Bejelentették az adóvisszatérítéseket

Ma jelentette be a miniszterelnök, hogy a választás közeledte miatt gyakorlatilag mindenki kap ajándékpénzt, mit sem törődve az elszálló hiánnyal és a magas államadóssággal:

– Minden gyerekes szülő visszakapja a 2021-es befizetett szja-t az átlagbér összege utáni szja mértékéig február 15-ig. (Pontosabban bejelentés szerint  az átlagbérig térítik vissza az szja-t. Egyhavi átlagbérnek megfelelő szja-t térítenek vissza? Egyévnyi átlagbérig adnak vissza? Az átlagbért terhelő szja-t térítik vissza egész évre? Hamarosan megtudjuk, pontosan hogy gondolták. Annyit tudunk, hogy csak ez 600 milliárdba fog kerülni (Ez alapján egyévnyi átlagbér szja-ja a nyerő szerintem). Ennyivel nagyobb költségvetési hiány jövőre és plusz pénz a gazdaságban, lásd még infláció.)

A bevallás határideje május, hogy fogják tudni visszaadni februárban a még be sem vallott és ki sem számolt összeget? Biztos megoldják majd. (Egyébként miért nem érne rá visszaadni májusban, a bevallások beérkezése után? Na jó, csak vicceltem, nyilvánvaló, hogy miért nem.)

– A gyerekes katások a kata negyedét kapják vissza. (Nem egyértelmű, hogy a teljes befizetés negyedét vagy csak a havi 50 ezer negyedét? Esetleg ők is az átlagbér szja-jáig kapnak vissza? S ha mellette van szja-s fizetésük, onnan is kapnak vissza? Ez sem mindegy, de hát erről sem tudni többet egyelőre.) Az ekhosok az szja-t.

– A nyugdíjasok legalább ötvenezer forintot kapnak prémiumban.

– a fegyveres és rendvédelmi szervek hathavi fizetésüket kapják ajándékba, de nem most, hanem ők is majd jövő tavasszal, mert nekik is tudni kell, hová kell tenni az x-et.

– A 25 év alattiak szja-mentességet kapnak, ahogy erről már volt szó.

– S természetesen meghosszabbodik a hitelmoratórium is, szinte mindenkinek, aki akarja. (Nyugdíjas, gyereket nevelő, közfoglalkoztatott vagy csak simán csökkent a jövedelmük.)

Félreértés ne essen, a nyugdíjasok ingyenes utaztatásának kitalálásánál ez sem rosszabb, de sajnos nem is jobb. Választási év van, abból is az eddigi egyik legrosszabb a pénzszórást tekintve. Amivel nem lenne annyira nagy baj, ha nem lenne túl magas az államadósság és a költségvetési hiány is egyszerre.

Mivel ezeket ma jelentették be, a részleteket és a pontosításokat később fogjuk megtudni.

Ami fontos: most már biztos, hogy egy fillért se fizess semmibe, ami után szja visszatérítés jár idénre, ha csak nem keresel annyit, hogy a családi adókedvezmény és az átlagbér visszatérítés mellett is maradjon elég.

Share

455 hozzászólás

 • Szamoljukmarki
  Amikről írsz azok jogos követelések, de ezekről a baloldal sem gondoskodott, meg azokról sem amiről a Fidesz igen.

  A roma felzarkoztatas viszont ahogy én látom jól halad, nézz szét akár melyik gyárban. Az az 1 millió új munkahely jót tett nekik.

  Jelen intézkedés szavazat vásárlás nyilván, ezen senki nem vitatkozik, ilyen a demokrácia.

 • Megtévesztett bárányok
  “A másik oldal meg mit tud? Még egy elősavazást sem képesek lebonyolítani :DDD”
  De lebonyolítják. Az előválasztás erőforrásai összehasonlíthatatlanul alacsonyabbak a normál választást szervezők erőforrásainál. Az állami milliárdokból a NORMÁL választást se tudta lebonyolítani a jelenlegi garnitúra, emlékszünk még, hogy órákig állt a rendszer és nem jött adat… Marha bizalomgerjesztő ugye?

  Egyetértek Miklóssal hogy nem, ezek aztán nem tudnak kormányozni. Leverni mindenkit, a torkunkon lenyomni mindent, ad-hoc rendeletek, ez van. Oktatáshoz, egészségügy katasztrófa, semmit nem csináltak, a vécépapírbeszerzés központosításán kívül. Választási program annyi, hogy “Folytatjuk”.

  Nem értem, amúgy értelmes emberek miért eszik be, amivel etetik őket. Akit legalább tényleg megvettek kilóra, no de egy kis csok alamizsna és azért szégyelljem majd sok év múlva, hogy kikre is szavaztam?
  Nem értem.

 • Csizkek
  ” Jelen intézkedés szavazat vásárlás nyilván, ezen senki nem vitatkozik, ilyen a demokrácia.”

  Nem, nem ilyen a demokracia. Nemetorszagban vasarnap valasztas. Osztogattak barmit is a kozosbol szavazatvasarlasra? Nem. Amelyik ezt megprobalna 0.-ik pillanatban menne a lecsoba meg a bortonbe.

 • Csizkek
  “ Éppen ezért nem vonzó szakma…” most mirol beszelunk? Eddig a megbecsultsegrol es fizetesrol volt szo.. olyan tanarhiany sincs mint Mo. kar ragozni a jelenlegi magyar NAT egy f.s. Az oktatas k szar. Ott ahol a tanarok meg be merik vallalni a NATol eltero konyveket, tudast ott meg nyomokban van valami,
 • Kentaur30
  Es a hatartontuliakkal mi lesz? En is kerek, adjatok magyarok, adjatok !!
 • Richmond
  Miklós, visszatérve a demográfiára: én is beraktam pár grafikont, amit nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagytál és egyetlen számsorra hivatkozol folyamatosan.
  Azt amúgy nem tudom, hogy pl a lengyeleknél mi nőtt és hol, mert a gyerekvállalási kedv biztosan nem. Egyedül a cseheknél vannak kifejezetten bíztató folyamatok, a szlovákok meg ott vannak, ahol mi. Romániában papíron nő az amúgy becsült TFR és a legmagasabb Európában, a gyakorlatban minden idők legkevesebb születési számát tudják felmutatni, a Balkán meg konkrétan éppen kihalás előtt van, beleértve Albániát is, ahol idén már csökkenni fog a népesség. De a hasonló népességű Görögország és Portugália is megér egy elemzést.
  Hogy ez kevesebb pénzből is elérhető lett volna, vagy a javulás mértéke mekkora, erről lehet vitatkozni (sőt). De hogy nem javult a gyerekvállalási kedv, az nem igaz!
 • Hollós

  “no de egy kis csok alamizsna és azért szégyelljem majd sok év múlva, hogy kikre is szavaztam?”
  Ezek vidéken – CSOK, falusi CSOK, babaváró, ÁFA visszatérítés – egy házat érnek és családalapítást jelentenek a fiataloknak.
  Írhatnék példákat a saját utcámból is, hogy a támogatásokkal a kilátástalan jövőből felújított kádár kocka és gyerekek lettek.
  És ők ezt soha nem fogják a kormánynak elfelejteni. Nem azért, mert debil agyhalottak, hanem mert olyan lehetőséget kaptak az életben, amiről nem is álmodtak.
  Sokan jönnek itt magasztos gondolatokkal a demokráciáról, de az átlag választó azt látja, hogy vannak lehetőségei a boldogulásra és valahol tényleg ez a legfontosabb.
  Még egyszer kérem, ne legyünk szűklátókörűek és ne csak a saját valóságunkat (gondolatainkat) terjesszük ki az országra!
  A demokráciáról lehet vitatkozni, de egy választás az urnáknál dől el.
 • Dani
  Egeszen megdobbento az,h meg egy ilyen blogon is milyen ervelesek jonnek elo a kormanyparti oldalrol. Tenyleg mintha egy parhuzamos univerzum lenne es a hit az allampartban felulir minden racionalitast.

  Az mar csak hab a tortan,h tenyleg egeszen alapveto osszefuggeseket nem latnak emberek. Olyanok akik kozben ezt a blogot olvassak.

  A tanari fizetesek es az oktatas elsorvasztasa sok egyeb mellett a legnagyobb bune ennek a partnak. Szo szerint a jovot eli fel, a gyerekek eletevel jatszik es hasznos hulyeket nevelnek.
  Fel nem tudom fogni,h akinek gyereke van az hogy kepes tukorbe nezni es bologatni az egyfele konyvekre es arra a szellemi pusztitasra amit itt muvelnek.

  A fizetesekrol: Lehet ideologizalni, de amikor 1700mrd Ft hitelt vesz fel az allam majd kijelentik,h tanarok fiezetesenek emelese eletszerutlen az NONSZENSZ!

  data.oecd.org/teachers/teachers-salaries.htm

 • Krokodil888
  @Hollós : a családosok támogatása szerintem is egy értelmes kezdeményezés, pedig nem vagyok érintett. Nem újkeletű, emlékszünk a ‘4szoba, 3 gyerek, 4 kerék’ szlogenre 20 év előttről. Része orbán víziójának. A mértéke viszont túlzott, pláne az eredmények ismeretében. Ahogy Miklós linkelte, a környező országokban is pont akkora mértékben nőtt a gyerekszám, mint itt, de ott nem volt ekkora támogatás. A gigantikus pénzeső ingatlanpiaci, társadalmi hatásáról pedig naponta esit szó itt.
  40-es, városi, jómóduú, még bizonytalan, inkább jobboldali szavazó: pont ez a réteg lenne egy keresztény-demokrata rezsim törzs szavazója. De mivel ez egy félfsiszta maffiaállam, ezért próbálja megvenni őket (is).
  Polgárháború: orbán szerint ‘aki nincs velünk, az nem létezik’. Nincs jelen konszolidációnak. Ebből még bármi lehet hoszzabb távon, pl. miután kilépünk/kivágnak az EU-ból.
 • hasznos volt lol

  Te komolyan annak örülsz, hogy amúgy önerőből életképtelen családokat támogatnak vidéken a gyerekvállalásban? Mintha csak egy állatkertben próbálnánk egy fajt megmenteni mindenki közös adójából.
  Azzal egyébként nincs semmi bajom, mármint az állatkertekkel, na de ne vállaljon már olyan gyereket, aki csak az állami pénz miatt teheti meg, hogy otthont adjon neki. Ha csak ennyit tud felmutatni a fidesz, hogy állatkertet csinál a vidékből, 11 év teljes hatalom után, az szánalmasan kevés.
 • Thomas Shelby
  Én nem vagyok fidesz szavazó, nem is leszek.
  Viszont akkor mi az elvárt részemről, ha azt mondják:
  – ha felveszed az egy gyereked után a csokot (600e HUF), akkor elengedjük a visszterhes vagyonátruházási illetéket a lakásvásárlásod után (1,4 millió HUF)
  – visszakapjátok a fent említett befizetett adót a feleségeddel együtt (~1,6 millió HUF)

  Akkor én mondjam, hogy köszönöm, szeretném inkább befizetni az illetéket, nem kérem a csokot, inkább fizetek 2 millával többet, csak ne legyek fideszbérenc/fidesznyalonc stb.?

  Tényleg érdekel, mi az elvárt tőlem, mint nem fidesz szavazótól ezek tekintetében, mit tegyek? Mikor lesznek boldogok azok akik egy kalap alá vesznek a legvéresszájúbb ténylegesen elvakult fideszbérencekkel?

 • csizkek
  @”Írhatnék példákat a saját utcámból is, hogy a támogatásokkal a kilátástalan jövőből felújított kádár kocka és gyerekek lettek.”

  Bocs, de ilyenkor a fejemet fogom. Az ingatlankerdest 15-20 eves tavlatban futjak. Ugyanezt a felfutast, ingatlanhypeot parszor mar eljatszottuk. NAgyresze ezen embereknek ment csodbe vagy vissza a kadar kockaba. Most mi lesz 5 ev mulva? Kanan vagy jon ujra a mentegetos korszak?
  Aki szerint ez az egesz politika hasznos es ez valoban segitseg volt, az nem lat az orran tul. Bocs.

 • Krikodil888

  ‘És ők ezt soha nem fogják a kormánynak elfelejteni. Nem azért, mert debil agyhalottak, hanem mert olyan lehetőséget kaptak az életben, amiről nem is álmodtak.’, ‘Sokan jönnek itt magasztos gondolatokkal a demokráciáról, de az átlag választó azt látja, hogy vannak lehetőségei a boldogulásra és valahol tényleg ez a legfontosabb.’ : igen, erről beszéltem. Két mozit néz a nép két fele. Amit írtál, az sajnos azt jelenti, hogy sok embernek tök mindegy, h milyen társadalmi/politika keretek között él, csak anyagilag gyarapodjon. Ezt úgy hívják alattvaló, esetleg hűbéres.
  ‘A demokráciáról lehet vitatkozni, de egy választás az urnáknál dől el.’ LOL. Láttad az mostani orosz választáson készült csalásvideókat? pl. youtube.com/watch?v=pH7uXZQsyHI
  Szerinted ilyen egy demokrácia? putyin is csak propagandával kezdte. De ma már ez nem hat, így most már konkrétan csalnak a választáson
 • csizkek
  “A tanari fizetesek es az oktatas elsorvasztasa sok egyeb mellett a legnagyobb bune ennek a partnak. Szo szerint a jovot eli fel, a gyerekek eletevel jatszik es hasznos hulyeket nevelnek.”

  Nagyon egyetertek. A jelenlegi NAT az igenytelen sz.r. Ahol meg van vmi morzsaja az esznek es a tanaroknak meg van gerince, csak marginalisan kovetik ezt. Amennyire kotelezo.

 • Roltii
  : miért jó, hogy olyanok vesznek fel egy rakat hitelt és építenek házat s vállalnak gyereket akiknek erre nem futja? Mi lesz amikor majd törleszteni kell? Vagy majd nekik is jön egy mentőcsomag? (remélem nem, bár tudjuk…)
  Szvsz racionálisan gondolkodó emberként én is úgy gondolom, hogy ezek a “lehetőségek” igazából a nagyobb jövedelemmel rendelkezőket segítik, azt a réteget, akiknek erre nem lenne szükséges. De valójában őket se segítik, mert árfelhajtó hatása van. Ha nem nyúltak volna hozzá az egész ingatlanosdihoz sokkal jobb lenne mindenkinek rengeteg szempontból. A piacot és a versenyt úgy általában szabályozni kell és nem aggresszívan belenyúlni és átrendezni. Sose vezet jóra.
 • jami
  Hollós, emellé a 2 fiatal mellé tedd oda a nővéreket, a pályakezdő tanárokat… Jelenleg tanársegédeket alig találni, mert amint végez a PhD-jával, rögtön kevesebbet: br 205.100.- Ftot… Egy adjunktus 277e-t. Persze, pályázatok, levelezőoktatás stb – de az a szabadidőből vesz el. Tele volt a tanév kezdetén minden a 2×15%-os béremeléssel: első lépcső a szeptemberi fizuval. NEM LESZ. Nem került át az egyetemekhez…
  Egy Kádár kocka, amit most fel tudtak újítani messze – tök jó. Hová jár majd a gyerek bölcsibe, oviba, suliba? Lesznek nevelői? Van jó gyerekorvos? Milyen az osztály összetétele 6.-ban?

  Én is emlékszem, h segített Medgyessy előszocpolja a lakásunkhoz. Plusz az előtte lévő évekre is, amikor kb. 8 év alatt 600%-os áremelkedés volt az ingatlanárakban…
  Tudod mi segített volna? Ha nincs devizahitel. Ahogy az elindult, kilőttek az árak..

 • jami
  Mikor anyámék építették a Kádár-kockát vidéken, akkor alap volt, h lesz a közelben munkahely, ovi, suli, orvosok, kórház, közel normális tömegközlekedés, jó középsulik.
  Most, ugyanaz a falu: alig van munkahely, az ovi még ok, a suliban szaktanár egyre kevesebb, doki helyben rég nincs, a kórházba 50-100 km-ről jár le nem kevés szakorvos, a tömegközlekedés csak illúzió, középsulinak válaszható a jól felszerelt egyházi vagy a szegény állami…
  A templomok pöpecek.
 • GabenHUN
  Elvált szülők esetén?
 • BlaZember
  “Ezek vidéken – CSOK, falusi CSOK, babaváró, ÁFA visszatérítés – egy házat érnek és családalapítást jelentenek a fiataloknak.”

  Szóval annak kéne örülni, hogy a vidékiek egy része szinte full hitelből, és egy kis támogatásból tud venni korszerűtlen, erősen felújítandó ingatlanokat, amikre önerőből esélye se lenne, és amire a gatyája is rámegy majd, egy fél életre lekötve (anyagilag és helyhez is, tehát nagyon el se tud költözni többet keresni) magát? Mert új ugye nem jön ki ezekből, az építés vidéken is annyi, mint Pesten. És ami használt ingatlanok árát akkor ezek szerint szinte teljesen az állami támogatások mértéke határozza meg. Tehát megemeljük valami árát támogatásokkal, amire neked is adunk támogatást, hogy ki tudd fizetni. Te pedig 4 évente örülj neki. Ez tényleg több, mint jó… 🙂

 • Hollós

  Te vagy a legnemesebb példánya annak, akiről írok. Szerintem küldd koncentrációs táborba az ország 80%-át, mert SZERINTED nem is ember, hanem állat. Mivel borzalmasan korlátolt vagy, javaslom menj el egy “átlag” magyar munkahelyre “átlag” emberek közé (gyári sor, csirekfeldolgozó, útépítés, stb.) nézz szembe velük és ezt add elő nekik.


  Teljesen egyetértek, csak pusztán próbálom megvílágítani, hogy semmi nem fekete-fehér. A kormány nem jobboldali, hanem populista (szélső jobb-bal, meg minden egyéb is). Nagyon jól olvassa az átlagemberek gondolatait, amire nagyon gyorsan és hatékonyan, sokszor évtizedes tabukat ledöntve reagál.
  Nekem sem szimpik, de a politikájuk iszonyat profi és hatékony.
  Szabad pálinkafőzés megvan? Faluhelyen 50 évre biztos befutó a kormánypárti jelölt 90%-os támogatottsággal csak ezzel az egy döntéssel. Na ezt nyomd le balról!

 • Bandee
  miért feltételezed hogy minden vidéki szegény sorból jött fiatal életképtelen? Miért nem lehet segíteni a 2 műszakban dolgozó fiatalt a saját családhoz? Ha feltételezem hogy talán mégse mindenkire értetted, a kommentedben úgy általánosítasz ahogy egy gyűlöletkeltő színvonaltalan politikai fórumon szokás.
 • Gergő
  szerintem nincs feléd elvárás / gyűlölet, vedd fel ami “jár”, szavazz intelligensen belátásod szerint, és… ennyi, nem? még ennyit se kéne beleszólni senkinek, hogy mit hogyan csinálsz 🙂
 • Családfő
  Itt megtudhattuk, hogy a magabiztosság – sőt, tévedhetetlenség – bőségesen megvan mindkét fő (kormány vs nem kormány) politikai oldal velemenyalkotóinál, és a másik oldal csakis debil amőba lehet

  Talán ezért tart ott az ország, ahol, mert az alapvető tolerancia és konfliktuskezelési készség sincs meg a lakosság tekintélyes részénél.

 • BlaZember
  “Nekem sem szimpik, de a politikájuk iszonyat profi és hatékony.”
  Nem arról van szó, hogy hatékony-e, hanem hogy jó-e az országnak. Ha nem lenne hatékony, nem rontanák itt a levegőt már 11 éve. De hatékony, mert a választók nagy része nem képes se rendszerben gondolkodni, se úgy egyáltalán, és az ördögnek is eladja a lelkét, ha leesik érte valami az asztalról. Akit 12 év után még mindig meg lehet etetni azzal, hogy vagy maradunk, vagy visszajön a 12 évvel ezelőtti borzalom, az kérdés, hogy mennyire érett a választásban részvételre. Hogy ezt a populizmust politikának nevezzük-e, az meg egy másik dolog.

  Orbánnak egyébként van politikája, és ez a kelet-nyugat közötti helyezkedésről (szabadságharcosos cipőre térdeplés) szól. Csak ennek az itthon társadalmilag megfizetett ára tűnik “picit” magasnak. Pláne a hatékonyságát is figyelembe véve.

 • Hollós
  Nem emelek ki most neveket, de komolyan egyetértek az itt megfogalmazott gondolatok zömével.
  Viszont higgyétek el, hogy Ti, akik zömében értelmiségi, átlagnál inteligensebb emberek vagytok és ilyen környezetben éltek, dolgoztok, egyben komolyabb gondolatok járnak a fejetekben a pálinkafőzésnél, abból indultok ki, hogy az ország is ilyen.
  Nem ilyen! Az ország 80%-ban nem ilyen emberekből áll! És ez a 80% nem is érti, mit magyaráztok, hanem titeket tart idiótának. És ha választást akarsz nyerni, őket célzod meg.
  Megmosolyogtat, hogy a fővárosiak például milyen szinten nem látják-érzik a FIDESZ vidéki támogatottságát.
  A körzetünkben van egy ellenzéki jelölt, aki ügyvéd (DK), de két diplomával nem értettem mik a tervei, mert csak idegen szavakat puffogtatott 5 perces körmondatokban. A FIDESZ-es meg elmegy minden falunapra, iszik mindenki pálinkájából és eszik mindenki bográcsából. Ennyi.
 • csizkek
  “Szabad pálinkafőzés megvan? Faluhelyen 50 évre biztos befutó a kormánypárti jelölt 90%-os támogatottsággal csak ezzel az egy döntéssel. Na ezt nyomd le balról!”
  A feneket, kutyat nem erdekelt a palinkafozes. Falun megvannak a helyi dobrogiek es fogjak a jonep toket. Ennyi. Szavazz a fideszre, kulonben nem kapsz foldet, munkat, tamogatast. Helyi munka nagyreszt ugyis vmi allami aktatologatas vagy gyari munka. Szalagmunkas nem szamit, ha vallalkozo vagy es nem haver ugyis megszivatunk.
  Ez van..
 • Szabolcs
  csizkek
  2021-09-23 at 11:10

  ez így van. de a vizsga már az új szerint lesz. Ezért azt IS meg kell tanulnia a gyereknek (két nat szerint tanul most pl az enyém), még szerencse, hogy nincsenek túlterhelva haszontalan adatok bemagolásáva, pl. nyelvtan esetén a hangzók képzési helyének meghatározásával, vagy a lepényhal epéjének felépítésével, és hasonlókkal. Az egyetlen hosszú távú skill, amit általánosban megtanulnak az alap írás-olvasáson kívűl (már akinek ez sikerül), az max a türelem/beletörődés. Hajrá Mo. hajrá…

 • arul
  Hollós
  2021-09-23 at 12:14
  Bandee
  2021-09-23 at 12:39
  hasznos volt lol hozzászólására, nagy meglepetésemre, tényleg így is lehet reagálni, ahogy ti, illetve tényleg így is lehetett érteni a hozzászólást, sértőnek.
  Én mégsem éreztem sértőnek, elmondom miért… Na, itt most visszatöröltem amit írtam, mert nem tudnám jobban elmondani, mint hasznos volt lol. Én sértő szándék beleértése nélkül is tudom értelmezni az állatkert hasonlatot. A megértést rátok bízom, megvan hozzá minden eszközötök.
  Remélem hasznos lesz ez a hozzászólás, én elég szomorú lettem, mire mindent kitöröltem 🙁
 • Szamoljukmarki
  A demokrácia és a szavazososdi lényeg, hogy arra szavazok aki nekem kedvez. De a németek, mivel felsőbb rendűek, gondolom nem arra szavaznak.

  Beszélgess átlag németekkel, vagy átlag akarkivel a világon, mindenhol ugyanaz a téma: kevés a fizetés, rosszak az utak, lopnak a politikusok. Az emberek mindenhol egyformák.

  A politikai viták egyébként mindig hitvitak, senki nem láthatja át egészében a rendszert. Miklós is csak dobalozik dolgokkal, de átfogó költségvetés elemzést még nem láttam senkitől. Marad a hitvita. Pont annyi értelme van győzködni egymást mint katolikusnak a reformátust, vagy fradistanak az ujpestit. A másik oldal mindig ostoba birka. Semmi értelme az egésznek.

 • Zedder

  Nem arról van szó, hogy kire lőttél, csak megosztottam a német tapasztalatokat. Nem kell ám mindent készpénznek venni, amit itt-ott hallasz, íme egy direkt visszajelzés valakitől, aki nagyon régóta kint él.

  Egyébként pedig rosszul értetted, nem fizeti a munkáltatóm a fogászatot. Épp erről van szó, hogy még így is totálisan megfizethető és szó szerint minden utcasarkon van egy képzett fogászat, akik egymással versenyeznek + beszélnek nyelveket. Nyelvtudás miatt számomra sose volt téma a magyar jelenlét, tehát sose ez alapján választottam, de el tudom mondani, hogy lassan nehéz olyan nagyobb praxisba betérni, ahol NE lenne magyar fogorvos vagy legalább asszisztens.

  A gyógyszert is félreértetted. A receptes cuccokat itt állja a TB, minden mást pedig érdemes beszerezni fillérekért az USA-ból (mint ahogy kb. minden mást is, rutinos ember üres bőrönddel utazik ki.)

 • HLK
  Szerencsére Klárikáék beígérték a panelfelújítási programot. Igaz, ez nem krumpli, de ezt is az adófizetők fizetnék. Viszont ez jó krumpli-ígéret. Karigeri 14 év alatti BKK ingyenes utaztatása (2019-ből), ami pont fél évvel a választás előtt érte meg a megvalósítást, az sem krumpli, vagy legalábbis ez jó krumpli. Ertjük.
  Végül is ez a választás egyik oldala. Mindenki olyan krumpliosztogatót választ, ami neki kedvező. Még melléveszi az értékválasztást (ideológiát) + lopásfaktort, azt’ lehet menni a fülkébe forradalmat csinálni. Ilyen ez a dekomrácia.

  Senki nem mondta, hogy a 14 év alattiak ingyenes utazása nem ugyanolyan krumpliosztogatás, mint amit a kormány csinál. Mert ugyanolyan.

 • Krokodil888
  ‘de a politikájuk iszonyat profi és hatékony.’: a szavazat maximalizálásban, a szavazók megtartásában igen. Gazdaság politikában szerintem nem – lásd Matolcsy értékelő írásait is az ő térfelükről. S a populizmus is igaz. De éppen az a bajom – s szerintem sokunknak – h a populizmus eszközeivel roppant személyes hatalmat épített ki egy ember. Miközben másra is használhatta volna a felhatalmazást. Mégis ilyen pénzosztogatás és a Miklós által említett 250mrd-s propaganda keret ellenére sem tudott 50%-nál több szavazatot szerezni – a voksok számát tekintve, nem a parlamenti helyeket. Szerintem pont azért, mert sok szavazó a juttatások ellenére sem oda szavaz. Mert a teljes kép visszataszító.
  : a családtámogatás értelmes dolog szerintem. Szóval markold fel a zsét, és nevelj a gyerkőcökből gondolkodó, edzett, több nyelven beszélő embereket 🙂
 • Hollós

  Értem, mit akartál írni, de én olyanokra gondolok, mint Bandee. Van két éretségizett (vagy szakmunkás) fiatalunk. Dolgoznak, mint fodrász, autószerelő, vagy csak a soron az audi gyárban (ők az utcabeliek). Normális, hétköznapi fiatalok, akiknek a szülei nem építettek induló vagyont. Ők nem vágyhatnak családra, házra? Nem támogathatóak? 10-ből 8 fiatal ilyen.

  Pont – a helytálló – hozzászólásod miatt kanyarodok vissza a Churchill idézethez. Ez ugyanis itt ma nem demokrácia. De kell-e ide demokrácia? Churchill idézete egyébként a Brexitben beteljesült.
  Az is elhangzott itt, hogy ténlyeg más-e az “átlag” német-osztrák-angol-francia választópolgár, mint a lenézett, lesajnált, le agyhalottozott magyar? Mert szerintem sem más.
  A leghatékonyabb állami berendezkedés a diktatúra, csak a nép higgyen a diktátorban. Ezt politológia órán hallottam.
  Orbán úgy látom szintén hallotta.
 • Szamoljukmarki
  Van első kézből tapasztaltom, a szüleim 15 éve ott élnek, otthonapolo és epitoipari melósok. Ezért irtam.
  Kolbászból van kint a kerítés, de azért a gyógyszert én iratom fel nekik a haziorvosnal itthon. Haza járnak fogorvoshoz, műtétre, meg persze házat is csak itt tudnak venni.

  Te nyilván diplomás vagy, de a többség azért inkább a szüleim. Akinek meg eredetileg írtam, az nem hiszem, hogy a te kategoriad lenne, különben nem vergodne itt, hogy neki milyen jó lesz majd.

  Tudom mennyi ott a fizu és mennyi itt, mennyi az élet, gyerek, ház. Nekem mernokkent nem érne meg a pénz miatt kimenni.

 • jami

  Nekem épp ez is a gondom velük. Hogy ennyi a politika: lemenni a nép közzé, vegyülni, mutatni, hogy pont olyanok vagyunk mi is – csak rafináltabbak, szóval kicsit fel is nézhettek ránk, mert ügyesen tudunk gazdagodni, de ne’, ti is boldogultok ám. És ebben benne van a több évszázados passzív ellenállás – az uraktól lopni erény, most az urak az EU.
  Ám csak addig, amíg mi vagyunk. És innentől jön az uszítás. EZ A BAJ. elég jól ismerem azt részét is a társadalomnak, amire utalsz. Kevesen szavaznak meggyőzésből, inkább félelemből. Van, ahol a főnök már jó ideje azzal riogat, h megszűnik (!) a cég, ha nem ezek maradnak (és persze olyan is, van, ami tényleg). Mások féltik a templomot, a hitelek alacsony kamatát, épp gyűjtögetnek, hogy nekik is legyen támogatott kocsi stb.
  Emiatt is baj, hogy az oktatás romokban, a tanulás lenézett ÉS gyanús, mert már nem közénk való, hát miket gondo
 • Roltii
  :
  “Normális, hétköznapi fiatalok, akiknek a szülei nem építettek induló vagyont. Ők nem vágyhatnak családra, házra? Nem támogathatóak? 10-ből 8 fiatal ilyen.”
  de, vágyhatnak rá. Én is vágyom rá. De nem futja egyenlőre. Van egy kifizetett panellakásom oszt nem várom, hogy az állam segítsen. Ha segít, örülök, de nem gondolom, hogy a közpénzt erre kéne költeni. Vannak más fontosabb orvosolandó problémák. A lakhatás is fontos, de nem feltétlen az emberek saját ingatlanhoz jutásával kéne orvosolni, hanem pl bérlakásprogrammal. (egyébként ebbe az irányba az alacsony fix kamatozású hitelek pusholása elég jó, csak hogy pozitívat is mondjak)
 • star70

