Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért 22 munkanapon keresztül napi 8 órát dolgozik, vagyis az órabére X ezer forint osztva 176-tal.

Azonban ez messze nem a valóság.

Hiába dolgozol napi nyolc órát, a munkahelyre el is kell jutni. Ha háromnegyed óra az út a munkahelyedig, akkor máris 9 és fél órát áldozol naponta a munkára. S mivel fel is kell készülni a munkába menetelre (borotválkozás vagy smink, vasalt ruha és a többi), mindjárt a 9 és fél óra is kevés lesz.

A munkába járásnak költsége is van, akár buszbérlet, akár autó, akár motor, ez pedig a keresetet csökkenti, hiszen ráfordítás a te oldaladról, ami nem lenne, ha nem járnál dolgozni. (Autóköltség kalkulátor, de ne felejtsd el arányosítani a költségeket, mennyi ebből az a használat, ami a munka miatt van.)

De ott vannak olyan költségek is, mint a ruházkodás, parfüm, smink és egyebek. Igen, tudom, ez a kulturált megjelenéssel együtt járó kiadás, de sokkal kevesebbet költenél ilyenekre, ha nem járnál naponta dolgozni.

A home office megmutatta, hogy milyen költséget jelent is ez. Személy szerint az elmúlt évben én egy darab ruhát nem vettem (kivéve két melegítőt), mert egyszerűen nem volt miért.

Ha elmegyek találkozni valakivel vagy bemegyek egy munkahelyre, akkor az ember felvesz normális pulóvert, nadrágot és a többit, amit viszont cserélni kell egy idő után. Egy home office online munkavégzéshez nem kellenek ilyen drága és kényes ruhák, offline munkavégzéshez meg aztán pláne nem, éves szinten sok tízezer forint a megtakarítás. (Egy online meeting kedvéért kiöltözhetsz home office-ban is, de nem egész nap öltöny vagy kosztüm lesz rajtad, mint a normál munkavégzés során.)

De illatszert sem vásároltam, mert sokkal lassabban fogy a már meglévő és borotvából is sokkal kevesebbre van szükség.

Ezek nem tűnnek sok pénznek, de szerintem az elmúlt egy évben sokan rájöttek, hogy mennyi pénz ment el ilyenekre, amire most nincs szükség a home office miatt.

(A gyengébb szövegértéssel rendelkező olvasók kedvéért, nem, nem arról beszélek, hogy ha igénytelen vagy, az olcsóbb, hanem arról, hogy a munkavégzéssel kapcsolatban sok olyan kiadásod van, ami nem lenne, ha nem járnál dolgozni. Ezért ezek a tételek csökkentik a valódi jövedelmedet, amit a munkádért kapsz. Mert a szép és kényes ruhát, a parfümöt és minden mást te fizetsz, viszont a munka kedvéért használod, ahogy a munkábajárás is a te költséged. S nem is arról van szó, hogy maradj otthon, mert az olcsóbb. Arról sem szól, hogy otthon egyedül vagy a munkahelyen meg társaságban. Csak még mielőtt több ehhez hasonló felesleges és feleslegesen okoskodó hozzászólás születik…)

Munkahelyi ebéd, kávé és egyéb dolgok pluszköltsége, amit azért fizetsz ki, mert nem otthon eszel. Olyan rekreációs elfoglaltságok költsége, amit csak azért fizetsz ki, mert nincs időd például helyette a parkban ingyen olvasgatni vagy kirándulni.

Idetartozik olyan kiadás is, ami azért merül fel, mert neked dolgoznod kell. A példa kedvéért a gyerekedet pénzért korrepetáltatod, mert te nem érsz rá napközben foglalkozni vele. (Már ha te egyébként tudnád tanítani.) A gyereked magánbölcsibe jár, mert nincs hely az államiban, viszont neked dolgozni kell menni.

Ami viszont nem tartozik ide, az az olyan munkavégzések, amit szabadidőben is meg tudnál csinálni, maximum nem akarsz. (Persze miért lett olyan értékes a szabadidőd? Hát a munkavégzés miatt. Tehát részben mégis ide is tartozhat.)

Erről bővebben itt:

Az órabérem

Azonban az éremnek van egy másik oldala is.

Az egyik a juttatások, amiket a legtöbben nem számítanak bele a keresetükbe. Cafeteria, cégautó, céges mobil, bónuszok és ehhez hasonló dolgok. Ha egyébként a család tartana fenn autót, ha nem lenne cégautó, akkor te annak a költségével többet keresel.

Szabadságok, ünnepnapok, betegszabadságok. Attól függően, hogy hány éves vagy és van-e gyereked, legalább egy teljes hónapot, de akár másfelet is nem dolgozol évente, mégis kapsz rá fizetést. Úgy a korrekt, ha ezt is beleszámolod az órabérbe, ha már a munkába járást is beleszámoljuk.

Továbbképzések, tanfolyamok, elsajátított ismeretek, amit később a vállalkozásodban vagy a karrieredben pénzzé teszel. Ezt is sokan alábecsülik. Ha a megszerzett tudás miatt te egy másik helyen vagy a saját vállalkozásodban magasabb jövedelmet érsz el, akkor ezt a hasznot is érdemes forintosítani és hozzáadni az alapjövedelmedhez.

Idő, amit nem a munkával töltesz. Ha te napi nyolc órában négy órát töltesz a munkaadód dolgaival, a többi idő alatt a saját ügyeidet intézed vagy csak facebookozol, akkor nem fair nyolc óra munkavégzést számolnod. Maximum rendelkezésre állási időnek hívhatod azt, amit a másik négy órában nyújtasz.

Ha egyszer van kedved, egy excelben kiszámolhatod, mennyi a hivatalos fizetésed és mennyi lesz a módosító tényezőkkel. Lehet, hogy sokkal többet keresel, mint gondoltad, de az is lehet, hogy sokkal kevesebbet.

Ha gondolod, megoszthatod a hozzászólásokban, arányaiban mennyivel tér el a kettő egymástól.

Share

138 hozzászólás

 • Tamás
  Miklós, Patreon.com-ban gondolkodtál már? Havi 1-2 dollárt szívesen fizetnék úgy, hogy még exkluzív tartalom sem kell, csak hogy támogassam a blogot. Ha másik pár száz vagy ezer ember is így gondolja, akkor az is plusz pénz, semmibe nem kerül neked, nem kell reklámozó, nem kerülne extra munkába sem. Egy próbát megérne.
 • Z.
  Nagy követőd vagyok, de ezzel a cikkeddel nem értek egyet és kifejezetten nem szeretem, mert ebben benne van, hogy ha otthon ülnél akkor bezzeg kevesebbet költenél. Ez egy olyan elképzelés amivel az ember előbb utóbb izolálja magát az új élményektől, társadalomtól és mindentől amiért érdemes élni.

  Társas lények vagyunk és mindenkit megviselt a covid. Tök egyedül húztam le az egészet. És inkább költök többet a felsorolt dolgokra és élem tovább az életemet, emberek között. Mert van egy pont amikor az, hogy egy picivel több vagy kevesebb van a bankszámládon, már annyira mindegy.

  Sajnálom, hogy ezt a cikket kitetted, mert rossz irányt és megközelítést mutat az élethez. Élni kell. És keményen dolgozni, de nem otthon gubbasztani folyton és sajnálni mindenre a pénzt.

  Z, először is a cikk marhára nem erről szólt. Hanem arról, hogy a munkábajárásnak van anyagi és időbeli költsége is, amit hozzá kell adni a munkaidőhöz és a bevételhez is.

  Másrészt magadból indulsz ki. Ha tippelnem kell, fiatal egyedülálló vagy, maximum egy barát/barátnő. Ezért annyira nagyon fontos, hogy mindig más emberek társaságában legyél.

  Egy középkorú házas, gyerekes ember már messzire nem akar mindig másokkal lenni. Vagy ha igen, akkor gyakran a házassága elől menekül.

  De még ezen belül is vannak olyanok, akiknek kell mások társasága, míg másokat éppen akadályoz abban, hogy jól dolgozzon vagy szimplán jól érezze magát.

  Mert nem vagyunk egyformák.

  Írd azt legközelebb, hogy NEKED nagyon kell, hogy társaságban legyél és ezért NEKED minden pénzt és időt megér, hogy másokkal együtt lehess.

 • Családfő
  Érdekes lesz majd látni, hogy az irodai dolgozók – akik jelenleg teljesen vagy elsősorban otthonról dolgoznak – helyzete mennyire rendeződik vissza a covid előtti idők szintjére. Illetve milyen munkaerőpiaci mozgásokkal jár majd ez, mely cégek nyernek, melyek buknak emiatt.

  Egyfelől lesz egy munkavállalói nyomás a minél kevesebb bejárásért azoktól elsősorban, akik messziről ingáznak.

  Másfelől lesz egy munkáltatói nyomás a minél több bejárásért, hogy hatékonyabb legyen a munkavégzés. (Létezik munka – pl. bizonyos IT munkakörök -, ahol semmi értelme bejárni, de egyrészt nem minden irodai munka egyenló ezekkel, másrészt ezeknél is lehet más preferenciája a munkáltatónak.)

  A végeredmény befolyásolni fogja a “valós” órabért.

 • Gergő
  home office mindig, napi 8 óra munka, ez mérve is van + nem is akarok munkavégzés címszóval kreténkedni, 32 euró az órabérem…
  … lenne, de jött állam bácsi, aki ebből január óta ráül 9.1392 euróra, tehát
  22.8608 euró az órabérem
  minusz magamnak venni számítógépet, asztalt, széket, ezeket karbantartani, frissíteni, de tulajdonképpen ezek 1-1 beruházások soksok évre
  minusz az 50000 huf kata + iparűzési

  nemtom mennyi lehet, olyan 18-20 euró körül sacperkb

  ruhavásárolgatás, másegyéb munkahelyi költés, juttatások, szabadság nincsenek

 • Balázs
  Csatlakozom, én is szívesen adnék a Patreonon!
 • Sly
  Órabére a prostituáltaknak van.
  Ez akkor is igaz, ha havonta egyösszegben fizetik ki.
 • Gábor
  Home officban dolgozó kollegák pont a hetekben vetették fel, hogy a vállat fizeti-e az otthon maradás miatti többlet áram, víz és fűtés fogyasztást. Persze a válasz egyértelmű volt, hogy nem kompenzálják.
  Szóval mindig merülnek fel igények, annak ellenére, hogy valaki megspórolta bejárás idejét és költségét.
 • Bla
  A könyv Vicki Robin – your money your life pont erröl szól, elmagyaráz több dolgot is és ki kell számolnod egy csomó másik dolgot is. Nagyon érdekes és ráébreszt egy csomó dologra! Engem sokkolt amikor elöször gondoltam ezekre így.
 • homeoffice
  Amikor sok eve vallalkozni kezdtem, sok ilyen szamitast csinaltam, aztan akkor jottek elo olyan dolgok, hogy milyen jo is az, ha a munkaltato fizet helyettem minden eszkozt, ingyen van 30-35 nap szabadsag es stb. Vegul a sajat lelki bekem miatt visszamentem foallasba, szinte teljesen home office-ban. A munkam tobbnyire rendelekesre allas, ha beut valami akkor viszont lehet belole tobb nap 10-12 ora szivas is. Atlagban szerintem olyan max 4 ora munka jon ki per nap, ha eves atlagot nezek. Igy az oraberem olyan 17ezer korul jon ki. Ha teljes cegben ulos, bejaros atlagot neznek, akkor olyan 7500 lenne. Eleg jelentos kulonbseg.
 • Stiel
  Hehe, a két melegítő az elmúlt egy évben ismerős. 🙂 Persze a gyerekek miatt még így is kellett ruhát venni, ők nőnek így is, úgy is. De amúgy igen, jelentős összeg maradt meg amiatt, hogy itthonról dolgoztunk. (Mondjuk ehhez az is kell, hogy ez egyáltalán lehetőség legyen, sokaknak nem olyan a munkája.) Ment a megtakarításba, jól van az úgy.
 • DrAtom
  A home office előtt és után minimális esetemben az eltérés, sose jártam 25 percnél messzebb dolgozni, és ezen nem szeretnék változtatni 🙂 Munkába járni 90%-ban bringával jártam, amit élvezek, és amit amúgyis fenntartanék, max. egy kicsit hamarabb öregszenek a kopóalkatrészek, ez évi max. 10-15e ft költség, viszont most kicsit több időm van használni a sportra tartott bicajokat, amiknek a kopóalkatrész költsége viszont a sokszorosa a melóbajárós bringáénak, de hogy mennyi a különbség évente, fogalmam sincs.
  Mióta HO van, még az öltözködés sem plusz idő, hiszen amúgy is felöltöznék reggel, ha nyugdíjas lennék.
  Kocsi, bérlet nincs, mobilhasználatom 4-5e alatt van havonta.
  Kaja kb. ugyanannyi, itthonra rendelünk, ami szintén kb. 1200-1600 Ft között van, mintha gyrosoznék az iroda melletti töröknél. A kávéköltség növekedett jelentősen a HO miatt, ez olyan havi +3e ft körül lehet.
 • AP lány
  Patreon nagyon jó ötlet, szívesen adnék én is bele. Gyakorlatilag a blognak köszönhetem a lakásomat, amit a Tőled tanult technikák miatt sikerült négy évvel ezelőtt megvennem (akkor még nagyon kedvező áron).
 • Kaizen
  Nem biztos, hogy már a Patreon a legjobb.

  Itt van egy alternatíva Miklós:

  buymeacoffee.com/patreon-alternative

 • Kiszamolo
  Ott van oldalt az Egyesület számlaszáma, ahová lehet támogatást küldeni. Nem olyan fenszi, mint a Patreon, de a végeredménye ugyanaz. Lenne, de nem árulok el nagy titkot, hogy nem özönlik rá a pénz, néha-néha egy-egy akadémiát megnéző utal rá valamennyit. 🙂
 • Zabalint
  Ami a ruházatot illeti, pontosan emiatt az is befolyásolja a költekezéseket, hogy mik a munkahely öltözködési elvárásai. Mikor nagy befektetési multinál dolgoztam, ott legalább ing, szövetnadrág, elegáns cipő volt az elvárás, amelyekből korábban csak alkalmi öltözeteim voltak, rendszeres munkába járásnál viszont több szett kell, kényelmesebbek és persze kopnak is. Mostani munkahelyemen (kis cég) pedig bemehetek rövidnadrágban is, senkit nem érdekel hogyan öltözködök. Anyagilag és komfort szempontjából is jobb.

  Viszont ha home office-ban dolgozok, az nem jelenti azt, hogy ne borotválkoznék, vagy bármilyen más téren feladnék a higiéniából ahhoz képest, mint egy nem dress code-os munkahelyre bejárva. Mivel mostanában bringával járok be, mikor bejárok, és szeretek bringázni, ezért ezt sem érzem igazán elpocsékolt időnek.

 • Azalin
  Én 5 éve dolgozok home officeból, szóval nem a korona kényszerített rá, és nem vágyok vissza az irodába.

  Tényleg érdemes időnként kiszámolni mennyi a béred:
  Nálunk a cégnél sokan panaszkodnak, hogy kevés. Gondolkodtam a váltáson, előtte nekiálltam kiszámolni, mennyit is keresek, tudjam az ajánlatokat mihez viszonyítani. Alapbér (tényleg nem néz ki túl jól) + cafeteria, bónusz (+ még két féle bónusz), céges autó, telefon, magánorvos, stb. Végén kiderült hogy 46%-al többet keresek, mint ha csak a havi bruttómat nézném. Abba is hagytam a munkahely keresést.

 • Szabolcs
  ki sem merem számolni 🙂 ezért nem keresek másikat, mert a napi tényleges munkavégzés minimális, megy minden flottul, amikor nem, akkor kell igatából beszállni. Tény, a bér nem brutális, de nekem így jó 🙂

  off: revolut elkérte az adüszámot, mert neki az nagyon kell, meg törvény. Nem tom, lehet, ennyit nem ér.

  off 2.: pár hetes kérdésemre, nem mintha statisztikailag reprezentatív lett volna a minta nagysága, de az “5 perc és 50 forint / nap megtakarítás értéke neked” kérdésre a válaszolóknak (még egyszer KÖSZÖNÖM!): 33%: 50ft, 25% 100ft, 16,7% 200ft, 25% akár többet is.. uez havi “előfizetés” esetén: 33% 1000, 25% 2000, 8,3% 4000, 33%, akár többet is.
  Ezen kívűl további jelentős részt (+30-40% az előbbikkel nem számolva) nem érdekli.

  Lehet, senkit nem érdekel, de ha már kértem, akkor az “eredményt” is visszaküldöm. 🙂 Kösz.

 • kommentelek én is
  Home office, igazi hívószó volt a covid előtti időkben, emiatt váltottunk, vagy éppen nem váltottunk munkahelyet.
  A 2010-es évek elején kezdődött, hogy nagy ritkán egy – egy napot otthonról dolgozhattunk, néhány évvel később már csak heti kettőt kellett bemenni, majd kéthetente legalább egy napot… Nos, most eljutottunk oda, hogy az IT területen tevékenykedő multink, felmondja az irodabérletet, a teremgarázs beállókat és KÖTELEZŐEN előírja az otthoni munkát… Rengeteg pénzt megspórolva ezzel, hogy mit ad nekünk cserébe? 🙂 Majd egyszer talán a törvényi 16 ezret és talán, valamikor a távoli jövőben hozzájárulást az otthoni iroda kialakításához – amit a legtöbb kolléga már 10 éve megcsinált magának. De villoghatnak, hogy lám-lám mennyit spóroltunk, leépítettünk mindent és mindenkit.
  Átestünk a ló túloldalára, azóta olyan céget keresek, ahol egészséges egyensúly van.
  Létezik még ilyen?
 • QTT
  A bevételbe mindent bele kell számolni a legutolsó forint üzemanyag költségtérítéstől az egészségpénztári hozzájáruláson át a cafeteriáig, jutalmakig mindent. Nekem is teljesen más képet mutat, ha minden létező dolgot hozzáadok, mint maga a fizetés.
  Mindig egy teljes évre nézem, hogy mennyi bevételem volt és azt összehasonlítom az előző évi bevétellel.

  Amúgy én kis kitérővel régen is és most is úgy dolgozom, hogy a bent töltött idő nagy része rendelkezésre állás. Ezzel a főnökeink nagy része tisztában van és természetes neki. Tudják, ha munka van, akkor lépünk és tesszük a dolgunk. De akad bizonyos szinteken 1-2 kretén főnök, aki ezt nem tudja értelmezni. Szó szerint ide-oda topog az idegtől, mert éppen “nem csináltunk semmit”, ami nagyon-nagyon nem tetszik nekik, de lecseszni meg nem tudnak érte, így teljesen megakasztja a dolog az ilyen mókusokat és szerintük túl jó dolgunk van.

 • 123_MAX
  A Patreon lehúz díjjal. Jobb a direkt utalás szerintem.
 • Maurice Moss
  Én is kíváncsi leszek, hogy mennyire marad a home office (nálunk – angol IT cég – úgy tűnik, a heti 1-2 nap lesz az elvárt bejárás), mert például így az agglomerációba költözés abszolút felértékelődik (a mostani 35 perces metrózást + sétát szívesen lecserélem egy 1 órás vonat + villamos útra, ha csak heti 2x kell megtennem). A legérdekesebb az, hogy még a felsővezetők is azt mondták, hogy hatékonyabban dolgoznak otthonról (nem járkálnak oda az asztalukhoz egész nap random emberek), szóval ezért is gondolom, hogy a home office velünk marad hosszabb távon is (aztán szépen nő a szakadék az irodai – nem irodai dolgozók között, ami már egy másik probléma).
 • homeoffice
  Nalunk volt egy csomo hatekonysagi felmeres az elmult evben es mindig az jon ki, hogy legrosszabb esetben is ugyanott vagyunk, mint amikor bejartunk, de az utobbi par honapban inkabb sokkal jobbak a szamok. Ettol fuggetlenul szervezik az irodaba visszateres programot, mert a nagyfonoknek ez ilyen maniaja. Nyilvan lesz aki igenyli majd, viszont nagyon sokan olyan messzire koltoztek, hogy onnan tuti nem jarnak be soha. En a reszemrol mondtam a fonokeimnek, hogy marad a home office, vagy keresek masik munkahelyet, szerintem nem en vagyok az egyetlen. Nem mintha covid elott olyan sokat bejartam volna, csak akkor meg nem volt hivatalos.
 • Családfő
  Gábor,
  Szerencsére cége válogatja. Az én munkahelyem és a feleségemé is fizet “átalányt” rezsire. Az így kapott harmincegykétezer forint még több is, mint amennyi a tényleges többletköltségünk. Tudom, hogy sok más cég is ad ilyet.

  Kiszámoló,
  A melegítőhöz: azért zoknit és gatyát is venni kellett, szóval volt itt durva kiadás.

 • umate
  azért ez a rengeteg spórolás majd csak akkor realizálódik a cégeknél, ha kifutnak a az irodabérletek és kevesebb területet fognak bérelni. Szerintem a rezsi spórolás elég marginális a minden egyéb költséghez képest. De valóban ez spórolás, spórolás még a ki nem fizetett utazási támogatás is például.

  Egy év konstans itthonról dolgozás után még én azt mondom, hogy az az itthoni rezsi növekedés ami így lett (azért ez elég marginális, a család többi része egyébként is itthon lett volna, netet is ugyanígy fizetni kellene) bőven megéri cserébe azért, hogy napi 2 órát spóroltam az utazáson és azt mással tölthetem, könnyebben elintézek mindenféle dolgot napközben, amit eddig nem tudtam. Persze nálunk is sokan kérdezik, hogy támogatja-e majd a cég az így megnövekedett költségeket, főleg, hogy most már erre van törvényes lehetőség is.

 • Harlequin
  Nálunk, nagy IT-cégnél, a “normális” (értsd: KSH átlag legalább dupláját nettóban hazavivő) emberek a homeoffice második hónapjában elkezdték már azt számolgatni, hogy a céges kávé és Pickwick teafilterek, meg Mizo tej mekkora kiadás nekik otthon – és amikor jöttek a céghez, ezeket a “juttatásokat” belevették.
  Hát igen, aki napi 3 kávét megiszik, télen teázgat, igénye van otthon minőségre, az havi 10-15k-t biztos kiad rá, meg neki kell vele foglalkoznia. A fizetéseik töredéke. A thread szemlélőinek egyik fele kiröhögte őket, hogy ilyen piti tételeken szarrágóskodnak, a másik fele meg igazat adott, mert sok kicsi sokra megy.

  Amúgy az valós, hogy otthon vagyok, nagyobb az áramszámla, ha nem volt dolgozósarkod, egy idő után ki kell alakítani egyet, mert nem lehet a konyhaasztalról mindig.
  De egyelőre még nem találták ki, hogyan kompeznzálják mindezt.

 • Privát infók
  Bután számított órabérem:
  * Havi bér: 665e (nettó)
  * egyéb juttatások: 2 havi bér + havi 18e kafetéria
  * éves bér: 9526‬e
  * visszaszámított havi jövedelem: 793e
  * órabér napi 8 órával 21.5 nap havi munaknappal (átlag): 4615Ft

  Okosan számítva:
  * Munkába járás ideje: 1.5 óra (ha nincs home office)
  * Home office esetén: 1.5 óra
  * Munkába járás ára: 40Ft naponta
  * Munkanapok száma 2021-ben: 254
  * Szabadnapjaim: 24
  * Munkával töltött napok száma: 230
  * Napi díj: 41417Ft – 40Ft : 41377Ft
  * Leosztva 9.5 órával: 4355Ft
  * Leosztva 8.5 órával: 4867Ft

  A munkahelyen olcsó a kantin és ingyen van a kávé, nincs többletköltségem

 • Sly
  “ szépen nő a szakadék az irodai – nem irodai dolgozók között, ami már egy másik probléma”

  Nem értem mire gondolsz, egy villanyszerelő/burkoló/gázszerelő/kőműves ev napidíja 50.000 huf legalább.

  Pont hogy éppen most végzik ki a fehérgallérosokat. Aki tud otthonról dolgozni, azokat lehet legjobban algoritmussal kiváltani gazdaságosan

 • Vitamin
  Ott van alul az adomány számlaszáma a kiszámoló egyesületnek. A netbankon beállítasz havi ezret s kész. Hihetetlen hogy pont ezen az oldalon nem jönnek rá ilyenre..

  Nekem akkor ötlött be fent írt dolog, amikor vállalkozó ismerős beteg lett. Mindig ment a duma milyen jól keres s persze megengedheti magának hogy nyolcfelé törlesszen.. 3 hét betegség miatti kiesés majdnem csőd lett, egy évre padlóra tette. Bár a hitel hegy miatt mindig is ott volt, csak nem ismeri be.

  Ha belegondolok, alkalmazottként sok extra juttatásom van: fizetett táppénz, biztosítás, 80% mobil kedvezmény, nyugdíj adomány, céges orvosi szolgáltatások a vállalati rendelőkbe, 13-ik havi fizetés, nyereség részesedés, céges laptop, cafatéria, nyári prémium, most pedig kovid bónusz. Nincs pénz eső de átlag felett kapunk s a körülmények is jók. Sok az utazás de nem panaszkodom. Sok valódi vásárlási kedvezény is jár, 5-20%.

 • Sly
  Gyerekek, a céges laptop az mióta juttatás?
  Inkább kompenzációt kéne kérni a folyamatos megfigyelésből adódó stressz miatt.
  Ezért kár volt rendszert váltani…
 • Walahol
  Szerintem a betegállomány is beleszámít:
  – régen, amíg vállalkozó voltam, nem voltam betegállományban, nem érte meg, ha beteg voltam = fizetendő adó + 0 bevétel
  – most (alkalmazott vagyok), van betegállomány pénz, és a Covid előtt minden évben voltam is beteg olyan 10 nap körül
  – Amióta Covid van meg Home Office – nem voltam beteg

  Költségek változása a HO-val (+-):
  + Rendelt étel (a céges menza olcsóbb volt mint a kajarendelés és egyébként finomabb is, étel szállítótól rendelek)
  + Azóta autóval járok mindenhová, leginkább hétvégi kirándulásokra
  – BKK jegy
  +Több hétvégi kirándulás.
  – Kevesebb egyéb program, olyan, ami pénzbe kerül
  – A hétvégi kirándulásokon nincs szállás költség, 1 naposak
  + villany, víz, wc papír, ilyenek..
  +- Kevesebb utazás bevásárlás miatt, több rendelt dolog.
  – Céges büfé. Eseti látogatója voltam. Cola-Time:)
  – Borotva, parfüm, ilyenek..
  + több túra felszerelés

 • nyman
  Annyit hozzátennék, hogy sok szellemi tevékenységnél nincs fix munkaidő.Szerintem. Az órabér is nehezen értelmezhető.

