Mennyi milliomos van a világon?

Gazdag emberek mindig voltak és mindig lesznek. De vajon hány olyan ember él a világon, akinek a vagyona meghaladja az egymillió dollárt, azaz a durván 300 millió forintot?

A számuk világszinten meglepően kevés, 51,9 millió ember, ami a felnőtt lakosság 1%-a. Azért írtam, hogy meglepően kevés, mert még Budapesten és környékén is jelenleg is rengeteg ingatlant árulnak 200-300 millió forintért és ez csak az ingatlanvagyon értéke. A statisztika szerint világszinten is csak 52 millió embernek van annyi vagyona, hogy minden vagyonát feláldozva megvegyen egy ilyen, akár egymillió dolláros ingatlant és hát sok másik nyugati városban is rengeteg ilyen értékű ingatlan van.

Nem meglepő módon a dollármilliomosok 40%-a az USA-ban él, ahol az emberek bő 7%-a rendelkezik ekkora vagyonnal.

Ez az egy százalék birtokolja a világ összvagyonának 43,4%-át, míg a Föld népességének alsó 53%-ánál van a vagyon 2%-a.

Azonban az országokon belüli vagyoni elosztás nem ennyire homogén, minél szegényebb egy ország, jellemzően annál több vagyon van kevés kézben.

Legalább ötvenmillió dolláros vagyonnal 176 ezer ember rendelkezik, ennek legalább duplájával 56 ezer.

Egymilliárd dollárnál több vagyonnal 2.755 ember rendelkezik, 660 emberrel több, mint egy éve, hála többek között a tőzsde szárnyalásának. (2035-ik a listán az első magyar dollármilliárdos, majd lemaradva 2378-ik a második magyar.)

A világ vagyona 117,9 billió dollárról 400 billió dollárra nőtt 2000 és 2019 között, ami éves 6,6%-os növekedést jelent évente.

Akit érdekelnek az adatok további bontásban, a fenti linken el tudja olvasni az eredeti jelentést.

Share

159 hozzászólás

 • Anita
  Egy kis adalék a pedagógus kérdéshez: Tanáros fb csoportban szülő kérdez, aggódik: Bp. 2. kerületi iskoláról van szó, gyereke jelenleg még alsós, de most tudta meg, hogy felsős tanár mindössze 2 db van az iskolában. Jogosan aggódik és fura, hogy a többség nem. Ez csak egyre rosszabb lesz. Nem, nem a tanároknak kell(ene) az utcára mennie.
 • eMérnök
  A pedagógushiány okai nem annyira bonyolultak szerintem, hogy ennyire sokat kelljen kutatni.
  Alacsony fizetés, autonómia és társadalmi megbecsültség teljes hiánya.
  Ezek nélkül tanárhiány lesz és rossz minőségű oktatás. Az embereknek erre van igényük.

  Én az ipari fizetés kb 80%-a körül már elmennék tanítani. De jelenleg több, mint négyszeresét kapom annak, mint az oktatásban kapnék.
  Szeretném jól csinálni, azért nem mennék oda, hogy a százszor megbukott rendszert folytassam, szívesen tennék bele sok energiát, ha látom értelmét.
  Itthon nem becsülik a tanárokat, nem fogok sokkal kevesebbet keresni és még köpjenek is le. Azért ilyen az oktatás és az egészségügy, mert ennyi az igény.

 • QTT

  Nagyon jól mondod. Sokan tesznek rá, hogy milyen a gyerekük oktatása. Ahogy írod ennyi az igény. Ezt az itt megjelenő néhány hozzászóló is alátámasztja, aki teszik rá, hogy nem ér 2 forintot sem az oktatás, hanem csak azon fröcsög, hogy bénák a tanárok és jaj de sok szabadidejük van.

  Amúgy én is azt gondolom, hogy sokan szívesen átmennének tanítani, ha a jelenlegi fizetésük 80%-át megkapnák tanárként. Mondjuk azt is borítékolom, hogy sok szülő abban az esetben, ha hirtelen megemelnék a tanárok fizetését nettó 400.000 Ft-ra, azon kívül, hogy még ennél is jobban utálná őket, kb petíciót indítana, hogy akkor ennyi pénzért ők követelik, hogy a gyereknek még vacsorát is főzzön a tanár. 😀

  Mondjuk így is van sok szülő, aki úgy gondolja, hogy a tanár ne csak tanítsa, hanem nevelje is a kölykét a szülő helyett (mert neki nincs hozzá ingere/kedve/energiája).

 • eMérnök
  Tegyük fel elméletben, hogy annyira laza a munka, és olyan sok szabadság van.
  Ha lenne mellé rendes fizetés, akkor tolonganának a jobbnál jobbak, hogy tanárok lehessenek, szárnyalna az oktatás, és mindig kipihent tanárok bánnának a gyerekekkel. Válogatni lehetne, hogy csak a legjobbak legyenek a szakmában, akiknek ez a sok szabadidő és a normális fizetés a grátisz. De verseny lenne a legjobbak között, hogy ki lehet tanár. Legyél a legjobb és te is megkaphatod!

  Miért ne lenne ez egy fantasztikusan jó dolog? Mi jobb történhetne ennél az oktatással?

  Csak sajnos rossz a fizetés, és az a szabadság sem annyi és a munka kicsit sem laza. De még akkor sem tudok egyetérteni velük, ha igaznak veszem az állításaikat. Megpróbáltam.

 • Bal
  “még Budapesten és környékén is jelenleg is rengeteg ingatlant árulnak 200-300 millió forintért”

  ingatlan.com-on ma 50 ezer bp-i hirdetésből kb.

  8000 van 100M felett, 16%
  1000 van 300M felett, 2%
  300 van 600M felett, 0.6%

  A teljes állomány 800 ezer lakás, és nyilván sok az ismétlődés, az üzlethelyiséges, a többgenerációs stb. Ha felezzük a számokat, akkor kb. 10 ezer db. 1M$ feletti ingatlan lehet, és úgy 2-3 ezer 2M$ feletti, amelyekre már fejenként is kijön.

  A gazdagokra kevésbé jellemző, hogy a vagyonuk 200%-a ingatlanban áll (hitellel), de talán egy 50%-os ingatlan/más vagyon mutatót feltehetünk, és akkor úgy 10 ezer embernek lehet 1M$ felett a vagyona. Ez nagyjából megegyezik a tanulmányokban becsült felső tízezer belépési küszöbbel.

  Tehát a világ felső 1%-a nálunk a felső 1 ezrelék.

  Világszinten 50 millió ilyen gazdag ember nem kevés. Azért az egy nagy európai ország lenne.

 • Bal
  Ja és a nagy értékű lakások elég jelentős százaléka a nyugdíjas néni rózsadombon macskával, aki megörökölte a szétrohadó villát a dédszüleitől, és valahogy nála maradt a huszadik század viharaiban. Ha mondjuk a XII. kerben van egy házad, a 200 ezres telekárakkal, plusz a kerületi 1200m2-es minimum telekmérettel máris van egy papíron 240 milliós házad, mínusz bontási költség. Nna ezek a vagyonok pontosan annyit érnek, amennyit épp most adnak a földdarabkáért, ami a nevükön van, és ezek az emberek nyilván a következő lakáspiaci esésig lesznek csak “vagyonosok”, szigorúan papíron. Persze ül rajta haláláig, mert onnan akar meghalni, bár sokszor a fűtést sem tudja fizetni, szóval nem sok értelemben tekinthető gazdag embernek. Majd az örökösei. Amúgy ilyenből más országokban is van sok.
 • Nane
  Meg csak az elso oldalt olvastam el, de teljesen megdobbentett, hogy mennyi vagyonelkobzo kvazi valoszinu sajat magat nem kommunistanak tarto emberke irogat ide. Eleg szomoru, hogy ennyien ennyire el vannak keseredve es a dogoljon meg a szomszed tehene mentalitasban sinylodnek. Reszemrol az teljesen biztos, hogy ha nem lenne ellentetelezese a megfeszitett munkamnak akkor soha tobbe az eletben egy db tulorat nem csinalnek, es bottal piszkalgatnam a munkat mint sokan masok, lasd Norvegia. Vagy elhuznak oda ahol nem korlatozzak a szorgalmam. Tovabba erdekes h a mindenen tulszarnyalo brutalis korrupcio ami Magyarorszagon folyik megsem zavar annyira senkit, hogy ebbol tarsadalmi ellenallast erezzen legalabb az uralkodo. Sot mar teljesen nyiltan csinaljak, lassan mar lesz nyilt statisztika az ennyitloptunkponthu oldalon. Egyesek meg itt azt akarkak korlatozni mekkora lehet a hazad lakasod.nice
 • Zabalint

  Mivel állami szféra, ezért nem biztos, hogy a magasabb bér elég lenne, a kiválasztási metódus és a közeg sem mindegy. Magyar viszonylatban el tudom képzelni, hogy protekció alapon menne a kiválasztás, ami egyébként a tanárhiány előtt így is volt. Szóval kellene a nagyobb fizetés, de más reformok is kellenének mellé.
 • zzz

  “ő heti 2x már délben otthon van)”

  Hát, nekem azt mesélték, hogy 7:45-től 14:15-ig mindenképpen bent kell lenni. De lehet 8. órája is, az ezen felül van.
  Az óraszám minimuma 22, de mindenkinek inkább 26 van, plusz helyettesítések. Amit sehol nem számolnak el: értekezletek, továbbképzések, iskolai rendezvényen felügyelet. Ha egy nap versenyre kísér gyereket, az sem számít bele a heti óraszámába, nincs is hova beírni, később le kell dolgozni, vagy levonják a túlórájából. Az óra adminisztrációját sem lehet két mondattal elintézni.
  Aztán mindig van valami Föld napja, víz napja, vagy hasonló gyönyörűség, amire megint lehet gyártani a kiadványt, dekorációt, vetélkedőt.
  A tanév augusztus 21-én kezdődik, és ez tényleg munkával telik, mert mindig van valami, ami miatt nem lehet egyszerűen elővenni a tavalyi dolgokat. A június 15-től július 5-ig tartó időszak tényleg lazább egy kicsit, de a