Államcsőd?

Járok oktatást tartani cégeknek, szinte mindig felmerül kérdésnek, hogy ugye mindjárt itt az államcsőd?

Ezt a kérdést megkapom levelekben is, tanácsadásokon is és ismerősök is ezt kérdezgetik, hogy jaj mi lesz, hiszen itt az államcsőd.

Írtam róla már pár hónapja, de úgy tűnik, megint beszélni kell róla.

Államcsőd a küszöbön?

Az államcsőd az, amikor az állam nem képes új állampapírokat kibocsátani, mert a kutya sem akarja megvenni őket, viszont folyamatosan járnak le a régi állampapírok, amiket ki kell fizetni.

Az állampapírok kibocsátásának legfőbb indoka, hogy meg tudjuk újítani a lejáró adósságokat, vagyis az állam görgeti maga előtt a tartozást. (Jobb helyeken a költségvetés pluszos, így csökken a tartozás mértéke, rosszabb helyeken mínuszos az éves költségvetés, így folyamatosan nő az államadósság.)

Az állampapírok nem egyszerre járnak le, hanem folyamatosan, hétről-hétre. (Ez így szó szerint nem igaz feltétlen, de a lényeg, hogy folyamatosan van lejárat, nem egyszerre. Ha sok járna le egyszerre, akkor már előtte vásárol belőle vissza az Államadósság Kezelő a piacon, pont azért, hogy ne kelljen túl sok pénzt egyszerre kifizetni.)

Tehát nem az történik, hogy hirtelen minden államadósságot ki kellene fizetni, csak az éppen aktuálisan lejáró kötvényeket.

Az államnak vannak tartalékai és folyamatos adóbevételei is, ezért hónapokig tud úgy is fizetni, hogy nem tudja eladni az új állampapírokat, de egyszer eljön az a pillanat ebben az esetben, amikor már nem lesz miből kifizetni a lejáró állampapírokat.

Ekkor vagy az IMF-hez fordul áthidaló segítségért (ezt akkor is megteheti, ha piaci alapon túl drága lenne már a finanszírozás) vagy bejelenti a fizetésképtelenséget, azaz az államcsődöt. (Esetleg megegyezik a hitelezőkkel az átütemezésben, de ez már egy másik történet.)

Ha felmész az akk.hu oldalra, azt látod, hogy a meghirdetett mennyiség többszörösét meg akarják venni a befektetők, de jóval kevesebbet fogad be az Állami Adósságkezelő, mint amennyi kereslet van.

Tehát a kereslettel nincsen baj, az állam bőségesen tudja fedezni a lejáró hitelek újrafinanszírozását.

A kamat más kérdés, sokáig fogjuk még nyögni az elmúlt évek pazarlásának és az elhibázott gazdaságpolitikának a kamatokban megnyilvánuló költségeit. Addig robogtunk lefelé a lejtőn nyélgázon, amíg a magyar gazdaság az árokban kötött ki és szégyenszemre ilyen kamatokat kell adnunk, hogy ne omoljon össze forint még jobban és legyen vevő az állampapírokra.

De ami a lényeg: van jelentős kereslet ebben a pillanatban az állampapírra, felesleges kelteni a pánikot. Nagyon drágán tudjuk eladni az állampapírjainkat, de el tudjuk adni.

Share

116 hozzászólás

 • Karl
  Hogy a fenében fogják ezt az iszonyatos kamatterhet kigazdálkodni úgy, hogy a szent 13. havi nyugdíjat is visszahozták ezek az ökrök?
 • GrandMasterB
  “A Betteridge törvénye bármilyen szalagcímre egy szállóige, amely kimondja: „Minden főcím, ami kérdőjellel ér véget, megválaszolható nem-mel.” Ian Betteridge brit technológiai újságíró után nevezték el …”

  hu.wikipedia.org/wiki/Betteridge_t%C3%B6rv%C3%A9nye

 • Svajci
  Sziasztiok!

  Diszkont Kincstárjegy aukció esetén mit mutat meg az arányszám?

 • Maki
  Csak szólok, ha az állam nem fizeti ki a lakossági papírokat (csak mondjuk 10%-át, lejáratkor), az nem államcsőd.

  Csak szólok, hogy de. (Állam)csőd minden olyan esemény, amikor bármelyik papírt nem úgy törlesztik, ahogy az előre meg lett állapítva. Akár a kamatokon, akár a kifizetés ütemezésén változtatnak a hitelezők számára negatív módon.

  Nem tudom, ezt a hülyeséget ki találta ki, hogy a lakosság nem is hitelező, de nem kellene hangoztatni, mert nem igaz.

 • Belavoltam
  De legalabb az Euro benezett 410 ala. Remelem, birja meg ott 2 hetig, amig megjon a kovetkezo fizetes. Bar erre azert sok penzzel nem fogadnek.
 • gaborr
  Sokkal érdekesebb lesz látni, hogy hogy áll az adósság állomány hónap végén, jövő héten kiderülnek a szeptemberi adatok.

  Véleményem szerint a vásárlóknak jelentős része (80%+) korábbi állampapírokat vált vissza (pmáp, máp+), és keres jobban kamatozó papírt. Én is így tettem a család állampapírjaival (nekem nincs, nem is lesz).

 • Spam-elek
  Bennem mindig az motoszkál, hogyha az államcsőd itt lenne a küszöbön, felelős dolog lenne-e azt beharangozni, azzal rágyorsítva a dologra a pánik miatt; avagy kitartani amellett a kommunikáció mellett, hogy nincs és nem lesz, és hátha az ezzel nyert idő alatt mégis születik mentő ötlet? Én (szerintem) racionálisan nézve az utóbbira szavaznék, bár az igaz, hogy rosszul esne, ha hazudnának.
 • Df
  “Nagyon drágán tudjuk eladni az állampapírjainkat,…” valójában nagyon »olcsón« adjuk el
 • testemen a jel

  „Minden főcím, ami kérdőjellel ér véget, megválaszolható nem-mel.”

  Mi legyen a lejáró lakástakarékokkal?

 • Heimdall
  Köszönjük a remek cikkeket a közeli és távoli múltból egyaránt, a fundás is aktuális épp nálam. Nagy tiszteletem Miklós, Isten áldjon, sokat köszönhetünk Neked!

  [off]
  Ezenkívül bemutatkozom a törzsgárdának, a blogot 3 éve olvasom, de csak egyszer szóltam hozzá, csak figyeltem és tanultam, viszont mostantól szeretnék rendszeresen bekapcsolódni, mostanra talán tudok hozzátenni is néha és egyre nehezebb kérdéseim is vannak. Fiatal, házasságban élő, Ausztriában dolgozó gépészmérnök vagyok, aki otthon tervezi a jövőjét, s hangyaként tengeti napjait.

 • Doze
  Többedszerre mondom én is ismerősöknek, hogy ne aggódjanak, ha meg csőd van nagyjából mind1 mit csinálsz… főleg ha forintban jön a fizetés kenheted a hajadra. Azt tudom ha mávnál nem jönne a hónap 5 munkanapján a fizu holnapra égne a Könyves Kálmán krt, Vitézi Dávidkával egyetemben.. utána meg a parlament… egy aktatologató asztalféltő elviseli ravehető sok dologra..
 • Kálmán
  MÁK 2029/B-be raktunk családdal 18 M-t másfél hónapja, ez volt a legjobban fizető papír, 12,28%-al. Azóta a felhalmozott kamattal együtt (!) kb. 250 ezres bukónk van rajta, mert 1-2 hete elkezdték durván lehúzni a visszaváltási árfolyamokat. Most gondolkozunk rajta, hogy kivegyük-e, amíg még van mit…

  Szóval, így fogja tudni kigazdálkodni az állam a magas kamatokat, hogy közben szép csendben elértékteleníti a tőkét. Meg persze a forintot is. Miért van az az érzésem, hogy itt valami nagyon csúnya dolog készül?

 • Attila
  Sokan azt sem értik, hogy az országok általában nem várják meg az államcsődöt, hanem az IMF-hez fordulnak, hogy segítsen. Ez történne a mi esetünkben, tekintve, hogy már 2011-ben is felmerült ilyesmi, és akkor be is jelentette Matolcsy, hogy az IMF-hez fordulunk, de már a bejelentés is olyan hatással volt, hogy nem kellett végül az IMF segítsége.

  Szóval az IMF mindig ott van, mint menedék, ezért sem következik be az államcsőd.

 • Sorosbela
  Miért vettél 29B-t? Vagy diszontot veszel, és kizárólag lejaratig tartod, vagy prémiumot ezek fixek. Viszont ha vlki most váltott át milliókat szuperből premiumba, akkor 3-4 hét kell még kimozogja a befektetés az 1% bukót, de akkor is megeri atvaltani. Az állam nem hülye. Masszív nyerőben van az atvaltasokkal is, hisz az 1%-kokkal milliárdokat kaszál +időt nyer! Win-win hisz jövőre kapunk hitelt és a premiumosok pedig masszív 15-20%-ot.
 • Béla
  Emlékszem amikor annó egy pár arc bedobta még a nagy bullrun közepette a reddit kiszámoló subra, hogy hogy éri meg ezeknek a kriptos cégeknek a 10-20%os kamatokat fizetni és mindig az volt rá a válasz hogy átverés/túl szép hogy igaz legyen!

  Na akkor most mi van? Mi?
  17%????
  SCAM!!! ;]

 • Gary

  Nekem is a régi cikkek kapcsán szállóigévé vált “hitelkártyaadósságot görgető szerencsétlen” jut eszembe a helyzetről.


  Én is várom a kövi jó beszállót, bár el kell fogadnom, hogy 400 alá nem fog egyhamar benézni, de nem könnyű.


  Az önbeteljesítő jóslat jellege miatt valóban nem lenne szerencsés leírni, ha itt lenne, a rémhírterjesztés meg a Btk.-val se kompatibilis.


  2010. novembere óta én is ezt érzem, 2018. eleje óta egyre intenzívebben.


  Pontosan hol érhetők el ezek az adatok?
  Lehet, hogy hétvégén programozástanulás helyett/mellett/gyanánt matekozok is egy kicsit.

 • Kálmán

  Mert egy szóval sem volt sehol leírva, hogy az állam bizonyos papíroknak bezúzza majd az árfolyamát, míg a többiét nem. Pedig a nyilvános ajánlattételeket is olvastam és személyesen is kérdezősködtem a MÁK-ban.
  De legalább most már tudom. Csak kicsit sokba kerül.


  Szerintem az akk.hu-n.

 • Daniel
  IMFhez nem fogunk fordulni. A felcsúti mangalica jobban félti a pozícióját (Ha jól tudom,akkor az IMF hitel előfeltétele egy miniszerelnokvaltas az IMF ajánlásával), a kis köpcös hatalomtól habzó szájából nehezen tudja bármilyen helyzet kicsavarni a stafétát,előbb adjuk el az utolsó közvagyont bárkinek.
 • BalageHKK
  Én ezt a pár mondatot nem tudom elengedni a régi cikkből, ebből itt: https://kiszamolo.hu/honnan-fogod-felismerni-az-allamcsodot/

  “Másik probléma, ha volna, aki ad nekünk kölcsönt, de olyan kamatok mellett, amit már nem lehet ésszerűen kigazdálkodni. Mintha a lakáshitelünk törlesztőjét 40%-os hitelkártya-hitelből szeretnénk hosszú távon rendezni. Előbb-utóbb belerokkanunk a kamatokba.

  A magyar államnál forintos hitelnél ez az érzékeny határ 9-10% körül van jelenleg, ha ennyiért kap kölcsönt az állam, csak idő kérdése, hogy mikor rokkan bele.”

  OK, hogy most nem 9-10% az “érzékeny határ”. De akkor mennyi? És az “előbb-utóbb belerokkanunk” az most mennyi időt jelenthet? Tudom, hogy ez nem egy egzakt dolog, de azért mégis, van erre a részére valami támpont?

 • NAR
  A 2028/B átlagárfolyama az ugye azt jelenti, hogy a 10000 forintos névértékű kötvényt 7059,69 forintért vették meg. Ez a 10000 forintos kötvény jövő március 23-án fog 528 forint kamatot fizetni. Azt nem bírtam kimatekozni, hogy a 12,22%-os hozam hogy jött ki? Ha jól számolom, március 23-ig 124 nap van hátra, a 12,22%-os hozammal 300 forintot kellene hoznia, de maga a kamat is több lesz ennél. Vagy arra számítanak, hogy a március 23-ai árfolyam 6831 forint lesz?
 • NAR
  Nem mindegy, hogy a 10%-os kamatot 1%-os vagy 20%-os infláció mellett fizetik. Az utóbbi jóval egyszerűbb, az előbbi meg nem véletlenül gyanús…
 • mgpx
  Saját devizával rendelkező országnál azért vitatható, hogy valóban a saját devizás kincstárjegyek iránti kereslet-e a kritikus pont. Én úgy gondolom, hogy ezekre a kötvényekre nehéz időkben is folyamatosan biztosított lesz a kereslet. Ha piaci alapon nem megy, akkor majd a jegybank beavatkozásával.

  Ami izgalmasabb, hogy a devizában fennálló tartozásokat milyen feltételekkel tudja az állam megújítani. Az a piac jóval kevésbé transzparens, mint a heti kincstárjegy aukciók, de a devizakötvények mindenkori piaci árazása azért adhat egy erős támpontot.

 • mgpx

  A Kincstár csak a lakossági kötvényekre ad nagyvonalúan 99%-os visszaváltási árfolyamot, az intézményi kötvények visszaváltási árazása a piac logikáját követi. Ha veszel egy 12%-os kamatozású, 7 éves futamidejű kötvényt, de utána hirtelen 13%-ra emelkedik a piaci hozamszint, akkor kötvényedet ára névértékének 93%-ára esik. Cserébe az árfolyama onnantól 13%-os ütemben fog emelkedni.

  Ha netán 2 év múlva 2%-ot esnének a piaci hozamok, akkor majd azt látnád, hogy a visszaváltási ár hirtelen 10%-ot emelkedik.

  Ha lejáratig megtartod a papírt, a tőkét és az ígért kamatokat meg fogod kapni, azon ne aggódj.

  A kötvények árazásával csak akkor kell foglalkoznod, ha idő előtt el vissza szeretnéd váltani. Ezesetben tartsd észben, hogy sokéves kötvényekkel bizony nemcsak nyerni, de veszteni is lehet.

 • NyugatraKacsintó
  Államcsőd esetén az OBA fedezni tudja a lakossági számlán levő összeget 100ezer euróig?
 • BlaZember
  “Nem tudom, ezt a hülyeséget ki találta ki, hogy a lakosság nem is hitelező, de nem kellene hangoztatni, mert nem igaz.”

  Pláne, hogy a lakosság már 20+%-ban hitelezője az államnak. Ha definíció szerint nem jelentene államcsődöt a lakossági papírok ki nem fizetése, a lakossági hitelezők eltűnése miatt előálló hiány elég hamar megjelenne a rendszerben, az állam pedig így a külföldi adósságokat se tudná kifizetni, és következő lépésben mattot kapna. Mindenesetre érdekes ilyen véleményt olvasni egy olyan cikk alatt, ami explicit leírja, hogy az újonnan kibocsátott állampapírokból törlesztjük a lejárókat 🙂

  Mondjuk az igaz, hogy lesz gond a toronyban az infláció csökkenésekor, hogy mit csináljanak a prémium állampapírokkal. Ha nem tudják szép lassan leereszteni az inflációt, akkor abból szép össznemzeti zsákban futás lesz… Brüsszeles zsákokban természetesen 🙂

 • Zoli85
  Pmáp-nál ami márciusban hozna 6,6százékot.. mit jelent az eladási árfolyam: 103 százalék. Felhalmozott kamat 4 százalék. A kamat egy százaléka az idő előtti eladás költsége? ,Vagy hogy van ez? Elvileg 1 százalék s visszaváltás de nem értem.. a tőkéből vsgy a kamatból? Köszi
 • Péter
  Ezt mennyire érdemes megvenni? Idézem: “A 2027/B változó kamatozású Magyar Államkötvénynek október 22-én, szombaton esedékes a kamatfordulója.
  Azt írják, a következő három hónapig a szerdai, három hónapos bankközi kamatláb (BUBOR) szerint fizet a kötvény, ami 16,66 százalék. Tehát aki például egymillió forintot befektet, három hónap múlva, január 22-én 41 650 forint adómentes kamatot kap. A 2027/B kötvény eredeti kibocsátási napja 2019. június 1. után volt, tehát nem keletkezik adófizetési kötelezettség a realizált kamat után.”
 • Penge
  Csak annyi különbség van, hogy kriptóból nem csinálsz többet, mint ami az algoritmusban meg van határozva, fiatból meg bármennyit lehet nyomtatni és elinflálni.

  Ja, ja, többet nem. De minek is csinálnál többet, amikor bárki csinálhat egy újat a semmiből és csinál is? 🙂

  Mintha én magánemberként csinálhatnék furintot, ferintot, firintot és büszkén mondanám, hogy ez sokkal jobb, mint a forint, mert ezt nem lehet inflálni, ezt vegyétek, ezt vigyétek, ez a jövő.

  Az ugyan igaz, hogy én csináltam mindet a konyhaasztalnál ülve, a semmiből, de becsszó, hogy nem lesz egyikből sem több, inkább csinálok egy újat.

  S ha már dolgoztam vele, ugye nem baj, ha hagyományos forintot kérek érte, neked az már úgysem kell, mert ez a jövő.

 • Spurdisznó
  Matolcsy mester unortodox politikája ide vezetett. Talán MNB-nek nem festményeket kellett volna gyűjtögetni.

  Most próbálják megtalálni az ellenséget máshol, lásd a hányingert keltő szankciós plakátkampány. És amit nem érdemes elfelejteni: Infláció és az alapkamat között VAN összefüggés. Amikor azt mondják, hogy a balti államoknál hasonlóan magas az infláció mint Mo-n, akkor azért azt is nézzük meg, hogy mekkora az alapkamat mellette. Például Litvánia is 20% körüli inflációt produkál, DE! EUR-van náluk és emiatt az ECB EUR alapkamat érvényes, ami 1-2%. Mo. úgy produkálja ugyanezt az inflációt, hogy közben Matolcsy effektíven már 15% feletti kamatot kell hogy adjon.

 • Anita
  OFF
  Az illiberális szociálpolitika most, amikor sokan kerülnek majd bajba. Gyorsan tisztázzák kire lehet majd számítani. 24.hu/fn/gazdasag/2022/10/19/szocialis-ellatas-allam-kormany-onkormanyzatok-egyen-csalad/
 • Szaboz
  @Kiszámoló
  “Mintha én magánemberként csinálhatnék furintot, ferintot, firintot és büszkén mondanám, hogy ez sokkal jobb, mint a forint, mert ezt nem lehet inflálni, ezt vegyétek, ezt vigyétek, ez a jövő.”

  Ez nagyon jó hasonlat!

 • Meepwn
  Ha ~16% az infláció, az államadósság jelentős része meg már rég a lakosságnál van, akkor miért is drága a hitel az államnak?
  Még a 11.75 is “olcsó”.

  Vagy valamit nem vettem észre?

 • nnk
  Visszaváltási “büntetés” = 1%, azaz, a névérték (tőke) 99%-át fizetik vissza neked, ha idő előtt váltod vissza.
  Az említett példádban a tőke mellé már felhalmozódott a tőke (névérték) 4%-át kitevő kamat, ezért ha most váltanád vissza, akkor kapnál 4% kamatot és a tőke 99%-át. Ez összesen 103%. Ennyi pénzt kapsz vissza, ha eladod (eladási árfolyam = te irányodból nézve eladás) az adott papírt.

  Ha lejáratig tartod, akkor nincs 1% “büntetés”, akkor vissza fogod kapni a tőke (névérték) 100%-át, és az addig felhalmozott kamatot.

 • Buy & Hold

  Csinálj inkább furmintot, annak több értelme van mint bármelyik shitcoinnak 🙂

  #flamesuit-on

 • Alfa
  : “Többedszerre mondom én is ismerősöknek, hogy ne aggódjanak, ha meg csőd van nagyjából mind1 mit csinálsz”
  Ez jó nagy hülyeség. államcsőd nem egyik pillanatról a másikra, meglepetésszerűen lesz.
  Most pl. jó úton haladunk. Egyáltalán nem mindegy mit csinálsz.
  Én speciel már évek óta euróban és dollárban tartok egyre több pénzt.
  Paranoia függvénye de ezen felül a külföldi számlavezetést javaslom.
  Akinek mindegy az nyugodtan maradjon és várja meg amíg az államadósságot elinflálják a vérbe = kifosztják a lakosságot.
 • mgpx

  2020-ban a háromhavi BUBOR 0.7% körül mozgott, ugyanebben az időszakban a PMÁP 5% feletti kamatot fialt.
  Ha megáll a hozamok emelkedése, valószínűleg ismét beáll hasonló kamatkülönbség. Vajon akkor is örülnél neki, ha BUBOR-hoz kötött kamatot kapnál az inflációhoz kötött helyett ?

  A rövid kamatok történelmileg csak rövid időszakokra haladták meg a hosszú kamatokat. Mielőtt valaki rövid kamatszint mellett hosszú időre hitelezné a pénzét, érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen diszkontáron hajlandó ebbe belemenni.

 • Norkos
  Bocs, de ennek a bejegyzésnek nem sok köze van a jelenleg kialakult helyzethez. Szerintem azt senki nem vonja kétségbe, hogy a magyar állam vissza tudja fizetni a forintban denominált adósságát. Sőt az MMT elvei és az MNB múltbeli gyakorlata alapján saját devizában nem mehetünk csődbe max az infláció ugrana meg méginkább.
  A probléma jelenleg a külkermérleg hiány finanszírozásához szükséges deviza biztosítása amivel azért vannak problémák még ha nem is akutak és szerencsénkre úgy tűnik, hogyha az energiaárak hosszabb távon normalizálódnak vagy maradnak a jelenlegi már alacsonyabb szinteken akkor a magyar fiskális és monetáris politikától függetlenül jelentős mértékű javulás várható ebben is.

  S mindez hogyan jött most ide? 🙂

 • .....
  @Béla
  A kriptók dollárban fizettek 20%-ot, amikor az infla éppenhogy pozitív volt.
  A 17% Ft-ban értendő, amikor az infláció 20% és 30% között van.
 • lekváros_kenyér

  Az OBA szerintem üres a Sberbank kifizetések miatt.
 • .....
  “Államcsőd esetén az OBA fedezni tudja a lakossági számlán levő összeget 100ezer euróig?”

  Ha becsődölt a magyar állam, mert nem tudja fizetni az állampapírjait, akkor meglepő lenne, ha egy állami szervnél még lenne pénz. (Meg elvben sem vállal ilyent. Az csak betéteket véd.)

 • petrolpityu
  Mindig jókat nevetek, hogy emberek bármiféle alap vagy háttérinformáció (és sokszor sajnos bármiféle szakismeret) nélkül minősítenek gazdaságpolitikát, vírushelyzetet, külpolitikát és osztják ki megfellebezhetetlen itéleteiket. És most nem is a feljegyzés szerzőjére gondolok, hanem a hozzászólókra.

  “Üres az OBA”, “nem lesz benzin”, “ki kell vinni a pénzt” – és hasonlók. Hát persze. Valami egészen hasonlókat lehetett olvasni ha jól emlékszek 2011-ben és 2012-ben ugyanitt (is). Az OBA-val kapcsolatban csak annyit, hogy legalább az alapdolgoknak utána kellene nézni, és akkor nem tetszene beírni ilyen csacsiságokat.

  A benzincirkuszt khmm. “testközelből” átéltem, nem egy településen a helyi fodrász, vegyesboltos, vagy valamelyik hasonló “kisaranyos” csinálta a cirkuszt. A gazdaságpolitikáról pedig csak annyit: azt persze senki nem írja meg, milyen lenne a nem elhibázott? 🙂

 • Panic

  Ha csődbe megy akinek hitelt adtál, az a hitelezés kockázata, lásd még questor. Nem feladata senkinek megtéríteni, sajnos. Tetszettek volna diverzifikálni ugye… Mondom ezt (számomra) szabad szemmel látható állampapír állománnyal.
 • Darkosia

  Az is elképzelhető forgatókönyv. Másrészt meg histórikusan én inkább a negatív reálhozam ellen fogadnék, azaz az infláció letörése majd akkor valósul meg, ha a bubor tartósan az infla fölé emelkedett. Persze kérdés erre van-e szándék, mert elég mikka-makka gazdasági ‘szakemberek’ vezetik az országot (már amikor nem V. adja ki direktben az ukázt). Arról a pitiánerségről nem is beszélve, hogy a monetáris tanács tagjai a saját törlesztőrészletük kamatáról szavazgatnak és inkább kukázzák az MNB hitelességét, nagy durral bejelentik a kamatemelés végét és az alapkamat helyett kitalálnak mindenféle egynapos kamatot és teszik meg de facto alapkamattá más néven. Mert ugye nekik azért a havi pár10e forintnyi törlesztőért is le kell nekik hajolni, nem bírják ki…
 • Gary

  Senki nem fogja Neked megmondani, rémhírterjesztés lenne. Matekozd ki Magadnak. A quaestor-összedőlés utáni cikkekben le van írva, hogy hogyan néz ki a matek, amikor valami már menthetetlen.
 • LSV
  Nem. 🙂
 • Norkos
  “S mindez hogyan jött most ide? ”

  Úgy, hogy az elmúlt 1-2 hét legjelentősebb intézkedései azok voltak, hogy kértünk a Gazpromtól fizetési halasztást majd az MNB bejelentette, hogy az MVM számára biztosítja a szükséges devizát (nem mintha eddig nem ezt tették volna…). Ezek azért történtek mert jelen helyzetben az MVM helyett az állam fizeti az energia számlát az MNB pénzéből és az aktuálisan fizetett összegekkel több elemzés is kihozta, hogy a teljes devizatartalék kb 3 hónapra elegendő újabb devizahitel felvétel vagy kötvénykibocsátás nélkül.
  Jelen helyzetben a deviza tartozások esetén állt fenn egyensúlytalanság ami hosszabb távon akár államcsődhöz is vezethetett volna. A cikk az államadósságról és a forint fizetés esetén bekövetkező államcsőd lehetőségéről szólt ami jelenleg teljesen irreleváns mert a hosszútáv helyett a problémát az akut likviditáshiány okozhatta volna

 • olvaso

  Ha jól tudom,akkor az IMF hitel előfeltétele egy miniszerelnokvaltas az IMF ajánlásáva – erre barmilyen forras? vagy csak suket duma bele a vakvilagba?
 • Lacika
  Nem vilagos miert ne tudná kifizetni az allam az allampapirokat. Zsiday: “A forintadósság finanszírozása szintén nem tűnik problémásnak, ráadásul saját devizában, saját jegybankkal rendelkező ország nehezen tud csődbe menni, hiszen a jegybank forintot bármikor, bármennyit teremthet (természetesen ennek ára nagy forintgyengülés és inflációnövekedés lenne).”
 • Gary
  @petrolpityu:
  A kormány a maga részéről mindent megtesz az állampolgárok bizalmának kiérdemléséért azáltal, hogy kezelhető méretre osztja fel a feladatokat és mindegyikkel nemzetközileg is elismert komoly szakembereket bíz meg… oh wait, abban az országban vagyunk, ahol balog zoltán 6 évig lehetett emberi erőforrás miniszter.
  Ha ilyen alacsony a mérce, és egy bő évtizede tart a pusztítás, szerintem nem minden aggodalom oktalan. Valahol irigylem a naivitásodat.
 • V.A.Laki
  Ha tippelni kell, hogy mi a rossz gazdalkodas vege az IMF es az EU segitsege nelkul, en azt mondanam, hogy nem allamcsod, hanem egy feltartoztathatatlan (a mostaninal durvabb) inflacios spiral.

  Mert igaz, hogy az allam a sajat penznemeben annyit nyomtat, amennyit akar, de lassuk be, ez 20%-os inflacional nem szerencses, nem atomfizika, hogy mi lesz a vege. (Nem csoda, hogy kvazi befagyasztottak a kozalkalmazottak beret es rohejes takarekoskodasi intezkedeseket vezetnek be mindenhol.) Masreszt az alapkamat emelese sem vegtelen ideig jo az inflacio ellen, egy szint felett ezek maguk is inflaciot kezdenek okozni. Ha 5%-ot fizet az allampapir, az olyan, mint parkoltatni a penzed es nem elkolteni, ha 50%-ot fizet az allampapir, az olyan, mintha allam bacsi neked nyomtatna penzt.

  A csuf veget nem lehet elkerulni kulso segitseg nelkul (ami lehet akar egy nagy villagazdasagi fellendules is).

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.