  Munkaidőn kívül is gondolkozik céges dolgokon, megoldásokon az ember.

  Ami az utazást illeti, pl. az íreknél volt szakszervezeti ajánlás arra, hogy milyen kompenzációt kapjon az ember az ingázásra. Lásd a 3. oldalt connectunion.ie/wp-content/uploads/2018/03/Collective-Agreement-Construction.pdf

  Volt melóhelyem, ahol fiktív kilométer elszámolásra kaptam a fizetésem egy részét. Én megspóroltam a 40%-os kulcsba eső adót, meg a cég is megtakarított. Csak azért írom le, hogy mert “nyugaton” sem minden fehér. 🙂

  Ha már adózás, akkor tök egyszerű volt. Minden szja kedvezményt az adóhivatal tartott nyilván. A bérszámfejtés cső egyszerű volt. Csak az adó jóváírás mértékét kellett tudni. Sok helyen heti bér volt, minimális adminisztrációval.

 • jurta
  Egy furcsa juttatás és egy furcsa munkaköltség, amire a COVID alatti otthonról oktatás derített fényt:

  (1) Étel-ital 2,5 évből számolt havi átlagköltsége (egész euróra kerekítve, közép-európai nagyváros, 1 fő):
  * Bejárva: 164 €
  * Otthonról: 197 €
  A különbözetnek csak kisebb része az olcsó munkahelyi ebéd. Nagyobb része a startup magániskola által nyújtott egyetlen “juttatás”, hogy a rugalmatlan rendelés és kiszolgálási mód miatt kidobásra ítélt iskolamenzai étkeket hazahordom. (Kiszolgáló személyzet örömmel adja a nap végén, konyhavezető hallgatólag beleegyezik, magasabb szintre nem jut az infó.) Mindig is tudtam, hogy számít, most már azt is pontosan, hogy mennyire.

  (2) Az otthonról tanítás alatt, mivel nem hurcoltam a cuccaimat a városban a rengeteg elintéznivalóm között, sokkal kevesebb tárgyat veszítettem el, törtem össze vagy csak simán koptattam el, s ezeket nem kellett pótolnom.

 • jurta
  -hoz csatlakozva, szívből ajánlom a Vicki Robin-Joe Dominguez: Your Money or Your Life könyv vonatkozó (azt hiszem, 3.) fejezetét. Lépésről lépésre végigvezet az órabéred kíméletlenül őszinte számításán, szerintem jobb, mint ez a cikk 😛 (nyilván lényegesen többet is dolgoztak rajta). yourmoneyoryourlife.com/book/
 • BalageHKK
  Kiszámoló: Minden tisztelet és köszönet mellett: azért (is) támadnak sokszor a kommentben, mert a NEKED, amit a kommentekben joggal kérsz, nemigen jelenik meg a posztban. Most akkor vagy tudja mindenki, hogy mindenki a saját véleményét írja le, vagy nem. Ezt számonkérni, miközben a posztokból gyakran süt a “hát ez így van”, a “nálam pont így van” helyett, furcsa.
  Példa most: “Ha háromnegyed óra az út a munkahelyedig, akkor máris 9 és fél órát áldozol naponta a munkára.” Általános megállapítás, oszt közben NÁLAM pl. pont nem így volt, BKV-zást olvasással, esetleg ismerősökkel kapcsolattartással töltöttem.
  Vagy: “… bemegyek egy munkahelyre, akkor az ember felvesz normális pulóvert, nadrágot és a többit, amit viszont cserélni kell egy idő után.” Közben pl. NÁLAM 1 év HO alatt ugyanannyi farmer és ing/póló fogyott (kevés), mint előtte. Apróságok, de talán érthető, más cikkekben is van ez.

  Igen, de egy értelmes embertől el lehetne várni, ha neki nem 45 perc az út a munkába (ahogy nekem se), akkor felfogja, hogy ez egy példa és a példa nem róla szól.

  És megérti, hogy mit jelent a mondat elején a HA szócska.

  És nem ír 10 kommentet, de hát nekem nem is 45 perc az út a munkáig. Maximum megjegyzi, hogy igen, de én akkor nyelvet tanulok a buszon, így azt nem számítom holt időnek. Oké, te ezt csinálod, erre van a kommentszekció. De tudja magáról, hogy ő a kivétel.

  Aki a munkahelyén is kitérdelt nadrágban és kinyúlt kapucnis pulóverben nyomja és otthon is, az meg felfogja, hogy nem róla van szó, amikor úgymond munkaruháról van szó.

 • jurta

  “Munkába járni 90%-ban bringával jártam, amit élvezek, és amit amúgyis fenntartanék, max. egy kicsit hamarabb öregszenek a kopóalkatrészek”

  Akkor hadd szóljak az ellenoldal nevében, nekem bizony töredékére esett a bringafenntartásom, míg otthonról dolgoztam. Szerintem a bringán a vázat, kormányt és első villát kivéve minden alkatrész kopó. (11 éves biciklimen a gyári kitámasztó anyaga mostanra fáradt és tört el, pótolni kellett, mindegy, hogy te kopónak vagy tartósnak neveznéd.)

 • Syntax error
  Az kimaradt, hogy ha egy munkahelyen vagy, akkor ott fogyasztod az áramot, jársz a mosdóba, ott kell utánad takarítani, megy a légkondi, a fűtés, viszik el a szemetet.
  Nem csoda, hogy a nagyobb cégek előszeretettel küldik haza dolgozni az embereiket – értelmesebb irodákban olyan négyzetméter árak vannak, hogy ha csak 20-30%al tudod csökkenteni azt a teret, amit bérelni kell, az már tiszta profit; arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb cég így potenciálisan több irodából is választani, nem csak a több ezer négyzetméteresek játszanak.
 • Éva
  Igazából egyszer mondtam páromnak, hogy úgy meghívnam Miklóst egy kávéra vagy ebédre hálából, amiért érdekes kontenteket gyárt. Erre mondta, hogy miért nem küldök neki pénzt, és tényleg..

  Az új munkahelyen nagyon kiegyensulyozott az iroda /ho, lényegében kinek hogy felel meg jobban. Szimpi a vezetőség. (Szeged, szoftverfejleszto + filmes cég) Nyilván van olyan feladat, amire be kell menni, vagy terepre (ügyféllatogatas, kamerazas, stb)

 • Ziri
  Ha a munkavégzéshez számolom a kötelező pihenőidőket, akkor nettó 12000 körüli az órabérem. Ha csak a konkrét munkavégzést nézem, akkor kb nettó 19000.
  A bejárás nekem autóval oda-vissza naponta 30 km, egy hónapban 10-11 alkalommal. Nem sminkelek, férfi vagyok. 😀 Kiöltözni nem kell, olyan ruhában megyek, amit utcára is felvennék.
  Egy gondolat: vajon a munkavégzéshez szükséges tanulóéveket kell/érdemes bárhogy belekalkulálni?
  Úgy értem, ha valaki az alapon felül még éveket tanul, amikor már dolgozhatna is valami mást… ezt a “kiesést” költségként be kell számítani?
 • Maurice
  Nekünk csak tavaly volt valódi HO, a nagy lezárás idején, tavasszal. Abba, hogy később miért nem volt ez teljesen megvalósítva, nem mennék bele, mert nem ide tartozik.
  Szóval, én minden napra felöltöztem szépen, mintha dolgozni mennék, rendbetettem magam. Nem voltak gyakori online kamerázások, nem ezért.
  Magam miatt. Igen, az otthon lévő gyerek mellett is
  1. Nem voltam hajlandó arra berendezkedni, hogy “minek, úgyse kell”.
  2. Magamon érzem, hogy ha úgymond megadom a módját, hatékonyabb is a munkám. Igaz, nekem nem folyamatos feszített rutinom van, hanem felmerülő feladatok.
  3. Covid előtt nem sokkal,(kb.fél évvel) két évig voltam itthon gyerekkel. Azt a részt nagyon nehezen viseltem, és lehúzott lelkileg, hogy terhescuccok, utána meg az otthonrajóazgyerekezni tengelyen mozgok.
  Úgyhogy olyan voltam, mint a filmekben a nők: szoknyában, ízléses sminkben FŐZTEM is
 • Maurice
  Kiegészítés: szóval az egész lényege az volt, hogy pl. _én_ vettem a lezárás alatt csinos cipőt (pont akkor sikerült olyat, amire már rég vadásztam előtte)ruhát is. Nem költöttem el a havi lakbért, de azért vettem.
 • Nagyongyenge
  4300 forint. Vicces, hogy kétdiplomás mérnök vagyok, és 15-20 ezret mondanak a mérnöki óradíjnak.
 • Ordas
  201- és 2020-as évet összevetve, 2 iskolás kisgyermek a pandémia miatti iskola bezárás és nejemmel felváltva voltunk otthon, valamint üzemi étkezdék bezártak, így a napi munkahelyi/iskolai étkezés, kávé költségek összevetése:

  2019: 740.000
  2020: 400.000

  Pedig ez csak 3 hónap volt! Igaz én annyira belejöttem a home officéba, hogy ősztől heti 2 napot “engedélyeztem” magamnak. illetve 5 napból 4x itthon reggelizem.

 • Ordas

  “Érdekes lesz majd látni, hogy az irodai dolgozók – akik jelenleg teljesen vagy elsősorban otthonról dolgoznak – helyzete mennyire rendeződik vissza a covid előtti idők szintjére. ”

  Remélem semennyire. Pedig irodaház üzemeltetéssel dolgozom. A pandémia alatt varázsütésre az 1500-2000 munkavállalóval üzemelő ház 60-80-ra esett! (igen, kb. 95%-os zuhanás!).

  Ennek ellenére, és nem értem: mindegyik cég rendben fizetett mindent, éttermen kívül senki nem kért bérleti díj kedvezményt. Egyik bérlő kiment, mert felépült a saját irodaháza, a helyét AZONNAL elfoglalták, bérbe vették az ittlévők (bővültek).

  A tulaj nem csökkentett üzemeltetői létszámot, az állandó szellőzés miatt nőttek a klíma költségek is.

