Ez történt a héten 0827

Az amerikai jelzáloghitelek kamatai átlagosan 7,31%-ra nőttek, a legmagasabb értékre 2000 óta, s így 1995 óta a legalacsonyabbra csökkent a kereslet a lakáshitelek után. A lakáspiac némileg befagyott, mert a családok nem akarják eladni a jó kamat mellett vett ingatlanjukat, hogy helyette egy másikat vegyenek 7% feletti kamattal.

A magas kamatok várhatóan tovább velünk maradnak, legalábbis erre utal az amerikai FED elnökének pénteki nyilatkozata. A fogyasztás továbbra is magas, a munkanélküliség alacsony, a gazdasági növekedés jobb a vártnál. Nem úgy az infláció, ami megint emelkedésnek indult. Ezért további kamatemelések várhatóak az év hátralévő részében. A hír hallatára erősödni kezdett a dollár, a tőzsdét viszont nem különösebben rázta meg a bejelentés. Az S&P 500-as index pozitív nullában (+0,46%) zárta a hetet, igaz, ebben a hónapban eddig 3,38%-os mínuszban van. (Elvileg a dollárnak jó a kamatemelés, a tőzsdének pedig rossz.)

Az amerikai biztosítók is megérzik az egyre sűrűbbé váló nagy természeti katasztrófákat. Az 1992-es nagy floridai hurrikán mai árakon 35 milliárd dolláros kárt okozott. Azóta azonban egyrészt sokkal jobban beépültek a tengerpartok, másrészt az építőanyagok ára is kilőtt, jóval az átlagos infláció felett drágulva, így egy mai hasonló hurrikán ennél nagyságrendekkel nagyobb kárt okozna. A kilencvenes években kidolgozott biztosítói modellezések ezért már nem alkalmasak a várható kár felmérésére és beárazására.

Kanadában is egyre nagyobb probléma a lakhatási válság. A nagyvárosok környékén az emberek 18%-a a jövedelmének felénél is többet költ lakhatásra, míg 40%-uk a jövedelmének 30%-ánál költ többet ugyanerre. Szintén a növekvő ingatlanárak okozzák, hogy minden elkölthető egy dollárra átlagosan 1,87 dollárnyi adósság jut a kanadai lakosságnál.

Az amerikai kiskereskedelmi hálózatok nagy része rossz évet zárt. A Macy’s szerint az emberek egyre inkább meggondolják, mire költenek és sokan inkább élményt vesznek termékek helyett. A Lowe szerint az emberek már nem barkácsolnak annyit, mint a karantén alatt és után, ezért zuhant a forgalmuk. A Dick’s a növekvő áruházi lopásokkal indokolta, hogy 23%-kal esett a profitja. A Walmart volt az a nagyok közül, aki érdemben tudta növelni az árbevételét az elmúlt évben.

A panamai aszály már a tengeri hajózást fenyegeti. Az elmúlt évben 50%-kal kevesebb eső esett az egyébként nagyon csapadékos övezetben, ez volt a második legszárazabb év az elmúlt 143 évben. Ezért a panamai kormány korlátozta a napi hajók számát és azok maximális tömegét is. Így egyre több hajó kényszerül többezer kilométeres kerülőre vagy teszi ki a terhének egy részét. Ez különösen érzékenyen érinti a közeledő karácsonyi forgalomban a szállítókat, főleg, hogy várhatóan még tíz hónapig fennmarad a korlátozás.

A holland gáztőzsdén az ár ott jár, ahol volt 2021 decemberében, vagyis az orosz agresszió kitörése előtt, alig kicsivel több, mint a tizede az ára a tavaly augusztusi árnak.

Kínában továbbra is nagy a probléma, a Barron’s friss cikke a témában erre.

Hiába emelte a török jegybank nagy hirtelen 25%-ra az alapkamatot, a líra esését csak átmenetileg tudta vele megfogni. Egy dollár 26,5 líra, május végén még 20 líra alatt volt a dollár árfolyama.

Magyar hír nemigen volt a héten.

A Tungsram végleg tönkrement, jelenleg 1,8 milliárd forint a kikiáltási ára, ami töredéke az állami Eximbank 65 milliárd forintos bejegyzett jelzálogjogának.

A kormány változtat a teherfuvarozók útdíján, a megnemszorítás jegyében jövőre 150 milliárd forinttal több bevételre számít innen. Gondolom senkit nem lep meg, hogy a szállítmányozás költségének növekedése meg fog jelenni a bolti árakban is

Júniusban 312 ezer forint volt a nettó medián fizetés, a reálbércsökkenés így 3,4%-os lett éves szinten. (Medián fizetésnél az emberek fele keres kevesebbet és a másik fele többet.) Éves összevetésben 22 ezer emberrel dolgozott több, mint tavaly ilyenkor.

Share

47 hozzászólás

 • Takarékszámla
  Még egy magyar hír: az MBH és az Erste bejelentkezett a Fundamenta felvásárlására.
 • Csinolina
  Ha lenne pénz a kasszában,akkor azt gondolnám, hogy lesz újra állami támogatás a lakáskasszákra, ezért jelentkezik be az mbh.. de pénz az nem nagyon van ugye, ti mit gondoltok, mi itt a háttér akkor?
 • videkrol-jött-ember

  Biztosan nem az a szitu, hogy szándékosan kvázi csődbe vitték, most az MBH felvásárolja gombokért, majd valamilyen módon vissza lesz hozva az államilag támogatott lakáskassza.

 • Belavoltam
  Mitol jo biznisz nekik a Fundamenta, amikor a core biznisz tevekenysege kb. ellehetetlenult?
 • Eenergetikus
  A holland gáztőzsde júniusi felívelését egy norvég mező karbantartási leállásának híre, az augusztusit az ausztrál LNG dolgozók sztrájkfenyegetése okozta.
  Cérnaszálon lógnak a gázkereskedők idegei, durva kiugrásokat várok amikor ténylegesen nagy kereslet és tényleges hiány is előáll.
  Tudtok olyan ETC-ről ami TTF gázárhoz van kötve?
 • Takarékszámla
  A Fundamenta nem ment csődbe, eddig is több tulajdonosa volt, most 51%-ot akar szerezni az Erste vagy az MBH. Jövőre kezdődhetnek ismét a választási pénzosztásokkal a szavazatvásárlás, 2 év múlva választás.

  A Fundamenta azért is jó biznisz továbbra is, mert jelenleg 5% THM-mel kínálnak lakáshitelt a hosszabb ideje megtakarítóknak, számlavezetési és biztosítási kötöttségek nélkül – a bankok ezzel szemben kötöttségekkel, 8-10% THM körül. Plusz a Fundamentán van 4-5% EBKM is, a régieken 6,66%.

  Tőzsdézéssel a legjobbak éves 10% hozamot érnek el, az átlagember talán 6-7%-ot, rengeteg stresszel, döntésekkel. Utána meg mennek, felveszik a lakáshitelt 8-10% THM-mel – amit megnyernek a réven, elveszítenek a vámon.

  A Fundamentánál van 4-5% EBKM, utána ~5% THM fix hitel végig – az egyetlen hátránya, hogy rövid lejáratúak a hitelek.

  5-6% THM a 2000-es évek közepén a devizaadósok válságát okozta.

 • Kristóf

  “Mitol jo biznisz nekik a Fundamenta, amikor a core biznisz tevekenysege kb. ellehetetlenult?”

  Bármikor bármilyen törvényt hozhatnak. Majd ha az ő kezükben lesz gombokért, akkor megint lesz államilag támogatott lakáskassza, addig nem. 🙂

 • folti
  nem biztos hogy teljesen jó biznisz, de ugye amíg a NER minden csak a hazai piacra dolgozó szektorban legalább 51% részesedést akar, addig megpróbálják megszerezni. Aztán majd lehet meglepődni ha megfelelő embereknek ezen keresztül fognak pénzt csatornázni
 • Lasszó
  Köszi a mostani “ez történet a héten”-t!
 • V.A.Laki
  Ebbol a csokorbol egyertelmuen az amerikai inflacios adat a legszomorubb. Jo lenne egy stabil 2-3%-os inflacio nehany evig egy viszonylag barati 4-5%-os amerikai alapkamattal, csak hogy kielvezzuk a hatralevo nehany evunket kiszamolos megtakaritokent. Stagnalo lakasarak, kellemesen lebego tozsde, keszpenzpoziciok latra szolo kellemes kamatokkal, stb. Ha megszunik az inflacio, az nem lesz jo, mert megint levagjak nullara a kamatot, aztan nezhetjuk ujra a hitelre a nyolcadik lakasukat vasarlo hulyegyerekeket, ha durvul az inflacio, az se lesz jo, mert a kamatemelesektol egy ponton beomlik a gazdasag, masnap pedig bejelentik a kovetkezo nagy gazdasagi mentocsomagot, ami megint azoknak fog tulhatalmat adni, akik miatt amugy is rohad a kulturank (az ilyen Sam Bankman-Fried szeru tultenyesztett gazdag gyerekeknek).

  Dehat valaminek mindig tortennie kell, sosem tart sokaig a jo kis nyugi.

 • tungsramos
  “A tavalyi év kiemelkedő gazdasági sikerei közé tartozik, hogy a 123 éves magyar márkát, a Tungsramot sikerült újjáéleszteni – mondta Szijjártó Péter, miután stratégiai megállapodást kötött a kormány a céggel.”

  Hír 2019-ből. Jól sikerült…

 • Pietro
  “Tudtok olyan ETC-ről ami TTF gázárhoz van kötve?”
  Talán a Kiszámolón is volt róla szó (komment szinten biztosan), hogy az ETC-kel nagyon óvatosnak kell lenni, csak az foglalkozzon vele, aki igazán, de tényleg igazán profi a témában.

  A Fundamenta témához: Az MBH-t nem féltem, amihez nyúlnak, az arannyá fog változni. (Ha az Erste szerzi meg, akkor pedig valami különadó emelést várok a szakosított hitelintézetekre.)

 • az igazi bankosok
  A Fundamenta Németországban(!) nem megy jól, ezért akarnak a tulajdonosok 1-2 országban megszabadulni a helyi érdekeltségektől, hogy friss pénzhez juthassanak. Már hónapok óta eladó a magyar cég.
 • DarkLord
  “Magyar hír nemigen volt a héten.”

  LOL. Csak éppen történelmi csúcsot döntött a BUX. Egyértelmű, hogy a szerzőnek nincs pénze a magyar tőzsdén.

  Valóban nincs. Ahol különadókkal szivatják a cégeket, ráadásul összesen van két akkora cég, ami már külföldről is látszik, ott nem tartok pénzt. Ráadásul forintban.

 • tisza
  “A fogyasztás továbbra is magas” vs. “az emberek egyre inkább meggondolják, mire költenek”

  Olyat meg ne mondjunk már, hogy megindult felfelé az infláció, csak azért mert van egy uptick a grafikonon. Volt már ilyen korábban is, és nem mindig lett belőle megindulás.

 • Dreamer
  “A Lowe szerint az emberek már nem barkácsolnak annyit, mint a karantén alatt és után, ezért zuhant a forgalmuk.”
  Lowe’s helyesen. Ez elég érdekes megállapítás tőlük, hiszen a növényektől kezdve a hűtőkig sok mindent forgalmaznak és 2020. óta egyre több az építkezés is.
 • Domján
  Gyakran hivatkozol a Bibliara, pl. adossagok elengedese x ev utan vagy a sajat szorakozasomra koltendo “ado”.
  Nos, van benne olyan is, hogy az Ur napjat tiszteld meg es ne dolgozz. Ez esetunkben a vasarnap (persze ha zsido vagy, akkor szombat).

  Tehat hetvegen ne foglalkozz cikkirassal. 🙂

  Nem tudom, feltűnt-e, hogy szombatonként nincs cikk.

  Hogy vasárnapot azért ünnepeljük-e, mert az “Úr napja”, vagy azért, mert a római napisten napja volt (lásd még sun-day) és az egyház elpogányosodása és ezután államvallásá tétele miatt csúszott a napi pihenőnap a rómaiak legnagyobb istenének napjára, nos, az elég kérdéses, de történelmileg ez utóbbi látszik jobban alátámasztottnak.

 • csizkek
  Az ingatlanpiacra kivancsi leszek. Nemeto.-ban az elmult napokban, hetekben 4 nagy ingatlanfejleszto csoport lett fizeteskeptelen. Mindegyike tobb mrd EUR-s projektekkel a nyakaban. Most megy a talalgatas, hogy erinti ez a partnereket es az epitoipar egeszet. (Development partner, Euroboden, Gerchgroup, die Projekt-Gruppe) Ugye az 1% alatti THM-ek felugrottak a 4% range-be es itt se latszik, hogy lesz majd ez megoldva.
  USA-ban egyelore nem adjak el az ingatlanokat, mert draga az uj hitel. Azert kivancsi leszek, hogy ha tenyleg letorik az inflaciot (ahhoz kell a gazdasag hutese) akkor hanyan lesznek fizeteskeptelenek es hogy indul meg a “kenyszerertekesites”. Minderre a kinai csoda..
  De majd Mo. biztosan megussza..:)
 • Kristóf
  Magyarországon sajnos azért fog tartósan magas maradni az infláció, mert ha valaki értéket teremt, attól elveszi az állam és nagyobb részben az Orbán-rokonoknak, kisebb részben a szavazótábornak adja. Innentől kezdve senki nem lesz érdekelt semmilyen érték teremtésében, és egyre kevesebb értékre fog egyre több forint jutni. Utóbbit ugye korlátlanul lehet nyomtatni.

  Elveszi = különadót vet ki rá, visszamenőlegesen törvényt hoz ami ellehetetleníti.

 • Kristóf

  “Tőzsdézéssel a legjobbak éves 10% hozamot érnek el, az átlagember talán 6-7%-ot, rengeteg stresszel, döntésekkel.”

  Úgy látom daytradingre gondolsz. Ezen az átlag lakossági kispista veszíteni fog, a legjobbak meg nem otthon csináljak és nem 10%-ot érnek el. Ha jól vettem ki a többiből akkor HUF-ban gondolkodsz: indexkövető ETF-ek vásárlásával sokkal többet tudsz keresni hosszú távon évi 10%-nál és havi 5 perc.

  “5-6% THM a 2000-es évek közepén a devizaadósok válságát okozta.”

  Nem a THM, hanem hogy nem értették meg mi az a devizaalapú hitel. A korlátlan veszteség kockázatát futották (forintgyengülés), mert a 4% jobban nézett ki mint a 8. A forward CHFHUF árfolyamok viszont pontosan mutatják, hogy ha fixálod az árfolyamot a jövőre, akkor egyre drágább a CHF, azaz a 4 bizony 8. Végül csak abban hittek (implicit), hogy a HUF kevésbé gyengül mint a amennyi kamatkülönbözet.

 • Károgó
  A németeknél meg 70%-kal emelkik az útdíjat. Na bumm.
 • Takarékszámla

  Végső soron az alacsony kamat csalta be az embereket, nem az, hogy svájci frankhoz voltak kötve a hitelek. A Fundamentánál ilyen kockázat nincs. Ergo az emberek megrohanták a 8-10%-os hitelek helyett a 4-5%-os hiteleket, az árfolyamkockázattal mit sem törődve. Nehéz részletesen leírni bármit is 900 karakterben.

  Az átlag lakossági Kis Pista meg Magdi néni nem fog elkezdeni tőzsdézni, és még akkor is előfordulhat, hogy mínuszban lesz a tőzsde, így az ETF-ek is. Azért szokni kell a látványt, amikor van, akinek csak 4-5% EBKM-nyi hozamot termel ki a befektetése, míg a tied profi befektetőként -15%-on áll. Az S&P500 a 2021 év végi csúcsát még mindig nem érte el, aki akkortájt fektetett be, még mindig mínuszban van – a Fundamentánál ilyen kockázat nincs.
  Illetve 20-30 éves diákok is jobban járnak a Fundamentával havi kis összegben, mint azzal, ha az ösztöndíjukat eltőzsdézik.

 • Anti
  Kicsit off, de ez is “a héten történt”: Kényszerű munkahelyváltás közepén vagyok, értsd, még nincs új helyem (de már alakul). Online jelentkeztem regisztrált álláskeresőnek, mert bár járulékot most nem kaphatok, de gondoltam, legyen benne a statisztikákban, hogy eggyel több most a munkanélküli. Órákkal később felhívtak a munkaügyi központból, hogy időpontot egyeztessünk. Kérdeztem, hogy miért kell bemenni, hiszen tavaly a teljes folyamat online intézhető volt. Mondták, hogy az tavaly volt, most már be kell menni… A szükséges “papírok” listája szokás szerint hatalmas, ráadásul többségük olyan adat, ami a hatóságoknak már meg kell, hogy legyen. (Korábbi foglalkoztatási és bérpapírok.) A kitöltendő adatlapon is több adatot többször kell kitölteni…

  Sebaj, utaztassuk és “bürokráciáztassuk” az embereket a XXI. században is. Magyarország hátra megy, nem előre! =(

 • Kristóf

  “Végső soron az alacsony kamat csalta be az embereket, nem az, hogy svájci frankhoz voltak kötve a hitelek.”

  Ebben egyetértünk, pont azt mondom, hogy nem értették meg, hogy kamatban 4% CHF = 8% HUF várható értéken, sőt több.

  “Az átlag lakossági Kis Pista meg Magdi néni nem fog elkezdeni tőzsdézni, és még akkor is előfordulhat, hogy mínuszban lesz a tőzsde, így az ETF-ek is. Azért szokni kell a látványt, amikor van, akinek csak 4-5% EBKM-nyi hozamot termel ki a befektetése, míg a tied profi befektetőként -15%-on áll.”

  Mindenki átlag lakossági kispista, aki otthon tradel. Ahogy kijön Xi Wei a Goldman deskről, egyből kispistává változik, hiába kezdene otthon kereskedni (ha szabadna neki).

  “Az S&P500 a 2021 év végi csúcsát még mindig nem érte el, aki akkortájt fektetett be, még mindig mínuszban van.”

  “Havi 5 perc” = rendszeresen befekteted amit megtakarítasz.

 • Piréz Végrehajtó
  ” Ebben egyetértünk, pont azt mondom, hogy nem értették meg, hogy kamatban 4% CHF = 8% HUF várható értéken, sőt több.”

  Ezt a bankok hogyhogy nem tudták? Vagy szándékosan hiteleztek olyanokat, akikről tudni lehetett, hogy becsődölnek? Mi ebben a logika?

 • usespanner
  Ezt a személyes megjelenés dolgot sosem értettem, Anti.

  Ennél is érthetetlenebb, hogy az OKJ utódjaként létrejött ONLINE képző intézmények postán kérik a vizsgajelentkezéseket, míg 15éve az egyetemek kizárólag online felületen kérték.

 • axt
  Szerintem pont ideje volt, hogy a nagy cégek árbevételei csökkenjenek. Egyszerűen nem lehet a végtelenségig növelni a bevételeket. És nem a más f*szával verem a csalánt: ha ennek az lenne az ára, hogy nekem is csökken valamit a bevételem, hát hajrá. Nem lehet a végtelenségig gazdagodni. Senkinek se.
 • Kristóf

  “Ezt a bankok hogyhogy nem tudták? Vagy szándékosan hiteleztek olyanokat, akikről tudni lehetett, hogy becsődölnek? Mi ebben a logika?”

  Dehogynem tudták, de soha nem tudták volna elmagyarázni a pénzügyi analfabéta lakosságnak. Nekik pedig ilyen hitel kellett, mert 4% az 4% a 8% meg 8% és kész. Ha a zöld nem ad majd átmegyünk a kékbe. Másrészt pedig nem volt HUF forrás, mindenki hitelt akart, be senki nem tett. A svájci lakosság pedig megtakarító, CHF forrást lehetett szerezni a világpiacon. Azért is erősödött a forint mert az ciklus expanzív részében mindenki CHF-et váltott HUF-ra. Amikor pedig nettóban törleszteni kellett, akkor összeomlott az árfolyam.

