Kata nyugdíj, tűzifa és lakásbérlés

Ma nyilatkozta a miniszterelnök, hogy a nyugdíj miatt kellett “megreformálni” a katát.

Apró gond az érveléssel, hogy pont a nyugdijalapot jelentő 50 ezer forintot nem emelték, sőt elvették még a lehetőséget is, hogy 75 ezer forintot fizessen valaki önként a magasabb nyugdíj reményében.

Ha ez kevés lenne, főállásod sem lehet kata mellett mostantól, tehát a garantált éhenhalásra ítélik a taxisokat és a fodrászokat nyugdíjas korukra. Egy katásnak nem lehet több nyugdíjalapja, mint a minimálbér fele évente. Ez mostantól törvénybe van öntve. (Ilyen az, amikor fél nap alatt írnak egy törvényt, még a helyesírási hibákat sem tudják kijavítani és másnap már el is fogadják hathetes határidővel.)

Gondolom, a miniszterelnök is így értette a mondandóját, hogy túl sok lesz a nyugdijas hamarosan, fontos, hogy a katások gyorsan éhenhaljanak. (Jó, nem így értette, hanem hogy azért dobtak ki szinte mindenkit, hogy jó sokat adózzanak.)

Túl gyors munka soha nem jó, ahogy tartja a mondás. De jó lenne, ha a kormány először gondolkodna, utána cselekedne és nem fordítva állandóan.

(Arra nem vesztegetném a szót, hogy a miniszterelnök szerint a brüsszeli szankciók miatt kellett meghalnia a rezsicsökkentésnek, a valóság ezzel szemben az, hogy az energia már tavaly is közel ugyanilyen drága volt, mert az oroszok nem küldték a gázt már tavaly sem.

Az is apróság, hogy a gázra nem vetettek ki szankciót, az oroszok annyit küldhetnének, hogy ingyen lehetne a gáz. De nem teszik, szándékosan zárják el a csapokat. De mi az oroszokat nem hibáztathatjuk, így Brüsszelt kell és különben is harcban kell állnunk. Soha nem hagyta a miniszterelnök úr, hogy a tények összezavarják a hangulatkeltésben… )

Ma reggel láttam, hogy a puccos Budaörsön jól szituált család éppen talicskázza befelé a frissen vett tűzifát.

Szintén itt egy raktárnál már két teherautónyi tűzifa van felhalmozva.

Ha tudsz fával fűteni, még ma rendeld meg, mert nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan nem lesz és addig is gyorsan fog drágulni.

Nincs felkészülve az ország a megugró keresletre, az szinte biztos.

S mi fogyott még el tegnap az Auchanban? A konnektorba dugható fogyasztásmérő. Még hogy nem tudnak spórolni az energiával az emberek, ha közvetlenül érzik a pénztárcájukon.

Még egy gondolat: apósomék ki akarták adni a felső szintet bérlőknek. Ebből most nyilván nem lesz semmi, ha a plusz rezsi a duplája lenne, mint a remélt bérleti díj.

Vajon mekkorát fognak esni a bérleti díjak és mennyire fognak felértékelődni azok a bérlők, akik a rezsit is ki tudják fizetni? Az embereknek továbbra is fix összegük van lakhatásra, ha a rezsi az ötszöröse lesz, akkor a bérleti díjnak kell csökkennie.

Mennyire fognak felértékelődni a kisméretű és/vagy korszerű bérlemények? (Vagy kevésbé leértékelődni, mint a nem szigetelt nagy hodályok.)

Share

234 hozzászólás

 • Mentike
  Miklós, a sok nyugdíjas kérdést már elkezdték kezelni az eü züllesztésével (és a covid kezelésével is, ld. arányos halálozási adat népességre nézve). Csak folytatják, amit elkezdtek.

  Nem csak a tűzifát, a pelletet is rendeljétek most meg. Nálunk már most 30%-al drágább, mint 2 hónapja volt.

 • Tipli
  3 észrevételem van:

  1. A kata abszolút igazságtalan volt, és tömény adócsalás. A közteherviselés szembeköpése. A legkevésbé sem sajnálom azokat, akik eddig egy csóró óvónő adójának töredékét fizették be a közösbe, most pedig rinyálnak.

  2. Bármi, ami az energiatakarékosságodat segíti, az JÓ. Vedd meg, tedd meg most. Készülj tudatosan a télre. Szigetelj, cserélj ablakot ha tudsz. Dobd ki a mosogatógéped, az energiafaló plazmatévéd, darabold miszlikekre a szárítógéped, a kovászosuborka aszalódat, a műköröm polírozódat és az egyéb haszontalanságokat. Most készülj a rendkívül rossz helyzetre, és gondold el, még annál is szarabb lesz.

  3. Ha nagy, energiafaló házad van, most add el. Még nem késő. Az energiaszámlák megjelenésével ezek teljesen el fognak értéktelenedni. A lakók nem csak a számlát, a hitelt sem fogják tudni fizetni. Bankok dőlnek be, és vele az ingatlanpiac is. 🙂 Végre.

 • Pannonymous
  Még mindig nem tudom, hogy a 210 KW/h átlagos áramfogyasztás az mérőóránként, vagy lakásonként van meghatározva… Ugyanis nekem 2 db fogyasztásmérőm van, az egyik a nappali áramé, a másik a távvezérelt áramé. Apropó tüzifa: én még áprilisban vettem 80 mázsát 2500 ft /q áron. Volt még kb 10 q tavalyról így lett kb 90 mázsányi. Ez nekem 1,5 télre elegendő. Már most 4000 ft/q az ára errefelé….
 • Talán
  Látom már a téli híreket a szmogriadókról.
  Továbbá a kékfény a falopásokkal lesz tele – L.Aladárt bűntársával tettenérte zárójel kereszt B.Zoltán zárójel erdész, akit…..
 • Gábor
  Ne fát rendelj. Fabrikettet. A fa teli van vízzel, évek mire szépen kiszárad. Plusz hasogatni kell, ráadásul többszöröse helyet foglal tároláskor, mint a brikett.
  Azt már nem is mondom, hogy kevesebb kell belőle, ritkábban kell a tűzre rakni, nem képződik utána hamu…

  A tűzifával lehet trükközni. Erdei köbméter, kaloda, mázsálás.. A brikett be van zacskózva. 960 kg/raklap.

 • Attila87
  Már tegnap hallottam több ismerőstől, hogy tűzifát vesznek meg napelemet tesznek fel majd gyorsan.
  Sok sikert a gyors telepítéshez. Van aki telkén kivágja régi fákat, hogy vegyes tüzelést újrakezdje.
  Hamarosan megugrik a falopások száma is szerintem. Nem valószínű, hogy lesz elég fa a kiváltásra (vagy meg fogja érni, ha aranyárban megy az is). A legszegényebbeknek meg semmi se marad belőle.
 • Csupakosz
  Sajnos még többen fognak szeméttel fűteni.
 • krilin
  Csodálatos… bükki, zempléni erdők felkészülnek a tarvágásra, teljes az ország pedig a konstans, mindent beborító szmogra októbertől márciusig… win-win, legalábbis a kormány számára, lesz még pártízezer előrehozott halálozás emiatt is.

  Abszolút nem értek egyet a rezsicsökkentés megvalósításával, filozófiájával, és annak örülök hogy sokan szembesülnek most a valósággal, de megint az egész ország fog szívni, miután egy komolyabb réteg az elmúlt 10 évben el volt kényeztetve (és most ők fognak a leghangosabban sipákolni).

  Lehetett volna lépcsőzetesen kivezetni, külön minden rezsitípusra fokozatosan, ehelyett a szokásos huszárvágás, aztán majd megoldjuk valahogy…. agybaj.

 • M. Tamás
  “You and your friends better batten down the hatches, because when it hits, you’re all gonna wonder how you ever thought you could live so large and leave so little for the rest of us.” – – írásáról jutott eszembe.

  Egyébként meg ha rossz a rendszer, megjelennek a szélsőségek. Szerintem is erősödni fog az ügyeskedés, a falopás, és társai.

  Mindig is csodálkoztam egyébként, hogy visszatérő elem a korm. kommunikációban: baj van, de megoldjuk – nincs baj – nincs baj – nincs baj – KURVANAGYBAJVAN de MI megoldjuk.

  Egyik pillanatról a másikra tudnak változtatni a narratíván. Most is így lett energiavészhelyzet ^^ Előtte: tárolókkal minden fasza, kimaradunk, lesz gáz, EU-ban szar lesz nekünk lesz fűtés. Aztán hipp-hopp energiavészhelyzet 🙂 És sokaknak ez fel se tűnik, ezt nem értem.

 • eferix
  Nálunk az utcában egy hónapja szinte naponta jöttek a tüzifás autók, brutál mennyiségeket halmoztak fel egyesek. Ezen kívül azok döntöttek jól, akik időben felrakatták a napelemet is és most nem érinti őket az elszabaduló villanyár.

  Az a helyzet, hogy ebben a világban nagyon gyorsan kell alkalmazkodni és mindig pár lépéssel előre gondolkodni megelőzve a későn ébredő tömeget.

 • Én is akarok kommentelni...

  Gulyás egyértelműen fogyasztási helyet említett egy válaszában. Simán össze fogják adni a több mérőn való fogyasztásod, legyen az H tarifa vagy nem. Fogyasztás, fogyasztás. Persze lehet tévedett, ha igen, majd elnézést kér 🙂
 • Totya
  12 éve volt ennek a bandának, hogy fenntarthatóságra, energiahatékonyságra és innovációra tanítsa a népét, amihez minden pénzt megkaptak az EU-tól. De nem, véletlenül sem tanulhatunk nálunk okosabbaktól, hova lenne így a világ. Volt helyette folyamatos mellébeszélés csavaros észjárásról, magyaros világlátásról meg hasonlókról, miuközben két kézzel rámolták az EU pénzét a saját zsebükbe. Hát most itt állunk huzatos házakkal, lerottyant oktatással meg a híres csavaros észjárásunkkal. Sok sikert mindenkinek.
 • pkrt
  Ismét csak azt tudom mondani, hogy amikor három évvel ezelőtt – akkor már szorgos kiszámoló olvasóként – vázoltam az ismerőseimnek a körvonalazódó gazdasági válságot (hitelbedőlések, megugró árak, akár éhezés) akkor azt mondták hülye vagyok ilyen soha nem lesz. Azért is hülyének néztek mert nem volt ínyemre a brutálisan túlárazott ingatlanpiacról vásárolni (“albérlet helyett a sajátodat is fizetheted, olcsó a hitel, hülye vagy ha nem veszel fel”). Azt pedig nem értették, hogy amikor elkezdtem több pénzt keresni akkor egy fillérrel nem költöttem többet magamra és autót sem cseréltem. Hát… soha ne mondd, hogy soha.
 • Norb
  a mosogatógépet mért dobnád ki? az pont hogy takarékosabb a kézi mosogatásnál, de nem kevéssel. De a többi felőlem lehet kuka 🙂
 • terpesz
  ha az ostobasag fajna, mocskosul rekedt tarsadalom lennenk az allando orditastol
 • Papa
  A végére azért még odaböfögte a dagi, hogy Soros. És még mondja valaki, hogy a fideszesek nem tejesen idióták, csak rossz forrásból kapják az infót. De teljesen idióták. Nincs rá más magyarázat.
 • H-s
  Nehogy már pont a H tarifa legyen drága, amiről épp a leghatékonyabb és leg környezetkímélőbb hőszivattyús gépek üzemelnek! Sokszor 1 kw áramból 2-3 kw hőt állítanak elő. Ennél spórolósabban nem is lehetne áramot használni.
 • .....
  A Kata-val nekem is ambivalens érzéseim vannak, ahogy többeknek. Az adóterhe nevetséges, vagy a Bruttó-nettó különbözetét kell csökkenteni, vagy a Kata-t korlátozni. (A nyugdíjakat meg felejtsük el, az nem lesz.) Más történet, hogy a beszántás egy demokráciában nem úgy műküdik, hogy hétfőn elrepül két veréb a miniszterelnök út ablaka előtt, ezért mától 60 napra beszántjuk a Kata-t és ennyi. Ez nem kormányzás, ez kapkodás.

  Ami a tüzifát illeti: Lassan tervezünk építkezni. (Tudom, időzítés…) Szerintetek érdemes fatüzelésű kazánt betervezni egy 160m2-es, kétszintes házba? Ha igen, hová? Eddig a gáznak is csak a csövét terveztük kihúzni, de azt már látom, hogy be is kell kötni. Gázbojlerből van olyan, ami tud fát is tüzelni? Erről van tapasztalata valakinek?
  (Egyébként fából van elég, 2000m^2 akácos van a kertünkben, tehát az kvázi ingyen lenne.)

 • Kádám
  Nincsen már tűzifa a mi környékünkön, a múlt héten még tudtam szerezni 10 mázsát 4500!!! forintos áron (per mázsa) Csak mert itt írta valaki, hogy 2800 Ft/q. Még a bejelentés előtt rá akartam duplázni, de szeptemberig itt a tüzépen nem is lesz. Képzelem mi lehet a bejelentés óta. Napelemet most rakattam fel tavasszal, most apám házára intézem, pont a bejelentés napján kötöttük meg a szerződést. Innentől még 4-6 hónap mire termel, addig brutális villanyszámlák. Rengetegen fognak sírni a télen, nagyon nagy szerencséje Orbinak, hogy most volt a választás.
 • mad823

  A 2-3 pontjaiddal az a baj, hogy a rezsidémon vidéken fog a legnagyobbat harapni, ahol korszerűtlen épületek és fűtési rendszerek vannak dögivel, ellenben pénz sincs korszerűsíteni. Eladni meg…
  De szerencsére ők voltak a szavazóbázis legstabilabb rétege, most legalább egy kicsit beköszön a valóság oda is.

 • home ofisz
  Faelgázosító kazán, tűzifa már hónapokkal ezelőtt betárazva, csudajól kiszáradva a fele, mert rotálásban van felhasználva (most télen a tavalyi rendelés lesz felhasználva, jövőre a mostani, és így tovább)
  Cserébe nincs a gáz bevezetve, a karosszékben nyugalomban borozgatva figyelem ha a Putler elzárja a csapokat, vagy éppen csak a tízszeresére ugrik a gáz ára.
  Cserébe gáztűzhely sincsen, van viszont indukciós főzőlap, villanyos sütő…
  Nem tudom sírjak-e vagy nevessek, még nem mertem elővenni a kockás papírt 😀
  Azért egy aggregátorra lehet hogy még be kéne ruházni, a békeidőkben x évvel ezelőtt is törtem már rajta a fejem az áramszünetek miatt.
 • gaborr
  A kata megszuntetese egyertelmuen inflacio visszafogas erdekeben tortent. Tul sok az elkoltheto penz. Az inflacio gyilkolja a nyugdijakat, hat igy oldottak meg…

  Taxizast lehet vallalni programozas mellett? Hogy szurik ki h taxi szamlat allitok ki vagy programozok?