  De a bérlők nem basztattak, lehetett haladni az érdemi munkával.

 • Ordas

  “Home officban dolgozó kollegák pont a hetekben vetették fel, hogy a vállat fizeti-e az otthon maradás miatti többlet áram, víz és fűtés fogyasztást. ”

  Ez kb. mérhetetlen. Időjárástól sokkal erősebben függ a fűtés költség. Víznél is kimutathatatlan.

  Nagyjából 2 számítógéppel ment több. Az 100W kb. 5 órában (egyik 8-at, másik jó, ha 2-t ment), a 20 munkanappal 10 kWh, kemény 600 Ft/hó körül. De legyen 1200 Ft (TV, lámpa, stb.). Ennél egyszerűbb munaidőben elfészbúkozni. Ennyire nem kell “fillért b*szni” szerintem.

 • András
  Ha már Patreon, akkor NE PATREON…. hanem számoljuk ki 🙂 donably.com/hu/compare (nem kapok semmilyen juttatást ezért, korábban támogattam valakit és ő ezt használta és ajánlotta)
 • Pedro
  “.Nem értem mire gondolsz, egy villanyszerelő/burkoló/gázszerelő/kőműves ev napidíja 50.000 huf legalább.

  Pont hogy éppen most végzik ki a fehérgallérosokat. Aki tud otthonról dolgozni, azokat lehet legjobban algoritmussal kiváltani gazdaságosan..”

  Egy átlagos emberé pedig 1000-1300 ft. Legtöbb esetben sem ingyen kávé, tea, juttatások, céges autó, home office, jó munkakörülmények, kondibérlet stb.. És örül ha csak 176órát kell dolgoznia egy hónapban. Szálljunk már le a földre kicsit. Olvasva néha az itteni kommenteket a magas lóról, hányingerem támad. Nem az a baj hogy ti jól kerestek hanem az hogy emellé még sok esetben sirankozás is párosul, illetve hogy hatalmas a szakadék a fizetések között. Nem beszélve hogy sok embernek fingja sincs a valódi világról. Ha már egy burkoló, gázszerelő stb vel példázod akkor dolgozz egy napot pl burkolóként, végén sírva rohannál vissza az asztalodhoz

 • random mérnök

  “Nem értem mire gondolsz, egy villanyszerelő/burkoló/gázszerelő/kőműves ev napidíja 50.000 huf legalább.

  Pont hogy éppen most végzik ki a fehérgallérosokat. Aki tud otthonról dolgozni, azokat lehet legjobban algoritmussal kiváltani gazdaságosan”

  És milyen igaz:

  Hálózati mérnök vagyok, jelenleg rá lettem kényszerítve hogy elkezdjek automatizálást tanulni.

  Jelenleg a meglátásom szerint így alakul az IT:
  -Mindent amit lehet automatizálnak
  -Németországból / a fejlett államokból küldik el az ilyen 40 éves körüli tapasztalt mérnököket akiket jobban meg kéne fizetni
  -Mivel elkezdődött az automatizálás korszaka a “tradicionális” mérnöki pozíciók egyre kezdenek összenyomódni, azokat az ilyen 40-45-50 éves nagyágyúk fogják betölteni akik 20 éve a szakmába vannak (de már fáradtak egy új karrier utat újra ki “push”-olni)
  -Magyarországon most RENGETEG munka van…

 • random mérnök
  Folytatom csak elfogyott a karakter:

  -Szóval rengeteg munka jön be Magyarországra most (az a munka amit a németektől / Dánoktól stb. kiszerveztek hozzánk hogy olcsóbban meg tudjuk csinálni)
  -Az automatizálós munkákból jelenleg HÁROMSZOR annyi pozíció van mint egy tradícionális mérnöki munkából az ITben
  -Már olyan “machine learning” dolgokat fejlesztenek, hogy script alapján tanul a script scriptet írni.
  -Szerintem 3-5 év mulva meg fog szűnni a hivatásom a jelenlegi formába teljesen
  -És szerintem rá 5-7 év mulva (mivel most váltok az automatizálás felé) már az automatizálás is le lesz automatizálva a “machine learning” által.

  Esetleg valami ilyesmi téma is megérne 1 posztot.

  Ti hogy látjátok?

 • Janos82
  @sly:
  Vallalkozokent nem sok a napi 50. A homeofficeban vegezheto munkak miert lennenek automatizalhatoak? Azert mert szamitogepen vegzed? Az irodai munkak kb 90% elvegezheto otthonrol…
 • eMérnök
  Semmi összefüggés az otthonról dolgozás és az algoritmussal kiválthatóság között.
  Az irodai dolgozó és nem irodai között nő a különbség kijelentés nem minden egyes egyedre vonatkozik, hanem az átlagokra, ahol például a gyári szalagmunkások is vannak, akik nagy hányadát teszik ki a kékgallérosnak, hiába van jól kereső gázos, villanyos és a többi, jut mindegyikükre 10 minimálbéres szallagmelós.
  Egy fehérgallérosból könnyebben lesz bármi más munkás, mint kékgallérosból fehérgalléros. Ha hirtelen rászabadulna a piacra egy rakás fehérgalléros, akkor hamar nagy lenne konkurenciája a sok szerelőnek.
  Én villamosmérnökként el tudok menni az aldiba pakolni, vagy éppen villanyszerelőhöz sem kellene sokat tanulni. Napok, hetek alatt…