Mennyi milliomos van a világon?

Gazdag emberek mindig voltak és mindig lesznek. De vajon hány olyan ember él a világon, akinek a vagyona meghaladja az egymillió dollárt, azaz a durván 300 millió forintot?

A számuk világszinten meglepően kevés, 51,9 millió ember, ami a felnőtt lakosság 1%-a. Azért írtam, hogy meglepően kevés, mert még Budapesten és környékén is jelenleg is rengeteg ingatlant árulnak 200-300 millió forintért és ez csak az ingatlanvagyon értéke. A statisztika szerint világszinten is csak 52 millió embernek van annyi vagyona, hogy minden vagyonát feláldozva megvegyen egy ilyen, akár egymillió dolláros ingatlant és hát sok másik nyugati városban is rengeteg ilyen értékű ingatlan van.

Nem meglepő módon a dollármilliomosok 40%-a az USA-ban él, ahol az emberek bő 7%-a rendelkezik ekkora vagyonnal.

Ez az egy százalék birtokolja a világ összvagyonának 43,4%-át, míg a Föld népességének alsó 53%-ánál van a vagyon 2%-a.

Azonban az országokon belüli vagyoni elosztás nem ennyire homogén, minél szegényebb egy ország, jellemzően annál több vagyon van kevés kézben.

Legalább ötvenmillió dolláros vagyonnal 176 ezer ember rendelkezik, ennek legalább duplájával 56 ezer.

Egymilliárd dollárnál több vagyonnal 2.755 ember rendelkezik, 660 emberrel több, mint egy éve, hála többek között a tőzsde szárnyalásának. (2035-ik a listán az első magyar dollármilliárdos, majd lemaradva 2378-ik a második magyar.)

A világ vagyona 117,9 billió dollárról 400 billió dollárra nőtt 2000 és 2019 között, ami éves 6,6%-os növekedést jelent évente.

Akit érdekelnek az adatok további bontásban, a fenti linken el tudja olvasni az eredeti jelentést.

Share

159 hozzászólás

 • JustInTime

  Nagyon sok mindenben egyetértek veled, de nem akarok kommunizmust. Ide TÉNYLEGES szociális piacgazdaság kell.

  Ez a fék nélküi kapitalista rendszer, ami most van pusztuláshoz vezet. És előbb utóbb forradalom lesz, ha minden így folytatódik tovább. Egyszerűen túl nagyok a különbségek. Haladunk vissza a középkori állapotokhoz, mikor sokkal inkább számított az egyéni érdemek helyett, hogy ki hova született.
  Nagy és erős állam kell. Ehhez kell az örökösödési adó, és a tőlejövedelem komolyabb adója. Ebből meg lehet finanszírozni a jobb minőségű közszolgáltatásokat. Emellett persze nagyon meg kell erősíteni a közvagyon védelmét. A végén mindenki jobban jár, mert az arra érdemesek ki tudnak emelkedni, és tudnak valami nagyot alkotni, ami hasznos a társadalom számára.

 • Covid 19
  Eléggé megszaladt itt a tanározás irányában a komment szekció…
  Mindenesetre mostanra már OFF-topic de a cikk kezdő gondolataira reflektálnék:
  Sok ingatlan 200+ millió Ft-os áron minden felé: nos szerintem ezekre nem kell mindre egy-egy ember ilyen vagyonnal. Elég, ha van egy két gazdag, aki tizesével veszi őket. Így jön ki a matek, meg persze hitelekkel.
  Ahol korábban laktam (Németo.) egy üdülőövezet, alig lehetett lakást bérelni, viszont a soron 20-asával sorakoztak a 2-3Millió Eurós ingatlanok. Egyikben sem lakott senki, nagy szó volt ha egy évben a tulaj (vagy valamelyik haverja) egy hetet ott töltött. A kertész jött minden héten füvet nyírni, a házmester vagy a bejárónő szellőztettek heti egyszer, a tulaj meg isten tudja melyik floridai tengerparton nyaralt, mert ott jobb az idő. Az ember mérhetetlen kapzsisága látszik az egészből.
  %folyt%
 • Covid 19
  Az a nagy szó, hogyha valaki meg tud elégedni a kevesebbel, hogyha valaki úgy él, hogy hagy helyet a természetnek, hogyha kevesebbet fogyaszt mint a körülötte élők, főleg ha ennek az ellenkezőjét is megtehené. Felnézek az ilyen emberekre, mert ők képviselik a jövőt. Az egyedüli jövőt, amelyben van emberiség. Véleményem szerint ez a fenntartható, modern gondolkodás.
 • hagyjukmar
  Hagyjuk már ezt az órára készülés meg dolgozat javítás dumát. Árulja már el nekem valaki, hogy mégis mit kell készülni egy olyan anyagból amit egyetemen évekig tanult, meg minden évben elmondja 5 különböző osztálynak. Ha ezek után még mindig készülni kell akkor egyszerűen hülye. Az igazi tanár az bejön, megkérdezi hol hagytuk abba mert fogalma nincs, és fejből lenyomja az órát. És az ÓRA, nem könyvből felolvasás. Kémia tanárom fél óra alatt megíratta a dolgozatot, óra végére ki volt javítva mindenkié (30+ fős osztály). De persze ő is TANÁR volt. Sajnos az a helyzet, hogy a mai tanárok 90%-a egyszerűen alkalmatlan. Évek óta csak az megy tanárnak akit nem vesznek fel máshova, látszik is a színvonalon.
  Gimiben 6. óra után 10 percem volt elérni a buszt így mindig siettem, de volt egy tanár akinek már mindig csak a hátát láttam. Ennyit arról, hogy nem 6×45 perc a munkaidő…
 • svájci

  Egy másik posztban akartam írni, de akkor ide írom:
  Tizeniksz éve élek kint Svájcban családdal, ha forintosítanám a vagyonomat, akkor meg lenne talán többször is az a kilencjegyű “kiszámolt-gazdagság”. Emellett 12 éves autóval járok, amit megjegyzem 1.5 évesen szalonban vettem “occasionként” (gyárban szaladgált vmi menedzser vele 1 évig). 10.000 km volt benne amikor megvettem, most 200.000-nél járok. Ezzel az autóval járok 11 éve, ebben nőtt fel a gyermekem. Ja, és ne egy nagykategóriás kocsit képzelj el. De takaros, van olyan állapotban (vagy szebb), mint amikor 1.5 évesen megvettem. Amit betartok szigorúan, 10.000 km-ként olajcsere. Szervízt sem csináltattam soha az elsőn kívül. NULLAszor kellett probléma miatt szervízbe vinnem. Igaz, egy napot nem állt a szabad ég alatt. Ez szerintem eszméletlen sokat számít. Fékpofa+kopó alkatrész csere volt (pl. gumik), más nem.
  Folyt…

 • svájci
  folyt…

  Na, ami a lényeg:
  Apám állandóan szekál, hogy miért nem cserélem már le, merthát: “ha hazamegyünk azt hiszik, hogy nem jutottam egyről a kettőre…”.
  Érted… 🙂 – Én erre azt mondom neki, hogy aki az autóm alapján ítél meg, az az ember engem nem érdekel.

  Albérletben lakunk, JÓ lakásban, de nem a legmodernebbben, viszont olcsón. Sokkal drágább albit is elbírna a családi büdzsé. Ezen néha mostanában elgondolkodom, hogy mivel nagyobbacska a gyerekem, meghát “egyszer élünk”, lehet, hogy már át kellene menni egy kicsit szebbe/nagyobba. De aztán belegondolok, hogy itt több mint 10 éve lakunk, olcsón, és ki tudja, hogy mikor akad egy alkalmi vétel, amibe bele kell állni. Most cuccolni megint ideiglenesen… Fene tudja. Aztán a végén mindig a “maradunk” mellett voksolok.

  folyt…

 • svájci
  folyt…
  Összefoglalva: Lényegesen a lehetőségeink alatt élünk, gyarapítjuk a pénzünket, előbb utóbb lakást akarok venni. Megvárom amig jön a krach, akkor állok rá a pályára vételi pozícióval. Ez a terv.

  Járunk nyaralni is, de nem maldív-szigetekre, hanem pl. Horvátországba. A régi cuccainkat (ruhák, játékok stb) eladom. Jó “tehermentesen”, függetlenül, és minimálon élni. Cserébe fontos pl. az, hogy a gyerekem hogy tanul, milyen közösségbe jár, hogy látja a világot. Ebbe invesztálok inkább időt, energiát.
  Én is hasonlóan látom, mint te a jövő gondolkodását. Jó “dolgok” nélkül élni, illetve csak azokkal a minimális dolgokkal, amelyek TÉNYLEG szükségesek.

 • Orákulum
  a Dunning-Kruger csúcsról te is csak a sötétséget markolod. Élő példája vagy annak, aminek sosem szabadna kikerülnie egy jól működő oktatási rendszerből.
  “…mai tanárok 90%-a egyszerűen alkalmatlan.”
  Komolyan kérdem, te hallod, hogy mit beszélsz?
 • Stiel
  sikerült fullba tolni, köszönjük. Azért én normálisan válaszolok (szívesen). A hozzászólásod részben nyilván bezzeg-az-én-időmben típusú nosztalgia, ami azért nem egészen úgy volt, csak az idő megszépíti. Másrészt a rutinos tanároknak is kell jó pár év, mire a rutin kialakul. Addig sem kéne éhen halnia/kiégnie. Aztán van olyan, hogy az anyagot frissíti, vagy éppen az aktuális diákokhoz igazítja, ami plusz idő. És persze van az is, aki csak szimplán nem az általad leírt szuper tanár, és készülnie kell ahhoz, hogy az óra teljesen flottul menjen. Ezért lehülyézni kicsit erős.

  De a legszebb a kommentedben akkor is az, hogy látod a problémát (a tanárok jelentős része alkalmatlan), de el sem gondolkozol ennek az okán és/vagy megoldásán, csak nyomod, hogy milyen lenne az ideális helyzet.

 • Matteo

  Miklós már írta fentebb: Ha banánnal fizetsz, majmot kapsz. Hidd el, ha IT fizetést adnánk a tanároknak, akkor nem ilyen lenne a színvonal. Én inkább hálát adok, hogy még vannak tanárok és ápolók az országban, mert piaci alapon ők nem is lehetnének már itt elvileg. 🙂 Éppen ezért nem is szeretek ezzel kapcsolatban nyilatkozni, mert még egyszer egy szép napon feláll az összes ápoló, tanár, és akkor mi a túró lesz az országgal?
 • Nomad
  @svájci

  Nem, nem voltak/voltunk boldogabbak, legfeljebb te voltál fiatalabb és boldogabb. És akkor is számított a fiatalok közt az akkori menőség, ruha, kvarcóra, mikor mi. Persze fiatalon az ember másként látja a világot, öregen meg nosztalgiázik.

 • háromhatvanas
  Anyós, após tanított 40 évig, és van két velem egykorú tanár ismerősöm is. Írnék sokmindent, de tök felesleges lenne magyaráznom, élj nyugodtan a saját buborékodban és gondold azt hogy igazad van.

  Gondolom – bármi is a te munkád, te mindig mindent fejből csinálsz, nincs szükséged segítségre, szakirodalomra, googlera. Éveken keresztül bárki bármit kérdez tőled, te fejből rávágod a választ.

  Ha fele – harmadennyiért kéne csinálnod ugyanolyan beleéléssel, ha azt látnád hogy az “ügyfeleid” (=diákok) jobb esetben csak sz*rnak rád, feltételezem bírnád cérnával.

  Akkor őszintén gratulálok.

  És ha még minden igaz is lenne amit írtok – ha olyan jó a tanároknak, akkor nem irigykedni / utálkozni kell rájuk, hanem lehet menni és megmutatni hogy ti jobban csináljátok…

 • Gord Enver

  Nem csak a kapitalizmussal van gond, hanem a demokráciával is.
  1. A szavazók többsége ostoba, az emberek ~80-90%-ának nem szabadna beleszólni a közügyekbe.
  2. Inkább nem sorolom…

  Az ideális rendszer elméletben a diktatúra, melyet jóindulatú, bölcs, intelligens emberek irányítanak.
  Mostanában nem sok példa volt erre, de az ókorban talán igen.

 • Giorgio
  Azt olvasom ki a szavaidból, hogy szakmán kívüli segítség kell, mert a tanárok együtt nem tudnak megmozdulni… A gesztenyét maguknak kell kikaparni és nem mutogatni kell, hanem cselekedni.
 • Bekommentelek
  Akkor költözz diktatúrába ha annyira jó az! Én továbbra is szeretnék a saját sorsomról dönteni és beleszólni az életemet meghatározó döntésekbe. De persze tudom, tájékozódni, mérlegelni, dönteni nehéz, főleg ha utána felelősséget kell vállalni.

  Hiába vársz a krach-ra ami nem fog eljönni. Most 8,6 millióan élnek az országban, 30 év múlva 10-11 millió az előrejelzés. Szerinted miért zuhanna be az ingatlanok ára? Én is ott élek, amint megvan az önerő (a 0-ról kb 1,5-2 év), veszem is a lakást. Ha 0,5 %-os kamatra ad hitelt a bank nem fogok elugrani előle 😀

