Mennyi az órabéred

2021-05-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért 22 munkanapon keresztül napi 8 órát dolgozik, vagyis az órabére X ezer forint osztva 176-tal.

Azonban ez messze nem a valóság.

Hiába dolgozol napi nyolc órát, a munkahelyre el is kell jutni. Ha háromnegyed óra az út a munkahelyedig, akkor máris 9 és fél órát áldozol naponta a munkára. S mivel fel is kell készülni a munkába menetelre (borotválkozás vagy smink, vasalt ruha és a többi), mindjárt a 9 és fél óra is kevés lesz.

A munkába járásnak költsége is van, akár buszbérlet, akár autó, akár motor, ez pedig a keresetet csökkenti, hiszen ráfordítás a te oldaladról, ami nem lenne, ha nem járnál dolgozni. (Autóköltség kalkulátor, de ne felejtsd el arányosítani a költségeket, mennyi ebből az a használat, ami a munka miatt van.)

De ott vannak olyan költségek is, mint a ruházkodás, parfüm, smink és egyebek. Igen, tudom, ez a kulturált megjelenéssel együtt járó kiadás, de sokkal kevesebbet költenél ilyenekre, ha nem járnál naponta dolgozni.

A home office megmutatta, hogy milyen költséget jelent is ez. Személy szerint az elmúlt évben én egy darab ruhát nem vettem (kivéve két melegítőt), mert egyszerűen nem volt miért.

Ha elmegyek találkozni valakivel vagy bemegyek egy munkahelyre, akkor az ember felvesz normális pulóvert, nadrágot és a többit, amit viszont cserélni kell egy idő után. Egy home office online munkavégzéshez nem kellenek ilyen drága és kényes ruhák, offline munkavégzéshez meg aztán pláne nem, éves szinten sok tízezer forint a megtakarítás. (Egy online meeting kedvéért kiöltözhetsz home office-ban is, de nem egész nap öltöny vagy kosztüm lesz rajtad, mint a normál munkavégzés során.)

De illatszert sem vásároltam, mert sokkal lassabban fogy a már meglévő és borotvából is sokkal kevesebbre van szükség.

Ezek nem tűnnek sok pénznek, de szerintem az elmúlt egy évben sokan rájöttek, hogy mennyi pénz ment el ilyenekre, amire most nincs szükség a home office miatt.

(A gyengébb szövegértéssel rendelkező olvasók kedvéért, nem, nem arról beszélek, hogy ha igénytelen vagy, az olcsóbb, hanem arról, hogy a munkavégzéssel kapcsolatban sok olyan kiadásod van, ami nem lenne, ha nem járnál dolgozni. Ezért ezek a tételek csökkentik a valódi jövedelmedet, amit a munkádért kapsz. Mert a szép és kényes ruhát, a parfümöt és minden mást te fizetsz, viszont a munka kedvéért használod, ahogy a munkábajárás is a te költséged. S nem is arról van szó, hogy maradj otthon, mert az olcsóbb. Arról sem szól, hogy otthon egyedül vagy a munkahelyen meg társaságban. Csak még mielőtt több ehhez hasonló felesleges és feleslegesen okoskodó hozzászólás születik...)

Munkahelyi ebéd, kávé és egyéb dolgok pluszköltsége, amit azért fizetsz ki, mert nem otthon eszel. Olyan rekreációs elfoglaltságok költsége, amit csak azért fizetsz ki, mert nincs időd például helyette a parkban ingyen olvasgatni vagy kirándulni.

Idetartozik olyan kiadás is, ami azért merül fel, mert neked dolgoznod kell. A példa kedvéért a gyerekedet pénzért korrepetáltatod, mert te nem érsz rá napközben foglalkozni vele. (Már ha te egyébként tudnád tanítani.) A gyereked magánbölcsibe jár, mert nincs hely az államiban, viszont neked dolgozni kell menni.

Ami viszont nem tartozik ide, az az olyan munkavégzések, amit szabadidőben is meg tudnál csinálni, maximum nem akarsz. (Persze miért lett olyan értékes a szabadidőd? Hát a munkavégzés miatt. Tehát részben mégis ide is tartozhat.)

Erről bővebben itt:

Az órabérem

Azonban az éremnek van egy másik oldala is.

Az egyik a juttatások, amiket a legtöbben nem számítanak bele a keresetükbe. Cafeteria, cégautó, céges mobil, bónuszok és ehhez hasonló dolgok. Ha egyébként a család tartana fenn autót, ha nem lenne cégautó, akkor te annak a költségével többet keresel.

Szabadságok, ünnepnapok, betegszabadságok. Attól függően, hogy hány éves vagy és van-e gyereked, legalább egy teljes hónapot, de akár másfelet is nem dolgozol évente, mégis kapsz rá fizetést. Úgy a korrekt, ha ezt is beleszámolod az órabérbe, ha már a munkába járást is beleszámoljuk.

Továbbképzések, tanfolyamok, elsajátított ismeretek, amit később a vállalkozásodban vagy a karrieredben pénzzé teszel. Ezt is sokan alábecsülik. Ha a megszerzett tudás miatt te egy másik helyen vagy a saját vállalkozásodban magasabb jövedelmet érsz el, akkor ezt a hasznot is érdemes forintosítani és hozzáadni az alapjövedelmedhez.

Idő, amit nem a munkával töltesz. Ha te napi nyolc órában négy órát töltesz a munkaadód dolgaival, a többi idő alatt a saját ügyeidet intézed vagy csak facebookozol, akkor nem fair nyolc óra munkavégzést számolnod. Maximum rendelkezésre állási időnek hívhatod azt, amit a másik négy órában nyújtasz.

Ha egyszer van kedved, egy excelben kiszámolhatod, mennyi a hivatalos fizetésed és mennyi lesz a módosító tényezőkkel. Lehet, hogy sokkal többet keresel, mint gondoltad, de az is lehet, hogy sokkal kevesebbet.

Ha gondolod, megoszthatod a hozzászólásokban, arányaiban mennyivel tér el a kettő egymástól.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram