Megér ennyit?

Beszéltem ma valakivel, aki a három gyerekére való tekintettel szeretne a kis lakásból magánházba költözni és ha már így dönt, valami jobb környéken keres telket és arra építkezne.

A fizetésük bőven átlag feletti, bár nem kiugróan magas, önerő is van szépen, de ennek ellenére a tervezett ingatlanhoz további sok tízmillió hitelre lesz szükség, még akkor is, ha a CSOK-ot is igénybe veszik.

Az ember egyszer akarja megépíteni A HÁZAT, akkor pedig már olyat szeretne, aminek élete végéig tud örülni.

Ha felveszik a szükséges hitelt 10-15 évre, akkor a megélhetésre marad havi négyszázezer forint. Amiből fel lehet nevelni három gyereket, ha nagyon muszáj, hiszen sokan ennyiből nevelik a gyerekeiket, de feltettem neki a kérdést, hogy ér ennyit A HÁZ?

Beáldozod az életszínvonaladat és 10-15 évig centizgetni kell a pénzt, csak azért, hogy úgymond az álmaid otthonában lakhass. Fogod élvezni a madárcsicsergést és a kilátást, a jó levegőt és az igényes környéket, ha közben azért rágod a szád szélét éveken át, hogy miből vegyél a majd kamasz gyerekeidnek új cipőt és miből etesd őket?

Arról már beszélni sem merek, hogy milyen sokkban leszel másfél évtizeden át, nehogy elveszítsd az átlaghoz képest jól fizető munkádat, vagy az egészségedet, mert akkor borul minden.

Ha nem keresel az álmaid házához eleget, szerintem ne akarj erődön felüli házban élni.

Mondtam nekik, hogy már ettől a hónaptól is próbálják ki, milyen lesz megélni havi négyszázezer forintból öt főnek. Legalább fél évig tegyék félre a fizetésükből azt a részt, ami a hiteltörlesztőre kell. Sőt, érdemes kipróbálni, milyen lenne, ha százezerrel kevesebbet keresnének egy új munkahelyen, vajon havi háromszázezerből mennyire jönnének ki.

Éljenek meg legalább fél évig havi háromszázezer forintból, ami az eddig havi költésüknek jóval kevesebb, mint a fele.

(Még ha minden a legnagyobb rendben is lesz most, 6-7 év múlva a gyerekek kamaszodni fognak és hirtelen háromszor annyiba fognak kerülni, mint addig. Ezzel is érdemes kalkulálni.)

Félreértés ne legyen, meg lehet élni havi három- vagy négyszázezerből, hiszen a legtöbben az országban most is ennyiből élnek, a kérdés, ér-e ennyit az egész? Az még hagyján, hogy a teljes vagyonod 15 év múlva is téglában és cementben fog állni, de vajon fogod-e majd élvezni a házadat, ha az a mostani életszínvonalad lefelezésével-leharmadolásával fog járni?

Nyaralni mész 15 éven át, vagy inkább tízmillióval drágább telket veszel? Autót tartasz fenn másfél évtizedig vagy építesz helyette plusz egy vendégszobát? Megveszed azt az ételt az üzletben a következő 180 hónapban, amit csak megkívánsz, vagy inkább kiülsz a teraszra és a kétnapos kiflit parizerrel majszolva élvezed a kilátást?

Érdemes ezt átgondold, mielőtt az álmaidat valósággá váltod, mert könnyen lehet, hogy az álom rémálommá fog válni. Légy reális és ne vállald túl magad. Jobb egy sorházban vagy ikerházban elégedett családként élni, mint a hegyen a nagy házban az anyagi dolgok miatt veszekedni és nélkülözni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

339 hozzászólás

 • Frank
  SzaboZ,
  Egy költségvetés engem is érdekelne. (Nem kötöszködésből)
 • Tibor
  Pont ezert nem jo azt nezni hogy mennyibe kerult penzben. Nezze mindenki azt, hogy mennyibe kerul neki IDOBEN, mennyit kell azert dolgozni?
  Akinek harom honapot kell dolgozni egy jo autoert, annak az nem kerul olyan sokba mint akinek ket evig kene ugyanazert az autoert dolgozni.

  A kozos nevezo az ido. Ha azt mondjak, hogy a munkaideje 80%a megy a hazra, akkor egybol latja mindenki hogy tul draga a haz, ha azt mondjak hogy X millio, akkor mindenki a maga ideje szerint meri az X milliot.

 • jami
  Nekem 1 év volt, ami végül is építkezéssel telt, előtte 1 év ingatlankeresés, egyeztetések. No most én NEM AKARTAM építkezni, készet kerestem és (azt hittem, találtam) csak a festés, burkolatok voltak hátra. Ehhez képest épp most szerelik a redőnyöket.
  Szóval az a tapasztalatom, hogy ma az itthoni építőiparban bármi lehet, végül, saját érdekemben, bele kellett egy halom dologba tanulnom ellenőrzés szinten és van, amit már nem javíttatok, mert egyszerűen nem_tudják úgy megcsinálni, ami a színvonal alja, inkább megcsinálom majd én youtube videó alapján.
  A tervezők, kivitelezők, anyagbeszerzés – akinek erre van ideje pénze ÉS nagyon-nagyon unatkozik, keresztezték Buddhával, na annak való az álomház megépítése. Más felejtse el.

  Több kompromisszumot kötöttem, a miénk nem álomház. De a lokáció egészen jó, a kert kicsi, a ház sem hatalmas és várhatóan még idén meglesz a napelem, cserépkályha.

 • Zelei K Andor
  Remek cikk, örök problémákkal:

  A legtöbb ember annyit költ, amennyi a bevétele / fizetése (plusz hitel, rosszabb esetben). +/- 20%-ot egy-két hónap alatt meg lehet szokni, életminőség-romlás érzése nélkül.

  A kamaszgyerek azért kerül többe, mert esetleg továbbtanul, vagy saját lakás kellene neki, esetleg a mamahotelben marad 30+ felett is.

 • bdpst
  szerintem ebben az is benne van, hogy az emberek nagy részének az élete teljesen céltalan, így maradnak az anyagi célok

  a mindig nagyobb ház/autó, távolabbi utazások, plusz ez az egész hitelekkel megtámogatva, ahol a jutalom azonnali, aztán majd ugye lesz valahogy

 • naa
  “Két gyerekkel 35 év körül, … 65nm en elvagyunk. Jó 10 év és pihi.”
  A gyerekek biztos kicsik, egy szobában. Majd ha nagyobbak lesznek, és pl. átjönne a barát/barátnő, akkor szűkös lesz a 65 nm-en kerülgetni egymást…
  Szerintem nem a kisebb lakásban “kihúzni amíg elmennek a gyerekek” (jó az, ha hamar elmennek?) a jó alternatíva, hanem max. az aktuális igényeknek megfelelő ingatlan bérlése. Az viszont máshol leírtak miatt problémás Mo.-on, vagy sok kompromisszummal jár. Marad a nagyobb ház – annak akkor van értelme, amíg kicsik… Mire lenne rá pénz, megnőttek a gyerekek, akkor már tényleg minek.
  A cikk kérdését átfogalmazva: Megéri, hogy 10-15 évig az igényeidnél kisebb helyen élj, épp akkor, amikor felnőnek a gyerekeid, lemondj pl. családi, baráti összejövetelekről az otthonodban, kertedben azért, hogy drágább nyaralás, autó, stb., vagy hogy ne legyen hiteled? Nehéz kérdés valóban…
 • Warrior

  Csatlakozom a többiekhez, ugyan nem tartozik szorosan a poszthoz, de engem is nagyon érdekel egy ilyen valós költségvetés, ha nem titok.
 • SpurDisznó
  Amikor én elkezdtem hosszú távon összeírni, hogy mennyit költünk, tulajdonképpen nem is az összeg lepett meg, hanem az, milyen nagy a szórása. Elég szerényen élünk, albérlet nincs, de simán előfordul +-50 000 HUF is az átlaghoz képest, ami 200 KHUF körül van.
  Egyébként néhány statisztika azt mutatja, hogy a szegényebb rétegeknek a vagyonának a nagy része kocsiban, esetleg házban van… A gazdagabb rétegek esetén az egész eltolódik részvények, kötvények, cégek, stb irányába, kocsi értéke gyakorlatilag elenyésző.
  Szóval ha az összes vagyonod mondjuk egy 65 milliós házban (amiben laksz) és egy 5 milliós kocsiban van, akkor az nem biztos, hogy a legoptimálisabb.
  Nekem egy fokkal szimpatikusabb, ha mondjuk 30 MHUF a ház (lakás), 2 milliós kocsi és 28 MHUF (befektetés és névésztartalék)…
  Ha pedig mondjuk van 40 MHUF a házban és erre 30 MHUF hitel, akkor elég szomorúan látnám a helyzetemet.
 • jami
  Kamasz gyerek: többet eszik, már felnőtt méretű ruhák cipők kellenek (=drága), de ezeket gyorsan ki is növi/elnyúzza. Esélyesen már sportol és lassan indulnak a különórák. És már nincs szülői logisztika, tehát bérlet alapból kell, esetleg néha már moziba megy stb.
  Szemben egy ovissal, aki mondjuk a ruhák jelentős részét örökölte, a szülők hurcolják és örül mindenki, ha viszonylag változatosan eszik..
 • jami
  naa, nálunk pl. pár hónapja jött elő, hogy kamaszodó gyerekem csak csendben tud elaludni. De a másik gyerek, orrsövény-ferdülés miatt, pici korától horkol. Eddig nem volt gond, most van.
  Vagy: középiskolában már nagyon ajánlott tanulni. Van, akinek igénye a hangos tanulás.
  Pici gyerekekkel nagyon sok gond nem jön elő, ami kamaszokkal igen.
 • mrlax
  kíváncsi vagyok ki mit gondol…. kerdeznèk valamit..

  4,5 èv múlva szeretnénk csaladiházat venni. Van 4 LTP, +havi szinten olyan havi 250k-t tudunk elraki, jelenleg a saját garzonomban lakunk… kb havi szinten kettőnknek, rezsivel, 2 autóval, kajaval stb olyan 160-180 a kiadás… a garzon kb 5 milla+ ha kell..

  , itt olyan 15-23 milla közt vannak jók, bar inkabb hajlok 20 alattira, de akkor szigetelés+gépészeti cuccok korszerűsítése…

  hozzávetőlegesen egy korszerűsített, 140nm háznak, ami azert szigetelt+normalis fűtés van benne, mennyi a rezsije?, havi szinten 300k fölé nem szeretnék menni kiadás szinten… az 500k bevételhez viszonyítva.

  5. ev végére olyan 27 milla lesz a keret… ha eladom a garzont is… kp, hitel max 5 milla, csak kérdés hogy egy ilyen ház mit emészt fel.. mert csak sötétben tapogatozok

 • Garbo
  @Dörnyei József
  A most vett házam határozottan nem szűkös a 170 alatt nettójával, pedig több fürdőszoba, wc-k és hálószobák vannak benne, nagy közösségi terekkel. Ha valóban jól (!) van valami megtervezve, akkor nem szűk egy ekkora ház. Bocs, de komoly arccal ezt nem tudom leírni 😀
  A folyamatos befejezés semmire nem jó: az a dönteni nem tudók megoldása, abből lesznek a soha el nem készülő hodályok. 400 nm, de 20 milla kellett volna a befejezéséhez? Ez az értelmetlen kategória, a folyamatosan az építkezés állapotában létezésé. 😀

  Építkezni most a CSOK-osok építkeznek, CSOK-os melósokkal, azaz akiknek nincs elég pénze, azok vesznek túl drágán azokkal építtetve, akiknek nincs elég szaktudásuk. Építkezni csak emiatt nem kezdtem, most öngyilkosság. Anyagi és egyéb értelemben is. Folyt.

 • Garbo
  Kiderült, hogy amit én akarok (nem túlzó, hanem korszerű épület), az 420 köröli nm áron, kb. másfél év alatt készülne el, pedig még felelős műszaki ellenőröm is lett volna. Így kihagytam. Jelenleg a sötét nyolcvanas évek első felét éljük, a melósok diktálnak, aki ráér, azzal nem akarsz építtetni, amilyen házak vannak a piacon, azt ne akard megvenni, és mindenki, akit nem rúgtak ki a kőművesszakközépből 30 éve, az “mester” meg “generálkivitelező”.

  Építkezni a válságban kell, korrekt áron, és nem mellesleg te diktálsz a pénzedért, nem pedig a hozzá nem értők és a lehúzók tömkelege, meg a melósok.

  Építész barátaim nem vállalták be az építkezést a jelenlegi, vadnyugati magyar piacon. Senkinek nem javaslom az újépítésűek megvételét, erőn alul sem, nemhogy hitelre. 3 évem van benne, mire erre jutottam, és megvettem az építész barát saját részre épített, de válás miatt be nem költözött házát.

 • Apuka
  Kérdés érdemes e az álmunkért a vállalhatóság határáig eladósodni? Szerintem igen, hiszen alacsonyabb életszínvonalért kárpótolhat a megcsináltuk érzés, az általános életminőség javulás – ellenben ha nem teszik meg akkor stresszesek lesznek miatta és jó pénzügyi állapotban lévő lelkibetegek lesznek.
  Persze sok reklám/ társadalmi elvárás stb hajlamos felfele srófolni az álmokat – ezért érdemes volna magukba szállniuk előtte.
  Házat jó környéken hitellel együtt is el lehet adni és kisebbe költözni ha mégsem megy a dolog valamiért, gyerekeknek pedig addig kell kertes ház amíg kicsik.
 • Garbo

  Elég sokféle méretű ingatlanban éltem már, és ha én építkezek, akkor 85 nm hasznos területet építettem volna a kérdésedre válaszolva. Két gyerekkel az optimális méret, nem kicsi, megfelelő hely van mindenkinek és az kiadja azt a kompromisszumot, amire rákérdeztél. Takarékos, de nem lemondó élet építhető rá úgy, hogy kényelmesen élsz és vendégeket is hívhatsz, s nem lesz akkor sem túl nagy, ha kirepülnek a gyerekek.

  Sajnos, nem építkeztem.

 • Nagy Vonalakban
  Most olvastam egy nagyon érdekes cikket a főleg Románia északi részén,
  kis falvakból származó vendégmunkásokról,
  akik főleg Francia-meg Spanyolo-ban dolgoznak.
  Kint elképesztően spórolnak:
  öten-hatan laknak egy szobában,
  a havi 2500 eurós fizetésből csak 500 eurót költenek, a többit küldik haza, teszik félre.

  Egy céljuk van: minél nagyobb, minél több luxussal felszerelt házat építeni a faluban.
  Abban a faluban, ahonnan már mindenki eljött, csak a nagyapák maradtak, akik az építkezést felügyelik.

  Négy-öt szintes palotákat húznak fel, versenyeznek egymással mind a méretben, mind a designban.
  Pár ève még a kovácsoltvas volt a menő,
  most a rozsdamentes acél és az üveg…

  Évente egyszer négy hetet töltenek a faluban, akkor mindenki otthon van, akkor vannak az esküvők is, aztán húznak vissza külföldre és újra kiürül a falu.

  A gyerekek pedig már kint születtek, ott van az otthonuk…

 • Nagy Vonalakban
  Szóval az egésznek az a lényege,
  hogy ezek a román vendégmunkások be akarják bizonyítani a többieknek, hogy bejött nekik ez a külföldi élet…

  És ezért a látszat miatt dolgoznak éjjel-nappal… lemondva mindenről…teljesen értelmetlenül, mert nagy részük
  már soha nem fog haza költözni,
  a gyerekeik mind kint születtek és idegenül érzik magukat a faluban.

 • Dörnyei József
  Egy válasz: A második hálószoba távolabb van a többitől, szép belőle a kilátás és van egy saját terasza meg fürdője. Minden évben tervezem, hogy átköltözöm a nyárra, de soha nem csinálom meg. Csak akkor lehet használni, ha a gyerekek éppen nem alszanak otthon.

  Egy reakció: A részvényekben álló pénz, amit majd 80 évesen szedek elő, ha megélem, nem okoz most életszínvonal növekedést. A ház a problémái ellenére mindenképpen jelentősen jobb életszínvonalat biztosít. Kell egy tartalék, de ennek a nagysága szvsz. korlátos. Ha már megvan, akkor inkább érdemes elkölteni és élvezni a pénzt és nem még több részvényt venni belőle… Még jobb, ha kevesebbet dolgozik az ember, lightosabb munkahelyen és több időt fordít másra, mint a munka. Pl. a gyerekeire. A pénz nem minden.

 • doboz
  mi gyerek nélkül kb. havi 200-ből simán kijövünk saját lakásban (Bp)
  ebbe némi utazás és szórakozás is benne van minden más alap dolog mellett
 • Okoska2
  A cikkhez: Arról is kell beszélni, hány házasság megy tönkre ilyen “álommegvalósítások” alatt.

  Durván csak úgy lehet visszavágni a költségvetést, ha mindenki lemond olyan dolgokról, ami nem létszükséglet, csak komfort. Pl. eddig járt valaki takarítani (ami mondjuk gyerekek meg munka mellett nagy segítség ám), most nem fog. Hogy fogják megosztani a házimunkát? Mindkét fél úgy fogja érezni, a másik kevesebbet vállal, vagy kevesebb dologról mond le, kész a konfliktushelyzet.
  Sok ilyen példa lehet a hobbiktól, a közös nyaraláson át az öltözködésig, stb.

  A családi ház v. lakás vita már ezen felül van, az preferencia kérdése. De egy alapból feszült családi helyzetben még eddig nem ismert problémák fognak előjönni. Pl. hogy jön haza a gyerek a suliból? Sokkal többe fog kerülni alapból a közlekedés. De már itt sokan részletezték a vidéki élettel járó dolgokat.

  Én biztosan nem vállalnám be!!

 • Kriszta
  Két kamasz fiam van és egy óvodás kislányom. A kamaszok tényleg nagyságrendekkel többe kerülnek. Egy ültő helyében megeszik 3-4 zsemlét „feltéttel”. Igényei vannak szórakozásra, kütyüre, ruházatra. Ezt persze valamilyen szinten kordában lehet tartani, főleg akik szűkösen él biztosan jobban elfogadja a kompromisszumokat a gyerek is. De amíg a kicsinek 10 ezer forintból egy szatyor ruhát veszek a börzén vagy a turiban, addig bizony a kamasznak az csak 1-2 darabra elég. Tudja, hogy jól keresünk, vannak megtakarításaink, miért kényszerítsem rá a kínai cipőt.
  A sport fejenként több 10 ezer forint havonta. A felszerelést folyton kinövik, pótolni kell, versenyeken utazás szállás, nyáron edzőtáborok. Vegyes a kép, néha ezt-azt fedez az egyesület, de a nagyja a szülőkre hárul.
  Egy 5 fős családra a havi 400 ezer nem rettenetesen elrugaszkodott. A létmininimum nem tudom hol áll most, de ez összeg ennek biztosan nem a 2-3-szorosa. Mi a fentieket havi 500-ból igyekszünk kihozni. Ez csak úgy jön össze, hogy több dolgot is igyekszünk minimumon tartani. A rezsink pl kifejezetten kevésnek mondható, a felnőtteknek kevés ruhát veszünk, háztájiból is kapunk kiegészítést a konyhára.
 • Tyler Durden
  Ami még kérdéses, hogy ki fogja felépítni?

  Sajnos nagyon túlpöretett a piac, nincs kivitelező.
  A szomszéd telket megvették, mondja a tulaj hogy építkezne, kért pár helyről ajánlatot (generál is, illetve külön külön), 0 azaz nulla árajánlatot kapott.
  Annyira tele vannak, hogy árajánlatot se adnak. Vidékről beszélünk, kisváros.
  Olcsó a hitel, a környékünkön utcákat húznak fel megint, utoljára ilyen 2008 előtt volt.
  2008-2016 között semmi. Nehogy ennek is meglegyen a böjtje…

  Magáról a “gyerek van-ház kell” támáról: szeritnem akkor jó házban lakni, amíg az ember 10 éves nem lesz, illetve amíg a gyereke/gyerekei kb. 10 évesek nem lesznek.
  Ezen időszakokon kívül inkább a megrögzött kertészeknek lehet vonzó.
  Elég nagy a világ, sok felnőttnek csak nyűg a kert.

  + ismét nem tudom kihagyni: annyiból kell venni amennyi van a tárcában.
  Ha hitel kell a házhoz, akkor az nem fér bele és kész.szvsz!

 • nyman
  Ha az embernek haza van, nem lesz penze es ideje 🙂

  Mi meg a valsag idejen vettunk hazat Sasadon eleg nyomott aron, de en mar akkor inkabb valami nagyobb lakasra vagytam nagy terasszal. Rohadt sok melo munka mellett fenntartani. Inkabb kifizetnem a havi 30-40-50 ezret kozos koltsegbe, hogy rendbe legyen minden a haz korul. A kornyeket mertem volna ajanlani, mert a budai oldalhoz kepest nincsenek ugy elszallva az arak, mint a XII-ben, II-ben, jo a tomegkozlekedes es az uthalozat is.

  Anyanak termeszetesen a kert, gyerekek stb volt szempont. Persze jo is. De meg mindig hatra van 4-5-6 millionyi melo, pedig ot eve itt lakunk es folyamatosan csinalok mindent. Szombaton a 12-14 nm-nyi terasz burkolatot tortem fel. Magam. Nem azert mert mert nincs penzem, hanem mert nincs kit megbiznom. Megbizhato embernek szivesen fizetek napi egy huszast haz koruli munkakert. Jelentkezni az emailben.(folyt)

 • nyman
  (Folyt) Ezt annak mondom, aki a 150 ezres szamot mondja havi fizetesnek.

  Csak feltores 50 ezer onkoltseggel. 27 500 viszik el a sittet, 75 db sittes zsak 6000 ezer, a bonto kalapacs berlese ket napra 13 500 Ft. 75 ezret boldogan kifizettem volna barkinek, aki lerendez mindent. Noknek 80-at is, mert sirnak, hogy keveset keresnek. Egy napi melo, plusz ezek a jarulekos koltsegek. Vasarnap delig fel se tudtam kelni, most is alig mozgok az izomlaztol. Tobb szazszor, ha nem ezerszer bicepszeztem egy k.va 15 kg-os geppel, plusz a 30-40 kilos sitteszsakok emelgetese 🙂

  Innen jon meg a terasz, ami lesz vagy masfel millio. Ha pergolat is csinalok 2,5. Persze az elethet nem kell, de szeretnek mar normalisan grillezni egy sor mellett. Szoval en is lebeszelek minden dolgozo embert a hazrol. Nem szabad anyara hallgatni. 🙂
  (folyt)

 • nyman
  (folyt)
  Na most ha egy tobbszinters tarsashazban vagyunk, ahol van kert – itt Sasadon sok ilyen van – akkor jon a kertesz, nyirja a sovenyt. Idonkent bedobok pluszban 100-200-500 ezret valami felujitasra es megoldjak.

  Van jogasz ismerosom, akinek hobbija a kerteszkedes, gyonyoru is minden, de en inkabb kirandulnek a csaladdal a kerti munkak helyet.

 • nyman
  Ja mi harom haloszoba plusz nappali (100 nm), ket gyerek, nyolc kerek felallasban vagyunk. Szerintem az idealis meret vhol 120-140 nm lehet.

  Az elobb elfelejtettem hozzatenni, hogyha kert van, akkor a funyironak, a sovenynyironak, egy rakas szerszamnak mind mind kell plusz tarolohely. Ha van kertibutor, annak is. Nekunk van egy garazsunk, meg kb 35 nm-es padlasterunk tarolasra. De mar az is kezd megtellni, pedig rengeteg dolgot kihajitok, kipakolok lomtalanitaskor. De van kerti medencenk, trambulinuk a lopikula tudja meg mi mindenunk. A gyerekeknek. Ezeket mind tarolni kell.

  Az asszony meg egy nyaralot is akar, de eddig ellenalltam. Nekem itt sincs idom kerteszkedni, keritest festeni, ereszcsatornat javitani, ha ezt meg megfejeljuk egy balatoni nyaraloval akkor vege. Aludni sem fogok hetvegenkent es kothetem fel a viharlampat. 🙂

 • Tyler Durden
  Költségvetés:

  idéntől írjuk mi is a kiadásokat, korábban egyszerű volt a stratégiánk:
  kaja+rezsi ,ezen kívül eltettünk mindent. Gyerekkel azért más a kotta, kell ez az…
  Kb havi min.300-350 körül fog kijönni sztem, de meglátjuk. 3an élünk ebből, egy kis gyerekkel. Pontosat év végén tudok írni.

  Saját vagyon felosztás:
  35% családi ház(saját használat)
  25% ingatlan befektetés
  19% részvény befektetés
  12% egyéb befektetés
  4% egyéb jármű
  3 % kp
  2% autó

  Hogy lehet havi 6 kilót elkölteni: gyorsan.
  Agy új audi havonta kb 3-400 ezerben is benne tud lenni (most számoltam,kalkulátorral), és akkor még zsömlét nem is vett az ember. Csak az értékvesztés százezrek…
  Ismerek több családot havi több milliós költségvetéssel. Van ahol 200 néha naponta is elmegy. Költségvetés esélytelen, ilyennel nem nagyon foglalkoznak:D
  De sokaknak meg a havi 200 költés is rengeteg sajnos, szóval minden relatív….

 • Zabalint
  Mi semmiképpen sem fogunk építkezni. Eleve társasházi lakásban gondolkodunk, mert így is, úgy is rendszeresen megyünk ide-oda, ezen később gyerekkel sem szeretnénk változtatni, csak nyűg lenne ilyen életmód mellett a ház.

  De ha házban gondolkodnánk, akkor sem építkeznénk, hanem inkább keresnénk egy elfogadható állapotút, és megvennénk. Egyszerűen azért nem, mert csak a legritkább esetben éri meg építkezni, a legtöbb “álomotthon” abban a pillanatban felét éri, hogy átadják. Akinek van nagyon szuper frekventált helyen telke, annak talán, de ehhez nem néhány 10 millió kell, hanem alsó hangon 70-80 millió. És persze mindenki azzal jön, hogy de hát magadnak építed, nem eladásra én erre mondom, amellett hogy senki nem tudja mit hoz a jövő, aki megteheti, az építkezzen, csak mondjuk hitelből olyat építkezzen magának, csak erre még hitelt is felvenni az más kérdés…

 • Zabalint
  Folyt.
  Szóval ha fix kamatozású hitelt veszek fel egy jó helyen lévő használt lakásra, amit miután megvettem, pontosan ugyanannyit ér, és csak az ingadozások változtatják az árát, akkor azzal sokkal kevesebbet kockáztatok, mint ha építek egy nem frekventált helyen egy házat, ami felét éri átadáskor a beruházás teljes költségének (telket is számítva). Az az érdekes, hogy az állam mégis a nagyobb hazárdírozást támogatja.
 • Kiszamolo
  Nagyon nehéz ám jó használt házat kapni. Az állapotán tudsz javítani, de mondjuk az elrendezésén, tájolásán, stb nem.

