Államcsőd?

2022-10-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Járok oktatást tartani cégeknek, szinte mindig felmerül kérdésnek, hogy ugye mindjárt itt az államcsőd?

Ezt a kérdést megkapom levelekben is, tanácsadásokon is és ismerősök is ezt kérdezgetik, hogy jaj mi lesz, hiszen itt az államcsőd.

Írtam róla már pár hónapja, de úgy tűnik, megint beszélni kell róla.

Mennyire háborús ez az infláció?

Az államcsőd az, amikor az állam nem képes új állampapírokat kibocsátani, mert a kutya sem akarja megvenni őket, viszont folyamatosan járnak le a régi állampapírok, amiket ki kell fizetni.

Az állampapírok kibocsátásának legfőbb indoka, hogy meg tudjuk újítani a lejáró adósságokat, vagyis az állam görgeti maga előtt a tartozást. (Jobb helyeken a költségvetés pluszos, így csökken a tartozás mértéke, rosszabb helyeken mínuszos az éves költségvetés, így folyamatosan nő az államadósság.)

Az állampapírok nem egyszerre járnak le, hanem folyamatosan, hétről-hétre. (Ez így szó szerint nem igaz feltétlen, de a lényeg, hogy folyamatosan van lejárat, nem egyszerre. Ha sok járna le egyszerre, akkor már előtte vásárol belőle vissza az Államadósság Kezelő a piacon, pont azért, hogy ne kelljen túl sok pénzt egyszerre kifizetni.)

Tehát nem az történik, hogy hirtelen minden államadósságot ki kellene fizetni, csak az éppen aktuálisan lejáró kötvényeket.

Az államnak vannak tartalékai és folyamatos adóbevételei is, ezért hónapokig tud úgy is fizetni, hogy nem tudja eladni az új állampapírokat, de egyszer eljön az a pillanat ebben az esetben, amikor már nem lesz miből kifizetni a lejáró állampapírokat.

Ekkor vagy az IMF-hez fordul áthidaló segítségért (ezt akkor is megteheti, ha piaci alapon túl drága lenne már a finanszírozás) vagy bejelenti a fizetésképtelenséget, azaz az államcsődöt. (Esetleg megegyezik a hitelezőkkel az átütemezésben, de ez már egy másik történet.)

Ha felmész az akk.hu oldalra, azt látod, hogy a meghirdetett mennyiség többszörösét meg akarják venni a befektetők, de jóval kevesebbet fogad be az Állami Adósságkezelő, mint amennyi kereslet van.

Tehát a kereslettel nincsen baj, az állam bőségesen tudja fedezni a lejáró hitelek újrafinanszírozását.

A kamat más kérdés, sokáig fogjuk még nyögni az elmúlt évek pazarlásának és az elhibázott gazdaságpolitikának a kamatokban megnyilvánuló költségeit. Addig robogtunk lefelé a lejtőn nyélgázon, amíg a magyar gazdaság az árokban kötött ki és szégyenszemre ilyen kamatokat kell adnunk, hogy ne omoljon össze forint még jobban és legyen vevő az állampapírokra.

De ami a lényeg: van jelentős kereslet ebben a pillanatban az állampapírra, felesleges kelteni a pánikot. Nagyon drágán tudjuk eladni az állampapírjainkat, de el tudjuk adni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram