Mi újság a hitelpiacon?

Hitelügyintéző Gáborunk jelentkezett a friss hitelpiaci körképpel. Kevesen rohangálnak most lakást venni, de lehet olyan, akinek eladnia kell, így fontos tudnia, mi vár a vevőjelöltre a bankban. A babaváró hitel is még mindig megy, így az is sokakat érinthet.

Röviden a lényeg: a kamatok (még) számottevően nem változtak, bár ezt az MNB lépése valószínűleg felülírja. A bankok sokat szigorítottak, főleg a figyelembe vett jövedelmekkel kapcsolatban, illetve a maximális hitelarány terén. Most se a külföldi jövedelem, se a KATA nem túl nyerő. Hitelmoratórium igénybevétele sem jó pont.

A hitel átfutása hosszabbodhat, ez nagyon fontos, ha foglalót adsz egy lakásra.

Bővebben olvassátok el Gábor írását, ha pedig segítség kell hitelügyben, hívjátok bátran:

Az állandó rovatnak tekinthető kamatpanoráma ezúttal elmarad. Nagyon minimális kamatváltozások történtek az utolsó hasonló témájú írásom óta. Több pénzintézetnél az eddig elérhető egyedi kamatkedvezmények is változatlan feltételekkel – nem csak elméletben, de gyakorlatban is -elérhetőek.

Az nagyon érdekes kérdés lesz, hogy a MNB (és a pénzügyi kormányzat) olcsó és bőséges forrásokat biztosító intézkedései, valamint a forintgyengülés, az infláció, a hitelezés kockázatainak növekedése között őrlődve merre mozognak majd a hitelkamatok.

Az biztos, hogy a magyar jegybank által meghirdetett jegybanki alapkamattal megegyező kamatú, a bankok számára forrást biztosító egyhetes betéti terméknek lesz egy kamatfelhajtó hatása legalább a bankközi kamatokhoz rögzített hitelek kamatára. (Hiszen a BUBOR ezidáig alacsonyabb volt az alapkamatnál.)

A hitelfizetési moratórium elhalasztja és fékezi a rosszul fizetett hitelek megjelenését. Ugyanakkor a halasztás (minimum) 9 hónapja elég hosszú időszak ahhoz, hogy az azzal élő háztartások hozzászokjanak ahhoz, hogy a hiteltörlesztéseik nagyságával több pénzből gazdálkodhatnak. Az, hogy egyik hónapról a másikra újra megjelenik majd a hitelek terhe a halasztás lejártakor, akár olyan adósok fizetőképességét is megrengetheti, akik a moratórium alatt is tudtak volna fizetni. Az, hogy a hitelkeretekre (hitelkártya, folyószámla hitelkeret) is vonatkozik a halasztás és a THM-korlát megszűnése után az ebben az időszakban felvett fogyasztási hitelek törlesztőrészlete nőni fog, sokak számára egy adósságspirál kialakulásával fenyegethet.

Az is biztos, hogy a bankok a nem/késedelmesen fizetett hitelekhez kapcsolódó veszteségeiket igyekeznek majd a kamatfelárak növelésével a hiteleiket fizető ügyfeleikre terhelni. Fontos, hogy a már folyósított hiteleknél kamatperióduson belül a hitelek kamata semmiképpen nem változhat. Sok bank a változó kamatozású hitelek esetében is lemondott a kamatfelár növelésének jogáról. Vagyis a hitelek kockázati kamatfelárának növekedése alapvetően a jövőben kihelyezett hiteleket fogja érinteni.

Nyilván elfogult vagyok a kérdésben, de úgy gondolom, hogy akinek vannak meglévő hitelei és jelenleg is „hitelképes”, azoknak továbbra is érdemes a meglévő hiteleik olcsóbbra cserélésének lehetőségét megvizsgálnia.

A héten több bank is szigorított a hitelbírálatán. A jellemző változások:
– Az eddiginél kevésbé engedik a hitelbírálat során figyelembe vett jövedelmet törlesztőrészlettel terhelni. Legalább tíz évre rögzített kamatú lakáshitelek esetén például több pénzintézet eddig – bizonyos feltételekkel – a jövedelem 50-60%-ig is elengedte a hiteltörlesztőrészleteket. Ezek a maximális megengedett jövedelemterhelési arányok most több pénzintézetnél csökkentek.

– Lakáshiteleknél az ingatlan értékbecslő által megállapított értékét már nem minden pénzintézetnél lehet – Budapesten és megyeszékhelyeken sem – 80%-ig hitellel terhelni. Vagyis 20 % önerő nem feltétlenül elég egy lakás hitelből történő megvásárlásához. (Továbbra is sok bank van, ahol akár saját forrás bevonása nélkül is igényelhető lakáshitel, megfelelő értékű plusz ingatlanfedezet bevonásával.) Az elmúlt napokban általam látott értékbecsléseknél nem tapasztaltam az értékmegállapítás szigorodását. Lakáshiteleknél továbbra sem jellemző, hogy a vételár alá értékelnének a lakásokat. Egyenlőre.

– Annak a kérdésnek hangsúlyosabbá válása a hitelbírálat során, hogy a hiteligénylő(k) milyen iparágban/munkakörben tevékenykednek.

– Külföldi munkabér elfogadásának megszüntetése.
– Határozott idejű munkaviszonyból származó jövedelem nem/szigorúbb feltételekkel történő elfogadása.
– Osztalékjövedelem nem/szigorúbb feltételekkel történő figyelembevétele.
– Nem számolnak a KATA-s adózók jövedelmével. (Ezt a szabályozást azért nem értem, mert KATA-s adózóként is lehet olyan tevékenységet végezni, ami gazdasági válság alatt is jövedelmező marad.)

– A hiteligénylőknél a meglévő hitelekre kért (nem visszautasított) moratórium kizáró ok lehet az új hitel igénylésekor. Amennyiben a hitelcél a meglévő hitelek lecserélése, akkor várakozásaim szerint minden pénzintézetnél kizáró ok lesz a fizetési halasztás.

– A maximálisan igényelhető hitelösszeg csökkentése.

Fontos hangsúlyozni néhány dolgot:
1. A fenti lista egy szemelvény a legjellemzőbb bírálati szigorításokról. Kisebb-nagyobb átfedésekkel más-más változások történtek az egyes pénzintézeteknél. Van olyan bank, ahol – egyenlőre? – nem változtak a hitelbírálat keretfeltételei a jelzáloghitelezésben. (Személyi kölcsönnél minden banknál vannak és lesznek szigorítások.) A korábbiakhoz képest jellemzőbb lesz a közeljövőben, hogy attól, hogy egy adott hiteligényt akár több pénzintézetnél is biztosan elutasítanak, lehetnek olyan bankok, ahol jóváhagynák. Továbbra is érdemes olyan, a tejes piacot jól ismerő – és nem egy-két pénzintézetre specializálódott – független hitelszakértők segítségét igénybe venni, nem csak annak feltérképezésében, hogy melyik banknál érhetjük el a legjobb kondíciókat, hanem annak előszűrésében, hogy mely bankok számíthatunk pozitív hitelbírálatra.

2. Bizonyos esetekben megfelelő és megfelelően kommunikált érvekkel lehet egyedi engedélyt szerezni akár olyan esetekben is, ha az adott pénzintézetnél valamilyen kizáró okba ütközne az adott hiteligénylés. Például: „Igen, a járványhelyzet által jelentősen sújtott iparágban dolgozom, de az én munkaköröm megszűnésének/munkahelyem elvesztésének az alábbi okok miatt nagyon kicsi a valószínűsége …”

3. Vannak bankok, ahol a korábban befogadott, de még jóvá nem hagyott igénylésekre is érvényesek a most bevezetett szigorítások. Akinek elutasítják a hitelkérelmét, vagy az igényléshez képest rosszabb feltételekkel hagynák csak jóvá – és a megváltozott gazdasági környezetben is szeretne jó kondíciókkal hitelt kapni, bátran forduljon hozzám. Szívesen segítek a hiteligénylés újratervezésében – vagy visszajelzek, hogy más pénzintézetnél sem lesz számára (kedvezőbb) lehetőség.
Nem jelzálogalapú hitelek:
A fent felsorolt bírálati szigorítások (az ingatlanfedezetre vonatkozó megkötések nélkül) mindegyike igaz a fedezetlen hitelekre is (személyi kölcsön, babaváró kölcsön, hitelkártya, folyószámla hitelkeret).

Személyi hitel
Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki számára egyértelmű: a THM felső határ csak 2020 december 31-ig él. Nyilván ezt a határidőt a kormány meghosszabbíthatja, de a határidő lejárta után a most felvett hitelek kamata arra szintre emelkedik, amennyiért piaci alapon az adott bank a korlátozás nélkül hitelt adna.
Ebben a bizonytalan helyzetben senkinek sem javaslom, hogy akár csak „áthidaló” jelleggel is személyi kölcsönt vegyen fel.

Babaváró kölcsön
Amennyiben az igénylést követő 5 éven belül születik az igénylőknek gyermeke, akkor ez egy olyan hiteltípus, amit akár az átmeneti anyagi nehézségek áthidalására sem rossz döntés felhasználni. Amíg nem születik meg a gyermek, csak annyit költsünk a hitelből, amennyit feltétlenül muszáj. Meglévő hiteltartozásokat is érdemes visszafizetni ebből az olcsóbb hitelből, ha már a kamatmentesség a futamidő végéig biztosított. (Sokak számára úgy látom nem egyértelmű, hogy babaváró kölcsön és személyi kölcsön intézésében is közre tudnak működni a magamfajta hitelszakértők, pedig igen. 😊)
Egyszerűsítések a hiteligénylés folyamatával kapcsolatban bizonyos bankoknál, Néhány példa:
– bizonyos hiteligényléshez szükséges dokumentumok e-mailben való beküldésének elfogadása,
– munkáltató jövedelemigazolás benyújtásától való eltekintés,
– lakáshitel igénylés befogadásához nem szükséges a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés benyújtása,
– hitelkiváltó/adósságrendező hiteligénylés befogadásához a fennálló hiteltartozásról szóló banki tartozásigazolás benyújtásától való eltekintés,
– a folyamatban lévő lakossági jelzáloghitel ügyletek vonatkozásában az MNB átmenetileg felmentést ad az értékbecslések és a közjegyzői okiratok elkészítése alól, amit a folyósítást követően pótolni kell. Ez a lehetőség még nem épült be a bankok gyakorlatába. Egyenlőre – ha csökkentett kapacitással is – az értékbecslők és a közjegyzők is dolgoznak.

Tanácsok a (lakás)hitel felvétel előtt állóknak:
– Felelős/megfontolt döntést hozzunk hitelfelvétellel kapcsolatban!
– Készüljön nagyon alapos előminősítés!
– Vegyük igénybe egy felkészült hitelszakértő és ingatlanszakjogász segítségét!
– Az adásvételi szerződésben olyan határidők szerepeljenek, amiket a csökkenő banki, értékbecslői, közjegyzői kapacitások esetén is jó esély van tartani. Minimum 90 nap. + A felek állapodjanak meg, hogy ha a járványhelyzet szükségessé teszi készek-e a határidőt meghosszabbítani!
– Definiálják az adásvételi szerződésben, hogy milyen helyzeteket tekintenek vis majornak. Milyen esetekben jár vissza a foglaló és melyekben nem!
Végül néhány információ az én munkámról:
– Úgy tervezem, hogy továbbra is teljes munkaidőben dolgozom.
– Azt kérem, hogy aki felvenné velem a kapcsolatot, először e-mailben, vagy az olcshitelek.com honlapon történő regisztráció révén tegye meg! gabor.solymosi@benkspartner.hu Igyekezni fogok 2-3 napon belül mindenkinek telefonon vagy e-mailben visszajelezni. Akinek sürgős a visszajelzésem, kérem jelezze az e-mail tárgyában vagy első soraiban!
– Konzultációra telefonon, skype-on lesz lehetőség. Egyeztessünk időpontot!
– Személyes találkozókat csak hitelkérelmek aláírására szerveznék, amíg a veszélyhelyzet fennáll.

Share

89 hozzászólás

 • Ivan
  Szerintetek a hitelmoratórium miként érinti a kamatkedvezményeket?
  Konkrétan én vállaltam beérkező jövedelmet és azt, hogy 30 napnál nem lesz hosszabb fizetési mulasztás.
  A moratórium esetében ez mulasztásnak számít vajon?
 • guni
  Bocs nekem nem igazán tiszta hogy miért számít hogy mit előtörlesztesz először. A moratórium alatt felgyülemlett kamatot már mindenképp ki kell fizetned, felteszem amíg nem fizetted ki addig kamatozik is, tehát gyakorlatilag tőkeként viselkedik. Akkor meg miért nem mindegy?
 • guni
  Ha százalékosan kéne fizetni kata-t, az meg azokkal lenne kiszúrás, akiknek sok költségük van.
 • Matetoth

  Azert szemetseg a KATA, mert nem tudsz olyan esetet mondani, akinek ilyen keves adot kell fizetnie, a kozteher ( ne feledjuk a szocho-t sem) meg minimalbernel!!! is tobb. Engem nem zavar, hogy egy KFT-s vallalkozo kicsit kevesebb adot fizet, mint egy munkavallalo, ez ok. De bakker, az 50k arra sem eleg, ami levegot szivnak, nemhigy meg jar utana nyugdij is!!!

  De higy mennyire nevetsegesen keves az ado, most szamoltuk, hogy a 30-40%-os költseggel dolgozo csaladi szallashelyunknek is megerne a KATA. Megsporolnank vagy 1,5-2M adot. Ez nevetseges.

 • Tamás
  Ne haragudj, de valahol sántít amit írsz. Melléktevékenységben végezted a katát, amiből 90 ezret kerestél kb. havonta,amiből 50-60 ezer jött le? Fejtsd ki légyszi, hogy jött ki az 50-60 ezer levonás a 90-ből,mert ha melléktevékenységként végezted, akkor havi 25 ezret kellett fizetned, továbbá az iparűzési adó van, ahol legtöbb esetben érdemes azt a megoldást választani, amikor összesen évi 2X25 ezer ft-ot kell befizetned. Ergo neked havonta 29 ezer ft kiadásodnak kellett lennie a 90 ezres bevétellel szemben.
 • Heee
  Céges hitelekről:
  T – betűs magyar banknál a NHP-met visszadobták, mert “felsőbb utasításra nem hiteleznek”. Másik fiókhoz/másik területhez átmentem, mert agrár folyószámla hitelt is szeretnék, és 1 hét alatt áttolták az igénylést. Az ügymenet úgy nézett ki, hogy az adott fiók vezetőnek személyesen egy felsővezetővel le kellett okéztatni a dolgokat, megnézték, hogy van-e továbbra is bevételem és kicsit több soft tényezőt vettek figyelembe (tehát nem kértek friss főkönyvet, hanem elfogadták, hogy leírtam, hogy milyen fejlesztéseink lesznek, ennyi volt az árbevételünk eddig, és ilyen változásokat hoz a hitel)
 • Lala
  azért nem mindegy, mert arra nem számítanak fel kamatot (kamatos kamatot). Ezért fontos a banknak is, hogy előtörlesztésnél az fogyjon.
  Én azt a variációt választottam, hogy a kamat +1,4%-os kincstárjegybe teszem és nem törlesztek elő, esetleg csak 5 év múlva. 5év múlva is csak akkor, ha nem lesz hasonló biztonságos befektetés. Szerintem ez adja a legjobb eredményt.
 • Kata.kombat

  Nem az santit, amit en irok, hanem te kepzelsz oda valami olyat, amit nem irtam. Nem irtam olyat, hogy en KATA-s lettem volna ebben az emlitett idoszakban.

  Ugye erted azt a reszet a problemanak, hogy vallalkozokent forintra pontosan ugyanannyit kell adozni havi 90 ezer es havi 900 ezer forint bevetel mellett is? Ezaltal az elsobel gyakorlatilag ellehetetlenitetted a vallalkozoi tevekenyseget, a masodikat pedig gyakorlatilag felmentetted az adofizetesi kotelezettseg alol. Diszkriminativ, etikatlan, rombolo hatasu.

 • lengyelpiac
  Én is katás vagyok..még. Az ún. szürke gazdaságból tévedtem bele annó, egyrészt mert szerettem volna, hogy becsületes módon tudjak árusítani, “én is tegyek a közösbe” másrészt, hogy ha majd kell hitel, vagy szükségem lesz táppénzre, munkakeresési támogatásra, ezekkel tudjak élni. Még az is jól hangzott, hogy némi nyugdíj is kilátásban volt. A jelenlegi kilátásaim: szüneteltetni fogom, a megállt kereslet, bezárt piacok, a munka és tartalékok nélkül maradt kisemberek miatt, (legfőképp a kispénzű emberek vettek tőlem) és valószínű a szürke zónába kerülök megint, vagy teljesen megszűnik a bevételi forrásom.. Az ismerősi körömben sok a hasonló eset..
 • porthosz
  Srácok mi értelme a katásokat szidni?
  Tegyünk gyorsan tisztába pár dolgot:
  1, amikor nem volt KATA, a tanárok, orvosok stb. fizetése akkor sem volt magasabb. Naivitás azt hinni hogyha eltörölnék a katát akkor majd megemelkedne az ő (vagy bárki más) fizetése
  2,a KATA sokkal közelebb ahhoz amilyennek az adózási rendszernek lennie kéne. Nem a KATA túl olcsó, az összes többi van túladóztatva!!!
  3, ha már valaki szemét böki a kevés adófizetés, akkor miért pont a 100%-ig magyar vállalkozások adóterhe böki? A nagy multik olyan adókedvezményt kapnak hogy abból az általuk foglalkoztatott embereket 10 évig fizethetné az állam teljes béren úgy hogy csak a lábukat lógatják.Ez nem zavar?
  4, bármiféle többletadó, az nem az eü-be, oktatásba stb helyre fog menni, hanem stadion építésbe meg M.L. hunguest hoteljeinek felvásárlásába…

  Szóval hagyjuk már ezt a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitást

 • Csaba
  A Katásokat akkor már konkrétan nem is hitelezik? Ez minden banknál így van vagy csak néhánynál?
 • Pista
  Egyéni vállalkozásod felfüggeszted, amikor nincs bevétel, a számlákat mondjuk egyszerre adod ki 1 hónapban, máris spóroltál havi 25-öt
 • Marc3ll
  Aki igazsagtalannak erzi, hogy 850e netto utan majdnem ugyanennyit megkap az allam is, az miert mond fel es megy el egy sokkal rosszabbul fizeto allasra?!
  Azert nem, mert megeri neki igy is, a munkahely pedig azert alkalmazza, mert megeri neki is. Amint valtozik calamelyik oldalon ahelyzet, azonnal lepni fog az egyik fel.
  De ha neked es a munkaadodnak is megeri teged szabalyszeruen foglalkoztatni, akkor meg mi a baj? Tudtad, amikor elmentel alkalmazottnak, nyilt es vilagos feltetelekkel irtatok ala a szezodest, kpzos valasztas es dontes.
  Az elet igazsagtalan, nem a kommunizmusban vagyunk, ahol “mindenki” egyenlo. Hala Istennek!
  Ezt hivjak ugy, hogy kapitalizmus. Ennek is megvannak az arnyoldalai.

  Hoborogjunk most azokra, akik megkapjak ugyanazt az eü elletast amit mi 7500 Ft-ert, mert ok aztan izig verig csalok, adot sem fizetnek. Micsoda igazsagtalansag!!!! 😀

 • fiktív munkavállaló
  “De higy mennyire nevetsegesen keves az ado, most szamoltuk, hogy a 30-40%-os költseggel dolgozo csaladi szallashelyunknek is megerne a KATA. Megsporolnank vagy 1,5-2M adot. Ez nevetseges.”

  Szerintem inkább az a nevetséges, hogy feleslegesen befizetitek ezt a 1,5-2m adót. Nem beszélve arról, hogy a kata mennyire megkönnyíti az adminisztrációt, könyvelő sem kell hozzá (ha nem vagy IQ light). Ráadásként 12m bevételig még áfát sem kell felszámíts az ügyfeleidnek, ami további versenyelőnyt jelenthet.

  De van egy jó ötletem! Válts katára, ezzel csökkented az adminisztrációs terheidet, a megspórolt adó összegét meg utald át egy jótékony szervezetnek vagy add rászorulóknak.

  Arra vigyázz, hogy csak rövidtávú ingatlan bérbeadásra lehet katázni, hosszútávúra nem, olvass utána.

 • Kovács Krisztián Jogász
  Szia Miklós,

  2 napja írtam pont arról, hogy a jogi (ügyvédi) része hogy megy most az adásvételeknek. Ha belefér, akkor itt a link: klaw.hu/2020/04/09/adasvetel-koronavirus-idejen/

  Ha nem:

  Ügyvédeknél most gyakorlatilag nincs ingatlanpiac: az idősebbek/technikailag nem felkészültek egyszerűen nem tudják hogy hogy lehetne megoldani ún. “távazonosítással”, aki pedig meg tudja oldani, annak sincs sok munkája most, mert a kínálat nem tudja valamiért megtalálni a keresletet. Pedig kapacitás lenne. A földhivatali ügyintézés is elég nyögvenyelős, de amit én sem gondoltam volna, hogy a márciusi adásvételeinkből 3-nál azért álltunk sokáig, mert egyszerűen nem találtak olyan energetikust, aki kiment volna szemlézni az energetikai tanúsítványhoz… …anélkül meg nem lehet eladni. De egyébként távazonosítással is legalább egy hetes átfutással lehet számolni az ügyvédnél – ha vállalja.

 • szs
  Kedves copywritwer!
  Hát ne azon sértődj már meg, hogy először te többnek tekintetted magad, mint egy átlagdolgozó, aztán ugyanolyan igazságtalanul kevesebbnek mondanak. Ez csak a magas ló esete.
  A valódi indokról beszélnék inkább, miért vagy a banknál KATA-sként kevesebb, mint a 150 nettót kereső aljalmazott. Két indoka is van kapásból:
  1: az az alkalmazott, ha arra az álláspontra is helyezkedne, hogy ő bizony nem fizet, tőle le lehet tiltani. Ő dolgozni fog tovább, eddig is az alkalmazotti fizetésére volt utalva.
  A KATA-s kisvállalkozó még a régi egyéni vállalkozónál is bizonytalanabb ebből a szempontból, hiszen bevallottan az eddigi szürkék kifehérítésére találrák ki, nem fizető adósként visszamegy szürkébe, utólérhetetlenbe.
  2: a KATA-s kb 97ezer ft-os jövedelmet igazol. Az az alkalmazott, akiről írtál 150ezret.
 • Ferenc
  Félig-meddig off:
  Jelzáloggal terhelt ingatlant (telket) meg lehet osztani? Természetesen úgy, hogy a bank jelzálogjoga mindkét új telken szerepeljen
 • Marci
  Egy hete még pesszimista, borúlátó címkét kaptam a többségtől, amikor brutális, elhúzódó gazdasági válságot, háborút, spanyolnátha méreteket meghaladó összeomlást prognosztizáltam. Most híres epidemiológus (Neil Ferguson és csapata) szakértőktől hasonlókat olvasok:

  “…amíg meg nem érkezik a vakcina. Ezzel tulajdonképpen arra utalnak a tudósok, hogy ezeket az állapotokat akár másfél évig is fent kellene tartanunk…Egy ilyen hosszú lezárásnak a gazdasági hatásai már szinte felmérhetetlenül nagyok lennének. Ferguson professzor csapata szerint, ha idő előtt visszaveszünk a korlátozásokból, akkor a koronavírusos betegek, illetve a kórházi ellátásra szorulók száma hullámszerűen emelkedni kezdhet. Ekkor pedig majd újra be kell vezetni azokat a korlátozó intézkedéseket…az előttünk álló egy-másfél évben egészen biztosan nem állhatunk majd vissza a rendes kerékvágásba…”

 • EG
  Szerintem azért felesleges az alkalmazott vs. vállalkozó témán rugózni, mert az átlag alkalmazott nem is nyitott egyáltalán arra hogy vállalkozó legyen, mert fél tőle, bizonytalan, idegen… a (nem bújtatott munkaviszonyos) vállalkozók pedig nem is szeretnének olyan kötöttségeket ami egy alkalmazottnak teljesen megfelel. Pl. egy multinál megmondják hányra érj be, mennyi a munkaidő, de fix időpontban utalják a fizetést, a vállalkozó pedig maga dönti el hogy az adott határidőre mikor végzi el feladatot, viszont lehet hogy heteket (hónapokat?) vár arra hogy kifizessék a számláját.
 • EG
  “Vezető mérnök alkalmazottként 850-et kapok kézhez havonta” – arra kíváncsi lennék hogy ha lenne két cég ahol 4-4 órában kereshetnél 550-550e Ft, azt elvállalnád? Valószínűleg az átlag nem, mert a 850-hez képest az 550 kevés egy helyről, viszont két helyre már kényelmetlen koncentrálni egyszerre. Egy vállalkozó simán dolgozik több cégnek is egyszerre és lehet hogy olyan helyeken is el tud vállalni feladatokat, ahova a vezető mérnök be nem tenné a lábát, mert havonta csak nettó 500-at lehetne beszámlázni, mert annyi feladat van csak.
 • matetoth

