Megszűnik az eurós prémium állampapír

2023-03-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Miután a tavalyi eurózóna infláció 8% felett alakult, az AKK megszűnteti az euró inflációjához kötött prémium állampapír-sorozatot.

Helyette egy sokkal rosszabb, az euriborhoz (ez hasonló a magyar BUBOR-hoz) kötött állampapírt bocsát ki, jelenleg 3% alatti kamatozással. (Később sem várható érdemben magasabb kamat, ha csak nem lesz nagy gebasz az Unióban.)

A jó hír az, hogy nem csak magyar, hanem német, francia és egyéb inflációkövető állampapírokat is vehetsz, az egyik hátrányuk, hogy csak TBSZ számlán kamatadómentesek, a másik, hogy nincs fix visszaváltásuk, hanem piaci áron kell megvenni és eladni. Ezzel járhatsz jobban és rosszabbul is, mint a fix visszaváltással.

Az előnyük, hogy egyrészt nem magyar állampapírok (bár az olasz állampapírok nem biztos, hogy érdemben jobbak), másrészt, hogy inflációhoz kötöttek továbbra is.

Itt írtam már róluk:

https://kiszamolo.hu/inflaciokoveto-nem-magyar-euros-allampapirok/

Az AKK közleménye a témában erre található.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram