Mikor fog nőni a munkanélküliség?

Magyarországon már háromnegyed éve recesszió van, mégis 4% a munkanélküliség aránya. Ha hosszabb időtávot vizsgálunk, 2019 első negyedéve óta csak évi másfél százalékot nőtt a gazdaság, még sincs komoly munkanélküliség.

(Munkanélkülinek az számít a statisztikákban, aki egyáltalán nem dolgozik, heti egy órát sem dolgozott, aktívan keresi a munkát és legkésőbb két héten belül kezdeni is tudna, ha talál munkát. Ha valaki (már vagy éppen most) nem aktívan keres munkát, vagy van egy heti kétórás alkalmi lehetősége, esetleg valami miatt nem azonnal tudna kezdeni, nem számít bele a statisztikákba. Szintén csak ide a zárójelbe: amikor egyszerre magas az infláció és recesszió is van, azt hívják stagflációnak a stagnálás és az infláció szavakból összevonva.)

Ennek egyik örvendetes oka, hogy magas a foglalkoztatottság aránya, vagyis egyre többen dolgoznak, de van egy másik tényező, amiről ritkán esik szó, pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb a munkanélküli. Ez pedig a szomorú demográfiai helyzet.

Az úgynevezett korfán középen lehet leolvasni az életéveket és jobbra és balra az látszik, hogy hány nő, illetve férfi van abban a korban az országban.

Jól látszik az ábrán, hogy az elmúlt öt évben közel 655 ezer ember érte el a 65 éves kort, vagyis a nyugdíjas korhatárt, míg ezzel szemben csak 501 ezer ember töltötte be a 18. életévét, vagyis lépett ki a munkaerőpiacra. (Nem mindenki ment nyugdíjba 65 évesen, ahogy nem is kezdett el mindenki dolgozni 18 évesen.)

Ez a bő 150 ezer fős különbség a 3,18%-a a jelenleg aktívnak számító és alkalmazásban álló 4,7 millió embernek. Ennyivel csökkent idehaza a munkaerő-kínálat az elmúlt öt évben, nem számolva a ki és a bevándorlás további hatásaival. Ez a szám majdnem összevethető a 4%-os munkanélküliségi aránnyal.

A következő öt év egy kicsivel lesz jobb, “csak” 100 ezer emberrel fog több kilépni a munkaerőpiacról, mint belépni, az igazán nagy csökkenés akkor lesz, ha a hetvenes években született bő másfél millió ember nyugdíjas lesz 15-20 év múlva és helyettük csak 900 ezer ember fog belépni a munkaerőpiacra. Ez a közel hatszázezerrel kevesebb munkavállaló a mostani 4,7 millió munkavállalónak a közel 13%-át jelenti.

Share

112 hozzászólás

 • Speki

  “Igazából elcseréli az ember a barátait, szüleit, a hazáját több pénzre.”
  Bocsi, de ennyire butuska ne legyél…
  Barátaink kint is vannak.. A pénz meg nem az elsődleges szempont, országot váltani… A kiszámíthatóság, tervezhetőség, személyi és vagyonbiztonság ami a legfontosabb… Magyarország ezt nekünk nem tudta biztosítani és besokalltunk, elég volt!
  Nekünk egyszerűen elegünk lett Magyarországból, ezért mentünk el és örülök, hogy ezt megtehettük.
 • untermensch4
  “de sokszor látatlanban is elcserélném bizonyos elemeit” Csak együtt választható a csomag. Az a Lada 5 év várakozási idő után sem ingyen volt és a ’80-as évek elején is gondolkoztak akkori fiatalok hogy “a kicsi, vagy a kocsi”. Az akkori langyos állóvíz is egy valag hitelből ment, csak alacsony volt az üvegplafon életszínvonalban és a kerítés az alattvalók benntartására épült.
  Viszont az akori munkamorál elsajátításával nem égnél ki a napi 8-10 órától, ha olyan a pozi akkor delegálj mindent lefelé/oldalra. A felelősséget is. ÉS elég a szakszervezetissel/párttitkárral jóban lenni, vagy azzal a főnökkel aki jóban van velük.
 • nyman
  Még1 aspektust hozzátennék.

  Mivel egekig nőttek a bérek, nagyon sok embernek többet ér a szabadidő, mint a plusz kereset. Emiatt sokan nem vállalnak túlórát. Sokakat nem lehet rávenni 10-12 esetleg hosszabb műszakra. Emiatt meg több ember kell. Ezt közel két évtizede az íreknél éltem meg. Nem lehetett rávenni a melósokat plusz munkára, még dupla pénzért sem. A kelet-európaiak persze örültek, ha túlórázni kellett.

