Mi lesz a "papírvagyonokkal"?

2023-08-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt két évtizedben a befektetési eszközök árazása hatalmasat emelkedett, leginkább a nulla körüli kamatok miatt. Míg az ezredforduló előtt a vagyon növekedése többé-kevésbé a GDP növekedését követte, az elmúlt két évtizedben, de különösen az elmúlt 10-12 évben hatalmas drágulás következett be a részvények, ingatlanok és egyebek árazásában, miközben a világ eladósodott, a gazdaság pedig minden stimulálás ellenére nem igazán tudott nőni. A vagyon nem értéke, de ára elkezdett sokkal jobban nőni, mint azt a gazdasági növekedés indokolta volna. (Minden kép dupla kattintásra nagyobb lesz.)

Kialakult egy 160 billió dollárnyi "papírvagyon", vagyis olyan árazás, ami inkább csak papíron létezik, mintsem valódi fundamentumokon állna.

A McKinsey az egyik legutóbbi tanulmányában annak próbált utánajárni, mi lesz ennek a papírvagyonnak a sorsa, hogyan alakul az előttünk álló szűk évtized. Mivel a jövőbe ők sem látnak, ezért lehetőségeket vizsgáltak, mi történhet a következő években.

Mi történne, ha újra eljönne a 2008-as gazdasági válságot megelőző állapot, az olajsokk utáni hetvenes évek, olyan helyzetbe kerül a gazdaság, mint Japán az ingatlan és részvénybuborék kidurranása után, vagy a második világháború utáni korszak ismétlődne meg?

Ahogy a tanulmány bevezetőjében megjegyzik, a négyből kettő a melyik mérget akarod bevenni kategória, egy pedig ugyanaz, csak dupla dózisban. Az egyetlen jó kimenet az lenne, ha a papírvagyonok árazása nem is nőne, de legalább nem is esne, hanem a gazdaság tudna felzárkózni az árazáshoz, vagyis a valódi növekedés utol tudná érni a mostani árszinteket. Ehhez azonban érdemben kellene növelni a termelékenységet, felszámolni olyan problémaforrásokat, mint a túl összetett és töredezett beszállítói láncok.

A legrosszabb a japán forgatókönyv, az egy 30 százalékos áresést jelentene a részvények és ingatlanok tekintetében a következő néhány évben.

A kérdés, hogy milyen lesz az előttünk álló évtized? Gyengén muzsikáló befektetések, elmaradó gazdasági növekedés, alacsony kamatok és tovább hízó adósságok vagy növekvő fogyasztás, de magas kamatok és infláció mellett? Esetleg sikerül valami csoda folytán annyira növelni a termelékenységet, hogy azáltal ki tudjuk nőni a problémát? Meg tudjuk-e oldani a lassan az egész világot sújtó demográfiai válságot, illetve az adósságválságot, ami kialakult az elmúlt időszakban?

Valószínűleg a következő évtized nagyon más lesz, mint az elmúlt húsz év.

Ha a vagyonok értékének csökkenése magas kamatok mellett, stagnáló gazdaságnál megy végbe, az komoly adósságválságot is okozhat.

A tanulmány végigveszi a felvázolt négy lehetőséget, melyik esetben mi vár a gazdaságra és a már meglévő vagyonra. Hogy melyik fog megtörténni, nem tudjuk, de mindenesetre érdemes felkészülni arra, hogy egy teljesen más évtized előtt állunk, mint az eddigiek. A fenti linken elolvasható a teljes tanulmány angolul.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram