Mi újság a nagyvilágban?

Az elmúlt hetek látszólag eseménytelenül teltek. Több országban lazítottak a lezárásokon is, bár például Dél-Korea újra szigorítani kényszerül a május eleji újranyitás óta, Kínában pedig újra milliókat tesztelnek, bár sokan kételkednek abban, hogy ilyen tömegben ennyi idő alatt lehet-e hatékonyan tesztelni.

A turizmusból élő európai országok mindent megtesznek, hogy legalább a szezon nagyját megmenthessék, még kérdés, mennyire fog sikerülni.

Közben újra emelkedik az amerikai munkanélküliek száma, de újabb két millió ember már nem is hír, még csak az alkalmazottak negyede jelentkezett munkanélküli segélyért az elmúlt kicsit több mint két hónapban.

Területi bontásban nem meglepő módon a turizmusnak leginkább kitett Hawaii és Nevada a legnagyobb vesztes, legkevésbé pedig a mezőgazdaságban legerősebb államok érintettek. (Hawaiiban még csak a kérelmek 82%-át tudták feldolgozni és annak is csak a harmadára fizettek eddig.)

Szakmák szerint a vendéglátásban és turizmusban a legnagyobb a veszteség, ott a munkanélküliség 39,3%, de az építőipar és sok más terület is erősen érintett.

A munkanélküliek 78%-a reméli, hogy csak ideiglenesen küldték el, de az elemzők szerint még az év végén is 12% felett lesz a munkanélküliek aránya, már ha nem lesz második hulláma a fertőzésnek. Egy tanulmány szerint a most állásukat elvesztők 42%-a marad hosszabb távon is munkanélküli.

Az Unió egy 750 milliárd eurós, azaz 262 ezer milliárd forintos csomagot tervez bejelenteni, ez az éves magyar költségvetés tizenkétszerese összegben. Ennek kétharmada hitel, harmada támogatás. A hír hallatán erősödött az euró és csökkentek az európai kamatok is.

A japán kormány sem akar lemaradni, ott egy 1,1 ezer milliárd dolláros kormányzati program készül. Végülis 200%-os államadósság állomány felett további 40% adósság már nem oszt, nem szoroz. A japán gazdaság már a járvány előtt is nagyon rossz bőrben volt.

Tavaly még mélyen aggódtak a befektetők a kínai-amerikai viszony romlásán, ma már az sem érdekel senkit, hogy éppen most számolta fel a demokráciát Kína Hong-Kongban és ezért az Egyesült Államok nagyon morcos lett. Sokkal morcosabb, mint a kereskedelmi deficit miatt tavaly.

Ahogy a dél-európai államok fenntarthatatlan államadóssága is néhány éve még kétségbe ejtették a pénzükért aggódókat, ma már ez sem  tétel, Olaszország államadóssága idén még az optimista becslések szerint is elérheti a 160%-ot, Pár éve még azon aggódtunk, hogy a görög államadósság meghaladta a 120%-ot, ami az IMF szerint a már nem visszafizethető mérték volt és mindenki az Unió és az eurózóna végét vizionálta hatalmas államcsődök mellett.

A jegybankok közben az elmúlt nyolc hétben 4 ezer milliárd dollárnyi újabb pénzmennyiséget öntöttek a piacra, óránként 2,4 milliárd dollárért vettek újabb és újabb pénzügyi eszközöket, ennek örömére a tőzsdék világszerte 15 ezer milliárd dollár értékben emelkedtek. A piaci elemzők egyik aktuális mondása, hogy taktikailag emelkedés-pártiak, strukturálisan esés-pártiak.

Az S&P index újra 3.000 pont fölé emelkedett (ennek oroszlánrészét az öt legnagyobb cég emelkedése tette ki), a P/E értéke közben elérte a rossz emlékű dotkom lufi értékét.

A jegybankok vásárlásainak másik mellékhatása, hogy soha ilyen olcsó még nem volt a 30 évig fix lakáshitel az Egyesült Államokban.

A több helyen újrainduló élet és az ezzel összefüggő autóhasználat jót tett az olajáraknak, az áprilisi akár negatív olajár már a múlté, az olaj hordónkénti ára típustól függően 33-35 dollárra emelkedett. Ez alig több, mint a január eleji 60 dollár feletti árazás fele, de sokkal jobb, mint egy hónapja.

Az arany ára az év eleji 1.500 dollár környékéről az 1.700-1.750 dolláros sávba emelkedett és itt mozog már két hónapja, éppen most 1.710 dollár.

Ennyi történt mostanában a piacon.

Share

86 hozzászólás

 • Kristóf
  Nem teljesen ésszerűtlen az emelkedés. Egyre nőnek az adósságo fenntarthatatlan szintre ezért a többségnek az lesz az érdeke hogy a pénz relatív gyorsan és biztosan elértéktelenedjen. A jegybankok készek ezt kiszolgálni, ezért ilyenkor racionális magatartás reál eszközökbe fektetni. Az előző és következő egy két negyedév alapján nevetséges árazásokat látunk, viszont hosszú távon abszolút reális.
 • Copywriter
  Én nem látom a válságot. Itt, Vas megyében még mindig 100-110 ezer forintért adnak egy ikerházat kisebb városban, 85000-től panelt a megyeszékhelyen. Kértem ajánlatot padlástér beépítésre, 150.000+ÁFA/négyzetméter. Az 80 nm-nél 16 millió, és ami még előjön közben, tetőcsere nincs is benne. Tudom, hogy az építőipar később reagál, de nem látom, hogy tömegek ráznák a kerítést munkáért.
 • TG
  Megint besöpörnek mindent a szőnyeg alá, csak már lassan nincs hová de az senkit nem érdekel csak minden mejen tovább..
 • Családfő
  Azért az USA-ban a 30 éves fix 3,15% kamatozású lakáshitel nem semmi.
 • Zoltán Török
  Egy hónapja még én is azt írtam itt, hogy a tőzsde a jövőt árazza, és minden szép lesz az újranyitással, de most én is felszámoltam minden USA pozícióm, és az európai, hazaiak egy részét is, mert érzem, hogy jön egy korrekciós lefelé kör, egyszerűen irreálisan gyors volt a felfelé, és Trump újra elkezdett beszélni Kínáról, a közösségi médiáról, előkészítve a terepet az esésnek. Többször megfogadtam, hogy a következő le kör alján már ETF-eket veszek, nem pedig hullámlovaglok, de abban nincs semmi izgalom 🙁
 • Kiszamolo
  Családfő, mondjuk ennyiért azok kapják, akiknek a legjobb a hitelminősítésük.
 • Botond
  Az európai mentőcsomag hírére miért erősödött az euró? Ha jól emlékszem, a dollár gyengült, mikor az amerikaiak elfogadták a mentőcsomagjukat. Nekem így is lenne logikus, hiszen kínálat többlet lesz az adott devizából.
 • Dörnyei József
  Érdekes időket élünk. Amíg a US államadóssága és az EU átlag államadóssága hasonló szinteken mozog, nincsen probléma. A US lazítás miatt az EU-nak is muszáj volt lazítania, a US adósság nem lehet sokkal rosszabb, mint az EU-s, az mind a kettő félnek rossz lenne. Máshogy rossz, de rossz.

  Ha a US és EU gazdaság nem indulna újra, akkor egy komoly kockázata lenne egy teljes, világméretű pénzügyi összeomlásnak, de ez még mindig hónapokra van, tehát a mai világban a nagyon távoli jövőben. 🙂

  De azért senki sem szeretné, ha bekövetkezne, ezért nyit mindenki.

  Kína kihasználta a helyzetet és meglépte, amit akart Hong-Kong-ban. A US és EU vezetők pedig nagyon boldogok, mert per pillanat sokan erre figyelnek és nem a gazdaság állapotára v. a vírusra. Win-Win.

  A helyzet kielégítő. A körülményekhez képest még jónak is mondanám. Lehetne rosszabb is.

 • V.A.Laki
  Latva, hogy mindig a leggazdagabbakat mentik meg, en most vasarlasparti lettem.

  De ez valoszinuleg azert van, mert messze az a legjobb forgatokonyv, hogy minden marad a regiben, sikerul besoporni a dolgokat a szonyeg ala es a tortenet folytatodik. Ha megroggyan valamelyik alappillere a vilaggazdasagnak, szerintem szamithatunk egy totalis gazdasagi haborura Kina es Amerika kozott (mindegy, hogy azert, mert a vezerbika lelassul, vagy azert, mert a kihivo ugy erzi, hogy o fog nagyobbat szivni es sarokba van szoritva). Es akkor kinyilnak a pokol kapui. Ha pl. ellatasi problemak lesznek, nagyon gyorsan eszebe fog jutni a nemet nyugdijasoknak, hogy a gorogok es az olaszok tartoznak nekik, nekik meg eszukbe fog jutni, hogy nem is annyira jo buli ez az EU. Ehhez kepest veszteni (kvazni adozni) a magasabb arszintek miatt igazan semmiseg.

 • Kapi
  Szerintem ehhez meg hozza lehetne csapni azt hogy amerikaba kb mindenhol q2-re -30+ szazalekos csokkenest varnak gdp-re.
  newyorkfed.org/research/policy/nowcast
  frbatlanta.org/cqer/research/gdpnow
 • Greg
  Már 2019 végén látható volt hogy nem sokáig van felfelé. P/E logikátlan magasságokban, hitelállomány megint az egekben.

  Viszont a vírus miatt az egész fel lett rázva és lehet akármilyen negatív hír, a piacok pozitívak és kit érdekel hogy mekkora a baj, biztos csak a vírus okozza.

  Valószínűleg amikor a vírus már nem lesz akkor jön a valóság és kiderül, hogy eddig illúzióban hitt a piac és a mostani időszak egy hatalmas bull trap.
  Hogy ez milyen hosszú lesz, jó kérdés, de el tudom képzelni, hogy a “szokásos” pár hónap helyett még jövő év elejéig is simán kitart, közben újabb rekordokat beállítva az DJI és S&P-n.

 • Laczko
  lehet buta a kérdés és nem várom el a jóslatokba való bocsátkozást de mire lehet számítani az elkovetkezendő ffél/egy évben? Nagyon borúlátó dolgok is kisülhetnek abbol amit írtál ráadásul a kommentek között is megtalálhatóak igen csak negatív kimenetelű események, miközben a gazdasági portálokon sorra jelennek meg a sikeres újranyitásról, kereslet erősödéséről szóló hírek.
  Kezdek tényleg összezavarodni hogy mi várható, hogyan érdemes felkészülni, növeljem-e a vésztartalék mértékét és állítsak minden forintot az élére kp-ban? Vagy már folytassam a befektetési stratégiám és fektessek nem teljesen likvid eszközökbe is?
  25 vagyok tehát a 2008-9es válságot még tiniként éltem át és nem nagyon vannak tapasztalataim ilyen téren.
  Köszönöm a választ!
 • ValueInvestor
  Sokat hallott hibás érvelés, hogy csak a likviditás bővítése, alacsony kamatok miatt jogosan drágák a részvénypiacok.

  A részvénypiac v 1 részvény értéke, ára: hasonló egy nagyon hosszú cashflow (emelkedő éves kuponfizetésű, a cégek emelkedő nettó eredménye miatt) diszkontált jelenértékeinek összegével.

  Ha egy hosszú emelkedő kifizetésű cashflowt (legyen évi 6%) diszkontálsz 8%kal pont ugyanakkora részvényértéket kapsz mintha egy évi 2%-os kuponnövekedésű cashflowt 4%-kal diszkontálsz.

  Összefoglalva: ha 1re alacsonyabb a kamatszint, de közben a részvénypiaci növekedés is csökken, a részvényárak értéke nem nő.

  Másrészt hiába 0,67% a 10 éves USA kötv hozam, és indulnak ki sokan ebből, kétlem, hogy ez bárkinek is az elvárt hozama lenne, amivel megbecsülöd egy pénzáramlás jelenértékét, inkább krumplidobálás megy, hátha drágább lesz még vmitől, ez gambling nem befektetés.

 • Treil
  Lehet hogy mégsem dől el az a bizonyos első dominó amit megpöckölt a vírus.
 • valaki I.
  Treil
  2020-05-29 at 08:28

  Vagy már eldőlt és a nagyok mentik a menthetőt, mint 2007 ben a jelzáloghiteleknél? Csak mi a “földi halandók” még nem tudnak róla? Bármi lehet és az ellenkezője is 😀

 • kritizátor
  “Pár éve még azon aggódtunk, hogy a görög államadósság meghaladta a 120%-ot, ami az IMF szerint a már nem visszafizethető mérték volt”

  Mi történt azóta?

  Okosabbak lettek a jegybankárok???

 • Zylver
  Szerintem ennek k****ra nagy böjtje lesz meg a jövöben, mar csak azert is mert az utobbi hetek/honapok visszaerösödese valami rekodgyorsan es -meredeken zajlott le. Altalaban ez az elöszele egy eröteljesebb zuhanasnak, nyugodtan vissza lehet keresni regmult idök valsagait – azok is igy kezdödtek.
  En mar nagyon kivancsian varom a Q2 jelenteseket, mert meg Q1ben csak marcius egesze vagy masodik fele adta az esek nagyreszet. De Q2ben azer mar benne van masfel honap szinte teljes leallas, majus közepetöl is meg mindig csak felgazzal megy a legtöbb europai gazdasag es junius közepeig varni kell amig a turizmus-vendeglatas is visszater a szinpadra. Es akkor junius masodik fele korrigalni fogja a 1,5-2,5 honapos visszaesest? Hat ezt kötve hiszem…
  es ha tovabbra is mindenki a jövöbevetett hittel befektet, akkor inkabb vegyek fel uj vilagvallasnak.
 • Steve

  Bár nem engem kérdeztél, de a legfontosabb: ne kommentekből tájékozódj 🙂
  Hogy mire lehet számítani? Bizonytalanságra.
 • usespanner
  Mi a legrosszabb, ami történhet?

  A vírus nem múlik el, se nyáron, se 2021-ben, tartósan velünk marad, mint az AIDS vagy a rák.

  Ekkor 2 kimenetel lehetséges:

  1) Még keményebb korlátozások, és a nulla fertőzöttséget jelentő országok szűk csoportja megnyitja a kapuikat egymás előtt, Kínával az élen.

  2) Minden megy a régiben, nyitunk, a vírus szedi továbbra is az áldozatait az idős lakosság körében. A vezető halálok 70 év felett a koronavírus.

  Gazdasági negatívumok:

  – a gazdaságot át kell alakítani, a fiatalok nem élhetnek 65-70 év feletti szülőkkel-nagyszülőkkel, a 70 felettiek kerülik a vendéglátó-helyeket, nem utaznak. Az idősotthonok látogatási tilalom alatt maradnak.

  Minden nagyjából egészséges 0-69 év közötti ugyanúgy éli az életét, mint eddig, elviselve a fertőzés kockázatát.

  Ez egy roppant szomorú világ, ahol az idősek önkéntesen a társadalom perifériájára szorulnak.

 • Newton
  Érdemes észrevenni, hogy a tőzsde már jó ideje nem a gazdasági realitást árazza, hanem a jegybanki pénznyomtatást!
  Igen, a gazdaság mélyen van, és jó eséllye még mélyebbre is kerül, de amíg a pénzcsapok nyitva vannak, addig a tőzsde felfelé fog menni…
 • Péter
  Lehet majd egy év múlva mindenki észre tér és zuhan újabb 40%-ot a tőzsde, de ha előtte még emelkedik 40%-ot a pénznyomda miatt, akkor mindegy is.
  Részvényt folyamatosan kell venni, aztán majd 20 év múlva jó lesz 🙂
 • gaborr
  volt egy kis kátyú amibe belementünk, de úgy tűnik még nem kapott defektet az autó.

  olyan szabad mozgás korlátozásra ami volt az elmúlt hónapokban, illetve valahol még mindig van nem számítanék a közeljövőben.

  Én jelentős autóár és ingatlanár növekedésre számítok középtávon. (na meg rendes magas inflációra számítanék stagnáló/épp csak növekedő gazdasággal) mire gondolok? nem gyártunk autót, kicsi a kereslet – drága lesz előállítani, növekedni fog az ár, jelentősen. Múlt hónapban UK-ben 197 autót gyártottak 99% visszaesés. Vagy becsődöl a gyár, vele együtt a teljes ellátási lánc is. Repülőiparra is igaz ez, és így vége lesz az olcsó utazásnak is, igaz időben egy pár évet kitolódhat a repülők hosszú élettartama miatt.
  aztán lehet, hogy nem 🙂

 • ZZ

  Azért olvasol egymásnak ellentmondó verziókat mert bár mindenkinek van véleménye a lehetséges kimenetelekről, de ez mind csak találgatás. A tutit nem fogod megtalálni egy cikkben, vagy kommentben sem. 🙂 Azt tedd amit jónak gondolsz.

 • Balint
  Nem mintha bizakodásra adna okot, de az aktív keresők száma legalább csökkent 4 millióval 21 millióval. De azért ez is 13% körüli munkanélküliség jelenleg.
 • mutyilufi
  Az olasz, görög államadósság dúrván fenntarthatatlan. A közös euró kötvény meg az én szememben kecskére káposztát kategória. Meg lennék lepődve ha európai államcsőd vagy brutál infláció nélkül megúsznánk ezt a válságot.
 • Józan Paraszt
  “ez gambling nem befektetés”
  Ez érdekes téma.

  Én a pókerhez tudnám leginkább hasonlítani a tőzsdét.
  És a póker az nem gambling!
  A póker a hiányos információk játéka. Aki ezzel tisztában van és a játékstratégiáját erre építi, az garantáltan nem gambler.
  Persze ezzel csak nagyon kevesen vannak tisztában (ezért is tud a termeken kívül más is megélni pókerből)

  Na de vissza a tőzsdéhez! Itt is egy hiányos információkon alapuló játékról van szó.
  Csak míg a póker játékszabályait megérteni pár óra (működését pár hónap), addig a gazdasági játékszabályokat, működést…
  Illetve míg egy pókerasztalnál 2-10 fő ül és folyamatosan látod a cselekedeteiket azaz információkat tudsz gyűjteni, addig a tőzsde asztalánál ki tudja kik ülnek és milyen módon játszanak…

  Szóval nehezebb, de itt is a begyűjtött információk mennyiségén és minőségén múlik, hogy mennyire gambler valaki.

 • Sándor
  egyrészt ahogy te is mondod, ez nem megy egyik pillanatról a másikra, az ingatlanpiac lassan reagál. Nézd meg az ingatlanárak reálértékéről a táblázatot ebben a kiszámoló cikkben:

  https://kiszamolo.hu/lakasarak-alakulasa-1990-tol/

  A 2008-as bezuhanás után egy teljes év stagnálás. Utána tartós, de lassú csökkenés. Ingatlan oldalon inkább erre számítanék, lassú, de folyamatos csökkenésre.

  Másrészt nem a lakóhelyre irányuló, hanem a befektetési ingatlankereslet szűnik meg először. Aki azért költözik, mert már nem fér el a három gyerek, az nem gondolta még meg magát. Úgy gondolom, hogy Vas megyében azért nem volt akkora befektetői nyomás. Nézd meg ezzel szemben Budapestet, ott sokkal jellemzőbb volt a befektetői ingatlanvásárlás, és a keresletnek ez a része most lecsökkent. Már több cikk született hogy itt stagnálásba/kis esésbe kezdett az ingatlanpiac

 • Otto
  Uncsi már ez az állandó huhogás – a kommentekben is. A tőzsde a jövőt árazza, mindegy mivan most. Japán meg Svédország minimális korlátozásokkal átvészelte a járványt, látszik, hogy ez működik és hülyeség mindent lezárni. Lazít is mindenki hetek óta serényen. Idén jó eséllyel vakcina is lesz, kénytelenek lesznek más témát találni a rettegők. A munkanélküliség ahogy jött, megy is.
  Az adósságokkal miatt is felesleges aggódni, nyilvánvaló, mi lesz: el lesznek inflálva. Hasonlóan az USA 2. vh. után. Nem idén, de a következő 10 évben magasabb infláció várható, a kamatokat viszont lassan merik csak majd emelni. Reáleszközökbe kell fektetni, ezt sokan fel is ismerték, ezért is ralliznak a részvények meg az arany.
  A náthaszezon meg hamarosan végleg elmúlik.
 • Ekvilibrium
  A vírus érdekes tőkepiaci átrendeződéseket is hozott. 2020-ban meglepő cégek lettek aranyérmesek a tőzsdén jegyzett vállalatok között több országban.

  Ausztrália: 2020 CSL – egészségügy, 2019 BHP – bányászat
  Kanada: 2020 Shopify – IT, 2019 RBC – bank
  Hollandia: 2020 ASML – IT, 2019 Royal Dutch Shell – olajipar
  UK: 2020 AstraZeneca – egészségügy, 2019 HSBC – bank

 • L

  A gyogyszergyartok szazfele megelozo/gyogyito/csillapito stb dolgot fejlesztenek ki, amit vilagszerte vagy kozvetlenul az emberek, vagy az adofizetok a joleti allamok egeszsegugyi rendszerein keresztul meg fognak vasarolni az idosek es nem-idosek szamara is (kotelezo oltas csecsemokorban stb), eszmeletlen osszegekert. A tozsde lapos marad es kicsit kesobb nem kozvetlenul emiatt miatt fog bezuhani durvan. Nekem ez a kapcsolodo viziom.
 • Én is akarok kommentelni...

  Olvasd el a Q1 jelentések végét, a Q2-re, illetve 2020 egészére vetített prognózisaikat.
  Sorra hozták a vállalatok a Q1-re eredménye sorra met/beat volt, mégis estek a visszavágott jövőbeli értékesítési adatok hatására. Nagyon kevés kivétel volt a tekintetben. 39 elemű a watchlistem, ebből a tech szektorban egyetlen egy volt aki emelte a várakozásokat 2020-ra, a többi egész szépen visszavágta.
 • Henriksen
  Vannak, akik úgy gondolják, még nem jött el az igazság órája. Még tartják az eladási árakat, nem engednek ingatlanjaik árából. Persze, majd ha munkanélkülivé válnak, nem tudják fizeti a felvett kölcsönt, etc.
  (Most nem találom az erdeti cikket, de ez: hvg.hu/gazdasag/20200507_lakas_eladas_ingatlan_koronavirus is valami hasonlóról szól.)
 • Zengői
  Kicsit OFF: Szerintetek egy kevésbé kockázatos önkéntes nyugdíjpénztári portfolióból mikor érdemes egy kockázatosabbra váltani? Már korábban is szerettem volna egy arányaiban több részvényt tartalmazóra váltani. Jelenleg nálam (is) mínuszban vannak a hozamok, ekkor azt szokták tanácsolni, hogy ne váltson az ember, mert realizálja a veszteséget. 33 éves vagyok, időm még van a nyugdíjig (ha lesz :))

  Ha már pozitívra billent a hozam, váltsak? Köszönöm előre is a válaszotokat, véleményeteket.

 • Kiszamolo
  Otto, ja, esett a svéd GDP 6%-ot, alig kevesebbet, mint a szomszédai, már gondolkodnak rajta, mit is nyertek…
 • Otto

  Szerintem sokat nyertek vele: a svéd emberek tudtak járni étterembe, uszodába, bulizni, edzeni stb. Más országokban meg nem. A GDP-jük meg pont azért csökkent, mert máshol meg beijedtek a politikusok és bezártak mindent és egy globális gazdaságban ez nyilván hatással van az ő GDP-jükre is. Pont, hogy azzal nyert volna a világ, ha mindenki svéd/japán módon kezeli ezt az influenzajárványt és akkor nem vagy csak alig csökkent volna mindenki GDP-je is.
 • usespanner
  Miklós,

  Ha lelövik a szomszéd fejős tehenét, előbb-utóbb büdös lesz a te kertedben is.

  Az azért valljuk meg, nem túl meglepő, ha a félmilliárdos Európai Unió lakosságának alig 2%-át kitevő, nyitott gazdaságú Svédország visszaesik.

  De ha a teljes Európai Unió a svéd példát követte volna, visszaesés helyett növekedést láthatnánk most is.

  A beutazó turizmusból élő országoknak ez nagy pofon, de Svédországban ez elenyésző.

  Ottó,

  Nagyon igazad van! Leszámítva azt a hurrá-optimizmust, hogy hamar lesz védőoltás. Influenza ellen van hatékony védőoltás? Pedig azt nem 4 hónapja keressük.

 • Addam

  Én sem látok semmit, mintha minden tavaly lenne. Ugyanaz a nyerészkedés a túloldalon. Nekem 2008 sokkal tapinthatóbb volt.

 • Csizkek
  ” tőzsde a jövőt árazza” En meg ezt bullshitelest unom nagyon. Jovot araz, tech szektor, minden digitalis.. jahh. Egy vallalatnak penzt kell termelnie. Nem 20 ev mulva hanem folyamatosan. Ha nem teszi de mindenki veszi a reszvenyet az a lufi. Persze bitcoinon is lehet keresni, meg az mlm-ben arult vitaminon is de ez a kaszino, ponzi sema, pilotajatek..
 • Átlagmagyar
  És itthon mi várható? A kormány bejelentette, hogy beépíti lakásokkal a bp-i rozsdaövezetet, és olcsón kiadja a fiatal munkavállalóknak/rászorulóknak. Szerintetek ez hatással lesz az ingatlanárakra?
 • Én is akarok kommentelni...

  Arról, hogy a svédek 6%-ot ESTEK hol találtál adatot? Mert amit én olvastam, az még növekedésről szól.
 • lvjtn
  a 40% emelkedés nem fedezi a 40% zuhanást. elemi matek, már bocs

  ha a mai nap árfolyama a 100%, fog emelkedni 40%-ot majd utána zuhan 40%-ot, akkor -16%-on fogsz állni:

  100*1,4=140 vs. 140*0,6=84

  40% zuhanást 67% emelkedő hoz csak ki nullszaldóra

 • Kiszamolo
  Otto,

  Csak a tisztánlátás végett:

  Svédországban ugyanolyan korlátozások voltak, mint máshol, tilos az 50 főnél nagyobb bármilyen gyülekezés, bezárták a középiskolákat és egyetemeket, stb.

  A különbség annyi volt, hogy a limiteken belül megkérték az embereket, hogy a józan eszüket használják és kerüljék a tömeget. Aki tehette, otthonról dolgozott és nem ment tömegbe, ha nem volt muszáj. Az éttermek nyitva voltak, de ötvenen nem lehettek benne és nem is voltak.

  Szó sincs arról, mint ahogy valamiért elterjedt, hogy a svédek semmit nem csináltak.

  Nálunk talán bezártak a fodrászok, üzletek vagy bármi?

  Ugyanúgy mehettél vásárolni, mint eddig, csak délután háromig.

  Nálunk csak a 100 fő feletti összejöveteleket tiltották be, a svédek ennél keményebben nyomták.

 • Zozo___
  Egy kis off:
  Kinél mi van elcseszve, ha nekünk (nekem és a páromnak) minden 5 és 15 ezer Ft közötti vásárlásnál PIN kódot kér minden terminál? CIB-nél vagyunk, VISA betéti kártyák.
  Még1x: minden vásárlásnál, bármilyen terminál (ahova gyakran járunk: Lidl, Aldi, Auchan, Metro, Tesco, Spar, Coop, Penny).
  Köszi
 • lvjtn

  a 0,4%-os növekedés q1-re vonatkozik, az márc.31-ig tart, addig éppen csak elkezdődött a ciriburi a különféle ápr-májusra vonatkozó MEGLÉVŐ adatok (pl. fogyasztási, munkanélküliségi indexek) alapján jelenleg az BECSLÉS, hogy 2020 végén kb. 6%-os éves gdp csökkenést fognak kimutatni, ami nemhogy jobb volna a többi skandináv országénál, de inkább 1,5-2,5%-kal rosszabb mint a szomszékora vonatkozó számok. lásd pl ezt az oldalt, negyedévekre lebontva: tradingeconomics.com/sweden/forecast ugyanitt megtalálod dániát, norvégiát, finnországot is

  nyilván majd csak 2021. febr-márc fordulóján lesz végleges adat 2020-ra, de mint itt ismételgetik: a piacok a közeljövőt árazzák, amihez pont ezeket a jól bejáratott becslő modelleket is használják

