Megszűnik az eurós prémium állampapír

Miután a tavalyi eurózóna infláció 8% felett alakult, az AKK megszűnteti az euró inflációjához kötött prémium állampapír-sorozatot.

Helyette egy sokkal rosszabb, az euriborhoz (ez hasonló a magyar BUBOR-hoz) kötött állampapírt bocsát ki, jelenleg 3% alatti kamatozással. (Később sem várható érdemben magasabb kamat, ha csak nem lesz nagy gebasz az Unióban.)

A jó hír az, hogy nem csak magyar, hanem német, francia és egyéb inflációkövető állampapírokat is vehetsz, az egyik hátrányuk, hogy csak TBSZ számlán kamatadómentesek, a másik, hogy nincs fix visszaváltásuk, hanem piaci áron kell megvenni és eladni. Ezzel járhatsz jobban és rosszabbul is, mint a fix visszaváltással.

Az előnyük, hogy egyrészt nem magyar állampapírok (bár az olasz állampapírok nem biztos, hogy érdemben jobbak), másrészt, hogy inflációhoz kötöttek továbbra is.

Itt írtam már róluk:

Inflációkövető nem magyar eurós állampapírok

Az AKK közleménye a témában erre található.

Share

111 hozzászólás

 • Tamás
  Ha jól értem akinek már van az megy tovább és fizetni fogja a 8-9%-ot?
 • Tamás
  Ha jól értem akinek már van, vagy éppen még tud venni, annak marad és kapni fogja a 8-9%-os kamatot?
 • Trökkös Bélabá
  Mérsékelten off:

  Ha a bar lista legalján vagyok, vajon milyen magyarországi befektetési lehetőségeim vannak a saját nevemen, amire a végrehajtó nem teheti rá a kis kezét, pl ingatlan nyilván nem nyerő, de mondjuk állampapír vagy egyáltalán tbsz számla?

 • Karl
  Igen, most még kapható. Gyorsan vettem, de ha hirtelen rácuppannak az emberek a hír miatt, akkor esélyes, hogy hamarabb kimerül a keret.
  Az új eurós papírt meg tartsák meg maguknak, a kutyát nem fogja érdekelni.
  Egyértelmű a terelési szándék a forint felé (azt el tudják inflálni.)
 • Lajos
  Igen.kb ezek a varhato magas kamatok miatt is szuntethetik meg.
 • naa
  A kamatfordulótól számítva fizetni fogja a tavaly kibocsátott papír az aktuális kamatot, mostani kamatfordulótól a szép magasat, utána majd kiderül.
 • Tamas
  Ha most meg atutalom akkor meg fogok tudni venni belole par nap mulva? Mintha az AAK azt irna (allampapir.hu/allampapirok/PEMAP/) hogy a lezaras 17-en lesz.
 • TSubi

  Ez most komoly ?
  Válasz: Nincs. Tartozást tessék visszafizetni, nem bújkálni meg feketézni.
 • V.A.Laki
  Ez az egyik ok, amiert nem szeretem az allamkincstari szamlat, es gyakorlatilag leepitettem a poziciomat: folyamatosan a nemzeti bank kozgazdaszai es matematikusai ellen jatszol, es a.) vagy ok az okosabbak, es a vegen rajossz, hogy jol at lettel b*szva a plakatokkal es a magas kamat igeretevel b.) vagy te vagy az okosabb es nyersz, nos, ilyenkor az elemzok tanulnak a hibajukbol es kicsit faragnak utolag a szabalyokon. Nem mondanam egy fair jateknak.

  Sajnos egyebkent kulfoldon is ez megy, meg lehet nezni mekkorat lehetett mostanaban bukni hosszu lejaratu US kotvenyekkel. Mig a reszvenyezes elsosorban annak valo, aki hihetetlenul kemeny es birja ha utik, addig a kotvenyezes annak valo, aki mindenkinel okosabb es mindenkinel jobban szamol, es ezt evtizedeken at tudja csinalni. Garantalom, hogy a tobbiek nyerni nem fognak allamkotvenyekkel.

 • szabotőr
  Tudsz kártyával fizetni az állampapír vásárlás során, nem kell megvárni, hogy könyveljék az utalásodat.
 • tp
  Kosz Miklos, megint kerestel nekem par szazezret!
 • Endre bá
  Köszi az infót, gyorsan vettem még egy adagot.
 • Cyber Lolita 40000
  aki még gyors vásárolna: revoluton minimális összegért lehet váltani,webkincstáron bankkártyás fizetéssel pikpakk jóváírják, nem kell utalásra sokat várni. Nem volt még sosem gondom vele, de ha így vásárolok mindig több lépésben teszem. Nagyobb összeget nem egyszerre váltok, hanem többször kicsit, és feltöltés után azonnal “el is költöm”. Ha zárolnak, legalább nem a teljes összeget..olvastam már rémtörténeteket, de jobb megoldást nem találtam kedvező váltásra.
 • törzsmókus
  régen azt mondták, a legjobb befektetés, ha törleszted a hiteleidet. Ebben a feje tetejére állt gazdasági helyzetben a fene se tudja. Miklós?

  Most nem az. Most főleg a régebbi hitelek sokkal kisebb kamattal futnak, mint a megtakarítások.

 • Euro4ever

  Egyszerubb, ha kartyaval fizetsz! Akkor varni sem kell.
  Nekem pont 17-en lenne kifizetes, akkor valoszinuleg mar nem fogok tudni venni, igy gyorsan meghiteleztem magamnak, es vettem most. Amikor fizet akkor meg vissza utalom magamnak.
 • Zoli85
  Mi az az euribor? Milyen kamatok várhatóak később?
 • gertitorpee
  Leírom, hogy szerintem miért nem jó befektetés az új papír: kamatot az EURIBOR alapján fizet, ami az eurozóna kockázatát árazza vagyis akkora kamatot fizet mint az átlagos európai kamat. Csakhogy ezt a pénzt a magyaroknak adod kölcsön, akik sokkal kockázatosabb adósok mint az európai átlag ami mögött ott van a német ipar, a dán gyógyszeripar és a többi.
  A buboros forintos állampapír legalább addig kockázatarányosan fizet amíg a bubor rátát békén hagyja a jegyban és a kormány.
 • Norb
  Nálam van még régi, 2028/X sorozatú pemáp, ami már átfordult, és most 8,9% kamat van rá megállapítva. (ez inf. + 0,5%) tehát a még most megvásárolható ha átfordul asszem vmikor augusztusban, akkor várhatóan 8,65%-ot fog hozni. Vegyétek amíg lehet.
 • Dani
  Nekem két munkanap alatt meg szokott érkezni uh szerintem belefér
  Én is beutaltam gyorsan…

  Mondjuk a mostani sorozat is csak augusztustól kamatozik normálisan, addig az is 3 % mert valami özönvíz előtti 2021-es inflációt követ.

 • Kalv
  A linkelt doksi szerint: “A 2028/Y PEMÁP sorozatból 2023. március 16-án lehet utoljára vásárolni.”
  Gondolom ha hamarabb elfogy a 400 millió euró, akkor addig se.
  Az a jó, hogy a PEMAP 2027/X pont március 17-én fizet, szóval az abból kapott eurót ebbe már biztos nem fogjuk tudni visszaforgatni. Az új papírt látva itt az ideje kipróbálnom, hogy hogyan lehet a mák számláról eurót kiutalni. Valakinek van már tuti módszere? Revolut vagy Wise működik erre?
 • Kalv
  EURIBOR infót itt találtam, a 3 hónaposat kell nézni: euribor-rates.eu/en/euribor-charts/
  Ez alapján nem egy túl jó biznisz, még negatívba is lemehet (ha nem lesz benne erre külön kitétel. az inflációhoz kötött papírokon szokott lenni) és bónusz sincs rajta: 1-1-ben az EURIBOR-hoz lesz kötve.
 • kezdo
  Jól értem a leírások alapján, hogy eurót csak kp-ben személyesen lehet befizetni, a kifizetés pedig mindenképpen forintban történik a lejáratkor?
 • Tartsd meg a forintodat
  Kellemetlen. De en mar tobb penzt (EUR) amugy sem akartam a magyar allam gondjaira bizni.

  Megnezem azt a linkelt irast a nem magyar papirokrol.

 • Kojack
  Kemény nap volt.
  Varga Mihály (KISZ) kezd megágyazni annak,hogy az EU pénzek nélkül is lesz élet.
  mfor.hu/cikkek/makro/varga-mihaly-tul-lehet-elni-unios-penzek-nelkul-is.html
  Marcika és OV 500000 gazdasági migránst hozna (már így egyre többen vannak).
  Lenne 3 gázerőművünk, de egyik idióta csokis szájú újságíróban sem merül fel a kérdés, hogy honnan lesz hozzá majd gáz?
  Közben 1000 milliárdra bővült a hitelprogram.

  Nem látom, hogy mi szól a forint mellett, ebből így nagy gyengülés lehet,talán pont ezért megy a levesbe a PEMÁP is.

 • Misi1984
  Melyik platformon vehetek külföldi állampapírt? Nem ETF-t szeretnék.
 • alapisten

  Nyugdíjbiztosítás nem vonható végrehajtás alá és a NAV sem teheti rá a kezét.
 • Yggdrasil
  Félig off, de legalább állampapír.
  Féltem ettől a lehetőségtől, de a forint alapú megtakarításainkat végül az inflációs hatás csökkentése érdekében a kincstárnak adtuk. Nagyrészt PMÁP-ban, kisebb részt DKJ-ban van. Amitől félek, mikor dobják be, hogy a PMÁP visszaváltási díja mától nem 1%, hanem mondjuk 10%, mert ezt ugye simán megtehetik. Mondjuk 50 már nyilván nem lesz, mert az lenullázná a befektetői bizalmat, és az államnak most NAGYON szüksége van ezekre a pénzekre (nyilván nem véletlenül hirdetik orrba-szájba, hogy vegyél állampapírt). Azt tippelem, hogy ha már van “elég” pénzük és az aprópénznél már nem várható több, akkor fogják a visszaváltási díjat emelni. A kérdés az, hogy ez mikor lesz és mennyi? Amikor elkezd csökkenni az éves kamat? Nyilván senki se lát a jövőbe, de jó lenne tudni, mire kell figyelni, hogy az ember még időben kiugorhasson. Van erre valami elképzelésetek?
 • Corvilupo
  Sziasztok, ha középtávon (3-5 év) szeretnék diverzifikáció céljából euró/dollár/egyéb külföldi államkötvényekbe fektetni, viszont azt előre kiszámítható hozammal (hogy ne kelljen közbe vele foglalkozni, és ha jól értem az ETF-ek erre nem alkalmasak), akkor milyen lehetőségek vannak? Vagy felejtsem el inkább ezt a tételt az adók mértéke miatt? Előre is köszönöm a válaszokat/véleményeket.
 • Hitel
  köszi az infót, tolok még bele, hátha átér időben az utalásom és még tudok venni is…
 • Ivan Olsen
  – Ezzel az én félelmeimet is leírtad. Abban reménykedem, hogy amikor megtörténik, hasonlóan a cikkben írt Eurós állampapírhoz, lesz néhány napunk cselekedni.
 • rs
  nem jól érted. Vásárolni beutalt EUR-ból és kártyás vásárlással is lehet (ott is EUR-ban terhelnek). Lejárati ill kamatfizetés a pénzszámládra ill átutalással teljesül, szintén EUR-ban. A pénzszámláról nem lehet EUR-t kp felvenni, csak kiutalni, ennyi korlátozás van. A kincstár nem vált pénznemek között.
 • Nyomd a gazt!
  MAK-nal eurot lehet kp-ban bevinni, utalni es kartyas fizetessel is tudsz euroban vasarolni pl revoluttal. Amikor feldszabadul a pemap akkor az ugyanugy euroban lesz, nem valtjak at forintra. Ha ki akarod venni MAK-bol akkor kp-ban csak forintot tudsz kivenni ezert ott at kell valtaniuk neked ha kp-ban akarod kivenni, de ki tudod utaltatni euroban euros szamlara pl erste euro szamla vagy akar revolutra is. Arra vigyazz hogy eurot ne forint szamlara utalj mert akkor a bank igen csak nagy koltsegeket szamolhat fel ra.

  Kb 2 hete teszteltem hogy revolutra ki tudom-e utalni az eurot. Gond nelkul ment a dolog, annyi hogy par adattal tobbet kernek mint egy belfoldi szamla eseten, de google minden szukseges adatot kidobott. Ingyenes volt az egesz. Igaz 1,5 euroval jatszottam.

 • Én is akarok kommentelni...

  A gáz eredetére tudok válaszolni, el is hangzott: természetesen orosz gázban gondolkodnak.
 • fudosin
  Mind a forintos, mind az euros prémium papír esetében a kamatfizetés előtt megszüntetik a sorozat forgalmazását, és a kapott pénzér már csak új sorozatból tudsz venni. Régebben ráadásul más-más fordulódátummal, bár ezen mintha javítottak volna.
  Ha ez ennél is így lesz, akkor a negyedévente kapott gombokból vagy veszel csip-csup mennyiségeket, vagy hagyod gyűlni kamatmentesen…
 • TTT
  Most vettem EUR-ért bankkártyával WISE-os … ha beutalod 3-5 nap míg megtörténhet a tranzakció, ha így kártyával veszed rögtön értéknapi a tranzakció.
 • szabotőr
  Én azt tippelném, hogy aznap fogják ezt meglépni, amikor átfordul a hozam a magasabbra: mindenki arra vár, hogy végre nagyobb kamattal kezdjen ketyegni, ezért tuti benthagyjuk a pénzünket. Aznap pedig leütik és “bennmaradt a macska”.
 • Yggdrasil
  Az a probléma, hogy a cikkben írt eset pont arra ösztönzi a népet, hogy még gyorsan vegyen PEMÁP-ot, mert még lehet rá nyáron értelmezhető kamatot (8+%, ha jól olvastam itt) realizálni. Azt viszont kizártnak tartom, hogy bedobja az állam csütörtökön, hogy hétfőtől a PMÁP-ra a visszaváltási díj az eddigi 1% helyett 25%, mert az azt fogja jelenteni, hogy mindenki bepánikol, rohan _kivenni_ a kincstárból a szajrét, és bedől minden is, mint anno a Postabanknál. Nem vagyok gazdasági szakember, de azt még én is tudom, hogy ennyi likvid pénz a világon sehol nincs, és szükségszerűen bedől az, amiből egyszerre akarnak mindent kivenni. Ráadásul az 1% nincs kőbe vésve (csak épp nem változott eddig), minden reggel megjelenik a MÁK oldalán egy hirdetmény, hogy épp mennyiért váltanak vissza. Bármikor mondhatja, hogy mától(!) a visszaváltás díja akárhány százalék.
 • vendég

  Nem valószínű, hogy jelentősen megemelnék a visszaváltás költségeit, mert azzal gyakorlatilag aprópénznyi “nyereségért” elijesztenék az összes leendő lakossági befektetőket évekig.
 • Dán
  Gondolom ami már bent van az szépen adja a kamatot tovább.
  De mit csináljak a kamattal? (17-én jön a következő)
  Tegyem ebbe az új csodába?
  Utaljam ki Revora és fizessem be PMÁPba?
  Vagy a következő években ez lesz a nyaralásra félretett euróm?
 • Trökkös Bélabá
  @tamas reméltem, hogy nem nagyon kell belemennem, de tessék: nem hitel és nem az én tartozásom (illetve papíron de). Váláskor nem volt se szerződés se vagyon megosztás (mert hát jóban vagyunk, mi történhet? Naposido ugye… ). Én külföldre költöztem, ő meg nem fizetett semmit, kivéve villanyt meg internetet, mert azt ki tudják kapcsolni (panel). Évekig.

  Nem, ilyesmit nem fogok kifizetni.


  Köszi

 • Rookie
  Igazából ha én csak 1-2 évig szeretném ha a pénzem Eróban állna Forint helyett akkor is megéri vennem ebből a régi PEMÁP-ból, igaz?
 • tp

  Szoval a nyugdijbiztositas kivetel de amint kifizetik bankszamlara ott mar ugyanugy vegrehajthato.