 • axt
  Az a legtöbb ember baja, hogy ezt a szegény-gazdag kérdéskört pusztán a gazdasági számok viszonylatában próbálja értelmezni, és kihagyja az emberi tényezőt. Pedig ez a legfontosabb tényező: általában aki szegény, az azért szegény, mert nem tesz ellene és a felmenői sem tettek. Aki meg gazdag, azért gazdag, mert tesz érte és a felmenői is tettek. Ez évezredek óta így van, és így is lesz. Adj a szegénynek (sok) pénzt, elveri hülyeségekre. Próbáljuk meg tanítani? Sok sikert hozzá, nem fog menni. Meg lehet nézni, hány lottónyertesnek lett kevesebb pénze a nyeremény után pár évvel, mint a nyeremény előtt. Mert az emberek nagy része természetszerűleg ilyen. Nem véletlen az, hogy pont az ilyen beállítottságú emberek akarnak kommunizmust meg egyenlőséget. Mert ők a mások által megszerzett javakat (is) el akarják költeni.
 • axt
  @GépÉsz Üvöltözhetnek a mexikóiak akárhogy, mégis az ő országuk az, ahol semmiképp sem élnék. Nulla a közbiztonság, és a gazdaságuk sem éppen irigylésre méltó. Az egész ország a maffiaháborúk színtere, mint nagyjából egész Dél-Amerika. Kissé vicces, hogy pont ők akarják megmondani a tutit, mikor a saját országuk egy koszfészek. Persze a mondanivalóval épp egyetértek, fontos az oktatás. Csak ne ők osszák már az észt.
 • Doki
  usespanner: Egyszer kiszámoltuk az órabérünket egy pedagógus barátommal aki igazságtalannak tartotta hogy én, orvos kétszer annyit keresek mint ő. Kiindulási adatok: éves szinten ledolgozott órák száma (őszintén)-éves nettó jövedelem (hálapénz beleszámítva őszintén).Eredmény: a pedagógus órabér több mint másfélszere az orvosinak. Elképedt mikor megtudta hogy én d.u. 5 óra előtt sose megyek haza(ő heti 2x már délben otthon van) meg hogy évi 3 hetet megyek szabira évente, a többi bent marad, kontra az összes iskolai szünet szabadság. Azóta egyszer nem hallottam panaszkodni. Ha pedagógus leszel azt választottad hogy az átlagnál jóval kevesebbet dolgozol kevés bérért de nagyobb órabérért.
 • Cz.-S. Pál
  Az, és még egy csomó virágot is kapnak pedagógusnapra. Vajon azt a normál áron, vagy a pedagógusnapon érvényes extra áron forintosítsuk?
 • Stiel
  Megpróbálták, eléggé együtt mozdultak meg. Csak éppen amíg nincs értelmes társadalmi támogatottságuk, addig nem lesz eredménye, mert kormányunk egyik kedvenc sportja, hogy mindenkit eltapos, akit nagy szavazatvesztés nélkül el tud.

  Mindenesetre úgy látom, ez nálad becsípődött, úgyhogy hívjad társadalmi támogatottság helyett ‘szakmán kívüli segítségnek’, úgy meg persze már nem jár; te elégedett lehetsz, hogy milyen jól megmondtad, a probléma meg ugyan megmarad, de az kit érdekel.

 • Gord Enver

  A gyakorlatban nem szokott jól működni a diktatúra, ezért nem költözök. 🙂
  Azt gondolod, hogy azért, mert szavazhatsz, beleszólhatsz fontos dolgokba?

 • Giorgio
  Nem a megmondás a lényeg. Az az elhárítás, amit nálad is látok. Szervezkedés, követelés, cselekvés. Ezeket hol látom? Volt egy 10 ezres tüntetés és? Majd ha lesz egy hétfői nap, amikor zárva találja a szülő az iskolát, amikor vinné be a csemetét, akkor ott lesz az igazi nyomás gyakorlás.
 • svájci

  “@svájci Hiába vársz a krach-ra ami nem fog eljönni. Most 8,6 millióan élnek az országban, 30 év múlva 10-11 millió az előrejelzés. Szerinted miért zuhanna be az ingatlanok ára? Én is ott élek, amint megvan az önerő (a 0-ról kb 1,5-2 év), veszem is a lakást. Ha 0,5 %-os kamatra ad hitelt a bank nem fogok elugrani előle ”

  Mitől? 🙂 Hát pl. attól, hogy a fák sem érnek az égig:

  Ez több összetevős történet:
  1) Az inflációtól, és attól, hogy az infláció felhajtja egyrészt a betéti másrészt a hiteltörlesztők kamatát is
  2) Az árak az elmúlt években felrobbantak, a fizetések maradtak egyhelyben
  3) Nem (annyira) hülyék az emberek: már most látni, hogy nem hajlandóak a jelenlegi kínálati árakat fizetni a lakásokért (folyamatosan figyelem a kínálatot, ami amúgy -egyelőre- nem bővül, de a brutális árú újlakások fél éve meg sem mozdulnak.

  …folyt…

 • svájci
  folyt…

  4) Gazdasági bizonytalanság: Véleményem szerint a leépítések most fognak elkezdődni, hogy az állam a támasztékot (Korona-segélyek) kirúgja a cégek alól.

  Aki “kiszámolta magát” nagyon a hitelfelvételkor (pont a 20% önerő és 80% banki finanszírozók és társaik…), és nem amortizált az elmúlt évek alatt – az szerintem nagy gondban lesz. Ilyen rengeteg van. Ilyen a többség.
  Fenti tényezők miatt sokan rákényszerülnek az eladásra. A kínálat megugrásával az árak a mélybe szakadnak.

  folyt…

 • svájci
  folyt…

  És akkor jön az alábbi formula (“feketeleves”):
  – Mivel a bank értékeli folyamatosan a kintlévőségeit, neked, aki a “korábban” piaci áron túlárazottan VETT lakásodat, amely mondjuk 1.000.000 CHF-nél neked 200.000-be került a banknak 800.000-be anno , – és jelen pillanatban csak mondjuk 800.000-et ér A PIACON, azt fogja mondani a bank, hogy fizess be önrészt, mondjuk úgy 200e CHF-et… (a sajátodat MÁR ELBUKTAD…). (Nachschuss)
  Nem tudsz? Akkor elárverezi pillanatok alatt…

  No, én ekkor jövök majd a vételi oldalon és veszek 80-20% arányban lakást, amikor az 1 misis lakásod csak 800e-be kerül. A 20% banki finanszírozást viszont csak azért fogom “igénybe venni”, hogy az Eigenmietwert-tel szembe tudjak állítani hitelt, ami ugye az adómat optimalizálja.

  De… Sok sikert a 20-80-as lakásvásárláshoz, azonnal, amint összejött a 20%-od. 🙂

 • svájci
  Enver

  Hagyd, hadd álmodozzon a fiú… 🙂
  Csak kissé naív.

  A mesekönyvekben is az áll, hogy a demokráciában az embereknek törvény adta jogai és kötelezettségei vannak.
  Aztán valamiért, amikor azt érvényesíttetni kell mindig az “győz”, akinek több pénze van ügyvédre.
  Akkor ez most a gazdagok (kapitalisták) diktatúrája, vagy nem?

  Egy dolog a marketing (lásd felül), azaz hogy adnak el valamit, és egy másik a realitás.

 • Alvy Singer
  Én nem vagyok egy gazdag ember, de annyira bírom az ilyeneket, akik “elvenném a pénzedet 100 millió felett”, “nem lehetne 50 hektárnál nagyobb földed” stb.

  Miért? Ha én megdolgoztam érte, tanultam, küzdöttem, vagy akár örököltem, és az 50 hektár földemen szőlő van, amiből bort csinálok, és értékesítem, azzal ártok a szegényeknek? Ti felfogjátok mit írtok? A másik kedvencem aki szétosztaná Mészáros Lőrinc vagyonát az emberek között. Számoljunk, kb. 400 milliárd a vagyona. Legyen 6 millió ember aki között ezt szét kell osztani. Na figyelem, dobpergés: 66 666 Ft jutna fejenként a 6 millió embernek. Ez min segítene szerintetek?

  Vagy mit gondoltok? Azért nem vagytok milliárdosok, mert mondjuk Jeff Bezos elvette előletek a lehetőséget? Elképesztőek egyesek itt, de komolyan… Le vagyok hidalva.

 • Husz János Puszita

  A szocializmussal az a baj, hogy előbb-utóbb elfogy a mások pénze. 😀

 • Zabalint

  Mondjuk Lölő nem jó példa, mert ott pontosan ugyanaz történt, mint amit ezek a vegyük el a gazdagok vagyonát kommunisták nyomnak, csak ott sok ember pénzét lopták el és adták kevésébe. Nem összevethető a piaci alapon meggazdagodott emberekkel. Szimplán büntetőjogi kérdés, amit csak akkor lehet majd megoldani, ha bukik a narancskommunista rendszer.
 • Mankel
  a Lölö megdolgozása minimum véleményes. Te a saját munkádból akár közepes méretű vállalkozásodból nem tudsz annyit összeszedni ami bárkit is érdekelne. Az meg, hogy Jeff Bezons méretű vagyonokkal futkosó mókusokkal szemben felmerül azaz igény, hogy levagdos az “adóoptimailzáló” (ami az adóeelkerülés latin neve) útjait több mint jogos igény és nem kommonizmus. A te érdeked is, mert a gravitációja úgy hajlítja a kapitalizmust, hogy az már egyenesen a szent piac törvényei ellen hat.
  A nagy örökségekre kivetett adó, meg szintén jogos adónem, hisz nem az öröklő dolgozott meg azért a vagyonért, hanem az örökhagyó, így mint “jövedelem” teljesen jogos, hogy valamiféle adót fizzessen utánna. Itt megint nem két pesti lakásról beszélek..
 • csizkek
  “– Mivel a bank értékeli folyamatosan a kintlévőségeit, …., azt fogja mondani a bank, hogy fizess be önrészt,(Nachschuss)”

