Megjelent az uniós fogyasztói index

Az Eustat közzétette a 2019-es, vásárlóerő szerinti fogyasztási indexet és az egy főre jutó GDP indexet is. Az uniós átlag 100% (logikusan), az eurót használó országok átlaga 106%-ra jön ki.

A jó hír, hogy Magyarország tavaly és tavalyelőtt is javított 1-1 százalékpontot, a rossz hír, hogy még így is csak két nálunk szegényebb ország van az Unióban: Bulgária és Horvátország. Az egy főre jutó GDP tekintetében egy kicsit jobb a helyzet, ott már Görögország és Románia is mögénk került.

Akit érdekel bővebben a jelentés, olvassa el itt.

Share

22 hozzászólás

 • Crouch
  A jelentésből: “The level of uncertainty associated with the basic price and national accounts data, and the methods used for compiling PPPs imply that differences between countries that have indices within a close range should not be over-interpreted.” = nagy következtetéseket pár pontos különbségből nem kéne levonni.

  Azért aki valóban járt már Romániában, akár a közelmúltban is, az csak röhög azon, hogy ők bárkit bármilyen életszínvonalat vagy fejlettséget jelentő mutatóban megelőztek bárkit az EU-ban a bolgárokon kívül.

 • Walhalla
  Hanyatló nyugat…
 • V
  par pontos kulonbseg lehet nem szamit, de ki mondta hogy Romania a peldakep? Nyugat-EU ugy latom nem “par ponttal” van “lemaradva”
 • Zabalint

  Abból meg végképp nem kell következtetéseket levonni, hogy mit látsz, ha ott jársz. Pl. Kelet-Szlovákiát ha megnézed, és az alapján ítéled meg a szlovák gazdaságot, az is csalóka lesz. Romániában néhány ipari város, főleg az autógyáraikkal, valamint a bukaresti, kolozsvári SSC-k húzzák fel a gazdaságot. Az hogy mekkora szegénységet látsz Székelyföldön vagy Moldvában, nem mutatja a teljes képet.
 • Szabolcs
  Ez a fogyasztás… nem a gazdagságot, hanem a költést nézi. Nem mondom, hogy nincs, de azért nem direkt az összefüggés az életszínvonallal, még anyagilag sem. Írország pl. érdekesen egyformán él jól, mint Ciprus…
 • NAR
  Van régiókra lebontott statisztika is (igaz, 2018-as és GDP): ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/regions/ Az jön ki, hogy Nyugat-Románia gazdagabb, mint Kelet-Magyarország, 800-1000 euró/fő. Nekem nem tűnt fel, mikor utoljára arra jártam…
 • Unemployed
  Az egy főre jutó fogyasztás a konzumidiotizmus szinonimája, azaz hogy egy főre a társadalom mennyi jószágot fogyaszt. 2008 előtt ez nálunk a GDP-hez viszonyítva túl magas volt, ami fizetési mérleg hiányt és eladósodást okozott.
  Ha tehát irigyeljük a románoktól a magasabb fogyasztást, mialatt a GDP-jük jóval alacsonyabb, akkor visszasírjuk a pénzügyi válságot és az általa előidézett hitel- és devizahitel válságot. Így tehát ez a mutató számomra nem mond semmit.
  A GDP megint nem mond túl sokat, ha a GDP-ben nagy a külföldi cégek profitjának aránya, amit kivisznek az országból.
  Talán az egy főre jutó, vásárlóerő paritáson számított GNI a legjobb mutató, ilyet viszont nem sok helyen publikálnak.
 • Szabolcs

  2020-12-15 at 17:58

  Mivel az uniós kalkulációk jelentős része GNI alapú így az elérhető, az egy főre átszámítás pedig nem nagy truváj. Marad a kérdés, hogy a “vásárlóerőparitás” egyáltalán értelmezhető-e a GNI-ra. Ettől még feltehetően legrosszabb esetben a vásárlóerőparitás arányszáma áthozható a GDP-ből tutira.
  A GNI amúgy tényleg sokkal jobb, mint a GDP, de a GNH lenne a legjobb, ha nem lenne túl szubjektív 🙂

