Adómentes állampapír és lakossági átutalások

Egy új törvénytervezet szerint kamatadó-mentes lenne a június elsejétől vásárolt állampapír, nem csak a TBSZ számlán tartott. Ezzel sok rövidtávú befektetést az államkincstárhoz csalogathatnak, más kérdés, hogy nem is fognak ott maradni öt évig, ha nem kell TBSZ számlára vásárolni a kamatadó-mentesség miatt.

Másik változás, hogy a lakossági átutalások után 800 forintban maximalizálnák a bankok által évente fizetendő tranzakciós adót (oh, bocsánat, illetéket). A vállalkozásokat a könnyítés továbbra sem érinti, ők még az adóbefizetések után is adót fizethetnek továbbra is. Persze kérdés, hogy a bankok áthárítják-e az adócsökkentést, ha a tranzakciós adó bevezetésekor durva büntetések mellett tiltották meg nekik az adó továbbhárítását.

Share

75 hozzászólás

 • az egyik feri
  Na, ez nagyon jó lenne. Persze soha többé nem raknék pénzt TBSZ-re, úgyis ódzkodom töle.
 • promontor
  Ja, milyen jó, hogy már megnyitottam a 2019-es kincstári TBSZ számlámat… 🙁
 • Szaky
  Ez ugye azt jelenti hogy az állampapírok hozamait kifizetéskor azonnal fellehetne venni adó mentesen?
  Kicsit kapkodás szaga van!
 • Matetoth
  Nahát, a végén még megint lesz ingyenes számla…
 • L70
  Ezzel kihúzták a méregfogát a tbsz dec 31-i lejárat és az állampapír összevissza lejárat problémájának is, igaz, csak a jövőben.

  A lejáró tbsz-eknél azonban észnél kell lenni, mert ha még korábban kibocsátott papírunk van benne, akkor új tbsz kell majd az adómentességhez.

 • Zabalint
  Innentől kezdve nem lesz értelme az államkincstári TBSZ-nek, logikus lenne, hogy a bevezetés után újat már nem is lehet majd nyitni, csak a már megnyitottak futnak tovább.

  A másik, hogy azon nem TBSZ-en tartott PMÁK-okat, amelyek az akkori legjobbhoz képest kicsit rosszabbak, már nagyobb eséllyel lesz érdemes újra cserélni.

 • Dörnyei József
  Ez egy újabb lépés a helyes irányba. A kamatprémium, amit most fizet az ÁKK szvsz. drágább, mint ez az intézkedés. A legtöbb polgár nem tud 3 v. 5 évre lekötni befektetést.Emiatt nem is csinál ilyet. Az ÁKK most ezzel megkap egy óriási szeletet a piacból. Ettől még nem fognak az emberek kilépkedni az állampapírokból állandóan. A tudat, hogy megtehetik, elegendő. Csak akkor lépnek ki, amikor tényleg kell a pénz.
 • Kiszamolo
  Máté, azt a nyomorult 800 forintot azért csak nem bírják elengedni. Az egész tranzakciós adót ki kellene vezetni a francba, annyi pénzt szétszórnak az év végén román meg horvát futballkluboknak, észre sem vennék a hiányát.
 • F.Timi
  Személyszerint ennek örülök, mivel így nem kell személyesen TBSZ-t nyitni, feleslegessé vált (nem értem ez miért nem mehet online). Tudom, nagyon kényelmes vagyok. 🙂
 • gaborr
  Szerintem ne legyenek illúzióink, az, hogy eddig kaptunk mondjuk 4% kamatot, amiből 1%-ot kapásból vissza is vett az állam kamatadó formájában, most eltörli az 1% szükségességét, szerintem azt jelenti, hogy ez után is 4%-ot fogunk kapni, hanem inkább 3%-ot.
  Eddig TBSZ esetén megtarthattuk az 1%-ot, a jövőben erre nem lesz lehetőség.
  Persze ez csak tipp, de úgy gondolnám, hogy nem véletlen mondják, hogy csak a jövőben kibocsájtott papírok esetén lesz érvényes az “adómentesség”.
 • Meister
  : hogy őszinte legyek, a szakmai munkádat nagyon nagyra tartom, de mikor teljesen ok nélkül rúgsz bele a határainkon túl élő magyarokba, akkor mindig arra gondolok, hogy talán mégsem kéne kövesselek. Tudom, nem veszítenél vele sokat.

  Egyébként itt jegyzem meg, hogy mint gazdasági szagember, azzal azért te is tisztában lehetnél, hogy a határainkon túl élő magyarok támogatása nem öncélú, nem szavazatvásárlás, hanem egy gazdaságilag megindokolható dolog. A határainkon túl élő két és fél millió magyar (főleg a román megszállás alatt élő EU-tag Erdélyben és Székelyföldön) egy kvázi ingyen elérhető piac a magyar vállalkozások számára. Saját szememmel láttam, és tudom, hogy ha tehetik, magyar élelmiszereket, magyar termékeket vásárolnak. Mert nekik fontos a magyarságuk.
  Ezzel több tízezer magyarnak adnak munkát, akik itthon fizetnek adót. És ez jó. Jó nekünk, jó nekik.

 • Szakály Balázs
  Ha ezt bevezetik, akkor szerintem az lenne a korrekt ha a TBSZ-ek megszűnnének és az összes állomány a fő számlára kerülne az államkincstárnál. Mekkora szívás annak (pl. Én) aki már nyitott idén is TBSZ-t és vásárolt is rajta nem keveset. Az is igaz hogy nem tervezném kivenni lejáratkor, akkor se ha lehetne, de nekem akkor is a TBSZ-ek megszüntetése lenne a korrekt lépés.
 • S1M0N
  Tranzakciós adónak így már valóban nem sok értelme lesz, felesleges bürokratikus szopatása a népnek, a bankoknak.
  Utóbbiak nagy többsége persze gondolom csendben lenyeli majd ezt is, mint a 20 000 Ft alatti ingyenes utalást, itt az ideje újra körbenézni a piacon, mi a kínálat. Július 1-től jön az azonnali, 0-24 Giro utalás, azt már megvárom, aztán meglátjuk, melyik intézet képes felnőni ahhoz a feladathoz, azok lesznek a valódi versenyzők.

  Kicsit elegem van abból K&H-nál, hogy megtakarítási számlámról a “rendes” számlámra nem tudok hétvégén pénzt átrakni (számlacsomagon belül!), ha pénteken elfelejtem a hétvégi költőpénzt betervezni, vagy alulbecsülöm, akkor jön a szenvedés hétfőig. Vagy a méregdrága SMS értesítések kérdése. Mindezt ráadásul pénzért (még ha nem is sokért).

  2019-ben ezek annyira katasztrofális dolgok, a “nem bank” Transferwise sokkal jobb szolgáltatást ad, ingyen.

 • S1M0N
  A kamatadónak sem volt sok értelme államkötvény esetén, állam egyik zsebéből a másikba rakja, csak felesleges bürokratikus költség. Épp most filóztam azon, hogy a fél/egy éves biztonsági tartalék egy részét bedugom hozzájuk “kamatadós” alapszámlára kötvényekbe, valami olyan felosztásban, hogy folyamatosan a közelben legyen valami lejárat, de akkor lehet átütemezem a dolgot.

  Annak nagyon örülök egyébként, hogy lakossági felhasználó szemszögéből a webkincstár (illetve az egész államkincstár) nagyon szuper dolog, felhasználóbarát, nem akarnak mindenféle költséggel lehúzni, nagyon rugalmas a be/ki utalás, stb. A hazai pénzügyi szektor nagy részére bőven ráfér ilyen téren egy rendes konkurencia. Az viszont hosszútávon már lehet káros lesz, hogy szép lassan kivéreztetik a privát szereplőket a (csak náluk elérhető) magas kamatokkal, erőltetett marketinggel.

 • Jockey Ewing
  Szerintetek ki fog jegyezni hosszabb lejáratú állampapírt június 1-ig??
  Ezzel eléggé behalasztják most az értékesítést 2,5 hónapra szerintem.
  Vagy ti mit tennétek, ha most akarnátok befektetni állampapírba hosszabb időre? KKJ/FKJ június 1-ig, aztán visszaváltás és hosszú PMÁK vétel?
 • headset
  “a lakossági átutalások után 800 forintban maximalizálnák a bankok által évente fizetendő tranzakciós adót (oh, bocsánat, illetéket).”

  Pontosabban: a törvényjavaslat szerint ez nem a maximum, hanem ennyi az illeték, ha a lakosnak legalább egy darab 20 ezer ft feletti átutalása van.

  parlament.hu/irom41/05234/05234.pdf

  Ez azt jelenti, hogy ha az ügyfél legalább egyszer 20 ezer felett utal, de a 20 ezer feletti részek éves összege nem éri el a 267 ezret, akkor a bank által fizetendő illeték nem csökkent, hanem nőtt.

  Nem mintha ennek sok jelentősége lenne számunkra.

 • szocske
  azért még várjuk ki a végét, el bírok képzelni vmi csavarást, pl. csak a 3/5 éves papírokra, azokra is csak jegyzéssel, későbbi vásárlással nem stb…

  Mindenesetre még esetleges korlátozásokkal is rugalmasabb lesz, mint a mai menj be évente 2x papírt aláírni a TBSZ miatt rendszer…

 • Joy
  Miklós nézd a pozitív oldalról: ezzel LÉNYEGÉBEN kivezetik a lakossági tranzakciós illetéket. Jelenleg egy 270ezres utalásnál elkérik azt, ami a jövőben egy egész évre lesz fizetendő.
  Ennek lehet olyan pozitív hozadéka, hogy már havi nettó 200-250ezres jóváírástól kínálhatnak teljesen ingyenes lakossági számlákat, a mostani 400+ helyett.
 • Zsolt

  Én is erre gondoltam egyből, jönnek a 0 Ft-s számlák megint.
  Akkor szerintem megyek a Raiffeisenből, ha lesz olyan ahol nem kell a havi 400 ezret teljesíteni. Nem azért mert ne jönne össze, hanem a 10 ezres büntetés durva lenne, ha véletlenül valamiért elmaradna a 400 ezer vagy “rosszkor” érkezne a fizetés.
 • Szaky
  Kiszamolo
  2019-03-13 at 10:28

  “azt a nyomorult 800 forintot azért csak nem bírják elengedni”

  Ezzel is a hatékonyabb, olcsóbb, egyszerűbb államot segítik elő, nem erről beszélt Matolcsi? :)))

 • speki
  Kapkodnak, ez bajt jelez, úgy tűnik nagyon nagy szükségük van a magyar emberek pénzére.
  Nálam a biztonság a legfontosabb. Az átmeneti előnyök ellenére a magyar pénzügyi rendszerben értéket nem tartok, kint biztosabb helyen van, mint idehaza.
 • bankárospityu
  Zabalint: a TBSZ-eknek annyi értelme továbbra is lenne, hogy más szolgáltatónál TBSZ-en tartott egyéb értékpapírt eladás után át lehet mozgatni a kincstárba TBSZ-estől, így a korábbi évek adója 0 lehet ha a TBSZ végigfut 5 évig. Pl. 2 évig részvényem volt TBSZ-en de eladnám és áttenném PMÁP-ba de nem szeretném a részvények nyereségét leadózni.
 • Spurdisznó
  Csodálkozok, hogy az EU miért nem kaszálja el az ilyen adószabályokat. Miért CSAK a Magyar állampapírok után ne kelljen adózni? Pedig EU próbál(t) a termékek, szolgáltatások szabad áramlása irányába menni, de szerintem itthon rendszeresen hoznak olyan (adó)szabályokat, ami ezzel teljesen ellentétes irányba megy.

  Szerintem az itthoni megtakarítóknak sem hátrány, ha a diferzifikáció alapjat figyelembe veszik. Miért jó az, ha az eddig párnacihában tárolt pénz most 100% Magyar állampapírban lesz?

 • TF
  Pontosítás: nem a júniustól vásárolt, hanem a júniustól kibocsátott. Még az is lehet, hogy ez a két halmaz ugyanaz lesz akkor, de a törvényjavaslat úgy fogalmaz, hogy “a hatálybalépésének napjától [június 1] kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-sorozatok esetében kell alkalmazni”
 • Kommentelő
  Ezzel a nyugdíj állampapírt készítik elő? Az volt a pletyka, hogy a hozamot ki lehetne venni, de a tőkét nem.
 • Kiszamolo
  Meister és ennek mi köze van ahhoz, hogy az eszéki labdarúgó akadémiát milliárdokkal támogatjuk, miközben nulla darab magyar található benne, ahogy a vajdasági akadémián is nagyítóval kell keresni aki nem szerb.

  444.hu/2019/01/07/nem-nagyon-talaltunk-magyar-gyerekeket-meszaros-lorinc-eszeki-akademiajan-amit-3-milliard-forinttal-tamogat-a-magyar-kormany

 • Danhadnagy
  szépen előkészítik a talajt a 10 milliós kamatmentes hozománynak, július 1-től igényeljük, megy mind állampapírba
 • Copywriter
  ezt nem kell leönteni a hazaszeretet vagy semmilyen más cukormázzal

  ahol adózol, ott szavazz és ott szólj bele az ország dolgaiba
  szeretettel várunk Magyarországon, nagyon sok üres munkahely van, itt is lehet tenni a hazáért

  nekem szlovén gyökereim vannak, a feleségemnek bolgár, még 150-200 évvel ezelőttről
  mégsem éreztem soha késztetést, hogy szavazzak a szlovénok választásán

  persze minden országnak vannak kisebbségei, a magyaroknál is van német, olasz, orosz kisebbségi önkormányzat
  de azért ne milliárdok menjenek el hülyeségre

  ha milliárdokat költöttek volna a vajdasági szegény emberek élelmiszercsomagjára, akkor azt megértem
  de focira, meg hasonló hülyeségekre? azt tudod, hogy a gyerekem nem tudom kórházba vinni, mert az egyetlen veseorvos eltörte a lábát 2 hónapja? és én ezért itthon dolgozom és havi több százat elkötök adóra

  de vesespecialista nincs magánorvosként

 • OFFliner
  @Szakály Balázs
  2019-03-13 at 10:51
  TBSZ megszüntetését nem gondoltad át, nem csak állampapírt vesznek a zemberek TBSZre.


  2019-03-13 at 11:38
  Ha előre tudod, hogy nem fog megérkezni a pénz, akkor szólsz hogy tegyenek át arra a hónapra „normális” folyószámlásnak. Akkor nincs 10k bünti, csak a normális számlavezetési költség.
  (Nem tudom mennyi, ezért írtam azt hogy „normális”.)

 • Nacionalista
  @Dan: én ugyanezt tervezem csinálni, de azért egy kicsit zavar, hogy az állam a 10 milliója után egyrészt fizet 5-8%-t a banknak, aztán meg 4-5%-t nekem állampapír kamat formájában…
 • pifti
  10 millios hozomanynak azert vannak korlatai, szerencsere. Kar hogy a 2,5 millios kozpenzes ajandek kocsika eseten nincs felso korlat, mert egy 20 millas bmw-re azert nem kene ez. Max a legolcsobb 2-3 tipusu autora adnam, slussz – ezt meg bele kene irni juli 1-ig azert.

  Az allampapiros temanak viszont orulok, pont most gondolkoztam tbsz nyitasan, igy most sztorno, kivarom. Plusz a feltetelekre is kivancsi leszek.

 • Zabalint

  Igen, meg közben végiggondoltam, hogy pl. lejáró TBSZ-ről még nem lejáró állampapír is átmozgatható új TBSZ-re.
 • naa
  “azt a nyomorult 800 forintot azért csak nem bírják elengedni”
  Maximálisan egyetértek, nem az összeg miatt, mert az gyakorlatilag semmi az eddigihez képest, aki fizetett tranzakciós adót, az tudja, hanem mert az ilyen alacsony összegű adóknak semmi értelme, az adminisztrációjuk többe kerül, mint ami bejön belőlük… Ez kb. olyasmi, hogy na de azért nem töröljük el, nehogy elfelejtsétek, ki az úr itt a háznál, bármikor ugyanígy azonnali hatállyal megemeljük, ha úgy akarjuk, legyen ott emlékeztetőnek…

  A legalább egy 20e feletti utalás kritérium önmaga is vicces, ki az, akinek nincs 20ezernél nagyobb átutalása egész évben legalább egy?

  A vállalkozásokat persze nyúzzuk tovább, rendesen, az adófizetés átutalásra is kivetjük az adót, ráadásul vagy 8 átutalás kell havonta egy mikrovállalkozásnak is külön számlákra, nem elég ám egyben átutalni, hogy nesze itt a sarc, osszad ahova kell…

 • naa
  “Kapkodnak, ez bajt jelez, úgy tűnik nagyon nagy szükségük van a magyar emberek pénzére.”
  Szerintem nincs még itt semmi baj, a gyors bevezetés, stb. semmi különöset nem jelent – nem tűnt fel, hogy az ad-hoc törvényhozás nem kivétel, hanem a szabály már 9 éve? Most éppen kivételesen jó irányban kapkodnak legalább, örüljünk.

  Amúgy meg diverzifikálni persze kell.

 • szocske
  ” ha pénteken elfelejtem a hétvégi költőpénzt betervezni, vagy alulbecsülöm, akkor jön a szenvedés hétfőig.” rosszul közelíted meg, inkább köszönd meg, hiszen ők már rengeteg pénzt megspóroltak neked ezzel, amit nem tudtál elkölteni a hétvégén 😀 😀 😀
 • Szabolcs
  Szakály Balázs
  2019-03-13 at 10:51

  a Kincstárnak is szívás, még 4-5 évig fenntartani az érintett infrastruktúrát, és keresni, hogy mi a bibi, ha van. Én sem értem, miért nem vezetik egyben ki.

  Zsolt
  2019-03-13 at 11:38
  A rafinál, ha gold számlád van, akkor elég normálisan kezelik a jóváírás elmaradását, csak beszéld meg velük, ha vmi közbejött. Pl. év végén dec 20-án kaptál fizut…

  Kommentelő
  2019-03-13 at 13:17
  Nem, a nyugdíjhoz nincs közvetlen köze. az 5-10e mrd becsatornázását akarják megtolni vele, szerintem, de persze a nyugdíjas ügyeket is egyszerűsíti. Most, hogy lasszóval kell IT fejlesztőt fogni, lehet többet spórol az állam, mint amit beszedne 🙂

 • szocske
  én ha most akarnék vásárolni mindenképp június előtt, akkor hagyományos TBSZ-re tenném, ha úgyis ott tervezem tartani sok évig nem olyan nagy megkötés ez sztem.
 • Igazmondó
  Éljen a kamatjövedelem! Ha fogyasztanék alkoholt, most vennék egy Lidl-ös alsó kategóriás bort.
 • P. G.
  Remelem, az euro allamkotvenyre is vonatkozik majd. Es nem lesz benne “csereben” semmi csavar.

  Par het mulva latogatok haza, amugy is nyitni akartam allamkincstari szamlat es TBSZ-t, utobbi akkor nem kell.

 • Kolbász Béla
  Mesiter elvakult “határon túli” sajnáló. Szegény Ausztriába szakadt honfitársaink vajon miért nem sírnak, hogy csúnya Trianon bácsi elszakította őket édes anyaföldjüktől? Hamarosan kussolni fognak a Romániában élő magyarok is, ahogy a szlovákiaiaknak is jobb már egy kicsivel, mint nekünk idehaza.

  Témával kapcsolatban: vajon a jegybanki alapkamat mikor kezd emelkedni? Az még valszeg dobna egy kicsit az állampapírok hozamán is.

 • gaborr
  Ma emeltek egyet a 3 éves PMÁP-on. Már el is fogyott 100Mrd-nyi.

  allampapir.hu/dokumentumok/x3_2025602214232400579.pdf

 • Szaky
  speki
  2019-03-13 at 11:39

  Én is erre gondolok de ne legyen igazunk .. :(((

 • Unemployed
  Bár értelnezhetjük a dolgot úgy is, hogy végre van kóltségvetési mozgástér a terhek csökkentésére, a dolog egyértelmű beismerése annak, hogy a tranzakciós illeték a lakossági tranzakciókra durva következményekkel járt és a készpénzforgalom és a forgalomban lévő készpénzállomány soha nem látott ütemű emelkedéséhez vezetett, mialatt a 21-ik században több állam már a teljes készpénzmentesség felé halad. A lakosság köszönte és leépítette az átutalásait és áttért készpénzre.
  Csak az én példámon: az illeték következtében a feleségemmel közös bankszámlánk lett, plusz nincs debit kártyám (mert a bankok annak az éves díján vasalták be leginkább az extra költségeiket, ezer forintról 7-8 ezerre nőttek az éves kártyadíjak), reméljük ennek is hamarosan vége..
  Ez az intézkedés biztosan bekerül 2010 óta a leginkább kontraproduktív intézkedések listájára az unortodoxia jegyében.
 • Géza
  elmagyarázod az összefüggéseket??
  Egyszer olyan jó lenne ezekre választ kapni, de még sosem láttam egy értelmes választ sem, pedig rendkívül érdekelne.
  Köszi
 • Meister
  : ebben igazad van. A pénzügyi tranzakciós illeték egy elhibázott döntés volt. Ezt gyakorlatilag beismerték. De én láttam pár napja egy statisztikát a régiós bankköltségekről, és abban külön kiszámolták, hogy a tranzakciós illetéket levonva is a magyar bankrendszer a legköltségesebb a felhasználóknak.
  Nyilván abban a pillanatban, ahogy Euró lesz Magyarországon, mindenki külföldi számlát fog nyitni, hiszen az sokkal olcsóbb. Illetve a magyar bankok akkor fognak felébredni csipkerózsika-álmukból…
 • Gauchos

  “Mindenesetre még esetleges korlátozásokkal is rugalmasabb lesz, mint a mai menj be évente 2x papírt aláírni a TBSZ miatt rendszer…”
  Be kell menni évente kétszer TBSZ-t aláírni? Valóban? Ez nekem új, tavaly nyitottam TBSZ-t 3 évre.
 • gaborr
  nem tudom segít-e de a dunamedical-nál bp-en van vese műtét is, igaz aranyáron.
 • Blend Ahmed
  “a dolog egyértelmű beismerése annak, hogy a tranzakciós illeték a lakossági tranzakciókra durva következményekkel járt és a készpénzforgalom és a forgalomban lévő készpénzállomány soha nem látott ütemű emelkedéséhez vezetett”

  Nem lehet, hogy ennek sokkal inkább politikai és nem gazdasági vetülete van?

  “A kormányfő szerint a magyar bankrendszerben a hazai tulajdoni arányt 50 százalékra kellene emelni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara “évnyitó” fórumán.” (Orbán, 2013)
  napi.hu/magyar_gazdasag/orban_nem_egeszseges_a_magyar_bankrendszer_tul_sok_a_kulfoldi.547674.html

  Akkoriban a különadókkal szívatták a “gonosz” külföldi bankokat. Most, hogy már teljesült az előírt %, most visszatették a fiókba a korbácsot.

 • Dunántúli
  Nekem nincsenek különösebb illúzióim a nullás bankszámlák visszatérésével kapcsolatban. Régi tapasztalat, hogy a cégek az adóemeléseket áthárítják, az adócsökkentéseket pedig lenyelik. Érdemes ehhez azt is hozzávenni, hogy a tranzakciós adó bevezetése óta csökkent a verseny a pénzintézeti piacon: nincs Axa, nincs Citibank, integrálódott az FHB, államosított BB, MKB… és ezzel még nem ért véget szerintem ez a trend.
 • Molni82
  Én minden hónapban megveszem a saját 5 éves pmap papíromat. De ezek szerint érdemes most kivárni a június elejét? Illetve erre a 2-3 hónapra mit érdemes venni?