Mikor kezdjek el vállalkozni?

Feri keresett meg az örökzöld témával, hogy vállalkozzon-e vagy maradjon alkalmazott. Ez utóbbi mellett szól, hogy kényelmes élet, mert kiszámítható, viszont ahogy mondani szokták, a belét is kidolgozza egy marék rizsért havonta.

A vállalkozás mellett szól, hogy építészként beesnek plusz maszek munkák, így napi két óra munkával annyit vagy közel annyit keres, mint a többi nyolc órában a munkahelyén. Vagyis napi 8 órában négyszer annyit is kereshetne vállalkozóként, mint most alkalmazottként.

Azonban Feri attól fél, hogy egyszer újra vége lesz ennek az építkezési őrületnek, ahogy egy csapásra vége lett 2008-ban is, szó szerint egyik napról a másikra. 2008 szeptember tizedike és 2013 között nagyon nem volt jó építésznek (sem) lenni. Úgy gondolja, talán jobb lenne a következő nehéz időszakot egy tőkeerős nagy cég alkalmazottjaként átvészelni.

A nagy kérdés, mit csináljon? Tovább gürizzen aprópénzért a biztonság miatt vagy inkább vágjon bele a saját vállalkozásba? Mikor érdemes kilépni? Mi alapján érdemes dönteni?

Az első és legfontosabb: ne félj. Az emberek egész életükben a félelem miatt nem jutnak sehová, nem mernek kilépni, mert mi lesz, ha nem sikerül? Ezt hívom én a “miért nem” betegségének. Felmerül egy ötlet, egy lehetőség és mielőtt még bármit elkezdene, minden lehetőséget megvizsgál, hogy miért NEM fog sikerülni a vállalkozás. Minden nehézséget gondosan nagyító alá vesz, csak hogy biztos elmenjen tőle a kedve.

Fordítsd meg a gondolkodásod: mi a legrosszabb, ami történhet? Ha semmi nem jön össze, fél-egy év után leforrázva visszamész alkalmazottnak, ugyanazért a marék rizsért, amiért eddig dolgoztál. Na és? Legalább megpróbáltad. Rosszul fizetett alkalmazott még bármikor lehetsz újra.

Az meg csak egy illuzió, hogy egy nagy tőkeerős tervezőirodában (vagy akárhol máshol) nagyobb biztonságban vagy, mint vállalkozóként. Gondolod, hogy nem fogják az építészek (tervezők, sales-esek, akármik) felét lapátra tenni, ha nem lesz elég munka a következő válságban? Dehogynem.

S akkor minden munkádat elveszíted, vállalkozóként pedig mondjuk a munkád háromnegyedét. Emlékszel, hogy vállalkozóként pont négyszer annyit keresne Feri, mint alkalmazottként? Vagyis egy válságban várhatóan annyit keresne, mint most alkalmazottként, negyedannyi munkával.

De mielőtt belevágnál, azért néhány jó tanács:

– A hathavi vésztartalékod mindig legyen meg, mindentől függetlenül. Ez segít azon, hogy akár egy-másfél évig is ráérj várni az áttörésre a vállalkozásban. (Feltételezve, hogy azért valamennyit keresel vele, lásd következő pont.)

– Nem ugrunk hasast az ötödik emeletről a betonra, vagyis nem mondunk fel a munkahelyünkön, csak mert támadt egy korszakalkotó, nagyszerű ötletünk. Kezdd el munka mellett! A példánál maradva vállalj el egy-két maszek munkát tervezőként, programozóként, gyógytornászként, pedagógusként vagy legyen akármi is a szakmád. Ha webáruházból szándékoztál meggazdagodni, akkor bérelj webáruházat havi húszezerért, szerezz be árut kétszázezerért és kezdd el árulni. Ha kertészként szeretnél vállalkozni, vállalj munkát péntek délután és hétvégén első körben.

Ahogy egyre több munkád lesz, elérsz oda, hogy a munkahelyed nem a pénzkereseted forrása lesz, hanem annak a gátja. Nos, akkor kell felmondanod, amikor idáig elértél. Mondjuk a vállalkozásodból már megkeresed a munkabéred 60-80%-át és látszik egy növekvő tendencia. Ilyenkor bármikor ki tudsz lépni már az alkalmazotti létből. S ha nem lesz annyi munkád, mert a másodállásod csak havi 50-100 ezer forintot hoz? Akkor megmarad másodállásnak, annyival is többet keresel.

– Az rossz vállalkozás, amelyik úgy kezdődik, hogy vegyél fel 20 millió forint hitelt. Tudnék mesélni rosszul elsült ilyen vállalkozásokról, de most nem fogok, mert így is túl hosszú lesz a cikk. Olyan vállalkozásba kezdj, amit a saját pénzedből el tudsz kezdeni. Ha viszont mondjunk szoftvert kell venned egymillióért, ami két munkából visszahozza az árát és ebből az első már megvan, csak nincs hozzá eszközöd, akkor ne habozz megtenni, mert ennyit minden vállalkozásnál kell kockáztatni.

– Vállakozáshoz csak akkor veszünk fel hitelt, ha már jól megy, de némi hitellel még jobban menne. Itt sok mindenre kell figyelni (forgótőke nagysága, árukészlet forgási sebessége, cash flow, stb.), de erre most nem térünk ki. A lényeg: kizárólag sikeres vállalkozáshoz veszünk fel hitelt (természetesen felmérve az ezzel járó kockázatokat), nem hitelből próbáljuk sikeressé tenni a rosszul menő vállalkozásunkat.

– A rossz hír, hogy attól, hogy jó szakember vagy, még nem biztos, hogy jó vállalkozó is leszel. A jó hír az viszont, hogy a hiányzó tudást könnyen meg tudod tanulni könyvekből: értékesítés, ügyfélszerzés, marketing és a többi. Amihez pedig nem értesz, keress rá megfelelő segítséget: adótanácsadó, grafikus a weboldalhoz és így tovább.

– A legtöbb kezdő vállalkozó egy dolgot szúr el, de azt nagyon: az ügyfélszerzést. A legtöbben várják a sült galambot, hogy majd aki akar, az megtalál. Nem fog. Neked kell megkeresni őket. Telefonálással, hirdetéssel, akármivel. Ha ezt jól csinálod, a többi már gyerekjáték, hiszen eddig is tervezőmérnök, programozó, gyógytornász vagy tanár voltál, úgyhogy a szakmai része ha elég jó volt alkalmazottként, megfelelő lesz vállalkozóként is.

– A legideálisabb kezdő vállalkozás, amihez nem kell alkalmazott, hanem te vagy a saját magad főnöke és alkalmazottja is egyben, így nem függ más embertől a vállalkozás sikere (vagy éppen kudarca). Mások irányítása, a munka delegálása és számonkérése, az alkalmazottak ösztönzése már egy tagozatos anyag, amit szintén meg lehet (és valószínűleg meg is kell hamarosan) tanulni, de a legjobb, ha a legelső lépésként nem függsz más ember teljesítményétől.

Röviden összefoglalva a lényeget: lépj ki bátran és vágj bele, de józanul kezdd el, ráérsz akkor felégetni mindent magad mögött, amikor már látszik, hogy menni fog a dolog.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

97 hozzászólás

 • NAR
  Erről az jut eszembe, hogy egy író úgy döntött, magánkiadásban adja ki a könyvét ahelyett, hogy kiadóra bízná, mert a kiadó ugye bevétel nagyobb részét elteszi. Szépen megírta a kéziratot – a kiadós együttműködésnél nagyjából itt véget is ért a munka (bár kellett néhány kört menni a lektorral/szerkesztővel), de a magánkiadásnál itt kezdődött a neheze. Tördelőt szerezni, vele egyeztetni, nyomdát szerezni, ezeket kifizetni (most nem a kiadó tette el a pénzt, hanem ők), aztán a könyveket tárolni (nem minden lakásban fér feltétlenül “csak úgy” el egy raklap könyv) és persze eladni, marketingelni, webshopot csináltatni (erre is megfizetni az illetőt). Három hónap után lett annyi bevétel, amiből kijött az igénybevett szolgáltatások ára, viszont ennyi idő után le is csökkent az eladások száma…
  Amit ezzel akarok mondani – a vállalkozói munka sokkal-sokkal több, mint az alkalmazotti.
 • Átlagolvasó
  Szeretném a saját tapasztalatom megosztani:
  Mérnökként elkezdtem vidéken aprópénzért dolgozni anno friss diplomásként egy szolgáltatónál. Másfél év tapasztalattal elszegődtem utána egy multihoz, ahol azóta is dolgozok, már kevésbé aprópénzért. Felismerve a piaci igényt, és mivel mindig önállóan kellett dolgoznom, azért volt belelátásom sok-sok dologban, elkezdtem munka mellett egyéni vállalkozóként tevékenykedni 2019-ben. Igazából ebben a felállásban maradtam és maradok is terveim szerint, de a napi 8 órában sok-sok dologba van mély belelátásom, képezhetem magam, és mellette egyéni vállalkozóként több szegmenset is megismerhetek.
  Mindössze 25 voltam, mikor ezt elkezdtem. Ne féljetek (ahogy Miklós is mondta), legyetek agilisek, szorgalmasak, képezzétek magatokat (mérnöki diplomám mellett még két másik végzettséggel, illetve auditori, vezető auditori kompetenciákat is szereztem).
 • Tamás
  A hitellel nem értek egyet. Hiába megy jól egy vállalkozás, sose tudhatja az ember, lehet hogy 1 év múlva nulla lesz a bevétel, de a hitelt akkor is vissza kell fizetni. Nekem 2020 lett volna legjobb évem és 6 éve növekedett, de a covid miatt közel nulla bevételem lett. Eléggé megszívtam volna bármilyen hitellel. Egy Coca Colanál lehet hitel, nem hiszem hogy csődbe megy, de kisvállalkozásnál nagy rizikó. Aki meg nem tud hitel nélkül növekedni, ott valami baj van.
 • random okos
  Ami a magyarokat tönkreteszi, az a folyamatos félelem, ami bele van nevelve a zsigereikbe.
  Félelem a változástól, az adóhatóságtól, a hitelektől, a franc tudja még mitől…
  Ettől keseredik meg minden felnőtt.
  Elmondjam mi a félelem gyökere? A TUDATLANSÁG.
  A harmadik kommentelő például a hiteltől fél.
  Elárulom, egy hitelszerződést bármikor át lehet ütemezni közös megegyezéssel.
  A banknak nem az az érdeke, hogy végrehajtson rajtad bármit. Az az érdeke, hogy a lehető legtöbb kamatot beszedje. Kérsz 1 év tőke türelmi időt, a kamatot fizeted, még boldogok is lesznek.
  Csak hát ehhez kéne egy kis gógyi.
 • Z0li
  Korrekt Cik!
 • Nacionalista
  “Kezdd el munka mellett”

  Nekem pont ez most a problémám: a szerződésemben benne van, hogy másik állást (beleértve a vállalkozást) csak a munkáltatóm engedélyével csinálhatok. És mivel én nyilván szakmába vágó témában vállalkoznék, ezért valószínűleg nem engednék (bár még nem kérdeztem), mert félnek tőle, hogy kiszipkázom a know-howt. Még egyelőre nem tudom hogyan kerüljem meg hazudozás nélkül ezt a problémát. (És ez eddig amúgy az összes munkaszerződésemben benne volt, sajnos az egész iparágban általános…)

 • Én is akarok kommentelni...
  Még egyvalamit tudnak a kezdő vállalkozások elrontani, és azon viszont el is úszhat az egész: az árazást.
  Tapasztalatom szerint több induló vállalkozás úgy próbál meg ügyfélkört szerezni, hogy nagyon nyomott áron dolgozik.
  De az még a jobbik eset, ha ezek az árak még az önköltségi ár felett vannak, de láttam már olyan céget, aki nem tervezett be pár kiadást az önköltség meghatározásába, majd a tulajdonos vergődött, hogy a könyvelő a hibás, miatta veszteséges a cég.
  Olyan elszúrt üzletpolitikát is láttam már, amikor az ügyfélkörből többen is megszorultak anyagilag, de a vállalkozás szolgáltatásaira továbbra is igényt tartottak. Elindult a “majd kifizetitek ha újra lesz pénzetek” láncolat: ha a bank már nem ad kölcsön, akkor majd a vállalkozó ad? Abba ment csődbe a cég, hogy a kintlévőségeket nem tudta behajtani.

  De mint Miklós is írta: ha nem értesz valamihez, kérj segítséget.

 • J
  Nacionalista:
  Ugyanígy vagyok én is, mármint, a főállású szerződésem nekem is tartalmazza ezt a pontot.
  Ugyanazt végzem egyéni vállalkozásban, mint főállásban.
  Leültem beszélni az ügyvezetővel, elmondtam, hogy ez az állás, szeretném ha engedélyezné, amellett is, hogy biztosíthatom arról, hogy a főállásom továbbra is az első számú. Szó nélkül belement. Igaz, nálam már futott a vállalkozósdi, mikor ezt egyeztettem, így már tényként közöltem, nem tervként.

  Attól hogy elviszed a know-how-t, nem fognak félni. Erre van a titoktartási szerződésed, illetve bármelyik audit, vevői látogatás számára elmondod a know-how-t. Ha elakarják, elviszik ők.

 • waklo
  A hivatkozott cikkben említett marketinges könyv elkészült már?

  Épp azon gondolkodom, hová lehetett, azóta már a sokadik gépemet koptatom. Biztos nem fejeztem be, de már azt sem tudom, egyáltalán megtalálom-e az eddig megírtakat.

 • Cékla
  Kérdés: Hogyan kezdjem el hirdetni a kezdő vállalkozásomat, hogy a jelenlegi munkahelyem ne tudja meg? A munkaszerződésben sokszor benne van, hogy ha másnak akarsz dolgozni (munkaidőn kívül persze), ahhoz minden esetben a munkáltató engedélye szükséges, de olyat is láttam, ahol azt kötötték ki, hogy bármi hobbiprojekt, amit munkaidőn kívül csinálsz, az is a munkáltató tulajdona (ha átfedésben van azzal, amit a munkahelyen csinálsz, pl. fejlesztés).
 • szucsmg
  Hehe, a miért nem az nagyon mélyen benne van mindenkiben. Kipróbáltam én is vállakozósdit, úgy ahogy fent írva van (kösz Kiszámoló!). Két év mellékes után adtam fel, mert gyakorlatban nem hoz annyit. A tudást azóta főállás részeként kamatoztatom, így sikerült a keresetem duplázni. Nincs esti meló, stressz és fizetik az adóm is. Nem csak egy módon nyerhetsz ha kipróbálod magad.
 • Mernok
  Miklós, ez a hathavi vésztartalék a pénzügyi tudatosság egyik alappillére, de hangsúlyozni kéne, hogy ez csak amolyan ökölszabály. Én mérnökként dolgoztam olyan környezetben (2016-17) amikor egymás elől halászták el a mérnököket a cégek, akit kirúgtak, az egy hét alatt talált másik mérnöki állást,úgy, hogy még válogathatott is hogy oda megy ahol a legjobban fizetnek, vagy oda ahol kicsit rosszabb a fizu de szimpatikusabb a légkör. Mindezt 1 max 2 körös interjúkon, a cégek kb. örültek ha jelentkezett valaki.Meg dolgoztam olyan környezetben (2019 év vége) amikor küldözgethetted az önéletrajzodat akármerre,ha 5 cégből 1-hez nagynehezen behívtak, akkor egy 4 körös interjús szétszívatás után közölték hogy nem te vagy a nyerő. (Most valahol a kettő közt lehet a helyzet).
  Szóval ez utóbbinál KEVÉS a 6 havi tartalék és a 12 sem lenne túlzás, az előbbinél meg nem életveszély ha csak 4 havi van.
 • Bazsi
  Amit vállalkozóként tanácsolni tudok:
  Ha van mód csinálj olyat amihez nem kell- vagy minél kevesebb ember kell. A legjobb ha nincs alkalmazottad és nincs főnököd.
 • Bobero

  “Hogyan kezdjem el hirdetni a kezdő vállalkozásomat, hogy a jelenlegi munkahelyem ne tudja meg?”

  Én úgy tudom, hogy ez illegális: jogado.hu/titkolhato-e-a-masodallas/

  Ha feketén csinálod, az persze más, akkor csak nem mondod el, de az meg jogalap a cégnek arra is, hogy végkielégítés nélkül felmondjon neked.

 • Yosin
  Keressetek jó könyvelőt, adótanácsadót indulás előtt. Egyre kevesebben vannak. Idősek mennek nyugdíjba, fiataloknak meg nem szimpatikus a szakma.
  Megj.: könyvelő könyvelőt, ne adatrögzítőt.
 • Pont így
  Pont így kezdtem vállalkozni.
  2010-ben két műszak mellet kezdtünk párommal vállalkozásba. 30e Ft-ból és kölcsönkért gépekkel kezdtünk takarítani.
  Kb egy évig öt óra alvás és 8 óra szalagmunka mellett vállalkoztunk. Minden bevételt visszaforgattam a vállalkozásba. Egy év után hozott annyit, hogy ott hagytuk a munkahelyünket.
  Kb 2014-ig folyamatosan fejlődtünk, rengeteg munkánk volt, lett pár alkalmazottunk is. A problémák itt kezdődtek 🙂
  Folyamatos küzdelem velük, hogy legyenek olyan kedvesek ne fél munkát végezni, csak egy picit odafigyelni stb..
  Elegem lett az egészből, 2017-ben abbahagytam és elmentem alkalmazottnak.
  Kényelmes munkahely, a hobbim a munkám, cserébe kevés a pénz.
  Kipihentem magam 🙂
  Most kezdtem munka mellet ház körüli kisebb javításokat vállani. Egyenlőre munka mellet. Még nem tudom, mit hoz a jövő, de az biztos, hogy alkalmazottakat többé nem szeretnék.
 • Schmell Arisztid
  Az üzleti modellbe mindenképpen építs bele a meglévő ügyfelektől passzív bevételt hozó részt és/vagy valami lojalitást ösztönző konstrukciót.
 • Béla
  Aki attól fél hogy nem engedélyezi a jelenlegi munkáltatója a saját vállalkozást:

  Multinál dolgozom ugyanolyan kitétellel mint amit ti írtok.
  Először beszéltem közvetlen főnökömmel, majd HR igazgatóval, majd iroda vezetővel.
  Egyik se értette hogy miért kellene erről bármi papír, “persze, csináld csak addig amíg az itteni teljesítményedben nem látunk csökkenést”.
  Én ragaszkodtam a papírhoz, alá is írta mindneki.

  Szóval ez is csak egy plusz ok arra hogy miért ne kezdj el bármit.
  Ne a kifogást keresd hanem csináld, különben ez is csak egy mi lett volna ha lesz x év múlva.

 • Robi
  A munkahelyről való túl gyors kilépés azért is veszélyes lehet, mert ha valaki megérzi a “szabadságot”, az nehezen megy vissza alkalmazottnak. Emberfüggő, de sokszor így van. Szóval csak akkor szabad ezt meglépni, ha van mire alapozni.
  Mondjuk az én munkám nem végezhető sehol máshol és más formában, csak a munkahelyemen, úgyhogy nekem például tök mást kéne kitalálnom, ha vállalkozni akarnék. Még semmi hatalmas ötlet nem kapott el, pedig elég sok szabadidőm van munka mellett. Betársulhatnék valahova pénzzel, de attól meg félek. Meg aztán nem akarnék alkalmazottakkal foglalkozni. Nem vagyok egyszerű, tudom. 🙂
 • Richmond
  Tök jó, csak hát -igen, MOST jön a “miért nem” – nem vagyok építészmérnök, sem programozó.
  Amihez értek, értettem, az meg sajnos nem hozott annyit, amiért érdemes lett volna feladni az alkalmazotti létet – persze az én bajom, tudom, tanuljak programozást.
  De a fenti borús gondolatok ellenére sem hagytam fel a vállalkozás gondolatával, de még várat magára a nagy ötlet (addig is csinálom kicsiben, mellékesben, egyelőre aprópénzért).
 • Surci
  “A legtöbb kezdő vállalkozó egy dolgot szúr el, de azt nagyon: az ügyfélszerzést. A legtöbben várják a sült galambot, hogy majd aki akar, az megtalál. Nem fog. Neked kell megkeresni őket. Telefonálással, hirdetéssel, akármivel. Ha ezt jól csinálod, a többi már gyerekjáték.”

  Bezzeg a potenciális “ügyfeleket” hívogató kezdő ingatlanos “vállalkozók” hideghívásos megkeresésen alapuló marketingstratégiája alaposan megkapta a magáét itt az elmúlt hetekben 😀

  Bocsi nem tudtam kihagyni 😀

  Surci, a telefonálás csak az egyik probléma. A másik, hogy kifejezetten megtiltják nekik a telefonálást, a harmadik, hogy lehúzás az a “szolgáltatás”, amit rá akarnak erőltetni a szerencsétlen hirdetőre több millió forintért. A nagy semmit adják az ügyfélnek milliókért.

  A “pénzügyi tanácsadókkal” sem az a legnagyobb probléma, hogy telefonálnak, hanem az a szemét, amit rá akarnak sózni a szerencsétlen emberekre, ami a végén milliókba kerül az áldozatoknak…

  Bocsi nem tudtam kihagyni 😀

 • h-laszlo
  Ha már vállalkozás indítás, offolok is egy kicsit 😀 Mi alapján válasszon az ember céges bankszámlát? Most épp fő a fejem, mert egy kétfős, friss (háziorvosi) kft.-nek kellene kiagyalnom valamit (a dokinő/cégtulajdonos sincs nagyon képben, milyen számlaforgalma lesz).
 • Cékla

  Nekem meg van olyan barátom, aki szépen, rendesen engedélyt kért a főnökétől, az továbbította a HR-re ahol 2 hét gondolkodás után megtiltották neki, hogy elvállalja a másik melót. Ha nem szólt volna fel sem tűnik senkinek.

  De én inkább arra gondoltam, hogy van egy csomó követőm az egyik social media platformon. Kiírnám, hogy hé, ezzel foglalkozom, van szabad kapacitásom, ha valakinek most lenne szüksége rám szóljon, de nem merem, mert a munkahelyemről is követnek.
  Mikor fogják azt gondolni, hogy nicsak Cékla már fél lábbal kint van, el kell kezdenünk keresni a helyére valakit? Vagy esetleg azt hiszik majd, hogy sokkal fáradtabban fogom végezni a heti 40 óra melómat.

  Múltkor posztoltam valamit a hobbiprojektemről, majd 10 percen belül egy távoli munkatárs már tolta is be a posztot a céges chatbe (ó szándékkal amúgy). Enyhén meglepődtem

 • Belavoltam
  En is foallas mellett vallalkozom. Egy szoftvert fejlesztek, amit probalok minel tobb cegnek eladni 🙂 Kb. 30 havi tartalek van.
  A tavalyi brutto bevetel ~40%-a volt a foallasbol szarmazonak. Bar a tendencia emelkedo, de egyelore nem hoz annyit, hogy megeljen belole a csalad. Es valoban, nalam is az ugyfelszerzes a gyenge pont. Ezen igyekszem javitani.
 • Nacionalista
  Béla & J

  Ezt jó hallani, igazándiból szerintem én is ki tudnám magamnak harcolni a lehetőséget. Töröm is tovább a fejem.

 • Surci

  “Surci, a telefonálás csak az egyik probléma. ”

  Jajjmár Miklós, mindenki tudja hogy a telefonálgatás A PROBLÉMA. Aki igénybe veszi az ingatlanost, az így vagy úgy, de megállapodik vele valamilyen feltételek szerint, akinek meg nem kell az úgyis lekoppintja. Nem ez a gond javarészt, hanem a marketinges, jelen esetben a telemarketinges nyomulás. Az zavarja a népeket, nem a sikerdíj volumene.

  Najó, nem offolok 🙂

  Na ja, az a pár rongyos millió igazán nem számít senkinek, örülnek a népek, hogy támogathatják az ingatlanost ezzel a kis aprópénzzel. 🙂

 • Janos82
  Szerintem a masodallashoz nem kell a munkaltato engedelye. Akkor se ha ez all a szerzodesben. Szerintem csak jelentesi kotelezetseged van. Illetve nem lehet osszeferhetetlen.
 • SzFSz
  Nekem a harmadik szezonom indul szombaton, másodállásban füvet nyírok sövény, stb.). A főállásom irodai munka, így jól kiegészítik egymást, és nincs összeférhetetlenség sem. Idén már lehet hogy egyezkedni kell valami rugalmas munkaidő/home office ügyben, mert már tavaly is több munkát elbuktam azzal hogy egyszerűen nem értem oda. Ami bevétel van, egyelőre 100%-ban visszaforgatom. Jó lenne a váltást valahogy optimalizálni, de szezonális tevékenységgel ez még nehezebb. Nincsenek nagyra törő vágyaim, egyszerűen csak a magam ura szeretnék lenni. Ha fel kell mennem Pestre valamiért, akkor ne kelljen már szabadsággal meg ilyenekkel tökölni.
  Azért a fűnyírás, mert azt kell otthon is, nagy a telek, kellett komolyabb gép is, sok év után olyan munkahelyem lett, ahol volt karácsonyi jutalom, így 180 ezerből vettem két régi de profi gépet, elindultam. Tavaly már 7 számjegyű volt a bevételem.
 • Random okos
  Ezek a kommentek már megint…
  Ha a magyarok annyi energiát fektetnének a munkába, mint a kifogáskeresésbe és a munkakerülésbe (mit miért NEM lehet) már kanyarban előztük volna Luxemburgot…
  Ha be vagy fosva hogy jogilag elővesznek, csinál egy kft-t a párod vagy egy közeli rokon és azon keresztül csináld csendben.
  Jobb kifogás kell a lustaság ellen.
 • GABOR8
  Én azt vettem észre, hogy nagy cégeknél a legjobb sales lesz a kereskedelmi igazgató, a legjobb mérnök a csoport vezető, a legjobb kőműves a brigádvezető stb stb
  Szerintem nagyon jól írta a Miklós, hogy azért mert mondjuk jó építész mérnök vagy nem biztos, hogy jó építész vállalkozó leszel.
  A jól menő vállalkozók általában nem értenek annyira a fő tevékenységükhöz mint az alkalmazottak. Ha tudsz tárgyalni és üzletet szerezni teljesen mindegy mihez kezdesz, szakembert majd felveszel alkalmazottnak.
  Nekem ez mindig bejott, a 3ik céget építem ezzel a stratégiával.
 • Surci

  Hát nemtom, nekem egy megbízóm se panaszkodott soha amikor fizetni kellett. Akinek nem kellett már az elején megmondta: nincs erre szükségem vagy sokallom. És viszlát.

  Az itteni kommentekből is lejött az elmúlt hetekben hogy akinek ingatlanos adta el a kecóját, annak nem az eredménnyel vagy a jutalék összegével volt gondja. A legtöbb panasz a kéretlen telefonokat, azaz a direkt marketinget érte, és éri már tizenéve. Ez az összes panasz 90%-a.

 • Szabolcs
  Janos82
  2021-03-01 at 20:43
  Röviden: tévedsz.
  Egyrészt lehet, hogy benne van a szerződésben, nézd meg. Ha Neked nincs is, másnak lehet.
  És van az az elhanyagolható mennyiségű állami alkalmazott, ilyen-olyan titulussal (közalkalmazott, korm tisztv., orvosmostnemtommi, stb), akiket jogszabály (konkrétan magas szintű (tv)) kötelez erre.
 • Péter
  Azt szoktam mondani a vállalkozást kezdeni akaróknak, hogy a vállalkozás legnagyobb előnye, hogy senki nem mondja meg, mit csinálj.

  Viszont a vállalkozás legnagyobb nehézsége, hogy senki nem mondja meg, mit csinálj.

  Ez alapján el tudod dönteni, neked melyik fontosabb

 • Banditosz
  Aprilisban lesz 2 eve hogy melo mellet elkezdtem vallalozni, speci teruleten torteno uzleti tanacsadast csinalok, google hirdetesre koltok havi kb 40 ezret, 25 a kata, 100 alatt van a havi kiadasom. Atlag havonta 2-3 ugyfel talal meg, beloluk van osszesen havi kb 250 ezres bevetelem, de az elmult 6 hónapban beesett 2 komoly ugyfel is, millio koruli megrendelessel, es mar jott ugyfel ajanlas utjan is. Lassan de biztosan novekszem, a melo 100 szazalekban home offiicebol vegezheto. Igy utolag belegondolva vicces hogy mennyire 0 tudassal alltam neki anno, de hittem benne, kepeztem, kepzem maham folyamatosan, es ket ev utan egyerelmuen latom hogy a befektetett energia szeoen terul meg, egy forintot nem vettem ki eddig, bar visszaforgatni sem nagyon lehet mert eszkozigeny nulla, max a hirdetesre tudnek tobbet kolteni, de egyelore azt meg nem akarok.
 • handyman
  Nagyon féltem attól, hogy vállalkozó legyek vagy cégem legyen. Attól tartottam, ha elrontom, akkor megszivat a NAV, büntiket kell fizetni, bürokráciában eltévedni, stb. Ezért aztán mások számlázgattak helyettem, én meg nem léteztem a rendszerben sokáig. (kvázi kényszervállalkozóként dolgozgattam). Pár év után elkezdtem utánajárni, és remegve egyéni vállalkozó lettem. Az elején elrontottam ezt-azt, kijavítgattam, megtanultam a leckéket. Most ott tartok, hogy fel nem adnám a vállalkozói létet semmiképp! Az évek során egy csomó jó állást utasítottam vissza, de jól van ez így. Nekem a legnagyobb motíváció, hogy magam osztom be az időmet. Ja, már nem kényszervállalkozó vagyok, sokfelől jönnek megbízások. És van egy csomó ötletem, tervem, akarok játszani, próbálkozni – ebben most nagyon gátolna egy fix munkahely.
 • hheeeeee
  Főiskola/egyetem/gimi mellett is baromi jó. 0 tudással és 0 tőkével masszívan ki kell lépni a komfortzónából, szülők jellemzően adnak védelmi hálót, illetve az igényszint és rezsi is alacsony, szóval lehet bukdácsolni, spórolni, és rá fog ébredni elég hamar az ember, hogy egyfelől baromira nem ért semmihez, másfelől baromi sok energiát kell belerakni a dolgokba, hogy működjenek.
  A mélypontok után kezdődik a móka.
  Nagyobb szabású kockázatos projektbe biztos ilyenkor kezdenék bele, és jó eséllyel bele is buknék.

  Az alap logikai pedig mindig: senkit nem érdekel az amit csinálok (a családon és barátokon kívül), senkit nem érdekel a termékem/szolgáltatásom, minden értékesítésért az elején meg kell harcolni. Ha szerelmes vagy az ötletedbe, várj egy-két hónapot, dolgozgass rajta. Nagyon okos emberek tudnak óriási hulyesegeket csinálni szerelemből, érlelődjön a gondolat. A matek meg jöjjön ki

 • Leoka70
  2010-ben megszűnt a munkahelyem, kényszerből kezdtem el vállalkozni kertészként ami az eredeti szakmám.Elvégeztem pluszban az öntözőrendszer-,a növényvédelmi-, és a metszés tanfolyamokat. Az első öt évem a válság miatt csak az életben maradásról szólt, majd elkezdett felfelé ívelni a megrendelések száma.
  Jelenleg annyi megkeresésem van, hogy le kell mondjak munkákat.
  A téli pihenő időszak nem az idegeskedésről, hanem a pihenésről szól…
 • PénzügyiPirula
  Olyan jó látni, hogy sokaknak a nehéz kezdés után beindult. Munkámban azt csinálom, amit szeretek, befektetésekkel foglalkozom és imádom, amit utálok a hozzátartozó környezet és sales-es nyomás és az értelmetlen kötelező baromságok, amik csak viszik az időt és a motivációt, de nincs hozzáadott értéke a munkámhoz. Már nagyon régóta ki akarok ebből törni, pár hete neki is láttam, 2022-ben szeretnék felmondani.
 • SZFSZ
  Két dolog miatt is nagyon hasznos legalább munka mellett vállalkozni:

  1.) Mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen az, amikor tényleg mindent neki kell kitalálni és megcsinálni, hogy nincs lébecolás, mert akkor pénz sincs.

  2.) Mindenki megtapasztalhatja, hogy néhány százezer Ft-ért nem kell eladnia az életét, mert azért szinte csak le kell hajolni és felvenni a földről. Kiszámoltam, a tavalyi legjobb hónapban a ráfordított időt 1,3 szoros szorzóval (egyeztetések, ajánlat készítés, számlaírás, gépkarbantartás, tisztogatás, autó be – kipakolás stb.), 45 óra jött ki. Ebből 35 óra volt kimondottan terepmunka, a többi háttérmunka, amit otthon egy sör mellett el lehetett végezni. A főállásomban a felét sem keresem heti 40 órában.

 • Blend Ahmed
  random okos: “Ha be vagy fosva hogy jogilag elővesznek, csinál egy kft-t a párod vagy egy közeli rokon és azon keresztül csináld csendben.”

  Tehat a kifogas keresese helyett keressunk inkabb illegalis kiskapukat. Egyebkent az osszeferhetetlensegi nyilatkozatok az egyenesagi rokonokra is szoktak vonatkozni. Vagyis a Kft.-t vagy a szomszed vagy a Bodri kutya nevere kell bejegyeztetni.

 • Puffogok
  Szintén munka mellett kezdtem. Amikor elértem arra a pontra, hogy a napi 2-3 órányi extra munka többet hozott, mint a fizetésem (10-12 órák nem ritkán), akkor felmondtam 3 éve. Abszolút nem bántam meg!
  Szellemi szabadfoglalkozás, akár ádámkosztümben is csinálhatom, nincs időhöz kötve semmi.
  Ez roppant veszélyes volt számomra.
  Rengeteg előnnyel jár, ugyanakkor a túl sok szabadság rászakadhat az emberre. Épp azért mert nekem néhány óra munkával megvolt több pénz mint amit addig kerestem (még az is egy marék rizs volt utólag visszanézve) nagyon “elkallódtam”. 10 órakor ébredés, hajnal 4-kor még film nézés stb.
  Az se volt jó, amikor átestem a ló túloldalára és toltam napi 12-14 órában, homeofficeban – full ráment az egészségem és a szociális életem.
  folyt.
 • Puffogok
  2/2 folyt.
  Végül a legnagyobb pénzügyi veszély ha nem állsz sok lábon – pár hónappal a kezdés után 3 nagyobb ügyfelem volt, aztán egyszer az egyik szólt, hogy akkor ő jövő hónaptól nem küldené azt a kis 250 ezret. Nem esett jól.

  Azóta javult a helyzet, beletanultam szépen, kényelmesen napi 5-6 órával megkeresek nyugati színvonalú pénzt. Lehetne hajtani még sokkal többet, de nekem ez “elég”. Jut időm magamra, nincsenek lehetetlen határidők, egy ügyfélnek se kell magyarázkodnom, hogy miért késtem. A 80-100 milliós saját ház egyelőre álom kategória, de többszörösét keresem mint bármilyen munkahelyen tudnám.

  Egy cirka 1,5 éves tanulási folyamat után sikerült az arany középutat megtalálni.
  Ma már nem tudnám elképzelni, hogy munkahelyem legyen, hogy a főnöktől kérjek engedélyt ha nap közben el akarok menni bárhová, vagy hogy 20 ezer forintnyi emelésen alkudozzunk.

  Kezd el – fiatalon!

 • terpesz
  1/3
  multiknal azt tanultam meg, hogy a felsovezetok meglepoen sokszor siman pofa, arrogancia es dunning-krueger kombinaciojanak segitsegevel jutnak oda, ahova, azaz elhitetik a tobbi felsovezetovel, hogy ok kozejuk tartoznak. Hazudnak. Mikozben olyan emberekrol beszelunk, akik egy altalanos iskolas szintjen irnak es/vagy ertelmeznek olvasott szoveget, mikozben abszolut keptelenek barmilyen szinten ellatni a munkajukat. Gondolnad, hogy korulvettek magukat a megfelelo emberekkel, es jol tudnak delegalni, de meg csak azt sem. Mikromenedzselnek (mert ahhoz “ertenek”), beleszolnak dolgokba, egetik az oket segito poziciok eroforrasait es mentalis egeszseget tok foloslegesen. Gyakorlatilag az osszes projekt sokkal, sokkal bonyolultabb lett teljesen foloslegesen onnantol, hogy belefolyt a felsovezeto, mert szorszalhasogatni kezd a sajat “hozzaerteset” bizonyitando, tok kinos modon.
 • terpesz
  2/3
  Szoval amikor egy felsovezeto napi 2-3 oraban a mas altal irt meeting minutest javitgatja, meg emailekbe javit bele (hibas nyelvtannal) soronkent, akkor elgondolkodsz rajta, hogy ENNYIRE raer? Az o poziciojaban nincsenek ennel fontosabb dolgok? Dehat muszaj ezt csinalnia, mert megmutatta, hogy a “szakmajahoz”, amit “vezet”, annyira nem ert, hogy a legalapvetobb szakzsargonnal nincs tisztaban, mar ilyen teljesen kellemetlen szinten. Szoval en EZT celoztam meg! Ha ok tudjak ezt csinalni, hogy vallalkozas helyett hozzaertest totalisan nelkulozve ulnek a multinal es a semmiert veszik fel az ISZONYATOS fizuikat, akkor en is tudom majd ezt csinalni! A nagy pofan meg dolgozni kell, de keves munkaval most is jol keresek alkalmazottkent, jo uton vagyok. 🙂 Es en meg csak teljesen hulye se vagyok hozza.
 • terpesz
  3/3
  A jelenseg abszolut nem egyedi, biztos vagyok benne, hogy sokan lattak hasonlot. Latok ilyet a csaladban, a haveroknal, es lattam a sajat korabbi pozicioimban. Eleinte csak meglepodtem, hogy most itt tenyleg nem “ahh, kicsit vacak” fonok kategoriarol beszelunk, amilyet mindenki latott, hanem konkretan a legalapvetobb feladatokra teljes mertekben alkalmatlan emberekrol, ismet kiemelem, akinel mar a szovegertes vagy egy email megirasa is komoly nehezsegeket okoz, es ez valahogy tok OK egy orszagban 2000 embert, globalisan 100K embert foglalkoztato cegnel. Ha ennyire sok teljesen ocska vezeto ennyire megy, akkor barmelyikunk lehet egy kozepesen ocska kis kitartassal es nagy pofaval!
 • regulater
  Ertheto, hogy akinek nincs anyagi biztonsaga, az fel belekezdeni, mert nem biztos, hogy anyagilag kibirna az atmeneti idoszakot. Nekem ez az ev arrol szol, hogy az irodai munkat csokkentem, tanulok egy szakmat es felepitem az egyeni vallalkozast. De ezt ugy tudom megtenni, hogy tobb evnyi tartalekunk van. Kvazi semi-sabbatical evet tartok. De azt mar most latom, amit tobben jeleztetek, hogy nagyon hozza lehet szokni a szabadabb idobeosztashoz, mar nem tudom elkepzelni, hogy visszamenjek 8 orazni irodaba, hogy a valaki altal meghatarozott SMART goal-on dolgozzak.

  Ami viszont nagyon fontos! Tobben irtatok, hogy nincs meg az otlet… Ne ez legyen a kifogas! Az execution sokkal fontosabb. Ahol elfer 30 fodrasz/kertesz/akarmi, ott 31 is elfer, es nem nehez a 30-nal jobban csinalni…

  Egyedi otlete szerintem itt sincs sokaknak, nem Elon Musknak kell lenned, hanem egy jo doer-nek!

 • SZFSZ
  Nekem az utolsó lökést az adta meg, amikor két éve karácsony után arra mentünk haza, hogy a gázbojler biztonsági szelepéből (vagy miből) csordogál a víz. (neten kinyomoztam, hogy ilyenkor kell egyet “csettenteni”, nem működött már az sem) Gondoltam, a gyártói honlapon keresek egy szervizt. Magát a szelepet láttam a neten, hogy pár 1000 ft, úgy voltam vele, hogy ha hamar megcsinálják, akkor 50-et még hajlandó vagyok érte fizetni.
  Kicsörög a telefon, felveszi egy Pistabácsi – haló! Mondtam, mi a szitu. Kérdezi a megfelelő stílusában folytatva, hány éves a bojler. Mondom, hogy 20 körül… Akkó’ ne csodálkozzon! Mondtam, hogy nem csodálkozom, viszont szeretném az állapotot megszüntetni. Le kell csettenteni! Jól van, köszönöm szépen, viszonthallásra. 2 hónap múlva vállalkozó voltam. Ha ő is, akkor én csukott szemmel is… És nem ez volt az első eset.
 • Peter Nagy
  Ajánlom a dropbox-on őrizni minden fontos dokumentumot, így az készülékkel együtt sosem hal meg.
 • Peter Nagy
  más,

  em { color: red; }

  CSS-t hozzá lehetne adni az oldalhoz, hogy a válaszaidat könnyen meg lehessen találni a kommentek között