 • TG
  A GDP bár divatos a politikusok között, nem túl jó mérőszáma a gazdaság teljesítményének.
 • Crouch
  Egyébként tovább nézegetve a térképet még kevésbé áll össze, hogy ez a fogyasztásos kimutatás valós képet mutatna, Szlovénia és Románia kb ugyanakkora értékkel szerepel, hát nem túl reális (g7.hu/elet/20191119/magyarorszagon-330-ezren-elnek-wc-nelkul-romaniaban-otmillioan/), vagy mondjuk a balti államok közöl Litvánia messze vezet és nem csak a simán jobban menő Észtországot nyomja le, de a spanyolokat és portugálokat is és majdnem utolérte az íreket. Itt a módszertanban valami turpisság lesz, de főleg balkáni barátainknál azért az adatszolgáltatásra is ránéznék.

  A felettem írókkal meg egyetértek, jó lenne egy megbízható GNI adat, hogy valósabb képet kapjunk.
  Amit még esetleg érdemes lenne megnézni, hogy ugyanolyan munkakörökben mekkorák a fizetések egyes országokban és az milyen vásárlóerőt jelentene ott, de ez is mellé tudna menni sok helyen.

 • Ereszcsatornán lemászó Grincs
  GDP-t hiába is nézünk, nem sokat mond arról, hogy a helyi lakosok mennyire érzik gazdagnak vagy szegénynek megukat.
 • Gecsemá Józsefné
  A blog olvasói kb. német színvonalon élnek a jövedelem tekintetében, azonban bolgár szinten van a fogyasztásuk.
 • D
  A probléma nem az, hogy a románok x százalékkal többet fogyasztanak (vagy sem), hanem az, hogy ők lettek a mérce.
 • SZFSZ
  azért nem mindenki, bár a bolgár fogyasztás nekem is megvan 😀
 • Helmholcz
  Nem kellett sokat várni, hogy megjelenjenek a felbeszélők, akik fejen állva is meg tudják magyarázni, hogy Magyarországot nincs értelme senki mással sem hasonlítgatni. Nincs itt semmi látnivaló, ez nem egy szakadt félbalkáni környék, á neeem. Szárnyal a gazdaság, az életszínvonal az egekben, Nyugat-Európából csak úgy kígyóznak a sorok, hogy itt élhessenek, hiszen No. vagy Hollandia már rég mögöttünk van. Ha bármilyen statisztika számszerűen más mutat, az csak bolvesik manipuláció. Szorgos (de legalábbis büszke) népünk győzni fog!

  Romániát pedig ne Pest megyével, vagy a széttámogatott vidéki nagyvárosok környezetével hasonlítsuk össze. Tessék akkor itt is Nógrádba, BAZ megyébe, Szabolcsba stb. elmenni, és onnan ugatni.

 • Sempronius
  Romániában egy nem kimondott hivatalos politika, hogy teljesen elengedték a vidék kezét. Kolozsvár/Temesvár/Bukarest kapja a támogatást és felhúzza az átlagot. Bukarest nagyjából Budapest szint, de Kolozsvár/Temesvár agyonveri Debrecent/Szegedet a Moldvai vidék viszont kb Afrika szint.
 • Bubu
  A statisztikáról van pár frappáns mondás és idézet. Gondolom mindenki ismeri, mennyire lehet ezeket komolyan venni.
 • Pista
  Angliaban elve azt tapasztalom h a fogyasztas kb haromszorosa also hangon annak mint magyarorszagon es megis csak kb 1,5os szorzoval irja uk-t. Biztos Wales huzza le 🙂
 • Malika
  Engem nem zavar, ha fogyasztásban akár utolsók is vagyunk, inkább a boldogság-és egészségindexekben kellene az országnak fejlődni…az meg nem azon múlik, mennyit költ az ember.
 • Kiszamolo
  Pista, a kulcsszó a vásárlóerő paritás.
 • prison miki
  Valaki kimegy nyugat európába dolgozni több fizetésért: “Jó, de azt is vedd figyelembe, hogy ott minden drágább”
  Romániában minden sokkal olcsóbb kicsivel kevesebb fizetés mellett: “Ezt nem lehet így összehasonlítani, rossz a modell”
 • V
  harmadik az arbitrazs kategoria aki “nemetbe’ jar dògozni” de Magyarorszagon jar fodraszhoz: “az meg milyen csoro mar, mit ugyeskedik itt”