  Olvasom itt ezt a háromnegyed évi recessziót. Ír példánál maradva 2007 márciusában mikor eldöntöttem, hogy váltok, egy csütörtök esti napon elküldtem öt helyre az életrajzom, pénteken már hárman hívtak, két héten belül három ajánlatom volt. Majd jött a recesszió és nyárin kirugták a cégben dolgozók kb. 25%-át, összel szintén kb. 25%-ot. Ebbe a második hullámban voltam. A munkanélküliség kb. 4,5%-ról majdnem 7-re nőtt az év végére, rá egy évre 12% felé..

 • Belavoltam
  “Mivel egekig nőttek a bérek”

  FYI: Magyarorszagon az inflacio nott az egig.

 • NAR
  Lehet, hogy az én fantáziám gyenge, de nem látom, hogy lehet automatizálni az agresszív, demens, maga alá piszkító idős gondozását, úgy, hogy közben legalább a méltóságának látszatára adjunk (azaz pl. nem kötözzük az ágyhoz)…
 • nyman
  “Magyarorszagon az inflacio nott az egig”

  Az is. Azért volt aki lekövette. Tavaly ősszel napi 50 ezerért jött el a házkörüli munkákra 8 órára egy kőműves és a segédje, (aki a felesége). Az elmúlt hetekben már 60-at kértek. Kifizetem, mert jól dolgoznak, én meg van amit nem tudok, vagy nem akarok megcsinálni.

  Nálunk a cégnél az idén kitalálták, hogy nincs béremelés a gazdasági okok miatt. Eddig kb. a létszám 20%-a ment tovább. 80 fős cég. A májusi fizetéssel ígértek valami kompenzációt, de lehet a júniusival jön meg a jövő hónapban. A kv melletti beszélgetések mellett sokan azt várját. Nem dohányzom, így onnan nincs infóm 🙂

  Nemzetközi multi, abból indul ki, hogy van ország, ahol ez megcsinálható. Bár ha úgy nézem Euróban tavaly október óta jelentősen nőtt a bérem 🙂

  Egy mai cikk: napi.hu/gazdasag/munkaerohiany-cegek-munkavallalok-allas.772137.html

 • nyman
  Ha már munkanélküliség. Az Unión belül egész jól állunk.

  ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20230530-2

 • Janos82

  Az forint erősödése most sok cégnek lehet gond. Úgy erősödött 10%ot 1 év alatt, hogy közben 20% az infláció. Vagyis ha szintén akarják tartani a forintos vasarloerodet, akkor euróban számolva 30% plusz emelés lesz 1 évvel ezelőtthoz képest.
 • Állampolgár
  Komolyan nem tudom elképzelni ma Magyarországon ki lesz munkanélküli.. max a leszakadó kistérségek nyugdíj előtt álló, képzetlenjei, nulla rugalmassággal, azt sajnos igen. De aki akar, az ma itthon kap munkát. Max éhenhal belőle. Azért ennyit csak fejlődtünk az átkos rendszer leváltása óta. Munka van, max a pénz semmire sem elég.
 • Csupakosz
  @Állampolgár: az átkos rendszerben is mindenkinek volt munkája és a pénz semmire nem volt elég.
  Akkor mi a fejlődés?
 • józsenzbazsen
  ,

  Az átkosban volt mindenkinek munkája, a pénz semmire sem volt elég, de amúgy sem volt a boltokban semmi sem.
  Most van mindenkinek munkája, a pénz semmire sem elég, de a boltok legalább tömve vannak.
  Ez a fejlődés.

 • nyman
  @Állampolgár. “nem tudom elképzelni ma Magyarországon ki lesz munkanélküli.”

  Ezt én sem értem. Azt tudom csak tolerálni, akinek olyan egészségügyi problémái vannak, amik bekorlátozzák a munkaerőpiacon. Még meg tudom érteni, akinek valamilyen beteg, ellátást igénylő családtagját kell ápolni.

  Az egészségügyi probléma lehet mentális is, de sajnos a legtöbb esetben ezt nem PC kimondani. Illetve azt sem értem, hogy miért nem látják be ezeket. Fizikai oldalon nemhogy maratont nem tudnék lefutni jelenleg, hanem egy pár kilométert sem egyben. Vagy egy színdarab szövegkönyvét se nem tudnám memorizálni, jól előadni meg végképp nem.

  Off
  Itt is olvasom a politikai felhangú bejegyzésekben, hogy a jelenlegi kurmány nem egyeztet szakmai kérdésekben. Pedig pont az látom a szakterületemen, hogy igen gyakran megteszi. Pl. mmk.hu/informaciok/hirek/Egyeztetesaepiteszetitorvenyrol-20230614