Mi történt a rubellel?

Ha ránézel az orosz rubel árfolyamára, mondhatni megtáltosodott, alig 15%-kal gyengébb, mint volt a háború előtt. Ez különösen annak a fényében érdekes, hogy járt már a dollár 140 rubel felett is, most 86 rubelt kell adni egy dollárért.

Sokan úgy gondolják, Putyin legújabb ötlete miatt erősödik a rubel, mert ő csak rubelben hajlandó elfogadni a gáz és az olaj árát.

Ez összeségében semmivel nem erősítené a rubelt, hiszen eddig is dollárt és eurót kapott a Gazprom az olajért és a dollárért, s 80%-át eddig is kötelezően át kellett váltania rubelre, s mint állami cég, gondolom ennél többet is átváltott. S még nem is lépett életbe az egyébként szerződésszegésnek számító egyoldalú változtatás, amit több partner is jelzett, hogy nem fogad el.

(Update: a sok szájkarate után nem is lett semmi a dologból, továbbra is euróban lehet fizetni, rájöttek az oroszok, hogy nem fognak az uniós országok úgy ugrálni, ahogy ők fütyülnek.)

(A probléma mélyülésére utal az is, hogy most már nem csak a devizabetéteket lehet csak rubelben felvenni, de a legújabb rendelkezés szerint még a kamatfizetés is csak rubelben lehetséges. Nem úgy tűnik, hogy csökkenne a probléma nagysága, hanem már a kamatokra kifizetett devizára is szüksége van a kormánynak.)

De akkor mi történhetett a rubellel az egyértelmű jegybanki beavatkozáson túl? (Hivatalosan beismerve is 39 milliárd dollárt égettek el a rubel árfolyamának megvédése érdekében az elmúlt öt hétben, ez forintban 12 942 267 000 000 forintot jelent, vagyis 13 ezer milliárd forintnyi dollárért vettek rubelt.)

– A külföldi befektetőknek megtiltották, hogy eladják az orosz papírjaikat és átváltsák a pénzt devizára. A dollár alapú orosz állampapírokat is rubelben akarják kifizetni.

– A magánemberek szintén nem válthatnak pénzt legálisan, csak olyan adó mellett, amit senki nem akar kifizetni. Sőt, még a meglévő devizás megtakarításaikhoz sem férhetnek hozzá, s mint fentebb említettem, most már a kamatokat is csak rubelben kaphatják meg.

– Márciusban kell sok cégnek befizetni az adót. Ezek a cégek februárban az elmúlt hat év legmagasabb devizatartalékát halmozták fel, ebből is fizetnek most adót.

– A szankciók miatt az import lefeleződött, míg az export javát adó olaj és gázbevételek nem csökkentek, többek között a magas áraknak is köszönhetően. Hiába kell 20% körüli árengedménnyel adni az orosz olajat, ha még így is drágább most, mint néhány hónapja.

Egy ország devizájának árfolyamváltozása a piaci szereplők gazdasági várakozásait tükrözi. Ebben az esetben erről szó sincs.

Még 20%-os alapkamat mellett is csak azért nem romlik a rubel, mert gyakorlatilag betiltották az eladását.

A mostani árfolyam egy teljesen mesterséges árfolyam, annyi köze van a valósághoz, mint a rendszerváltás előtti forint árfolyamoknak, amikor volt a hivatalos árfolyam, amiért mindenki háromévente vehetett néhány száz márkát és volt a valódi, amiért hozzá is lehetett jutni a hőn áhított kemény valutához. Ma is 130-150 rubelt adnak egy dollárért a valós piacon.

De fel lehet hozni példának a szintén hasonló szankciókkal sújtott Iránt is, a hivatalos és a valódi árfolyam között ötszörös szorzó van.

Abban a pillanatban, ahogy feloldják a kereskedés tiltását, rengetegen fogják átváltani a rubel megtakarításaikat bármi másba, tanulva az elmúlt hónap történéseiből. A külföldi értékpapír-tulajdonosok is ugrásra készen állnak, hogy több százmilliárd dollár értékben eladhassák a rubeljeiket. S még a 20%-os alapkamatot is csökkenteni kellene, mert az önmagában megfojtja az orosz gazdaságot.

Mivel tilos a rubelt eladni és az import is nagyon visszaesett, nyugodtan mondhatna bármilyen árat a jegybank, hiszen a piac nem működik, hogy kiigazítsa azt. Ennyire kell komolyan venni a mostani árfolyamokat.

Share

167 hozzászólás

 • Jani a hegyről
  Érdekes, mert a wise is a hivatalos árfolyamon váltja, tehát megéri eladni az EUR-omat a feketapiacon Oroszországban, majd visszautalni az így kapott rubelt az EUR-ós számlámra, kivenni az EUR-t, eladni a feketepiacon….
 • usespanner
  Köszi a cikket!
  A szankciók pont azt a szektort támadják kevésbé, amik az oroszoknak a legjobban fájna, például a nyugati (autó)gyárak bezárását.
  Ránéztem a Google Flight-ra, van jegy Oroszországba 30.000-ért….akkor hogy is van ez?

  De leginkább a kiutat békésen kellene megtalálni: egérutat adva Oroszország despota urának, hogy teljes arcvesztés nélkül, fülét-farkát behúzva távozhasson.

  Például hogy Ukrajna elismeri, hogy a ténylegesen Oroszországhoz tartozó területek (Krím, Donbass) már nem tartozik Ukrajna fennhatósága alá. Ugyanezt tette ugyanis Finnország, amikor Ororszország lerohanta és láss csodát:
  Finnország virágzik.

 • Ger
  Szuper a cikk, pont erről gondolkodtam a napokban. Előzetesen azt vártam, hogy kb. 300-ig süllyed az árfolyam idén.
 • András
  Lassan elkezdhetjük újra gyártani a Trappert, aztán elcseréljük vodkára vagy Szu-27-re. 😀
 • Nándi
  Azon gondolkodtam hogy ezekkel az intézkedésekkel nem okoznak még nagyobb károkat mint maga a rubel leértékelődése?
  Vagy ez egyszerűen annyira bedöntött volna mindent, hogy nem volt más opció?
  (Mármint a nyilvánvaló racionalitáson túl amit elengedtek)
 • TT
  Na, megvan az ellenszer a forint gyengülésére. Próbáljuk ki, mi baj lehet?
 • D

  Dehogynem. Egy deviza erteket alapvetoen a belevetett hit adja. Elhiszed, hogy ha az adott devizaban fektetsz be (vagy tartod a parnacihaban), akkor
  1. a realerteket tartja az inflacio mellett (a relevans orszag kockazatmentes befekteteseben tartva). Ide kell erteni az inflaciot es a mas devizakhoz kepest vett leertekelodest is..
  2. Adott esetben szabadon el tudod kolteni/be tudod fektetni/at tudod valtani.

  Most a szabad atvalthatosag megszunt, a realertek csokkenese pedig szinte biztosra veheto. Ezzekkel a korlatozasokkal ideig oraig fenn tudjak tartani a deviza latszolagos erteket (latszolagos, mert mar nem is igazan atvalthato), de egy ido utan a bizalom eltunesevel az aruhiany/hiperinflacio/kulfoldi befektetesek eltunese kb. elkerulhetetlen.

 • Attecte
  vajon tényleg csinál is ilyet valaki? Mikor válik gyanússá? Főleg Oroszországban?

  Engem komolyan érdekel.

 • Szabolcs
  Szerintem nagyon nem mindegy, hogy más országok devizában fizetnek és pl. a Gazprom átváltja vagy a nyugati vásárlóknak kell váltaniuk. Ugyanis utóbbi esetben valamennyire tartalékolnak is az adott devizában, mert mindig lesz valamennyi amennyit tartaniuk kell (ekkora mennyiséget nem lehet hipp-hopp megvásárolni a piacon, csak jelentős árfolyammozgások generálása mellett).
  A hírekből az sem világos, hogy fix rubel árfolyamon lehetne vásárolniuk a gázt, mert utóbbi esetben a devizakockázatot egy az egyben átteszik a vásárlókra vagy rubelben mindig megállapítják az aktuális világpiaci dollárban jegyzett áron.
  Azt gondolom, hogy ez azért egy veszélyes lépés a dollárra nézve, mert ha Kína is beáll a sorba és ezentúl nem fogad el a dollárt, akkor a dollár aranykorszaka elég gyorsan véget ér. Jelentősen csökkenne a dollár kereslete. Az üzenet értéke, hogy megtehetik, másoknak is példa lehet
 • dioc

  „Például hogy Ukrajna elismeri, hogy a ténylegesen Oroszországhoz tartozó területek (Krím, Donbass) már nem tartozik Ukrajna fennhatósága alá. Ugyanezt tette ugyanis Finnország, amikor Oroszország lerohanta és láss csodát: Finnország virágzik.”

  Ukrajna szempontjából sokkal megnyugtatóbb megoldás lenne Putyin bukása, ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján Putyin nem igazán tartja be a korábban kötött megállapodásokat (pl.: Budapesti Memorandum). Ha ebből a háborúból hagyják kifarolni bukás nélkül, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy a jövőben ismét próbálkozni fog a hőn szeretett Szovjetuniója restaurálásával. Szeretném hinni, hogy most kivételesen nem lesz nyámnyila az EU, és minden gazdasági kár ellenére hajlandó lesz addig szankcionálni az orosz gazdaságot, amíg Putyin teljesen el nem lehetetlenül odahaza. Természetesen hasonló bánásmódot kívánok Orbánnak is.

 • gaborr
  Nem lehet, hogy bizonyos piaci/állami szereplők kezdtek be bespajzolni rubelből, míg “olcsó” hátha nem lesz más opció a fizetésre? Akárhogy is nézem nem az mi/eu diktálja a feltételeket.
 • gertitorpee
  Finnország azért a területek átadása után a második világháborúban visszatámadt a Szovjetunióra. Nem szeretem a trianonozást, de ha egy dolgot megtanulhatott belőle Európa hogy a rossz békék gyakran vezetnek újra háborúhoz. Képzeld el, hogy Putyin legközelebb bevonul Debrecenbe, Miskolcra meg a fél Balatonpartra. Mennyire tartod életszerűnek, hogy egy cseh kommentelő azt javasolja hogy adjuk csak oda Putyinnak a negyed országot és akkor béke lesz.
  Sikeres magyar politikus lenne aki aláírná ezt a szerződést? Görgeit pl 170 éve köpködi mindenki pedig mekkora vérontásnak tett pontot a végére.
  Maradjunk annyiban, hogy ezek a vitatott területek és majd lesz valahogy de egyelőre senki sem tudja hogyan.
  Arra pl senki sem gondol, hogy mi lesz ha az Ukránok vérszemet kapnak és visszaveszik az összes eddig elvett területet.
 • Q
  Miért szeretne Vlagyimir Putyin a földgázért rubelt, amikor devizahiánya van?

  telex.hu/gazdasag/2022/03/28/miert-szeretne-vlagyimir-putyin-a-foldgazert-rubelt-amikor-devizahianya-van

 • mgpx
  Két fél között az elszámoló deviza meghatározza, hogy melyik fél kerül hitelező pozícióba. Amikor Oroszország a földgázszállításaiért a vásárló saját devizáját fogadja el, ezzel hitelező pozícióba kerül. Normál esetben ezen devizát termékek/szolgáltatások vásárlására fordíthatja. Azonban háborús helyzetben az adós fél megpróbálhatja ellehetetleníti a tartozás “levásárlását”, például az áruk exportjának tilalmával.

  Ha a földgázszállításokért rubelben kellene fizetni, ez a vásárló felet kényszerítené hitelező pozícióba. A vásárló félnek először kellene termékeket-szolgáltatásokat szállítania, hogy cserébe rubelhez jusson, és csak az így felhalmozott kereskedelmi többletét tudná földgázvásárlásra fordítani. Ez megnehezítené az Oroszországgal szembeni kereskedelmi szankciókat, és az ő kezükbe juttatná a tartozások esetleges befagyasztásának zsarolási potenciálját is.

 • Darkosia

  “Akárhogy is nézem nem az mi/eu diktálja a feltételeket.”
  Hanem mégis ki? Az oroszok kb. kiálltak a pusztába kiáltozni, mert semmi mást nem tudnak csinálni. Vagy kérlek vezesd elő, hogy miért is így képzelte Putyin a háború lefolyását amikor megtámadta Ukrajnát (hiszen ha ők diktálnak abból az következik az ő terveik szerint haladnak a dolgok – vagy nagyon mazoisztikusan diktálnak).
 • Gary

  Egyetértek, még ha kicsit más okból is:
  Nagyon rossz üzenet lenne a jövőre nézve, ha most hagynák az agresszort relatíve kis veszteségekkel kifarolni ebből a történetből. Hamar jönne (nem feltétlenül Oroszországban) egy újabb ambíciózus ember azzal a felkiáltással, hogy most vagy teljesülnek a nagyhatalmi ambíciói, vagy max másfél hónap után azt mondja, hogy bocs, mégse. A mostani következményeknek elrettentő erejűnek kell lennie.

