát és a korrupciót kéne csökkenteni… De azt aztán nagyon. És akkor tán még adócsökkentésre is futná. 🙂
 • Kiszamolo
  xo: ezzel van tele az összes gazdasági újság. Ez nem kampányfogás, tegnap nyilatkozott a miniszter erről. Nyilván csak elszólta magát, de tán csak van jogunk tudni, mit akarnak csinálni.

  Azt én sem állítanám, hogy a szoci kormány különbül csinálta a kormányzásnak a gazdasági részét, de tényleg nem politikáról van most szó, hanem a mindenkit érintő gazdaságról.

 • maveryck
  Bár lehetetlen, de ha sikerülne megszüntetni/leszorítani a korrupciót maradna pénz még osztogatni is.
 • Zabalint
  Simán lehetne azt csinálni, hogy a kis önkormányzatok teljesen megszűnnének, és jogkörüket járási önkormányzatok vennék át (nyilván a nagyobb városoknak saját lenne), a megyei önkormányzatok helyett pedig regionális önkormányzatok lehetnének, Budapesten pedig megszűnnének a kerületi önkormányzatok.

  A bürokrácia sem túl hatékony, elektronikus ügyintézésre 100%-ban át kellene térni, és a hivatalokban így le lehetne építeni.

  A nyugdíjakat pár évre be kellene fagyasztani, utána pedig szigorúan inflációkövetővé tenni. Ingyenes utazást eltörölni, helyette kedvezmény maradhatna.

  A felsőoktatásban a 2008-ban leszavazott koncepcióhoz hasonlóan kellene bevezetni a tandíjat, tehát nem teljes költségtérítés, hanem mondjuk 50 ezer félévente, emellett bevonni a magántőkét, ahol lehet. Az egészségügyben is.

  Amit írtam, az mondjuk még mindig kevés 1700 milliárdhoz képest.

 • Zabalint
  Egyébként én is bizakodó lettem Varga kijelentésére, remélem nem csak duma. Ekkora politikai fölény mellett, ahol ellenzék már csak elvileg létezik, felhagyhatnának végre a populista gazdaságpolitikával.
 • Laci
  Véleményem szerint vészesen égető a helyzet!
  Nézzük a tényeket:
  A mai lakosság 80 %-nak nincs 60 eFt megtakarítása.
  A minimálbéres nyugdíjba vonulók kb 55 eFt nyugdíjra számíthatnak.
  A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan!
  Összegezve nem a nyugdíjak a magasak, hanem az ehhez a nyugdíjhoz kapcsolódó járulék befizetések alacsonyak.
  Az adatok alapjan szociális katasztrófa előtt állunk. Az átlagos emberek fejében még mindig él a gondoskodó állam képe.
  Ideje lenne végre belátni, hogy az állam csak részben képes és tud részt venni az időskor költségeinek finanszírozásában.
 • Kiszamolo
  Zabalint, és mi lenne a pártkatonákkal, akik már az országgyűlésből is kiszorultak?

  Ahelyett, hogy csináltak volna 300 járásközpontot a 3200 önkormányzat és a 20 megye helyett, létrehozták még párhuzamosan a járásokat is.

 • SzaboZ
  Végre valaki meg merte említeni a nyugdíjakat.
  Vállalhatatlan, hogy több pénzt fizetünk ki a nyugdíjakra mint amennyi a nyugdíjkasszába befolyik.
  Ezt feltétlenül egyensúlyba kell hoznunk, akár egy minden nyugdíjast egyszerre érintő nyugdíjcsökkentéssel (pl. -15%), akár a “luxus”nyugdíjak (pl. 200e Ft felett) visszavágásával.
 • Kiszamolo
  SzaboZ, azt nincs politikus, amelyik meg merné csinálni. Még az ingyenes utazást sem merte elvenni senki, pedig ilyen is csak 3 országban van Európában és mind picikét gazdagabb nálunk.

  Az kellene, hogy 130 ezer felett nem nőne a nyugdíj évente az inflációval. Aki elérte azt a szintet, annak ott is marad.

  Az infláció elvégezné a dolgát 8-10 év alatt.

 • Kiszamolo
  Egy régi cikkem a témában:
  //kiszamolo.hu/gondoskodo-allam-kontra-piacgazdasag-magyarorszag-vs-szlovakia/
 • maveryck
  A nyugdíjakkal kapcsolatban van egy hatalmas probléma. privatbankar.hu/makro/tenyleg-a-munkanelkuli-gyermekunktol-varjuk-a-nyugdijunk-biztositasat-272957
 • Kiszamolo
  maveryck, az a kérdés, nem azért munkanélküli-e a gyerek, mert az állam túl sokat költ nyugdíjra, ezért magasak az adók, így a vállalkozók nem Magyarországon hoznak létre munkahelyeket?

  A válasz: de.

  Olvasd el a belinkelt cikket Szlovákia vs. Magyarországról, hogy elhúztak mellettünk 12 éve.

 • maveryck
  Arra gondoltam, hogy állandóan azzal riogatnak mindenkit, hogy azért nem lesz nyugdíj, mert nem születik elég gyerek. A cikk részben arról szól, hogy a munkaképes fiataloknak nincs munkája, így a probléma még égetőbb, mint, hogy mi lesz 20 év múlva.
 • maveryck
  Nem tudom, de azok a nyugdíjasok akiket én ismerek nem élnek nagy lábon. Igaz naponta 3X esznek, meg ők költenek gyógyszerekre is.
  Sokan ezzel sincsenek tisztában:
  gazdasagtv.hu/sztorik/2014-09-02/a-magyarok-kozel-fele-szegeny-valamilyen-formaban

  Ne feledjük, mindig van lejjebb.

 • Janos
  En mar regota arra gondolok, hogy a kiadascsokkentest ugy kene megoldani, hogy befagyasztani a juttatasokat, aztan majd az inflacio par ev alatt megoldja. Raadasul ha 2015-16-ban kiugro inflacios adatok lennenek, de 2017re visszafognak, akkor tettek is valamit, es meg a kovetkezo valasztasokra is jut ido populistanak lenni.

  Mondjuk igy aligha lehet elerni az 1700 milliard forintot.

 • Topfly
  maveryck, a magyar munkanélküliség nagyrészt strukturális! Munka lenne, de nem olyan végzeteseknek és abban a régióban ahol a munkanélküliek vannak!
 • Majomparádé
  A “luxus” nyugdíjakról annyit, hogy ezek az emberek sokkal több járulékot fizettek be életük során és/vagy tovább dolgoztak, ezért ilyen magas a nyugdíjuk. Ez jár nekik. Ilyen alapon elvehetnéd az aktívaktól is mindenkitől pl. a fizetését mondjuk 500 ezer felett. Ez igazságos lenne? Nem lehet a nyugdíjakat homogenizálni, milyen alapon? Aki minimálbérre volt végig bejelentve, az kapjon annak megfelelő nyugdíjat és ne attól vegyék el, aki tízszeres nyugdíjjárulékot fizetett egész életében.
 • Gerisz
  Valahogy nem úgy kellene ennek lennie, hogy vannak programok, az emberek megszavazzák valamelyiket, alakul egy kormány és a meghirdetett program mentén intézi a kormány az ügyeket? Vagy legalább próbál úgy csinálni?

  Én ezt nem látom mikor lett ez a “néppel” megbeszélve. Igaz az se lett meghirdetve, hogy 5 év semmittevés. Meg azt se hogy Paks giga hitel akarja-e a kedves népem.

  Mintha csak csapongás lenne a 2/3 birtokában. Tudjuk, hogy kapni kellene valamihez, csak nem tudjuk mihez.

  Én ezt így látom kívülről.

 • hemond
  Egy kicsit ellentmondásos:

  “Most azonban fény csillant az alagút végén, több média úgy értesült, hogy az önkormányzati választások után végre nekiáll a kormány annak a munkának, amit immár 25 éve senki nem kezdett el.

  Varga Mihály gazdasági miniszter kedden arról beszélt, hogy az állami kiadási oldalt mintegy 10%-kal akarják csökkenteni. Ez elég brutális adat, arányaiban megfelel a híres-hírhedt Bokros csomag kiadáscsökkentésének.”

  Ezek szerint Bokros elkezdte, de az nem 25 éve volt. 🙂

  Egyébként teljesen egyetértek Veled, erre nagy szükség volt és van!

 • szvoboda
  @maveryck: Hány nyugdíjast ismersz? Huszat? Ötvenet? Százat? A több mint két és félmillióból… Akik közül több százezer kap a jelenlegi átlagbért meghaladó nyugdíjat.
 • hemond
  lehet játszani:

  amipenzunk.hu/front/dream?country=PT

  Ha csak 5 %ot csökkenti az állam magát, és a lengyel struktúrában osztják szét a pénzt, akkor +400 milliárd az oktatásra és az egészségügyre és -800 milliárd a gazdasági szerepvállalásra, kormányzatra -900 milliárd. Az osztrákokkal is érdekes, egészségügy szociális hozzájárulás nő, oktatás marad, kormányzat és gazdasági szerepvállalás csökken.

 • M.Peti

  Egyetértek veled abban, hogy aki tisztességesen fizette a több nyugdíjjárulékot, az kapjon több nyugdíjat. Ugyanakkor attól tartok, hogy a mai nyugdíjasok (úgy kompletten, kis- vagy luxusnyugdíjasok) messze nem fizettek be összesen annyi nyugdíjjárulékot anno, hogy az fedezné a hátralévő életükben a nyugdíjukat. Persze, tudom, nem ilyen egyszerű, hiszen infláció, stb.) De ha nagyvonalúan azt vesszük, hogy nagy átlagban befizette valaki a bruttó bére 10%-át mondjuk 45 éven át aktív korában, akkor ha 15 évig nyugdíjas, akkor a bruttó bére 3×10=40%-át kellene kapnia nyugdíjként. Ehelyett ma kapja az utolsó nettó bére 75-80%-át. Amik között van azért egy kis különbség. De majd Miklós kijavít, ha rosszul írtam a számokat.
 • Bindi
  “Most azonban fény csillant az alagút végén…”

  Itthon elég gyakran csillan fény az alagút végén, de sajnos legtöbbször a szembejövő mozdonyhoz tartozik.

 • Janos
  A juttatasok sehol se igazsagossak a jarulekbefizetesehez kepest. Se a munkanelkuli segely nem ugy megy, hogy neked az utolso fizetesehez kotik ( vagyis de, de maximalva van ) , a GYED is ilyen, az egeszsegugyi ellatasban is ez van, igy a nyugdij csak illeszkedne a kepbe.
 • csizkek
  A magyar politika osidok ota a lenyulasrol es az ehhez kello hatalom megtartasarol szol. Nemzeti oroksegi alapon.
  Annyit fognak szigoritani amennyi ahhoz kell, hogy ne fagyjanak be az EUs forrasok ergo ne boruljon a pocegodorbe az egesz magyar gazdasag es ahhoz fognak nyulni ami ehhez a celhoz legkevesebb szavazatvesztessel jar. Logikat, ertelmet, jovokepet el lehet felejteni. A holdudvart es az uj “arisztokraciat” etetni kell.
 • debora
  Nálam kiveri a biztosítékot ez a “jár nekünk ennyi nyugdíj”.
  Tudomásul kellene venni, hogy ez ugyanúgy van, mint egy vállalatnál: ha jól teljesít, tud fizetésemelést adni, ha nem megy a szekér, csökkentik a fizetéseket. Miért lenne másképp ez a nyugdíjakkal?
  Amúgy M.Petivel teljesen egyetértek.
 • Majomparádé
  Hát szerintem itt nagyon elszámoltál valamit. Jelenleg például be kell fizetni a dolgozónak a jövedelme 10%-át nyugdíjjárulékként, valamint a munkáltató is fizet utánad a nyugdíjkasszába a jövedelmed 27%-át (ugyan ma ezt “szociális adónak” hívják, de ez a nyugdíjkasszába megy). Tehát ez összesen 37%-a jövedelmednek. És ez nem újkeletű dolog, a munkáltató évtizedek óta fizeti utánad a nyugdíjjárulékot, de a magányszemély persze csak azt a 10%-ot látja, amit tőle levontak. Ennek értelmében például aki keres bruttó 1 millió Ft-ot, azután az állam minden hónapban kap 370 ezer forintot nyugdíjjárulék címén. Ezek után nehogy már ezek az emberek majd csak 100 ezer Ft nyugdíjat kapjanak, ha persze a százalékok e jelenlegiek maradnak. Nekik tehát arányosan sokkal többet kell kapniuk.
 • Elszamoltatas
  A kiadási oldal csökkentéséhez mindig (illetve a bevételi oldal növeléséhez) aktuális:
  “Amit tisztességtelenül vettek el az emberektől, azt vissza kell adni nekik — fogalmazott Rogán Antal.” Ezt a bankokon túlra is ki kell terjeszteni.

  Néhány ezer milliárd forint már meg is van.

 • gab
  Örülnék, ha végre bevezetnék az egyéni számlát és a szülők részére a direkt befizetést, nem csak eltűnne a nagy kalapban minden. Amúgy ez is a gyerekvállalás felé vinné a fiatalokat. Jelenleg teljesen jogosan mondják, hogy minek annyi gyerek, az életszínvonalam csökkenne, és később úgyis csak annyit kapok, mint az, akinek nincs is. (Nyáron a tücsök csak hegedült, a hangya gyűjtögetett szorgosan, télen meg megfagytak mind a ketten.) Kíváncsi vagyok, valami ilyesmit be fognak/mernek-e vezetni. Állítólag nagy átalakítások és népszerűségvesztéssel járó lefaragások jönnek.

  Meg egy saját meglátás, valamiért mindig deficites a költségvetés, mindig megszorítás kéne, de pl. az államadósság kamata úgy emlékszem 2x annyi, mint az aktuális éves hiány. Tehát elvileg tudna egyensúlyban lenni, de emiatt nem tud. Persze ez tabu, pedig kíváncsi lennék, hányszorosát fizette már “vissza” az ország…

 • KZoltán
  A Bokros-csomag lényege a két év alatt végrehajtott közel 20%-os reálbér-csökkentés volt. Amit mond az nem más, mint a neoliberális gazdaságfilozófia szabványszövege, amit e hit terjesztői, mindenek előtt a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap munkatársai, a világ kétszáz országában helytől, időtől, gazdasági helyzettől és mindenféle konkrét adottságoktól függetlenül javasolnak. Ezt gúnyolta ki Joseph Stiglitz, aki valaha a Világbank fő közgazdásza volt (onnan nem cáfolt nyomásra kellett távoznia), amikor a “Globalizáció és visszásságai” című könyvében arról írt, hogy a Valutaalap ország-tanulmányai minden országra ugyanazt tartalmazzák, csak az országneveket cserélik ki a szövegben egy “replace” utasítással.
 • Kiszamolo
  KZoltán, talán nézd meg a gazdaságot és az államadósságot előtte és utána.
 • Arkanus
  Várjuk ki a végét! Sok ilyen bejelentést hallottunk már az elmúlt 25 évben. Utána mindig az történt, hogy lenyomták az emberek torkán a megszorításokat és nem történt lényegi változás. Igazi “vajúdtak a hegyek és szültek egy egeret” történetek voltak. A nagy reformok vége mindig az volt, hogy a végeredmény egyenlő vagy rosszabb volt a kiinduló állapotnál, de legalább sokba került mindenkinek.

  A nyugdíj rendszert lehet farigcsálni, de úgysem tartható fent sokáig ebben a formában. Nem csak Magyarországon, sehol sem.
  Inkább azon kellene gondolkodni, hogy mi legyen helyette, nem azon, hogy meddig lehet elodázni az összeomlását. Az egész világon ettől rettegnek, és ki lehetne mondani azt is, hogy egyik modell sem működik igazán. 60-70 évnyi tapasztalata van vele az emberiségnek, és mivel demográfia függő az összes, minden változtatás 30-40 év alatt mutat eredményeket.

 • LastScout
  Nem vagyok közgazdász, és lehet, hogy tévedek, de van az áfa-nak egy olyan előnye az szja-val szemben, hogy nem lehet kikerülni feketemunkával. Persze ki lehet kerülni mással…
 • Kiszamolo
  LastScout: //kiszamolo.hu/milyen-a-jo-adorendszer/
 • KZoltán
  Kiszamolo 18:45
  Te meg ezt ismered
  mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_fizm_20090330/fmuq_eur_hu.xls (érdekes lenne a 1988-1994 közötti időszak is)? Honnan fog berepülni az a 61 MM€ hiány?
  Ez a nagy neoliberális tévtan: nem a költségvetési hiány és az államadósság a probléma, hanem a fizetési mérleghiány és a külső adósság. Igaz ugyan, hogy Dornbusch először a fizetési mérleghiányra rendezte az egyenletét, de aztán néhány oldallal később a költségvetési hiányra rendezte – ez a matematika, ami a neoliberálisoknak nagyon nem megy – mert egyszerűen nem érdekük, vagy a megbízóiknak nem érdeke.

  Marx szobrát csak most vitték ugyan el a Dimitrov térről, de a legfőbb tanítását már évtizedek óta nem tanítják: ha a munkajövedelmeket csökkentik, az azt jelenti, hogy a tőkejövedelmeket növelik, azaz az 1%-ét. De az nem köz, hanem magángazdaságtan!

 • tgwh
  Szerintem Lacinál a pont. Elértük a gödör alját, innen már nincs lejjebb. Bár most nem úgy tűnik, de lehet a 2/3-ad már tudja, nem tudják megnyerni a következő választásokat. Lehet csak arra gondolnak, jól bsszunk ki a következő kormánnyal 😀
  De ha abból indulunk ki, hogy kormányaink sose a logikusat cselekedték, szinte biztos hogy elkrják ezt is…
 • Pistike csaja
  választás jön = a hírre kicsit erősödik a forint, jobban “bíznak” a fideszben, hogy rendberakja az országot = újra nyernek a kontraszelektív agyhalottak a zombi hadseregükkel.
  Aztán ha vége a választásnak.. nem történik semmi.
  Vagy ha lesz, az nem a jó megoldás, hanem a legkisebbek tovább szivatása. Stadionra, focira, politikustömegre mindig lesz pénz. Átfogó reform, racionalizálás, ténylegesen felesleges kiadások csökkentése nem lesz, mert abból van a lenyúlás és az újraszavazás.
  Terveim szerint én jövőre már külföldön fizetek nyugdíjbiztosítást. Ott ahol névre szóló egyéni számlám lesz, és várhatóan többet kapok vissza, mint amennyit befizettem. De a magyarnak mindenképp a többszörösét.
 • Gábor23
  Remélhetőleg tényleg megcsinálják a komolyabb reformokat, ez az ország legalapvetőbb érdeke még ha sokaknak fájni fog is.,
 • Edvárd
  Ez egy eléggé egyoldalú cikk.. Eszerint pl. nem létezik skandináv modell. Hagyjuk már ezt a zavaros adócsökkentésre van szükség dumát. Az meg egyenesen hajmeresztő, hogy a jóléti kiadásokat kéne még lefaragni. Ember! 4 millióan élnek a létminimum alatt. Miről beszélsz? 😀
 • Kiszamolo
  Edvárd, mennyi a skandináv GDP és mennyi a magyar?

  Olvasd el a belinkelt cikket, pont erről szól.

 • Gábor23
  Épp azért kellenek a reformok, hogy ne legyen 4 millió ember a létminimum alatt
 • Pistike csaja
  Edvard: a skandináv modell: pár éve/évtizede egyszer megegyeztek, hogy a nyugdíj a mindenkori gazdaságnak megfelelő összeg, fix képlettel. Azóta sem nyúltak hozzá. Így nem is választási téma. Néha csökken, néha nő, ezt mindenki elfogadja. Ez Magyarországon elképzelhetetlen. Ha lenne olajunk nem Norvégia hanem Venezuela szintjén állnánk, mert ilyenek a szavazók, amiből következik, hogy ilyen az ország vezetése is. Azt kaptuk,amit megérdemlünk. Az más kérdés hogy néhányan tudják/tudjuk, hogy ez egy nagy fos, ami most van. ÉS ettől csak rosszabb jön, mert 66,6%-nak nincs igénye a szabad piacra, csak a gulyáskomunizmusra.
  MALÉVnél is sztrájkoltak a még több juttatásáért, mert nekik jár, bár mínuszban volt a cég. Aztán egyszer csak semmi pénz nem lett. Magyarország is ide fog jutni. Lelépnek a most még adófizetők, oda ahonnan kapnak is vissza valamit.