  Ezekről az álom adókedvezményekről van forrásod? Ahol én dolgozom multi, ott – tudomásom szerint – a beruházásokra kapnak támogatást (ez munkahelyteremtésnél mindenki számára elérhető) és mikor telepítették, akkor 10 vagy 15 évre kaptak HIPA (vagy mi most épp a neve) kedvezményt – de ez meg az EU-n belüli verseny idiotizmusa.
 • Zabalint

  Lehetne úgy, hogy mindenki, a munkavállalók is csak ennyi adót fizetnek, vagy máshogy, de átlagosan arányaiban ennyit. Csak akkor fizetős oktatás, fizetős egészségügy, kizárólag önkéntes magánnyugdíj, és természetesen semmi egyéb támogatás. Az állam meg csak feltétlenül szükséges hatósági, rendvédelmi feladatokat látna el.

  Csak itt úgy merült fel az egész, hogy valaki KATA-s, és közben tartja a markát a családtámogatási rendszer kedvezményes hiteléért. Aminek a költségeit mások fizetik az adójukkal. Ahogy amúgy a gyerekei “ingyen” oktatását, az egészségügyét, a közlekedési infrastruktúra fenntartását, stb., stb. Arról nem is beszélve, hogy ugyan KATA szerintem is jó találmány a szabadúszók fehérítésére, de teljesen más, mikor bújtatott munkaviszonyban működik.

 • Én is akarok kommentelni...

  “Egyéni vállalkozásod felfüggeszted, amikor nincs bevétel, a számlákat mondjuk egyszerre adod ki 1 hónapban, máris spóroltál havi 25-öt”
  Az ugye megvan, hogy ez több okból is vérzik és csúnya büntetés lehet a vége?
  – a szünetelés alatti hónapokra eső havi 1 millió forinttal csökken a plafon, amíg nem jár a 40% büntiadó
  – később állítod ki a számlát? Ez 1000 esetből kb. 1 esetben kivitelezhető! Teljesítés dátum? Teljesítés igazolás? Stb.. nem mutathat a szünetelés alatti időszakra. Az meg egész vicces lehet, hogy a havi 30 ezer forintos szolgáltatásodat szünetelteted, utána pedig 3x-os áron kezdesz szolgáltatni.
 • L70
  A mellékállású KATA szerintem egy jó dolog, egyszerű, mint a faék.
  Főállásban ott lóg ki a lóláb, hogy a minimálbér adó és járulékainál kevesebbet kell befizetni. Azért ha ebben az ütemben nő majd a KATA-sok száma, akkor valószínű, hogy módosítanak majd a feltételeken. Annak idején az EVA is végigjárt egy utat, ez lesz a KATA-val is, amíg majd valamikor meg nem szüntetik.

  A mostani helyzetben a bank számára az fontos, hogy mely szektorból származik a bevétele valakinek. Lehet épületgépész, de most ne egy szállodában legyen épületgépész, hanem egy kórházban. KATA-nál, osztaléknál ezt lehetetlen egy bank számára ellenőrizni, ezért érthető, hogy inkább nem veszi figyelembe egyáltalán.

 • Én is akarok kommentelni...
  Srácok engedjétek már el a KATA szidalmazását. Mindkét oldalról olvasni sok butaságot 🙁
  Az egyik oldal felhozza negatívumnak, hogy 1 év nem számít 1 teljes évnek: akkor fizesd a havi 50 ezer helyett a 75 ezret, és máris 1 éved 1 évnek számít. Vagy buta vagy a KATÁhoz is, ha ezt nem tudod, vagy szándékosan hallgatod ezt el. Mindkettő gáz.

  Ugorjunk a másik oldalra és be is fejezem:
  Azért is olyan “alacsony” a KATA adója, mert akinek csak ebből van bevétele, annak gyakorlatilag a nyugdíja aprópénz lesz, és ezt az állam is tudja, ezt a terhet áttolta a vállalkozóra. Párom havi 1 milliót számláz, abból 75 ezret befizet havonta (nocsak, nem 50 ezret?), HIPA további 50 ezer per év, vannak még további adók is, de a lényeg 12 millió bevételből adózik kb. 1 milliót. Lejönnek még a költségek, amit sokan nem hajlandók tudomásul venni. Havonta 300 ezret elrak nyugdíjra.A többi marad “nettónak”.

 • porthosz

  pl: index.hu/gazdasag/2017/08/13/80_milliardnyi_adokedvezmenyt_adott_a_kormany_a_multiknak_ket_ev_alatt/
  hrportal.hu/c/rekordosszeggel-tamogatta-a-kormany-a-multikat–12-millioba-kerult-egy-munkahely-20181212.html
  stb (google-z)

  És ezek évi pénzek, nem egyszeri.

  Szóval ha valakit zavar a KATA adókedvezménye, akkor azt miért nem zavarja a multiknak adott _évi_ 80-100 milliárd forint?

  Arról nem beszélve hogy a kata-s itt él, itt költi el az pénzét (áfa), a fenti multik meg fullra kiviszik a profitot az országból bármiféle adózás nélkül és ha gondol egyet akkor összepakolja a szalagot és viszi másik országba.
  (és csak azért nem viszi, mert itt a legolcsóbb neki termeltetni, lásd -> adókedvezmények. Na de akkor ezzel ki is jár jól?)

 • Kovács Krisztián Jogász
  Meg (ha egyébként megosztható), de a bankkal egyeztess előtte.
 • Copywriter
  te nagyon értetlen vagy.

  “Csak itt úgy merült fel az egész, hogy valaki KATA-s, és közben tartja a markát a családtámogatási rendszer kedvezményes hiteléért. Aminek a költségeit mások fizetik az adójukkal. Ahogy amúgy a gyerekei “ingyen” oktatását, az egészségügyét, a közlekedési infrastruktúra fenntartását, stb., stb.”

  Miért, gondolod a KATÁ-sok adójából nem fizetik az ország kiadásait? Szerinted a KATÁ-sok például az 1M Ft bevételükből mekkora ÁFÁ-t, jövedelmi adót, gépjárműadót és más adót fizetnek be Magyarországnak, míg elköltik a pénzüket? Havi 150 ezer Ft elkölthető pénz pörgeti jobban a gazdaságot, vagy 1M Ft? Melyikből vesznek több szolgáltatást, lesz miatta munkahely?

  De ahogy látom, jó pár hozzászóló megértette ezt, és hiába is vitatkoznék azzal, aki kommentekben acsarkodik másra. Mi lenne, ha a saját életeddel foglalkoznál, és nem más tehenét sajnálnád el?

 • seri


  Sok hazai kis cég nem azért szerződtet KATA-s vállalkozókat mert így akar adót optimalizálni, hanem így tud versenyképes maradni.
  Erre saját példát tudok hozni, pár éve alapítottunk egy informatikai céget főleg amerikai piacról van bevételünk és alapból a külföldi piacokat célozzuk. A fejlesztői bérek eléggé felmentek az elmúlt években, erre az évre értünk el oda hogy tisztán bejelentve tudunk versenyképes fizetést adni, és elsősorban úgy is keresünk embereket. Viszont ha nem KATA-s vállalkozókkal dolgozunk együtt az elején nem tudtunk volna bővülni és valószínűleg az az évi közel 80-100M forint amit behozunk az országba most Ukrajnában/Indiában kötne ki.
 • Lau
  Nezve itt Copywriter dobalozasat…

  Nem is volt nehez dolga a politikusoknak loveszarkokat asni a tarsadalomba, ha mar az “Ők”-re meg “Mások”-ra osztja az emberek fejeben az EMBEREKET, hogy ki melyik LEGALIS adozasi format valasztotta 🙁

  “Aminek a költségeit mások fizetik az adójukkal” – meg copy pastelni is kinos.

  Miert nem csinalod te is? Vallalkozni kicsit mas, mint alkalmazottnak lenni, de ez csak egy dolog.

  Miert nem a rendszer felallitojat kered szamon? Vagy mit kellene tennie, hogy neked is megfeleljen, mint ember? Fizessen be tobbet azert, mert a masik adozasi formaban nevetsegesen magasak a terhek? 🙂
  Hogy megnyugodjon a lelked, helyre alljon a vilag rendje?

  En alkalmazott vagyok, es mellekallasu KATA, holnaptol minden 2. huszezrest, amit keresek felajanlok egy alkalmazottnak!

  En nem is nagyon ertem ezt, most a kommentelok dublorei ugrottak be hetvegere, vagy mivan? 😀

 • örök körök

  Példa másik oldalról. Contractor vagyok nyugati cégeknél. Ha nem lenne KATA, valszeg nem érné meg nekem a vállalkozással járó extra nyűg, vagy elhagytam volna az országot, vagy valamelyik hazai IT cégnél húznám az igát, sokkal kevesebb nettóért. Ha maradok is annak a kevesebb nettónak a bruttója + a cég vízfeje jóval felette lenne a 30 eurós jelenlegi órabéremnek, a volt/jelenlegi melóim többsége ebben az esetben tőlünk keletre kötne ki, mint te is írtad.

  Lehet jelenleg kevesebb (jövedelem)adót fizetek, de kifizetem belőle a fodrász, pék, autószerelő, stb. jövedelemadóját… Nyilván én jól járok, de az ország is, azt kell látni.

  Arról nem a KATA vállalkozók tehetnek, hogy rossz az adórendszer. Jelenleg az én működésemre messze a KATA a legmegfelelőbb forma, hogy ezért csak aprót szed az állam nem az én saram. 15-20% adó a hülye ÁFAhatár, 40% büntiadó eltörlésével jobb is lenne.

 • Multi
  A gonosz multik akik kapják a támogatást ès kiviszik a profitot. Azok akiknál sokkal magasabb a tisztán bejelentett bèr ezáltal többet adóznak az állam felè ès alkalmazottnak több nyugdíja lesz. Plusz alapból többet keres ès ezáltal minden hónapban többet költ el azoknál akik magyar cègnèl vannak. Multik meg elèg nagy számban veszik igènybe Katázosakat, ha nem is kozvetlenul de munkaerokozvetiton keresztul tovabszamlazzak oket. Illetve ezek a gonosz multik akik legkesobb epitik le a munkaeroit egy ilyen valsagba peldaul. Elèg nagy gondba lennènk ha most hirtelen kivonulnanak ( nem fognak sot, meg jonni fognak valsag utan, magyarorszag meg jobban felertekelodik lasd indiat aki meg le fog (-ho hianya ott, infrastuktruktura stb).
  Unalmas mar hogy multikat szidjak azok akik nem dolgoznak ott, remelem azok nem szidjak akik a beszallitoi es beloluk elnek meg…
 • seri

  A magyar adórendszer reformra szorul ez nem kérdés, mind a KATA mind az alkalmazotti jogviszony. KATA-nál szerintem a sávos adózás lenne a megoldás és eltörölni a felső limitet, ezzel egyidejűleg pedig csökkenteni az adóterheket alkalmazotti státusznál. Sokan amúgy elfelejtik, hogy egy KATA-s vállalkozó mindenért a saját vagyonával felel.
 • Pereszlényi József
  nem elég, hogy nem ért a pénzhez még büszke is rá? Havi 50 helyett 75-öt adózol, hogy több nyugdíjad legyen? Az megvan, hogy ezt a havi +25 ezret, ha saját magad fekteted be akkor (nem számoltam ki, csak úgy érzésre) önmagában kijön belőle egy kisnyugdíj. A havi 75 ezressel talán megkapsz annyit, mint amennyi kijön ebből a plusz 25-ből.
  Szóval erre miért vagy büszke? Ráadásul állami nyugdíjat majd (jelen állás szerint) 65+ évesen kap a “párod” (ti zoknik vagy galambok vagytok? azoknak van párja) Addig húzni akarja az igát? Ez a valid jövőképeket?
 • Viktor

  “Sokan amúgy elfelejtik, hogy egy KATA-s vállalkozó mindenért a saját vagyonával felel.”
  A párom KATA-s, magán egészségügyben, az éves felelősségbiztosítása 100 körül van, nem értem miről beszélsz? Informatikusnak ugyanígy van felelősségbiztosítás, még ennél szerintem olcsóbb is.
 • yimshagin
  parod=nemsemleges hozzatartozoszeruseg, amolyan genderkorrekt fogalom vagy mi. Meg az is lehet, hogy tenyleg galamb. 🙂 bocs az off hulyeskedesert, csak megihletett
 • Én is akarok kommentelni...
  @Pereszlényi József
  1, Az én hsz-emben nem volt szó büszkeségről, te pedig többször is hivatkozol erre. Szerintem másnak szántad azt az érvelést.
  2, Korábban másik poszt alatt kifejtettem már, de akkor ismét, neked is: nem értek egyet a párommal, hogy a havi 75 ezret fizeti az 50 helyett. Az ő döntése, mert neki számít, hogy 1 év az 1 év legyen, az a havi 25 ezer pedig nem hiányzik. És igen, kiszámoltuk mit jelent 10 évig havi 25 ezret eltenni mondjuk 5% éves kamatra: bő 3 milliót, azaz cirka 3 havi bevételét. Ennyit simán “megér” neki az, hogy a 10 éve 10 évet jelent a nyugdíja meghatározásakor.
  3, Köszönöm kérdésed, de párja pl. Adynak is volt, és nekem is van. Bár ez nem zárja ki azt, hogy mi galambok legyünk, Ady pedig ne zokni lett volna 🙂
  4, A párom nem húz igát: kötetlen munkaidő, szeretni amit csinál, és meg is fizetik. Ha ez csinálja amíg jól esik neki, az korrekt jövőkép.
 • Én is akarok kommentelni...

  “Sokan amúgy elfelejtik, hogy egy KATA-s vállalkozó mindenért a saját vagyonával felel.”
  Könyvelés+bér számfejtés+TB ügyintézés éves nettó 12 millió forintos bevétel esetén évente a felelősség biztosítás 54 ezer forint 20 ezer forint önerő mellett. Ezt csak azért írom, hogy ne csak Viktor egészségügyes felelősségbiztosítási díja szerepeljen itt válaszként. Egész alacsony ár a teljes vagyonával felel megváltásának nem gondolod?

  Ráadásul minden nagyobb megbízónak kikötése volt a folyamatos felelősségbiztosítás megléte.

 • ub
  Babaváró tapasztalat: a Raiffeisennél az utolsó pillanatban szóltak március végén, hogy be sem fogadják az előtte simának ígért hitelkérelmemet, mert a KATA jövedelmeinket figyelmen kívül hagyták egyik napról a másikra. A Takarékbanknál simán átment a teljes 10M. Van két hitlkártya, két lakáshitel, és egy diákhitel is mellette, de ez sem volt gond (talán számított hogy az igénylésen fel tudtunk tüntetni két saját ingatlant is, de ennyira nem látok bele a hitelbírálat fekete dobozába)