Rászáll a NAV az airbnb-n lakást kiadókra?

Pár napja került ki egy közlemény a kormány honlapjára, miszerint az adóhivatal elkezdte ellenőrizni a lakásukat rövid távra kiadókat. Bár nem nevezték néven, valószínűleg az Airbnb-n hirdetőket kezdték el ellenőrizni, “havonta szisztematikusan letöltött adatok alapján”. Találtak olyan magánszemélyeket, akik fejenként 20-20 lakást adnak ki.

Hogy mennyire vannak valós adatai az adóhivatalnak és mennyire pszichikai hadviselés inkább a közlemény, azt nem tudom. Azonban ha téged érint a dolog, ettől függetlenül is érdemes tisztába tenni a lakáskiadásodat, hiszen túl sok ész nem kell ahhoz, hogy a hivatal megtalálja, ki áll a kiadott lakás mögött még akkor is, ha esetleg az Airbnb nem akar adatot kiadni. (Bár kérdéses, van-e valódi kapacitása a nyomozásra, ha nem kap adatot az Airbnb-től.)

Másik hasonló, kicsit régebbi hír, miszerint a NAV ellenőrizni fogja azt, hogy ki tart fenn több céget csak azért, hogy kevesebbet adót fizetni. (Például egy tao-s cég a költségekhez, egy evás cég a nagyobb bevételekhez és katás vállalkozás a lehető legkisebb adó miatt.) Erről már én is írtam erről régebben itt: Céghalmozás csak óvatosan

Share

39 hozzászólás

 • merienn
  Nagyon helyes, a “sima” lakáskiadóknál is nyugodtan körül lehet nézni, hány vajákos vénasszony gazdagodott meg az egyetemi városokban…
 • Rafinha04
  Most nem azért, de ezt az ellenőrzést már minimum 5 éve meg kellett volna tartani….
 • gaborr
  most nem azért, de ebből azért nagy hasznot nem fog húzni a nav, nem ettől fogunk kikerülni a bóvli kategóriából. szerintem erre nincs apparátusa a navnak, hogy ezzel a fajta csesztetéssel foglalkozzon, max ha valaki feljelenti a másikat.

  amúgy meg tökéletes módszer arra, hogy néhány magánszeméllyel kiszúrjanak, minden bizonnyal ugyanúgy b*ssza a csőrét az országvezetésnek az airbnb, mint az uber, és el akarják lehetetleníteni. először be kell bizonyítani, hogy 1. nem adnak számlát az airbnb-sek, 2. adót csalnak, 3. nincs engedélyük a kiadásra 4. nem fizet semmit az orbán kasszába, aztán lehet bezárni a boltot, mindenki csináljon amit akar.

  mindenki tudja, hogy a hosszútávú lakás kiadók sem adnak számlát, se nem fizetnek adót, mégis nagy tételben folyik évtizedek óta ez a biznisz is, teljesen nyilvánosan, de az valahogy nem jön fel sosem, mint téma.

 • tomzol
  Én nagyon szeretem az oldalt,a cikkeket, de néha picit ellentmondásosnak érzek bizonyos cikkek álláspontját.
  Egyszer mindig azon van a hangsúly,hogyan okoskodjunk a törvények betartása mellett,hogy minél jobban járjunk, máskor meg mint pl. a céghalmozás, hogy nem egy túl szabályos dolog.
  Na most ami nem tilos,azt szabad. Épp erre vannak az adótanácsadók, akik a törvényes kereteken belül úgy alakítják a dolgokat egy vállalkozónak, cégnek, hogy az a lehető legjobban járjon a törvények betartásával, kijátszásával.
  Nem menjünk bele az erkölcsi kérdésekbe, mert az ügyvédnél sem sírunk,miközben mindenki tudja ki a bűnös, de a törvényt ki tudja valaki játszani,akkor bizony az legális.
  Nem véletlenül teszi azt amit tesz az összes óriás vállalat és van mögöttük egy külön apparátus.
 • Kiszamolo
  Tomzol, nem igazán értem, mire gondolsz?

  Érdemes okoskodni, csak legalább ennyire érdemes azt is tudni, helyesen okoskodsz-e, mert ha megbüntetnek azért, mert rosszul okoskodtál, akkor az már nem túl nyerő.

 • hemond
  “mindenki tudja, hogy a hosszútávú lakás kiadók sem adnak számlát, se nem fizetnek adót, mégis nagy tételben folyik évtizedek óta ez a biznisz is, teljesen nyilvánosan, de az valahogy nem jön fel sosem, mint téma.”

  Hosszútávon adunk ki lakást és fizetünk pl adót. Sokkal megnyugtatóbb a 15%ot befizetni (mellékesen még annyit sem, mert le lehet költségelni), mint attól félni, hogy felnyom a szomszéd vagy az albérlő.

  Számlát pedig csak bizonyos esetekben kell adnod lakáskiadás esetén (pl. ha gazdasági társaság a bérbevevő vagy a bérlőnek lakhatási támogatás miatt szükséges)

  (Mellékesen ezen kívül még három barátom van, akinek van kiadó lakása és mindegyikük befizeti)

  Ezzel azért nem azt mondom, hogy mindenki befizeti az adót, de olyan kevés az adóterhelés, hogy hülyeség vele csalni.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  14% eho-t már nem kell fizetni?
 • Andruida
  Most már elvileg nem. Engedély sem kell hozzá. Kiadod, beszeded a pénzt, adsz elismervényt, levonod a költségeket és az amortizációt. Adózol a maradék után 16%-ot. Ha számlás akarsz lenni, kérsz adószámot a NAV-tól, de semmi több. Negyedévente kell befizetni az adóelőleget, év végén meg bevallani. És ennyi. Tényleg nem nagy ügy és nem is kerül sokba az adó.

  Amikor mi adtunk ki lakást, akkor a bérlő apja próbált minket meggyőzni, hogy ne adózzunk. Hiába mondtuk, hogy ettől nekik olcsóbb nem lesz. Értette, csak nem értette, hogy minek fizetünk.

 • tomzol
  portfolio.hu/ingatlan/lakas/fontos_valtozas_jon_a_lakaskiadasban.230201.html

  Tehát az új törvény alapján 1500 Ft/nm árat kellene fizetnie mindenkinek akár rövidtávú, akár hosszútávú kiadásban érdekelt.
  Könnyebb ezzel kalkulálni és több is marad sok esetben, főleg a mai árak mellett.
  Így megéri adózni is.

 • gaborr
  ezt megszavazták? nem csak tervezet volt?

  úgy tudom, hogy a 14% továbbra is van a 15% felett, ha 1M felett van a bevételed. Márpedig BP-en nagyon hamar eléred az 1M-et lakáskiadással.

 • Maxi
  Ezek a szolgáltatószektorokra rátelepülő, amerikai közvetítő platform multik nem túl népszerűek sehol európában. Pont ma olvastam, Barcelonában az önkormányzat a lakosság segítségét kéri az airbnb-n kiadott lakások feltérképezéséhez, és utána a tulajuk bírságolásához. A szomszédok meg persze örömmel nyomják fel azt, aki társasházi lakásában szállodát üzemeltet.
 • Géza
  “úgy tudom, hogy a 14% továbbra is van a 15% felett, ha 1M felett van a bevételed. Márpedig BP-en nagyon hamar eléred az 1M-et lakáskiadással.”

  Igen van. 1 millió jövedelem (tehát költségekkel csökkentett bevétel) felett. Az ár azért nem mindig van meg. És van felső határa is az EHO-nak, évi 450.000 Ft. Ebbe az is beleszámít, amit a munkáltatód a béred után fizet, jó esetben tehát az ingatlanozás után már tényleg nem kell fizetned.

  Az az 1500 Ft/nm valami kiszivárogtatás volt, egyből cáfolták. És a jövő évi adóváltozások már el vannak fogadva, és ez nincs benne.Persze még módosíthatnak az év hátralévő részében, de nem valószínű.

 • untermensch4
  tomzol: ezt az 1500/nm adót nem értem. Ha fix 1500/nm és semmi ezen kívül akkor jó kis csalási lehetőségnek tűnik, vkiknek…
 • Pistike csaja
  EHO pontosítva: ha eléri az ingatlankiadásból származó jövedelem az 1m. Ft-ot, akkor a teljes összeg után kell számolni a 14% EHO-t (tehát az első 1millóra is). De az éves össz EHO-d “csak” 450e Ft. (ebbe beleszámít minden: pl. a pénzügyi tevékenység, munkabér, stb EHO-ja is).
 • hemond
  látom közben megválaszolták.

  Mi nem érjük el az 1 millió Ftot, így nekünk nem.

  Mikós, nem tudom mennyire reklám, ha annak érzed akkor kérlek töröld.

  Én ezt a leírást találtam az ingatlan adózásról, ami minden részletre kitér:
  ingatlankezeles.com/maganszemely_berbeadas_kiado_lakas_alberlet_adozasa_adobevallas.pdf

 • antenna
  arra gondolsz, hogy egyes politikusok ingatlanjai évről évre nőnek vagy zsugorodnak? 🙂
  Nos, nálunk 1-2 hét alatt simán atirjak még a gránit szilárdságú alaptörvényt is. Akkor egy piszlicsáré adótörvény mit számít?
 • Eltévelyedés
  Amúgy minden évben lebegtetik, hogy most aztán tényleg rászállunk az AirBNBsekre.
  Mondjuk, ezt az AirBNB is megtehetné önszabályozóan, hogy aki mini szállodát üzemeltet 20 lakással, azt ki kéne szórni, az alapfilozófia ugyanis a SZEMÉLYES vendéglátásról szól, meg az 1-2 kiadó szobádról, lakásodról. 2-3 lakás még talán belefér, de 20 szobás szállodázás az már más műfaj és tényleg csak ott tud olcsó lenni, hogy lélektelen, no customer service és nyilván nem vonatkoznak rá szállodai előírások.
  Persze sajnos a cég is pénzből él, és 20 szoba után 20x annyi a jutalék, szóval nem fogják megszívatni őket.
 • Dani
  AirBnB a pénzből él, utolsó pillanatban lemondó mocsadékokat sem tiltanak ki, ha sok pénzt hoz.
  1500 Ft/m2/év király lenne, nevetséges adó, így szerintem mindenki bejelentené a lakáskiadást (aki nem, az óriási bírságot kapna). Ennél is jobb lenne, ha alapértelmezetten minden lakás után kéne fizetni ezt az adót, kivéve, ha a tulajdonos benne lakik. Így nullára csökkenne a csalások száma, és kevésbé érné meg “ülni” az üres lakásokon. És igen, mindenki fizesse, a nyugdíjas is, mert akinek van két vagy több lakása/háza/nyaralója, akkor nem rászoruló. Lehetne ez simán több is, mint 1500/m2/év, akár nagyon egyszerű szabályok szerint: Budapesten 3000 Ft, megyeszékhelyeken 2000 Ft, kisvárosokban 1500 Ft, falukban valami alacsony. Mittomén, ne én találjak ki mindent 🙂 A lényeg, hogy a szabályozás nagyon egyszerű legyen, nulla kivétellel, és ne lehessen trükközni.
 • Tibor
  Igencsak ideje mar, ezek a nyereszkedok hajtjak az egekbe a magyar berloknek elerhetetlen szintre az alberletarakat.
 • Tibor
  @dani: latod ez nem rossz otlet. Uresen allo lakas utan adot kell fizetni. Kiveve ha van benne lako. Vagy egy altalanos lakahtasi ado, amit az fizet aki benne lakik, ha a berlo akkor az, ha nincs, akkor a tulaj.
  Csak az a baj hogy kishazankban lakcimnyilvantartas mukodik, es tokmindegy hogy a lakas ures e vagy sem, ha a lakcimkartyan rajta van egy cim…
 • Tibor
  : elerheto aron kell kiadni, es akkor nem ered el az egymilliot, mindenkinek jo 🙂
 • Jelentéktelen Hangya
  : “). De az éves össz EHO-d “csak” 450e Ft. (ebbe beleszámít minden: pl. a pénzügyi tevékenység, munkabér, stb EHO-ja is).”

  Alkalmazottként nincs 450e-s járulékplafon, ugye?

 • kridli
  a bérből korlátlanul fizetni kell, de ha abból megvan a 450, akkor sok egyébnél (pl. lakáskiadásnál) már nem kell fizetned.
  Amúgy amikor még én adtam ki lakást (lehet azóta változott), akkor én úgy értelmeztem a szabályokat, hogy hiába éred el mondjuk bérből a 450ezret év végéig, ha a lakáskiadásból 1 milla feletti a várható jövedelem, akkor negyedévenként kell eho előleget fizetned (meg asszem valami bevallást is küldeni rá), és az évvégi adóbevallásodban kérheted vissza, ha valóban elérte a jövedelmed a 450-et.
 • Jelentéktelen Hangya
  : köszi.

  Hát elég vicces mindenesetre: nem sok logika van benne, hogy alkalmazottként miért nincs járulékplafon.

 • gaborr
  ne viccelj már hogy tudná néhány ezer airbnb-s felhajtani a bérleti díjakat? most is van budapesten 64000 eladó, 11000 kiadó ingatlanhirdetés (ingatlan.com), airbnb-s alig pár ezer. hogy tunák felnyomni az árakat? olyan pitiáner adóról beszélünk, amit ki akarnak vetni az ingatlankiadókra, hogy nem is éri meg vesződni vele.

  a 14% ehonak egységesen mindenkinél 450 a plafon. bérből nem könnyű összeszedni ezt, mivel ott a bérből nem fizetsz 14% ehot, hanem járulékokat fizetsz ami beleszámítódik a 14%-os ehoba. de itt van egy részletes leírás: regular.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=628:roeviden-a-maganszemelyt-terhel-14-szazalekos-eho-rol&catid=91:egyeb-adok&Itemid=66

 • szocske
  köszi az összefoglalót, párszor már nekiálltam kikeresni, hogy a bruttó bérem hány százaléka számít a 450ezres limitbe, de eddig mindig feladtam, most is, túl bonyolult nekem ez a link is.
  Ha valaki tudja a pontos számot, megosztaná?
 • janos82
  :

  Azert a piac 10-20%at elero plusz kereslet fel tudja hajtani az arakat. Foleg ha beleveszed, hogy az airbnb inkabb a nagykoruton belul tenyezo… ott meg azert kevesebb a kiado lakas.

  Az ado amugy lehet, hogy nem sok… ilyen esetekre lenne jo egy egyseges altalanyado lakasonkent es kesz…

 • szocske
  Az 1500 Ft/nm2 adóról annyit, hogy jelenleg is hasonlóan kedvező az adózás, amíg a tulajdonos vagy a haszonélvező ad ki 1 db ingatlant, lehet átalányadózást választani, évente 32ezer Ft SZJA + 6400 Ft EHO szobánként.

  A jövő évi tervezet ettől megengedőbb lesz, mert nem kell tulajdonos lenni és akár 3 lakást is kiadhat kedvező adózással egy személy.

  Egy átlagos lakásnál nincs jelentős különbség az idén csak a tulajdonosnak 1 lakásra és a jövőre bárkinek 3 lakásig használható adózás között, bár nem mindegy, hogy az 1500/nm csak az SZJA-t vagy az EHOt is kiváltja majd…

  Egyszerűen kiszámolható, hogy a 32000/38400 Ft = 21/25nm-nél lesz egyenlő a két adómérték.
  Azaz 1 szobás lakásnál 25nm felett drágább lesz az új, de 3 szobásnál már 75nm lesz ez a határ, így nagyságrendileg ugyanannyit kell fizetni a legtöbb lakásnál.

  Igaz vannak főleg az új építésűek esetén 40nm-es egyszobás lakások is

 • xK

  A bruttó bér után fizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékok számítanak bele a 450 ezres korlátba, azaz a bruttó bér 7%-a (másképpen kb. havi bruttó 536 ezer forintnál van a határ).
 • Philosopher
  vagy bárki aki tudja
  Ha bérből levonnak tőlem mondjuk éves kb 350 ezret, árfolyamnyereség után 80 ezret, ingatlanból kijönne 160 ezer, akkor az adóbevallásban utólag lehet visszaigényelni EHO-t?
 • szocske
  köszi!
 • xK

  Vissza lehet igényelni.
  450 ezer forint a 14%-es eho felső korlátja, amit csökkentenek az egészségügyi járulékok, az ekho arányos része, meg a egészségügyi szolgáltatási járulék. Így ha a bérből összesen levonnak 350 ezer járulékot, akkor 100 ezer lesz a felső korlát. Ha árfolyamnyereségből és ingatlanból már be lett fizetve 240 ezer, akkor 140 ezret szépen az adóbevallásban vissza lehet igényelni. De korábban is lehet nyilatkozni a befizetés elkerülése érdekében.
 • The Dude
  hülyeség tagadni,h nem hajtotta fel az airbnb az árakat. kb. egy heti pénzt airbnbzésből összeszedem azt a pénzt, amit bérlőtől kapnék egy hónapban. és a vendég nem hozza oda a hörcsögeit, nem kezd rendezkedni, stb. csak kétszer kimosod az ágyneműt.

  de ez a hír jó nagy kamu. “letöltött adatok alapján” mit töltenek? max Tállai András a szallonás rántottát a bendőjébe. haverom 5 éve a navnál dolgozott, pendrive-ot tilos volt használni, helyette cd meg floppy volt. airbnb meg nem ad ki adatokat a NAVnak sem, még ha Tállai begurul Bell irodájába. jade ő sem tud angolul. úgyhogy marad a személyes ellenőrzés, az meg eléggé átlátszó.

 • Philosopher

  Köszi, akkor idén megnézem jobban az adóbevallást, mert szerintem több lesz az összesen levont és befizetett összeg az éves 450 ezernél, és akkor miért ne igényeljek vissza (vagy csökkentsem a befizetendő adót). Mivel év vége felé léphetem át a befizetett összeget, inkább nem nyilatkozom, év végén utánaszámolok.
 • Jelentéktelen Hangya
  : “másképpen kb. havi bruttó 536 ezer forintnál van a határ”

  Bocsánat, mert még mindig nem egyértelmű: ennél nagyobb bruttó fizetés esetén nem lehet a többletet visszaigényelni (mivel csak az EHO-nak van 450e-s plafonja, a járuléknak nincs), ugye?

  Ha ennél nagyobb a fizu, akkor egyéb bevétel (pl. ingatlanbérbeadás) esetén nincs már EHO fizetési kötelezettség, de a 450e feletti rész is megy a nagy közösbe, ugye?

 • xK

  Az egészségügyi járulék teljesen független az EHO-tól, nincs plafonja, szóval az megy a közösbe. Ha havi 1 millió a fizetésed, akkor annak a 7%-a megy a közösbe, abból nem lehet visszaigényelni (maximum gyerekkedvezménnyel).
 • xK

  Ha jól tudom – bár ez már sötét terület számomra is – akkor ha a családi adókedvezménynél már az egészségügyi járulék is csökkentésre került, akkor az a rész már nem csökkenti a 450 ezres határt, mivel csak a ténylegesen megfizetett járulék számít. Ebben az esetben már érdemes elgondolkodni a családi adókedvezményt megosztásának arányain.
 • gaborr
  ugye a párezer airbnb az az össz, a 11ezer kiadó lakás az ami most üresen áll, és ki akarja adni valaki, nincs benne az a több 10ezer amelyik most is ki van adva. ami felhajtja az árakat szerintem az leginkább a média, pánik és a hype, valamint az ingatlanügynökök, akik előadják a pánik hangulatot. meg majd az olyan lakóingatlanokba fektető alapok, mint amit most a dunahouse indított.

  7% egészségbiztosítási járulékot fizet a munkaadód utánad, kb havi bruttó 600ezernél éri el azt a szintet amikor kimaxolod a 450ezres eho korlátot. (nem mondom, hogy nem kapnak emberek ilyen fizetést, de azért nem ez a jellemző, ha nem multinál dolgozol)

  graula, csak így tovább! 😉

 • Jelentéktelen Hangya
  : igen, így tudom én is.

  Köszönöm a megerősítést.