  Megértem, aki építkezik, de remélem, nekem soha nem kell majd. 🙂

 • L70
  Álomház az én értelmezésemben kb hasonló ellátottságú környéken kell legyen, mint a mostani lakás (nem kell 2 autó, ovi, iskola, boltok, szolgáltatások, orvos, gyógyszertár gyalog elérhető, van elég sűrű tömegközlekedés (utóbbi pont a gyerek miatt lesz igazán fontos, mikor már kamasz lesz).

  Ez a mostani lakásunkhoz képest úgy 10-15 évi megtakarítás többletbe kerülne (rosszabbat vagy rosszabb környéken lehetne olcsóbban is, de az nem álomház). Na meg emiatt visszaesnénk a már megszokott anyagilag már független státuszból a dolgozni még igencsak muszáj státuszba (nagyon fontos elem).

  A házra bizony sokkal többet kellene költeni hosszabb távon (akinek van az ismeretségi körünkben, egyértelműen be is vallja).

  Mivel egyszer élünk, ezért a jelenlegi ingatlanárak mellett nem lesz álomházunk.

 • jami
  Nem tudom, kikkel lehet építkezni. Nekem jó műszaki ellenőröm volt, ez annyit segített, hogy néha kb. együtt sírtunk.
  Az a tapasztalatom, hogy a “veszélyesebb” szakmunkák szelektáló hatásúak: a villanyszerelő, gáz-, vízszerelő értelmesebb (aki nem, az már nincs a szakmában). Festőknél már nagy a szórás. Alattuk a sötétség.
 • nnk
  2 építkezés után (najó, másfél: először a ház, majd 10 év múlva tetőtér) röviden úgy tudom összefoglalni, hogy:
  (ha nem kulcsrakészre szerződtél)
  1. legyen minden szakmában JÓ (inkább drága!) ismert embered
  2. költségvetést kezdőként ne csinálj, felesleges. 🙂 Ha csinálsz is, úgyis csak a szorzandót fogod megkapni 🙂
  3. tudj elengedni dolgokat
  4. pénz mellett legyen nagyon sok időd, türelmed és kötélből lévő idegeid (gyengébb idegzetűeknek az 1. pontot, a garantáltan jóóó szakember ismerést 300%-ig túl kell teljesiteni) 🙂

  3. ponthoz: Régi mondás: “Az ember az első házát az ellenségének, a másodikat a barátjának épiti, és csak a harmadikat magának.” Ezt nem is feltétlenül a minőségre kell érteni, hanem inkább a beosztás, tájolás, stb… Úgyhogy, ha nem akarsz háromszor épitkezni, tudj elengedni dolgokat (pl: mégiscsak nagyobb előszoba kellett volna…)

 • Tyler Durden

  “Nagyon nehéz ám jó használt házat kapni.”
  Sajnos ez teljes mértékben igaz. Itt nálunk vidéken évente 2-3 db értelmes ház megy el.
  A többi pénznyelő lom, ingyen se kéne.
  Mi végül egy 98 m2-est vettünk, de kisebb is elég lett volna.
  Örültönk hogy ez szembejött.

  @Kriszta:
  “A kamaszok tényleg nagyságrendekkel többe kerülnek.”

  Elnézést, nem kötözködés, de egy nagyságrend az egy nullával jelent többet.
  Nagyságrendekkel = kb 100-1000x annyi
  Politikusok is rengegszer használják ezt a szót, teljesen hibásan.

  “álomptthon”

  egy telek eleve behatárolja milyen,mekkora, házal lehet rá építeni, merre lehet nyitni az épületet, szóval már kezdéskor van egy csomó kompromisszum.
  A másik: ismerős építkezett, az egyik szomszéd meg kalapál, flexel állandóan , nem tudnak vele mit csinálni. Na most akkor eladja az ember az álomházat, vagy hallgatja?
  Nem sajnát építésből könnyebb mozdulni…

 • mrlax

  hát van különbség a kádárkocka, es a 2000 után épültek közt….. viszont az utóbbiak közt hamarabb botlik az ember silány kivitelezésbe… süllyedő alap, vìzszigeteles hiánya, ezzel penesz stb..

 • a Yeti
  Kivitelező vagyok régen. Családi házra árajánlatot sem adok, amíg az új építésű lakásokat el tudom adni, sokkal nagyobb haszonnal. Ha valaki építkezni akar, ne számítson arra, hogy majd jól megversenyezteti a szakmákat, és ügyesen okosan kihozza olcsón. Nincs verseny. Ha a vállalkozók egyáltalán válaszolnak az ajánlatkérésre, akkor örüljön! Alkudni nem lehet. Kell vagy nem?

  Ha nem kötöd le a szakmákat hónapokra előre, akkor sincs esélyed. Ha egy szakma két-három hónapon belül vállalja, és normális árat ad, akkor örüljél! Ha valaki amatőrként erre a terepre merészkedik, és úgymond “fővállalkozó” akar lenni, az koppani fog. Ha megbíz egy fővállalkozó céget, az további költségeket generál.