  Milyen szellemi elsorvasztas?Mert tanulni kell nem annyira fontos solgokat?
  Akkor aki az 50es 80as evekben jart iskolaba az mind szellemi nyomorult?Tudod miket kellett megtanulni,milyen ideologiaval tömtek a fejünket?
  Ezt az allando nyavogast nem birom olvasni,jaj szegeny gyerek mi mindent kell tanulnia:-(
  Tudod mi van külföldön egy atlag nemet iskolaban?A szinvonal a beka feneke alatt naponta több ora marad el mert nincs tanar!
  Dd jo sirni hogy otthon sz@r..elarulom mindengol sz@r ha nincs penzed maganiskolara.
 • Alvarez
  Azért az csak nem baj, ha megdobnak egy kis pénzzel. Jön a választás? És? Hadd játsszák már jól a játékot, ehhez joga van minden kormánynak. (Egyébként lehetne csinálni egy alapot, ahová a fanyalgók elutalhatják a visszakapott pénzt, gyanítom, 0,- Ft gyűlne össze…)
 • Gábor23
  Van cikke a nyugdíjasok ingyen utaztatásáról? Mennyibe fáj az államnak?

  Nem kötekedésből, kíváncsiságból kérdezem. Érdekelne.

  Írtam valahol róla, de már nem tudom mikor. A költségvetésből ki lehet keresni, utazási támogatás vagy hasonló címen.

 • csizkek
  “A demokrácia és a szavazososdi lényeg, hogy arra szavazok aki nekem kedvez. De a németek, mivel felsőbb rendűek, gondolom nem arra szavaznak.”
  Hagyjuk a szalmababozast es a relativizalast, ez nem ner forum. Altalad bedobott erv: “Jelen intézkedés szavazat vásárlás nyilván, ezen senki nem vitatkozik, ilyen a demokrácia.”
  Nem a demokracia tovabbra sem ilyen. Demokracia alapja a jogallamisag es azok pillereinek fuggetlensege. Ergo nincs ilyen es nem is tortent ilyen Nemeto.-ban mert mentek volna boribe. Kozos penz szavazatvasaerlasra es ellenzeki “elnyomasra”, ilyen nincs, mert jogellenes. Olyan sincs hogy csak ugy felvesz az 4,5mrd hitelt, mert a vezer igy dontott. De Mo. nem is demokracia.
  Az meg hogy mindenki arra szavaz aki ot kepviseli egy masik erv, ne szalmababozd ossze. Arrol van szo, hogy kormanypart ilyet nem tehet egy demokraciaban.
 • csizkek
  “Van első kézből tapasztaltom, a szüleim 15 éve ott élnek, otthonapolo és epitoipari melósok. Ezért irtam.
  Kolbászból van kint a kerítés, de azért a gyógyszert én iratom fel nekik a haziorvosnal itthon. Haza járnak fogorvoshoz, műtétre, meg persze házat is csak itt tudnak venni.”
  Vmi santit a tortenetben, mert ha vkinek van egy sima Krankenkasseja itt, azaz hivatalosan feher zonaban itt dolgozik, az nem lesz olyan h…e, hogy az itt ingyenes vagy minimal koltsegu mutet helyett hazamenjen. De meg szakorvoshoz se. Ugyanez a gyogyszerekkel, atlag gyogyszer pariban van.
  Ha te iratod fel nekik Mo.-on az o TB-jukre, azt max ugy, hogy a te TB-dre csalsz, vagy ok nincsenek Nemeto.-ban biztositva, Ergo szurke zona. Ami a fent emlitett 2 foglalkozasban nem ritka, de ez nem az atlag.
 • csizkek
  “Mások féltik a templomot” es ez tenyleg valos szeles videki nyugdijjas reteget erinto kerdeskor! Nagymamam falujaban a katolikus pap a valasztasok elott hetekkel izzitja a kampanyt. A miseben elhangzik szo szerint, tobbszor, nem finomkodva kire kell szavazni. Elhangzott mar evekkel ezelott, hogy a templomot bezarja a baloldal ha ok jonnek.
  Majd kijonneki mozgournaval, hogy ne kelljen sokat gyalogolni es kozli a joember: “xxxx neni, tetszik tudni hova kell tenni az x-et..Kulonben nem lesz az amaz” es ezt nem a hallottam vkitol kategoria. Csaladban tortent/ik.. Ez egy 1200-1500 fos falu, 40-50%biztos nyugdijjas. Eloregedo telepules.
 • Husz János Puszita
  Az jutott eszembe, hogy Hitler csapata is nagyon profi politikusokból állt és nagyon jó érzékkel manipulálta a plebset. Akkor ennek örüljünk vagy ne?
 • csizkek
  “Tudod mi van külföldön egy atlag nemet iskolaban?A szinvonal a beka feneke alatt naponta több ora marad el mert nincs tanar!”
  Turot. Kb a szinvonal ossze se hasonlithato. Ez a hulyeseg nagyon beegett. A tanarhiany itteni mercevel merendo adott szint mellett.
 • Zedder

  Szerintem számold már ki!