  Gondolkodtam azon, hogy mit tehetnék átlagmagyarként.
  Részben visszaálltam a tömegközlekedésre és 100-as OMV-t tankolok (a sajnos nehezen ellenőrizhető urban legend szerint Schwechatról jön, oda pedig a wikipédia szerint Triesztből, tehát feltehetően nem orosz). Meg az eddiginél is takarékosabban vezetek.
  Persze ha valakinek van jobb ötlete, szívesen fogadom.

 • csizkek
  “Érdekes, mert a wise is a hivatalos árfolyamon váltja,”
  Rubelbol nem valthatsz EUR/Dollarra. EUR-bol pedig kiirja a RUB arfolyamot de utana ott az uzenet: “We’ve temporarily stopped transfers to RUB”

  De ahogy a cikkben is van: “A magánemberek szintén nem válthatnak pénzt legálisan, csak olyan adó mellett, amit senki nem akar kifizetni. “

 • Buzgomocsing
  Szerintem az orosz gazdaságra a legsúlyosabb csapást maga Oroszország mérte, amikor földig rombolta a bizalmat maga iránt. A bizalmat ugyanis fizetőeszközként is fel lehet fogni. Nem véletlen, hogy az ENSZ nem a SzU-ban alakult meg, hanem az USA területén. A legvéresebb kezű diktátornak is joga van felszólalni az ENSZ épületében, és eközben nem kell attól tartania, hogy a személyét fizikai támadás éri. Ezzel szemben most arról szól a hír, hogy az ukrán delegációnak azt tanácsolták, hogy ne egyenek-igyanak, és minél kevesebb dolgot fogjanak meg. Lehet, hogy az oroszok most pont nem szándékoznak senkit megmérgezni, de ezt már senki sem hiszi el nekik. Hasonlóan Macron se csinált O.-ban Covid-tesztet, mert félt, hogy a DNS-ét lekopizzák.

  A bizalmat nagyon nehéz megszerezni, és nagyon könnyű lerombolni. Orosz pénz, befektetés, szerződés, szoftver, vakcina, metrókocsi, atomerőmű, до свидания

 • Jani a hegyről
  “Akárhogy is nézem nem az mi/eu diktálja a feltételeket.”

  Egyvalamit nem veszel számításba: a gázt nem lehet elzárni (fizikailag). Ha az EU úgy dönt, hogy nem vesz több orosz gázt, a gáz akkor is fog jönni. Az EU vehet máshonnan gázt, Oroszország nem tudja máshová irányítani, a kutakat nem lehet lefojtani, csak csökkenteni a nyomást.

  Ez alól megoldás lehet, ha Magyarország kifarol a szankciók elől, és továbbra is fizet a gázért, ez kb 2 hónap időnyereség az oroszoknak, amíg teljesen megtelnek a gáztározók. Emellett megoldás, ha Magyarország ellopja az uniós energiahatékinyságra (szigetelésre) szánt pénzt, és magasan tartja a gázfogyasztást (ez eddig megtörtént), ezáltal garantálva, hogy mindig elfogyjon a legkisebb nyomással jövő gáz, így az oroszok alkupozícióban maradnak. Ha az EU összezár, akkor viszont oroszország ingyen kell adja a gázt (elzárni nem tudja).

 • goldbug
  Azért arról már kevesebbet ír a sajtó, hogy a teljesen az orosz jegybank illegális és példa nélküli USD/EUR betéteinek befagyasztása mellett nem sok választás maradt. Sokan azt gondolták, hogy majd elkezdik költeni a helyben tartott tekintélyes csaknem 2300 tonna aranytartalékot, de itt is szankciókat helyezett kilátásba a Nyugat.
  Az oroszok meg ahelyett, hogy költenék az aranytartalékot, tegnaptól 5000 rubel/gramm FIX áron vásárolják korlátlanul a bullion bankoktól. Ez azért messze árfolyam alatti, unciánként 1765 USD-s árnak felel meg. (Spot ár most: 1912.- USD).
  Ha azonban a jelenleg igen alulértékelt rubel visszatérne a háború előtti árfolyamhoz (ez az orosz cél), akkor csúnya vihar várható az arany piacán is.
  Azt is sokan “elfelejtik”, hogy nem csupán Kína, hanem India is hajlandó kereskedni az oroszokkal USD kiiktatása mellett nemzeti valutában.
  Szóval árnyaltabb kicsit a kép.