 • SzaboZ
  , @Kobe:

  Budapest, két gyerekkel.
  A feleségem otthonról dolgozik, én busszal járok a munkahelyemre (9500/hó a bérlet).
  Nincs hitelünk, saját lakásban lakunk, aminek kicsi a rezsije. Saját kocsink van.
  Otthon főzünk / sütünk, de megveszünk mindent, amit szeretnénk. Jó minőségű élelmiszereket veszünk.
  Mindkét gyerek sportol, az 21000 Ft havonta.
  Színházba szoktunk eljárni havonta kb. 1x., meg sétálunk, otthon társasozunk a gyerekekkel, stb.
  A gáz átalány 4500 Ft/hó (fűtés, melegvíz, főzés.)
  14 éve írunk minden kiadást.

 • LSV
  Sokan beáldozzák az életszínvonalat csak hogy egyáltalán valahol lakhassanak. Itt vidéken még panel albérlet se nagyon van, nem hogy családi ház (többgyerekes modell panelba nem igazán való).
  Mi kényszerből költöztünk, túlértékelt házat vettünk 10% önerőre, 28 év hitelre. Majd fél év után kötöttünk 5 ltp-t, eladtuk a bp-i garzont, az abból fennmaradó összegből előtörlesztettünk, és kiváltottuk a csodás unicredites hitelünket, raiffeisenre. Jövőre lejár, akkor végtörlesztünk ha nem lesz ziccer addig. De a ház sosem lesz kész. Vannak vágyaink, és vannak lehetőségeink. Az utóbbi szerint kell élnünk.
  Én építenék, rönkházat (mert az tetszik, és olyanba járunk pihenni), de az nem igazán a mi éghajlatunkra való, meg nincs is megbízható kivitelező, és persze nógrádba minek ilyet építeni…
  Az utolsó bekezdéssel maximálisan egyetértek!
 • Zabalint

  Képtelenségnek találom, hogy olyan elrendezést találjak ki, ami nekem jelentős pluszt nyújt, és már nincs belőle egy rakás. Szerintem tévhit, hogy mindenkinek annyira egyéni igénye lenne, inkább csak sokan hiszik magukról ezt.
 • SzaboZ
  @Dixhorn:

  “-46 nm2-es lakás albérlet: 110 ezer +18 közös +villany+ víz+internet
  (…) eddig alsó hangon min 300”

  Akkor ugyanott vagyunk, ha levonod a 300-ból a 110 bérleti díjat.

  “-megtakarítás különböző helyekre havi 160.”

  A megtakarítást ne számoljuk bele a megélhetésbe!

  “-ilyenolyan adók, biztosítások havi 25 kb”

  Ezt kifejtenéd bővebben? Ez írtó sok.

 • nyman
  Dixhorn. Nem tudom hany eves vagy, en 30 voltam a ketezres evek elejen, mikor megvettem eletem elso lakasat az akkori parommal. Egy tetori garzont Bp. VI keruleteben, egy garazst a harmadik emeleten. Telen hideg volt, nyaron meg meleg. Kaptam ra ceges kamatmentes hitel harom evre. Mar nem emlexem pontosan, de kb. a 60%-ra. Az ara akkor 18 havi netto fizetesem volt.

  Kinevettek, hogy nem vettem fel hitelt. Par evvel kesobb mar en nevettem. Egyebkent nem egeszen ket evet laktunk ott. Arra tokeletes volt, hogy munka utan lehetett hol aludni, furodni, mosni, de hazibulikat nem tartottunk

  Helyedbe – ha nem surgos – megvarnam a leszallo agat. Az iden is sokezer, jovore megtobb lakast adnak at. Ha nem lesz 5%-os afa, akkor szerintem megall a bumm. Es akkor egy budaorsi panel is visszaeshet 15-20 milliora.

 • Tamás
  “Saját tapasztalat az, hogy 300 nm kb. pont elég, ha jól van tervezve a ház. 200 nm körül már valami mindig szűkös lesz, még akkor is, ha jól van minden tervezve.
  Nekem 440 nm van, ami pedig kicsit sok. ”

  úgy látom, hogy van itt néhány dolog elszállva az emberek fejében, a saját 150nm-semet elcserélném simán 110-120nm-s jobb beosztásúra..

 • Tyler Durden

  hát nem tudom, de nálam nem jön ki a matek…

  Bérlet 10e
  Rezsi: legyen mondjuk 30e (víz ,gáz, villany, k.ktsg, telefon, net, stb)
  Saját kocsink van, legyen monduk 50e
  Mindkét gyerek sportol, 21e
  színház 4e
  Eddig 115e

  Marad a 200ból 85e Ft/hó, fejentként 21e Ft/hó, az napi 700 Ft fejenként egy napra.

  Ebből jó minőségű(!) élelmiszer, iskolacucc, osztálypénz, ruha, lakásra költés (mosógép, festés, stb), orvos, gyógyszerek, stb…
  És ezek még csak a ‘kötelező” dolgok a teljesség igénye nélkül, ezeket nem nagyon lehet kikerülni.

  Ezek beleférnek napi 700 ft-ba?
  Budapesten?

 • Jóska Pista
  Egy családi ház egyértelműen nem ér annyit, hogy kb. felezd a családi költségvetést. Tulajdonképpen semmi nem ér annyit.

  Persze ha te már 5 éve is csak a fele jövedelmedből éltél, a másik felét félre tetted az álmodra, akkor hajrá, uccu neki. De kiszámoló által felvázolt helyzetben, egyszerűen mindenki meg fogja utálni azt a házat, annyi mindenről le kell mondani miatta.

  Esetleg meg lehetne próbálni kertes házat bérelni egy évre, a saját lakást pedig kiadni erre az időre. Így látható lenne, ad-e annyi pluszt a “HÁZ”, mint amennyit elvesz az alacsonyabb megélhetési költségek miatt.

 • Jóska Pista
  OFF
  Kiszámoló: ugyan ez a te blogod, de feleslegesnek érzem, hogy kevésbé szalonképes szavak miatt a kukában landoljanak a hozzászólások. Főlek, hogy emiatt, nem oda való hozzászólások is elvesznek. pl. nekem a [ürülék]kazmus szó miatt tűnt el a hozzászólásom. Ugyanakkor megjelenhet a [sz@r] és a [k.rva] szókép, amit én -és szerintem mindenki- úgy ejt ki magában, mintha “a” vagy “u” betű lenne a megfelelő helyen.
  Szóval, ez így sz_rt sem ér.
 • Rám a margain?
  Múlt hónapban 1,3 millió forintot kerestem, ez volt eddigi legjobb keresetem, átlagban 800ezer jön össze, ebből kell fedezni a vállalkozás költségeit és a megélhetést. Most 100000 Ft-ért bérlem a sorházam, kis kerttel, saját garázzsal. A rezsi az 30-50ezer, otthon dolgozva 27000 a legdurvább gázszámla, áram és víz nem sok.

  Miután kifizetem az irodabérletet, albérletet, adókat és könyvelőt, megbízási díjakat, megélünk, marad minden hónapban 150-200ezer Ft. Múlt hónapban nyilván több maradt. Ezért cserében nem nézem az árakat, igaz, hogy normális felvágotton, Purpur kenyéren, sajton és zöldség-gyümölcsön kívül nem eszünk komolyabb dolgokat. De sokaknak ez is drága, így boldog vagyok vele, nincs szükségem prémium dolgokra.

  Az autóm 7 litert fogyaszt, kisautó, távolra vonattal vagy kölcsönautóval utazunk. Óvódába járni az én autóm is jó. A javítása évi 20ezer. Mindjárt folytatom …

 • Rám a margain?
  folytatás…
  Ahol lakom, 24 millió egy kockaház, kis kerttel. Ennek önereje 7,5M, hitel emellé 17M. Nézem a kalkulátort, 15 éves kamatperiódussal a 17M hitelre 25,5M-t kell visszafizetni. Akkor a ház kerül 33M-ba. Aztán kell még rákölteni, a legtöbb helyen tróger a fűtés, 1M egy kondi kazán, aztán a tetőt 20 év után újra kell rakni egy használt házon. Stb, stb.

  Ezzem szemben 100ezret fizetek albérletért, ami 20 év alatt is 24M, de hozzá sem kell nyúlnom semmihez, s ha akarok, bármikor költözhetek. Az elmúlt 4 évben 3x költöztem a családdal, ennek köszönhetően 5x-ös a bevételem.

  Akkor miért kéne saját házat vennem, ha még pénzügyileg sem éri meg a mostani elszállt árak mellett? Amíg minden hónapban néhány százezerrel több a vagyonom, nem félek, hamarosan pedig meglesz az 1-2 éves vésztartalék is. És akkor még nyugodtabb leszek.

 • jami
  Lsv, uncsitesóm férje csinált rönkház építő céget, volt már benne tapasztalata. 1 év után elköltöztek az ő szülőhazájába… Ott azóta is ebből él.
 • Én is kiszámolom
  27 éves diplomás mérnökinformatikus öcsém most júniusban fog elkezdeni építkezni. 100 négyzetméteres könnyűszerkezetes családi ház Budapest vonzáskörzetében.
  Tavaly kötött 2 db 10 éves fundamentát (igen 10 éveset..) Egyiket felhasználja 8 millióra 12,5 milliót fizet majd vissza (15-16 éven keresztül) a másikat kiveszi. Kb. 20 millió ft lesz a hitelállománya és a családi kölcsöne összesen. Még soha nem lakott külön a szülőktől, a barátnőjével pedig még évekig nem terveznek összeköltözni.
  Mikor kérdezte tőlem mivel jár jobban: Kiveszi a 2. fundamentáját vagy tovább fizeti és azt az 500ezret plusz hitelből oldja meg. Mondtam neki le kellene ülni és összeírni pontosan a dolgokat, kiszámolni melyikkel jár jobban. Reakció: áhh ..ő nem fog leülni és számolgatni
  Kérdeztem tőle most volt-e bankokban hitelajánlotakot kérni hátha van a fundásnál jobb. Reakció: Otp-nél volt még régebben
 • Én is kiszámolom
  (tavaly gondolkodott lakásvásárláson) és az rosszabb volt neki meg nincs ideje végig járni a bankokat.

  Már egy ideje olvasom az oldalt ajánlottam Miklóst is illetve a hiteles ismerősét (bár személyesen nem találkoztam velük ettől függetlenül az itt tapasztaltak miatt mertem volna. Ha nekem is aktuális lesz nálam ez nem lesz kérdés) Vagy ha nem is hozzájuk keressen fel olyat aki ért hozzá Ez persze nem érdekelte. Mintha sajnálta volna azt a pár tízezer forintot.

  Én egy 30 négyzetméteres garzonban lakom párommal. Hitel nélkül vettem. 25ezer forint a havi rezsi mindennel együtt. Nagyon jó a kialakítása, elférünk benne. 5 LTP-vel és mellette is félretevéssel 4 év múlva szeretnénk cserét (1,5 max 2 szobásra) szintén hitel nélkül. A bank éljen meg más pénzéből. Vidéki vagyok. Mindig kertes házban éltem előtte, de annak én is inkább csak a hátulütőjét láttam. Rengeteget kellett szüleimnek a