  Egy Altenpflegerin, főleg tapasztalattal átlagosan 3300 eurót keres, az épitőipart passzolom, de nyilván nem minimálbérért mentek ki a szüleid, főleg ha 15 éve ottvannak.

  Gyógyszert miért te iratsz fel? Németben “ingyen” van, csak receptpénzt kell fizetni. Másrészt igy társadalombiztositási csalást követsz el?

  És Magyarországra mennek műtétre, mikor odahaza kb. a legmagasabb a kórházi fertőzésekben és szövődményeikben elhunytak aránya? Nyilván nem jó a német kórház, ami ingyenes, van vagy 5 féle kajamenü, 2-4 ágyas kórtermek lapostévével és internettel, saját fürdőszobával (ahol még WC papir is van!), nem omlik a vakolat, stb, stb. Nyilván nem jó.

  Házat pedig itt se tudnának venni, max. magyarban a német fizetésből. És gondolom ha magyarban lennének ilyen munkakörben, akkor álmodni se mernének házról.

  Szóval ez nagyon bűzlik, hagyd abba!

 • Zedder

  “Tudod mi van külföldön egy atlag nemet iskolaban?A szinvonal a beka feneke alatt naponta több ora marad el mert nincs tanar!”

  Szerintem ne erőltessétek ezeket az állitólagos “német” dolgokat, mert a blog látogatóinak egy része tényleg itt él, és elsőkézből tud beszámolni és cáfolni.

  Egyrészt Németország 4x akkora, mint Magyarország és kb. 10x annyian lakják. Szóval még ha teszemfel lenne is olyan iskola, amiről beszélsz, az talán hihető, de inkább a kivétel, mintsem a normális. Ellenben hagyjuk inkább, hogy a korombeli magyar ismerősök miket mesélnek a hazai iskolai állapotokról.

  Én azt tudom, hogy az itt született gyerekem imád iskolába járni, és nem úgy néz ki, mintha bármivel lemaradnának. A tanárok nyitottak és rendszeresen kommunikálnak, tananyag, szemléletőeszköz, kirándulások, stb. minden van és egy fillérünkbe nem kerül. Bár… iskolatáskát mi vettünk, azt nem adtak

 • Zabalint

  Mikor utoljára jártam templomban misén, családi eseményeket leszámítva, még középiskolás voltam, és épp országgyűlési képviselő választás volt. A pap nem szó szerint mondta ki, de célzott rá, hogy akik nem a Fidesz jelöltjére szavaztak, azok milyen időpontban jöhetnek gyónni hozzá vagy a másik atyához…

  Egyébként a történelmi egyházak állami támogatásával a legnagyobb baj, hogy az alapproblémát tologatják, és a végén mindenkinek fájni fog, ha végül szembenéz vele az akkori kormány és az egyházak. Ugyanis csökkenő hívő és pap létszám mellett hatalmas ingatlan vagyonnal rendelkeznek, aminek a nagy része egyre kevésbé használt templomokból áll, amiket karban kell tartani ez kerül sokba. Azon nyugati országokban, ahol nincs állami támogatás, ezeket a temolomokat megszűntetik, az épületeket máshogy hasznosítják. Ez nálunk hatalmas felháborodást váltana ki, pedig idővel ez lesz.

 • elkeseredettenkerdezve
  ‘gyakorlatilag mindenki kap ajándékpénzt’…

  Hát én nem. 26 vagyok. Nincs gyerekem. 😀 és a nyugdíj is messze még. Ennél messzebb remélem már csak Magyarország lesz tőlem jövőre. Aztán a hajótörötteknek jó merülést! 🙁

 • jami
  ó, még bohó fiatal voltam, de már akkor is püspöki körlevél-felolvasás volt prédikáció helyett választáskor – nehogy tévedjen/mást mondjon a pap…

  (Ami egyébként (püspöki körlevél) kiváló találmány, nálam egyértelműen működtek, mert ezek adták az utolsó lökést a vallásos családból ateistává váláshoz.)

 • HLK
  Nagyjából a fidesz 2006-os “rosszabbul élünk, mint négy éve” kampányát próbáljátok letolni az emberek torkán. Csak nem értitek, hogy a szegény, egybites, megvezetett vidéki miért nem fogja fel, hogy rosszabbul él. Az meg tágra nyílt szemekkel néz, mert összezavarja, hogy most a rosszabbul élés azt jelenti, hogy már évek óta van munkája, napelemet dobott a házára, felújíttatta a fürdőszobát, lett egy autó. Innentől kezdve nem érdekli, hogy Gyurcsány emberei lopnak, vagy Orbán emberei. Zöldbárót is látott már egy párat (valamikor a tsz-elnök volt az, most valaki más, na, und? kérdezné, ha volna német tanár a suliban :-). A menekült kérdésben is határozott álláspontja van (nem szeretne). Bár a dokinak a kórházban kicsit fura a neve, de azért sejti, hogy Bicskén meg Debrecenben a befogadón nem a Google leendő szoftvermérnökei várnak vízumra.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.