  Szegény orosz jegybank, zárolták a pénzecskéjét, csak azért, mert lerohanták Ukrajnát és irtják az embereket…. Törvényellenes, az.

 • Spurdisznó
  Még az invázió elején az oroszok bevezettek egy 30%-os átváltási illetéket is magánszemélyek esetén… ezzel mi lett?
 • Incognito
  Köszi a cikket, Miklós. Ezt valószínűleg tanítani fogják majd a Gazdaságtudományi Karon.

  Levettem a hőfokot 20 fokra, és nemsokára beszereltetek egy klímát, ami -20C-ig képes fűteni. (Jó lenne az a cikk a klímás fűtésről, Miklós.) Teljesen így sem tudom magam függetleníteni az orosz gáztól, mert a vizet is gáz melegíti, de ez is valami. Az egyén szintjén nem sok, de társadalmi szinten hozhat változást, ha megvan a kritikus tömeg. Szerencsére itt a tavasz, így nem fogy annyi gáz egyébként sem.

  Egyébként statisztikailag állítólag Magyarország kb. 40%-a fával vagy brikettel fűt (esetleg szeméttel, parkettával stb.), szóval a társadalomnak egy nagy része már most is független fűtés tekintetében az orosz gáztól.

  Az iparnak elég nagy a kitettsége, lásd műtrágya és társai.

 • Paprikajanos
  Mindent meg lehet magyarazni, foleg ha “fuggetlenobjektiv” mediabol tajekozodsz Miklos.
  A lenyeg, hogy nem az EU diktalja a felteteleket, es ha Putin akarna, bevehetne egesz Ukrajnat is. De mihez kezdjen egy maffiaallammal ami meg Feheroroszagnal is szegenyebb, es olyan korrupt mint Fekete-Afrika?

  Hát persze, hogy bevehetné, ha az ukránoknak csak annyi fegyvere lenne, mint szerencsétlen szíreknek volt, néhány géppisztoly.

  Te aztán tényleg objektív helyekről tájékozódsz. Valami szélsőjobbos, orosz pénzből müködő forrásaid lehetnek. Vagy az MTV 1….

 • naa
  Már elvből sem akarnék rubellel pénzt keresni most.

  Amúgy meg úgy nézem, az EURRUB / USDRUB charton az utolsó gyertya márc. 15, IB-nél CFD “closing only”, a Cash se trédel ahogy nézem…

 • fajvedo
  offtopic

  “Nyerjen állampapírt állampapír-vásárlással!

  Az állampapírállomány-növelő nyereményjáték 2022. február 1-jétől március 31-éig tart. Nyereménye 50, a Kincstár által kibocsátott 50.000 forint értékű Nyereményutalvány, amelyet a Kincstárnál állampapír vásárlására fordíthat.”

  Forrás:

  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/nagyosszegu-nyeremenyek-allampapirral-babakotvennyel

 • Németh Marcell

  Wise szünetelteti jelenlegi a Rubel váltást
 • usespanner
  “Képzeld el, hogy Putyin legközelebb bevonul … a fél Balatonpartra. Mennyire tartod életszerűnek, hogy egy kommentelő azt javasolja hogy adjuk csak oda Putyinnak a negyed országot …”

  Ezzel az állítással az a gond, hogy a helyi oroszok többsége megszavazta, hogy a Krím az oroszokhoz tartozzon, amit egyetlen puskalövés nélkül elcsatoltak.

  Ja, persze, ne legyél már ennyire álnaiv. 90%-os részvétel mellett (a valóságban 30%) 89% Oroszországhoz akart csatlakozni. Persze, a 42% ukrán meg tatár mind-mind orosz akart lenni. Még színjátéknak is rohadt ócska volt a “népszavazás”, amihez hasonló volt a másik két tartományban is. Putyin is csak úgy tud elnök lenni, hogy minden szavazást elcsalnak legalább 10 éve. Hiába öli az ellenzékieket, még így se akarnak rá szavazni.

  A másik tévedésed, hogy a Krím és a Donbass már orosz terület, akár tetszik, akár nem. Pont annyi értelme lenne a visszaszerzéséért küzdeni, mintha mi Horvátországot akarnánk visszaszerezni.

  Ja, tök olyan. Most rabolták el erővel 8 éve, de tök olyan, mint valami, ami bő száz éve történt.

  Ukrajna lemondott róla, a fizetéseket, nyugdíjakat Oroszország biztosítja, a fizetőeszköz a rubel, a katonaság Ukrajnától független. (Donbassból elmenekült rengeteg ukrán, aki maradt, az oroszpárti).

  Ja, lemondott róla. Egy kormányválságot kihasználva Oroszország erővel kiszakított Ukrajnából és az akkor gyenge Ukrajna nem volt képes katonailag ezt megakadályozni. De ez szerinted már legitimizálta is az egészet.

  A harmadik tévedés, hogy a Donbass Ukrajna egy icipici része, kb 5%-a.

  Súlyosan égeted magad, hogy semmiről nem tudsz, csak visszamondod a legsötétebb orosz propagandát. Hagyd abba.

 • Puffogok
  Miklos, tudom hogy nem szivesen raksz ki politikahoz kapcsolodo posztokat, mert az csak vonzza a trollokat, de szivesen venne(n)k egy osszehasonlito posztot. Ezer helyen latok olyat, hogy kiemelnek 5 szamot amiben a mostani kormany jobb/rosszabb mint az elozo. Pl a sokszor emlegetett szja, ami onmagaban semmit se mond.
  Jo lenne latni egy olyat, ha erre van egyaltalan lehetoseg amikor az osszes elvonas van osszevetve ‘10 elott-utan.
 • Blend Ahmed
  @Buzgómócsing “Nem véletlen, hogy az ENSZ nem a SzU-ban alakult meg, hanem az USA területén.”
  Szerintem a Szovjetunió nem belépett az ENSZ-be, hanem alapító tag volt. Furának tartom, hogy beleegyeztek, hogy a székhelye az USA-ban legyen, bár 1945-ben Európa meglehetősen szét volt bombázva. Svájc fel sem merült ötletként?

  a hegyről “Ha az EU összezár, akkor viszont Oroszország ingyen kell adja a gázt (elzárni nem tudja).”
  Arról én is olvastam, hogy a gázkutak lefojtása nem túl jó ötlet. De az oroszok helyében hülye lennék ingyen adni bármit is. Akkor inkább meggyújtanám a kitermelt gázt közvetlenül a kút felett.

  Más helyen is előfordul, hogy a felesleges földgázt már a kutakon elégetik.
  kitekinto.hu/2020/01/14/europan-kivul/az-egyesult-allamok-folyton-ego-gazfaklyai/178384/

 • ugri
  A tavalyi magyarországi villamos energia termelés ~27%-át gáztüzelésű erőművekben állították elő, és mivel gondolom nem nyáron akarsz fűteni ez az arány még magasabb. (Ezt csak azért jegyzem meg, mert ha villanybojlert szereltetsz be, akkor se tudod magad függetleníteni az orosz gáztól)
 • KL
  “Ez összeségében semmivel nem erősítené a rubelt, hiszen eddig is dollárt és eurót kapott a Gazprom az olajért és a dollárért, s 80%-át eddig is kötelezően át kellett váltania rubelre. S még nem is lépett életbe az egyébként szerződésszegésnek számító egyoldalú változtatás, amit több partner is jelzett, hogy nem fogad el.”
  Tehát az az (egyik) állításod, hogy ha 80% helyett 100%-ért, azaz éves szinten még további pár milliárd dollárért vásárolnának rubelt (feltételezve, hogy ezt az oroszok keresztülvinnék) és minden más változatlan lenne, az nem erősítené semmivel a rubel árfolyamát.
  Ezt ki tudnád fejteni, miért nem?

  Ezen mit kell kifejteni? Szerinted a Gazprom nem azt csinálja, amit a kormány mond neki?

 • feketefeher
  Azt azért tisztázzuk, hogy Oroszország nem egyenlő Putyinnal, nagyon szuper, hogy a szankciókkal beborítjuk Oroszország gazdaságát, de van 144 millió ember aki nagyon megszívja és egyáltalán nem tehet róla, hogy egy őrült van a hatalmon. Katasztrófa ami történik és katasztrófa ahogy reagálunk rá.
 • Kalv
  ha már bizalom:
  twitter.com/vshymanskyy/status/1501966844118372356

  TL/DR: DJI drónt meg egyéb kínai eredetű technikát se vegyen inkább senki.
  (gyk: nem a gyártás helye számít, mert az kb. mindennél kínai, hanem a fejlesztés helye és a tulajdonosi kör)

 • Alfa
  : klímás fűtés sima ügy ezen az éghajlaton, de én inkább hőszivattyút javaslok, azzal ugyanis lehet vizet melegíteni és a padlót is fűteni, ami komfortérzetben azért sokkal jobb.
  Ja és persze a használati melegvízhez napkollektor is ajánlott, így márciusban már napokon át előfordult hogy nulla gáz fogyott, 65 fokos víz van estére a 300 literes tárolóban, reggelre sem hűl ki.
  A napelem meg alap. Azt érdemes úgy túlméretezni hogy a régi fogyasztás mellett minimum elvigye a hőszivattyút és 1-2 elektromos autó töltését. Mármint éves fogyasztásban szaldós elszámolással.
  Ha meg a szaldónak annyi akkor nem árt még 30%-ot rátenni.
  Aztán majd csak lesz valahogy, 25 év gari van a panelekre, 12 év az inverterre.
 • mad823

  A melegvíz a legegyszerűbb, felpattintasz egy villanybojlert, akár hőszivattyúsat is. Családi házban relatíve egyszerű a gáztalanítás. Egy házközponti gázfűtéses és melegvizes társasház átállítása nehezebb dió.
 • Kanalas Csingacsguk
  usespanner:
  azért olcsó a ruszkikhoz a jegy, mert van az a régi vicc: VISIT RUSSIA BEFORE RUSSIA VISITS YOU.

  Darkosia:
  mazochisztikusan

 • Pistu
  “teljesen mesterséges árfolyam” egy teljesen mesterséges piacon, hála a szankcióknak és a háborúnak. Nincs itt semmi látnivaló.
 • tp
  Az arannyal az a baj, hogy nem tudja eladni anélkül, hogy ne döntené be az arany árfolyamát!
 • SAP fejlesztő
  Sokkal árnyaltabb a kép. Németországban Köln-Stuttgart városokból folyamatosan beszélek SAP fejlesztőkkel. Felháborodva mesélték, hogy az ottani Zöld párt sikeresen átnyomott egy takarékoskodási csomagot több elemmel. Mostmár az óvodákba, iskolákban 2x-er van hetente “pulcsis nap”, vagyis a fűtést 15fokra letekerik és így kell ülni az iskolapadba (majdnem üresek a gáztározók). A szülők tiltakoznak, egymás után betegednek le a gyermekeik, így nem tudnak dolgozni menni, mivel ott 1-1,5 hónappal tovább tart a fűtési szezon. 2021-ben keveset sütött a nap, keveset fújt a szél, így nincs elég betárolt energia. Több vonalnyi vonat emiatt nem jár, nincs áram. Kamionos szakszervezetek tüntetést szerveznek hétvégére a nagyobb városokba, mivel nem bírják megfizetni a több mint 2,10-2,40 EUR-ós gázolajat. Étolaj, bébiétel, főzőtészta, félkész termékek hiánycikkek, üresek a polcok a LIDL, ALDI-ba.
 • SAP fejlesztő
  Szóval bennem megszólalt a vészcsengő. Az elmúlt 10 évben a németek sosem panaszkodtak, sőt jókedvűek voltak szinte mindig, akármikor beszéltem velük, visszahozták az életkedvem számtalanszor. A heti megbeszélésünkben rémültnek tűntek, pont fordított helyzet volt: én nyugtatgattam őket. Félnek mi lesz ha az autóiparuk is leáll, akkor tengernyi munkanélküli lesz, nemcsak náluk, de Csehorszában, meg nálunk is. Új autó szinte nincs, használt aranyárban (egyikőjük most akart venni inkább hagyta). Nekem olyan érzésem van vége a “német gazdasági csodának” az olcsó ukrán/ orosz nyersanyagok, alapanyagok, félkész termékek és még olcsóbb munkaerő nélkül.
 • Alap
  SAP fejlesztő
  “2021-ben keveset sütött a nap, keveset fújt a szél, így nincs elég betárolt energia.”
  Az országos energiarendszerekben villamos energiát nem lehet tárolni! A vonatok leállítása elekrtomos energiahiány miatt szintén kamu szagú! (A vasút, közösségi közlekedés kizárása az energiafelhasználásból sokadik lépcsőfok!)
 • Ákos

  Akkor már a plafon hűtés fűtés az igazi, mert azt egy hőszivattyúval megoldható. A padló hűtés nem túl kellemes még nyáron sem

 • Serrin

  “és egyáltalán nem tehet róla, hogy egy őrült van a hatalmon.”

  Tehetnek róla, ha senki sem szavazna rá, akkor a maradék szavazatot sem tudnák elcsalni. Az ő dolguk, hogy elüldözzék azt az őrültet.
  Majd lesz megint iPhone, meg meki, meg ami kell, amikor a józan ész győz ott. Ameddig hatalmon marad, addig szerintem marad minden szankció és ez így helyes.
  Lesz még ott sorbanállás kenyérért…

 • Darkosia

  Köszönöm.
 • Mankel
  Mindezek mellett azért kicsit vicces, hogy az ukrán elnök V.iktorra mutogat, mint minden szankció megfurójára. Világos, hogy putyin seggeből lógunk ki, egyértelmű, hogy a fegyver nem küldés+át nem engedés marhaság(majd ha Vlagyimir kéri küldünk…) viszont ez az ukrán orbán szidás kb.olyan mintha a utazási iroda ertékesítője bejönne, majd a fura, bunkó gyereket hibaztatná, hogy elmarad az osztály kirándulás mordorba, amire mindenki bólogatna az osztályban, pedig senki se akar oda menni….
 • Mankel
  jah hát a gazdasági alapú gyarmattartó panasza, hogy gondok vannak a gyarmatokon… próbáltam sajnálni őket, de nem igazán sikerült.
  A gond az, hogy ez nekünk is fáj itt a gyarmatokon.
  Azért ne görcsöljünk az aktuális kijáró… akarom mondani a német kormany majd megmenti őket. Bár attól tartok a mi kárunkra
 • Szabolcs

  Szerintem is (az ukránokat nem számolva persze) Európai Unió, és azon belül a németek a legnagyobb vesztesei ennek a háborúnak), ami persze hozza magával, hogy akik az ő csecsükön csüngtek, azok is szívnak, főleg, mivel ezek a K-Europaiak közel is vannak a harcokhoz (messziről nézve pláne).
  És innentől az erőforrások jelentős részét ráadásul nem a jólétre, hanem a fegyverekre költjük, ami szintén elmaradt haszon.
  Eleve vacak volt a helyzet az elmúlt időben, e nélkül is baj lett volna szerintem. Így el nem tudom képzelni, mi lesz a vége. 🙁
  Azt hogy ki a “nyertese”…
  Nem tudom, miért nem tudta ezt a szutykot a világ és az érintettek diplomáciával kimozogni. Értem hogy Putyin egy f…sz, de az oroszok nem teljesen irracionális népség, nem tudom mit akartak és miért akarták ezt 🙁
 • Adam
  OFF:

  Magyarország megelőzte Portugáliát GDP-ben:
  telex.hu/gazdasag/2022/03/25/gazdasag-gdp-fejlettseg-eurostat-magyarorszag-portugalia

  Kérdés:
  Hogy sikerült ezt elérnünk? A Transparency International szerint a portugálok 33.-ak a korrupciós listán, mi 69.-ek. (minél kisebb a szám, annál kisebb a korrupció)
  Még Belarusznál is rosszabbak vagyunk.

  Én úgy tudtam, Portugáliának tényleg nem annyira acélos a gazdasága, de a miénkhez képest 1.2-1.3-szoros fizetések vannak.
  Várom a magyarázatot.

 • Ekvi
  – “az ottani Zöld párt sikeresen átnyomott egy takarékoskodási csomagot több elemmel”

  Ez nagy szemétség volt Putyintól, hogy rávette a helyi Zöld pártot egy ilyen intézkedésre. Jövő héten megyek állatkertbe. Tiltakozásul az oroszlánt kihagyom.

 • Gary

  Ok, ebben egyetértünk. Láttam a múltkor a neten a cikket a kitüntetett orosz “veteránokról”, szegény féllábú fiatal srácokról, szívszorító volt.

  Ugyanakkor:
  1) Azt az 1/pár embert, aki az oka ennek az egésznek, nem lehet közvetlenül büntetni miatta.
  2) Ha semmit nem csinálunk, akkor nem fog ennyinél megállni a dolog. (Lásd Hitler és Csehszlovákia, vagy a 2014-es események következmény nélkül maradása.) Nem volt Neked bőven elég a TV-ben látni szétlőtt lakóházat?

  Szerinted akkor mi a megoldás?