  Másik része: A bankok adott kockázatnak megfelelő kamat mellett szívesen hiteleznek bárkit, ennek ellenére elszámolták magukat és nagyon rosszul jártak.

 • Nbazs
  @axt:

  Kérlek gondold végig, hogy a havi bevételed hány %-áról mondasz le szívesen, és küldöm a számlaszámomat. 🙂

  Az első részletet kérlek Kiszámoló oldalt található számlaszámára utald, köszönetül az Akadémia ingyenessé tételéért.

 • Belavoltam
  “A bankok adott kockázatnak megfelelő kamat mellett szívesen hiteleznek bárkit, ennek ellenére elszámolták magukat és nagyon rosszul jártak.”

  Jaj, mi lesz most? Mindjart jon a graphite nevu, es megint belekezd a siralmaba 🙂

 • Zabalint

  “Másrészt pedig nem volt HUF forrás, mindenki hitelt akart, be senki nem tett. A svájci lakosság pedig megtakarító, CHF forrást lehetett szerezni a világpiacon”

  Ez mondjuk nem így működik, mert devizaswappql bármilyen forrásból tudsz bármilyen deviza alapon hitelezni. Tehát CHF forrásból is tud a bank HUF hitelt adni, ha devizapozícióval hedge-eli a HUF kitettségét, vagy fordítva is, HUF forrásból is tud CHF alapú hitelt adni.

  Valójában annyi történt, hogy az ügyfeleknek egyrészt vonzóbbnak tűnt a CHF alapú hitel, mert kisebb volt a kamata, másrészt így kisebb volt a törlesztő és az akkori hitelbírálati feltételek alapján sokan forint alapon meg sem kaphatták volna ugyanazt az összeget, mert egyszerűen kicsi volt a fizetésük hozzá.

 • graphite
  node Béla, inkább az asszonykáddal foglalkozz, hogy legyen rendes fizetése, ne velem.
 • Kristóf

  “Ez mondjuk nem így működik, mert devizaswappql bármilyen forrásból tudsz bármilyen deviza alapon hitelezni. Tehát CHF forrásból is tud a bank HUF hitelt adni, ha devizapozícióval hedge-eli a HUF kitettségét, vagy fordítva is, HUF forrásból is tud CHF alapú hitelt adni.”

  Felteszem cross currency swap-ra gondolsz, aminél van nominal csere tehát a banknak meg kell kapnia a CHF-et, amit aztán HUF-ra vált, mikor megkapja kispista a hitelét. Ezért cserébe a bank HUF nominalt ad a counterparty-nak (feltéve hogy valaki, akinek CHF-je volt, ilyet akart felvenni).

  Szóval a nap végén valahonnan elő kellett teremteni a nominalt, ami teljesen világosan nem forintból volt.

  Ha cross currency swapokat használták a bankok, akkor is CHF lett HUF-ra váltva nettóban a ciklus elején. Viszont szerintem egyszerűen bankközi hitelek / kötvények voltak, de nem tudom 100%-ra.

 • graphite
  ha te sem tudod, akkor a hitelfelvevők még annyira sem tudhatták. Kb mint a volkswagen dízel botrányánál, azzal a különbséggel, hogy ott a volkswagent meghurcolták, Mo-n mai napig az a mantra, hogy köcsög kapzsi hitelfelvevő… VW esetében nem volt kapzsi a vásárló, aki olcsón nagy autót akart. Ki érti ezt? VW igazgató letöltendőt kapott, pl Patai jelenleg az MNB-nél van, a várbeli luxuslakását használta Matolcsy…
 • Belavoltam
  “Mo-n mai napig az a mantra, hogy köcsög kapzsi hitelfelvevő”

  Na, csak kibujt az a szog a zsakbol, LOL :-)))

 • graphite
  node kedves Béla, milyen szög bújt ki a zsákból? Én konzekvensen állítom 15 éve, hogy csak és kizárólag a bankok a felelősek a devizahitelezésért. Azt is állítom (nem 15 éve), hogy számomra teljesen felesleges a kétszintű bankrendszer, elektronikus számlavezetést az MNB vagy az állam is tudna csinálni, digitális forinttal, ahol nem 100k eur lenne a biztosítási összeghatár. Ez a jelenlegi ker bankrendszer teljesen leszerepelt, de vállalkozást nem indíthatok, csak ha előbb leszerződök velük. Tehát az állam, azzal, hogy nem teremti meg a számlavezetést és digitális forintot, kizár engem a gazdasági életből. Teszi ezt azért, hogy ne rontsa a ker bankok üzletét. Azon ker bankok üzletét, akik bizonyítottan átvertek milliókat. De ezt nem szabad kimondani, hanem azt kell mondani, hogy az a millió kapzsi volt, és plazmatévét vásárolt. Miközben mindenki tudja, hogy ingatlant vettek.

  Mi pedig majdnem ennyi idő óta mondjuk, hogy tévedsz.

  Világosan le volt írva és a közjegyző is a szádba rágta, hogy amikor a jelentősen alacsonyabb kamatot választod, annak az árfolyam kockázat az ára, mert nem ingyen van ez az ebéd.

  Arra fogadtál, hogy nyerni fogsz, nem fog jobban gyengülni a forint az évek alatt, mint amennyit nyersz az alacsonyabb kamatokon.

  Nem jött be, buktál rajta.

  De nem tudsz beletörödni, megszállott mániákus módjára hajtogatod, hogy nem te vagy a hibás, hanem mindenki más.

 • devizarajongó
  azt hogy miért tévedsz, Miklós és a fél blog elmondta egy év alatt; én most úgy csinálok mintha nem tévednél, mert akkor is bukó az érvelésed.

  Ugyanis miről is beszélünk a te érvrendszereden belül? A víz vizes, a politika mocskos. Át lettél ejtve mint sz@r a palánkon, a kormány által, amelyik fedezi a ker. bankok bizniszét. Kéz a kézben uralnak le téged. Az lehet hogy látod a helyzetet, de egy szót nem ejtettél arról hogy mit teszel ellene; egyáltalán mit TUDSZ tenni ellene.

  És ez az: semmit. Rabszolga vagy és az is maradsz, még egyszer mondom, a saját érvrendszered szerint. Örülni nem muszáj neki, de nagyon látszik hogy a saját erőforrásaidat pazarlod azzal, hogy rimánkodsz miatta. Ami ellen nem tudsz tenni, abba miért nem törődsz bele?

  Ez az igazán szomorú az érvelésedben, nem az hogy milyen súlyos tárgyi tévedésekkel van tele. Meg vagy keseredve.

 • graphite
  ” Az lehet hogy látod a helyzetet, de egy szót nem ejtettél arról hogy mit teszel ellene; egyáltalán mit TUDSZ tenni ellene.”

  1. Leírom minden nap, hogy csaltak a bankok.
  2. Nem vállalkozom, minimálisat adózom. Bár sokkal több pénzt tudnék keresni, tudatosan nem teszem. Ezáltal csökkentem a bankok profitját (a vállalkozás amelyik alkalmaz kevesebb hitelt vesz fel, én nem veszek semmit hitelre).

  Kb ennyit tehetek. A is Luigi se tud sokkal többet tenni az olasz maffia ellen….

 • bobo
  Én is hozzászólnék a devizatémához!
  Nem cifrázom, csak annyit mondok, hogy az uniós bíróság szerint minden fogyasztói devizakölcsön szerződés semmis, (aláírása pillanatától) az ügyfelek elégtelen tájékoztatása miatt.
  A banknak nem jár sem kamat, sem egyéb járulékok, az ügyfelek csak a kapott forintösszeget kötelesek a bank számára visszafizetni.
  Úgy, hogy ára vannak, ha a bank átveri az adós! De ezt az árat a bank köteles megfizetni!
 • Belavoltam
  “Leírom minden nap, hogy csaltak a bankok.”

  Amikor az ostobasag szorgalommal parosul.