  Ezt a nemeteknel is sokan beneztek, nem is tudnak rola, hogy igy mukodik:) Kiszamoltak, mennyi a havi torleszto, “olcsobb” mint a berelni. Akkor mehet. Ja hogy ez csak 15evig igaz, utana akarmi is lehet a kamat es lehet siman duplaja is a torleszto. VAgy ha kozben csokken az ingatlan erteke akkor be kell tolni penzt. Az nincs benne a kepletbe. Sot azt hangoztatjak, hogy az ingatlan csak felfele mehet.
  Most neztem par ujepitest, 600-800k Eur. Ha ki tudod fizetni a vasarlas plusz koltsegeit, 10-12%, a tobbit megfinanszirozza a hitel.

 • Bekommentelek

  Miért kellene az ügyvédnek ingyen dolgoznia neked? Mi akadályozza meg hogy jogi diplomát szerezz és magad képviseld? Vagy hogy havi 25 CHF-ért Rechtchutz biztosítást köss? (dextra.ch)
  Egyszerűbb sírni meg “igazságtalanságot” kiáltani, persze azt megértem. Vagy jobb az a rendszer, ahol akinek több verőembere van meg nagyobb puskája/kardja, az kényszeríti rá másra az akaratát?

  A kalkulációt amit írtál elfogadom, bár kicsit sok benne a HA, viszont a cikket amit korábban belinkeltél az srf.ch-ról el is mentettem. Számomra az időzítés a lényeg, hogy más hitele helyett a sajátomat amortizálom és 10 év helyett 6-8 év alatt saját ingatlanhoz juthatok. De ahogy már írtad, a bérleti díj olyan alacsony hogy kérdéses miért vállaljak kockázatot.

 • Bekommentelek

  A 4 tényezőhöz:
  1. A hitelkamat nem az inflációtól függ, hanem attól mit döntenek a jegybankban. Az infláció a fejlett gazdaságokban mélyben van, ráadásul Svájcban nem ez irányítja a kamatot hanem az árfolyam. Mivel menekülődeviza, ezért muszáj főleg ebben a helyzetben negatív kamatot adnia (2014 óta!)
  2. Ha nem emelkedik a fizetésed az nem más problémája hanem a tied.
  3. Ezzel ellentmondasz az előzőnek: az árak akkor most stagnálnak vagy növekednek?
  4. “Gazdasági bizonytalanság: Véleményem szerint a leépítések most fognak elkezdődni, hogy az állam a támasztékot (Korona-segélyek) kirúgja a cégek alól.” ->bírom ahogy használod a szavakat, az állam kirúgja a támasztékot a cégek alól 😀 jobb lett volna ha inkább nem segít? Amúgy jól kell megválasztani ipart, a cég ahol dolgozok az elmúlt egy évben megduplázta a profitját! A történelem egyik legnagyobb gazdasági visszaesésében!
 • valsagvaro

  Kár hogy az élet általában nem ilyen kiszámítható. Arra gondoltál-e, hogy ha csak pár év múlva jön el a hőn áhított válság, akkor lehet a 20%-ot esett lakásár több lesz mint amennyi most? A válságvárók azt felejtik el mindig, hogy pár spekulánson kívül az égvilágon senkinek nem érdeke, hogy válság legyen ezért mindig sokkal később jön mint azt bárki várná.
 • hagyjukmar

  Mi köze a Dunning-Kruger hatásnak egy tapasztalaton alapuló véleményhez?


  TIzen pár éve voltam diák, nincs ebben semmi nosztalgia szépítő hatás. Az én tanáraim nagy része is alkalmatlan volt, ezért mondom, hogy hatalmas a különbség egy jó tanár meg a többi 90% között. A problémát már sokan leírták, ahogy én is. Mivel a fizetés egy nulla, csak az megy tanárnak akit nem vesznek fel máshova. Pont ez látszik a színvonalon.

  Az is árulkodó, hogy azon kívül, hogy kretén vagyok senki nem tudott érdemi cáfolatot írni. Azt még elfogadom, hogy első évben készülni kell az órára. De nehogy, már egy tíz éve dolgozó egyetemet végzett tanárnak minden évben meg kelljen tanulnia a római birodalom történelmét, hogy el tudja mondani.

 • Stiel
  Nem viccből találták ki a tüntetést mint műfajt, és egy kritikus tömegtől a kormány is meghátrálna, mint pl. a netadónál.

  Persze meg lehet próbálni hardcore-ban nyomni, ahogy te javaslod, de szerintem minimum kétesélyes, hogy a jónép egy ilyen lépésre a tanárokra vagy a kormányra haragszik meg. Kormányunk már enélkül is simán hergeli a jónépet a tanárok ellen, pl. most az oltásnál is, és sajnos sokan fogékonyak rá. Nézd meg, hogy még itt a Kiszámoló kommentek között is mit kapnak már…

  Mindenesetre én attól tartok, hogy amíg a nép hülye, és nem fogja fel, hogy ez nem a tanárok problémája, hanem mindannyiunké, addig ez nem fog működni.

 • svájci

  “Miért kellene az ügyvédnek ingyen dolgoznia neked? Mi akadályozza meg hogy jogi diplomát szerezz és magad képviseld? Vagy hogy havi 25 CHF-ért Rechtchutz biztosítást köss? (dextra.ch)”

  Félreértetted: Nem azért “sírtam”, hogy nem vagyok ügyvéd. Nem az ügyvédségen volt a hangsúly, hanem azon, hogy ki mennyire tudja érvényesíteni a jogait.
  A Rechtschutz-od meddig véd? Mondjuk 300k-ig, vagy 500-ig? (Akkor már egy jó büdzséd van.) Mernél újjat húzni ilyen büdzsével mondjuk egy bankkal? (De mondhatnék egy felsővezetőt is bármelyik cégben, mint mondjuk a szomszédod.) – Sok sikert “a jogaid érvényesítéséhez”. (Az 500k borzasztó hamar kimeríthető…)

  folyt…

 • svájci
  folyt…
  Téma ingatlan:

  “Számomra az időzítés a lényeg, hogy más hitele helyett a sajátomat amortizálom és 10 év helyett 6-8 év alatt saját ingatlanhoz juthatok. De ahogy már írtad, a bérleti díj olyan alacsony hogy kérdéses miért vállaljak kockázatot.”
  – Ez nekem nem vili. Kifejtenéd mire gondolsz? Nyilván amit mondtam én is, hogy én nem vennék csúcson. Most (szerintem) csúcs van. Keményen.

  “A 4 tényezőhöz:
  1. A hitelkamat nem az inflációtól függ, hanem attól mit döntenek a jegybankban.”
  – Valami hatása csak van az inflációnak a jegybank döntéseire? Vagy te ezt másképp gondolod? 😉

  folyt…

 • svájci
  folyt…

  “Az infláció a fejlett gazdaságokban mélyben van, ráadásul Svájcban nem ez irányítja a kamatot hanem az árfolyam. Mivel menekülődeviza, ezért muszáj főleg ebben a helyzetben negatív kamatot adnia (2014 óta!)”
  – Csak nem állítod azt, hogy függetlenül attól, hogy az infláció nőni fog, – a banki finanszírozás kamata ugyanannyi marad, mint most? Ez elég meredek gondolat lenne. 🙂

  “2. Ha nem emelkedik a fizetésed az nem más problémája hanem a tied.”
  – Ez is félrement: Nekem nincs gondolom a fizetésemmel, sőt. Viszont, ha te a tiedből visszamenőleg 10 évre egy szép grafikont csinálsz, és melléteszed az ingatlanárak alakulását, akkor a kettő közel sem fogja fedni egymást. Az ingatlané kicsit meredekebb lesz. 😉

  folyt…

 • svájci
  folyt…

  “4. “Gazdasági bizonytalanság: Véleményem szerint a leépítések most fognak elkezdődni, hogy az állam a támasztékot (Korona-segélyek) kirúgja a cégek alól.” ->bírom ahogy használod a szavakat, az állam kirúgja a támasztékot a cégek alól jobb lett volna ha inkább nem segít? Amúgy jól kell megválasztani ipart, a cég ahol dolgozok az elmúlt egy évben megduplázta a profitját! A történelem egyik legnagyobb gazdasági visszaesésében!”
  – Nem, nem mondtam, hogy jobb lett volna, ha nem segít, sőt. Félreértetted (ezt is). – Nem az volt ennek a pontnak a lényege, hogy baj, hogy segített az állam a rászorulatakon. 🙂

 • Stiel
  Nekem kifejezetten jó tanáraim voltak középiskolában, és mostanra (némi műszaki egyetemi oktatói tapasztalattal a hátam mögött) minimum a matek és fizika tanáraimról elég tisztán látom, hogy ők sokat készültek rá. Azt aláírom, hogy pocsék órát lehet készülés nélkül is tartani, de ugye pont nem az a cél.
 • Mankel
  jah de ha te rosszindulatú fröcsögést adsz elő, a kutyát nem érdeklik az érveid. Próbálhatsz Puzsér lenni, de a tekintélyed egy névtelen komment alatt a 0-val egyenlő. (Meg amúgy is) Aki hajlandó tudomást venni rólad az is csak ugat majd ahogy te. Ha meg frusztrációdat akarod levezetni akkor meg miért sírsz, hogy senki nem érvel ellened?
  Talán érvelj normális hangnemben és akkor az érveidet fogjuk vitatni.
  Tényleg rosszak voltak a tanáraid, ha ezt se tudod.
 • svájci

  “Kár hogy az élet általában nem ilyen kiszámítható. Arra gondoltál-e, hogy ha csak pár év múlva jön el a hőn áhított válság, akkor lehet a 20%-ot esett lakásár több lesz mint amennyi most? A válságvárók azt felejtik el mindig, hogy pár spekulánson kívül az égvilágon senkinek nem érdeke, hogy válság legyen ezért mindig sokkal később jön mint azt bárki várná.”

  Ebben igazad van. – De: most van a trendváltozásra véleményem szerint a legnagyobb esély. Személy szerint én, jelen pillanatban Svájcban (de szerintem ez hasonló Németo-ban is) ingatlanár növekedésre nagyon kicsi esélyt látok. Azaz: ha nem lesz csökkenés, akkor sem várok a jelen árszinttől további növekedést. Nyilván ennek az ellenkezője is megvalósulhat, ellenben ezen nagyon csodálkodnék. Épp az említett 4 pont miatt.

  folyt…

 • svájci
  …folyt
  Egy 900.000-es lakásnál a 20% = 180.000 CHF. És akkor a minimális önerőt nyomtad csak be. Azt mondják, hogy ahhoz, hogy egy piaci árkorrekciónál ne kérjen a bank Nachschuss-t, minimum 50% önerőt be kell fizetned. (=450.000 CHF) Persze egy piaci ár csökkenésnél akkor is elbukod a lóvédat, de még marad benne (valószínű) annyi önerő, hogy a bank nem fog kérni további befizetést. Fentiek eléggé irreális számok ahhoz képest, hogy az ember még csak egy FÉL LAKÁST birtokol ennyiért. Aki ezért az önerőért megdolgozott, háromszor meggondolja (szerintem), hogy ilyen szinten beszáll -e a “játékba”. Én meggoldoltam, és várok. Pár év múlva okosabbak leszünk.
 • András György
  A FED az USA-ban rendszeresen csinál felmérést a családok anyagi helyzetéről, mindenféle bontásban. Igen tanulságos:
  federalreserve.gov/publications/files/scf20.pdf
 • Tompus
  Már lassan 20 éve, hogy tanítottam egy évig egy középiskolában. Csak azért, mert akkoriban nem találtam mást és informatikát meg akkor sem tanított végzett informatikus. Akkoriban 20 óra volt a kötelező óraszám, arra járt a 100% fizetés. Senkinek sem volt 20 órája, ráadásul mindenféle extrák (pl. osztályfőnökség) csökkentették a kötelező óraszámot. Így közel dupla fizetést kaptam. A csókosok tartottak órát estin is, máris 3x volt a fizetés. Ár-érték arányban nem volt rossz. A vonatút odafelé mindig elég volt a készülésre, hazafelé a dolgozatjavításra. Két dolog miatt hagytam abba: az egyik az állandó furkálódás a másik, hogy rohadtul untam, amikor 4 osztálynak egymás után el kellett mondani ugyanazt.
 • Tompus
  Magyarországon 30ezer embernek van legalább 300milliós vagyona. 4ezren milliárdosok. Amikor olvastam, akkor ledöbbentem, mert olyan soknak tűnik, persze arányaiban nem, még 1%-ot sem éri el a dollármilliomosok száma. Viszont így értem, hogy a túlárazott wellness hotelek miért vannak dugig mindig.
 • margin call
  “kérjen a bank Nachschuss-t”
  Nachschuss=margin

  Margin call. Figyeljétek a híreket.

  I have spoken.

 • Giorgio
  Szeretném hinni, hogy az emberek többsége nem hülye. Kétségtelen, hogy reformok kellenek, de erről nem a tanárok tehetnek. A mi családunkban van pedagógus és szociális szférában dolgozó is. Pályaelhagyás lesz mindenkinél, most nagyon úgy tűnik.

  Egy kapcsolódó cikk:
  portfolio.hu/gazdasag/20210512/miert-ilyen-sulyos-a-pedagogushiany-magyarorszagon-482420

 • hagyjukmar

  Csak nem egy pedagógushoz van szerencsém? Gondolom betalált. A fröcsögés az az, amit te előadsz.
  Tipikus, ha nincsenek érvek jön a személyeskedés.