Milyen rossz történhet veled?

2024-01-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az előző cikk az értelmetlen, időt és energiát rabló hírfogyasztásról szólt.

Megölte, ellopták, agyonnyomta, kigyulladt, leégett, betörtek, kifosztották, összeütközött, elváltak, megsemmisült. Erről szól a hírek 95%-a legalább. Nem meglepő a felmérések eredménye, miszerint minél több hírt fogyaszt valaki, annál inkább felülbecsüli a bűnözést, a közlekedési balesetek számát, a tűzesetek számát és így tovább. Hogy is ne tenné, amikor ez ömlik még a csapból is. Megnéz egy híradót, beleolvas egy hírportálba és már ki sem mer menni az utcára.

De vajon mennyi a valódi esélye annak, hogy balesetet szenvedsz, hogy ellopják az autódat, leég a házad, meghalsz munkahelyi balesetben és így tovább?

Magyarországon jelenleg hajszál híján 5 millió gépjármű van (ebből 4,1 millió személygépjármű), amelyek évente durván 16 ezer kilométert tesznek meg. Ehhez jönnek még a gyalogosok, kerékpárosok és a többi közlekedők.

2022-ben 14.732 személyi sérüléssel járó baleset volt Magyarországon (szűk tizede ittas vezetés miatt) ebből 535 halálos és 5035 súlyos sérülés volt. (Ne felejtsük el, egy balesetben a legtöbbször többen is megsérülnek, vagyis a legtöbb baleset könnyű sérüléssel vagy csak anyagi kárral végződik.)

Ha te átlagos kilométert megtéve közlekedsz, akkor évi 0,29% az esélye, hogy személyi sérüléssel járó balesetben veszel részt és mintegy 0,1% az esélye, hogy súlyosan, 0,01% az esélye, hogy halálosan megsérülsz.

Az egy év alatt országosan ellopott gépjárművek száma 350 körül ingadozik, a legtöbb idős autó, amit alkatrésznek visznek, a kismotorokból évi öt-hatszázat lopnak el. Vagyis évi 0,008% az esélye, hogy ellopják az autódat.

Bűnügyi szempontból a két legfertőzöttebb régió Budapest és Heves megye

Budapesten mintegy 900 ezer lakóingatlan található, erre jut évi 850-900 betörés, vagyis a legfertőzöttebbnek számító budapesti régióban évi 0,1% az esélye annak, hogy betörnek hozzád, ha itt élsz.

1,8 millió budapestire jut évente 11-13 ezer lopás (beleértve a betöréses lopást is), vagyis 0,67% az esélye, hogy lopás áldozata leszel. A garázdaságok száma ennek a szűk negyede.

Országos szinten évi 8-8,5 ezer lakástüzet regisztrálnak, vagyis évi 0,21% az esélye, hogy tűz üt ki az ingatlanodban. Annak, hogy az autód égjen ki, durván tizenötöde az esélye, 0,0122%.

(Az anyagi károk ellen könnyedén tudsz védekezni egy egyszerű biztosítással, így aggódni is felesleges miatta.)

A halálos munkahelyi balesetek száma 2022-ben 68 volt, vagyis 0,0014% az esélye, hogy a munkahelyeden baleset miatt halsz meg. Az otthoni halálos balesetek száma 1.611 volt, így 0,017%-os eséllyel halsz meg a következő egy évben otthoni balesetben.

A gyilkosságok száma évente 25 és 70 között szokott változni, vagyis annak az esélye, hogy gyilkosság áldozata legyél, évi 0,0005%. Testi sértések száma 7.500-8.000 körül szokott alakulni évente, vagyis az esélye annak, hogy áldozatul válj egy testi sértésnek 0,084% évente.

Magyar vagy Magyarországra tartó menetrendszerinti utasszállító repülő utoljára 1977-ben zuhant le, Romániában. (Előtte 1975-ban Libanonban, de azt valószínűleg lelőtték, mert fegyvert csempészhettek a menetrendszerinti járaton.) Így az esélye annak, hogy repülőszerencsétlenség áldozata leszel egy utasszállító gépen, minimális.

Földrengés miatt Magyarországon utoljára 1763-ban halt meg ember, igaz, akkor 63 halott és 120 sebesült volt. Annak az esélyét, hogy földrengés miatt halnál meg, némi kerekítéssel vehetjük nullának. (Update: 1956-ban is meghaltak ketten, elnézést kérek. Akkor az elmúlt 250 évben 65-en haltak meg és nem 63-an.)

Ezek az átlagos esélyek. Ha nem vezetsz részegen, betartod a sebességkorlátozásokat, nem kötekedsz hajnal háromkor az utcán, mindent megteszel a lakásod biztonságáért, nem dohányzol az ágyban lefekvés után, nem használod a szalagfűrészt másnaposan, ha karbantartod az autódat és nem hagyod a tűző napon benne az öngyújtót és a dezodort, akkor ennél még jobb esélyeid vannak, hogy a baj elkerüljön téged.

Bármiről is szóljanak a hírek nap mint nap.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram