Megengedhetem magamnak

A legtöbb ember anyagi döntéseit érzelmi alapon hozza meg: nekem ez jár, ha már ennyit sem kapok az élettől, akkor minek élni, keményen dolgozom, nehogy már ennyit sem engedhessek meg magamnak, nehogy már egész életemet egy panelben éljem le, Szabóék is vettek jakuzzit, pedig kevesebbet keresnek, mint mi, majd maximum spórolunk máson, de ezt az autót meg akarom venni.

Ez a mentalitás a biztos belépő az állandó anyagi problémák, a túlzott eladósodás és az ezekből származó frusztráltság világába.

Aki ennél több pénzügyi intelligenciával rendelkezik, az fel szokta tenni a kérdést, hogy anyagilag megengedhetem-e magamnak a házat, a jakuzzit, a tengerparti nyaralást, az új autót vagy egyáltalán egy autó fenntartását.

Ez egy nagyon jó dolog, ha valaki minden pénzügyi döntését ebből a szempontból is megvizsgálja.

Valóban a leghasznosabb szűrő, hogy megengedhetem-e magamnak, de legtöbbször ez önmagában még kevés.

Attól. hogy most van annyi pénzed (rosszabb esetben hitellehetőséged), hogy megvegyél valamit, az nem jelenti azt, hogy meg is kell venned valamit.

A vagyoni helyzeted egy szempillantásban megváltozhat. Gondolj a mostani járványra, tavaly februárban senki nem is sejtette, mi lesz a következő hónaptól. 2008 nyarán mindenki boldogan adósodott el harminc évre vagy fizette be a világkörüli utat az utolsó tartalékaiból, nem is sejtve, mennyivel rosszabb világ fog jönni két hónap múlva, hogy az addigi munkaerő-hiányból egy szempillantás alatt kétszámjegyű munkanélküliségi ráta lesz éveken át.

De ha a világ nem is változik, a te személyes életedben is állhat be olyan változás napokon belül, amire most még a rémálmaidban sem gondolsz: megszűnik a vezetői munkaköröd és csak harmadannyiért találsz új munkát, derült égből villámcsapásként bejelenti a párod, hogy elválik, egy súlyos betegség miatt munkaképtelen leszel és sajnos hosszú még a sor.

S az a döntés, amit meghoztál egy hete, mert úgymond megengedheted magadnak, utólag hirtelen nagyon rossz döntésnek fog bizonyulni.

Tedd fel az első kérdést: ez az anyagi döntés akkor is jónak fog tűnni, ha a jelenlegi jó anyagi állapotomban komoly kedvezőtlen változás fog beállni?

(Természetesen nem arról beszélek, hogy egész életedben rettegsz, hogy mi lesz, ha holnap elüt a villamos vagy agyvérzést kapsz, esetleg háború vagy világgazdasági összeomlás lesz, mert így nem lehet élni. De ne vegyél meg semmit azért, csak mert most jól megy a sorod és például van a bankban egy új autóra vagy jakuzzira való szabad pénz. Sajnos az élet olyan, hogy legalább annyi esélyed van rossz változásokra a sorsodban, mint pozitívokra. Ez akkor is így van, ha az emberek nem hajlandóak ezzel szembenézni. Ahogy a mondás tartja: reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra is.)

A következő kérdés, miért akarom megvenni azt az új autót, házat, jakuzzit vagy drága nyaralást? Mi a motivációm? Azért, mert mindenki más ezt teszi körülöttem? Mert depressziós vagyok és a vásárlástól várok egy kis örömöt? Kényeztetni akarom magamat, mert feszült vagyok vagy frusztrált és egyébként is ennyit megérdemlek? Le akarom nyűgözni a barátaimat vagy ellenségeimet az új autómmal vagy a nagy házammal? Mert unalmas az életem és a vásárlás egy kis színt vinne bele?

Ha bármelyik ok megtalálható a motivációid között a fentiek közül, akkor vesd el a vásárlást, mert ezekre a problémákra egyikre sem megoldás egyetlen vásárlás sem. A pénz alkalmas arra, hogy a fizikai szükségeidet kielégítse, de a lelki szükségeiden semmit nem fog segíteni. Arra tökéletesen alkalmatlan, ennek ellenére a legtöbben arra akarják használni.

A harmadik kérdés, hogy miről mondasz le cserébe azért, hogy ezt az adott dolgot vagy élményt megvehesd? Mert tudod: bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent.

Mire nem lesz pénzed, ha ezt a vásárlást most megteszed? Mert sajnos a legtöbbször valamiről le kell mondanod, hogy más valamit megvehess: másik vásárlásról vagy több szabadidőről. De melyik a fontosabb neked?

Bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent

Ide tartozik a következő kérdés, hogyan befolyásolja a hosszú távú terveidet ez a vásárlás? A korai nyugdíjat vagy a kényelmes nyugdíjas éveidet, a gyerekeid iskoláztatását vagy bármi hasonló célodat? Megveheted az Álmaid Házát bármi áron vagy A Luxusautót, Amire Már Húsz Éve Vágysz, de akkor felejtsd el, hogy 65 éves korod előtt abbahagyhatod a munkát.

Egy újabb kérdés, mi történne, ha nem vennéd meg azt az adott dolgot? Mit nyernél vele, ha megvennéd és mit azon, ha nem? (Például maradna pénzed másra vagy nem kellene kerülgetned a félmilliós futógépet a lakásban, az előző elliptikus trénert is három hét után már csak ruhaszárítónak használtátok.)

Sokat segít lehiggadni, ha minden vásárlási döntésed előtt gondolkodsz, tényleg meg kell-e venned valamit. Minél drágább valami, annál többet gondolkodj rajta. Egy új tableten mondjuk két hetet, egy új autón két hónapot, egy új lakáson vagy házon akár egy évet is, ha nem valódi szükség miatt, hanem csak kényelem miatt akarsz számodra túl drága ingatlant venni.

Ostobaság bármit venni, ha nem engedheted meg magadnak, de csak egy fokkal bölcsebb megvenni valamit csak azért, mert megengedheted magadnak.

Ha valamire nincs szükséged, ha csak azért akarod megvenni, mert megkívántad, mert másnak is van, mert unatkozol vagy depressziós vagy, akkor közel akkora butaság megvenni csak azért, mert telik rá.

Share

256 hozzászólás

 • Soseleszeknyugdíjas
  szerintem ha csak számlán parkoltatod a nyugdíjas éveidre szánt pénzt, akkor az évek során megeheti az infláció. Hosszú távra 20-30+ évben gondolkozva természetesen.
 • csizkek
  ” Ebből az okfejtésből csak az maradt ki, hogy minél hosszabb ideig gyűjti valaki a pénzt, annál többet bukik az infláción.”
  Anyam borogass.. Nekem is ez jutott errol eszembe. Hogy lehet ilyen hulyeseget leirni ezen a forumon. Ha a unitlinked biztositasi forum lenne, meg megertenem:)
 • emberes
  Azért fontos adalék, hogy a ’70-es évek közepétől 2010-ig gyakorlatilag folyamatosan csökkent a házasságok száma. Nyilván csak azok tudnak elválni, akik korábban (akár sok évvel korábban) házasságot kötöttek, tehát ez a szám nem azt mutatja meg, hogy a házasságok hány %-a végződik válással. De hiszen te is ezt írod: “a hazassagot kotok es elvalok korcsoportja akar drasztikusan eltero letszamu lehet.”
 • Husz János Puszita

  nem írt akkora butaságot. A nulla közeli és mínuszos ( Németország pl. ) kamatok és a korfa miatt nyugdíjmegtakarítási válság van, nem lehet egyszerre biztonságosan és az értékét megőrzően befektetni a nyugdíjvagyont. Különösen igaz ez az intézményi befektetőkre.

  “A BIZTONSÁGOS ÁLLAMPAPÍR IMMÁR NEM ŐRZI MEG A PÉNZ VÁSÁRLÓÉRTÉKÉT, MÍG AZ ALTERNATÍV BEFEKTETÉSEK KOCKÁZATOSAK ÉS DRÁMAI ÁRFOLYAMMOZGÁSOKKAL JÁRHATNAK EGYÜTT.”

  Ez vár ránk a következő évtizedben.

  https://concorde.blog.hu/2020/06/05/tina_es_a_fokozodo_globalis_nyugdijmegtakaritasi_valsag

 • random
  csizkek

  Én 2018 végén dobtam el a pakettemet a tőzsdén, mert egyrészt nem volt már annyi időm foglalkozni vele, plusz valamiféle visszaesésre számítottam, így inkább kényelemből betettem MÁP-ba. Ha az inflációt követő papírt veszem, akkor is nettó bukó az elmúlt kb. 2 év, mert hiába közöl a KSH 3-4%-os inflációt, mikor az én jószágkosaram 10%-ot drágult /év. Ez van, nem tudok jelen állapotban többet kihozni a befektetésekből. És nem nyugdíjra gyűjtenék, hanem 30 évesen arra, hogy legalább egy kis szuytok ingatlan legyen, igaz már kezdem átgondolni, hogy lehet az sem lenne olyan jó buli.

 • Gergő
  Az autó cserén már 3 éve gondolkodom, és jó, hogy nem tettem meg. Viszont a 2019es nyaralások és a 2020as sielés nagyon megérte, pedig akkor szűkösen fért bele. Persze szerencsém volt, meló megmaradt, nyaralni meg nem tudunk, szóval jól állunk pandémiával.
 • Csaba

  Téged így minden nap kiengednek? 😀 😀
  Ennyi pénzügyi műveltséggel csak egy dologban reménykedhetsz: hogy nagyon sokáig tudsz még kamionozni, mert ha egyszer megszűnik a bevételed, neked reszeltek.
  Javaslom, a hosszabb pihenők alatt képezd magad pénzügyi téren. Egy 45 órásba nem csak a Barátok közt 126 epizódja fér ám bele…. 😀 😀 😀
 • Pista
  a házasságok fele válással végződik…. A MÁSIK FELE HALÁLLAL!
 • terpesz
  Kamionsofor egyertelmuen troll, ne uljetek mar fel neki 🙂
 • Kamionsofőr

  A befektetéseken bukni is lehet, nem csak nyerni. A tőzsdén is lehet bukni, nem csak nyerni (mellesleg a felmérések szerint a kisbefektetők többsége bukik rajta). Egyedül az állampapírok jelentenek/jelenthetnek kockázatmentes befektetést, de azoknak meg nem valami magas a hozama és a hozama egy részét “megeszi” az infláció.
  A hosszú távú befektetésekkel az a baj, hogy az idő múlásával egyre valószínűbb, hogy beüt valami, és a befektető mínusszal zár.

 • Kamionsofőr

  Mért, akkor szerinted hogy van? Áruld már el, hadd okosodjak.

 • Second Wave
  D
  Ez volt az eredeti állítás:
  “a házasságok 60 százaléka válással végződik”
  Ezt az állítást nem lehet alátámasztani azzal, hogy az adott évben volt 20 000 házasság, és tizenX ezer válás. Tehát a 67%-os statisztikai adat nem arra vonatkozik, amire olyan sokan szeretik idézni 🙂
  Mindegy, sok a válás sajnos. Továbbra is várnám, ha van valakinek adata arra, hogy az ÖsszeS házasság hány százaléka végződik válással. A fentebb linkelt angol nyelvű “cikkben” is ráhúzzák a válás/házasság arányszámot arra, hogy ennyi házasság végződik válással. 🙂
 • Nagy Vonalakban
  @kiszámoló
  “… Az emberek 95%-a, akinek lenne pénze Porschéra, nem vesz Porschét (sem). Például én akkor se kérnék Porschét, ha ingyen adnák…”

  Most lehetett volna A8-at vagy s mercit is írni, tök mindegy, nem ez a lényeg, hanem az,
  hogy akinek VALÓBAN telik rá, az meg is veszi a harminc (negyven) milliós autót.

  Nem pedig írogat róla.

  Aki azt írja, hogy VEHETNE, annak valójában nem telik rá és ezért nem is veszi meg.

 • Mónár
  Azt is kell mérlegelni, hogy amit akarsz venni, az termel-e jövedelmet? Ha csak viszi a pénzt, akkor hamar teher lesz.
 • BalageHKK
  De miért tennél ilyet? (valamint ha minden hónapban kiszórod a tizedét a szélbe, akkor se lesz sok :))
 • 2021

  Cayenne ……. azt szerintem elfogadnád nagyduzzogva. :)))

 • Ezaz
  :
  “Nem tudsz venni Porschét, mert ha tudnál, akkor már megvetted volna.”

  Baromság. Tudnék, de nem veszek. Több oka van :
  – Nem érdekelnek az autók.
  – A mostani autóm jobban használható a céljaimra mint a Porsche és azzal is tudok kellően gyorsan menni
  – fontosabbnak gondolom hogy a pénzem az eszköz oldalon dolgozzon mint hogy a forrás oldalon fogyasszon
  – Nem célom megmutatni a szomszédságnak hogy “erre is fussa”

 • untermensch4
  Egyik volt főnököm mondta: Pénzért és élményért dolgozik az ember. Továbbgondolva: ha egyetlen és legnagyobb élmény a munkádban hogy pénzt kapsz érte, nem leszel elégedett, csak ha kitűzött határidőig és összegyűjtött összegig csinálod. Ha mindkettőből jut “elég” akkor lehet életvitelszerűen elégedettnek lenni. Ha sikerül megtalálni azt amikor “öröm a munka” akkor lesz elég élmény és mivel nem nyűgként csinálod, a pénzt sem fogod kevesellni. Meg akik nálam szorgalmasabbak azok a kedvelt szakterületükön örömmel tevékenykedve idővel azt veszik észre hogy a pénz mellékhatásként kezd egyre több lenni, amit szívesen csinálsz az egyre jobban megy így egyre többet fizethetnek érte.
 • Porsche
  Porsche.
  Egy léghűtéses Porsche nem arról szól, hogy gyors vagy a következő lámpáig. Nincs csomagtartó és a lakókocsit se húzza el, de arra tartasz másik autót… A Porsche azon kevés tárgyak egyike, amik nem pusztán a szomszéd irigy pillantásai által okoznak örömet. Aki tud és szeret vezetni, az tudja értékelni. Mellesleg pénzügyileg is jó befektetés, de ehhez már tényleg érteni kell: a veterán autó nem kezdőknek való. Egy jól felépített portfólióban bizonyos vagyon felett megvan a helye.

  Nyilván van olyan ember, akinek bejön és azért veszi, mert jónak tartja. Ilyen volt a volt főnököm is, akiről írtam.

  A válaszom arra az arrogáns beszólásra született, hogy csak az nem vesz Porschét, akinek nem telik rá.

  Én még ajándékba is csak akkor fogadnám el, ha azonnal eladhatnám. De másik 40 milliós autót sem tartanék meg, típustól függetlenül és csak az egyik ok, hogy semmi szükségem egy ilyen drága autóra.

  Ettől te még szeretheted és nincs is azzal semmi baj.

 • Mate
  Reálisan, stabilan, lufik nélkül. Persze ettől nem kell félni. 😀
 • Balaton
  “Szerencsére mások ezt másképp gondolják.”

  mármint miért lenne nekem szerencse, hogy te azt gondolod, hogy a feleséged másképp gondolja?

 • Politikuss
  Érdemes javítani:

  Szabóék is “vették” jakuzzit;

  “Attól. hogy”

  Köszi, androidon írtam, előzékenyen javít, hiába nem kérem.

 • Maki
  “Ha gyakrabban olvasnád a blogot, tudnád, hogy nyugdíjra nem feltétlenül magán-/önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy NYESZ-be vagy nyugdíjbiztosításba, vagy hasonlókba teszünk félre, hanem első sorban ezektől függetlenül saját magunknak, egy külön számlára. És felnőtt fejjel, józan ésszel, éretten megálljuk, hogy ahhoz a pénzhez semmi körülmények között ne nyúljunk hozzá, ne költsük el másra.”

  Hát erre van egy nagyszerű amerikai mondás: full of shit…. Amit leírtam, ott a munkaadó ragaszkodott a nyugdíjpénztárhoz. Amúgy ERSTE magánnyugdíjpénzár volt. Hogy miért ennyi lett a vége? Azt a devizahitelezésben élenjáró (első) ERSTE tudja.

  De. Van német magánnyugdíjpénztáram, ott hivatalosan jelenleg 37 500 EUR az egyenleg. És tudod mit? Ezt a 37 500 ajrót felteszem arra, hogy ebből 1 centet sem fogok kapni nyugdíjasként.

 • Nevtelen
  Miklos, szerintem akinek a szemelyisegehez kozel allnak a sportautok, az valoszinuleg boldogabb lesz a Porschetol, es a foldon ulest nem hatranynak latja majd, ahogyan te… Az mar szinte kozhely, hogy az elmenyek szerzesetol eleg konnyu boldogsaghoz jutni, de az ujabb kutatasok szerint a targyak is eroteljes boldogsagot okoznak, ha olyan targyakat veszel, amik a szemelyisegedhez passzolnak. Nem tudom elkepzelni peldaul hogy hogy nem fog boldogsagot es hosszu tavu kielegulest okozni egy eremgyujtonek, ha meg tud venni egy ritkasagot sok penzert, vagy egy orchidea gyujtonek, ha vesz egy ujabb peldanyt, amit majd honapokig nevel. Vagy hogy nem fog boldogsagot okozni, mikor gondoskodhatsz peldaul egy penznyelo haziallatrol, vagy elkoltesz rengeteg penzt egy akarmilyen hobbidra.
 • Nevtelen folyt.
  Nyilvan te azokat emeled ki sokszor, akik nem is tudják, hogy mi okoz nekik lelki kielegulest, mivel nem jutottak el arra a szintre, amikor mar egy kulso szemlélő altal ertelmetlen dolog muveleseben örömüket tudjak lelni. Ezekre a dolgokra viszont erdemes penzt kolteni, mert az ilyen modon elkoltott penz tenyleges boldogsagot okoz. Te szoktad felhozni azt is, hogy mit szoktak mondani az emberek a halalos agyukon… (Mondjuk ezt se ertettem sosem. Nyilvan a halalos agyadban teljesen maskepp gondolkodsz, mint elotte, ezert mondod szamvetes kozben, hogy maskepp csinaltad volna ezt vagy azt. De nem is az a célja a legtobb embernek, hogy haldoklas kozben elegedett legyen, hanem a haldoklas elott legyen boldog…)
 • iOne
  Talan pont Miklos ajanlotta ezt a modszert, ha valamibol 5db vasarlasat megengedhetem, akkor egy darabot is. Ezt illetve a par het/honap varakozast szoktam alkalmazni, arkategoriatol fuggoen. Autonal eddig bevalt, ingatlant valoszinuleg majd nem igy veszek.
 • Péter
  @Kamionsofőr: már elegen lehülyéztek előttem, én inkább segítenék.

  A nyugdíjas évekre gyűjtést vagy egyáltalán bármilyen gyűjtést, megtakarítást nem úgy kell elképzelni, hogy valaki elkezdi félretenni a pénzét, jobb esetben egy bankszámlára, rosszabb esetben egy malacperselybe. Biztos ilyen is van, ha valaki pénzügyi analfabéta, de azért a Kiszámolón nem ilyen értelemben használjuk a pénzgyűjtést.

  Amikor te nyugdíjra raksz félre, akkor mindig infláció feletti megtakarítási formákat választasz (kötvény, ETF, önkéntes nyugdíjpénztár stb.), tehát hiába “romlik” a pénz, a hozamod infláció feletti lesz.

  Te mire gondoltál?

 • Péter
  most látom a te kommentedet is. Olvasd el, amit Kamionsofőrnek írtam.

  Az oké, hogy a nagy átlagnak semmilyen pénzügyi ismerete nincs, de egy pénzüggyel foglalkozó oldalon? :-O

  Miklós, lehet, hogy vissza kéne nyúlni az alapokhoz egy cikkel és ezeket a dolgokat leírni.

 • N0MAD

  Ha a magannyugdíj számlán nem túl nagy az összeg akkor a kamatok nem termelik ki a havi költségeket gondolom. Úgy meg el tud kopni. Pláne ha van vmi levonás a passzivitás miatt esetleg.
 • AndiBp
  Végtörlesztem a lakáshitelt.
  A jelzálogjogot és a terhelési, elidegenítési tilalmat töröltetni kell a földhivatalban, vagy mégse tegyem?
  Többektől hallottam, hogy így nagyobb biztonságban van a lakás.
  Mit gondoltok erről?
 • Ekvi
  – az Interneten található statisztikák 97,35%-át a kommentelôk az ujjukból szopják ki.
 • Hasonló cipőben
  : hasonló cipőben járok én is. Multinál dolgozom, pont annyi a fizu, hogy a családot el tudom tartani belőle, ha a feleségem munkahelyével bármi történik. Hitelképesek vagyunk, rakunk félre több helyre, befektetünk, vannak kiadó lakásaink. Van ami már hitelmentes, vannak amiken még van hitel. Van két filléres autónk (kettő együtt max 800e – 1 millió), de van és nekünk ez hatalmas szabadságot ad (+autóőrült is vagyok). Szóval elég szépen tudunk belőle építkezni és nehéz lenne ott hagyni a pénz miatt, pedig már minden percét utálom, folyton baszogatnak, nagyobb szabadságra vágyom. Emiatt találtam ki azt, hogy mivel imádom az autókat, elkezdek Youtubera autó teszteket csinálni (Driveholics). Ez elfér munka mellett és ha esetleg jó leszek benne, akár lehet ez a munkám is. Próbálj ki te is valamit munka mellett és ha beválik válthatsz (megtakarítások fontosak lehetnek).
 • jurta

  2021-03-26 at 13:02
  “Jó, de hogyan fog nőni a gazdaság, ha mindenki a cikkben írt tanácsokat követve éli az életét?”

  Ha a kérdést komolyan gondoltad, és ezt még olvasod, akkor itt egy régebbi fejtegetés klasszikus Mr. Money Mustache-unktól: mrmoneymustache.com/2012/04/09/what-if-everyone-became-frugal/

 • Petike
  A válásokkal kapcsolatban: igen, elég sok házasság végződik mostanában válással, már nem divat a jóban-rosszban sokaknál. Viszont kivetíteni, hogy a szakítások a házasság miatt vannak, az elég erős. 🙂 Ugyanúgy, sőt könnyebben megy szét egy élettársi közösség, hisz ott már eleve úgy állnak hozzá a kapcsolathoz, hogy könnyű legyen kiszállni belőle. Más minőség a kettő.
 • Kmiki

  Ki is szamolhatod:
  Osszeg / (1/100 x inflacio + 1) ^ evek szama

  10M / 1.04 ^ 30 = 3M.
  Tehat a bankszamlan parkoltatott 10M 30 ev mulva 3M-t fog erni.

 • Dr.Ötker

  Persze, hogy nem tudnak Porschet (tetszoleges premium marka) venni, hiaba jonne ki a felretett penzbol, nyilvanvaloan az masra van felreteve (na mi masra ha nem a jo oreg ingatlanra). Jol lathato, a kommentek kozott, hogy itt megint sokan onigazolni akarnak es mintha Miklos is ezt tenne, aki szinten megengedhetne maganak csak most epp csaladi hazra kell, ergo hulyeseg, meg amugy is kenyelmetlen es rossz elmeny ilyen autoban utazni. Ha mar csaladi haz megvetele.. nem tudom, hogy kiderult-e mi okozta ezt a valtozast, hogy megis csak kell sajat ingatlan. Nem volna jobb allampapirban/reszvenyben/stb. tartani a penzt es a hozamokbol vigan berelni? Budai kornyezetben nagyon szepeket talalni mar nehany ezer euroert.
  Koszonet a blogert! Tovabbra ra is hu olvasod.

  Ötker, mi abban a furcsa, ha valaki a Porchét, de akár az összes rongyrázó autót, amit emberek csak azért vesznek, hogy mutogassák a létező, de gyakran nem is létező gazdagságukat, nem szereti?

  Ha milliárdos lennék is, akkor se vennék ilyen rongyrázó autót, mert olyan embernek látnának miatta, aki nem vagyok és nem is akarok olyannak látszani. Ezen belül a Porsche ráadásul még autónak is béna, ha nem az egyetlen elvárásod, hogy az első legyél a következő piros lámpáig, persze ez csak az én szubjektív véleményem.

  Ettől még semmi bajom azzal, ha valakinek van egy nagy háza és 3-400 milliója, vesz autót 40 millióért. Miért ne venne? De az marhaság, hogy MINDENKI vesz, akinek van rá pénze.

  Házbérlés: csak a héten három házat néztünk ki bérlésre, az egyiket meg is néztük, a másikról kiderült, hogy nem ház, hanem emeleti lakás, a harmadik meg lepukkant, de legalább drága.

  Ha házat venni nem lehet, mert nincs kínálat, ez hatványozottan igaz a bérlésre. Budaörs-Törökbálint-Diósd-XXII kerületben összesen van 30 kiadó ház 120 nm feletti méretben. Ezek mind vagy lepukkantak vagy az autópálya mellett vannak vagy nevetséges áron akarják kiadni, például Kamaraerdőn 950 ezer Ft/hó, még garázsa sincs ennyi pénzért.

  Hab a tortán: egy-kettő kivételével mindet eladásra is kínálják egyidejűleg, vagyis jó eséllyel eladják a fejed felül egy éven belül.

  Hidd el, naponta nézem a kiadó házakat és szívesebben bérelnék.

 • Bd
  Off: jelentkeztem tanácsadásra a megadott email címen, az még él Miklós?

  Mikor? Elvileg mindenkinek válaszoltam, de utána nézek, ha mondasz egy dátumot.

 • WTF
  A nagy igényre való tekintettel megosztom veletek a forrást a válásokkal kapcsolatban.: hu.m.wikipedia.org/wiki/Válási_statisztika
  Igazatok van, tévedtem. Nem 60 hanem 67% Magyarországon 2010.
 • Nem értem
  Nem értem miért butaság valamit megvenni azért mert megkívánom? Azért dolgozok, hogy megvehessek dolgokat, persze értelmes kereteken belül. De persze majd jön a duma hogy fektesd be állampapírba meg gondolj a nyugdíjra 😀 Állampapír ami évi 4%-ot hoz, de közben 20%-ot drágul egy év alatt csomó minden a boltban, meg nyugdíjra gyüjtögetés, aztán mire oda jutok szart se ér annyit inflálódik a pénzem.
 • WTF
  Én szégyellném magam miatta, te meg már a második hozzászólásodban akarsz dicsekedni azzal, mit teszel házas nőkkel.
 • Lala
  Azok akik most felvették a családtámogatásokat meg a hiteleket valószínűleg hasonlóan nagy számban fognak elválni. Annyi különbség lehet, hogy esetleg kényszerből papíron még együtt maradnak valameddig.
  Sokfelé olvasni azt, hogy abban is erősen bízik minden érintett, hogy majd úgyse fogják hagyni, hogy bedőljenek és arra számítanak, hogy nem kell visszafizetni a támogatásokat ilyen esetben.
  Ez lehetséges, hogy így lesz, de az időzítéstől sok minden függ majd. Ha éppen választások után vank 1-2 évvel, akkor az aktuális kormány nem fog minden követ megmozgatni azért, hogy mentse őket, mert bizonytalan a politikai haszna és a szavazatok számában jelentkező előny. Akik közvetlenül a választások előtt fél, egy évvel kerülnek bajba, azoknak talán kitalálnak majd valamit.
 • axt
  az csak egy 20-21. századi önámítás, amit leginkább a menedzserek tolnak az emberek arcába, hogy a munkát szeretni kell meg a többi blődség. A munkák jó 80%-a kifejezetten a nemszeretem kategória. Engem már rég nem érdekel a sok baromság ami a melóhelyen megy. Amit kell azt megcsinálom, néha többet is, de az önmegvalósítást nem odabent keresem. Nekem jól van így, elfogadtam, hogy így működik a világ.
 • Attila11
  Házasság-válás témához:

  Az egy évben kötött házasságok száma és a válások száma, ill. ezek aránya nem azt mutatja meg, hogy a házasságok hány százaléka végződik válással.
  Pl. ha egy országban 2 millió ember él házasságban, akkor van 1 millió “aktív házasság”. Ha ebben az országban egy évben 100 ezer válás és 50 ezer házasságkötés van, akkor nem azt mutatja ez a két szám, hogy a házasságok duplája végződik válással. 🙂

  Ha azt nézzük meg, hogy a házasságok hány százaléka végződik halállal, ill. válással (ugye egy házasság csak kétféleképpen végződhet), akkor látható, hogy az 1990-es években kb. 2,5-szer több házasság végződött halállal, mint válással, 2000-től pedig kb. 2-szer annyi.
  Tehát elmondható, hogy a valaha megkötött házasságok az elmúlt 2 évtizedben kb. harmada végződött válással.
  De hogy a mostani házasságok hány százaléka fog válással végződni, azt nem lehet megállapítani.

 • Bd
  @Kiszámoló
  Az emailt pontosan ekkor küldtem:
  Mar 24, 2021, 8:05 PM
  A tárgy “jelentkezés tanácsadásra”
 • Dr.Ötker
  Miklos! Lehet elkerulte a figyelnem, de szerintem te is elobbre lennek, ha leirnad milyen opciok fontosak a haz berlesnel neked, illetve miert csak hazakban gondolkodsz, hiszen vannak csaladi haz alapteruletu lakasok is. Reklamozni nem akarok, de biztosan tudom, hogy tobb ilyen is fennt van az ingatlankomon, ujepites, panorama, budai kornyezet (xii), gondozott kert, tobb garazs, nem fogjak eladni a fejed folul es csak kicsivel dragabb (3000euro korul) mint a kamareerdon kinezett. Tenyleg erdekel szemely szerint is mi az ellenvetesed a lakasokkal szemben,

  Iskola miatt nem jó a XII kerület sem. Jelenleg házban lakom, nem akarok lakásba költözni. Nincs vele semmi bajom, sokat éltem lakásban, de nem akarok és kész.

  Nem akarok bérelni ennyi pénzért, ahogy venni sem akarok 300 millióért. Nem csak pénzem nincs annyi, de szükségem sincs olyan és akkora házra. Nappali és három, esetleg négy szoba, annál több csak a bajnak van.

  A héten néztünk egy ikerházat, minden jó volt, kivéve, hogy ez is hegyen van, mint a mostani. A gyerekek nem tudnak hol biciklizni, labdázni és a többi. Nem akarunk tovább hegyen lakni, 10 év elég volt.

  Bérelni meg akkor bérlek egy házat, ha olcsóbb bérelni, mint megvenni. Ha ugyanannyiba kerül, sőt legtöbbször sokkal drágább, akkor minek? Van pénzem venni, semmi nem sürget, van hol lakni.

  Pontosan tudjuk mit akarunk, mi az, amiből nem engedünk és mik azok, amikben tudunk kompromisszumot kötni.

 • Aleksandr
  Jelenleg új autó vásárlásán gondolkozok. Nem vagyok a tipikus autób*zi. Pénzügyileg tudatosnak és szigorúnak tartom magam és eddig csak használt autóim voltak, elég jó vételek, kvázi alig buktam rajtuk. Most viszont családbővülés miatt jutottam el arra a szintre, hogy egy olyan autót szeretnék, ami sokáig és biztonságban, kényelmesen kiszolgál. Emellett cégre tudom venni az autót, így a különböző lízing adta pénzügyi előnyöket is tudom érvényesíteni, jelentős flottakedvezményekkel. 12-16 millió körüli árakat nézegetek, amivel a blogon is lefektetett 6 havi nettó bér szabálytól csak kicsit lépnék felfelé. Normálisan felszerelt, családi méretű, 5-6 évnél nem régebbi, és 110e km-nél kevesebbet futott használt autót érdemben 7-8m alatt nem látni. A lízinggel meg beszállhatok 4-5el, ÁFA egy része vissza stb. De így is azt érzem, hogy kockázatos, sokat bukok majd, pedig nem villantani veszem.
 • Puffogok
  Autó téma – én most cserélem le az enyémet, 1,5 havi bevétel lesz.
  Most azt mondom hogy hülyeség lenne huszonmilliós autót venni, úgyse használnám ki. DE!
  Azért is mondom ezt mert valójában nincs rá pénzem. Ha már tényleg nem tudnám hova tenni a pénzt akkor megvenném a 60 milliósat is.
  Szerintem csak duma hogy azért nem veszek meg x dolgot mert nem racionális.

  Az autót helyettesítsd be bármivel, minden bizonnyal mindenkinek van hasonló becsípődése.

 • Pampalini
  “Ezen belül a Porsche ráadásul még autónak is béna, ha nem az egyetlen elvárásod, hogy az első legyél a következő piros lámpáig.”

  Miklós, ezt a kijelentést meghaladta a tudomány és a technika. Ebből a célból ma már kizárólag villanyautót érdemes venni. Márkát most nem írnék… 🙂

  Amúgy a Porsche sem mindig és mindenhol a rongyrázásról szól. Az enyémet konkrétan 800 márkáért vettem anno. De láttam már Lidl parkolóban 20-25 éves 911-est, az anyósülésre előírás szerint rögzített gyereküléssel is.

 • Közlekmérnök
  2/1:

  Nagyon jó a cikk, örökzöld témát jár körül. Mérnökként dolgozom Budapesten közlekedés témában, a pénzemet a kezdetek óta a Kiszámoló blog posztjai és filozófiája szerint igyekszem kezelni. Sok-sok éve feszít a gondolat, hogy mikortól “engedhetem meg magamnak”, hogy az irodai munkám végzése helyett BKV-s buszvezető vagy trolivezető lehessek a jelenlegi fizetésem harmadáért. Nincs szükségem Porschéra és a jelenleginél több ingalanra, arra spórolok, hogy egyszer majd kizárlólag járművezetéssel foglalkozhassak (ami a szerelmem). Jelenleg a gyerekeim kicsik még (35 éves vagyok), ezért még jó ideig a jelenlegi (sok szabadidőt engedő és rendes jövedelmet adó) mérnöki munkát csinálnám, de egyszer szeretném ha eljönne a váltás ideje. Milyen pénzügyi célokat kell kitűznöm magamnak a váltás időpontjáig? Mikor lehet itt a lehetőség a váltásra anyagi értelemben?

 • Lukács
  Kamionsofőr van igazság abban amit írsz.

  Most már 5-10 évente beüt valami. Lehet összecsuklanak az alapok, akár egyes részvények, ki tudja mit hoz a jövő, Miklós szerint vesztébe rohan a gazdaság így is úgy is, mert rossz a szerkezete. Ebbe pakoljam a nehezen megkeresett pénzem?

  Arról meg soha senki nem beszél, hogy megéri-e a nyugdíjas kort amire egész életében gyűjtöget? Megrottyant öregemberként mit fog csinálni a milliókkal?

  Ok, hogy sokmindent megengedhetne magának, csak sok mindent már nem fog tudni csinálni.