Melyek a legkedvezőbb lakáshitel kamatok jelenleg?

Mivel sokan készülnek lakáshitelt felvenni, néhány havonta megkérem a blog hitelügyintézőjét, Gábort, írjon egy-egy körképet az elérhető lakáshitel kamatokról.

Úgy tűnik, a kamatemelkedés még várat magára, annak ellenére, hogy az infláció emelkedése miatt már szinte biztos, hogy el kell kezdenie a nemzeti banknak a kamatemelési ciklust. Következzen Gábor cikke. (Ha bármi kérdésed van, tedd fel neki a fenti elérhetőségen.)

Amióta Miklós felkérésére a kiszamolo.hu-n jelzáloghitelekről írok, megdönthetetlenül tartotta magát a tétel: aki legalább 10 évre szeretné rögzíteni lakáshitelének kamatát (és vállalja, hogy havonta legalább 300.000/400.000 Ft jóváírást teljesít) annak az UniCredit Bank kínálja a legkedvezőbb kamatú hitelt.

E a helyzet a Bank legutóbbi kamatemelését követően megrendülni látszik. 10 évnél hosszabb futamidő esetén már egyértelműen vannak kamatban is kedvezőbb ajánlatok a piacon. Amennyiben a hitel futamideje is 10 év, akkor – ha csak a kamatot nézzük – továbbra is az UniCredit Bank 3,9 %-os kamata a legkedvezőbb. A bankszámla költségeit és az előtörlesztés díjat is figyelembe véve azonban ebben a kategóriában is találhatunk olcsóbb finanszírozási lehetőséget.

Több más pénzintézet – reagálva az UniCredit Bank árazási döntésére – úgy döntött, hogy ezen az új kamatszinten már nekik és érdemes részt venniük az árversenyben. Februárban és márciusban négy bank is kamatot csökkentett 10 éves kamatperiódusú ajánlatainál. A piaci pletykák alapján úgy tűnik, hogy a kamatot csökkentő pénzintézetek sora még tovább fog nőni.

Ebben az UniCredit kamatemelésén túl még az is szerepet játszhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank a 3 havi kamatperiódusú, forintosított devizahitelek hosszabb kamatperiódusú hitelre történő lecserélését fogja javasolni/kötelezővé tenni. Ebben pedig több pénzintézet látja az ügyfelek más bankoktól történő átcsábításának lehetőségét vagy a saját hitelállománya megtartásának kényszerét. Mindkettőhöz versenyképes kondíciókra lesz szükség.

Az intenzív kamatváltozásoknak összbanki szinten olyan tendenciaszerű következményei vannak, amelyeket érdemes tételesen végigvenni.

1. Vannak olyan pénzintézetek is, amelyek rendíthetetlenül ellenállnak mindenféle kamatcsökkentési nyomásnak. Így annak ellenére is, hogy a minősített fogyasztóbarát hiteleknél a maximális kamat is definiálva van, az elérhető kamatok skálája meglehetősen szélesre nyúlt. 10 éves kamatperiódusú hiteleknél jelenleg 3,94 % az elérhető legkedvezőbb kamat. Bőven vannak azonban 5 %-os kamat feletti hitelajánlatok is.

2. Csökkent, gyakorlatilag eltűnt a 10 éves FIX kamatú (10 éves futamidő, 10 évre rögzített kamat) és a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú ajánlatok kamata közti különbség. Az elérhető legkedvezőbb kamat 10 FIX konstrukcióban 3,9 %.

3. Csökkent az 5 és 10 éves kamatperiódusú ajánlatok közötti kamatkülönbség. A legkedvezőbb MFL 5 éves kamatperiódusú hitel kamata 3,46 %.

4. Nőtt a kamatkülönbség a 10 éves kamatperiódusú és a 11-20 éves futamidejű, fix kamatú ajánlatok között. A legkedvezőbb 15 évig FIX kamat 4,9 %, a legkedvezőbb 20 FIX ajánlat 5,29 %.

5. Csökkent/eltűnt az az extra kamatkedvezmény, amit nagyobb jóváírás vállalásával tudnak elérni a hiteligénylők. Tapasztalataimból kiindulva, a vállalt jóváírás tekintetében idővel újból differenciáltabbak lesznek majd a hitelajánlatok. Legkésőbb addigra, mire a volt devizahitelek hosszú kamatperiódusú hitelre történő lecseréléséhez kapcsolódó kampánya lecseng.

6. Több pénzintézetnél az igényelt hitelösszeg függvényében más-más kamatú hitelajánlatok érhetők el. A legtöbb banknál 20M Ft felett és alatt más a hitel kamata, de van olyan pénzintézet, ahol 10M forintnál is van egy kamatlépcső.
A fentiek szemléltetésére nézzük meg a következő kamatperiódusoknál a legkedvezőbb hitelajánlatokat a hitelösszeg és a jóváírás függvényében:

Share

24 hozzászólás

 • Juhika
  Ő izé…Gábor táblázata lemaradt a végéről?
 • Kiszamolo
  Nekem látszik…
 • OFFliner
  Nekem is látszik.
 • Szorgoshangya
  Beszéljünk kicsit az NHB-s csődről, ill. a kockázatokról.. Pl. állampapírban mennyi pénzt érdemes tartani? Mit garantál az állam? Csak államcsődnél lehetünk bajban? Ha tényleg lenne államcsőd és nem fizetné vissza az állam a megtakarítást, akkor mondjuk 10 v. 20 év múlva lehetne követelni, mint anno a kárpótlási jegyek esetében? Az OBA csak 7 millióig véd?
 • Siraly
  Mi lehet a magyarázta a kis hitelösszeg magasabb kamatának? Nekem nem tűnik logikusnak.
 • Látszik
  Nekem is látszik.
 • Én nem értek hozzá
  Ezek a kamatok, vagy a THM?
 • Frank
  Nem sok értelme van a táblázatnak, ha nincs mellette a THM, plusz Gábor belevehetné a THM-en felüli költségeket is egy “korrigált THM”-be.
  Lásd például UniCredit 3.9% a legjobb kamat, de “A bankszámla költségeit és az előtörlesztés díjat is figyelembe véve azonban ebben a kategóriában is találhatunk olcsóbb finanszírozási lehetőséget.”
 • Lala
  Szerintem sokkal több embert érdekelne a szabad felhasználású hitel. Ingatlanfedezettel vagy anélkül is.
 • mtxagent
  Ha Gábor mindent leírna, akkor mi lenne a munkájával? Ez csak gondolatébresztés.
 • András
  Lala, miből gondolod hogy sokkal több embert érdekelne a szabadfelhasználású hitel? Főleg a blog olvasói, nem hiszem hogy kapkodnak a hitelek után.
  Ugyanitt érdekelne, hogy miért küld a bankom negyedévente papír alapú postai levelet, hogy vegyek fel személyi kölcsönt, 3 évre. Kevesebbet, mint a havi fizetésem. Nem tudom elképzelni, hogy ki veszi fel..
 • Andi
  “az infláció emelkedése miatt már szinte biztos, hogy el kell kezdenie a nemzeti banknak a kamatemelési ciklust.”

  Az eurózónában éppen kifulladni látszik az elmúlt évek növekedése, ráadásul az euró strukturális problémáit sem oldották meg, a periféria-országok adósságainak fenntarthatósága továbbra is az alacsony kamatoktól függ. Jelenleg elég bizonytalannak látszik, hogy az EKB idén tényleg meg tudja-e kezdeni a kamatemelést, és ilyen globális helyzetben az MNB sem nagyon tudná emelni a kamatokat, hiába akarná.

  A világgazdasági növekedési kilátások romlása miatt kitolódtak a nagy jegybankok szigorítását övező várakozások, a lefelé mutató globális növekedési kockázatok pedig a külső inflációs környezetre is hatást gyakorolnak. Erről beszélt nemrég Nagy Márton, MNB alelnök.

 • jami
  Felhívott a bankom, ahol az 1 éve felvett jelzáloghitelem van, hogy érdekel-e személyi hitel, biztosan van olyan célom, amire jól jönne. És nagyon csodálkoztak, hogy nincs :DD
  De most komolyan, mi a fenének akarják kockáztatni a hitel-visszafizetéseket?
 • skylaner88
  Köszönjük az újabb piaci körképet!

  Vajon ezek a kamatok az újépítésű és használt ingatlanok esetén is elérhetőek?
  Csak azért kérdezem, mert pl. tavaly az UniCreditnél a legkedvezőbb kamatú MFH-t csak használt ingatlanra lehetett felvenni. Nem tudom ez változott-e.

  Illetve a legkedvezőbb kamatok MFH vagy sima piaci hitelel elérhetőek?

 • Hiteles hiteles
  Gábor és a munkája: Gábor annyira elfoglalt, hogy az e-mailemre – amiben egy hitellel kapcsolatos kérdés volt- egyáltalán nem válaszolt. Nem várom el, hogy minden hitellel kapcsolatos kérdésre tudjon megoldást, de azért annyit visszaírhatott volna, hogy: nem tudom.
  Nekem egyetlen egy hitelügyintézésem van az életben, neki naponta több is. Nyilván többet tud a dologról, mint én, ezért mertem kérdezni tőle.
 • Kiszamolo
  Hiteles, nem azért, hogy a Gábort védjem, de én is napi szinten kapok olyan leveleket, hogy a Fundamentánál ez hogy van meg a Transferwise Borderlessnél ezt hogy kell beállítani, hogyan kell elszámolni az eurós árbevételt és a többi.

  Csak azt nem értem soha, ezt a levelet úgy ahogy van, miért nem a Fundamentának meg a Transferwisenak, illetve a könyvelőjének küldi el?

  Miért engem túráztat és miért gondolja, hogy én jobban tudom, mint a Transferwise vagy a Fundamenta maga?

  Iszonyat energia ezeket a leveleket megválaszolni, nem csodálkozok, ha valaki nem teszi.

 • Karcsika
  „A fordulópont” című bejegyzést nem lehet kommentelni, így ide.

  Sziasztok!

  Nem szoktam írni ide, de nálam is volt egy „pont”.

  Nem akarom feleslegen hosszúra nyújtani, szegény, viharsarki családból jövök, főiskola mellett munka stb. , mint sokan mások, ezt nem akarom ragozni. Mára annyi pénzem van, amiről gyerekként nem is hittem volna el, hogy létezik. Azért nem kell nagy dologra gondolni, 50 és 100 közötti összegről beszélünk.

  Egy éve kb. megnéztem a kiszámoló videókat, kipróbáltam a nyugdíj kalkulátort, de máig nem tudom, hogy ezt jól tettem vagy sem.

  Hogy miért? Mert a 40-hez közeledve rájöttem, hogy annyi pénzem soha nem lesz, ami nyugdíjra és gyerekekre kell.

  Ez benneteket nem sokkolt le? 100 milliókról beszélünk. Honnan/hogy lehet ennyit összeszedni (elviekben persze tudom, de fogalmam sincs mire vállalkozhatnék)? Kilátástalanabbnak látom a dolgot, mint valaha. folyt.

 • Karcsika
  folyt

  Kb. csak a lottó játszik. 🙂

  Értem én hogy képezzem magam, meg tanuljak meg egy harmadik idegen nyelvet, meg hasonló bolondságok, de ez nem lesz elég.

  Mivel felmerült, hogy be lehetne írni ki miben tartja a pénzét, itt az enyém. Semmi esetre sem tanács vagy követendő példa!

  Vagyon (a kocsi nincs benne, az kb, 1-1,5M HUF)
  53% € , 8% USD, 26% HUF, 13% CHF

  Ebből
  16% állampapír (P€MÁK) – ennek nincs igazán dedikált célja, lehet hogy a következő lakásba/házba épül be

  2% Egészség és Önsegélyező Pénztárakban (HUF)

  55% nyugdíjra (15% USD – SP500 ETF és részvény; 6% HUF – ÖNYP ill. egy része arra vár, hogy olcsón lehessen részvényt venni; 23% CHF – ez csak ül egy külföldi számlán; 56% € – nagyrészt Corporate és High Yield Corporate Bonds ETF-ekben)

  14% likvid pénz (48% HUF; 52% €)

  13% résztulajdon egy ingatlanban (HUF)

 • pisti34
  “Gábor és a munkája: Gábor annyira elfoglalt, hogy az e-mailemre – amiben egy hitellel kapcsolatos kérdés volt- egyáltalán nem válaszolt.”

  Fizettel a tanacsadasert?

 • mzsombor
  Egy pozitív tapasztalat Gáborral kapcsolatban: Ma felhívtam délelőtt egy olyan speciális kérdéssel kapcsolatban, amire neki lehet rálátása, nekem meg fontos infó lehet, hogy egyáltalán van-e értelme ebben gondolkozni adott peremfeltételek mellett. Viszont az látszott, hogy ebből neki üzlete nem nagyon lehet tőlem. Nem vette fel, de egy óra múlva visszahívott, és tök korrekten elmondta, hogy mire számíthatok. Ez alapján bátran merem ajánlani.
 • Szmokkencs
  Lehet kicsit off, de a lakáshiteleket támogatja az állam is? Csak mert nem értem hogy pl. miért nem lehet a lakáshitelekhez hasonló kamatozású szabad felhasználású hitelt úgy felvenni, hogy fedezetként felajánl az ember egy ingatlant.
 • Dani
  Hiteles:
  A barátnőm és én is Gábornál intéztük a hitelünket az elmúlt évben. Marha sok munkája van, volt, hogy nekem sem válaszolt egyből és volt, hogy kicsit figyelmetlen volt, de akkor illően szóltunk neki,h ezt és ezt máshogy gondoltuk / beszéltük és akkor újra kalkulált mindent. Abszolút segítőkész volt ( elvégre az ő érdeke is ), de szerintem már kicsit túlvállalta magát, éppen ezért valóban nem vállalható az, hogy minden apró cseprő levélre válaszoljon, mert ahhoz nem lenne elég a 24 óra.

  Én személy szerint mindenkinek ajánlom az ő munkáját.

 • Gn
  de akkor miert nem vesz fel maga melle valakit (akar csak adminisztraciora)? nekunk sem valaszol mar 1 hete (mar volt egy elso kor)
 • Én is akarok kommentelni...

  “Értem én hogy képezzem magam, meg tanuljak meg egy harmadik idegen nyelvet, meg hasonló bolondságok, de ez nem lesz elég.”
  És itt el is rontottad a dolgot. Miért nem lesz elég? Mire alapozod? Kipróbáltad, nem jött össze, és visszautaztál az időben és ezért ez a magabiztosság?
  “50 és 100 közötti összegről beszélünk”
  Forint? Euró? Dollár? Esetleg ugyanezek csak millióban vagy milliárdban?

  A blogon ismert, de neked ismét: párom 2 éve, 37 évesen “elégedett” volt a nettó 160 ezres alkalmazotti bérével, de rávettem váltson. Váltott, vállalkozóként lett 500k nettója, azóta ez feljebb kúszott, össze se adtuk mennyire, 600k felett van valahol úgy, hogy már adott le munkát. Neked miért nem sikerülhet?
  Most havi fél milliót teszünk félre. Igaz nyugdíjig már csak 26 évem van hátra, de remélem éhezni nem fogunk.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.