  “Bár sokkal több pénzt tudnék keresni, tudatosan nem teszem. Ezáltal csökkentem a bankok profitját”

  LOL. Jol kitolsz a rendszerrel. A csalad mit szol hozza, hogy apa nem eleg, hogy annak idejen rosszul dontott, de fafejusege miatt azota is lyukas cipoben kell jarjanak? 🙂 Van az a torvenyszeruseg, hogy amelyik fa nem hajlik, az eltorik a nagy viharban.

  Btw azt tudtad, hogy a Wise ingyen vezeti a szamladat? Es ha ajanloi linken keresztul regisztralsz, akkor kb. a szamlanyitasi koltseged is nulla?

  Morgan Housel penzugyi podcast-ja tegnap a greed and fear temajat jarta korul, nagyon erdemes meghallgatni. Marmint azoknak, akik tanulni akarnak a mult hibaibol.

 • 2023
  1. de gondolom csak ott nem, ahol esetleg kéne …. 🙂
  (nem kicsit kontraproduktív ez így, még az is ellened (= a bankoknak) szurkol egy idő után, aki esetleg együtt érzett volna veled.)

  2. LOL, kőkeményen kitoltál velük, grat. (hogy magaddal sokkal jobban? nabumm.)

 • jami
  Emlékeim volt szó a kockázatról, de az emberek, tévesen, nem akarták megérteni, hogy ami tavaly 12 hónapon át alacsony volt, azt kb semennyire sem jelenti, hogy a kövi 12 hónapban is az lesz, pláne 5-10 év múlva. Sok hiba volt a bankok és bankfelügyelet oldalán is. De ahogy nem a hitelfelvevők voltak csak hülyék, ugyanúgy nem a bankok voltak csak a felelősek. A hirtelen hiteldömpingnek ráadásul erős árfelhajtó hatása volt az ingatlanpiacon.
  A másik nagy lufitermék az új kocsik voltak: akár 0% önrésszel. Az már tényleg Darwin-díjas, hogy azok vettek így kocsit leginkább, akiknek máshogy esélye sem lett volna, újra pláne. Nekem is magyarázta szomszéd, mennyire zsenik ők pénzügyileg, mert az alacsony deviza alapú hiteltörlesztő mellé így még szépen befér a devizalapú újkocsitörlesztő is. De velük sem az volt a gond, h felvették ezeket, hanem kb az egész életük ilyen logikával felépített.
 • jami
  Ettől még ők sem “érdemelték” meg a szívást a végén, ahogy senki sem – nem lett volna szabad hitelt kapniuk.
  Tényleg őrület volt az egész, ahogy most ilyen szuper irány a babaváró, megelőlegezett csok. Pedig ez totál forint, (még) nem okoz gondot a visszafizetése – de rombolása nagy lesz.

  Összességében annyi a tanulság, hogy ésszel kell hitelt felvenni, mindegy mit mond a szomszéd, a bankos kiskezitcsókolom vagy bárki. Ami pénzügyi terméket nem értünk világosan – azt nem vesszük igénybe. Amire nagyon-nagyon nincs pénz, csak a nappali vágyakozás, azt ne vegye meg senki sem hitelből. ehhez nem kell sem az MNB, se közgazdasági tudás, szimpla józanság csak.

 • bobo
  “jami
  2023-09-02 at 15:54

  Nem tudom mivel foglalkozol. Remélem, hogy nem hitelezéssel.

 • graphite
  Köszönjük, graphite, talán százszor meghallgattuk már a sirámodat, hogy téged csúnyán becsaptak a devizahitellel ezelőtt 15 évvel és mindenki hibás, csak te nem.

  Ugye nem baj, ha nem hagyom, hogy ezt a hozzászólást is félrevigyed?

 • Belavoltam
  A ki volt a felelos dologhoz meg egy adalek, hogy a CHF arfolyam o1g regnalasa alatt szallt el. Ne feledjuk el az o tehetseguk artalmait sem. Az egyetlen orom az uromben az volt, hogy utana hamar atkonvertaltattak HUF alapuva az osszes devizahitelt.
 • jami
  Jajj már, ők soha semmiről, ami negatív; de a nap is azért kel fel, hogy rájuk süthessen.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.