Mennyibe kerül az olimpia?

Orbán Viktor a héten újra megerősítette, hogy szerinte Magyarországnak olimpiát kell rendeznie. (Ha eddig nem értetted, miért kellett egy külön 250 milliárdos stadiont építeni egy kilenc napig tartó atlétikai világbajnokság miatt vagy miért vállaltunk el egy úszóvilágbajnokságot 172 milliárdos költség mellett, amikor alapvető dolgokra sincs már pénz, miért kellett külön egy hatalmas kézilabda stadion húszezres lelátóval évi néhány alkalom miatt, akkor talán most sejted a választ.)

Vajon mennyibe került egy-egy olimpia megrendezése és a szervező ország hogyan jött ki belőle anyagilag?

Az olimpia szervezése a televíziózás elterjedése előtt egyértelműen veszteséges vállalkozás volt, de a költség nagy részét nem a szervező városnak egyedül kellett állnia. S mivel minden olimpiát fejlett országban tartottak, a költségek ezért sem verték földhöz a rendezőket. A szükséges infrastruktúra nagyrésze már rendelkezésre állt, így a költségek oroszlánrésze fel sem merült.

A televíziózás elterjedésével, a hetvenes években az olimpiai játékok egyre nagyobbá váltak, kétszer annyi részvevővel és harmadával több versenyszámmal. Ekkor kezdtek elszállni a költségek is.

Azóta egyetlen olimpiát (se télit, se nyárit) nem sikerült megszervezni úgy, hogy a tervezett költségek ne szálljanak el. Az átlagos többletköltség inflációval korrigáltan 172% volt, (a medián 118%) vagyis a legvégén majdnem a háromszorosába került egy-egy olimpia, mint a tervezett költsége. Ha csak a nyári olimpiákat nézzük, még rosszabb a helyzet, ott 252% az átlagos túlköltekezés.

Például az orosz téli olimpia tervezett 10,3 milliárd dolláros költsége 51 milliárd dollárnál állt meg, ami még az orosz korrupcióval számolva is hatalmas túlköltekezés. Ezekhez képest a londoni 18 milliárd dollár a tervezett 5 milliárd helyett vagy a 20 milliárd dolláros riói költség a tervezett 14 milliárd dollár helyett igazán elenyészőek.

A tokiói olimpia költsége is a tervezett 7,3 milliárd dollár helyett már 2019-ben is bőven ennek a többszöröse volt, aztán jött a covid. Becslések szerint a tokiói olimpia vesztesége összességében 35 milliárd dollár lett, ami forintban 12,380,615,493,455 forint. Ez a teljes jelenlegi magyar államadósság negyede.

A tokiói olimpia közvetlen költsége 15 milliárd dollár lett, amiben egyetlen épület sincs benne, mint a stadionok, az olimpiai falu és az infrastruktúra (távközlés, közlekedés, stb) fejlesztését sem tartalmazza. Csak a biztonsági kiadásokra további kétmilliárd dollár ment el. A 205 olimpiai küldöttség és a velük együtt utazó edzők, stb. transzportjára a reptér és a helyszínek között is elment néhány fillér, a 11 ezer sportoló és az edzők, orvosok elszállásolásának költsége sem lett kevesebb 3 milliárd dollárnál.

Az elmúlt két évtizedben a tél-nyári olimpiához közvetlenül kapcsolódó kiadások átlag 12 milliárd dollárt, vagyis 4,24 ezer milliárd forintot tettek ki. A közvetett költségek (utak, vasút, metróhálózat, egyéb fejlesztése) ennek a többszörösét.

A költségek boritékolható elszállása miatt az Olimpiai Bizottság garanciát kér a szervező országoktól, hogy képesek állni a költségek növekedését is.

Az 1976-os montreali olimpia veszteségét három évtized alatt tudta kifizetni a város, pedig akkor még “csak” másfél milliárd dollárról volt szó.

Az egyetlen nyereséges olimpia az elmúlt ötvensok évben a los angelesi olimpia volt. A város nagy szerencséjére senki más nem jelentkezett az 1984-es olimpiára, így a város diktálhatta a feltételeket. Elfogadtatták a már meglévő stadionjaikat és nemet tudtak mondani sok, máskor elvárt fejlesztésre. Így lett nyereséges az olimpia, először és utoljára az elmúlt fél évszázadban, így is szerény 215 millió dollár lett a nyereség. (Szintén segített a költségek alacsony szintjén, hogy a teljes kommunista blokk, annak minden országa bojkottálta az olimpiát. Ha minden ország ott lett volna, valószínűleg ez az olimpia is veszteséges lett volna.)

Szintén elfelejtett veszteség szokott lenni az alternatíva költség. Mi lett volna annak a nyeresége, ha az olimpiára eltapsolt összegeket valami fontosabb dologra költötték volna? Mennyit hozott volna az a 15-20 milliárd dollár, ha oktatásra vagy kutatás-fejlesztésre költötték volna, esetleg olyan beruházásokra, amire az országnak tényleg szüksége van? Ennek költségét nem szokták hozzáadni az olimpia költségeihez, mint az olimpia miatt elmaradt haszon, pedig nagyon hozzá kellene adni.

Ahogy az olimpia miatt felvett több ezer milliárd forintos adósságok kamatairól is mindig elfeledkeznek, amit akár harminc évig is fizetne az ország.

Az olimpia miatt beígért új munkahelyek száma és a valóságosan létrejött állások száma tíz az egyhez szokott lenni és az olimpia természete miatt ezek is igen kérészéletű állások. A példa kedvéért a londoni olimpián 48 ezer ideiglenes állás jött létre, de ezeknek is csak 10%-át töltötték be olyanok, akik előtte munkanélküliek voltak.

Repkednek a költség tízmilliárdok dollárban. De vajon mennyit hoz a konyhára egy-egy olimpia? (A tévéközvetítések bevétele az olimpiai bizottságé.) Minden kép kattintásra nagyobb lesz. (Az angol B. vagyis billion magyarul milliárdot jelent.)

Félreértés elkerülése végett, ez nem a profit, hanem a rendező országok teljes bevétele az olimpiából. Mint fentebb írtam, nemhogy profit nincs, de akár több tízmilliárd dollár vesztesége is van egy-egy országnak.

Vajon távlataiban a gazdaságot nem rántja-e fel egy-egy olimpia megrendezése? Íme, a riói olimpiai hatása a brazil gazdaságra. Amikor jelentkeztek az olimpia lebonyolítására, még jól ment a brazil gazdaságnak. Vajon hogyan ment a folytatás?

Görögország vajon jobban járt? A görög gazdaság 1999 és 2011 között:

Esetleg Japán?

(Gazdasági nagyhatalmak, mint USA, Kína, stb. esetén nincs értelme nézni a GDP változását, mert ott nem lesz kimutatható egy olimpia miatti növekedés vagy a csökkenés. Japánt is csak azért vettem ide, mert ott volt utoljára olimpia.)

Természetesen se Görögország, se Brazília gazdasága nem (csak) az olimpia miatt csuklott össze, de az egyértelmű, hogy az olimpia nem segítette a gazdaságok növekedését, az olimpiára eltapsolt, máshonnan elvett és hitelből finanszírozott költekezés sem jelent meg szignifikánsan az országok teljesítményében. Erről egyébként felmérések is vannak, nem tudnak kimutatni érdemi pozitív gazdasági hatást egyetlen országban sem, ami az olimpia miatt lenne.

Szokásos érv még, hogy hosszú távon növeli az ország jó megítélését. (Ezért is rendeznek egyre többször feltörekvő országok, sőt egyenesen diktatúrák világversenyeket.) Meg tudod nekem mondani fejből, hol volt a tavalyi atlétikai világbajnokság vagy a 2019-es úszó vébé? Utolsó téli olimpia? Na, erről ennyit. Ennyire fognak emlékezni a magyar atlétikai vébére vagy ne adja ég, a magyar olimpiára néhány hónappal később.

De vajon a turizmus felpezsdül-e évtizedekre az olimpia miatt? Tanulmányok azt találták, hogy az olimpia évében legtöbbször fellendül a turizmus, sőt az előtte lévő 3-4 évben is. Utána azonban az egyik felmérés szerint nincs számottevő hatása, másik felmérés egyenesen csökkenő turizmust mért az adott országban. (Aki el akart menni, elment az olimpia idején, vagy az azt megelőző években.) De még ha néhány százalékpontos növekedést is okozna a turizmusban az olimpia szervezése, az így elért haszon csak egy csepp a kiadások tengerében.

A los angelesi és szöüli olimpia sikeresnek bizonyult a turizmus szempontjából, de bőven elmaradt a turisták száma a remélttől. (Dél-Koreában csak egymillió plusz turistát mértek a következő három évben, ami ha nem is kerekítési hiba, de nem sokkal több annál. 1995-ben 6,5 millió turista látogatta meg az országot egy év alatt, korábbi adatot nem találtam. Vagyis a növekedés évente 5% körül alakult három éven keresztül. Igen költséges plusz néhány százalék volt.)

Barcelona nagy növekedést tapasztalt hosszú távon a turizmusban az olimpia után, Sydney és Vancouver szerény növekedést tapasztalt, London, Peking és Salt Lake City pedig egyenesen csökkenést. Sőt, Londonban és Pekingben még az olimpia évében is csökkent a turisták száma.

Úgyhogy a kép nagyon vegyes és valószínűleg semleges az olimpia hatása az elkövetkező évek turizmusára, a barcelonai növekedés is sokkal inkább betudható a turisztikai fejlesztéseknek, mint magának az olimpiának.

S ott van még az olimpiára felépített, utána gyakorlatilag használhatatlan épületek fenntartásának költsége is. A pekingi Fészek stadion évi 10 millió dollárt emészt fel azóta is, Sydney olimpiai stadionja önmagában évi 30 millió dollárba kerül, vagyis durván évi 11 milliárd forint csak ez az egy stadion fenntartása. De vagy évtizedekig évi sok tízmilliárd forintot költenek a karbantartásukra vagy szintén sokmilliárd forintért el kell bontani őket.

Röviden összefoglalva, kevés rosszabb üzlet van az olimpia megrendezésénél. Egy ekkora ország, mint Magyarország simán belerokkanna egy olimpiába (lásd Görögország), az olimpia miatti hírverés pedig pünkösdi királyság, egy-két év múlva már senki nem fog emlékezni az egészre. A szervező ország viszont még évtizedekig nyögheti a költségek miatti adósságot.

Nem véletlen, hogy Magyarországhoz hasonló kicsi és relatív szegény országok nem szoktak olimpiát rendezni. Görögország is csak történelmi okokból rendezett olimpiát, ha már egyszer onnan indult ki az egész. Sokszor megbánták már ők is azóta.

Míg a londoni olimpiára öt ország pályázott, a következőre már csak három, majd a tokióira már csak kettő, a következő három olimpiára (2024, 2028, 2032) már csak egy-egy jelentkező volt. Magyarországnál gazdaságilag tízszer-hússzor nagyobb országok is elrettennek az olimpia egyre inkább elszálló költségeitől.

S ahogy említettem is a cikkben, nagyon sok olyan hely lenne az országban, ahol az erre szánt pénz sokkal több hasznot hozna az oktatástól a gazdaság fejlesztéséig.

Share

249 hozzászólás

 • UD
  Szerintem egyre validabb érv tervezni vagy épp “B” tervként kezelni az ország elhagyását. Anno amikor Baumgartner Zsolt 1 pontjáért fizetett az állam milliárdokat, már akkor is valid érvként merült fel, hogy hogy enged meg egy ilyet egy közösség/társadalom amikor a gyerekszegénység a hétköznapok realitása az országban. Csehország, Ausztria, Szlovénia etc. etc. nem rendez ilyen szintű vb-ket “világeseményeket” és valahogy mégis jobban telnek a hétköznapok ott ha átlagot vonunk.
 • Névtelen
  Mennyibe kerül? Mennyibe kerül? Kit érdekel! Mennyit lehet lopni rajta keresztül? Sokat. Akkor lesz.
 • harzol
  Teljesen rosszul számolsz! Ez üzlet, méghozzá hatalmas!

  Abból a mondjuk 15000 milliÁRD (szóval ennyiszer 1000 millió) forintból az összes NER lovagnak jutna bőven és még Lölö és Tiborcz, a teljes Orbán pereputtyal is lehúzhatna ezen felül belőle pár ezer milliárd alkotméányos költséget.

  Az, hogy te közben teljesen lényegtelen szempontokról beszélsz csak terelés!

 • mad823
  Kenyér kell és cirkusz. Kenyér ebből lenne a NER-nek, cirkusz meg a népnek. (Nekik mondjuk kenyérre már nem jutna.)
  A magyar nyelv értelmező szótára “megalománia” szócikke tökéletes ide.
 • JPE
  Ha ennyire veszteséges a rendezés, akkor miért törik össze magukat városok-országok, hogy olimpiát rendezzenek? Miért pályázott 2024-re Párizs, utána meg Los Angeles? Ők nem olvasnak ilyen cikkeket?
  Vagy mégis megéri?
 • Nemagazz
  Szerinted akkor miért akarunk olimpiát rendezni? Azt értem, hogy rövid távon az építkezésből jó sokat lehet lopni. De az éven túli hatása miért nem érdekli a vezetést? Stadion helyett miért nem építünk vagy korszerűsítünk akkor korházakat, ott is túl lehet számlázni ugyanúgy. Mi a terv az olimpiával, hogyha hozzánk már amúgy is csak a volt fák ország vezetői jönnek el mutatkozni? Tényleg érdekelne legalább a logikája
 • Kiszamolo
  JPE, összetörik magukat? Összesen volt két jelentkező, gyorsan odaadták 2028-at is Los Angelesnek, mert attól féltek, hogy senki nem fog jelentkezni egyébként a 2028-as olimpiára. Nem szoktak előre kettőt kiosztani.

  Los Angelesben már volt olimpia, így ő viszonylag olcsón megússza. Ráadásul Kalifornia gazdasága a világon talán a harmadik legnagyobb lenne, ha önálló államnak minősülne ebből a szempontból.

  Egy icipicit más súlycsoport….

 • Mészáros Lőre
  banánköztársaság
 • .....
  Az a baj, hogy jössz itt a számokka meg a sok nullával, amikor a magyar nettó átlagfizetés 345.000 HUF, ami az átlag torzítása miatt a legtöbbeknek csak egy álom. De azért egy olimpia az mégiscsak olimpia. Azért ha meg tudunk szervezni egy olimpiát, akkor egy súlycsoportba kerülünk az USA-val meg Kínával.
  (Egyébként meg azt se tudtam sokáig, hogy az a nagy stadion a Duna partján azért épül, mert atletikai VB-t szervezünk. Kb. 3 hónappal ezelőttig azt hittem, hogy focistadion lesz.)
 • Kristóf
  A ház fala ki akar dőlni, a tető beázik, az ablak ki van törve, a gáz felveri az udvart, de mi jacuzzit akarunk hitelből. Ilyenek vagyunk országként. 🙁
 • nolympia
  Az a probléma a magyar emberekkel, hogy a borítékolható kimenetelű kísérletekre is legyintenek, mert az libsi hazugság. Lásd választási osztogatàsról is el lett mondva hogy sírással fog végződni. Ilyen szempontból jobb lett volna az előző pályázatot megnyerni, akkor belerokkan az ország (amúgy is belerokkantunk a leghosszabb felívelő gazdasági ciklusba, meg pénzesőbe is) és akkor lehetett volna a 0-ról kezdeni egy normális csapattal.
 • Citius
  Alapvetően egyetértek, hogy jelen gazdasági környezetben ne rendezzünk olimpiát, mert tényleg belerokkannánk, azzal viszont nem, hogy ne lenne pozitív hatása is (pl. az felfejlesztett közösségi közlekedés- / úthálózat megmaradna, ráadásul nálunk a stadionok jó része már megépült, ld. Duna Aréna, MVM Dome, vagy a mostani NAK).

  Azzal viszont nem értek egyet, hogy senki sem emlékszik egy-egy sporteseményre, mert aki szereti a sportot, az nyilvánvalóan tudja a posztban feltett sportkérdéseidre a választ. Így viszont felmerül, hogy korrekt-e a társadalom egy (kis?) részének össztársadalmi szinten kifizetni egy hobbiját? A tegnap véget ért budapesti atlétikai VB-re is elsősorban sportszerető emberek mentek ki, elenyésző volt, hogy olyan vett jegyet, aki életében nem látott még mondjuk rúdugrást.

  Ja és kérész =/= kárász. 🙂

 • Belavoltam
  “Szokásos érv még, hogy hosszú távon növeli az ország jó megítélését.”

  Amig a ribanckepu irritalja az EU-t es a NATO-t, es hoz szegyent minden magyarra az orszag elen, addig az orszag “jo megitelese” egy ertelmezhetetlen szojatek.

  De szerencsere 2032-ig be van tablazva a rendezo orszagok sora, igy mire leghamarabb 2036-ban itt olimpia lesz, addigra en mar reg nem leszek itt. Ha szerencsetek lesz, akkor mar o1g is regen a megerdemelt helyen fogja tolteni orok pihenojet.

 • Grabovszkij
  Ahogy az elmúlt években megszokottá vált: a kormánypárti szavazók szerint minden, ami rossz, Brüsszel (Soros, Gyurcsány) miatt van, minden, ami jó, Orbán adta nekünk.
  Ergo: Orbán elintézi, hogy az egész világ ránk figyeljen, hiány meg azért van (lesz), mert Brüsszel nem fizet.
  Mit nem lehet ezen érteni? 🙂
 • csambo
  Erről tényleg érdemes bejegyzést írni?

  Miért, te sport közgazdász vagy és mindezt tudtad? S szerinted mindenki az és mindenki tudta? Vagy miről beszélsz? Mi az értelme ennek a hozzászólásnak?

 • Csupakosz
  Inkább örüljünk, hogy a mi Nagy Bölcs Vezérünknek nem a kakiszex a hobbija 😀
 • sad
  2 dologra lenne jó. Először is, hogy mehetne a lopás, másodszor pedig lenne +1 amire verné a mellét a doktor úr, mert ezt is megcsinálták, amit egyik előző kormány se tudott. Egyszerű embernek ez elég, hogy továbbra is felnézzen rá, mint messiásra.
 • Padlizsán
  Nem kell itt értelmes gazdasági terveket keresni.
  Valószínűleg csak gyengyül a gazda támogatottsága a NER-en belül (kivezette a CSOKot, gondolom az építési vállalkozók nem örülnek), gyorsan extra bevételt kell felmutatni nekik, egy olimpiányi pénz megemlítésére pedig biztosan mindnek elkezd csorogni a nyála.
  Remélem mese marad mindenki számára.
 • JPE
  Boston Hamburg Róma és Budapest pályázott még, csak a végén maradt kettő.

  Ha ennyire veszteséges lenne, kényszeríteni kellene a városokat. Valószínűleg annyira veszteséges, mint amennyire nullszaldos a Sziget fesztivál.

  Ja, pályázott, aztán mindenki visszalépett, leginkább a költségek miatt. Vagyis összesen kettő maradt, akik nem csak érdeklődtek, hanem meg is szervezték volna, gyorsan oda is ítélték a következő olimpiát is, hogy ne essenek pofára.

 • V.A.Laki
  A multkor is volt ilyen komment a tarsadalmi mobilitasrol szolo cikkben, hogy “veletlenul se hagyjuk a kiveteleket, csak mert nem az atlag, a kivetelek a lenyeg”.

  Szoval kit erdekel, ha emberek millioi nem tudnak zoldsegeket es hust enni, mikor az olimpiai epitkezesek nyoman a kivetelesek (Tiborcz es tarsai) csatlakozhatnak a forbes world’s richest men elmezonyebe? Illetve ha korulbelul hat kiveteles magyarnak aranyermet akasztanak a nyakaba, mert topra van gyurva egy olyan kepesseguk, aminek a hetkoznapi eletben a vaskor vege ota nincs jelentosege? (Vagy pedig mar akkor se volt, pl. nincs a vilagon olyan uszo, olimpiai bajnok sem, aki egy kozepesnel erosebb sodrasu folyoban ne sodrodna el az ar miatt.) Kell ennel tobb, zaszloval a nyakunkban uvolteni, hogy eljen-eljen?

  Szerintem mind tudjunk, hogy a Vitya meg 25 evig velunk lesz es igen, fog olimpiat rendezni. Tiltakozni eropazarlas.

 • expect
  Te álomgyilkos!!!!!

  😀

 • nyelvtanoff
  A ház fala ki akar dőlni, a tető beázik, az ablak ki van törve, a gáz felveri az udvart, de mi jacuzzit akarunk hitelből. Ilyenek vagyunk országként.

  kiegészítem: a kölöknek nincs pénz spirálfüzetre, s a nagyi szívgyógyszerét megint megoldjuk okosba: kétnaponként elég bevenni

 • Prak
  Teljesen egyetértek, azzal a különbséggel, hogy lassan a B terv lesz az A.
  Egyszerűen nem látom, hogy mit kéne csinálnom, hogy nyugodtabb életem legyen, amikor drága pártunk és kormányunk bármikor keresztbe tesz.
  Hétfőn éjjel semlyézsóti beadja, kedden megbeszélik, szerdán megszavazzák, csütörtökön már hőzöngenek, hogy jogszabály szerint ez már bizony úgy van.

  Világ életemben szerettem a sportot. Néztem MotoGP-t Forma 1-et, a mennyei bajnokságot, olimpiát, úszó VB-t. Mindent.
  ennek kormánynak sikerült velem mind ezt megutáltatnia.

 • Kamiy
  “Szintén elfelejtett veszteség szokott lenni az alternatíva költség. Mi lett volna annak a nyeresége, ha az olimpiára eltapsolt összegeket valami fontosabb dologra költötték volna? ”

  Nem érdemes számolni ezzel, mert akkor sem költi ezt az összeget a kormány a fontos dolgokra, ha nem rendez olimpiát.

 • Kojack
  Jövőre lenne itt olimpia valószínűleg, ha nincs aláírásgyűjtés anno. Lehet játszani a gondolattal, hogy jelen helyzetben ebből mi lenne 2024-ben egy olimpiával.
 • Kavics
  Álomgyilkos! 😉
 • .....
  Én sem értem, hogy miért akarnak városok olimpiát szervezni, amikor ekkora veszteséggel jár.

  A “fejleszti a tömegközlekedést és az infrastruktúrát” nem igaz, a szervező állam feljeszti. Ráadásul egy átlag hétköznap semmit sem fognak érni azok a beruházások, amik az olimpiára kellettek.

  Lehetséges motivációk:
  – A polgármesternek/miniszterelnöknek ad politikai muníciót a következő választásra. (Bár a Momentum pont a nolimpiás kampánnyal vágódott be a köztudatba.)

  – egy Los Angeles meg Tokió méretű város elkölt hasonló összegeket egy nagyobb városi fesztiválra, szóval miért ne szervezzenek olimpiát? (Tokióban majdnem 14 millió ember él. Hasonlítsd ezt a számot össze Magyarországgal.)

  – Szegényebbek kezében gyakran látok drágább telefont, mint ami nekem van. Valószínűleg országoknál is így működik. (Lásd előző hsz-em.)

 • Belavoltam
  Tovabbi baj az olimpiaval, hogy ez mar regen nem az, amit az okori gorogok kitalaltak. Mara ez egy korrupcioval atszott (hello NOB es MOB!), onmagaert magamutogatassa valt. Csak a penzrol szol, semmi masrol. A szetdoppingolt versenyzokrol mar volt szo egy masik topic alatt. A magyar doppingolo versenyzok meg foleg a lebuko luzerek koze tartoznak, ami valahol igazsagos, mert ok az ugyeskedo magyarok prototipusai.
 • NGergő
  köszi a cikket, marha érdekes
  pacsi
 • Belavoltam
  “Vitya meg 25 evig velunk lesz es igen, fog olimpiat rendezni. Tiltakozni eropazarlas.”

  Azert nagyon remelem, nem eri meg a 85-ot ez a [szerkesztve]. Es nem tiltakozni kell, hanem erot demonstralni vele szemben. Egyszer mar megusztuk (thx, momentum!), sikerulni fog ujra. o1g vernyomasa garantaltan emelkedni fog, es ki tudja, talan csak ennyi kell majd akkor.

 • Zoliahegyrol
  Nem is szamoltal a toke alternativ hasznaval (bar emlitetted) ha az atletika vb 250 milliardjaert pmapot vett volna az allam 50milliard kamatot kapna ra evente XD – sebaj ha lesz olimpia miatti tulkoltekezes hatha megint lesz pemap s fizetik nekem pl jelenleg. 10.2szazalekos eur kamatot… (5szazalekos eur infla es szokasos kulfoldi nagybanki kamatol mellett) istenbarmai ezek de nem baj huzzuk roluk az uzsorat 😉
 • Gáborqa
  Az atlétikai stadion fenntartása hány milliárdba fog kerülni évente? Lehet benne egyáltalán más sporteseményt rendezni, mint atlétikát?

  Esetleg koncerteket?

  Tényleg nem tudom, ezért kérdezem… Mert ha évi egy országos bajnokságot fogunk benne rendezni 100 nézővel, akkor ez már-már hazaárulás kategória…

 • jami
  A főni lázalma mellé ezt csak úgy ideteszem, gazdasági oldalról közelítve meddig lehet eljutni szociológiai, egészségügyi, oktatási irányokba…

  youtube.com/watch?v=YmeLyKl1Eg0&ab_channel=Partiz%C3%A1n

  De, persze, feltétlenül és elsősorban az olimpiára van szükség a nagyonmagyaroknak.

 • ef
  Merjünk kicsik lenni …. Hogy egy klasszikust idézzek.

  Azóta rendeztünk sikeres Vizes VB-t, Foci EB-t, Kézi EB-t, s most Atlétikai VB-t.
  (Sajnos a Jéghoki VB-t visszamondtuk)
  Mellesleg az Atlétikai VB a 3. legrangosabb sportesemény a világon (az Olimpia és a Foci VB után)

 • bobo
  Az olimpia itt már csak kormány-propaganda célokat szolgálna, ugyanis az államkasszát olimpia nélkül is kifosztotta Orbán.
  Tehát Orbán dicsekedni akar a világnak!
  Olimpia nélkül is megépültek azok a létesítmények, amelyek a 4-5-szörös árazásuknak köszönhetően kifosztották a közös kasszát. Miközben alapvetően fontos dolgokra nem jut pénz az országban.
 • jami
  Talán a műkorcsolyát néztem némi lelkesedéssel, gyerekként, amikor sok lehetőség nem volt a csatornaválasztásnál. Idővel megszerettem pár mozgást, de mondjuk többnyire én vagyok az, aki a hegytetőn max. azért fényképez, hogy ne felejtse el teljesen azt a látványt.

  Az az irány, amit a kormány képvisel a stadionokkal, olimpiával, számomra a totális pénzpazarlás és a lakosság egészsége elleni. Majd, ha nem lesz népbetegség a keringési rendszer gondjaiból, az elhízásból és az eü és a szociális rendszerek legalább olyan stabilan működnek, hogy kétségbeesett öregek nem lesznek öngyilkosok – na, akkor lehet, hogy a spotok látványára is érdemes költeni.

 • JPE
  A bostoni polgármester garanciát kért a költség túllépés fedezetére, nem kapta meg beintett. Hamburgban népszavaztak és kicsivel a nem győzött. Rómában simán beintett a polgármester. Budapesten meg tudjuk mi történt.
  Párizs meg örült a rendezés jogának.
  Az a kérdés miért?

  Miért? Miért, szerinted Orbán Viktor miért akarja már-már betegesen, hogy a nevét úgy emlegessék, hogy a nagy ember, aki olimpiát rendezett?

  Gondolod, hogy számítana, hogy belerokkan-e az ország?

  Miért gondolod, hogy ő az egyetlen ilyen ember a földön?

 • Rubasov nertárs

  “Ha ennyire veszteséges a rendezés, akkor miért törik össze magukat városok-országok, hogy olimpiát rendezzenek? Miért pályázott 2024-re Párizs, utána meg Los Angeles? Ők nem olvasnak ilyen cikkeket?
  Vagy mégis megéri?”

  Mert ugyanolyan presztízs, mint egy rolex, vagy chrono swiss. Ha egy milliárdos vesz egy luxus karórát ezzel azt üzeni, hogy annyi pénzem van, hogy megtehetem azt, hogy egy karórára kiadok több millió ft-ot. Ettől függetlenül, ha szegény melós vagy, akkor nem tanácsos ilyen úri hóbortokra pénzt elszórni (már ha tudsz egyáltalán), mert csődbe jutsz. A gazdag országok megtehetik, hogy elfüstölnek pár 10 milliárd dollárt erre, mi azonban nem.

 • Szendergő
  Szín tiszta populizmus. Az emberek nagy része igenis akarja, méghozzá hisztérikusan. Egyszer nyomorult életükben lássák, hogy egy magyar Magyarországon olimpiai aranyat szerez és akkor az egész világ minket néz és rájönnek hogy de fainok vagyunk és akkor visszakapjuk az elcsatolt területeket is és mi leszünk végre Közép-Európa vezető hatalma, és akkor majd szittyán …. bla-bla.
  Ezt az irracionális vágyakozást kielégíteni, megadni ennek az aprócska ország aprócska önbecsülésű tagjainak a nagyság érzését politikailag hálás dolog.
  Csak ha valakinek a hónap közepén alig van pénze ételre a következő fizetésig, akárhogy hisztizik a gyerek nem kéne játékot venni neki. Pedig attól leszel hős a kis agyában. Populizmus semmi több, amit értek is. Én a népet nem értem, hogy miért egy dacos nagycsoportossal lehet a legjobb pár(t)huzamot vonni.
 • random
  Az olimpia nem a racionalitásról szól. Főleg itthon. Vajon mennyit menne itthon OV ázsiója a nagy nemzethy szavazók szemében? Ő volt, aki elhozta ide az olimpiát. A magyar ember hátán szántani is lehet, ha nemzeti színű az eke…

  Én nem csak az olimpiát kérdőjelezem meg, hanem az élsportra költött kb. 10e milliárd forintot 10 év alatt. Tulajdonképpen miért jó az nekem, hogy x sportoló nyert egy érmet? Mi abból a hasznom? Mivel lesz jobb a tömegközlekedés, a szociális ellátás, EÜ, oktatás, bármi? Mikor még egy-egy megyében normális uszoda sincs, ami legalább segítene jó sok embernek egészségesebben élni. Tök jó, hogy x Jenő valami random sportban nyert egy érmét. Ok, és? Magának nyerte. Főleg hogy több tízmilliók járnak egy -egy érem után, és élete végig életjáradék az államtól… Fasza. Megéri, tényleg.
  Erre ált. sosincs normális válasz, csak nagy nemzethy bullshit.

 • random

  ” azzal viszont nem, hogy ne lenne pozitív hatása is (pl. az felfejlesztett közösségi közlekedés- / úthálózat megmaradna, ráadásul”

  Tehát olimpia kell ahhoz, hogy fejlődjön az út és a közösségi közlekedés? Önmagában ezeket nem lehet fejleszteni? Mindig tanulok valami újat. 😀

 • Kiszamolo
  Ja, lesz egy új HÉV vonal az olimpiai stadionhoz, a meglévő vonalakon meg továbbra is a hatvanéves kocsik fognak járni 35-tel.

  Mi lenne, ha először a meglévőeket újítanának fel, még mielőtt az olimpia miatt építünk egy új vonalat?

 • M. Tamás
  “Man likes to think of himself as a rational animal. However, it is more true. that man is a rationalizing animal.” (Aronson)

  Sokszor nem racionális döntéseket hozunk, de meg tudjuk magyarázni, hogy az adott döntést miért hoztuk.
  Szeretjük sokan azt hinni, hogy a döntéseink mögött racionális érvek állnak, de a Rolex óra meg az olimpia is e téren egy kutya.
  A The Billionaire Next Door c. környvből (meg Miklóstól – nagyon köszi a munkádat :)) tudjuk, hogy nem azok vesznek rolexet, meg jachtot, akik megtehetik, eladósodnak szügyig, csakhogy meglegyen a jakuzzi.

  Egy másik hozzászólás is találó: igen, olyan társadalmi környezetben élünk, ahol ázik a tető, és hitelből veszünk jakuzzit.
  A kérdés, hogy mihez kezdünk (tudunk kezdeni) vele.

 • ginkgo
  Ez az ország megérdemli az olimpiát… (is)
 • menyus
  Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem olyan olimpiákban gondolkodnak, ami mindenkinek win-win. Akkor annyira át kellene alakítani a szervezést, hogy az akkora macera lenne?
 • Alfa
  Az olimpia csak kommunikációs lózung, a fideszbirkák számára melegen tartja a témát, hogy a gonosz ellenzék és Brüsszel nem akarja és különben is Soros!
  Amúgy meg a csávó vszleg bekattant és már nem lát tisztán a pályán.
 • Kristóf

  “Azóta rendeztünk sikeres Vizes VB-t, Foci EB-t, Kézi EB-t, s most Atlétikai VB-t.”

  Légyszi áruld el mire gondolsz, amikor azt mondod sikeres. Nem ment el közben az áram? Nem volt pánik és tömegszerencsétlenség?

 • Kristóf
  Azon gondolkodtam, hogy mekkora kognitív disszonancia kell ahhoz, hogy egy ország ennyire gyűlölje a külföldieket, közben a legtöbb erőforrást külföldiek igényeinek kielégítésére használja fel.

  Egyrészt vannak a fancy sportesemények, ahol nagyrészt külföldiek versenyeznek, nagyrészt külföldiek nézik és látogatják. Igaz hogy kevesen, de még mindig sokkal többen, mint magyarok.

  Aztán ott vannak az akkugyárak. A külföldi tulajdonosé a profit, külföldi vendégmunkás dolgozik benne, nekünk marad a szennyezés.

  Infrastruktúra: Kisvárosokban már nem jár vasút, de a kínai tranzitkonténerekre annyit pénzt költünk, amiből a fél magyar hálózatot fel lehetne újítani. Közben ők adják hitelt, ők építik (és persze használják).

 • Szaky
  Hamburg és Kiel lakossága ügydöntő népszavazáson úgy határozott, nem támogatja a város pályázatát a 2024-es nyári olimpia megrendezésére.
  Németország két év alatt már a második “olimpiai vereségét” szenvedte el, hiszen 2013-ban a müncheni lakosok utasították el a város kandidálását a 2022-es téli ötkarikás játékokra.
 • kbroker
  Az ekkora költség az egyszerű ember számára nem értelmezhető.. Ha egyszer elkezdenénk úgy kommunikálni hogy az ilyen hatalmas költségek minden embernek X forint lenne megértenék.. Pl ez nagymama 1 éves gyógyszerköltsége..
  Vagy egy városban épül egy foci stadion közpénzből tévedés ne essék ezt is azemberek fizetik! 6mrd Ftből minden magyar állampolgárnak kb 600 ft-be kerül (0,5kg kenyér) ha a város 20000 lakosára vetítve már 300000FT !
  Költsünk oktatásra (Szechenyi : az ország nagysága a kiművelt emberfők sokasága! ) egészségügyre de ne betonra!

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.