 • Szabolcs
  Zozo___
  2020-05-30 at 14:50

  Sajnos nem tudom, de hátha Te meg nekem tudsz segíteni: a wifi jelszavam rossz, vagy áram nincs a router konnektorában, mert nem jön a jel a budin…?

  Most komolyan… Olyan mint a munkahelyemen, amit a neten talált telefonszám miatt hívogatnak, hogy pl. “xy önkormi pénzügyese vagyok, hol a támogatásom…” Hát tán kérdezd meg, akitől a támogatást kapod, nem? Nem, nem tőlem kapja… És ezt tudja, de ott nem vették fel a telefont, pedig 2-szer is hívta…

 • Otto

  “Svédországban ugyanolyan korlátozások voltak, mint máshol” Ez tényszerűen nem igaz!
  Nyugateurópa más országaiban bezártak gyakorlatilag mindent, az élelmiszerüzleteken meg a gyógyszertárakon kívül. Franciaországban konkrétan az utcára nem szabadott kimenni csak nyomós indokkal és ellenőrizték és bírságoltak is. Éttermek, bárok, szórakozóhelyek, uszodák, edzőtermek stb mind be voltak zárva a többi nyugati országban. Hol van ez a svéd szabályozástól?
  Én nem írtam, hogy a svédek “semmit nem csináltak”, hol olvastál tőlem ilyet? Azt írtam, hogy minimális korlátozásokat csináltak, főleg a többiekhez képest és mégsem robbantak be az esetszámok. Ergo, jobban kezelték a dolgot és a többieknek is ezt kellett volna csinálni – sokkal kisebb lenne a gazdasági kár. De legalább mostanra megjött az eszük és nyitnak.
 • Otto

  Influenza ellen is van oltás, csak minden évben csinálnak újat. Azért gondolom, hogy hamar lesz oltás, mert elég sok kutató dolgozik rajta és most rengeteg pénzt is kapnak. Azért végtelen pénzzel eléggé meg lehet gyorsítani mindenféle projektet, lásd a Manhattam-tervet vagy a holdraszállást.
 • Zozo___

  Nos, ha fogalmad sincs, valószínűleg nem is a te válaszodat vártam. Vannak itt pénzügyi területen nálunk jártasabbak, gondoltam hátha tudja valaki a választ.
  Én úgy tudtam, a terminálokon kell ezt a limitet beállítani, de ez nyilvánvalóan nem így van, mint azt a példám is mutatja.

 • etron
  Zozo,

  igen, Lölö és a haverjai a hétvégén azon tanakodnak, hogy hogyan tudnának kihozni 100 ezerért kiadható luxuslakásokat a piacra. Nagy zuhanás várható 🙂

 • GrandMasterB
  A tények a svédek stratégiájának következményeiről a többi északi országgal összehasonlítva:
  “Sweden has registered 18,926 coronavirus cases and 2,274 deaths among its population of 10.3 million people.
  Denmark has had 9,049 cases and 427 deaths in a population of 5.8 million, Norway 7,599 cases and 206 deaths among its 5.4 million people, and Finland 4,695 cases and 193 deaths in its population of 5.5 million.”

  Vagyis:
  svédek: 10.3 milló lakos -> 2.274 halott
  dánok: 5.8 milló lakos -> 427 halott
  norvégok: 5.4 milló lakos ->206 halott
  finnek: 5.5 milló lakos -> 193 halott

  (forrás: mercurynews.com/2020/04/28/what-the-numbers-say-about-swedens-coronavirus-strategy/)