 • Lee732
  Sziasztok.Errol jut eszembe,mi van a allami napelemes palyazatokkal? Ismeros kapott levelet,hogy nyert,de a tenyleges osszeg majd kesobb.Ez volt aprilisban,azota teljes csond.
 • dsadsa
  A mosgatógép áramot fogyaszt, a kézi mosogatás meg csak vizet, és annak nem változik az ára.
 • Szak1
  Mondjuk autót pont cserélhettél volna. A három évvel ezelőttiekhez képest majdnem duplázódtak az árak. 2019 októberében vett, harmincezer kilométert futott autómat ma újkori árán bevenné a kereskedő.
 • Robird

  Kosd be a gazt, kondenzacios gazkazan, alacsony homersekletu futessel (fal pl.)
  Tegyel be tartaleknak egy jo hatekonysagu, korszeru kandallot, vagy faelgazosito kalyhat. Ne kosd be a rendszerbe, termeszetesen (alacsony homerseklet)
  A gazfutes tovabbra is hatekony es olcso lesz, backupnak meg ott van a kandallo.
 • n.

  “a mosogatógépet mért dobnád ki? az pont hogy takarékosabb a kézi mosogatásnál, de nem kevéssel”

  A mosogatógép víztakarékos a kézi mosogatáshoz képest, de – programtól függően – nem kevés áramot fogyaszt.
  (Persze ha egyébként is árammal állítod elő a meleg vizet, akkor jó alternatíva lehet.)

 • mókuskerék

  “A mosgatógép áramot fogyaszt, a kézi mosogatás meg csak vizet, és annak nem változik az ára.”

  Ezt most komolyan írtad, vagy valami irónia képpen, mert ha komoly akkor sokat nem mosogatsz gondolom:)))
  A meleg víz a kulcsa a képletnek elárulom, ami magától nem lesz meleg.

 • Rudi
  @….. Szerintem érdemes. Mi tavaly most építkeztünk, eredetileg nem terveztünk fatüzelést, de apósom rábeszélt. Atmos faelgázosító kazán lett, 2000 liter puffertatállyal (kazán a melléképületben, tartály a padláson). Amikor nem mínuszok vannak, akkor hétfőn begyújtok, megpakolom brikettel 3-4x, 2-3 óránként és csütörtökig meleg van (termosztáttal szabályozom a hőt a házban).

  Amikor hidegebb van, akkor is max. 2 naponta – de ugye olyan nagyon hideg az előző télen nem volt. Van mellette gázfűtés is, de gondoltam ameddig a rendelkezésre álló fát el nem tüzelem, addig nem használjuk, így fával ment végig az előző szezon. Nem füstöl, nem kormos, nem büdös. És jól is esik 2-3 óránként kimenni a kazánhoz 🙂

 • n.
  “Ha ez kevés lenne, főállásod sem lehet kata mellett mostantól, tehát a garantált éhenhalásra ítélik a taxisokat és a fodrászokat.”

  Ezt nem értem… miért lenne így?

  Épp a fodrászomat kérdeztem, hogy ez őt hogy érinti: sehogy, 99%-ban eddig is csak magánembereket szolgáltak ki.
  A taxisok oldalát nem ismerem, hacsak lehet, elkerülöm őket, végtelenül dühít, hogy mindig kivételezettként vannak kezelve.

 • n.

  “A mosgatógép áramot fogyaszt, a kézi mosogatás meg csak vizet, és annak nem változik az ára.”

  Most még… nincs már az se messze, lásd pl.: qubit.hu/2022/07/14/az-ivovizes-locsolas-olyan-pazarlas-ami-a-szantofoldi-ontozeshez-hasonloan-gyorsitja-magyarorszag-elsivatagosodasat

 • Zabalint

  A kézi mosogatás is fogyaszt áramot, ha a vizet villanybojler melegíti, ha meg gázbojler, akkor gázt.

  Egyébként vizet csak akkor fogyasztasz többet a kézi mosogatás, ha folyó vízzel csinálod, de miért csinálnád így, főleg ha két osztatú mosogató tálcád van?

 • eLemlámpa
  Hehe, pont ezen gondolkoztam, hogy ezeket a magas belterű hányingerkeltő ótvar ezeréves szigeteletlen putrikat ki fogja ezentúl megvenni, kivenni? Az egy dolog, hogy nincs szigetelve, de hogyan is lenne, ha műemlék vagy városkép nem engedi. Vajon az áruk konvergál mostantól az értékükhöz, vagy az emberi ostobaság a világűrnél is hatalmasabb?
 • Nacionalista

  Akkor, ha hideg vízzel mosogatsz… Amivel zsíros edényt nem lehet tisztára mosni. A vizet meg vagy árammal vagy gázzal melegíted, szóval pont ugyanott vagy.

 • krilin
  egyszerű, programozni nem fogsz mert nem lesz áram… írom ezt a gép mellől, amin programozok, és az a baj hogy csak félig szarkazmus, félig meg be vagyok sz*rva mert nagyon gyanús a dolog.

  szünetmentes tápot mindenesetre megrendeltem, mert ha gyakran elszáll amin egy fél napig dolgozok (tudom, autosave) vagy még rosszabb és elpukkan valami a kimaradások miatt (Bp. közepén, idén már 4 áramszünetünk volt a panelben), nem lenne őszinte a mosolyom.

 • Imre
  , persze, mert az összes katás megkereste az egymilliót. Hát nem. Csomón kerestek 300-400e körül és most nem tudják, miből fognak élni.
  És lehetett volna emelni a katát, lehetett volna sávosan emelni, stb.
 • -nb-
  …..
  2022-07-15 at 10:05
  Gáz + Vegyes kazán:
  gondos tervezéssel (amúgy nem egy csillagrendszer pályaszámítás, de oda kell figyelni) 2 kazánnal működik (sajnos a szomszédomban, én pont lekéstem 🙁 …)
  Gázkazán: azonnal szabályozható, ki/be kapcsolható
  Vegyestüzelésű: egy közepesen olcsó (gondolom most már magyarul drága) 6-10 órát tartja a vízhőfokot.
  A kettőt váltószelepekkel, vezérléssel lehet kombinálni. KELL szünetmentes villany, mert a vegyestüzelésűt leállítani fél óra!
  Meg veszélyhelyzeti hűtés (viztartáy fagynebntes helyen) a vegyestüzelésűhöz.
  Kb. 6 órát megy a gáz, ennek jó része alacsony fogyasztás (éjjel), másik része meg a reggeli befűtés.
  GONDOS tervezés! nem Mekk Elek!
 • Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?
  “nyugalomban borozgatva figyelem ha a Putler elzárja a csapokat, vagy éppen csak a tízszeresére ugrik a gáz ára.
  Cserébe gáztűzhely sincsen, van viszont indukciós főzőlap, villanyos sütő…”

  Magyarország villamosenergia termelésének közel 30%-a földgázból történik. Nem vagyok szakértő, de szerintem egy tízszeres gázár emiatt megjelenik a villanyszámládon is. 😉

  statista.com/statistics/1235432/hungary-distribution-of-electricity-production-by-source/#:~:text=Hungary%20sources%20most%20of%20its,production%20was%20fossil%20fuel%2Dbased.
  villanyautosok.hu/2022/02/26/igy-termelt-aramot-magyarorszag-2021-ben/

 • Györgyi
  Ez a “nem lesz nyugdíja a katásnak” aggodalom csak duma. Ha annyira kellene a nyugdíjpénztárba a pénz, már rég lehetővé tették volna akár vállalkozóknak, akár magánembereknek, hogy a kötelező százalékos befizetésen felül külön is szerződhessenek az állami nyugdíjpénztárral. Valószínűbb, hogy máshonnan hiányzik a pénz, csak azzal nehéz kampányolni, hogy fizess több tb-t vagy több adót ugyanazért az ellátásért, így a “csomagár” növelését a nyugdíjra fogják. Az emelt KATA lehetőségét is azért vették el szerintem, hátha ezzel még a továbbra is katázható vállalkozók egy részét is elrettentik, és másfelé terelik.
 • pasta
  “Vajon mekkorát fognak esni a bérleti díjak és mennyire fognak felértékelődni azok a bérlők, akik a rezsit is ki tudják fizetni? Az embereknek továbbra is fix összegük van lakhatásra, ha a rezsi az ötszöröse lesz, akkor a bérleti díjnak kell csökkenie.”

  Ez biztos így lesz? A szűkös budapesti ingatlanpiacon, ahol egy albérlet egy napig van csak hirdetve, miért törvényszerű, hogy csökkenni fognak az árak? Szerintem simán ami eddig volt 150-200 bérleti díj + 50 rezsi, az lesz majd 200+150.

 • LSV
  Nálatok nem te mosogatsz ugye? 🙂 A mosgatógép felfűti a vizet és azt használja. A kézi mosogatásnál is általában felfűtött vizet használnak, azt meg gázzal vagy villannyal fűtöd.
 • Hellótok

  Lehet mondani, hogy a KATA adózás rossz volt és kellett is az átalakítás.
  Emelhettek volna az adón (Persze azt nem lehet mert adóemelés) Vagy legalább benne maradhattak volna a teljes állás melletti KATÁS vállalkozók. (Persze adóemeléssel)

  Az én példámból úgy érzem nem volt annyira igaságtalan. (persze sok mindentől függ, és minden szentnek maga felé hajlik a keze.)
  A főállásomból befizettem közel 3,5 millió forint adót, + a KATA 300 000 + 60 ezer a könyvelő + Adók egyebek legyen kb. 30 000 forint. Ehhez jött ~4,5 millió bevételem.Persze ez egy nagy összeg az adó mértékéhez képest, de a részemet úgy gondolom befizettem a főállásom után.

  Persze mindenki eldönti meddig éri meg az adott vállalkozás.
  De lehetett volna sávos a rendszer, magasabb kezdőszinttel vagy egy plusz adó/járulék a bevétel után.
  Annyi minden jó lehetőség lett vola, ami nem borítja meg az egészet.

 • Rezsidémon
  Remek légszennyezettség várható télen. Gondolom a remek kormányzás közepette ezzel senki nem foglalkozik.
  Amúgy azt tudtátok hogy Németh Szilárd könyvtáros volt? Csak olyan napi fun fact
 • Györgyi
  Hideg vízzel zsíros edényeket nem mosol tisztára. Ha meg meleg vízzel mosogatsz, az megint vagy gáz, vagy áram a bojlertől függően. Kivéve persze, ha távfűtés van.
 • Danpress
  Nem értem a taxis, fodrászos példát hogy lassan éhen halnak.
  A legtöbbjük főállásban dolgozik, magánszemélyeknek, tehát nekik továbbra is havi 50ért marad a jó világ
 • lvjtn
  tudom, hogy csúnya dolog a káröröm, de nehéz nem vigyorogni ezen a blogon és olvasóin.

  évek óta nyomatja itt a többség a balos dumát, hogy igazságtalan a kata, igazságtalan a rezsicsökkentés

  tessék, megkaptátok, Orbán Viktor meghallgatta imáitok, és rendet tett, lehet örülni, esetleg köszönőlevelet írni neki

  Annyira szánalmas vagy. Hogy pontosítsak: évek óta azt mondjuk, hogy őrület, amit csinál és hatalmas pofáraesés lesz a vége. S bumm, nekünk lett igazunk. Ki hitte volna, hogy a szakadékba menő út végén szakadék van?

  Köszönjük meg, hogy tönkretette az országot, a forintot, a gazdaságot?

  Gyurcsány kevesebb kárt okozott, de volt benne még annyi tisztesség, hogy eltakarodott, hogy más el tudja takarítani a romokat.

  Orbán mikor fog végre eltakarodni?

  ja hogy a “1,5 milliót kereső katás informatikus vagyok, medencét fűtök a rezsicsökkentett árammal” most sírni fog? sírjon

  ha az eu nem hagyja abba a szankciózást, még látni fogunk jegyrendszert is, és lehet, hogy az 1944/45-ös állapotok is visszaköszönnek, a kata, hiperinfláció, gázár lesz a legkisebb problémánk. és hiába vakít el itt szinte mindenkit az o1g gyűlölet, ezt az usának lehet majd hálásan megköszönni

 • SH4RK473

  “1. A kata abszolút igazságtalan volt, és tömény adócsalás. A közteherviselés szembeköpése. A legkevésbé sem sajnálom azokat, akik eddig egy csóró óvónő adójának töredékét fizették be a közösbe, most pedig rinyálnak.”

  Az igazságtalanságot az alkalmazottakkal szemben az okozta, hogy 9 évig hozzá sem nyúltak az összegéhez. Akik meg felelősek voltak ezért, most erre is hivatkoznak. Szép.

  Átlagbér bruttóban a KSH szerint:
  2013 – 230 714
  2021 – 438 814

 • Puffogok
  ahh itt is ez a kata piszkálás a kommentekben … nem keresett mindenki 1 milliót (5% adó), egy kezdő kisvállalkozó ha 400 ezret keresett akkor máris 12,5% az adó és mindent magadnak kell megvenned, ha nem dolgozol nem eszel, nincs fizetett-, betegszabadság, meg céges kávé, meg munkaruha.
  Hatalmas előnye volt hogy munka mellett is lehetett csinálni (én is így kezdtem), ki-be lehetett kapcsolni, és a számomra legnagyobb előnye volt, hogy marha egyszerű – utalok havi 1x automatikusan, évi 1 adóbevallás és puszi. Most meg könyvelőt nyúzom, mert azt se tudom milyen számlára, mikor, mit utaljak, el fogok b.szni egy csomó időt. Ezer helyen millió ötletet írtak random emberek hogy milyen jobb megoldások lettek volna (sávos emelés pl), csak a kormány tele van életképtelen emberekkel. A csalók kiszűrésére meg lehetett volna egy hivatalt létrehozni … ja várjunk csak, ott a NAV.
 • Lukács
  A tüzifáról annyit, hogy annak a vágástól számítva 1-2 évet száradni kell, talán a nyárfa az egyetlen ami egy év száradás után égethető, de annak meg nem a legjobb a fűtőértéke. Illetve az akác ami vizesen is ég, de erősen csökkentett hőt ad így.

  Tegyük hozzá a fát általában fel kell vágni, aztán hasítani is kell – mert amit konyhakészen lehet venni annak az ára a 2-3 szorosa. Ehhez ha más nem egy láncfűrészre legalább szükség van, meg egy épkézláb emberre aki tudja használni. Bérmunkába erre embert találni lehetetlen.

  Felhasználás előtt szárazon tárolni, ha más nincs legalább raklapon, letakarva, de ahhoz is kell minimum erős fólia, ponyva meg raklap.

  Plusz nyilván tüzelő berendezés. Nem feltétlen a barkácsáruházas kandalló, mert az nem túl hatékony, persze ha nincs más jó az is.

  Szóval a fatüzelés nem olyan egyszerű mint sokan gondolják. Tapasztalat.

 • Frederick

  “A mosgatógép áramot fogyaszt, a kézi mosogatás meg csak vizet, és annak nem változik az ára.”

  A kézi mosogatásnál ugye meleg vizet is használsz, ami ugye pörgeti valamelyik órát.

  Ha egy mosogatógépet normálisan megpakolsz, elindítod eco programon, akkor azzal többet spórolsz (természetesen nem csak időben), mintha kézzel mosogattál volna el.