 • Szabolcs

  Nem, annak a bejelentése nem is lehet más, csak azonnali hatályú, különben mindenki borítana.


  Amúgy meg a 10% is bőven sok lenne szerintem a bizalom eljátszására, és nincs is rá szükség. És amíg nem csökken érdemben az állomány, addig minek meglépni? tipp: 2% lesz a max., de az meg másnaptól, üzemzárás után bejelentve.

  .A.Laki
  Csak szőrszálhasogatás, és nem is a tartalmát akarom cáfolni a hozzászólásodnak (még ha nem is biztos, hogy 100%-ban egyetértünk, mert pl. mi az, hogy tuti nem nyerünk a(z állam)kötvénnyel? Szerintem az is nyereség, ha kisebbet buksz az infláción pl., és mi más javaslat van, kizárva a részvényt és a kötvényt? Ingatlan?), de nem az MNB, hanem az ÁKK akivel bokszolsz kincstári befektetéseid kapcsán.

 • Hufeisen
  pedig neves, független szaklapok ennek az ellenkezőjét jósolják: napi.hu/tozsdek-piacok/allampapir-akk-euro-forint-allamadossag.768499.html
  És akkor még az origót meg se néztem, bár a dark-webre nem szívesen merészkedem…
 • sittysutty

  Persze, a MÁK gond nélkül utal eurót Wise-ra. Olyan számla, mint a többi.
 • Gábor
  Mobilkincstáron keresztül bankkártyával már nem tudok venni belőle…
  Másnak sem megy?
 • D

  Az állam ezzel pontosan mit is érne el?
  A befektetői bizalmat (és a szavazóbázis egy részét) erodálná, cserébe azért, hogy..? Hogy az eddig sem tömeges eladásokat megakadályozza, és így némi év közbeni refinanszírozást megspóroljon?
  Forintban kb. korlátlanul el tud adósodni az állam, az infláció pedig csak addig érdekli őket, amíg szavazatokat visz el.
 • tp
  Kicsit nézegettem a portfoliómat, arra jutottam, hogy a 2023/X-et érdemes most lecserélni még 2028/Y-ra mert bár a 2023/X szeptember 20-ig 9% feletti kamatot fizet, de ott lejár és nem lehet majd PEMÁK-ba újra-befektetni. Így inkább elbukok most egy kis kamatot de a 2028/Y hosszabb időtávon fog nagyobb kamatot adni.
 • Jelentéktelen Hangya
  : nem, teljesen rosszul érted.

  Befizetni lehet KP-ban, utalva vagy kártyáról is fizetve (év eleje óta azonnali elszámolású). A Kincstár nem vált eurót, tehát ha forintos kártyáról vagy számláról fizetsz, akkor a banki kondíciók szerint váltják majd azt át euróra (elég rosszul).

  Alternetívaként pl. Revolutról tudod jobb áron váltani, aztán kártyával vagy utalással tudod bemozgatni.

  Lejáratkor/kamatfizetéskor a pénzszámlára fizetnek euróban. Ezután eldöntheted, mit kezdesz vele, újrabefekteted vagy kiutalod (KP felvételről nem tudok nyilatkozni).

  Ha nyilatkozol, hogy a számla, amire utalsz a tiéd (online is megtehető egy eldugott menüben), akkor ingyen lehet kiutalni is.

 • Okoska törp
  “hanem mondjuk 10%”

  Azért azt ne felejtsd el, hogy a másodpiac egy létező dolog, mégha em is volt sok szerepe mostanában.

  Ha 10%-ra emelnék, biztos lennének bankok 8%-os ajánlattal, vagy akár 5-el is, és megindulna egy valódi másodpiaci forgalom.
  A banknak is nagy üzlet a 10+%-os kamatozású papír. Ő nem vehet lakossági papírt az elsődleges piacon.
  De ahogy emlékszem a MÁP+al is csinálták azt, hogy megvették az ügyféltől és nem váltották vissza a kincstárnál.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.